Elektronika

A legjobb szemüvegek kék fény ellen (recenziók és teszt) 2024

legjobb szemüvegek kék fény ellen Ha naponta több órát dolgozik számítógépen, valószínűleg már észrevette magán a túlzott szemfáradtságot. Mi tudjuk a megoldást! Tippeket adunk a legjobb szemüvegekre a kék fény káros hatásai ellen, amelyek pozitív felhasználói értékeléseket kaptak.

Az úgynevezett számítógépes szemüveg viseléséhez nem kell dioptriának vagy szemhibának lennie. A viselésüket régóta nem a „stréberek“ tipikus tulajdonságának tekintik. Éppen ellenkezőleg – a dioptria nélküli divatos szemüvegek az imidzs részévé váltak, eleganciát kölcsönöznek, és viselőjük stílusosnak érzi magát. A transzparens lencsékkel és jellegzetes kerettel ellátott számítógépes szemüveg csodákat tehet az arc egész megjelenésével. Ha ehhez még hozzáadjuk a hasznos kék fény blokkolást, akkor egy nagyszerű kiegészítőt kapunk, amely segít megóvni szemünket a megerőltetéstől.

De miért blokkolja a monitorok és kijelzők kék fényét? Milyen jellemzőkkel és kialakítással kell rendelkeznie egy jó minőségű, PC-khez készült kékfény szűrő szemüvegnek? Minden fontos dologra kitérünk a választási útmutatóban. A következő rangsorban gondosan kiválasztottuk a jól értékelt modelleket a számítógépes kékfény elleni szemüvegek tesztjei és értékelései alapján. Mivel a szemüveg kiválasztása egyéni kérdés, és lehet, hogy a keret kialakítása és formája nem nyűgözi le Önt, mindenképpen böngésszen azon márkák között, amelyek kínálatában számos sikeres modell található, köztük különösen a DEV1S, GUNNAR, AROZZI, Razer, Barner vagy Ray-Ban.

A legjobb monitor szemüvegek (teszt 2024)

Hogyan válasszon szemüveget kék fény ellen a számítógéphez

Mi mindent kell figyelembe venni a kék fény elleni szemüveg kiválasztásakor? Ezek a szemüvegek torzítják a látott képet? Vannak extra funkciók? Ez a speciális szemüvegtípus az elmúlt években elárasztotta a piacot, és a szemhibával nem rendelkező emberek egyre gyakrabban keresik fel az optikusokat jó tanácsokért.

Ha már visel látásjavító szemüveget (dioptriás, cilinderes), valószínűleg felajánlották már Önnek, hogy a szemüvegét kék fényt blokkoló szűrővel bővítheti. Ha nem kell látásjavító szemüveget viselnie, de aktívan dolgozik laptopon, számítógépes játékokat játszik, az okosórája, okostelefonja vagy táblagépe kijelzőjét nézi, akkor dioptria nélküli szemüveghez nyúlhat, amelynek fő feladata a kék fény blokkolása lesz.

Mi az a kék fény?

A kék-ibolya fény a látható fény spektrumának része, hullámhossza körülbelül 390-450 nm. Forrása nemcsak a napfény, hanem a mesterséges sugárforrások is.

A napfényben lévő természetes kék fényhez már ősidők óta hozzászoktunk. Segít a cirkadián ritmus (azaz az aktivitás és az alvás ingadozása) és a hormonális egyensúly kezelésében. Valójában a természetes kék fény intenzitása a nappali fényben délutántól kezdve csökken. Az este és az éjszaka beköszöntével semmi sem akadályozza a melatonin – az elalvás szabályozásáért a minőségi alvásért felelős hormon – természetes termelődését.

