Kert és műhely

A legjobb faragasztók (recenziók és teszt) 2024

legjobb faragasztók
Megjavítani egy repedt fából készült széket, készíteni egy gyönyörű madáretetőt vagy restaurálni egy antik bútordarabot. Ezekhez a projektekhez a megfelelő eszközökre is szüksége lesz. Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a legjobb faragasztók? Nézze meg a következő tippeket, tanulja meg, hogyan kell helyesen használni a faragasztókat, és élvezze az ügyességét.

A fa népszerű és alakítható anyag, amely sokoldalúan felhasználható. A csavarokkal vagy szögekkel történő mechanikus illesztés mellett a ragasztás is szóba jöhet, amely tökéletes illesztést hozhat létre zavaró elemek nélkül. Akár egy törött fa játékot szeretne megjavítani, akár saját termékeket szeretne fából készíteni, érdemes megismerni a faragasztás technológiai folyamatát. Ez nem nehéz, különösen, ha kéznél van egy jó minőségű, megfelelő tulajdonságokkal rendelkező faragasztó, és követi a használati utasításban ajánlott lépéseket. Sőt, a mai ragasztók már olyan jó tulajdonságokkal rendelkeznek, hogy tartós kötést hoznak létre még a keményfákon is, amelyeket a szabadban tervez elhelyezni.

A következő útmutatóban bővebben szólunk a faragasztók közötti különbségekről, összetételükről és rendeltetésükről. Tanácsokat adunk arra vonatkozóan is, hogyan dolgozzon a ragasztókkal a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. Megnéztünk néhány bevált eladót, tesztet és recenziót a faragasztókról. Ezért talál itt egy rangsort is a Soudal, Bison, Titebond, Den Braven, Pattex márkák jól értékelt ragasztóival.

A legjobb faragasztók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Soudal Vízálló 66A / D4
✔️ Vízálló faragasztó
✔️ Professzionális minőségű
✔️ Gyorskötésű poliuretán faragasztó
⭐ 100 %2100 Ft Alacsony ár
2.BISON PU MAX
✔️ Nagy szilárdságú folyékony poliuretán ragasztó
✔️ Külső és belső ragasztáshoz
⭐ 98 %3200 Ft Alacsony ár
3.Titebond III Ultimate / D4 faragasztó
✔️ Nagy szilárdságú vízálló ragasztó
✔️ Ideális beltéri és kültéri használatra
✔️ Erős kezdeti tapadás
⭐ 96 %3700 Ft Alacsony ár
4.Den Braven WOODFIX / faragasztó D3
✔️ Összeszereléshez és felületi hézagokhoz alkalmas ragasztó, kemény és puha fa, forgácslap
✔️ Asztalosok számára
⭐ 94 %1400 Ft Alacsony ár
5.PATTEX Standard
✔️ Alkalmas fa rögzítésére a legkülönfélébb felületekhez
✔️ Rugalmas kötést létesít
⭐ 92 %2400 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon faragasztót

Egyik ragasztó olyan, mint a másik, és mindegyik tökéletes eredményt ígér. Amikor először megnézi a faragasztókat, ez az érzése lehet, de egy alaposabb vizsgálat után már tudni fogja a fontos különbségeket. A jól ismert márkák ragasztói általában nagyon jó ragasztási tulajdonságokkal rendelkeznek, de fontos figyelembe venni, hogy milyen fafajtára alkalmasak, és milyen környezetbe kerül majd a végtermék. Keményfa, puhafa, beltéri vs. kültéri környezet, nedvesség, igénybevétel, rugalmasság, gyors száradás, rendeltetés. Mindezeket a részleteket fontos figyelembe venni a ragasztó tényleges megvásárlása előtt. Bizonyára egyetért velünk abban, hogy a kerti szék lábának javításához használt ragasztónak többet kell kibírnia, mint az egyszerű fadíszek készítéséhez használt ragasztónak.

fa ragasztása

Alapvető kérdések a faragasztó kiválasztása előtt

 • Milyen fával dolgozik? Puhafa (magyar tűlevelűek), keményfa (gyümölcsfák és egzotikus fák), vagy farostból és forgácsból készült anyagok (MDF, OSB, rétegelt lemez, …)?
 • Mi a termék rendeltetése? Funkcionális termékről van szó, amelynek el kell viselnie a terhelést/igénybevételt, vagy pusztán dekoratív?
 • Hol lesz a kész termék elhelyezve? Száraz belső térben, magasabb páratartalmú belső térben (fürdőszoba, konyha) vagy a szabadban (fedett veranda vs. fedetlen elhelyezés)?
 • Mekkora a fa jelenlegi nedvességtartalma? Száraz fa, 8-12%-os nedvességtartalommal, vagy a nedvességtartalom magasabb, mint 25%?
 • Az illesztések készen állnak a ragasztásra? Simítva, csiszolva, zsírtalanítva?

