Elektronika

A legjobb külső meghajtók (recenziók és teszt) 2024

legjobb külső meghajtók
Megbízható tárhelyet keres adatai számára? Nagyméretű fájlokat kell magával vinnie a munkába? Filmrajongó, vagy több ezer fényképe van, amelyeket nem szeretne elveszíteni? Akkor ne hagyja ki tippjeinket a legjobb külső meghajtókra, amelyek az elektronika keresett kiegészítői. Miért kapnak annyi figyelmet?

A külső meghajtók hatalmas mennyiségű helyet kínálnak a különböző fájlok tárolására. Több száz film, több tízezer fénykép, különféle játékok, valamint nagyméretű irodai fájlok és adatbázisok tárolására alkalmasak. Fő előnyük a praktikusság. A számítógép belső memóriáját bővítik anélkül, hogy beavatkoznának a hardverbe. Kompaktak, könnyűek, hordozhatóak és számos fokozott nedvesség- és ütésállósággal rendelkezik. Gyorsan kezelik a legtöbb jelenlegi elektronikai eszközt, és a meghajtón lévő adatokhoz laptopon, számítógépen, játékkonzolon, tévén vagy táblagépen keresztül felesleges bonyodalmak nélkül hozzáférhet. A felhasználókat elsősorban a kapacitás, azaz a külső meghajtó tárhelyének mérete érdekli. Ez egy iránymutatás a megfelelő kategória gyors kiszűréséhez. Ha azonban csak a mérethez ragaszkodna, a választás túl könnyű lenne. Ahogy az elektronikánál lenni szokott, idővel kiderülhet, hogy több változót is figyelembe kell venni. Melyikre összpontosítsunk?

Egyes külső meghajtók nagy méretű fájlokat képesek átvinni néhány másodperc alatt, míg mások több percig birkóznak vele.

 • Milyen típusú meghajtót válasszak, ha fontos számomra a sebesség?
 • Milyen külső meghajtót keressek, ha nem akarok túlfizetni a technológiáért?

Választási útmutatónkban hasznos információkat és tippeket talál, hogy a külső meghajtó vásárlása egyértelmű és egyszerű legyen. Még akkor is, ha nincs teljesen otthon az elektronikában. A következő terméktáblázatot nem szabad kihagyni. Átnéztük a külső meghajtók szakértői tesztjeit és recenzióit, hogy kiszűrjük a kiváló minőséget az adott árkategóriában. Ha nem akarja az agyát az összehasonlításokkal fárasztani, nézze meg ezeket a jól felkészült adeptusokat.

A legjobb külső meghajtók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.WD 2.5" Elements Portable 2TB
Tárhely típusa: HDD
Formátum: 2,5"
Tárhelykapacitás: 2000 GB
5 out of 5 stars (5 / 5)29300 Ft Alacsony ár
2.WD My Passport 4TB
Tárhely típusa: HDD
Formátum: 2,5"
Tárhelykapacitás: 4000 GB
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)41300 Ft Alacsony ár
3.Verbatim 2.5" Store 'n' Go USB HDD 1TB
Tárhely típusa: HDD
Formátum: 2,5"
Tárhelykapacitás: 1000 GB
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)2600 Ft Alacsony ár
4.Samsung Portable SSD T7

Tárhely típusa: SSD
Formátum: -
Tárhelykapacitás: 1000 GB
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)50000 Ft Alacsony ár
5.Adata HD710P 2TB
Tárhely típusa: HDD
Formátum: 2,5"
Tárhelykapacitás: 2000 GB
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)36000 Ft Alacsony ár
6.ADATA HD650 HDD 2,5" 1TB
Tárhely típusa: HDD
Formátum: 2,5"
Tárhelykapacitás: 1000 GB
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)18700 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon külső meghajtót

Betelt a tárhely a számítógépén? Sokat utazik és gyakran dolgozik különböző eszközökkel? Mostantól nem kell többé magával cipelnie a laptopját. Egy külső meghajtó effektívebbé teheti a munkatempót, leegyszerűsítheti a filmnézést, a multimédia átvitelét, és mindenekelőtt lehetővé teszi nagy mennyiségű adat biztonsági mentését. Egyszerűen mindig magánál tarthatja a fájljait!

