Sport és outdoor

A legjobb horgászbotok (teszt és recenziók 2024)

horgászbotok2 Felfedezte magában a horgászat iránti szenvedélyt? Ehhez elég néhány óra kölcsönzött botokkal, és az első fogások után felmerül a gondolat a fejében, hogy érdemes lenne időről időre a saját horgászfelszerelésével a szabadidős horgászat szenvedélyének hódolni. Mi kell valójában ehhez? Igen, egy horgászbot, egy horog. Tippeket adunk a legjobb horgászbotokra különböző kategóriákban.

A következő választék jó ugródeszka lehet a kezdő horgászok számára. Az újonc felszerelésének nem kell túlzottan drágának lenni, ugyanakkor gyanúsan olcsónak sem. Ha élvezni akarja a horgászatot, biztosnak kell lennie abban, hogy megbízhat a horgászbotjában, és ugyanakkor megfelel a választott horgászati technikának. A fenekező horgászat, az úszós, a pergető vagy a legyező horgászat tetszik Önnek? A következő útmutatóban fokozatosan közelebb kerülünk a legnépszerűbb horgászmódszerekhez a tavainkon és folyóinkon. Ha tapasztalatok nélkül szeretne úszni ezeken a „vizeken“, akkor ne becsülje alá az alapképzést.

Ezután figyelmet fordítunk a horgászbotok alapvető típusaira. Mindegyik típusnak megvan a maga sajátos kialakítása, és így a lehetőségeit legjobban megmutatja egy konkrét halfaj kifogása esetében. A rakós vagy a teleszkópos horgászbot jobb? Milyen fontos technikai és konstrukciós tulajdonságokra, valamint a felhasznált anyag jellemzőire kell figyelni a botok esetében? Bár minden téma megérdemelné a saját teret, megpróbálunk egy áttekintést készíteni, amellyel az Ön igényeinek megfelelően választhat horgászbotot. Figyelmet fordítunk a horgászbot tesztekre és recenziókra is, amelyekben értékes információkat talál tapasztalt felhasználóktól.

A legjobb horgászbotok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelés
1.Delphin Armada Carp
Blackway 3,6m 3lbs 3 részes

"Horgászbot - pontyozó bot, 3 lbs tesztgörbe, részek száma: 3, teljes hossza: 3,6 m, szállítási hossza: 1,25 m"

📌 20000 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.Daiwa Ninja X Carp
12ft 3,6m 3lb

"Horgászbot - pontyozó bot, 3 lbs tesztgörbe, részek száma: 2, teljes hossza: 3,6 m, szállítási hossza: 1,86 m"

📌 26800 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
3.Mivardi Predator Tele 5 m
"Horgászbot - pergető bot, teleszkópos, dobósúly: 40 - 80 g, teljes hossza: 5 m, szállítási hossza: 1,33 m"

📌 23500 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.WFT Big Cat Bank
Cat 3m 200-1000g

"Horgászbot - harcsázó bot, részek száma: 2, dobósúly: 100 - 200 g, teljes hossza: 3 m, szállítási hossza: 1,55 m"

📌 60000 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
5.Delphin Walhala 3m 950g
"Horgászbot - harcsázó bot, részek száma: 2, teljes hossza: 3 m, szállítási hossza: 1,57 m"

📌 38000 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.WFT - 68 North LTC
2,1 m 200-1000 g

"Horgászbot - tengeri és tengeri bot, részek száma: 2, dobósúly: 200 - 1000 g, teljes hossza: 2,1 m, szállítási hossza: 1,23 m"

📌 58500 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
7.Zfish Kennet Feeder
3,6m 30-100g

"Horgászbot - feeder bot, részek száma: 3+3, teljes hossza: 3,6 m, szállítási hossza: 1,09 m"

📌 20000 Ft-tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár

Hogyan válasszon horgászbotot

Mire kell gondolni a horgászbot kiválasztásakor? Először is fontolja meg, hogy milyen típusú horgászatot szeretne folytatni. A második lépésben reálisan becsülje fel korábbi tapasztalatait, elvárásait és nem utolsó sorban a szabadidős horgászatra fordítható időt. A horgászatra való felkészülés nem kevés erőfeszítést, sok horgászfelszerelést igényel, de a jutalom, azaz érzés, amit a saját bőrén kell megtapasztalnia!

