Sport és outdoor

A legjobb túrahátizsákok (recenziók és teszt) 2024

legjobb túrahátizsákok
Íme, a legjobb túrahátizsákok, amelyekben a kényelem, az állíthatóság, a helykínálat és a minőségi anyagokra való odafigyelés ötvöződik. Miért pont ezeket vettük célkeresztbe? Mert mi a hegyi túrázás legnagyobb szerelmesei vagyunk, és minden negyedik kirándulásunkat egy túrával zárjuk a természetben. Ez az érdekes és egyben örömteli hír az Eurostat felméréséből derült ki, amelyben a magyarok előkelő helyen végeztek! Nem csoda – elvégre hazánk tele van vonzó helyekkel, amelyek mind az egyszerű sétákra, mind a kihívást jelentő hegyi túrákra vonzók.

Ön is ehhez a csoporthoz tartozik? Ha már alig tudja kivárni, hogy hová megy legközelebb, itt az ideje, hogy legyen egy olyan túrahátizsákja, amelyben minden szükséges személyes tárgy elfér. Mekkora legyen egy túrahátizsák? Mit kell figyelembe venni, ha többnapos külföldi utazásra viszi a hátizsákját, például a kedvenc olaszországi Alpokba? A hátizsákok kínálata változatos, és első pillantásra nehéz eligazodni. Az alábbi választási útmutatóban megadjuk az alapinformációkat, hogyan válasszon olyan túrahátizsákot, amely megfelel az igényeinek és a szabadtéri tevékenységek jellegének.

A túrahátizsák tesztek és recenziók szintén jó inspirációt jelentenek, ahol értékes információkat találhat első kézből. Úgy vettük észre, hogy az Osprey vagy a Deuter márkák túrahátizsákjai érdemelték ki a legtöbb figyelmet és pozitív értékelést a szakértőktől, amelyek nem fognak hiányozni a következő rangsorból sem.

A legjobb túrahátizsákok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Osprey KESTREL 48 II M/L
Űrtartalom: 48 l
Tömeg: 1,63 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)66500 Ft Alacsony ár
2.Osprey TALON 26
Űrtartalom: 26 l
Tömeg: 1 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)51000 Ft Alacsony ár
3.Husky SLOPER 45
Űrtartalom: 45 l
Tömeg: 1,3 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)23500 Ft Alacsony ár
4.Deuter Futura Pro 36
Űrtartalom: 36 l
Tömeg: 1,58 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)51000 Ft Alacsony ár
5.Trimm Gorgany
Űrtartalom: 75 l
Tömeg: 1,9 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)50500 Ft Alacsony ár
6.HIGHLANDER Summit 40 l
Űrtartalom: 40 l
Tömeg: 1,1 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)23500 Ft Alacsony ár
7.Deuter Trans Alpine Mert 28
Űrtartalom: 28 l
Tömeg: 1,19 kg
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)58500 Ft Alacsony ár
8.FERRINO Zephyr 12+3l
Űrtartalom: 15 l
Tömeg: 0,85 kg
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)43000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon túrahátizsákot

Természetesen a túrafelszerelésekkel szemben magasabbak az igények. A szabadban, ahol gyakran a saját képességeinkre és a kedvező időjárási körülményekre vagyunk utalva, gondoskodnunk kell arról, hogy a túrázáshoz szükséges alapvető dolgokkal rendelkezzünk, hogy ne csak élvezzük a túrázást, hanem biztonságban haza is térjünk. Ezért az alapfelszereléshez minőségi túracipő/trekking cipő, funkcionális ruházat, túrabotok és egy túrahátizsák tartozik, amely nemcsak élelmet és vizet tartalmaz, hanem a szabadtéri tevékenységekhez szükséges alapvető dolgokat is.

5 alapvető kérdés, amit fel kell tenni a túrahátizsák kiválasztása előtt

 • Férfinak, nőnek vagy gyereknek vásárol túrahátizsákot?
 • Mennyi időt fog túrázással tölteni? (néhány órás, egész napos vagy többnapos túra, éjszakázással együtt)
 • Melyik évszakában túrázik? (egész évben vagy csak az év melegebb hónapjaiban)
 • Milyen terepen fog túrázni? (aszfaltozott és könnyen megközelíthető ösvények és túraútvonalak, vagy túrázás „egyedül“ – azaz akár rosszul megközelíthető helyekre is).
 • Milyen szabadtéri tevékenységet folytat? (gyaloglás, ereszkedés, kombináció kerékpárral, …)

A megfelelő túrahátizsák kiválasztásának első lépése annak meghatározása, hogy Ön milyen turista. A túrázás esetében ugyanis érvényes, hogy pontosan akkora hátizsákot kell magával vinni, amekkorára szüksége van. Nem kell szükségtelenül nagynak lennie, ha könnyű túrázásra indul néhány kilométerre az autótól vagy a kempingtől. Ellenkezőleg – ha kalandokra és a természet buktatóira készül, akkor az új hátizsákjában minden lényeges dolognak el kell férnie.

hátizsák túrázáshoz

Hátizsák mérete / térfogata

Kezdjük az egyik legfontosabb kritériummal, mégpedig a túrahátizsák megfelelő térfogatának meghatározásával.

