Sport és outdoor

A legjobb síszemüvegek (teszt 2021)

legjobb síszemüvegekA sílécek, a sícipő és a megfelelő ruházat mellett a síszemüveg minden síelő felszerelésének elengedhetetlen része. Védik az egyik legértékesebb érzéket, amely a legtöbb információt biztosítja számunkra – a látást. Ezért helyénvaló megtalálni magának a legjobb síszemüveget, amely minden szempontból megfelel Önnek. Arról, hogy milyen kiválasztási kritériumokat kell figyelembe vennie, bővebben a választási útmutatónk következő fejezeteiben fogunk írni.

Ha havas környezetben tartózkodik, bizonyos sebességet ér el a téli időjárási körülmények között több fenyegető tényező merül fel. A nagy havas területről visszaverődő fénysugarak ugyanolyan veszélyesek a szemre, mintha közvetlenül napba nézni. Ha nagyobb sebességgel síel, a szemét veszélyezteti a jég fröccsenése vagy az ágak becsapódása. Nem kell elhanyagolni a fagyos, hideg levegő és a hó kockázatát sem, aminek köszönhetően gyorsan elveszíti tájékozódását a térben. A kockázatok felsorolása folytatható, de már ezekből a bevezető sorokból is egyértelmű, hogy a síszemüveg vásárlását nem szabad lebecsülni.

Tanácsot adunk Önnek, hogyan válasszon síszemüveget pontosan az Ön igényeinek megfelelően. Több órát töltöttünk aktívan az előkészítéssel és az összehasonlítással, hogy összeállítsunk egy rangsort, amelyben bizonyított és minőségi modelleket talál. A síszemüveg tesztjeit és recenzióit is segítségül hívtuk annak érdekében, hogy az olvasóknak egy helyen komplex információkat és tanácsokat tudjunk adni.

A legjobb síszemüvegek

TermékInfoÉrtékelés
1.Oakley Flight Deck
A Oakley Prizm Black Iridium lencsék többféle fényviszonyhoz alkalmasak, mint a hagyományos típusok. Prizm Black Iridium lencséje 5-10% fényáteresztéssel bír, tehát a napfény 5-10% -át engedi át a lencsén.

📌 73500 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.UVEX Comanche LGL
A prémium kategóriás uvex Laser Gold Lite / Clear (S1) lencsék tökéletes választást jelentenek félhomály fényviszonyokhoz. Laser Gold Lite / Clear (S1) lencséje 44-80% fényáteresztéssel bír, tehát a napfény 44-80% -át engedi át a lencsén.

📌 26200 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.Bollé Nova II
A prémium kategóriás Bolle Photochromic Fire Red lencsék tökéletes választást jelentenek félhomály / közepesen világos fényviszonyokhoz. Photochromic Fire Red lencséje 14-44% fényáteresztéssel bír, tehát a napfény 14-44% -át engedi át a lencsén.

📌 5200 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.Oakley LINER MINER
Az Oakley LINER MINER síszemüveget a tökéletes perifériás látásra lett tervezve. A szemüveg közelebb került az archoz, ami tökéletes látómezőt eredményez. Úgy volt tervezve, hogy jól illeszkedjen a legtöbb sísisakhoz. 50 mm széles, szilikon bevonatú, szabályozható pánt

📌 50000 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.Atomic SAVOR
Atomic SAVOR síszemüveg modern dizájnnal és ún. „oversized look” kivitelben, mely megfelelően nagy látómezőt biztosít minden irányba. Közepes méretben készült, így az arcok többségéhez jól illeszkedik és nagyon kényelmes. A Live Fit technológiának köszönhetően igazodik az arc kontúrjához. A duplacilinderes-lencse tökéletes látást tesz lehetővé.

📌 21700 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.Salomon XVIEW ACCESS
A gondosan kiválasztott habnak köszönhetően már első alkalommal remekül fog illeszkedni. Kiszűri az ultraibolya sugarak 100%-át, így védi a szemet a károsodástól. Maximális légáramlást kínál, tehát friss levegő jut a lencse alá, hogy az ne párásodjon. Optimális látás az alacsony profilú keretszerkezetnek köszönhetően.

📌 17000 Ft-tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár

Hogyan válasszon síszemüveget

Ugyanolyan igényesnek kell lennie a síszemüvegre, mint a többi sífelszerelésre. A szép és modern dizájn nem elég, mindenekelőtt a kényelem és a biztonság játszik szerepet. Vessen egy pillantást velünk együtt a fontos kérdésekre adott válaszokra.

