Elektronika

A legjobb lemezjátszók (recenziók és teszt)

legjobb lemezjátszókVan otthon néhány régi bakelitlemeze, és nosztalgiával emlékszik vissza a felvételek jellegzetes recsegő hangjára? A lemezjátszó nem csak a gyűjtők és az audiofilek számára fontos dolog. Az új kialakításban megtartja fő funkcióját, és hozzáadódnak valami extra funkciók is, amelyek érdekes audio berendezéssé teszi. Meghívjuk Önt, hogy tekintse meg az aktuálisan legjobb lemezjátszókat, amelyek váratlan népszerűségre és eladottságra tettek szert az elmúlt években.

Milyen lemezjátszót érdemes megvásárolni? Önt vonzza egy alapfunkciókkal ellátott, nem feltűnő retro dizájn, vagy jobban örülne egy olyan lemezjátszónak, amely a lemezek digitalizálásának lehetőségével, Bluetooth technológiával, FM tunerrel vagy MP3 lejátszóval van felszerelve? Egy teljesen laikus számára nem egyszerű a lemezjátszó kiválasztása. A lemezjátszók különböző formái mellett különbözők a hajtás típusa, a fordulatok sebessége, a hangkar és a hangszedő kialakítása, és nem utolsósorban az általános cél és használhatóság szempontjából is.

A következő rangsor összeállításakor nem hagytuk ki a lemezjátszó teszteket és recenziókat. Számos olyan modellt találtunk köztük, amelyek árban és dizájnban különböznek egymástól, de kategóriájukon belül a kedvencek közé tartoznak, és figyelmet érdemelnek. Ha általánosabb információkra van szüksége, akkor ne hagyja ki választási útmutatónkat, ahol alapvető tanácsokat és felosztásokat talál a piacon lévő lemezjátszókkal kapcsolatban.

A legjobb lemezjátszók

TermékInfoÉrtékelés
1.Technics SL-1200GR
✅ A kiváló minőségű motor megakadályozza a lejátszott görbék egyenetlen sebességét
✅ Három sebességfokozat - 33/40/78 rpm. min.
✅ Rekordgyorsítási idő (0,7 másodperc)
✅Stabil gramofon lemezszerkezet rezgéscsillapítással
📌 550000 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.Pro-Ject T1 Piano OM5e
✅ Tömör test műanyag alkatrészek és üregek nélkül
✅ Nehéz, rezonanciagátló üvegből készült lemeztányér
✅ A lemezjátszó összesen két sebességet kínál: 33,3 és 45
✅ Az abszolút átviteli pontosságot a könnyű, egy darabból álló alumínium hangkar biztosítja
📌 110000 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.Numark PT01 Touring
✅ Egy teljes, ámde kis méretű lemezjátszó rendszer
✅ Működtetés elemről (elektromos hálózat nélkül)
✅ A fogantyúnak köszönhetően nincs szükség hordozótáskára
✅ Támogatott sebesség 33 1/3 / 45 / 78 RPM
📌 24500 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.Roadstar TTR-9645 EBT
✅ Három sebességének köszönhetően lejátszhatod rajta a legtöbb lemeztípust
✅ A Roadstar lemezjátszó FM tunerrel van felszerelve és támogatja a Bluetooth csatlakoztatást
✅ USB port a dal digitalizálásához
✅ Két beépített hangszóró lehetővé teszi az azonnali hallgatást
📌 24500 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.Auna Jerry Lee
✅ Nosztalgikus lemezjátszó hanglemezek lejátszására és digitalizálására
✅ 2 oldalra beépített sztereó hangszóró
✅ Digitalizálás az USB port segítségével
✅ 3 különböző méretű hanglemez lejátszására alkalmas
📌 20600 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.Victrola VPRO-3100
✅ Modern lemezjátszó porvédővel
✅ Minőségi kidolgozás
✅ 3 sebesség (33 1/3, 45 és 78 ford/perc)
✅ Vinil-digitalizáló funkciók, szoftverrel együtt
📌 53500 Ft-tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár

Hogyan válasszon lemezjátszót

A lemezjátszók hosszú utat tettek meg. Hasonló elven működnek, mint korábban, de nem aludtak a babérjaikon, és megpróbálnak valami extra dolgot kínálni a felhasználóknak, főleg jó hangminőséget. Az otthoni audio készülékek sokféle formát ölthetnek, és bár a vezeték nélküli eszközök tendenciája egyre növekvő, a stílusos lemezjátszó, amely visszaviszi az időben, vagy lehetővé teszi kedvenc szerzői ikonikus lemezeinek lejátszását, annak igazi varázsa van. Az első feladatok egyike az elvárások figyelembevétele. Ez nem egy egyszerű olcsó rádió, amelyet magával visz a víkendházba. A lemezjátszó vonzó lehet azon zenebarátok számára, akik valami mást keresnek, mint a felvételek rendszeres reprodukálása. Vonzó az analóg hangszerek nyers hangzása, a ropogás, a moraj és a rég elfeledett idők szelleme szempontjából. Arról, hogy milyen lehetőségeket és jellemzőket kell figyelembe venni, a következő bekezdésekben fogunk még többet mondani.

Hogyan válasszon lemezjátszót

Hogyan működik a lemezjátszó?

A lemezjátszó feladata a lemezek lejátszása. A hanglemez vagy LP is (long playing = hosszú lejátszású lemez) spirális barázdával rendelkezik, amely az egész területet lefedi a szélétől a közepéig. A spirál alapvetően hullámvonal (a felvétel a lemezbe „kapart“ – ez lehet hullámvonal az oldalakig, de a mélységig is). A lemezjátszó tűje ebben a barázdában mozog. Oldalra ütközik, rezeg, és kis hangot bocsát ki, amelyet az erősítő felerősít, és a hangszórókba vezet.

A lemezjátszók alaptípusai

Először is érdeklődjön az eszköz típusa iránt. A funkcióitól és a felszereltségétől függ a használata és a hang minősége. Különbség, hogy alkalmi használatra keres lemezjátszót, vagy ha egy audio berendezést szeretne vásárolni, amely lehetővé teszi az értékes bakelitlemezekről készült felvételek digitalizálását. A lemezjátszók esetében nem érvényes, hogy a jobb hangminőséghez jobb felszereltség is társul. Ellenkezőleg. A technológiákkal és lehetőségekkel teli eszköz általában átlagos hangzást kínál (feladata a felhasználóbarát sokoldalúság biztosítása), míg a keskeny specializációjú lemezjátszó inkább az igényes embereknek való, akik számára a kiegészítő felszereltség nem sokat számított.

Klasszikus lemezjátszó hangszóróval

Megfizethető lehetőség (több ezer forint), amely kielégíti a kevésbé igényes hallgatót. A hangsúly a sokoldalúságon van, így már megtalálhatja a hangszórókat, a rádiót, de egy CD és MP3 lejátszót vagy USB portot is közvetlenül a lemezjátszó alapfelszereltségében.

Hi-Fi lemezjátszó

Maga a név arra utal, hogy ez a típusú lemezjátszó része lesz a Hi-Fi rendszerének. Bár többet fizet érte (több tízezer forintos nagyságrendben), a lejátszás és a hang minősége lényegesen magasabb szinten van. Hangsúlyt kap a lemezjátszó alapkomponenseinek precíz minősége. További elemek, mint a hangszóró és a további lejátszók hiányoznak.

DJ lemezjátszó

Az ilyen típusú lemezjátszókat nemcsak hallgatásra, hanem keverésre és karcolásra is tervezték. Neve egyértelműen mutatja a fő felhasználást. Lehetővé teszi a felhasználó számára a lejátszás teljes ellenőrzését, beleértve a sebesség beállítását is. Az ár meghaladja a több tízezer forintot, a professzionális változatban százezreket is. Mivel aktívan kezelt eszközről van szó, hangsúly van fektetve a nagyobb tartósságra is.

Szíjmeghajtású és közvetlen meghajtású

Ez egy olyan mechanizmus, amely biztosítja a hanglemez forgását:

 • A szíjmeghatást úgy lehet elképzelni, mint az ékszíjat az autóban. A lemezjátszó fő meghajtó egysége a forgótányéron kívül található. Szíjjal vannak összekötve. Ha jobb minőségű lejátszásra vágyik, javasoljuk a lemezjátszó recenziókat és a hiteles márkákat. Az ilyen típusú meghajtású olcsó lemezjátszók esetében a meghajtó nincs pontosan elválasztva a lemezjátszó alvázától, és ennek eredményeként zavaró rezgések befolyásolják a hangminőséget. A szíj idővel hajlamos „kinyúlni”, ezzel csökkentve a forgás pontosságát.
 • A közvetlen meghajtás olyan mechanizmus, ahol a meghajtó egység közvetlenül a forgótányér része. Az így felszerelt lemezjátszó különféle paraméterek beállítását teszi lehetővé, beleértve a sebességet is. A DJ lemezjátszókban előnyösen kihasználják a közvetlen meghajtás tartósságát.

