Kert és műhely

A legjobb fatárolók (recenziók és teszt) 2024

 legjobb fatárolókVan már tűzifa készlete, de nem tudja, hol és hogyan tárolja, hogy a minősége ne romoljon? Az egyik lehetőség egy praktikus fatároló. Hogyan válassza ki a legjobb tűzifatárolót? Nézze meg a következő tippeket a fatárolókról/fészerekről, amelyek védett és biztonságos helyet biztosítanak a tűzifának, és előnyeik miatt az egyik legkeresettebb kész megoldásnak számítanak.

Az energiaárak folyamatos emelkedése jelentős keresletet eredményezett a tűzifa iránt. A fát, mint hagyományos és megújuló energiaforrást, a téli időszakban földrajzi területünkön leggyakrabban szilárd tüzelésű kazánokban, kombinált kazánokban és kandallókban használják fűtésre. A megfelelő fafajta és annak optimális szárítása meglepően hatékony fűtőértéket biztosíthat. A tűzifába való befektetés nem elhanyagolható tétel a családi költségvetésben, ezért helyes, ha felelősségteljesen közelítünk leendő energiaforrásunkhoz. Megfelelő tárolást igényel! Ha nincs ideje arra, hogy maga készítsen fészert, nem fogja megbánni, hogy egy praktikus és kész fatárolót választott. Egy egyszerű fészer elegendő stabilitást mutat ahhoz, hogy több köbméter fa számára védett „tároló“ helyet biztosítson.

A következő útmutatóban közelebbről megvizsgáljuk a fatárolókkal kapcsolatos lehetőségeket – a leggyakrabban használt anyagokat, kialakításokat, konstrukciókat és korszerűsítéseket. Megtudhatja, melyek a fatárolók használatának legfőbb előnyei, és kaphat néhány jó tanácsot a leendő fészer elhelyezésével kapcsolatban is. A rangsor összeállításakor a fatárolók tesztjei és recenziói inspiráltak minket, ahol számos kedvencet találtunk olyan márkáktól, mint a G21, a Nabbi, a Duramax és a Rojaplast.

A legjobb fatárolók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr
1.VeGA Állvány Vega KOMFORT 180-DG
✅ Egész évben használható fa tárolására
✅ Egyszerű telepítés
5 out of 5 stars (5 / 5)35000 Ft-ig Alacsony ár
2.ROJAPLAST fatároló 168 x 130 x 60 cm
✅ Tömör fenyőfa
✅ Impregnálással kezelt fa
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)61000 Ft-ig Alacsony ár
3.G21 Tűzifa tároló WOH 136 - 182 x 75 cm
✅ Stabil felépítés
✅ Tartós és karbantartást nem igénylő anyag
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)71000 Ft-ig Alacsony ár
4.Magg Kandallófa állvány 100x60x26cm
✅ Teljesen fémből hegesztett állvány
✅ Időtlen design
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)26500 Ft-ig Alacsony ár
5.blumfeldt Langdon Wood
✅ Beltéri és kültéri egyaránt
✅ Praktikus tárolás
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)42500 Ft-ig Alacsony ár
6.blumfeldt Hexawood Black
✅ Hatszögletű elegancia
✅ Beltéri és kültéri egyaránt
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)31500 Ft-ig Alacsony ár

Hogyan válasszon fatárolót / fészert?

Amikor először megnézi a fatárolók kínálatát, valószínűleg azt gondolja, hogy ez nem egy bonyolult konstrukció. A legtöbb fészer két oldalfalból, egy ferdetetőből és egy kissé megemelt alapból áll. A fatárolóban egyenletesen, több sorban, egymás mellé rakják a (rakásra alkalmas méretű) fahasábokat.

