RECENZIÓ

Oclean X Ultra S szónikus fogkefe recenziója

Szeretné tökéletesen kézben tartani szájhigiéniáját, és semmit sem szeretne alábecsülni fogmosás során? Akkor talán érdekelheti az intelligens és csúcskategóriás Oclean X Ultra S szónikus fogkefe. Mai recenziónkban megnézzük, mit kínál, és hogy valóban ideális választás-e a tökéletes fogápoláshoz.

Oclean X Ultra S Black szónikus fogkefe
Oclean X Ultra S Black szónikus fogkefe

Az Oclean márkáról

Oclean logo

A modern, innovatív és fiatal márka, az Oclean 2016-ban alakult, és megalakulása óta elsősorban a szájhigiéniára specializálódott, igyekszik kihasználni és tesztelni a legújabb technológiák határait és lehetőségeit. Az „okos” fogkefék világában az Oclean igazi szakértő, aki nemcsak a gyártással, hanem magával a technológiai fejlesztéssel is foglalkozik.

Elvégre több mint 300 szabadalmat tudhat magáénak ezen a területen, valamint például húsz nemzetközi, rangos díjat a dizájnért, ami valóban kiemelkedő az Oclean termékek esetében. Ráadásul a márka a világhírű kínai Xiaomi vállalathoz kapcsolódik, amely a legfontosabb globális technológiai vezető vállalatok közé tartozik.

Hogyan működik az Oclean X Ultra S szónikus fogkefe?

Az Oclean márka már több szónikus fogkefével is büszkélkedhet. Az egész 2017-ben az Oclean One szónikus fogkefével kezdődött, amely először használta a legmodernebb Maglev kefe nélküli mágneses motorokat. Ezek váltak az összes későbbi fogkefe – köztük az Oclean X Ultra S – szívévé is.

Az Oclean X sorozat még 2019-ben jelent meg, és ez volt az első színes érintőképernyős kijelzővel ellátott szónikus fogkefék sorozata.

Oclean X Ultra S Black szónikus fogkefe - nyitott csomagolás
Oclean X Ultra S Black szónikus fogkefe – nyitott csomagolás

Az X Ultra S jelenleg az Oclean fogkefecsalád csúcsmodellje, és vitathatatlanul az egyik „legokosabb” és legfejlettebb szájhigiéniai eszköz a mai piacon. Szintén említést érdemelnek a márka szuper-csendes fogkeféi az Oclean Air 2 sorozatból.

Olyan teljesítmény, amilyet a világ még nem látott

Az Oclean kizárólag szónikus fogkefékre specializálódott. Ebben a tekintetben páratlan teljesítményt nyújt, és a Maglev motoroknak köszönhetően percenként akár 84 000 mozgást is képes kifejteni. Ez a teljesítmény ugyanakkor minden töltöttségi szinten stabil marad, és nagy előnye a kiváló csendesség, amely a 45 dB-es zajszint körül mozog.

Szónikus vs. rotációs technológia – melyik a jobb?

Talán elgondolkodott azon, hogy a szónikus technológia a megfelelő választás-e az Ön fogai számára. Természetesen vannak konkurens technológiák, különösen a rotációs. Mik a különbségek, és jobb-e az egyik a másiknál?

A rotációs fogkefék fejlődésileg régebbiek, és fejük részben oldalirányú forgó mozgást végez. A szónikus fogkefék ezzel szemben inkább rezgő mozgást/vibrációs mozgást végeznek, általában lényegesen gyorsabb frekvenciával.

Oclean X Ultra S Black szónikus fogkefe jól illeszkedik a kézbe
Oclean X Ultra S Black szónikus fogkefe jól illeszkedik a kézbe

Bár léteznek nagyon jó minőségű rotációs vagy oszcilláló-rotációs fogkefék, a dentálhigiénikusok és fogorvosok túlnyomó többsége a szónikus technológiájú fogkeféket ajánlja. Ez utóbbit általában kíméletesebbnek és egészségesebbnek tartják mind az íny, mind a fogzománc számára. Jobban hasonlít az ideális fogmosási technikához. Előnye, hogy a tisztítás általában kellemesebb is. A szónikus fogkefék érzékeny fogak és íny esetén is alkalmasak. Így ez a technológia kezd egyértelmű előnyre szert tenni, és ma már a szónikus modellek uralják a piacot.

A fogkeféje nem is lehetne okosabb

Az Oclean X Ultra S azonban nem csak a fejlett szónikus technológiáról és a csúcsmotorról szól. Valójában szó szerint tele van technológiával, és egy rendkívül „okos” fogkefe. Az Oclean laboratóriumai 200 millió észrevételt/ismeretanyagot gyűjtöttek össze a felhasználók fogmosási szokásairól. Ennek alapján olyan intelligens rendszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi fogmosás közben a 8 szájüregi zóna folyamatosan monitorozását, elemezését és visszajelezés adását. Az Oclean X Ultra S-nek köszönhetően többé nem hanyagolhat el egyetlen területet sem (ami nagyon gyakori hiányosság), és ennek következtében megnőtt a fogszuvasodás, a gyulladás vagy más problémák kockázata.

