Sport és outdoor

A legjobb felfújható csónakok és kajakok (recenziók és teszt) 2024

legjobb felfújható csónakok és kajakok
Magyarország 52 355 km hosszú folyóhálózattal rendelkezik. Az alföldön és a medencékben folyók folynak, és nagy vízfelületeink és tavaink vannak. Nemcsak az úszásra és a halászatra, hanem a vízi sportok adta szórakozásra és adrenalinra is vonzanak minket. Még ha nincs is tengerünk, a vízen töltött idő sokféle formát ölthet itthon is. Szeretne egy hétvégi kalandot átélni evezővel a kezében? Akkor ne hagyja figyelmen kívül a legjobb felfújható csónakokról és kajakokról szóló tippjeinket, amelyeknek köszönhetően megint kipróbálhat valami újat.

Elkészítettünk egy rangsort a különböző modellekkel, felfújható csónakokra és kajakokra osztva. Nem hiányoznak belőle olyan jól ismert márkák, mint a Kolibri, az Intex, a Gumotex vagy az ITIWIT. Mindegyikük a saját kategóriáján és árkategóriáján belül képes felhívni magára a figyelmet. Néhány örömet okoz a szabadidős evezősöknek, akik a vízparton töltött időt változatosan szeretnék eltölteni. Más modellek az igényesebbek és tapasztaltabbak számára alkalmasak, akik már nem elégszenek meg azzal, hogy csak a nyugodt felszínen evezzenek. A felfújható csónakok kompaktak, könnyűek a merev konstrukcióval szemben, ugyanakkor átgondoltak, hogy elég tartósak legyenek ahhoz, hogy egy kritikus pillanatban ne hagyják a pácban. Többféle méretben, felszereltségben és minőségben kaphatók, ami természetesen meghatározza az árat.

A következő választási útmutatóban a 4 alapkategóriáról beszélünk bővebben, amelyek közé tartoznak a felfújható csónakok, kajakok, kenuk és rafting hajók. Megvizsgáljuk a teherbírást, a kamrák számát, az anyagot és a tartósságot, valamint más praktikus felszereléseket, amelyek egyszerre szükségesek és üdvözlendő bónuszok a vízen töltött idő alatt. Keresse meg az optimális ár/minőség arányt, és böngésszen a felfújható csónakok tesztjei és recenziói között, hogy értékes, első kézből származó információkat találjon, amelyek segítenek eligazodni a hasonló termékek sokaságában.

A legjobb felfújható csónakok és kajakok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Intex SEAHAWK 4 SET
Teherbírás: 480 kg
Súly: 21,8 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)75200 Ft Alacsony ár
2.Hydro Force Voyager 500
Teherbírás: 260 kg
Súly: 16 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)47000 Ft Alacsony ár
3.Bestway VOYAGER 500
Teherbírás: 260 kg
Súly: 15,5 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)34000 Ft Alacsony ár
4.AQUA MARINA BETTA 15'7"
Teherbírás: 230 kg
Súly: 15 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)186000 Ft Alacsony ár
5.Intex Explorer K2
Teherbírás: 180 kg
Súly: 16,9 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)92500 Ft Alacsony ár
6.Intex Excursion 4
Teherbírás: 400 kg
Súly: 23 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)58500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon felfújható csónakot/kajakot

Mire figyeljünk a felfújható csónak kiválasztásakor? Először is fontos, hogy a várható használatnak, környezetnek és a csónakázási képességnek megfelelő felfújható „hajót“ válasszon. Tehát – felfújható csónak, rafting hajó, kajak vagy kenu lesz? Milyen különbségek vannak közöttük?

A következőkben a leggyakrabban használt anyagokról és azok tartósságáról, teherbírásról és felszereltségről lesz szó. Nem fog hiányozni a 3 alapvető árkategória és a márkák sem, amelyek jól minősített felfújható csónakokkal és kajakokkal rendelkeznek a portfóliójukban.

Alapvető lépés: Döntse el a célt

Mielőtt belevágna a keresésbe, alaposan fontolja meg, hogy milyen céllal vásárolja meg a felfújható csónakot.

 • Egy tó vagy víztározó nyugodt felszínén fog csónakázni?
 • Érdekli a horgászat, és hely kell a felszerelésének?
 • Vagy szeretné kipróbálni az akciódúsabb vízi turizmust és a raftingot?

