Sport és outdoor

A legjobb katonai bakancsok (recenziók és teszt 2024)

katonai bakancsokA legjobb katonai bakancsok kiválasztása elég nehéz feladat lehet. A hadsereg tagjai, a rendőrök, a tűzoltók vagy a mentősök értik a dolgukat. Bár megkapják a felszerelést, az nem biztos, hogy ideális, vagy nem felel meg minden egyes ember igényeinek, így a saját választás következik. Ekkor már számos változót figyelembe kell vennie annak érdekében, hogy a láb kényeleme és a védelme a lehető legmagasabb szinten legyen. A minőségi katonai lábbelik pontosan az Ön igényeinek megfelelően képesek erre. Csak ismerkedjen meg a felkínált lehetőségekkel, és találja meg a legmegfelelőbb megoldást.

A katonai bakancsok (más néven taktikai bakancsok) azonban nem csak a fegyveres és mentőerők kiváltsága. Erényeik egyre szélesebb körben vonzzák az „egyszerű civileket“. Az erdészek, vadászok és a nehéz körülmények között mozgó természetjárók keresik ezeket. A militarista szabadidősportok (paintball, airsoft) felszerelésének nélkülözhetetlen részévé váltak. Tagadhatatlan funkcionalitásuk mellett számos modell a kifinomult, robusztus megjelenésével is vonzó, amely például a rockerek és metálosok öltözködési stílusához illik.

A minőségi katonai bakancsok azonban lényegesen nagyobb beruházást jelentenek, mint a hagyományos utcai bakancsok. Az árral egyenes arányban elvárható, hogy magasabb szintű védelmet és megfelelő alátámasztást nyújtsanak a lábaknak. Neves gyártók gyártják ezeket prémium minőségű anyagok felhasználásával, tartóssággal és hosszú élettartammal. Fontos a kivitelezés minősége, a talp, a varratok vagy a nyelv kialakítása. Ma már könnyen találhat katonai tornacipő stílusú lábbeliket, de a szélsőséges körülményekre tervezett magasszárú katonai bakancsokat is. Az alábbi választási útmutatóban ezért a legfontosabb információkkal foglalkozunk, amelyeket tudnia kell ahhoz, hogy felesleges késedelem nélkül dönthessen. A katonai bakancs tesztek és vélemények alapján egy rangsort is készítettünk magasan értékelt modellekkel. Ebben megtalálja a LOWA, a Salomon, a Bennon és az Altama népszerű katonai bakancsait.

Hogyan válasszon katonai bakancsot / katonai lábbelit

A katonai lábbeli sok helyzetben nélkülözhetetlen, és nem csoda, hogy népszerűsége, különösen férfikörökben, jelentősen növekszik. Ha a megfelelő katonai bakancs kiválasztása előtt áll, és a változatos kínálat túl bonyolultnak tűnik, hívja segítségül tanácsainkat, és gyorsítsa fel a döntéshozatalt. Az alapinformációk és a felosztások mellett összeállítottunk egy rövid listát a népszerű gyártókról, akiknek a portfóliójában magasan értékelt katonai bakancsmodellek vannak, és általános népszerűségnek örvendenek.

legjobb katonai bakancsok

Mi az a katonai lábbeli?

Bár a név elég nyilvánvalónak tűnik, a katonai lábbelik meglepő módon a nem katona felhasználók számára is érdekesek. Igen, valahol a kezdeti időkben léteztek kizárólag katonai lábbelik, amelyeket csak a katonák viseltek, és amelyeknek megvoltak a maguk jellegzetességei. Ma, a széles kínálat és a kiskereskedők sokaságának megjelenésével a „Katonai lábbelik“ kategóriában különböző rendeltetésű – nem csak a profiknak szánt – cipőkkel találkozhat.

Azonban még mindig a magasszárú katonai bakancsok dominálnak, de a katonai bokacipők és az ilyen típusú tornacipők is egyre nagyobb figyelmet kapnak. És míg a katonai lábbelik egyre szélesebb rétegeket próbálnak megszólítani a kialakításukkal, a taktikai lábbelik egyre kifinomultabbak, és konkrét céllal készülnek – hogy megfeleljenek a legigényesebb és legkülönlegesebb kihívásoknak abban a környezetben, amelyre tervezték ezeket.

Akár alacsony-, akár magasszárú lábbeliről van szó, a katonai lábbeliktől elsősorban azt várják el, hogy megbízhatók, számos külső tényezőnek ellenállók, tartósak és képesek legyenek egész napos használat mellett is tökéletes klímát teremteni a lábak számára.

Kinek való a katonai bakancs?

A katonai bakancsok a foglalkozások meglehetősen széles skálájára alkalmasak, és számos szabadidős tevékenység követelményeinek is megfelelnek.