A modern kijelzők társaságában eltöltött hosszú órák azonban extra adag kék fényt bocsátanak ránk, még az alvásra és pihenésre szánt időben is. Tehát nem csak a munkahelyen találkozunk kék fénnyel, hanem akkor is, amikor este tévét nézünk, a közösségi oldalakon görgetünk, késő este e-könyvet olvasunk. Az eredmény fáradt, irritált és feszült szemek, valamint sok esetben elalvási nehézségek és rosszabb alvásminőség.

legjobb monitor szemüvegek

A kék fény és annak hatása a látásra

A monitorok és kijelzők használatakor a legtöbben hajlamosak vagyunk kevesebbet pislogni. Ez automatikusan a szem száraz és feszült érzéséhez vezet. Ezenkívül a mesterséges kék fény jelenléte egyéb komplikációkat is okozhat, például:

 • a fáradt és feszült szemek érzése;
 • homályos látás a közeli és a monitoron/képernyőn kívüli tárgyakra való fókuszáláskor;
 • szemfájdalom (nyomásérzés, égő érzés);
 • alvásproblémák (az alváshiány miatt figyelmetlenség, rosszabb koncentráció és hangulat a nap későbbi szakaszában).

📌 1. tanácsunk: Tartson rendszeres szüneteket a számítógépen végzett munka közben, hogy a szeme pihenni tudjon. Ügyeljen arra, hogy a szünetben ne nézze a telefon képernyőjét. Csukja be a szemét egy pillanatra, majd felváltva fókuszáljon egy közeli és egy távoli tárgyra. Ne felejtsen el rendszeresen pislogni.

Hogyan védjük a látásunkat a kék fénytől?

Ha a fenti negatívumok közül többet is észlelt, akkor több lehetősége is van a kijelzők és monitorok által kibocsátott kék fény hatásának mérséklésére.

 • Vigyen fel egy speciális kék fényvédő fóliát a kijelzőre. Hátránya azonban a magasabb ár és az a tény, hogy a fólia a felhelyezés után nem vihető át más eszközökre.
 • Használjon olyan programot, amely automatikusan beállítja mind a fényerőt, mind a kibocsátott kék fény mennyiségét. Egy népszerű program például az f.lux, amely a kijelző színhőmérsékletét a helyzetnek és a napszaknak megfelelően állítja be, funkcionális megkönnyebbülést nyújtva a szemnek.
 • Szerezzen be egy olyan monitort, amely „low light blue monitor“ felirattal van ellátva. A kék fény intenzitásával hatékonyan működik a szeme javára. Az igazság azonban az, hogy ez csak egy eszközön oldja meg a munkát.
 • Viseljen jó minőségű kékfény szűrős szemüveget – akár a számítógéphez, akár filmnézéshez, akár a telefon, táblagép, könyvolvasó használatakor. Bármilyen eszközzel használhatja ezeket, amellyel dolgozik – akár otthon, akár a munkahelyén.

📌 2. tanácsunk: Talán a legnagyobb negatív hatást a mesterséges kék fény a kora esti és az esti órákban okozza. Gátolja a melatonin termelődését, és megnehezíti az elalvást. Ha ez az Ön hosszú távú problémája, próbálja ki a következő néhány éjszakán a képernyőktől és monitoroktól való 2 órás detoxikálást. A pozitív változások hamarosan bekövetkeznek.

Dioptria nélküli számítógépes szemüveg: kinek megfelelő választás?

A kék fény elleni szemüvegek kiválóan alkalmasak azok számára, akik szeretnék enyhíteni a kijelzők és monitorok szemükre gyakorolt negatív hatását. Ezek főként számítógépekkel dolgozó emberek, játékosok, de gyerekek és diákok is online oktatásban. Előnyüket az éjszakai sorozatmaraton minden rajongója is értékelni fogja.

A természetes kék fény (a nappali fényből) ellen azonban nem kell védekeznie. Közvetlen hatással van a cirkadián ritmusra. Ez azt jelenti, hogy ha a szabadban tartózkodik, hagyja a számítógépes szemüvegét a számítógép mellett.