A horgászbotokkal kapcsolatban nemcsak céljukat említik, hanem a bot anyagát, hosszát, terhelését, szemszámait vagy súlyát is. Érdekelheti Önt még a kialakításuk és a hely, melyet szállításuk vagy tárolásuk során elfoglalnak. Jó választás, ha a bevált gyártók kínálatából választ botot, ahol biztos lehet benne, hogy gyártásukhoz a legalkalmasabb anyagokat használták fel. Néhány közülük a leírással együtt megtalálható a következő útmutatóban.

horgászbotok

Alapvető horgászati ​​módszerek

A halakat különböző technikákkal lehet kifogni, amelyekhez a horgászbotot, a csalit és az egyéb szükséges felszerelést hozzá kell igazítani. Íme, az 5 leggyakoribb horgászati ​​módszer, amelyet a magyar tavakon és folyókon gyakorolhat.

 • Fenekező horgászat – Szeles időben vagy kevésbé nyugodt vizeken olyan módszert alkalmaznak, amely esetében a csalit súly segítségével fenékre juttatják. Ezután a damilon keresztül továbbítja a kapást a horogra.
 • Pergető – A módszer a csali véletlenszerű irányításából áll, amely utánozza egy kis sérült hal mozgását a vízben. A pergető módszerrel főleg a ragadozó halakra horgásznak, amelyek természetesen hegyi patakokban úsznak, vagy a parttól rövid távolságra be kell gázolni miattuk.
 • Úszós – Ez a technika a felszerelés szempontjából az egyik legegyszerűbb. Úszó segítségével a csalit meghatározott mélységbe helyezzük – a hal figyelmének középpontjába. A kapást jelzi az úszó csúcsának a felszínen való mozgása. Éjszakai horgászatkor az úszó csúcsa szintén világítással van ellátva. A viszonylag nyugodt vizekben népszerű módszer.
 • Legyező – A legyező horgászat nagy vonzerő a halak számára. Legyek vagy nimfák. A légy terhelése közvetlenül annak része, így csak kissé van a felszín alatt. Állítólag ez egy királyi halászati ​​módszer, mert megköveteli a hal mozgásának és viselkedésének ismeretét a halásztól. Különösen a pisztránghalak horgászatára jó.
 • Feeder horgászat – A horgászat lényege egy etetési hely (feed – etetés) létrehozásán alapul, ahova odaszoktatja a halakat. Ezután megpróbálja a lehető legpontosabban megcélozni ezt a helyet, és leengedni a csalit olyan mélységbe, ahol az eleség általában elérhető – vagyis az aljára. Természetesen nem szükséges túlzásba vinni a takarmányt, különben elkezd rohadni a vízben, a halak pedig kezdik nagy ívben elkerülni.

A horgászbotok típusai

A következő felosztásban csak röviden közelítjük meg a legeladottabb horgászbotokat kategóriákra osztva. Már a megnevezésük elárulja, hogy a bot milyen halakra alkalmas, vagy melyik horgászati ​​technikára a legalkalmasabb. A tapasztalt halászok hosszú órákon át képesek beszélni az egyes típusokról. Ha van ilyen a környezetében, figyelmesen és érdeklődve hallgassa.

Pontyozó botok

A pontyozó botokat teleszkópos és rakós változatban gyártják, hosszúságuk 3–4,5 méter. Ha a part közelében fog horgászni, akkor rövidebb bottal is megelégszik, ha a parttól távolabbról horgászik, természetesen nyúljon a hosszabb botokhoz, miközben figyelje az ún. szállítási hosszt is, hogy a botot ne csak az autóban, hanem kerékpáron vagy a kezében is magával vihesse. Mivel a ponty tekintélyes méretűre nőhet, általában a bot erős és tartós, amelyek gyártásához szénszálakat használnak.

Harcsázó botok

Ez a fajta bot olyan ragadozókkal is képes megbirkózni, akár a százkilós harcsa. Nagy terhelésekre készült, aminek megfelel a robusztusabb kialakítása is. Különböző hosszúságúak, a horgászat helyétől függően. Tipikus jellemzője a magas dobósúly is – akár 1000 g. Általában fenekező horgászatra használják (a tó vagy a folyó holtágának fenekére).