⏩ Kisméretű hátizsákok 35 l térfogatig

Az ilyen típusú hátizsákok rövid és igénytelen túrákra alkalmasak. Ugyanakkor a kialakítása sokoldalúságot idézhet. Ez azt jelenti, hogy nem csak túrázáshoz, hanem a városban, egyéb sporttevékenységekhez vagy kulturális és történelmi helyszínekre való kirándulásokhoz is használhatja. (Az elképzelés és méret-összehasonlítás kedvéért – az átlagos diákhátizsák térfogata kb. 27 l.)

Ezek általában egykamrás konstrukciók, alapvető habszivacs hátlapi párnázással. A fő kamrán belül több kisebb zseb vagy rekesz is lehet. Az elején egy zseb is található a kisebb tárgyak számára. Oldalsó hálós zsebek is vannak a palackok számára. A vállpántok állíthatóak, egy alap mellkaspánttal felszerelve. A csípőszíj hiányzik. A hátizsákok 35 l térfogatig nem foglalnak sok helyet, optimális helyet kínálnak az alapfelszerelésnek. Hosszabb túrákon már helyhiánnyal fog küzdeni.

⏩ Közepes méretű hátizsákok 55 l térfogatig

Ha egynapos kirándulásra indul a természetbe, akkor válaszon a 35-55 l térfogatú hátizsákok széles választékából. Belső terük 2 fő kamrára lehet osztva. A hátrész kiváló szellőzést és kifinomultabb ergonómiát kínál, így a háta még egy teljes nap után sem lesz túlzottan megterhelve. Hangsúly van fektetve a kiváló minőségű és kényelmesen kidolgozott vállpántokra, a mellkaspánt kiváló állíthatóságára, a kényelmet a praktikus csípőszíj is biztosítja.

A hátizsákba nemcsak az aznapi harapnivaló és a nélkülözhetetlen személyes tárgyak férnek el, hanem tartalék ruhákat vagy esőkabátot is vihet magával. Ezen kívül a közepes méretű hátizsákok számos praktikus funkcióval rendelkeznek, többek között síppal, hálózsákot / függőágyat / edzőszőnyeget, túrabotokat rögzítő elemekkel, a hátizsákba integrált esővédővel és még sok mással.

⏩ Nagyméretű hátizsákok 55 l térfogattól

Az ilyen típusú hátizsákok többnapos túrákra és hosszabb kirándulásokra alkalmasak. A hátizsák általános kialakítása kiváló, mind a rendkívül hatékony belső elosztás és az oldalsó elemek, mind pedig az ergonómia és a kényelem tekintetében is. A nagyméretű hátizsákok (néhány akár 80 literes térfogattal is rendelkezhet) belső vázerősítéssel rendelkeznek, leggyakrabban könnyű alumíniumszerkezetből készülnek, ami növeli a hátizsák stabilitását és biztosítja a súly egyenletes eloszlását. Nem hiányoznak az állítható magasságú vállpántok sem, amelyek tökéletesen alkalmazkodnak az alakhoz. A jó minőségű mellkaspánt és csípőszíj a nagy hátizsákok esetében magától értetődő.

A terjedelmes túrahátizsákok könnyű hozzáférést biztosítanak a tárolt tárgyakhoz, nagyfokú ellenállást az időjárási körülményekkel szemben, számos olyan praktikus elemet, amelyet a természetben való tartózkodás során használhat. Például előkészítés hidrozsákhoz, fedett hely a hálózsáknak, zseb a piszkos és nedves dolgoknak, hasznos kompressziós hevederek a nehezebb terhek rögzítéséhez.

A hátizsákok kategóriája nemcsak sok különböző modellben gazdag, hanem a tevékenység típusa szerinti felosztásban is. A túrahátizsákok mellett kerékpáros hátizsákokat, városi hátizsákokat, in-line hátizsákokat, hegymászó hátizsákokat, síalpin hátizsákokat, expedíciós hátizsákokat, hátikosarakat is találhat. A fő céljuk már a nevükből is egyértelmű, ami megkönnyíti a választást.

