RECENZIÓ

A Fieldmann FZN 2000 E elektromos olló recenziója: Két szezon van mögöttünk, hogyan teljesít?

Kertünkben sok díszcserje és díszfa található. És bár nem ragaszkodunk ahhoz, hogy minden fának mindig tipp-topp kell lennie, a fáknak időről időre jól jöhet a metszés és legalább a részleges formázás. Legalábbis azoknál a daraboknál, amelyek több helyet akarnak kolonizálni, mint amennyit fenntartottunk számukra. Amit egészen a közelmúltig kézzel és különféle ollóval végeztünk a kerti pihenés részeként, azt most a Fieldmann FZN 2000 E elektromos ollóval váltottuk fel. Ez a Fieldmann márka kínálatának alapszintű elektromos ollója, amely mindenekelőtt alacsony ára miatt vonzó. A Fieldmann FZN 2000 E elektromos olló recenziója a két szezonon át tartó használat során szerzett benyomásainkról szól.

A Fieldmann márkáról

fieldmann logoA cseh Fieldmann márka egyre nagyobb figyelmet kap a magyar piacon. És nem csak az élénk színei miatt. Portfóliójában különböző típusú otthoni és kerti szerszámok és eszközök találhatók. Számos terméke az elmúlt években még az eladási listák élén is szerepelt. Ez elsősorban a nagyon jó megfizethetőségnek köszönhető. Az, hogy ez nem csak egy további márka, az elégedett felhasználói véleményekből is látszik.

A Fieldmann márka kínálatában megtalálhatóak például a vertikulátorok/gyepszellőztetők (kiváló értékesítés), fűnyírók, kerti bútor szettek, nyugágyak, napernyők, grillezők, kultivátorok, kerti aprítógépek, láncfűrészek, dekopírfűrészek, magasnyomású mosók, bozótvágók, szivattyúk, szerszámos kofferek és rendezők, műhely szerszámkészletek stb. A több száz termék között számos elektromos sövényvágó olló modell is található.

Elektromos sövényvágó olló Fieldmann FZN 2000-E – Kiválasztási kritériumok

Nekem személy szerint nem volt tapasztalatom az elektromos ollókkal. Ezért nem támasztottam nagy elvárásokat, amikor ezt a kerti segítőt kiválasztottam. Csak gyorsabb és könnyebb munkát akartam.

A választás a Fieldmann FZN 2000-E elektromos sövényvágó ollóra esett. A vásárlás idején (2020 májusában) az eladási listák élén állt, pozitív vélemények kísérték, és hihetetlen 12250 forintba került, ami kevesebb volt, mint néhány kézi sövényvágónk. Miben rejlik a trükk? Zsákba macskát vettünk? Nem, majdnem két év és több tucatnyi lenyírt bokor után elmondhatom, hogy egy hasznos segítőre tettünk szert, amely alacsony árához képest kellemesen meglepett minket szívósságával.

Alapvető információk

Térjünk vissza az alapvető információkhoz. A Fieldmann FZN 2000-E modell egy elektromos sövényvágó olló. Munka közben elkerülhetetlen a kábel a társasága, ami, bár bizonyos pontokon hasonlít a kerti tömlővel való birkózásra, semmi olyan, amire nem számítanék.

Az olló bemeneti teljesítménye 500 W, vágókés hossza 406 mm (ebből a munkahossz 360 mm), maximális vágási átmérője 16 mm. Súlya 2,25 kg, üresjárati fordulatszáma pedig a papírforma szerint 1800 fordulat/perc.

A kontrasztos, szinte ragyogó színkezelés szintén jellemzője ennek a Fieldmann terméknek. Az olló alapja a fogantyúkkal együtt összetéveszthetetlen sárga-zöld kombinációban pompázik.

Fieldmann FZN 2000 E - 003

A Fieldmann FZN 2000-E elektromos olló összeszerelése

A dobozban az olló közvetlenül összeszerelve van, szinte azonnal használatra kész. Az egyetlen dolog, amit fel kellett szerelni, az a penge és a fogantyú közé helyezett védőburkolat volt. Egy perc, néhány fordulat a csavarhúzóval, és máris munkához láthattunk.

Már a termékfotókat elnézve nyilvánvaló volt, hogy nem tudok hosszabbító nélkül élni. Magának az elektromos ollónak a kábele alig 50 cm hosszú. Szerencsére a kertben több helyről is hozzáférünk a konnektorhoz, így az ollónak nem volt más választása, mint a 15 méter hosszú külső hosszabbító kábellel megbarátkozni.

Fieldmann FZN 2000 E - 004

Mire alkalmas a Fieldmann FZN 2000-E elektromos olló?

Az árból, a teljesítményből, a vágókés méretből és a maximális vágási átmérőből már most levonható, hogy ez az elektromos olló nem hatalmas teljesítményre és több éves hajtások leküzdésére készült. Ehhez sokkal erősebb és nagyobb teljesítményű gépre lesz szükség, amely nem riad vissza a keményebb és vastagabb fától sem.