A megtöltött fatároló feladata, hogy megfelelő védelmet nyújtson a fának a felülről és alulról érkező nedvesség ellen, ne korlátozza a levegő áramlását, és ugyanakkor ellenálljon a több száz kilogrammnyi fa nyomásának. Bárki, aki próbált már otthon, saját kezűleg stabil fészert készíteni a fa tárolására, az biztosan egyetért abban, hogy az oldalfalakra nehezedő nyomás erős konstrukciót vagy megerősített vázat igényel. Egy jó minőségű fa tárolására szolgáló fészernek ezt a nyomást könnyedén el kell viselnie. Mire kell figyelni a kiválasztásakor? És milyen lehetőségek közül választhat?

Mit kell tudni a tűzifáról?

A hanyagul, bejárat vagy járda mellett tárolt tűzifa előbb-utóbb elveszíti tulajdonságait. A túlzott nedvesség és az instabilitás veszélyeztetheti. Ráadásul – a nedves fahasábok felhalmozása több szempontból is hátrányos. A 25%-nál nagyobb nedvességtartalmú fa gyengébb fűtőértékű, és több füstöt, kormot és kátrányt termel, ami eltömíti az egész fűtési rendszert. A teljes fafelhasználás növekszik, ami magasabb fűtési költségeket is jelent. A nedves fa gyakran penésznek és kártevőknek ad otthont, amelyek bejuthatnak a belső térbe.

A száraz fa (15-20% körüli nedvességtartalom) előnyei erős kontrasztot mutatnak. Az ideális választás a lombhullató fákból származó keményfa, amelynek nedvességtartalma természetes módon alacsonyabb – gyertyán, bükk, tölgy, kőris. Fontos, hogy tűzifa vásárlásakor ellenőrizzük a kiszáradás mértékét. A nedves fahasábok nehezebbek, hideg tapintásúak, és a levált forgács meglepően rugalmas (hajlítható). Ha jó előre megvásárolja a fát, és ha megfelelően tárolja száraz és jól szellőző helyen, a nedvességtartalom néhány hónap alatt több tíz százalékkal csökkenhet.

A száraz fát arról lehet felismerni, hogy az egyes fahasábok könnyebbek, kellemesen meleg tapintásúak („melegítő“ fa érzet), és a levált forgácsok nem rugalmasak, hanem nyomás hatására megrepednek. Ha biztos akar lenni abban, hogy tűzifakészletéről jól gondoskodik, egy praktikus fatároló segítségével teremtse meg számukra az ideális helyet.

Fatároló és használatának előnyei

 • A fatárolók különböző méretekben kaphatók. Ha helyesen választja ki, az Ön által kiválasztott fészer elfér egy korábban kihasználatlan helyen a kertben vagy a ház közelében.
 • A fatárolók különböző anyagokból készülnek. Mind a hagyományos (fából készült) fáskamrák, mind az alacsony szezonális karbantartási igényű fém fatárolók népszerűek.
 • Olyan kialakítást választhat, amely tökéletesen illeszkedik vizuálisan a kerti környezetéhez vagy a háza/nyaralója megjelenéséhez. Vidéki stílusú és modern kialakítású fatárolók egyaránt kaphatók.
 • A nedvességtől és a naptól való védelem mellett egyes fatárolók a tolvajok ellen is védelmet nyújtanak. Ezek zárható ajtókkal (hálós vagy rácsos) vannak felszerelve.
 • A fészerek nem feltétlenül csak fal mellett állhatnak. Érdekes módon felosztják a külteret és zónákat hoznak létre. Virágágyas, kerti ülőalkalmatosságok háttereként, vagy szélfogóként szolgálhatnak, amikor részben megakadályozzák a ház felé irányuló széllökéseket. Ha beépítünk egy kilátórést vagy régi ablakkeretet a fatárolóba, megnyitják a kilátást a mögöttük lévő kertre. Ez egyedi esztétikai elemet hoz létre a kertben.
tárolt fa
A tűzifa berakásakor szabadjára engedheti a fantáziáját, és a sorok közé egy kis „ablakot“ illeszthet, amely érdekes kilátást nyújt a kertre.