Az első feladata az, hogy mérlegelje, hogy egy hálózati tápellátású asztali külső meghajtó vagy egy külön tápegységet nem igénylő hordozható külső meghajtó lenne-e a jobb választás. Mi a legfontosabb különbség? A külső meghajtók jobban különböznek egymástól, mint ahogyan az első pillantásra látszik. A méret, a tápellátás, a kapacitás, a csatlakozási mód, az írási/olvasási sebesség és természetesen az ár is szerepet játszik. A következő bekezdésekben elmagyarázzuk az összes fontos különbséget, amelyek befolyásolhatják a vásárlás előtti döntését. Nem hiányoznak olyan márkák sem, amelyek számos népszerű modellt kínálnak, és az árkategória rész gyors áttekintést ad arról, hogy mit kaphat a költségvetésén belül.

Hogyan válasszon külső meghajtót

Tárhely mérete

Az első lépésben leszűkítheti a választékot, és ezzel egyidejűleg meghatározhatja az előzetes költségvetést.

 • Elégedett az 500 GB-os tárhellyel, vagy szüksége van egy extra, többszörösen nagyobb tárhelyre?

A jelenlegi külső meghajtók kapacitása 250 GB-tól 6 TB-ig terjed. Ha általános irodai fájlokat tervez átvinni, kevesebb tárhelyre lesz szüksége, és így is gyorsan hozzáférhet az adataihoz. Ha több számítógépről készít biztonsági másolatot fájlokról, fényképeket, videókat és filmeket tárol, akkor legalább 1 TB (1024 GB) tárhellyel rendelkezőt válasszon. Ne feledje azonban, hogy ha nagy mennyiségű adat van betöltve a külső meghajtóra, annál lassabb lesz a válaszidő a számítógéphez való csatlakozáskor, és annál nagyobb lesz a veszteség, ha véletlenül elveszíti a külső meghajtót az összes adattal együtt.

Külső SSD vs. HDD?

SSD vagy HDD merevlemez? Ez a dilemma már évek óta foglalkoztatja az elektronika szerelmeseit, és úgy tűnik, hogy az SSD jelenti a jövőt. Kezdjük azonban szépen az elejéről, hogy tisztában legyünk az alapfogalmakkal.

⏩ A HDD meghajtó régebbi technológián alapul. Az adatokat mechanikusan kezeli. A meghajtó rögzítő-lemezekből és olvasómechanikából áll. A legfontosabb paraméter a HDD-meghajtó sebessége, amely 5 000 és 10 000 fordulat/perc között mozoghat (minél több, annál gyorsabban reagál a meghajtó, és annál gyorsabban hozzáférhet a fájljaihoz). A külső HDD-meghajtók kedvező áruk és nagy kapacitásuk miatt vonzóak. Ha olyan meghajtóról van szó, amelyre az otthoni számítógépen tárolt fájlokról kell biztonsági mentést készítenie és biztonságos helyen tárolnia, akkor nem kell drága SSD-lemezt vásárolnia. A HDD-k érzékenyebbek az ütésekre és a mechanikai sérülésekre, így egyetlen szerencsétlen esés is végzetes lehet.

⏩ Az SSD meghajtó már nem tartalmaz mozgó rétegeket. Olyan memóriachipeket tartalmaz, amelyekre adatokat írnak és felülírnak. Fontos mutató az MB/s-ban kifejezett olvasási és írási sebesség. Míg egy órát is igénybe vehet több száz GB filmek áthelyezése egy HDD-re, addig egy SSD-re ez az idő töredéke, sőt néha csak másodpercek alatt áthelyezheti ezeket. Ez egy drágább technológia, amelyet úgy terveztek, hogy az ütések vagy véletlen leejtések ne tegyenek kárt benne, így gyakori áthelyezések esetén jól használható. Az SSD-k a kiváló minőségű laptopok, számítógépkészletek gyakori részévé váltak, így természetes, hogy legnagyobb előnyük – a sebesség – külső meghajtók esetében is keresett (nagyszerű, ha külső meghajtót keres a játékkonzolhoz). Ráadásul a kissé zajos HDD-kkel ellentétben az SSD-k teljesen hangtalanul működnek. Azonban készüljön fel arra, hogy az ár nem a legalacsonyabb.

📌Ha 21000 forintos költségvetéssel rendelkezne, vehetne egy olcsó 256 GB-os SSD-t vagy egy 1000-2000 GB-os HDD-t. A különbség sokat számíthat!

Külső meghajtó csatlakoztatási módja

A kényelmes használat és a jó kompatibilitás érdekében a külső meghajtó csatlakoztatási módja nem elhanyagolható részlet. Hogy egy ötletet adjunk, egyszerűen csatlakoztassa a külső meghajtót a számítógéphez, laptophoz vagy TV-hez egy megfelelő csatlakozóval ellátott kábelen keresztül. A minél több elektronikus eszközzel való kompatibilitás mellett (nem akar különböző csatlakozókkal rendelkező kábeleket felhalmozni) az adatátviteli sebesség is szerepet játszik.