Ahogyan a vízi körülmények is változatosak, úgy a „felfújható csónakok“ választéka is. Az alapvető különbségek az alakban (hosszúság, szélesség), a sebességben, a mechanikai és vegyi sérülésekkel szembeni ellenállásban, az evezők típusában és a teherbírásban vannak.

Ha már tudja, hová szeretne evezni, döntse el, hány embert szeretne egyszerre magával vinni (ülőhelyek száma, teljes teherbírás, személyes tárgyak elhelyezésére szolgáló hely). Nincs értelme négyszemélyes csónakot venni, ha egyedül fog benne ülni!

felfújható kajakok

A felfújható „hajók“ alaptípusai

Ha bebarangolná a szaküzleteket és az online sportáru boltokat, észrevenné, hogy a „Felfújható csónakok“ kategórián belül más alkategóriákat is talál – a már említett kajakokat, kenukat és rafting hajókat. A rövid összefoglalóban megtalálja alapvető céljukat/rendeltetésüket, kialakításukat és jellemzőiket.

Felfújható csónakok

Ez a kategória a csendes, egyéni és családi csónakázás vagy horgászat szerelmeseit vonzza. A felfújható csónakok a csendes állóvizeken találják meg a helyüket. Szélesebbek, lekerekített formájúak, nem gyorsak, és főként kézzel, evezőkkel hajtják őket. Néhányat azonban külső motoros meghajtásra is átalakítottak, ami kiterjeszti használhatóságukat.

A felfújható csónakok választéka változatos – az alapmodellektől, alkalmi hétvégékre a vízen, a prémium kategóriás darabokig, amelyeken bátran merészkedhet messzire a parttól. Az ülőhelyek számát tekintve a 2-4 fős felfújható csónakok a legkelendőbbek.

📌 Ha minőségi felfújható horgászcsónakot keres, fektessen be egy olyan modellbe, amelynek megerősített alja, külső motorja van, és speciális tartókkal rendelkezik az oldalán a horgászbotok rögzítéséhez.

Felfújható kajakok

A felfújható kajakok kialakításukban és céljukban a felfújható csónakok ellentétei. Vékonyak, hosszabbak, gyors és mozgékony hajózásra tervezték ezeket folyó- és vadvizeken. Nagy hangsúlyt fektetnek az alja kivitelezésének minőségére.

A kajakok az eszkimók eredeti vízi járművei, és számos jellegzetes vonásuk megmaradt a mai konstrukciókban. Például egy fentről védett terület, amely szárazon tartja a rakományt és az evezősöket is – egy úgynevezett „gallér“, amely a legénység derekára tekeredik. Ez megvédi a kajakot a víz behatolásától felborulás esetén. Minden kajakos kétoldalas evezővel van felszerelve, és felváltva fordul mindkét oldalra.

📌 Tudta, hogy a felfújható csónakokon és kajakokon szándékosan különböző színeket használnak? A csónakok általában természetes, földszínekben pompáznak, hogy beleolvadjanak a környezetbe. A kajakok színesebbek, hogy jobban láthatóak legyenek a vízben, és hogy a kajakot gyorsabban megtalálják.

Felfújható kenuk

A felfújható kenuk alkalmasak nyugodt és még sekélyebb vizekre is. Jellemzője a hosszú és keskeny, felül nyitott konstrukció, ami miatt sokan összetévesztik a kenut a kajakkal. Jobb azonban, ha a kenuban térdelünk (ahogy az indiánoknál szokás volt). Két, legfeljebb három személyre tervezték, akik egy-egy féloldalas evezőt tartanak a kezükben, és az előtte lévő taggal ellentétes oldalon eveznek.

Felfújható rafting hajók

A felfújható rafting hajók alkalmasak a nyugodt, de a csoportos adrenalin hajózásra is. Széles alakúak és jó stabilitásúak. Ezek 4-12 fő számára biztosítanak helyet. Ha kísértésbe esik, hogy rafting hajót vásároljon a társaságának, gondoljon különösen a magasabb szintű biztonságra – például a kifolyó nyílásokra vagy a nagyobb számú légkamrákra. Abban az esetben, ha az egyik akadályba ütközik és kilyukad, a többiek segítségével biztonságban partot érhet.

Felfújható csónakok és kajakok anyaga

A felfújható csónakok és kajakok minden bevált gyártója (Gumotex, Kolibri, …) „számláján“ van egy speciális anyag kifejlesztése, amelynek célja csak egy – a csónak nagy tartósságának biztosítása, és így a megbízható használat és a megfelelő tartósság.