A túrahátizsák belső terének elosztása és elrendezése

Egy hátizsáknak, még ha terjedelmes is, meg kell lennie a saját elrendezési szabályainak. Ideális esetben a hátizsákhoz kap egy praktikus útmutatót arról, hogyan töltse meg, hogy a lehető legtöbbet hozza ki belőle, és mindig rendezetten és kéznél legyen a holmija. (A márkás hátizsákok esetében érdekes videós véleményeket is talál, ahol láthatja, hogyan töltik meg a hátizsákot.)

Igyekezzen úgy megtölteni a hátizsákot, hogy a nehezebb tárgyak benne ne vándoroljanak egyik oldalról a másikra (belső hevederekkel rögzítse). Ez a hátizsák súlypontjának gyakori változását és a hát és a vállak nagyobb megterhelését jelentené. Ne tegye a hátizsák mélyére azokat a dolgokat, amelyek szükségesek, hogy kéznél legyenek. Legyen egy vízálló zseb az iratok, a telefon, a navigáció, a térkép és más fontos személyes tárgyak számára. Végül is, sosem tudhatja, mikor végzi egy patakban vagy bőrig ázva. A fő kamrák és az oldalsó hálós zsebek mellett a túrahátizsákokon egyéb praktikus elemek is vannak:

 • Kompressziós hevederek – Ezeknek a hevedereknek a segítségével nem csak a hátizsák tartalmát rögzítheti, hanem a hátizsák térfogatát is beállíthatja, ahogyan azt igényli.
 • Hátizsák esővédő – Beépítve a hátizsák tetején vagy alján. Segít megvédeni a hátizsákot a nedvességtől.
 • Zseb nedves dolgok számára – Egy speciális rekesz, amelyben a nedves ruhákat lehet tárolni anélkül, hogy a többi tartalom vizes lenne.
 • Hidrozsáknak kialakított tér – A víztartály számára fenntartott hely.
 • Levehető nappali hátizsák – Leggyakrabban 10 literes térfogattal és saját alapvető hevederekkel. A nagy kapacitású outdoor/kültéri hátizsákok jellemzője.
 • Hálózsák rekesz – A hátizsákban van hely egy összehajtogatott hálózsák tárolására.
 • Külső rögzítő elemek – Hálózsák, edzőszőnyeg, függőágy, jégcsákány, hócipő, túrabot, stb. rögzítéséhez.

túra hátizsákok

Hátrész formázása / párnázása

A minőségi túrahátizsák jól megtervezett hátrendszerrel rendelkezik. Ez kifinomult ergonómiát, habszivacs párnázást és szellőzőrendszert jelent, amely megakadályozza az izzadást és elősegíti a légáramlást a hát körül.

Vállpántok, mellkaspánt és csípőszíj

Képzelje el, hogy 20 kg csomagot/poggyászt cipel a hátán. Minél nehezebb a hátizsák, annál jobban belevághatnak a vállpántok a vállába. Ezért érdemes megnézni a túrahátizsákok recenzióit, amelyekben valódi felhasználók véleményét olvashatja.

Szerencsére a vállpántok a neves gyártók hátizsákjainál részletesen átgondoltak. A súlyt optimálisan osztják el a hátrészen, a nyak mögötti helyeken. A könnyítéshez hozzájárul a mellkaspánt is, amely a vállpántokat a helyén tartja anélkül, hogy oldalra csúsznának. Az erős csípőszíj, amely a tapasztalt túrázók számára elengedhetetlen, nagyobb terhek esetén még nagyobb munkát végez. Nemcsak a vállakat, hanem a hátat is tehermentesíti. A hátizsákot a túrázó testéhez rögzíti, és növeli a járás stabilitását.

Túrahátizsák anyaga

A túrahátizsákokhoz olyan modern szintetikus anyagokat használnak, amelyek jobban ellenállnak a mechanikai kereszt- és hosszirányú szakadásnak. A kezelt és továbbfejlesztett nejlonszál fokozott ellenállást mutat a vízzel, nedvességgel szemben, ugyanakkor nedvességgel érintkezve gyorsan szárad, vízálló kivitel esetében a vízcseppek csak gyorsan lecsúsznak róla.

Az anyagokat úgy tervezték, hogy védelmet nyújtsanak a csomag/poggyász számára, ugyanakkor ne növeljék a hátizsák súlyát. Ha vízálló túrahátizsákot szeretne, akkor az anyagon kívül az illesztések, a ragasztás minőségére és elegendő cipzárfedésre is figyelnie kell.