Hangkar

A hangkarra tűvel ellátott hangszedő van helyezve. A hangkar a forgótányéron kívül helyezkedik el, és két alapformája lehet:

 • Egyenes hangkar – kitűnik a nagyobb stabilitással és azzal a képességgel, hogy jobban megmarad a barázdában. Emiatt alkalmas régebbi és kopottabb bakelitlemezekre.
 • Ívelt hangkar – jobb hangkimenetet biztosít, hűbben képes lemásolni a bakelit pályáját, de ahhoz, hogy a tű ne essen ki belőle, jó lemezállapot szükséges sérülés nélkül.

Hangszedő

A hangkar végén a lemez felé van az egyik legfontosabb alkatrész, amelytől a végső minőség és az Ön elégedettsége függ – a hangszedő. Ez lehet:

 • Piezoelektromos hangszedő – más néven kristály vagy kerámia. Olcsóbb lemezjátszókban használják, és részben korlátozott frekvenciatartományú (50–10 000 Hz). Megfelelően a lemezhez kell nyomni, ami gyorsabb kopást eredményez a gyakori lejátszás során.
 • Elektromágneses hangszedő – a drágább készülékekben alkalmazott újabb technológia. Teljes mértékben lefedi az emberi fül számára hallható, azaz 20 és 20 000 Hz közötti frekvenciatartományt. Az alapelv az elektromos áram előállítása, amelyet aztán jellé alakítanak. Így rendkívül kíméletes a lemezekhez, és rendszeres lejátszásra is alkalmas.

Forgási sebesség

Leggyakrabban két sebességet használnak, amelyek átkapcsolhatók a lemezjátszókon – 33,3 fordulat / perc és 45 fordulat / perc. Az első sebesség a 25 és 30 cm (10 ”és 12”) átmérőjű LP és EP lemezekhez alkalmas. A második sebesség 17,5 és 30 cm (7 ”és 12”) átmérőjű kislemezekhez alkalmas. Néha 78 fordulat / perc sebességgel is találkozhat, amely tipikus volt a legfeljebb 25 cm (10 ”) átmérőjű sellaklemezekhez. Az 1960-as évekig gyártották ezeket, ezért az így felszerelt lemezjátszó inkább a gyűjtők szívügye.

hogyan működik egy lemezjátszó

Vezérlés módja

A lemezjátszó vezérlése elvileg meglehetősen egyszerű, de ha nagyobb kényelmet szeretne, vagy nem kockáztatja meg a lemez károsodását, akkor még könnyebbé teheti. A piacon lévő lemezjátszók három lehetséges móddal rendelkeznek a hangkar irányítására.

 • Kézi vezérlés – olcsó, de extra minőségű eszközökben is jelen van, ahol a hallgató a lemez meghallgatásához kapcsolódó légkört akarja élvezni. A rituálé része így a lemez lemezjátszóra helyezése, a lemezjátszó bekapcsolása és a hangkar ráhelyezése a lemezre. A lejátszás után ezt az eljárást fordított sorrendben kell végrehajtani.
 • Félautomata vezérlés – a lejátszás elején a hangkart a lemez fölé mozgatja, de a lejátszás befejezése után a hangkar automatikusan felemelkedik, ill. a lemezjátszó kikapcsol.
 • Automatikus vezérlés – csak tegye a lemezjátszóra a hanglemezt, és kapcsolja be a lemezjátszót egy gombbal. A hangkar automatikusan a lemez elejére helyeződik, a lemez lejátszása után visszatér a kiindulási helyzetbe.

Méretek és súly

A lemezjátszó a nappali vagy a dolgozószoba érdekes kiegészítője. Átlagosan a következő méretekkel kell számolni: szélesség kb. 35-40 cm, mélység 30-35 cm és magasság 15-30 cm. A súly gyakran jelzi a felhasznált fém alkatrészek minőségét és mennyiségét. Az olcsó eszközök súlya körülbelül 2-3 kg, ezért könnyen hordozhatók. Próbálja azonban elkerülni, hogy leessen. Az első esés végzetes lenne. A drágább lemezjátszók gyakran meghaladják a 10 kg súlyt, ami a belsejében lévő fém mennyiségének is köszönhető. Találjon neki stabil helyet rezgések és rengések nélkül, és élvezze a nagyszerű hangzást.