Hogyan válasszon síszemüveget

A síszemüvegnek jól kell illeszkednie

A szemüveg kiválasztásakor ne feledje, hogy annak tökéletesen kell illeszkednie. Néhány órát tölt bennük a lejtőn, így kényelmesen kell ülniük – nyomás, csúszás vagy vágás nélkül. Nagy hangsúlyt kell fektetni az érzésre, amelyet az orron hagynak. Semmi esetre sem akadályozhatják a légzést. Akár a dizájn, akár a kedvező ár miatt se csábuljon el. Ha a síszemüveg néhány perc viselés után zavarja Önt, az idő múlásával nem lesz jobb.

Kompatibilis a sísisakjával

Amellett, hogy a szemüvegnek illeszkednie kell arcának anatómiájához, kompatibilisnek kell lennie a sísisakjával is. A leggyakoribb választás ugyanazon gyártó sisakjának és szemüvegének kombinációja – ebben az esetben ideális egység várható, de figyelembe kell venni, hogy ha a sisak jól ül a fején, akkor nem biztos, hogy a szemüveg is illeszkedik az arcához és fordítva. Ezért nem szükséges csak ugyanazon márkára koncentrálni. Az alap az, hogy a sisak és a szemüveg között ne legyen nagy rés. A sisak felvétele után a védőszemüvegnek egyenletesen kell ülnie, nem lehet letolódva és a vonalaiknak egymáshoz kell illeszkedni.

 

A síszemüveg kiválasztásának alapvető kritériumai

Méret

Egy biztos ugródeszkája lesz és ez alapján elég jól tud tájékozódni. A síszemüveg keretének mérete három alapkategóriára oszlik:

 • S méret (kicsi) – kifejezetten gyermekek, juniorok és vékonyabb arcú felnőttek számára tervezett szemüveg
 • M méret (közepes) – a legeladottabb méret, amely a legtöbb felnőtt síelő számára megfelelő
 • L méret (nagy) – szélesebb arcú síelők számára készült

Ezenkívül meg kell különböztetni a női, a férfi és az unisex modelleket. Apró különbségek vannak a kialakításban, a felhasznált hab mennyiségében, és természetesen a formatervezésben és a színben nagyobb különbségek.

Síszemüveg keret

Ha megnézi a keretet, akkor először látni fogja annak robusztusságát. A kerület körül minden milliméter elvesz a látószögből. A keret kialakítása tehát szorosan kapcsolódik az árhoz is – minél kevésbé hangsúlyos a keret, annál magasabb az ár. A legjobb síszemüvegek ezért gyakran No Frame – keret nélkül vannak gyártva.

Mire kell vigyázni? A síelő számára fontos a tartósság, ezért a keretnek elegendő szilárdságúnak kell lenni, nem repedhet meg az első ütközéskor, és rögzítse biztonságosan a lencséket a helyén.

UV védelem

A szem UV védelme a hegyekben is rendkívül fontos. Ideális esetben a szemüvegnek 100% UVA és UVB szűrőt kell tartalmaznia. A hétköznapi napszemüvegek nem képesek megfelelően megbirkózni a hegyekben jellemző UV-sugárzás intenzitásával. Ne kockáztassa szemének tartós károsodását.

Párásodás elleni védelem / szellőzés

A síléceken tisztán, élesen kell látnia és fontos, hogy a lencsék párásodása gyorsan megszűnjön. Ennek nem is kell állandónak lennie – elég, ha izzad, és a pára a legkevésbé várt pillanatban jelenik meg (például gyors lesikláskor).

A párás síszemüveg nagy problémát jelent. A bőr hőmérséklete és a külső hőmérséklet között mínusz hőmérséklet esetén akár 40 ° C különbség is lehet, ezért a jó síszemüveg egyik fontos jellemzője a megbízható párásodás elleni védelem és szellőzés. Milyen lehetőségek közül választhat?

 • Anti-Fog – egy speciális felületkezelés, amely megakadályozza a párásodást.
 • Dupla üveg – A lencse dupla üvegrétegből áll, amelyek között van egy levegőréteg. A levegő szerepe pedig az, hogy ne vezesse a hőt a bőrről kifelé, a hideget pedig befelé (szigetelő), ami elég hatékonyan megakadályozza a párásodást.
 • Szellőzés – Azok számára, akik többet izzadnak síelés közben, biztonságos a szellőző rendszer vagy az aktív szellőzés, amely biztosítja a bőr és a lencse közötti tér szellőzését, és így megakadályozza a nedvesség növekedését.

Lencsék

A lencse görbülete jelentős hatással van a szemüveg optikai tulajdonságaira.

 • Az olcsóbb síszemüvegek általában laposak – csak vízszintesen hajlítottak (ív fültől fülig).
 • A drágább és jobb minőségű síszemüvegek gömb alakúak – mindkét irányban ívelt, vízszintes és függőleges, így az eredmény lényegesen jobb optika.

Mi alapján válassza ki a síszemüveg kategóriáját?