Hogyan válasszon szemüveget kék fény ellen a számítógéphez

Az ilyen módosított szemüvegek a kék fény hány százalékát blokkolják?

A kék fény elleni szemüvegek esetében a kék fény blokkolásáról, szűréséről vagy visszaveréséről beszélünk. Az alapelv világos – a szemüveglencsék úgy vannak kialakítva, hogy megakadályozzák, hogy a kék fény egy része behatoljon a szemébe.

 • A majdnem átlátszó lencsék (halványsárgás árnyalattal és enyhe kék tükröződéssel a lencsék külső oldalán) körülbelül 30-40%-os kék fény blokkolást biztosítanak, és egész nap használhatóak. Elegánsan néznek ki, nem korlátozzák a látást, a színtorzítás csak minimális.
 • Az olyan lencsék, amelyek körülbelül 60-70%-ban blokkolják a fényt, már borostyánsárga vagy sárga színűek. Kizárólag számítógépes munka vagy tévénézés közben használhatók. Ezek már részben torzítják a kék és az ibolyakék szín érzékelését (ezek a színek tompák, halványak).
 • A piacon piros lencsével ellátott kék fényű szűrő szemüveget is felfedezhet. A kék fény 100%-át blokkolják, és esti használatra tervezték ezeket. Segítségükkel helyreállíthatja természetes bioritmusát. Azonban készüljön fel arra, hogy nem lát kéket vagy ibolyakéket ezen a lencsén keresztül.

A kék fény elleni szemüveg anyaga és kialakítása

A kékfény szűrő szemüvegek lehetnek nulla dioptriásak és dioptriásak. Anyagfeldolgozásuk, tartósságuk, kényelmük és élettartamuk szorosan összefügg az általános céllal és a napi használat gyakoriságával. Természetesen mindez megfelel a befektetett összegnek.

Míg a néhány ezer forintért kapható alapvető PC-szemüvegek közönséges műanyagból készülnek, a több tízezer forintos prémium modellek már fokozott tartósságú keretekkel rendelkeznek (mind műanyagból, mind fémből), a hangsúlyt a könnyűségre és a rugalmasságra helyezve.

A lencsék gyártásához használt fő anyagok közé tartozik az üveg, a CR39 műanyag és a polikarbonát.

 • Az üveglencsék az optikai tulajdonságok tekintetében a legmagasabb minőségűnek számítanak. Ezek drágábbak, hajlamosak a sérülésre, ha leejtik őket.
 • A CR39 műanyag körülbelül feleannyi súlyú, mint az üveg, de karcállóbb. Alacsonyabb ára hozzájárul a népszerűségéhez.
 • A polikarbonát lencsék kiválóan ellenállnak a sérüléseknek és törhetetlenek. Optikai minőségük idővel csökkenhet.

Egyéb hasznos funkciók és fejlesztések

Az ilyen típusú szemüvegek amellett, hogy küldetésüknek tekintik a látás védelmét a mesterséges kék fény hatásaitól, általában úgy vannak kialakítva, hogy átfogóbb szemvédelmet nyújtsanak, és rendszeres használat mellett a viselőjük számára a kívánt megkönnyebbülést hozzák. A legjobb kékfény szűrő szemüvegnek számos előnye lehet, mint például:

 • tükröződésmentes réteg és tükröződésgátló réteg;
 • 100%-os UV-védelem;
 • antisztatikus bevonat (védelem a lencsékre tapadó por ellen);
 • könnyű keret (kb. 30-50 g);
 • a keretet úgy tervezték, hogy kényelmesen illeszkedjen még egy játék headsethez is;
 • fokozott képesség a háttérben lévő tárgyak látására;
 • a megfigyelt kép fényerejének és kontrasztjának általános javulása (hasznos a reakcióidő javításához játék közben).