A fatárolók alaptípusai

Fáskamra, fészer, fatároló állvány, színhez vagy kerti házhoz kapcsolódó fatároló. Melyik megoldás tetszik Önnek? A legnépszerűbb konstrukciók közül néhányat és azok jellemzőit az alábbi listában találja.

⏩ Fatároló állványok

Egyszerű konstrukciók, amelyek egy enyhén megemelt alapból és két oldalfalból állnak. Kisebb méretben tető nélkül gyártják. Készülhetnek fémből, fából vagy fém és fa kombinációjából. Alkalmasak a bejárathoz közeli elhelyezésre, némelyek beltéri elhelyezésre is. Kapacitásuk alacsony, és általában a belátható időn belül elfogyó tűzifa tárolására használják ezeket. Némelyek hasonlíthatnak egy padra (alacsony, lapos tetejű konstrukció). A bejárat közelében történő elhelyezésük, ahol nem esik az eső, egyszerre két funkciót is betölt.

⏩ Fészerek fa tárolására

A fáskamrák (fából készültek) és a fém fatárolók a legkeresettebb választások közé tartoznak. Használhatóságuk, praktikusságuk és könnyű összeszerelhetőségük miatt népszerűek. Az alapjuk a földtől el van szigetelve. Két oldalfal és ferde tető egészíti ki. Többféle méret (kapacitás) közül lehet választani – a kisebbtől a nagy kapacitású kész fészerekig. A ház, garázs, műhely vagy filagória mellett helyezhetők el.

⏩ Fa tárolására való fészerek színnel

Érdekes megoldás, amely nemcsak jól mutat a kertben, hanem egyszerre két funkciót is betölt. Ez egy tágasabb fészer – nagyobb mélységgel és legalább 180 cm-es magassággal. Az egyik részen a tűzifa tárolására van hely, a másik rész pedig az ajtó mögött rejtőzik, és ez megfelelő hely a kerti szerszámok tárolására.

⏩ Kerti házhoz kapcsolódó fatárolók

Keresse ezt a konstrukciót a kerti házak között. Ez a fő része, amelyet úgy terveztek, hogy közvetlenül a tető alatt legyen hely a tűzifának. Az ajtóval és ablakkal felszerelt kerti házban nemcsak az alapvető szerszámoknak, hanem a kerti bútorok vagy a motoros kerti berendezések elhelyezésére is bőven van hely. Egyes szabadon álló kerti házakhoz kompatibilis fatároló is vásárolható – ez a ház színéhez illeszkedik, és „rácsatlakoztatható“. Így esztétikus egészet alkot.

⏩ Saját kezűleg készített fatárolók

A leggyakrabban használt elemek a raklapok, ponyvák, aszfalt zsindelyek, hullámlemezek, betonalapok/blokkok, fémkeretek és háló.

A raklapok jól szolgálnak aljzatként, mert a levegő alulról áramlik át a réseken. Néhány év elteltével azonban korhadni kezdenek, és újakra kell cserélni.

A házilag készített fatárolóknál a biztos megoldás az acélprofilokból hegesztett vázszerkezet. A tetőhöz maradék régi cserép vagy aszfalt zsindely kerül felhasználásra. Az oldalfalakat létraként kell megvalósítani, hogy a fahasábok ne essenek ki oldalra.

Egyes kertekben a tárolt fakészletet csupán egy ponyvával fedik le, amelyet stratégiai pontokon leterhelnek. Ez nem ideális megoldás, mivel a fa nem tud kiszáradni a ponyva alatt, és a felgyülemlett nedvesség miatt a fa gyakran megfeketedik, sőt el is rothad.

fának való fészer

Hogyan válasszuk ki a fészer méretét fa tárolására?