 • A legtöbb külső meghajtón USB 2.0 csatlakozót talál, amely általában a PC-ken, laptopokon és televíziókon szintén található, még a régebbi típusokon is. Az átviteli sebesség 480 Mbit/s.
 • Az USB 3.0 már szupergyors kapcsolatot biztosít – tízszer gyorsabbat, mint az USB 2.0, azaz 5 Gbit/s-ot. Az ilyen csatlakozó kék színnel van jelölve. Előnye a visszamenőleges kompatibilitás, ami azt jelenti, hogy még egy modern USB 3.0-s külső meghajtó is jól működik az USB 2.0-s eszközökkel (csak az átviteli sebességet csökkenti). Az újabb változat az USB 3.1, amelynek a másik oldalán egy kisebb, ovális és szimmetrikus USB-C csatlakozó található (ez jellemző az Ultrabookokra és az Apple MacBookokra).
 • Találkozhat 400 Mbit/s vagy 800 Mbit/s sebességű FireWire interfésszel is. A videokamerákhoz használják, és biztosítja a videofájlok optimális átvitelét. Hátránya azonban, hogy ezt a kapcsolatot a számítógépek általában nem támogatják.
 • Egyes külső meghajtók LAN-csatlakozóval vannak felszerelve. Segítségével az otthoni hálózat részévé válnak, és a meghajtón lévő fájlokat a hálózat minden eszköze elérheti (így szükség esetén több felhasználó is).
 • A nagy sebességű, 10 Gbit/s sebességű Thunderbolt interfész kezdetben az Apple készülékek kiváltsága volt, de az utóbbi években a Windows-eszközökön is megjelent.
 • Az eSATA-n keresztüli csatlakozást már csak minimálisan használják. Bár akár 3 Gbit/s átviteli sebességet is biztosít, hátránya, hogy a külső meghajtó nem táplálható ezen a csatlakozón keresztül. Ezért szüksége van egy extra USB-kábelre vagy egy külső hálózati adapterre.

📌 Vannak olyan külső meghajtók is, ahol egyszerre több portot is talál (pl. USB 2.0, USB 3.0, FireWire, LAN…). A sokoldalúsággal együtt azonban az áruk is növekszik.

Külső meghajtó méretei és tápellátása

Mi az a külső meghajtó? Alapvetően egy nagy kapacitású tárolóeszköz, amely „külsőleg“ csatlakozik az elektronikához. Ez nem a hardver állandó része. A telepítéshez és használathoz csak egy megfelelő kábelre van szüksége. A kínálatban azonban két alapvető típus van – az asztali és a hordozható külső meghajtók. Méretben és tápellátási módban különböznek egymástól.

Míg a hordozható külső meghajtók2,5 hüvelykes mechanikát tartalmaznak, és úgy tervezték, hogy ezeket rendszeresen lehessen mozgatni (kisebb méret, nagyobb tartósság), az asztali külső meghajtók3,5 hüvelykes mechanikát tartalmaznak. Ezek nagyobbak, általában nagyobb kapacitásúak és alkalmasabbak a fő számítógép közelében történő állandó elhelyezésre.

A másik nagy különbség a tápellátásban van. A hordozható külső meghajtók az adatátvitelhez használt kábelen keresztül kapnak tápellátást. Egyszerűen csatlakoztassa őket például egy kábellel a laptophoz, és pillanatok alatt minden úgy működik, ahogyan kell. Az asztali külső meghajtókat adapterrel kell csatlakoztatni az elektromos hálózathoz is.külső lemez

Mikor érdemes megfontolni a fokozott ellenálló képességet?

A mobiltelefonok és az okosórák már most is nagyobb ellenállással rendelkeznek. A külső meghajtók konstrukciói sem maradhatnak le, különösen azok, amelyeket úgy terveztek, hogy rendszeresen hordozhatóak legyenek, amit számos helyzetben értékelni fog.

A megnövelt tartósság a porral, nedvességgel és ütésekkel szemben. A tartós külső meghajtók megerősített gumi felülettel és szilikon csatlakozóburkolattal rendelkeznek.

A víz és szilárd részecskék behatolása elleni védelmet az Ingress Protection érték (más néven a burkolat által nyújtott védettségi fokozat) fejezi ki, amelyet IP XY értékként fejeznek ki.

 • Az X értéke 0 és 6 közötti értéket vehet fel. Minél magasabb a szám, annál jobb a szilárd részecskék behatolásával szembeni ellenállás.
 • Az Y 0 és 9 közötti értéket vehet fel, és a folyadékok elleni védelemről szól. Magasabb szám = magas fokú védelem a folyadékok behatolása ellen.