A síszemüvegeket néhány kategóriába soroljuk, attól függően, hogy milyen körülmények, időjárás és fényintenzitás mellett fogjuk használni. Fontos szerepet játszik az üveg – lencsék kialakítása, amely a kategóriától függően a fényt különböző százalékban engedi át. Alapvető különbség, hogy a magas hegyekben mozog ragyogó napsütésben (és szó szerint elvakítja a hó), vagy egy alacsonyabban fekvő pályán, ahova az erősebb napfény felhőkön és a ködön keresztül csak néha jut el.

 • S0 kategória – Kedvezőtlen körülményekhez (erős köd, éjszakai síelés, sűrű hóhullás) megfelelő síszemüveg. A fény 80–100%-át engedik át.
 • S1 kategória – Népszerű választás köd, szürkület és hóhullás esetén. A szemüveg átengedi a fény 40-80%-át.
 • S2 kategória – Univerzális síszemüveg, amelyet a szlovák hegyekben vagy az Alpok alsó lejtőin is használhat. Felhős és napos időre is alkalmasak. A fény 20-40%-át átengedik.
 • S3 kategória – Magasabb szintű tükröződés elleni védelem. Tiszta, napos időre alkalmas. A szemüveg a fény 10-20%-át engedi át.
 • S4 kategória – Speciális síszemüvegek, amelyeket elsősorban hegymászóknak terveztek. A tulajdonságaikat legjobban erős fényben mutatják meg. A fény legfeljebb 10%-át engedik át.

A fenti felosztásból egyértelmű, hogy nem kell egyfajta síszemüveggel megelégedni. Azok, amelyek felhős időre és hóhullásba alkalmasak, nem biztosítanak elegendő védelmet erős fényben. Éppen ellenkezőleg – a szemüvegek, amelyeknek köszönhetően minden kontrasztot látni fog a ragyogó napfényben fürdő terepen, szürkületben hiábavalóak lesznek, mivel nagyon kevés fényt engednek át. Éppen ezért a cserélhető lencsékkel ellátott síszemüveg az utóbbi években trend.

Dioptriás szemüveget visel? Szüksége van OTG síszemüvegre

Az Over the Glasses szemüveg a vártnál olcsóbb. Ezt a típusú síszemüveget úgy tervezték, hogy dioptriás szemüveget problémamentesen be lehessen helyezni beléjük. Kicsit nagyobbak és mélyebbek, az oldalán kivágások vannak a dioptriás szemüveg szárához. Ha nem tetszik ez a megoldás, javasoljuk, hogy vásároljon egy minőségi, sísisakot pajzzsal, amely semmiben sem korlátozhatja Önt.

minőségi síszemüveg

Síszemüvegek ára

A magyar üzletek kínálatában több ezer síszemüveg-modell található. Ez a választék megdöbbentheti, ezért a gyors tájékozódás érdekében elkészítettük az ár szerinti felosztást, amely különösen a minőséget, tartósságot és az alkalmazott technológiák korszerűségét veszi figyelembe.

✅ Síszemüvegek 14000 Ft-ig

Ha a szabadidős síelők közé tartozik, és évente körülbelül 1-2 hetet tölt a lejtőn, akkor akár 14000 Ft áron is megtalálhatja kedvencét hasonlóan, mint több száz síelő Ön előtt. A jó megfizethetőség és az ésszerű minőség kombinációja különösen vonzó. Ez az ajánlat valószínűleg nem ragadja meg az igényes síelőket.

✅ Síszemüvegek 35000 Ft-ig

Ha síelés a szenvedélyévé válik, akkor általában megnőnek a felszerelés minőségével szemben támasztott igényei is. A legeladottabb síszemüvegek a 14000–35000 Ft árkategóriába tartoznak. Még a tehetségesebb síelők is megtalálják itt a sajátjukat. Ezek a modellek általában fejlett párásodás elleni- és UV-védelmet nyújtanak. Szférikus lencsékkel, fotokróm üvegekkel, kétrétegű lencsékkel és sok más érdekességgel találkozhat.

✅ Síszemüvegek 35000 Ft-tól

A 35000 Ft feletti árban már elismert gyártók csúcsmodelljeit találja, amelyek különösen alkalmasak aktív sportolóknak és lelkes síelőknek. Tulajdonságaik és kialakításuk még a legigényesebbeknek is megfelel.

A legjobb síszemüveg márkák

A síszemüveg-tesztek és a fogyasztók választása érdekes listát hozott létre az ellenőrzött gyártókról, ahol nemcsak a TOP termékeket találja meg, hanem az optimális ár / minőség arányt is. Egyes márkák portfóliója több mint 150 különböző modellt tartalmaz, biztosan van miből válogatni.