A modern anyagok több, egymással összekapcsolt és egymásba fonódó rétegből állnak, amelyek négyzetméterenkénti grammsúlya nagyobb.

 • Ezeknek köszönhetően a csónak anyaga kopásálló, ütésálló és még nagyobb töltőnyomást is képes elviselni.
 • A mechanikai ellenállás mellett a só, olaj, benzin és egyéb vegyi anyagok „áthatolhatatlanságára“ is hangsúlyt fektetnek.
 • Természetesen nagyobb ellenálló képességgel kell rendelkeznie az UV-sugarakkal szemben, valamint kiváló minőségű, megerősített csatlakozásokkal, amelyek különösen az olcsó felfújható csónakoknál jelentenek buktatót.

A felfújható csónakok gyártásához általában megerősített PVC-t, gumit, szintetikus és természetes eredetű polimer anyagokat használnak.

Személyek száma és teherbírás

A csónak mérete és teherbírása közvetlenül attól függ, hogy hány személyre tervezték. Felnőttenként átlagosan 90-120 kg terhelhetőséggel számolnak. Általában azonban a felfújható csónakokat több tíz kilogrammal nagyobb teherbírásra méretezik, mivel némi terhet és néhány személyes tárgyat is szállíthatnak.

Kamrák száma

Minél több a kamra, annál jobb. Ez a szabály nemcsak a felfújható medencékre, hanem a felfújható csónakokra is vonatkozik.

Az egyes kamráknak egymástól függetlennek kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy minden egyes kamrának saját felfújó és leeresztő szelepe van, és ha kilyukad, a többi kamra nincs kitéve a leeresztés veszélyének, és fenntartja a csónak stabilitását. Ezenkívül a kamrák elrendezése úgy van kialakítva, hogy az egyik kamra megsérülése esetén lassan, de biztonságosan partra tudjon jutni.

Felfújható csónakok

A csónakok padlójának típusa

A felfújható csónakokban 3 alapvető padlótípussal találkozhat – felfújható, lamellás és szilárd padlóval. Mik a jellemzőik?

 • Felfújható padló – Ennek köszönhetően a csónak könnyű, hordozható, könnyen szállítható és széthajtható akár egy személy számára is. A kialakítás minőségétől függően optimális stabilitást biztosít. A legjobb felfújható csónakok alja többszörösen megerősített anyagból készült, speciális szerkezetű, ami szintén garancia a kényelmes és biztonságos hajózásra. A felfújható padló előnye a zajmentesség, amelyet a horgászok is nagyra értékelnek a nyugodt vizeken.
 • Szilárd padló – A szilárd padlóval rendelkező felfújható csónakok lényegesen stabilabbak, még kihívást jelentő körülmények között is. A szilárd fenék azonban növeli a súlyukat, és rosszabb körülményeket teremt a szállítás során. Egy szilárd padlóval rendelkező csónak szétbontásához már két emberre van szükség. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy hosszú ideig álljon a csónakban anélkül, hogy elveszítené a stabilitását. Az így felszerelt csónak alkalmas például mentési célokra is, ahol nagyobb az átmeneti túlterhelés veszélye.
 • Lamellás / rácsos padló – Ez egy kompromisszum az előző két típus között. A lamellás padlóval ellátott felfújható csónakokat nem nehéz szállítani, és a súlyuk sem túl nagy (a padló eltávolítható és kompakt módon összecsukható). A lamellás/rácsos padló nagyobb terhelést tesz lehetővé, de nem annyit, mint szilárd padló esetében. A padló súlyának és teherbírásának aránya azonban mindenképpen érdekes a horgászok és az akcióorientáltabb vízi turisták számára. A lamellás padló előnye a csúszásmentes kivitel.

Felfújható csónakok felszerelése

A felfújható csónakok felszerelése a kialakítástól, a mérettől és a céltól függően változik. Ezért kiválasztunk néhány praktikus felszerelési elemet, amelyekkel leggyakrabban találkozhat a felfújható csónakoknál:

 • felfújható ülések, evezők, erős evezőszemek, evezőtartók a csónak oldalán, szem a csónak lehorgonyzásához, táska a személyes holmiknak, vízálló gumitasak (telefon, fényképezőgép számára), motorfogantyúk, kézi pumpa, szállítótáska stb.