Egyes külső meghajtók még a MIL-STD-810G 516.6 katonai teszteknek is megfelelnek, amelyek igazolják, hogy ellenállnak a 1,5 méterről történő leesésnek (sarkokra, élekre és lapos oldalakra). Egy meglehetősen keresett technológia a G-Shock érzékelő, amely a meghajtó hirtelen, szokatlan vagy heves mozgására azonnal aktiválódik, és bekapcsolja a fokozott adatvédelmet. A meghajtón lévő LED jelzők villognak, amelyek a „veszély“ elhárulása után kikapcsolnak.

Külső meghajtó jelszóval ellátása/titkosítása

Tegyük fel, hogy a külső meghajtón tárolt fájljai sok személyes és érzékeny adatot tartalmaznak, amelyeket nem szeretne megmutatni a világnak.

A külső meghajtót általában olyan számítógéphez csatlakoztatják, amelyhez több személy (kollégák, kisgyermekek) is hozzáférhet. Hogyan védhetjük meg egy külső meghajtó tartalmát? A legalapvetőbb lehetőség a külső meghajtó jelszóval való védelme, és a jogosult rendszergazdák mentése. A fejlettebb lehetőségek közé tartozik a külső meghajtó titkosítása (szoftveres és hardveres szinten egyaránt) vagy a beépített ujjlenyomat-olvasó. A magasabb szintű biztonság azonban gyorsan magasabb árban tükröződik.

Külső meghajtók ára

Az ár a külső merevlemezek esetében a kapacitás és az átviteli sebesség mutatója. Figyelembe veszi a biztonsági elemeket, a csatlakozási módokat és a tartósság mértékét is.

✅ Külső meghajtók 14000 forintig

Lehetséges egyáltalán 14000 forint alatt külső merevlemezt vásárolni? Ha egy akcióra vagy egy érdekes promóciós ajánlatra bukkan, ez a küldetés is teljesíthető. Ezek általában 512 – 1024 GB kapacitású külső HDD meghajtók, vagy 128 – 256 GB kapacitású SSD meghajtók. Azonban ne várjon tőlük teljes csodát, elsősorban igénytelen otthoni használatra szánják ezeket, feltételezve, hogy nem fogja őket extra igénybevételnek kitenni.

✅ Külső meghajtók 28000 forintig

A 14000 és 28000 forint közötti árfekvésben már számos, a jelenleg legkelendőbb külső meghajtót találhat, amelyekről több száz pozitív vélemény is szól. Az árral együtt a tárhely mérete, az adatátviteli sebesség és a tartósság is nő. A legtöbb felhasználó számára nagyon jó ár/érték arányt képviselnek. Érdekes az elegáns és akár futurisztikus dinamikus dizájnjuk. Kiváló víz- és porvédelemmel (IP 68) rendelkező modelleket is talál.

✅ Külső meghajtók 28000 forinttól

Szupergyors adatátvitel, hatalmas mennyiségű adat tárolása, nagyfokú kompatibilitás, elegáns kialakítás a mellékelt tokkal az árban, fokozott sérülésállóság és fejlett adatbiztonság. Ezek a szuperlatívuszok a kiváló minőségű külső HDD meghajtókhoz és SSD versenytársaikhoz kapcsolódnak. Alkalmasak az igényes felhasználók számára, akiknek nagy mennyiségű adatot kell átvinniük és biztonsági másolatokat készíteniük, beleértve a 4K videókat is.

A legjobb külső meghajtó márkák

Mit mondanak a külső merevlemez tesztek? Megnéztük a külföldi szakmai értékeléseket (PC Magazine, Hardware Luxx, Computer Bild, Audio Video Foto Bild), és az eredmény egy lista, azon gyártókról, amelyek termékei nem okoznak csalódást Önnek.

 • Western Digital Elements – A számítógépes merevlemezek gyártója nagy hagyományokkal rendelkezik az elektronikai iparban. A portfólióban kiváló minőségű külső meghajtókat talál tökéletes véleményekkel. A piacunk legkelendőbb termékei közé tartoznak.
 • Adata – Az egyik legnagyobb gyártója az elektronikus memória termékeknek, melyek kedvező árukkal és ésszerű műszaki paramétereikkel modern designban kelti fel a figyelmet.
 • Verbatim – Ön is bőségesen rendelkezett Verbatim CD-kkel? Az idő változott, és ezzel együtt a fájlok tárolására szolgáló adathordozó is. Ennek a márkának a praktikus külső meghajtói nemcsak az árukkal lepik meg Önt, hanem azzal is, hogy bármilyen adatot hibátlanul és gyorsan továbbítanak.
 • Seagate – A jelentések szerint a Seagate az egyik vezető merevlemezgyártó, amely az ilyen típusú alkatrészek több mint egyharmadát fedi le világszerte. Minden árkategóriában széles választékra számíthat. A drágábbak azonban a legnépszerűbbek közé tartoznak. Képesek a nagy igénybevételre és a játékkonzolokkal való együttműködésre.
 • Maxtor – Ez a Seagate leányvállalata, amely nagy kapacitású merevlemezek és adathordozók gyártására összpontosít.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Milyen külső meghajtó kapacitások vannak a piacon, és melyek a legnépszerűbbek?