Dentálhigiénikus a fogkeféjében

Az Oclean X fogkefék sajátossága a kiváló minőségű érintőképernyős kijelző, de egy másik különlegesség a fejlett mesterséges intelligencián alapuló hangutasítás. Ez lehetővé teszi, hogy a fogkefe valós idejű hangvisszajelzést adjon Önnek utasítások és ajánlások formájában. A fogkefe például hangot ad, ha túl erősen nyomja, ha elfelejt egy területet, vagy nem tisztítja meg elég alaposan, és egyéb helyzetekben. A kijelzőn statisztikai eredmények és a tisztítás minőségére vonatkozó információk is megjelennek (de a kijelzőn különböző üdvözlések vagy például időjárási információk is megjelennek).

Párosítás mobiltelefonnal

Valószínűleg nem fogja meglepni, hogy egy ilyen okos fogkefét egy mobilalkalmazással (Oclean Care +) is párosíthat. Ez mindenképpen megéri, különösen az ínyenceknek, mivel az alkalmazás sokkal kiterjedtebb és részletesebb analitikát és statisztikát vagy beállítási lehetőségeket biztosít, mintha csak a fogkefét használná. Az alkalmazás azonban nem szükséges a fogkefe működéséhez.

Tápellátás és üzemidő

Az Oclean X Ultra S fogkefék másik nagy előnye a kiváló akkumulátor-üzemidő. Egyetlen feltöltéssel akár 40 napig is kitart, ha naponta kétszer 2 percig mossa a fogait. Természetesen van egy indikátor, amely tájékoztat az akkumulátor alacsony töltöttségi szintjéről. A töltés ezután körülbelül 4,5 órát vesz igénybe. A tartozékok közé tartozik egy töltőtok vagy akár egy vezeték nélküli töltő is.

Oclean X Ultra S Black szónikus fogkefe - a tartozékok részletei
Oclean X Ultra S Black szónikus fogkefe – a tartozékok részletei

Az Oclean X Ultra S fogkefe kivitelezése és dizájnja

A fogkefe fekete változatban, amelyet lehetőségünk volt tesztelni, igazán jól néz ki, nagyon modern és elegáns. Határozottan már első pillantásra luxuscikkeket idéz. Nem túl robusztus/ vaskos vagy nehéz, súlya mindössze 100 g körül van, és nagyon jól illeszkedik a kézbe.

Ami a tartósságot és a kivitelezést illeti, a fogkefe itt is kiválóan teljesít. IPx7-es védettséget nyújt – azaz teljes vízállóságot. Szintén nagyon érdekes a fogkefe felületén található nano bevonat, amely megakadályozza a szennyeződést, de véd a penészedés ellen is. Emellett nagyon kellemes tapintású. Az Oclean fogkefén tehát ebből a szempontból sincs semmi kivetnivaló.

Oclean X Ultra S üzemmódjai és funkciói

Milyen lenne egy fogkefe mindenféle tisztítási módok nélkül? Természetesen ezeket is megkapja. Öt alapvető üzemmód létezik. Ezek közé tartoznak a reggeli és esti tisztítási módok, az érzékeny üzemmód, a fehérítő üzemmód vagy az exkluzív, állítható üzemmód, amelyet az alkalmazásban a saját igényeihez igazíthat. Az alkalmazásban például 32 intenzitási szintet állíthat be, ami talán kicsit felesleges, de aki szeret játszani, örülni fog ezeknek a lehetőségeknek.

Az Oclean X Ultra S Black szónikus fogkefe
Az Oclean X Ultra S Black szónikus fogkefe

Mit tartalmaz a csomagolás?

Nézzük meg még az Oclean X Ultra S fogkefe csomagolásának tartalmát, amely meglehetősen nagyvonalú. A fogkefe testén kívül talál benne egy USB-C csatlakozóval ellátott töltőtokot, majd a már említett WP02 vezeték nélküli töltőt, használati útmutatót, fali tartót, és ami a legfontosabb, három fogkefefejet.

Ez az Ultra Clean fogkefefej, amely tökéletesen tisztítja a nehezen hozzáférhető helyeket is, és eltávolítja a lepedéket. Az Ultra White fogkefefej a pigment eltávolítására, azaz a fehérítésre koncentrál. Az Ultra Gum Care pedig az érzékeny fogak és íny kezelésére alkalmas.

Az Oclean X Ultra S fogkefe recenziójának átfogó értékelése

Az Ocean X Ultra S az egyik legfejlettebb technológiájú elektromos szónikus fogkefe, és alapvetően nincs benne semmi kifogásolnivaló. Ez egy exkluzív darab, amely még az igényes vásárlók számára is alkalmas. És itt van talán az egyetlen buktató, az átlagos felhasználó számára túlságosan túlméretezett lehet a sok funkcióval és intelligens rendszerrel. Másrészt azt is figyelembe kell venni, hogy ez a fogkefe a csúcskategóriás felszereltsége és a minőségi kivitelezése ellenére sem rendkívül drága. Vannak ennél lényegesen drágább szónikus fogkefék is a piacon, így az Ocean X Ultra S ár-érték aránya véleményem szerint remek szinten van.

Általános értékelés: 97% (kiváló termék)