Legyező botok

A legyező botokat műanyag léggyel való horgászatra tervezték. Kifejezetten úgy vannak megtervezve, hogy a legyezőzsinórt a csalival olyan messzire dobja, ahova szükséges. Mivel horgászat közben parádésan lendít is, a botnak könnyűnek kell lennie, jó lendületűnek és ugyanakkor jó rugalmasságúnak, hogy a nagyobb zsákmánnyal is megbirkózzon. A pisztráng, a pénzes pér, a fejes domolykó és a dunai galóca számára megfelelő csali lehet a légy vagy nimfa.

Úszós botok

Az úgynevezett úszós botokat úszóval történő horgászatra tervezték, amellyel szabályozhatja a csali elhelyezésének mélységét. Ezek többnyire olyan botok, amelyek konstrukciója finom és könnyű. Kisebb és közepes méretű halak fogására alkalmas botok alacsonyabb, legfeljebb 25-30 gramm dobósúllyal. Ide tartoznak a népszerű match botok, amelyek óriási halak horgászatakor is minőségi akciót és dinamizmust biztosítanak.

Pergető botok

A pergető botokat 1,8-3,3 m hosszúságban gyártják, legfeljebb 250 g dobósúllyal. Ismertető jegyük a nagyszámú szem, amelyek egyenletesen osztják el a súlyt a bot teljes hosszában. Az ilyen típusú botok többsége szénszálból készül. A kategória sokféle konstrukciót kínál. Míg némelyek kisebb halakra alkalmasak, másokkal harcsát is foghat.

Feeder botok

Az egyre népszerűbb halászati ​​technikához megfelelő felszerelést is kell biztosítani. A feeder botok könnyűek és vékonyak, két- vagy háromrészesek, 3–4,5 méter hosszúak. Tipikus jellemzője egy rugalmas cserélhető, különböző keménységű hegy és nagyszámú szem a bot teljes hosszában.

Hogyan válasszon horgászbotot

Teleszkópos vagy rakós horgászbot?

Lehet, hogy már tudja, milyen halak érdeklik, és kipróbált néhány halászati ​​technikát is, itt az ideje mérlegelni, hogy a milyen konstrukciójú horgászbotot válasszon. Alapvetően választhat teleszkópos botokat és olyan botokat, amelyeket szállítás során 2–4 részre lehet szedni.

 • A teleszkópos horgászbotok olyan halászok számára alkalmasak, akik kezdő halászok, kevesebb idejük van a horgászatra, vagy alapvető követelményeik közé tartozik a gyorsaság és a mobilitás. Ahogy a neve is mutatja, a bot egyes részei egymásba csúsztathatók-széthúzhatók. A botot viszonylag gyorsan összecsukhatja kompakt méteres hosszúságúra. Gyakori használat esetén azonban a teleszkópos mechanizmus gyorsabban kopik, ezért különösen ajánlott alkalmi horgászatra.
 • A rakós horgászbotokat a tapasztalt horgászok választhatják. 2–4 részből állnak, míg minél kevesebb részből áll egy bot, annál jobb tulajdonságokat tud nyújtani. Éppen ekkor tud örömet szerezni rugalmasságával és erejével. Ne feledje azonban, hogy a részek közötti több csatlakozás közvetlenül növeli a kockázatát annak, hogy valamelyik közülük meghibásodik és megreped. Ha nem akadályozza a hosszabb szállítási hossz, akkor a minőségi kétrészes horgászbotokra koncentráljon.

Horgászbotok anyaga

A horgászbot képességei, szilárdsága, tartóssága és karbantartása a felhasznált anyagtól függ. Egyes anyagok a megfizethető klasszikusokhoz tartoznak, mások már a magasabb ligához, és olyan halászokat vonzanak, akik a horgászat szerelmesei.

 • Üvegszálas horgászbotok – Ötvözik a jó állóképességet és az optimális minőséget. Könnyen karbantarthatók.
 • Bambusz horgászbotok – Ezek hosszú, könnyű és rendkívül rugalmas botok, amelyek tulajdonságaikat kisebb halak horgászatakor mutatják meg.
 • Grafit horgászbotok – Kiváltságuk a merevség és a tartósság, 20 kilós halakkal is megbirkóznak. Ne feledje azonban, hogy vezetőképességgel rendelkeznek és viharban nem használhatók.
 • Ragasztott és hasított horgászbotok – A legyező botok tipikus anyaga. Az előnyeik között szerepel a rugalmasság és a hajlékonyság. Képesek gyorsan visszatérni az eredeti helyzetükbe.