A katonaság, a rendőrség, a tűzoltóság, a hegyi mentőszolgálat, az erdészek felszereléséhez tartoznak. Tulajdonságaik miatt a turisták figyelmét is felkeltették. Egyes modellek alkalmasak túrázásra, ahol pozitív hatással vannak az állóképességre és enyhítik a lábfáradtságot, másokat a kiváló tapadásért az igényesebb szabadtéri rajongók fognak értékelni. Egyes szubkultúrákban az imázs alapvető részévé váltak. A katonai bakancsokhoz hűségesek a sport ultrák, a paintball és airsoft játékosok, a metál és a rock hívei.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy minőségi katonai bakancsnak?

Ha egy katonának nincs jó hátizsákja és minőségi katonai bakancsa, a terepen és a harcban jelentősen csökken a túlélési esélye.

A régóta ismert ideál a bőrcipő, amely magasabb fűzéssel rendelkezik, hogy melegen és szárazon tartsa a lábat. A terepviszonyoktól, az évszaktól és az éghajlattól függően a kialakítási követelmények jelentősen eltérhetnek.

Szintén ebből az okból kifolyólag léteznek egész évben használható katonai bakancsok, nyári katonai bakancsok (jobb szellőzés), téli katonai bakancsok (magasabb szintű szigetelés, termo-betéttel), olajálló, vegyszerálló és vágás álló katonai bakancsok jobb csúszásállósággal (hajók fedélzetén) stb. A széles választékban pontosan megtalálhatja az Ön által keresett modellt.

Leggyakrabban a következő tulajdonságok és kombinációi közül választhat:

 • Támasz – Különösen fontos az extra boka támasz, amely megakadályozza, hogy kevésbé stabil terepen kiforduljon.
 • Rugalmasság – A katonai lábbelinek elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy ne legyen megterhelő a lábnak még a bonyolult terepen való hosszú órákig tartó gyaloglás után sem.
 • Tapadás/Trakció – Olyan bakancsot szeretne, amely bármilyen terepen stabilnak tűnik. A jobb tapadással rendelkező bakancsok nedves és jeges környezetbe alkalmasak (tapadás – „trakció“ csúszás/elmozdulás nélkül).
 • Kényelem – A kényelemről elsősorban a középtalp gondoskodik, amelynek elég kényelmesnek kell lennie ahhoz, hogy képes legyen elnyelni a becsapódás okozta ütéseket és rezgéseket.
 • Légáteresztő képesség – Bár a katonai bakancsok rendkívül masszívnak és tartósnak tűnnek, olyan modern membránokkal rendelkeznek, amelyek képesek a nedvességet és az izzadságot elvezetni a lábtól, miközben megakadályozzák, hogy a külső nedvesség behatoljon a bakancsba.
 • Biztonság – Gondosan mérlegelje a biztonsági elemek kiválasztását, különösen a környezet és annak igényei szempontjából. A katonai bakancsok védelmet nyújtanak a víz, a hideg, a vegyi anyagok, az ütésveszély (az orrba épített megerősítéssel), az áramütés ellen, …
 • Élettartam – Egy minőségi új katonai bakancsnak évekig kell tartania, és ellen kell állnia a zord körülményeknek és terepviszonyoknak. Hol kaphat értékes tanácsokat? Tájékozódjon a felhasználói tapasztalatok, az eladások és a recenziók alapján. Az ilyen lábbeliknek márkás eredetűnek kell lenniük. A gyanúsan olcsó „no name“ katonai bakancsoktól el a kezekkel (és főleg a lábakkal).

Hogyan válasszon katonai bakancsot katonai lábbelit

Katonai bakancsok alapvető szabásai

 • Magasszárú katonai bakancs (HIGH): Általában legalább a lábszárközépig ér, és a legkeményebb körülményekre készült. Segítségükkel megbirkózik a bonyolult útvonalakkal és minden munkakihívással. Nagyobb területen rögzítik a lábát, ami növeli a stabilitást járás közben – még akkor is, ha nehéz terhet cipel a hátán. Kiváló tulajdonságokat mutatnak nedves körülmények között, és kiváló védelmet nyújtanak a hideg és a hó ellen. Vizuális robusztusságuk ellenére kellően rugalmasak és könnyűek. Ezenkívül a legjobb magasszárú katonai bakancsok zárt fűzőlyukakkal rendelkeznek, amelyek nem zavarják az ereszkedést vagy az ejtőernyőzést.
 • Középszárú/ bokavágású katonai bakancs (MID): Jelenleg nagyon népszerű kategória – még a nem profik körében is. A katonai és taktikai MID bakancsok számos modellje parametrikusan jobb, mint a túrabakancsok, és a hosszú túrák így ismét sokkal kényelmesebbek. Ezek általában könnyebbek, tartósabbak, rendkívül funkcionálisak és a legapróbb részletekig átgondoltak. A boka feletti magasság továbbra is biztosítja a láb optimális stabilitását és a víz, homok vagy sár elleni védelmet. Megfelelően kényelmesek, sokoldalúbbak, és így több lehetősége lesz egész évben – szinte minden évszakban – használni ezeket.
 • Alacsonyszárú katonai bakancs (LOW): Minőségi bakancsot keres jó időjárási körülményekhez? Bár a boka alatti bakancs nem védi a bokát olyan mértékben, mint a fenti szabások, ha nem kizárólag instabil környezetben mozog, a meleg napokon megadhatja a lábának a kívánt légáteresztő képességet. További bónusz a lábbeli könnyűsége, a csúszásmentesség, az olajállóság, az ütéscsillapító középtalp vagy a fémrészektől teljesen mentes kialakítás.