Videó

Felfújható csónakok és kajakok ára

A felfújható csónak árában több változó is tükröződik – a felhasznált anyag, a kamrák száma, a megerősítés módszerei, a padló típusa, a felszerelés. Mérlegelje a beruházást elsősorban a használat intenzitása és a vízfelület jellege szempontjából.

✅ Felfújható csónakok és kajakok 105000 forintig

Már az alap árkategóriában is találhat jól felszerelt felfújható csónakokat, ráadásul csúcsértékesítéssel, jól ismert márkáktól – Intex, Master, Kolibri, ITIWIT. Kezdők és középhaladók számára egyaránt alkalmasak. Várhatóan egyenesen nem a vadvízre megy velük. Ideálisak nyugodt patakokhoz, holtágakhoz és állóvizekhez. Érdekes kikapcsolódást nyújtanak a vízparton töltött időhöz. Vásárláskor összpontosítson a recenziókra, és érdeklődjön, hogy a felszerelést tartalmazzák-e, vagy külön kell megvásárolni.

✅ Felfújható csónakok és kajakok 210000 forintig

Egy kategória, amelyben megtalálja a jelenleg legkelendőbb felfújható csónakokat 2 vagy több személy számára. Magasabb minőségű és tartósabb anyagok, szilárd teherbírás és nagyon jó stabilitás. A legnagyobb figyelmet a horgászoknak szánt stabilabb felfújható csónakok és a kétüléses kajakok kapták. Javasoljuk, hogy tekintse meg a Kolibri, Sevylor, Gumotex, Admiral Boats márkák kínálatát.

✅ Felfújható csónakok és kajakok 210000 forinttól

A felfújható csónakok, kajakok, kenuk és rafting hajók legszélesebb választéka. Fejlett prémium anyagok, nagyobb tartósság és teherbírás, vonzó felszereltség. Ezek azok a modellek, amelyek között még a legigényesebb, adrenalinos hajókázásra vágyó evezősök is megtalálják a kedvükre valót. A legjobb felfújható csónakok esetében a hivatalos szerviz magától értetődő. Melyik márka portfóliójában vannak csúcsminőségű felfújható csónakok és kajakok? Tekintse meg a Kolibri, Gumotex, Sportex, Robfin kínálatát.

A legjobb felfújható csónak és kajak márkák

Az előző felosztásban már jeleztünk valamit, de végül röviden bemutatjuk azokat a gyártókat, akiknek nagy tapasztalatuk van a felfújható csónakok gyártásában.

 • Intex – Az Intex egy olyan márka, amelyet elsősorban medencékkel és pezsgőfürdőkkel azonosítunk, de számos jól minősített felfújható csónakkal is felkelti a figyelmet, amelyek kedvező ára magas eladásokat biztosított. Jó ár/minőség arány.
 • Kolibri – A felfújható csónakok egyik legkeresettebb gyártója. Minőségi felfújható halászcsónakok gazdag felszereléssel és a külső motor használatának lehetőségével. Széles választék, amely nem okoz csalódást!
 • ITIWIT (Decathlon) – Népszerű és megfizethető felfújható kajakok, amelyek alkalmasak kezdők számára.
 • Gumotex – Minőségi felfújható csónakok, kajakok, kenuk és rafting hajók egy közel 70 éves hagyományokkal rendelkező, elismert cseh márkától. Kiváló stabilitás, rengeteg hely, alkalmas különböző típusú vízi tevékenységekhez.
 • Sevylor – A francia Sevylor márka, mint a világ egyik legnagyobb PVC tutajgyártója, kétüléses, részletesen kidolgozott, variálható, kényelmes ülésekkel ellátott kajakokkal kedveskedik.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Intex SEAHAWK 4 SET
Teherbírás: 480 kg
Súly: 21,8 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)75200 Ft Alacsony ár
2.Hydro Force Voyager 500
Teherbírás: 260 kg
Súly: 16 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)47000 Ft Alacsony ár
3.Bestway VOYAGER 500
Teherbírás: 260 kg
Súly: 15,5 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)34000 Ft Alacsony ár
4.AQUA MARINA BETTA 15'7"
Teherbírás: 230 kg
Súly: 15 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)186000 Ft Alacsony ár
5.Intex Explorer K2
Teherbírás: 180 kg
Súly: 16,9 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)92500 Ft Alacsony ár
6.Intex Excursion 4
Teherbírás: 400 kg
Súly: 23 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)58500 Ft Alacsony ár