Ha már tudja a választ ezekre a kérdésekre, akkor néhány lépéssel közelebb van ahhoz, hogy kiválassza a megfelelő faragasztót, amely elvégzi a feladatát, és siker koronázza erőfeszítéseit.

D1, D2, D3, D4 – a ragasztók nedvességállósága

Az egyik fontos tényező a ragasztó vízállósága, vagyis az, hogy mennyire képes ellenállni a környezetből származó nedvességnek. Keresse a ragasztókon a D1, D2, D3 és D4 jelöléseket. Ez megmondja, hogy a ragasztó melyik csoportba tartozik. Míg az első két csoportot – D1 és D2 – nem fogják nagy betűkkel jelölni a ragasztó csomagolásán, addig a D3 vagy D4 csoporttal a gyártó már egyértelműen és olvashatóan büszkélkedik magán a csomagoláson.

 • D1 ragasztók csoportja – Ezek alacsony árú alapvető ragasztók, amelyeket puhafa termékek vagy faforgácslapok ragasztására terveztek száraz belső elhelyezéssel. Nem képesek ellenállni a nedvességnek. Ha nedvességnek vannak kitéve, a kötés minősége gyorsan romlik. Magának a ragasztott faanyagnak is 15 %-nál kisebb nedvességtartalmúnak kell lennie.
 • D2 ragasztók csoportja – Ezek a ragasztók szintén beltéri ragasztóknak tekinthetők. A kötés minősége és tartóssága már valamivel magasabb. A ragasztott faanyag nedvességtartalma nem haladhatja meg a 18 %-ot.
 • D3 ragasztók csoportja – Minőségi ragasztók, amelyek stabil kötéseket hoznak létre puha- és keményfa anyagokon egyaránt. A ragasztott termékek már magasabb páratartalmú helyiségekben – fürdőszoba, konyha, pince, télikert, fedett terasz, ahol a fa nincs közvetlenül kitéve az esőnek – is elhelyezhetők. Mielőtt elkezdené a gyümölcsfa (keményfa) ragasztását, tájékozódjon a ragasztó pH-értékéről. Ha a pH nagyon savas (pH 3 vagy annál kisebb), a ragasztó a kötésnél befolyásolhatja a fa színét, és a végeredmény zavarólag hat.
 • D4 ragasztók csoportja – Olyan ragasztók, amelyeknek a nedvességállósága legnagyobb. Nemcsak nedvesebb faanyagokon használhatók, hanem megbízhatóan ellenállnak a kültéri nedvességnek és az esetleges esőzéseknek is. Pontosan ez az a ragasztó, amelyet a medence melletti fa kerti napozóágy javításához használhat. Puhafákhoz és keményfákhoz egyaránt alkalmas (beleértve a gyümölcs- és egzotikus fákat is).

Milyen fát fog ragasztani?

Ha az elmúlt években bútorokat szerelt össze, biztosan találkozott már a tubusos fehér diszperziós ragasztóval, amellyel minden összekötő fa csapot be kellett vonni. Megtette ezt, vagy kihagyta ezt a lépést? Bár pluszmunkának tűnt, de még a mi tapasztalataink szerint is ennek a nem feltűnő ragasztónak is megvolt a maga jelentősége. Ahol a csapokat nem vonták be ragasztóval, ott nagyobb valószínűséggel jelennek meg kisebb-nagyobb hibák. Például elég, ha egy fiókot teljesen megtöltünk, és egy forgácslap komód előlapja a kezünkben marad, miután magunk felé húztuk.

A faragasztó megvásárlása nem nagy tétel, de nem árt tudni, hogy milyen ragasztó van a műhelyében, és mire használható. A háztartásban leggyakrabban rétegelt lemezzel, forgácslappal, MDF lemezzel kerül kapcsolatba. A puhafák közül a lucfenyő, a borovi fenyő, az éger és a hárs dominál. A hobbi fafeldolgozásban bükk, tölgy, keményebb gyümölcsfákkal (körte, cseresznye) és nagyon kemény és nehéz egzotikus fákkal is kapcsolatba kerülhet.