Női vs. férfi túrahátizsák: Mi a különbség?

Nemcsak női és férfi túrahátizsákokat talál a piacon, a kínálat túlnyomó többsége univerzális uniszex túrahátizsákokból áll.

Míg az uniszex hátizsákokat kompromisszumos megoldásként tervezték mind a férfi, mind a női testalkatra – a méret, az ergonómia és a design tekintetében, de ha kizárólag az Ön igényei szerint szeretne hátizsákot, akkor összpontosítson a nemre tervezett hátizsákokra.

A női túrahátizsákok keskenyebb vállpántokkal rendelkeznek, és figyelembe veszik a rövidebb női törzset is. A csípőszíj viszont a nők szélesebb csípőjéhez igazodik, és úgy van beállítva, hogy ne nyomjon, ugyanakkor szilárdan rögzítsen.

A férfi túrahátizsákok akkor a kontrasztjuk. A vállpántok távolabb vannak egymástól (a férfiaknak szélesebb a válluk), a hátizsákok konstrukciója hosszúkás. A csípőszíj a keskenyebb férfi csípőn is kényelmesen meghúzható.

Túrahátizsákok ára

Mennyit fizet egy jó minőségű 20, 30 vagy 50 literes hátizsákért?

✅ Túrahátizsákok 14000 forintig

Már az alap árkategóriában is széles választékban talál kis és közepes méretű túrahátizsákokat (átlagos térfogat 20-30 l). Sok közülük nem csak a természetbe, hanem a városi sétákhoz vagy a kedvenc sporttevékenységeihez is használható. Kiváltságuk a sokoldalúságuk, míg gyengéjük bizonyos esetekben a kevesebb speciális elemekkel rendelkező felszereltség, amelyek jellemzők a turisták igényeire. Ideális rövidebb, nem igényes túrákhoz jó időben. Tekintse meg a Husky, Frendo, Spokey, Quechua márkák kínálatát.

✅ Túrahátizsákok 14000 és 28000 forint között

Egy kategória, amelyben a jelenleg legkelendőbb túrahátizsákokat találja, amelyek nagyon jó ár/érték arányt kínálnak. Előnyük a számos hasznos elem, amelyeket a terepen is kihasználhat. Érdekes belső elrendezés, hangsúlyt fektetve a nagyobb tartósságra, az anyagok minőségére és a jó súlyelosztásra a viselés során (átlagos térfogat 50-60 l). Ideális egész napos túrázáshoz és egész éves használatra. A legnépszerűbb márkákat, mint a Deuter, Hannah, Northfinder, Husky, Salomon figyelmébe ajánljuk.

✅ Túrahátizsákok 28000 forinttól

Ha olyan hátizsákot keres, amely hűséges társa lesz hosszú ideig, és amely a legkeményebb hegyi kihívásokat is képes legyőzni Önnel, akkor a 28000 forint feletti árcédulával rendelkező hátizsákok között keresgéljen. Itt olyan prémium márkák csúcsminőségű modelljeit találja, amelyek rendszeresen sikert aratnak a túrahátizsák teszteken. A kiváló minőségű, modern, fokozott tartóssággal és vízállósággal rendelkező anyagokat gazdag felszereltség, funkcionálisan kialakított belső tér és kiváló térfogat (akár 80 liter) egészíti ki. Mindezt kifinomult ergonómia és támogató elemek egészítik ki, amelyek támogatják tevékenységeit. Az Osprey, Ferrino, Deuter, Gregory márkák kínálatában megtalálja a kedvencét.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Osprey KESTREL 48 II M/L
Űrtartalom: 48 l
Tömeg: 1,63 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)66500 Ft Alacsony ár
2.Osprey TALON 26
Űrtartalom: 26 l
Tömeg: 1 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)51000 Ft Alacsony ár
3.Husky SLOPER 45
Űrtartalom: 45 l
Tömeg: 1,3 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)23500 Ft Alacsony ár
4.Deuter Futura Pro 36
Űrtartalom: 36 l
Tömeg: 1,58 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)51000 Ft Alacsony ár
5.Trimm Gorgany
Űrtartalom: 75 l
Tömeg: 1,9 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)50500 Ft Alacsony ár
6.HIGHLANDER Summit 40 l
Űrtartalom: 40 l
Tömeg: 1,1 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)23500 Ft Alacsony ár
7.Deuter Trans Alpine Mert 28
Űrtartalom: 28 l
Tömeg: 1,19 kg
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)58500 Ft Alacsony ár
8.FERRINO Zephyr 12+3l
Űrtartalom: 15 l
Tömeg: 0,85 kg
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)43000 Ft Alacsony ár