A külső merevlemezek túlnyomó többsége 250 GB – 6144 GB kapacitású (ebből az SSD-k 1024 GB-ig). A legnépszerűbbek közé tartoznak az 1 TB, 2 TB és 4 TB kapacitású HDD-k, valamint a 250 GB kapacitású SSD-k.

(megjegyzés: 1 TB = 1024 GB)

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy külső meghajtó a játékkonzolhoz?

A játékkonzolokhoz készült külső meghajtókat gyakran kifejezetten az adott konzolhoz (pl. PS4) tervezik, mind kialakításuk, mind teljesítményük tekintetében. A lemezt a porton keresztül csatlakoztatja a konzolhoz, a konzol felismeri a lemezt, és azonnali használatra formázza. Amellett, hogy több tucat játékot tárolhat a külső meghajtón, bármikor leválaszthatja, elviheti egy barátjához, és náluk játszhat a játékaival.

Melyik típusú külső meghajtó biztonságosabb?

A HDD-k mechanikus technológiát használnak – egy elektromos motor nagy sebességgel pörgeti a lemezeket. Leeséskor hajlamosabbak a súlyos sérülésekre. Az SSD-k ellenállnak az ütéseknek és a rezgéseknek, de ez nem jelenti azt, hogy szélsőséges körülményeknek kell kitenni ezeket (például ha a meghajtót egy felforrósodott autó műszerfalán felejti).

Hogyan védhetjük meg az adatokat a külső meghajtón?

Sok külső meghajtó feladata az adatok biztonsági mentése is. Normál használat esetén semmi sem történhet velük, és teljesen biztonságban vannak a meghajtón. A felhasználók azonban a meggondolatlan használat miatt elveszíthetik adataikat, különösen akkor, ha „keményen“ és idő előtt leválasztják a meghajtót (a „Hardver biztonságos eltávolítása“ ikonra való kattintás nélkül). Ha újra csatlakoztatjuk, megjelenhet egy üzenet, amely az újraformázásra szólít fel. Ha tudatlanságból beleegyezik, elveszítheti adatait.

Egy sérült külső meghajtó adatai menthetők-e egyáltalán?

Lehetséges, de ez a hibától függ. Ez lehet egy sérült csatlakozó, szélsőséges hőmérsékletnek való kitettség, az olvasófej hibája, a lemezek sérülése egy leesés következtében, vagy az operációs rendszer hibája, amely a külső meghajtót működésképtelenné teszi. Bár valószínűleg már meg kell szabadulnia az eszköztől, a meghajtón lévő fájlok nagy értéket képviselhetnek az Ön számára. A szakértők megmenthetik és visszaállíthatják az adatokat, de készüljön fel arra, hogy a költségek több tízezer és több százezer forint között mozognak.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.WD 2.5" Elements Portable 2TB
Tárhely típusa: HDD
Formátum: 2,5"
Tárhelykapacitás: 2000 GB
5 out of 5 stars (5 / 5)29300 Ft Alacsony ár
2.WD My Passport 4TB
Tárhely típusa: HDD
Formátum: 2,5"
Tárhelykapacitás: 4000 GB
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)41300 Ft Alacsony ár
3.Verbatim 2.5" Store 'n' Go USB HDD 1TB
Tárhely típusa: HDD
Formátum: 2,5"
Tárhelykapacitás: 1000 GB
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)2600 Ft Alacsony ár
4.Samsung Portable SSD T7

Tárhely típusa: SSD
Formátum: -
Tárhelykapacitás: 1000 GB
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)50000 Ft Alacsony ár
5.Adata HD710P 2TB
Tárhely típusa: HDD
Formátum: 2,5"
Tárhelykapacitás: 2000 GB
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)36000 Ft Alacsony ár
6.ADATA HD650 HDD 2,5" 1TB
Tárhely típusa: HDD
Formátum: 2,5"
Tárhelykapacitás: 1000 GB
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)18700 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új külső meghajtó kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb külső meghajtót.