Katonai bakancsok ára

A minőségnek ára van, és a katonai lábbelik esetében ez nem kétséges. A bakancs teljesítményének meg kell felelnie az Ön igényeinek, a viselés gyakoriságának, az évszaknak és a környezetnek, amelyben mozogni fog. Bár sok tényezőt kell mérlegelni, a katonai bakancsok széles kínálatában nagy az esély arra, hogy kompromisszumok nélkül megtalálja a funkciók tökéletes kombinációját.

Katonai bakancsok 35000 forintig

Ebben az árkategóriában túlnyomórészt a katonai boka- és tornacipőket találja, alap, de a célt tekintve elvárhatóan szilárd kivitelben is. Elsősorban tavasztól őszig tartó kültéri használatra készültek. Néhány magasszárú katonai bakancs is kapható, de ezek inkább ritkább használtra, túrázásra vagy egy öltözködési stílus kiegészítésére alkalmasak.

Katonai bakancsok 35000 és 70000 forint között

A 35000 és 70000 forint közötti árakon a választék változatosabb – az univerzális paraméterekkel rendelkező katonai bakancsoktól az egy adott célra specializált és továbbfejlesztett bakancsokig. A legkelendőbb katonai bakancsok között hagyományosan megtalálhatók a robusztus bokavágású- és magasszárú bakancsok, amelyek fejlett lábvédelemmel rendelkeznek, és még zord környezetben (fagy, jég, vegyszerek, víz,…) is nagyfokú stabilitást biztosítanak.

Katonai bakancsok 70000 forinttól

Ha olyan katonai bakancsot keres, amely sokat kibír és hosszú élettartamú, akkor a neves márkák első osztályú bakancsaira összpontosítson. Kiváló minőségű kivitelezést, a legjobb anyagkombinációkat és modern technológiát kínálnak a kényelem érdekében. Erősségeik közé tartozik a tartósság (még szélsőséges körülmények között is), a stabilitás, a biztonság és a kiváló anatómia.

A legjobb katonai bakancs márkák

 • LOWA – A Lowa márka jelenleg az egyik legnagyobb trekking bakancs-gyártó, és a kemény körülmények között használt lábbelik gyártásában a technológiai fejlődés vezetői közé tartozik. Kiváló minőség, innováció, precíz munka, magasabb ár = egy olyan kínálat, amely legigényesebbeket is megszólítja.
 • Salomon – A francia Salomon márka jól ismert a síelők, túrázók és futók körében. Kínálatában magasabb színvonalú katonai bakancsokat is talál. Az előnyök közé tartozik például az aktív ütéscsillapítás, a megbízható vízszigetelés és a kényelmes ortopéd betétek beépítése.
 • Bennon – A cseh Bennon márka a kültéri akciók és az igényes alpesi túrák szerelmeseinek fog tetszeni. Nagyon jó ár/minőség arányuk miatt népszerűek, gyors fűzőrendszerrel rendelkeznek, valamint a stratégiai pontok megerősítésével és jó tartást biztosítanak a lábnak.
 • Altama – A főként Amerikában ismert márka évtizedek óta gyárt katonai taktikai bakancsokat. Piacunkon is számos olyan modellt talál, amelyek légáteresztő képességükkel, alacsony súlyukkal, ugyanakkor a sérülésekkel szembeni ellenálló képességükkel és magas komfortérzetükkel győzik meg a viselőket, még akkor is, ha egész nap viselik ezeket.
 • ORIGINAL S.W.A.T. – Jó ár/minőség arány. Kivételesen fényes fekete színű, vízálló kialakítás és magasabb szárú teljes mértékben funkcionális katonai bakancs.
 • Mil-Tec – Minőségi katonai, rendőrségi, taktikai és trekking katonai bakancsok. Szép bokavágású bakancs választék megfizethető áron.