Ezek mindegyike más-más nedvszívó képességű (különböző ragasztófogyasztás), más-más szintű terhelést igényel (csak könyvek, asztalos szorítók vagy satupofák) és mindenekelőtt más-más időt (1 órától 2 napig) a tökéletesen erős és működőképes kötés létrejöttéhez. Így nemcsak a ragasztó kiválasztását, hanem az egész technológiai folyamatot is magához a fához kell igazítani.

Hogyan kell ragasztani a puhafát?

A puhafa és faanyagok ragasztásához nem kell nagy tapasztalat. Ha betartja az alapvető szabályokat, meglepően egyszerű. Mindenekelőtt a ragasztandó fő daraboknak, tisztának, zsírtalanítottnak, száraznak és pormentesnek kell lenniük. A ragasztáshoz leggyakrabban diszperziós ragasztókat használnak, amelyek jellemző ismertetőjegye a fehér szín és az enyhén savas aroma.

Ezeket a kötés egyik oldalára kellő mennyiségben kell felhordani, hogy a ragasztóanyag nyomásra egyenletesen eloszoljon a ragasztott kötés teljes felületén. Ehhez mindkét oldalt enyhén dörzsölje egymáshoz. A felesleges ragasztó le fog folyni az oldalakon, ahonnan egy spatulával könnyen eltávolítható.

Miután a ragasztót az egyik oldalra felvitték, öt percen belül a másik oldalt is hozzá kell illeszteni. Asztalos szorítókkal (vagy könyvekkel) elegendő 15-20 percig leterhelni. Ennyi idő alatt a ragasztó elég mélyen behatol a fa szerkezetébe. A következő 24 órában a víz elpárolog, és a ragasztó molekulái erős kötést képeznek. Ez idő alatt a fatermék még nyugalmi állapotban marad.

Ebben az esetben érvényes, hogy puhafára bármilyen vízállósággal rendelkező diszperziós ragasztó – D1, D2, D3, D4 – használható. A legfontosabb tényező a termék helye (beltéri környezet, kültéri környezet), valamint a fa és a környezet nedvességtartalma.

Hogyan kell ragasztani a keményfát?

A keményfa ragasztása gondosabb előkészítést és a kiváló minőségű ragasztók közül a legmegfelelőbb ragasztó kiválasztását igényli. A keményfa sűrű rostszerkezete jelentősen befolyásolja a ragasztó felszívódását. Nem fogja beengedni a szerkezetébe az első hagyományos ragasztót, amihez nyúl. Fontos, hogy a D3 és D4 ragasztók közül válasszon, amelyeket kemény gyümölcsfákhoz és egzotikus fákhoz terveztek. Ezek gyakran egykomponensű poliuretánragasztók.

Miután a ragasztót a kötés egyik oldalára felvitte, néhány percen belül ismét szorosan hozzá kell illesztenie a másik oldalt. A kötés akár 1-2 órán keresztül is nagy terhelést igényel. Ezt követően a ragasztó a csomagoláson található utasításoktól függően 24 / 48 óra elteltével megszilárdul. A kötésből kiszivárgó ragasztófelesleg hab formájában jelentkezik. Ne várja meg, amíg teljesen megköt az illesztésnél. Már 2 óra elteltével óvatosan letisztíthatja a felesleget.

Rövid összefoglaló

 • Válasszon ragasztót a fa típusának megfelelően – puha vs. kemény. Ez az információ az egyes ragasztókon szerepel.
 • Legyen tisztában azzal, hogy hová kerül a termék, és hogyan fog szembenézni a nedvességgel – belső tér vs. külső tér. A D1, D2, D3 ragasztókat beltéri használatra tervezték, a D4 ragasztók ellenállnak a víznek is.
 • Ragasztás előtt alaposan készítse elő a fát. Bármilyen hiányosság gyorsan megmutatkozik a kötés minőségében.
 • A gyorsan száradó ragasztók nagyon gyorsan dolgoznak. A kötésben bármilyen hiba már nem távolítható el károsodás veszélye nélkül. A kötés merev, kevésbé rugalmas. Ezért alkalmasabbak kisebb projektekhez, ahol nem áll fenn a rossz illeszkedés kockázata.
 • Gyümölcsfák ragasztásakor ügyeljen a ragasztó pH-értékére. A savas pH befolyásolja a fa elszíneződését a kötésnél.
 • Tartsa be a gyártó által a ragasztáshoz ajánlott hőmérsékleti munkatartományt. Ha hidegebb környezetben szeretne ragasztani, akkor olyan ragasztóra lesz szüksége, amely hideg hőmérsékleten is működik.