 • Oakley – Az amerikai márka számos keresett és elismert modellel rendelkezik, amelyek a magasabb ár ellenére nagyon jól eladhatók. Kiváló minőségű kivitelezés egyedi optikával együtt.
 • Uvex – A német Uvex márka több mint 300 különböző síszemüveget árul a piacunkon, amelyek a teljes árkategóriát lefedik – az olcsótól a csúcsmodellig az igényeseknek.
 • Bollé– A sportszemüvegek egyik legnagyobb francia gyártója több mint 125 éves múltra tekint vissza. A rengeteg tapasztalat és a technológiai fejlődés előrevetítette a sikerüket a piacunkon is. E márka síszemüvegeit a legkeresettebbek között találja.
 • Roxy – Egy másik amerikai márka, amely a nők számára készült felszerelések gyártására szakosodott. Túlsúlyban vannak a női modellek. Számos sikeres együttműködés a világ sportolónőivel.
 • Salomon – A francia Salomon márka elsősorban turisztikai és sporteszközök gyártására összpontosít. Számos alap szemüveg modellt is talál alacsonyabb áron, de a legtöbb esetben 17500 Ft-nál magasabb árral kell számolni. Kiváló design és modern technológia.
 • Blizzard – Érdekes unisex síszemüveg ajánlat, 17500 Ft-ig terjedő áron.

Síszemüveg és fejlesztésük: Rövid fogalomjegyzék

Végül elkészítettük néhány fogalom összefoglalását gyors kérdések és válaszok formájában

Mi az Anti-Fog kezelés?

Ez a síszemüveg felületkezelése, amely megakadályozza a lencsék párásodását.

Mi az Anti-Scratch kezelés?

Ez fokozott védelmet nyújt a lencse karcolódása ellen. Meghosszabbítja a szemüveg élettartamát.

Milyen a No Frame szemüveg?

Ezek maximális látómezővel rendelkező, vastag keret nélküli szemüvegek.

Milyenek az OTG síszemüvegek?

Over the Glasses, azaz síszemüveg, amely lehetővé teszi, hogy egyidejűleg viseljen dioptriás szemüveget is.

Milyenek a polarizált síszemüvegek?

Minimalizálja a havas felületek általi visszatükröződését. A szemüveg nem engedi a fényes felületekről visszaverődő fény bejutását a szembe, így megakadályozzák a fáradtságukat.

Milyenek a fotokróm síszemüvegek?

A lencsék aktívan reagálnak a szembe jutó fény mennyiségére, így automatikusan elsötétednek vagy kivilágosodnak. Tökéletesen működnek erős fényben, még sötétben vagy ködben is, és nagyon jó védelmet nyújtanak a szemnek.

TermékInfoÉrtékelés
1.Oakley Flight Deck
A Oakley Prizm Black Iridium lencsék többféle fényviszonyhoz alkalmasak, mint a hagyományos típusok. Prizm Black Iridium lencséje 5-10% fényáteresztéssel bír, tehát a napfény 5-10% -át engedi át a lencsén.

📌 73500 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.UVEX Comanche LGL
A prémium kategóriás uvex Laser Gold Lite / Clear (S1) lencsék tökéletes választást jelentenek félhomály fényviszonyokhoz. Laser Gold Lite / Clear (S1) lencséje 44-80% fényáteresztéssel bír, tehát a napfény 44-80% -át engedi át a lencsén.

📌 26200 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.Bollé Nova II
A prémium kategóriás Bolle Photochromic Fire Red lencsék tökéletes választást jelentenek félhomály / közepesen világos fényviszonyokhoz. Photochromic Fire Red lencséje 14-44% fényáteresztéssel bír, tehát a napfény 14-44% -át engedi át a lencsén.

📌 5200 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.Oakley LINER MINER
Az Oakley LINER MINER síszemüveget a tökéletes perifériás látásra lett tervezve. A szemüveg közelebb került az archoz, ami tökéletes látómezőt eredményez. Úgy volt tervezve, hogy jól illeszkedjen a legtöbb sísisakhoz. 50 mm széles, szilikon bevonatú, szabályozható pánt

📌 50000 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.Atomic SAVOR
Atomic SAVOR síszemüveg modern dizájnnal és ún. „oversized look” kivitelben, mely megfelelően nagy látómezőt biztosít minden irányba. Közepes méretben készült, így az arcok többségéhez jól illeszkedik és nagyon kényelmes. A Live Fit technológiának köszönhetően igazodik az arc kontúrjához. A duplacilinderes-lencse tökéletes látást tesz lehetővé.

📌 21700 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.Salomon XVIEW ACCESS
A gondosan kiválasztott habnak köszönhetően már első alkalommal remekül fog illeszkedni. Kiszűri az ultraibolya sugarak 100%-át, így védi a szemet a károsodástól. Maximális légáramlást kínál, tehát friss levegő jut a lencse alá, hogy az ne párásodjon. Optimális látás az alacsony profilú keretszerkezetnek köszönhetően.

📌 17000 Ft-tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új síszemüveg kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb síszemüveget.