Mivel azonban a kertünkben lévő fás szárú növények főként dísznövények, és rendszeresen gondozzuk őket, ennek az ollónak az volt a feladata, hogy gyorsan és pontosan csak a legújabb növekményekkel megbirkózzon, amelyek az elmúlt hónapok során növekedtek. A Fieldmann DZN 2000-E elektromos ollót elsősorban díszfák és díszcserjék, például a borostyán-kecskerágó (Euonymus), a borbolya (Berberis), a mahónia, a puszpáng (Buxus), a babérfa, a szirti gyöngyvessző (Spiraea), a molyhos madárbirs (Cotoneaster), a kúszóboróka (Juniperus horizontalis), a pillangóbokor (Buddleja) és a smaragd tuja, … metszésére használtam.

A fás szárú növények fiatal hajtásai mellett ez az elektromos olló a sűrű díszfüvek sima síkba történő visszavágásában is hasznos volt.

Tapasztalatok a használattal kapcsolatban

Megfelelt ez az elektromos olló az elvárásaimnak? Szükségem volt egy olyan segítőre, amely átveszi helyettem a vágások egy részét, miközben megkönnyíti az egyenes vonal megtartását vagy a szükség szerinti ívek kialakítását. Ezt a feladatot teljesítette.

A Fieldmann FZN 2000-E elektromos ollóval végzett munkát lényegesen gyorsabbnak értékelem. Bár a készülék zajszintje 105 dB, mivel egy idő után mindig kikapcsolom, nem olyan zaj, ami túlságosan idegesítene. Az indításhoz két kapcsoló van – az egyik a hátsó fogantyún, a másik az elülsőn, közel a vágókés fölött. Az olló csak akkor indul el, ha mindkét kapcsoló be van kapcsolva. Ha elengedem az egyik kapcsolót, azonnal kikapcsol, ami szintén egy okosan átgondolt biztonsági rendszer.

Az olló vágási átmérője 16 mm, ami azt jelenti, hogy legfeljebb 16 mm vastagságú ágakkal tud megbirkózni. Kipróbáltam, működött, de egy idő után az olló kezdett küszködni, és kicsit zajosabb volt a szokásosnál. Kiválóan és habozás nélkül boldogul akár 12 mm átmérőjű ágakkal is, ami teljesen elegendő az éves növekményekhez.

Az olló súlya 2,25 kg. Bár ez több mint a hagyományos metszőollóké, a fogantyúk ergonómiailag nagyon jól vannak elhelyezve, aminek köszönhetően az olló nem jelent túlzott megterhelést a kéznek. Végül is mindig két kézzel kell tartani, így a súlya nem zavaró. A működés közbeni rezgést/vibrációt elfogadhatónak ítélem (a kezem egyáltalán nem fájt a sövényvágástól).

Amit nem szabad elfelejtenem, azaz alacsony karbantartási igény. Én csak munka után megtisztítom a vágókést a fő szennyeződésektől, és beteszem a védősínbe. Más figyelmet még nem fordítottam erre az elektromos ollóra.

Voltak felfedezve hiányosságok is?

Ebben az esetben attól függ, hogy a felhasználó mit vár el az ollótól. Tapasztalataim alapján elfogadnék egy kicsit hosszabb vágókést, de ezt meg kell hagyni a nagyobb ollónak, például a szintén népszerű Fieldmann FZN 2505-E modellnek (550 mm-es vágókés).

Az egyetlen dolog, ami „bosszantott“ az ollóval való munka során, az a rövid kábelen lévő dugó. A kézébe vagy az oldalába ütközik. Ez a megoldás sok márkánál ugyanaz, és akár tetszik, akár nem, ez a kábel szinte mindig ultrarövid az elektromos modelleken.

Végső értékelés: Előnyök és hátrányok

A Fieldmann FZN 2000-E elektromos olló a szegmensének alapmodellje. Az árnak megfelelő teljesítményt nyújt. Funkcionalitása teljesen elegendő az évente néhány alkalommal végzett fás szárú növények karbantartáshoz. Ha nem zavarja, hogy egy kábel állandóan a lába alatt van, akkor a kívánt gyorsaságot és precizitást az otthoni kertápoláshoz is biztosíthatják.

Előnyök

 • Extra alacsony ár
 • Alacsony súlyú, ergonomikusan kiegyensúlyozott olló
 • Gyors munkavégzés és kívánt vágási pontosság
 • Könnyű és gyors összeszerelés
 • Indítás két kapcsolóval – biztonsági rendszer a nem kívánt bekapcsolás ellen
 • Kétszezonnyi használat után, ugyanolyan erős, problémamentes működés
 • Gyakorlatilag karbantartásmentes olló, csak a vágókést kell munka után megtisztítani
 • Csomagban található védőburkolat a vágókésre

Hátrányok

 • Zajosabb működés vastagabb átmérők esetén
 • Rövid kábel
 • Hosszabbító kábel mindig a „sarkában“