Faragasztók ára

Mennyit kell fizetni egy jó minőségű faragasztóért? A könnyebb tájékozódás érdekében három árkategóriába soroltuk a faragasztók széles választékát.

✅Faragasztók 1750 forintig

Ezek főként a D1 és D2 csoportba tartozó ragasztók, amelyek puha faanyagok ragasztására szolgálnak. Marginálisan talál itt néhány kisebb kiszerelésű D3 és D4 ragasztót.

✅Faragasztók 1750 és 7000 forint között

Egy kategória, amelyben a neves gyártók jelenleg legkelendőbb ragasztóit találja. Nagyon jó ár/minőség arány. Nagyobb kiszerelések is jelen vannak, amelyek literre vagy kilogrammra átszámolva költséghatékonyabbak. Ideális választás, ha nagyobb projekthez kell ragasztó, vagy ha már van tapasztalata az adott termék kisebb kiszerelésű csomagjaival.

✅Faragasztók 7000 forinttól

Nagy és terjedelmes csomagok mindenféle ragasztóból, amelyeket különösen a szakemberek keresnek. A lényeg, hogy a felbontás után rövid időn belül fel kell használni ezeket. Sok ragasztó elveszíti tulajdonságait a levegővel való érintkezés után.

A legjobb faragasztó márkák

 • Soudal – Európa legnagyobb poliuretán habok, tömítőanyagok és ragasztók gyártója a különböző célokra alkalmas ragasztók széles választékát kínálja portfóliójában. Jó ár/minőség arány.
 • Bison – A világ egyik vezető ragasztógyártója általános háztartási és professzionális célokra egyaránt rendelkezik ragasztókkal. Felhívjuk például a figyelmét a nagy szilárdságú, folyékony poliuretán ragasztóra, amely nagy igénybevételnek kitett kötésekhez készült, beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmas (Bison PU MAX).
 • Titebond – Az amerikai márka számos forradalmi áttörést ért el a faragasztók világában, és faragasztóit a legjobbak között tartják számon. Pozitívan értékelték a recenziókban a hosszan tartó eredményekért, a funkcionalitás elvesztése nélkül.
 • Den Braven – A cseh építőanyag-gyártó a szakemberek kedvelt választása. Tartós kötések létrehozására alkalmas faragasztók, nem agresszívek az aljzatra, ellenállnak a szokásos vegyszereknek és a D4 csoportba tartozók időjárásállóak.
 • Pattex – A ragasztó szó említésekor a legtöbb embernek a Pattex márka jut eszébe elsőre. Népszerű a háztartási környezetben univerzálissága miatt – alkalmas például mindenféle fa, keményfa, papír, bőr, karton, textil és polisztirol ragasztására.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Soudal Vízálló 66A / D4
✔️ Vízálló faragasztó
✔️ Professzionális minőségű
✔️ Gyorskötésű poliuretán faragasztó
⭐ 100 %2100 Ft Alacsony ár
2.BISON PU MAX
✔️ Nagy szilárdságú folyékony poliuretán ragasztó
✔️ Külső és belső ragasztáshoz
⭐ 98 %3200 Ft Alacsony ár
3.Titebond III Ultimate / D4 faragasztó
✔️ Nagy szilárdságú vízálló ragasztó
✔️ Ideális beltéri és kültéri használatra
✔️ Erős kezdeti tapadás
⭐ 96 %3700 Ft Alacsony ár
4.Den Braven WOODFIX / faragasztó D3
✔️ Összeszereléshez és felületi hézagokhoz alkalmas ragasztó, kemény és puha fa, forgácslap
✔️ Asztalosok számára
⭐ 94 %1400 Ft Alacsony ár
5.PATTEX Standard
✔️ Alkalmas fa rögzítésére a legkülönfélébb felületekhez
✔️ Rugalmas kötést létesít
⭐ 92 %2400 Ft Alacsony ár