Kék fény elleni szemüvegek ára PC-hez

Számos fontos tényező befolyásolja az ilyen típusú szemüvegek árát – elsősorban az anyag, a lencsék minősége, a kék fény blokkolásának mértéke és természetesen az, ami az első pillantásra nyilvánvaló – a dizájn. Lehet univerzális, de lehet kivételes is, és alapulhat az aktuális trendeken. Tehát mennyit kell befektetni a kékfény szűrő szemüvegbe? Ez elsősorban attól függ, hogy mennyi időt tölt mesterséges kék fénynek kitéve, valamint attól, hogy hogyan szeretné kiemelni a megjelenését.

Kék fény elleni szemüvegek 17500 forintig

Igénytelen viselők számára tervezett alapmodellek. A lencsék többnyire átlátszóak vagy enyhén borostyánszínűek, ami a kék fény alacsonyabb százalékos blokkolásának felel meg. A keretek formáját tekintve ezek gyakran sokoldalú uniszex darabok, amelyek sok viselőnek tetszenek. Az Arozzi és a Gunnar márkájú szemüvegek felkeltették a vásárlók figyelmét.

Kék fény elleni szemüvegek 17500 és 35000 forint között

A kategória, amelyben a jelenleg legkelendőbb kékfény szűrő szemüvegeket találja. A Ray-Ban, Barner, Gunnar, DEV1S, Eyerim márkák modelljei vezetnek. Az árral együtt a lencse kidolgozásának minősége és a kék fény blokkolásának képessége is növekszik. A keretek gazdag választékából választhat olyan egyedi formát, amely tökéletesen kiemeli az arcvonásait.

Kék fény elleni szemüvegek 35000 forinttól

Ha hosszú órákat tölt a számítógép előtt, és valóban érzi a szeme fáradtságát, akkor érdemes többet befektetni egy jó minőségű PC-szemüvegbe. Magasabb minőségű lencsére lesz szüksége, amely nemcsak hatékonyan blokkolja a kék fényt, hanem tükröződésmentes bevonattal és UV-védelemmel is rendelkezik. A lencsén keresztül világos kontrasztokat és kép mélységet kell látnia. Vigyázzon azonban, hogy ne fizessen felárat csak a luxus divatmárkák keretéért.

A legjobb kék fény elleni szemüveg márkák PC-hez

 • DEV1S – Pro Gamer szemüveg, amely a játékkészségeit és reflexeit jobban előremozdítja, mint gondolná. Modern fejlesztések, saját technológia.
 • GUNNAR – Népszerű számítógépes szemüveg, amely jó megfizethetőséggel és időtlen dizájnnal nyűgözi le a vásárlókat.
 • AROZZI – Érdekes „borostyánszínű“ alternatíva sportos dizájnban. Növelik a kényelmet a számítógépes munka vagy játék közben. Fényérzékeny lencsékkel is kapható, amelyek automatikusan alkalmazkodnak a környezethez.
 • Razer – Egy olyan ajánlat, amely még a legigényesebbeknek is tetszeni fog. Új generációs intelligens „játék“ szemüveg minden irányban működő mikrofonnal és hangszórókkal.
 • Barner – Minőségi és stílusos PC-szemüvegek, amelyek az értékesítésben a top termékek közé tartoznak. Kedvező ár, jó vélemények, vonzó keretek szélesebb választéka (felnőtteknek, diákoknak és gyerekeknek).
 • Eyerim – Az Eyerim online optikában világmárkák napszemüvegeit és dioptriás szemüvegeit egyaránt megtalálja. Magában az Eyerim kollekcióban népszerű keretformákat talál. Választáskor figyeljen arra, hogy a kék fény elleni védelmet tartalmazza-e a termék, vagy az ilyen lencsefejlesztésért felárat kell fizetni.
 • Ray-Ban – Az ikonikus Ray-Ban napszemüvegeket nem kell különösebben bemutatni. Ha kivételes minőséget és időtállóságot keres, fektessen be a márka precízen kidolgozott PC- szemüvegeibe.