Extra felszereltség és funkciók

Önön múlik, hogy milyen felszereltséggel rendelkezik majd az új lemezjátszója. Olyan eszközzé válhat, amely univerzális alapja lesz az audio berendezésének, és számos formátumot és technológiát képes kezelni, vagy csak egyetlen alapfunkcióval – a minőségi lemezlejátszással – rendelkezik.

 • Lejátszók CD, CD-RW, MC kazettákhoz
 • USB bemenet MP3 fájlok lejátszásához, külső lemezek csatlakoztatásához,…
 • Memóriakártya-nyílás
 • A Bluetooth technológia összekapcsolja a lemezjátszót Bluetooth hangszórókkal vagy vezeték nélküli fejhallgatókkal.
 • FM tuner integrált antennával lehetővé teszi a rádióállomások hangolását FM frekvenciákon.
 • 3,5 mm-es Jack csatlakozó a fejhallgató vagy hangszóró kényelmes kábelcsatlakozásához.

Lemezjátszók ára

Számos tényező tükröződik a lemezjátszó árában, és ha több száz különböző modellt nézünk meg, akkor az egyértelmű különbségek láthatók. Az elegáns retro lemezjátszóktól az ultramodern darabokig. A legtöbb fogyasztó számára azonban a hangminőség áll az első helyen, amelyet szorosan követnek egyéb praktikus kihasználhatóságok. Természetesen többet fizet a legjobb lemezjátszókért, míg a lemezek alkalmi lejátszására szolgáló átlagos eszköz viszont jó megfizethetősége vonzó lehet. Hogyan lehet gyorsan eligazodni az árakban?

✅ Lemezjátszók 35000 Ft-ig

A kevésbé igényes hallgatók számára alkalmas lemezjátszók. Mivel a lejátszás minősége nem lesz a legfelsőbb szinten, a gyártók más típusú lejátszók (pl. MP3, CD-lejátszók stb.) beépítésével növelik vonzerejüket. Beépített hangszórókat és a legjobb esetben félautomata hangkar vezérlést is tartalmaznak.

✅ Lemezjátszók 105000 Ft-ig

A közepes árkategóriában kitűnnek a Hi-Fi lemezjátszók, ahol a hangvisszaadás végső szintje az audio rendszer minőségétől is függ. Nem kell fizetnie a beépített hangszórókért vagy az extra funkciókért. Pénzéért jól megtervezett lemezjátszót kap, amely esetében a fő elemek minőségére van helyezve a hangsúly.

✅ Lemezjátszók 105000 Ft-tól

Lemezjátszók olyan emberek számára, akiknek magasabb az igénye a hangminőséggel kapcsolatban. Ezek nagyon jól kidolgozott modellek (hagyományos, modern és eredeti dizájnban). Felszerelésükből nem hiányzik az automatikus vezérlés, több fejlett elem (pl. a DJ lemezjátszó forgási sebességének beállítása), valamint a hangsúly a konstrukció tartósságára és a lejátszás pontosságára van fektetve.

Videó

A legjobb lemezjátszó márkák

A választás során követheti a lemezjátszó teszteket, a szakmai értékeléseket, de érdekes információkat talál az audiofil vitafórumokon is. A rendelkezésre álló több tucat márka közül azokat választjuk ki, amelyekhez elégedett vélemények, jó eladottság társul, és képesek alap- és professzionális lemezjátszók előállítására.

 • AUDIO-TECHNICA – A japán márka kínálatában, amely az audiotechnika területén az innovátorokhoz tartozik, minőségi lemezjátszókat talál 70000 forint feletti áron. Kiváló vélemények, elégedettség a felhasználással és a hangminőséggel.
 • Auna – A német Auna márka megfizethető, modern és retro kivitelezésű lemezjátszókat hozott piacunkra. A kezdőknek tetsző ajánlat.
 • Pro-Ject – A lemezjátszók legszélesebb választékát különféle árszinten megtalálja az osztrák Pro-Ject márka esetében. Az első ránézésre nem feltűnő, egyszerű kivitelezésű lemezjátszókban kiváló minőségű alkatrészek vannak elrejtve, amelyek szépen illenek egymáshoz. Alkalmas igényes hallgatók számára.
 • Sony – A világvezető elektromos berendezések gyártója modern technológiával látta el lemezjátszóit, így tökéletesen illeszkednek a modern otthonokba. Nagyfelbontású hang, beleértve a Bluetooth technológiát is.
 • Crosley – Eredeti lemezjátszók gyönyörű replikái, hangsúly a stíluson és az egyszerű kezelhetőségen van a jó árral kombinálva.