Úgy tűnik, hogy ebben az esetben nem léteznek ideális méretek. Egy 1 köbméter fát befogadó fatároló más tárolási feltételeket biztosít, mint egy 5-6 köbméter kapacitású fészer. Ez elsősorban attól függ, hogy mennyi fát kell tárolni télire. Ezért lehetséges, hogy egynél több lerakat lesz a házánál vagy a kertjében. Mi azonban tanácsot tudunk adni Önnek, hogy a tárolás, a stabilitás vagy a későbbi elszállítás szempontjából milyen méretek a praktikusak.

A fatároló a falhoz lesz rögzítve, és csak az egyik oldalról lesz megközelíthető? Akkor egy legfeljebb 75 cm mélységű fatároló megfelelő, így kényelmesen tárolhat benne két sor 30-35 cm hosszúságú fahasábot. Egy mindkét oldalról hozzáférhető fatároló akár 100-110 cm mély is lehet (a fűrészelt fahasábok mindkét oldalról kényelmesen berakhatók és eltávolíthatók).

A fatároló magasságának nem kell túlzottnak lennie. Nyújtsa feljebb a karját, és képzelje el, hogy a hátsó sorban fahasábokat rakosgat. Milyen magasra fog elérni? A 180-210 cm-es magasság teljesen elegendő egy fatárolóhoz.

A leggyakrabban használt anyagok

Fa, acélprofilok, horganyzott lemezek, zsindely. Ezekkel az anyagokkal és ezek kombinációikkal elég gyakran találkozhat a fa tárolására alkalmas kész fészerek esetében.

A fából vizuálisan szép fáskamrák készülnek, amelyek könnyen illeszkednek olyan kertbe, ahol a faelemek vannak túlsúlyában. Mint köztudott, a faanyag tartósságban és stabilitásban kiemelkedik, de kültéri körülmények között rendszeres ápolást igényel bevonatok formájában, hogy védve legyen a nedvességtől, gombától, penésztől, fapusztító rovaroktól és a napfénytől. Évente egy-két védőbevonat szükséges a tulajdonságok és a hosszú élettartam fenntartásához.

A fém fatárolók és a fémfalú fatárolók praktikusságuk miatt vonzóak. Maguk az anyagok elég tartósak ahhoz, hogy elbírják a tűzifa súlyát. A minőségi korróziógátló kezeléssel hosszú éveken át kibírják a kertben (némelyikre kiterjesztett, 10 éves garanciát is adnak). Megjelenésük talán kevésbé tűnik természetesnek, de még a fém fészerek között is vannak vonzó színkombinációk.

Hol helyezzük el a fatárolót/fészert a kertben?

 • Keressen egy olyan helyet, ahol a fatároló nem lesz útban, ugyanakkor nincs túl messze a ház bejáratától. Gondoljon arra, hogy a kert végéig a hóban gázolva nem olyan jó dolog, amit naponta többször is szeretne megtenni. Ezért jó ötlet előre megtervezni egy olyan járda építését, amelyen nem fog megcsúszni.
 • Kerülje az emelkedő terepet vagy a lépcsőket. A hó vagy a jég nagy esésveszélyt jelenthet.
 • Ne helyezzen fatárolót a kertben a tűzrakó hely vagy grillező hely közelébe. Szintén nem kifizetődő a fatárolót a szomszédos ház közelében elhelyezni. A szomszédnak ilyenkor nincs jó hozzáférése a homlokzathoz, a tetőhöz vagy az ereszcsatorna-rendszerhez, és Önre nézve pedig a fa átrakása pluszmunkát jelent.
 • Ne rögzítse a fatárolót ahhoz a falhoz, amelyik a legjobban átnedvesedik egy eső vagy vihar után a házán. Itt a fa is mindig nedves lesz. Az egész nap árnyékos hely szintén rossz választás.
 • Ha a fatárolót falhoz rögzíti, a tető lejtése legyen Ön felé, hogy az esetleges nedvesség ne folyjon a ház/garázs falára. Ha azonban a fatárolót egy nyitott térben helyezi el, akkor a tető lejtését hátrafelé orientálja. Amikor a hó elolvad, a víz nem fog rácsöpögni a járdára, amelyen a fáért sétál.
 • Közvetlenül az udvarára szállítják a fát? Ezek általában nagyobb hidraulikus billenős teherautók vagy gémes traktorok. A fa lerakása után az ön feladata lesz a fa mozgatása, fűrészelése, majd a tárolása. Ezért olyan pozíciót keressen a fatárolónak, amely nincs túl messze a fa lerakásának helyétől.