Mely paraméterekre kell figyelni?

A horgászbot hossza

Nincs egy univerzális hosszúságú horgászbot, amely minden feltételnek megfelel. Először vegye figyelembe azt a helyet, ahonnan horgászni fog. Ha egy nagyobb víztömeg van Ön előtt, akkor biztosan nem lesz elégedett a rövid távú dobással, hanem csábítani fogja a nagyobb dobás. Viszont ha kis patakban vagy a folyóparton horgászik, nem kell hosszú botot használni. Rövidebb bot segítségével is élvezheti a békés kikapcsolódást.

📌 Általában az úszós és a pergető botok tekinthetők a legrövidebbeknek – kb. 2 méterig. A harcsázó botok a középső sávban vannak – 2,5-3 m. A pontyozó botok a leghosszabbak – több mint 4 métert is elérhetnek.

Súly

Minél aktívabb a horgászat során, annál könnyebb bottal kellene dobnia. Alacsony súly (kb. 200 g-ig) jellemző a pergető botokra, a legyező horgászbotokra és a feeder botokra. Nagyobb halfajok halászatakor nemcsak a tartóssága, hanem a horgászbot általános robusztussága és súlya is növekszik. A pontyozó és a harcsázó bot ritkán könnyebb 300 g-nál.

Terhelés

Pontosan a terhelés az, amely megmondja, maximálisan milyen nehéz lehet a csali (adagoló, ólom). Grammban adják meg. A kisebb halakhoz való horgászbotok a legjobb tulajdonságokat 30 g terhelésig mutatják, harcsákhoz és halóriásokhoz való minőségi botoknál akár 1000 g terhelés is használható.

Angol gyártóktól származó botoknál előfordulhat, hogy fontban (lb, súlyegység) van megadva. Nem szabad azonban összekeverni a dobósúllyal. Azt a terhelést adja meg, amelynél a horgászbot derékszögben meghajlik (vagy más néven a bot tesztgörbéje). Néhány rövid számításra van szükség ahhoz, hogy megtudja, milyen maximális terhelést tud használni.

📌 Az értékeket fontról konvertálja grammra (1 font = 453,6 g), majd ezt a számot ossza el 16-al. Például van egy horgászbotja, amelynek 2 font a tesztgörbéje: (2 × 453,6): 16 = 56,7 g. A maximális terhelés nem lehet nagyobb 57 g-nál. Az ideális terhelés kiszámításához szorozzuk meg a maximális értéket 0,8-al. Így ebben a példamutató esetben az ideális terhelés 45 g.

Szemszám

A szemnek, bár megjelenése nem feltűnő, az egyik legfontosabb a feladata. A boton lévő szemek ​​vezetik a zsinórt az orsótól a bot hegyéig. Számuk szorosan összefügg a horgászat céljával. Egy boton 6 – 12 szem lehet, átlagosan 7 – 9 szem található rajtuk. Olyan anyagból kell készülniük, amely húzáskor hűti a zsinórt, nehogy elszakadjon. Ha sáros vizekben fog horgászni, ügyeljen minden szem alapos tisztítására. Gyorsan eltömődnek, és az iszap hatására elértéktelenedik.

legjobb horgászbotok

Horgászbotok ára

Mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy a horgászat nem tartozik a legolcsóbb hobbik közé, és például egy minőségi pontyozó és harcsázó horgászbot nem keveset vesz ki a családi költségvetésből. Ne törekedjen a legolcsóbb felszerelésre. Néhány horgászat után nem biztos, hogy meg fog felelni Önnek, ezért fogadja meg a tapasztaltabbak tanácsát.

✅ Horgászbotok 14000 forintig

Az alap árkategóriában megtalálja a pontyozó botok, a pergető botok és a feeder botok túlnyomó többségét. Az olcsó horgászbotok nem mindig okoznak csalódást. Olyan emberek számára alkalmasak, akik még nem tudják, hogy a horgászat megfelelő-e számukra, de időről időre egy magán tavon szeretnének horgászni egy barátjukkal.