Gyakran ismételt kérdések

Miért váltak ismét népszerűvé a lemezjátszók?

Érdekes dizájn darab, amely még azoknak is tetszeni fog, akiket még nem bűvöletek el a hanglemezek. Ezenkívül, ha több tucat régi lemezt fedeztek fel egy pincében vagy tetőtérben, kár lenne kihagyni a múlt varázsát. Rejtett kincseket és új hobbit fedezhet fel.

Mely lemezjátszók tartoznak a legkeresettebbek közé?

Megfizethető lemezjátszók vannak élen az eladási listákon, amelyek a lemezeken kívül más formátumokat is képesek lejátszani. Utánuk azonban a drágább, és a jó minőségű Hi-Fi lemezjátszók következnek, és a kísérletezés és saját alkotás rajongói között a DJ lemezjátszóknak is helye van.

Milyen felszereltség a legnépszerűbb a lemezjátszók esetében?

Beépített hangszórók, a lemezek digitalizálásának lehetősége, de az automatikus tűkezelés is.

Mit jelent a lemezek digitalizálásának lehetősége?

Ez egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a hang konvertálását a hanglemezről digitális formára, pl. MP3 fájlokba. A felvételek tárolásának és archiválásának keresett módja.

Hova helyezze a lemezjátszót?

A lemezjátszó a rezgések érzékelésének elvén működik, így minden zavaró külső hatás átvihető a hangminőségbe. Keressen egy olyan helyet, amely nincs kitéve rezgésnek vagy rengésnek. Ennek a helynek egyenesnek kell lennie. Ha csak egy kissé is lejt, a lejátszás minősége nem lesz elégséges. Ezért a lemezjátszókat állítható magasságú lábakkal gyártják.

Lemezjátszó előerősítővel vagy anélkül?

Az előerősítő feladata a zaj és a súgás megszüntetése az elektromágneses hangszedős lemezjátszókban. A zaj nélkül felerősített hang ezután a hangszórókba kerül.

Hogyan kell törődni a lemezjátszóval?

Szerezzen be egy speciális lemeztisztítót és egy szénszálas tűkefét (maximálisan kíméletes). Jelentősen meghosszabbítja az élettartamukat.

TermékInfoÉrtékelés
1.Technics SL-1200GR
✅ A kiváló minőségű motor megakadályozza a lejátszott görbék egyenetlen sebességét
✅ Három sebességfokozat - 33/40/78 rpm. min.
✅ Rekordgyorsítási idő (0,7 másodperc)
✅Stabil gramofon lemezszerkezet rezgéscsillapítással
📌 550000 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.Pro-Ject T1 Piano OM5e
✅ Tömör test műanyag alkatrészek és üregek nélkül
✅ Nehéz, rezonanciagátló üvegből készült lemeztányér
✅ A lemezjátszó összesen két sebességet kínál: 33,3 és 45
✅ Az abszolút átviteli pontosságot a könnyű, egy darabból álló alumínium hangkar biztosítja
📌 110000 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.Numark PT01 Touring
✅ Egy teljes, ámde kis méretű lemezjátszó rendszer
✅ Működtetés elemről (elektromos hálózat nélkül)
✅ A fogantyúnak köszönhetően nincs szükség hordozótáskára
✅ Támogatott sebesség 33 1/3 / 45 / 78 RPM
📌 24500 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.Roadstar TTR-9645 EBT
✅ Három sebességének köszönhetően lejátszhatod rajta a legtöbb lemeztípust
✅ A Roadstar lemezjátszó FM tunerrel van felszerelve és támogatja a Bluetooth csatlakoztatást
✅ USB port a dal digitalizálásához
✅ Két beépített hangszóró lehetővé teszi az azonnali hallgatást
📌 24500 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.Auna Jerry Lee
✅ Nosztalgikus lemezjátszó hanglemezek lejátszására és digitalizálására
✅ 2 oldalra beépített sztereó hangszóró
✅ Digitalizálás az USB port segítségével
✅ 3 különböző méretű hanglemez lejátszására alkalmas
📌 20600 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.Victrola VPRO-3100
✅ Modern lemezjátszó porvédővel
✅ Minőségi kidolgozás
✅ 3 sebesség (33 1/3, 45 és 78 ford/perc)
✅ Vinil-digitalizáló funkciók, szoftverrel együtt
📌 53500 Ft-tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új lemezjátszó kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb lemezjátszót.