fakeszletek

Fatárolók ára

Ön a hosszú élettartam és a stabilitás reményében vásárol fészert /fatárolót. Ebbe a kerti konstrukcióba történő beruházásnak ennek megfelelően kell történnie. A felhasznált anyagok, a méret és az igényesség elsősorban a fatárolók árában tükröződik.

✅ Fatárolók 35000 forintig

Egyszerű fatároló állványok és fém fatárolók kisebb vagy átlagos kapacitással. Előnyük a praktikusság és az alacsony összeszerelési igény.

✅ Fatárolók 35000 és 105000 forint között

A jelenleg legkelendőbb fatárolók által képviselt kategória – fémből és fából egyaránt, általában 1-3 köbméter fa befogadására alkalmasak. Az alapkiviteleken kívül találkozhat színnel ellátott fatárolókkal is.

✅ Fatárolók 105000 forinttól

Nagyobb mennyiségű fa tárolásához vagy több kisebb fatárolóra, vagy egy komplexebb megoldásra lesz szüksége. Ezt biztosíthatja például egy nagyobb méretű fatároló, amely kertes házhoz vagy garázshoz csatlakoztatható. Egy ilyen csatlakozás további stabilitást és tartósságot is biztosít a kültéri környezetben. A hagyományos koncepciókat kiegészítik a dizájnos fatárolók és a szokatlan geometriai formájú (pl. méhkaptár formájú) fatárolók.

A legjobb fatároló márkák

 • G21 – Nagyon jó értékesítésű fatárolók. Fém konstrukció, oldalfalak és a tető horganyzott fémlemezből készült, attraktív dekorációkkal.
 • Nabbi – Stabil és egyszerű fészerek fa tárolására modern antracit színben. Modern kertekbe is alkalmas.
 • Duramax – Minőségi fészerek népszerű választéka – egyszerű konstrukciók és fatárolók színnel is egyaránt. Stabilitás, karbantartásmentes és fa utánzat.
 • Rojaplast – Praktikus kerti fészerek fa tárolására különböző méretekben. Fából és tartós fémből egyaránt. Könnyen összeszerelhető, erős húzópántok.
 • DEMA – Egyszerű, mégis tartós fém fatárolók horganyzott részekkel. Különböző kapacitással, különböző színekben kaphatók, egyes modellekhez ereszcsatorna is tartozik az esővíz elvezetésére.
TermékInfoÉrtékelésÁr
1.VeGA Állvány Vega KOMFORT 180-DG
✅ Egész évben használható fa tárolására
✅ Egyszerű telepítés
5 out of 5 stars (5 / 5)35000 Ft-ig Alacsony ár
2.ROJAPLAST fatároló 168 x 130 x 60 cm
✅ Tömör fenyőfa
✅ Impregnálással kezelt fa
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)61000 Ft-ig Alacsony ár
3.G21 Tűzifa tároló WOH 136 - 182 x 75 cm
✅ Stabil felépítés
✅ Tartós és karbantartást nem igénylő anyag
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)71000 Ft-ig Alacsony ár
4.Magg Kandallófa állvány 100x60x26cm
✅ Teljesen fémből hegesztett állvány
✅ Időtlen design
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)26500 Ft-ig Alacsony ár
5.blumfeldt Langdon Wood
✅ Beltéri és kültéri egyaránt
✅ Praktikus tárolás
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)42500 Ft-ig Alacsony ár
6.blumfeldt Hexawood Black
✅ Hatszögletű elegancia
✅ Beltéri és kültéri egyaránt
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)31500 Ft-ig Alacsony ár