✅ Horgászbotok 35000 forintig

A 14000-35000 forintos árban megtalálja az összes kategória jelenleg legeladottabb horgászbotját. Kevés horgász elégszik meg csak egy bottal, ezért ha bővíteni kívánja a felszerelését, válasszon bevált termékeket nagyon jó ár / teljesítmény aránnyal.

✅ Horgászbotok 35000 forinttól

Itt hatalmas választékot és több száz különféle horgászbotot talál, amelyek a különösen az igényes horgászokat örvendeztetik meg. Kiváló minőségű anyagok, kiváló design és a leghíresebb gyártók.

A legjobb horgászbot márkák

Betévedt egy horgászfelszerelést árusító nagy webáruházba, ahol több tucat ránézésre hasonló, de mégis különböző horgászbot található! Nem csak az adott horgászati ​​technikához kell megfelelő botot választania, hanem a gyártó kiválasztása is vár Önre. Több ezer horgászbot modellt talál a piacon. Közülük olyan márkákat választunk ki, amelyek pozitív felhasználói véleményekkel rendelkeznek, és a legjobb értékelést kapták a horgászbot teszteken.

 • Delphin – A szlovák horgászfelszerelés-gyártó pontosan tudja, mire van szüksége a horgásznak. Alapvető stratégiájuk az, hogy az ügyfeleknek minőségi termékeket kínáljanak megfizethető áron. Ha olyan botot szeretne, amely tökéletesen működik a szlovák, vagy akár a magyar vizeken, a Delphin márka kínálatában számos kedvencet talál.
 • Mivardi – A cseh Mivardi márka a közép-európai régió egyik legnagyobb horgászfelszerelés-beszállítója. Különleges a prémium kategóriájú M-CARP kollekció, amely a ponty horgászatra összpontosít és mindenre, ami a ponty kifogásához szükséges. Előny a pótalkatrészek nagyon jó rendelkezésre állása és a javítások gyors megoldása.
 • WFT – Ha rajong a harcsa halászatért, vagy akár a tengeri halászatért, nézze meg a World Fishing Tackle (WFT) gyártó ajánlatát, amelynek portfóliójában olyan botok találhatók, amelyekkel a halóriásokat leigázhatja.
 • Sportex – Több száz különféle termék és a piacunkon az egyik TOP eladottság. A német Sportex márka fennállásának több mint 70 éve alatt nagyon jó hírnevet szerzett, és szó szerint generációk támogatásának örvend. Kínálatában még az igényes halászok is megtalálják a számukra megfelelőt. Készüljön fel a magasabb árakra.
TermékInfoÉrtékelés
1.Delphin Armada Carp
Blackway 3,6m 3lbs 3 részes

"Horgászbot - pontyozó bot, 3 lbs tesztgörbe, részek száma: 3, teljes hossza: 3,6 m, szállítási hossza: 1,25 m"

📌 20000 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.Daiwa Ninja X Carp
12ft 3,6m 3lb

"Horgászbot - pontyozó bot, 3 lbs tesztgörbe, részek száma: 2, teljes hossza: 3,6 m, szállítási hossza: 1,86 m"

📌 26800 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
3.Mivardi Predator Tele 5 m
"Horgászbot - pergető bot, teleszkópos, dobósúly: 40 - 80 g, teljes hossza: 5 m, szállítási hossza: 1,33 m"

📌 23500 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.WFT Big Cat Bank
Cat 3m 200-1000g

"Horgászbot - harcsázó bot, részek száma: 2, dobósúly: 100 - 200 g, teljes hossza: 3 m, szállítási hossza: 1,55 m"

📌 60000 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
5.Delphin Walhala 3m 950g
"Horgászbot - harcsázó bot, részek száma: 2, teljes hossza: 3 m, szállítási hossza: 1,57 m"

📌 38000 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.WFT - 68 North LTC
2,1 m 200-1000 g

"Horgászbot - tengeri és tengeri bot, részek száma: 2, dobósúly: 200 - 1000 g, teljes hossza: 2,1 m, szállítási hossza: 1,23 m"

📌 58500 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
7.Zfish Kennet Feeder
3,6m 30-100g

"Horgászbot - feeder bot, részek száma: 3+3, teljes hossza: 3,6 m, szállítási hossza: 1,09 m"

📌 20000 Ft-tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár