Autó / Motor Sport és outdoor

A legjobb kerékpártartók (teszt 2024)

legjobb kerékpártartókKerékpáros kirándulásra vagy aktív vakációra megy, és az autójára keresi a lehető legjobb kerékpártartót? Ebben az esetben itt jó helyen van. A mai cikkben erre a hasznos eszközre összpontosítunk. Használhatja kerékpárok autóval történő szállításakor, amelyek nem rendelkeznek elegendő hellyel a csomagtérben – ez minden bizonnyal így van a legtöbb szokásos autó esetében. Végül is a kerékpár viszonylag nagy és terjedelmes szállítmány. És mi van abban az esetben, ha többet kell szállítania. A kerékpártartók ezt könnyen lehetővé teszik. Ezen felül választhat számos különféle típus közül, valamint hatalmas a választék és az árak is különbözőek. A helyzet azonban az, hogy a jó kerékpártartó nem olcsó dolog. Ezért nagyon fontos, hogy körültekintő legyen a választáskor, és az igényeinek a leginkább megfelelő változatot válassza.

Jelenleg három kerékpártartó alaptípus közül választhat. Ezek a tetőre, vonóhorogra és az autó hátsó ajtajára szerelhető tartók. Ezen megoldások mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai, és mindegyiket részletesen tárgyaljuk. Fontos kérdésekre, tényezőkre és paraméterekre is összpontosítunk, amelyekre figyelmet kell fordítani. Érdekel minket még a speciális felszerelés és a kerékpártartó lehetőségei. Megpróbálunk átfogó útmutatót nyújtani Önnek, amely segít a döntés meghozatalában, és lehetővé teszi a legjobb vásárlást.

Ez az útmutató elsősorban a kerékpártartók általános tulajdonságaival foglalkozik. Nem hagyjuk ki azonban a legérdekesebb jelenlegi modellek rangsorát, amelyben minőségi termékeket talál, és talán azonnal kiválasztja kedvencét. Mindenesetre ésszerű figyelni a kerékpártartók felhasználói recenzióira és esetleg a szakmai tesztekre is, ha rendelkezésre állnak az Ön által kiválasztott termékre. Ezekből a forrásokból gyakran sok fontos információt megtudhat, amelyeket a gyártó nem ad meg.

A legjobb kerékpártartók

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Thule 926 VeloCompact
Kerékpártartó típusa: Vonóhorogra szerelhető
Kerékpárok száma: 3
Teherbírás: 60 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)209000 Ft Alacsony ár
2.PERUZZO PURE INSTINCT 4
Kerékpártartó típusa: Vonóhorogra szerelhető
Kerékpárok száma: 4
Teherbírás: 60 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)110000 Ft Alacsony ár
3.Pro-USER Diamant SG3
Kerékpártartó típusa: Vonóhorogra szerelhető
Kerékpárok száma: 3
Teherbírás: 60 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)157000 Ft Alacsony ár
4.COMPASS DOLPHIN TÜV
Kerékpártartó típusa: Vonóhorogra szerelhető
Kerékpárok száma: 3
Teherbírás: 45 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)81100 Ft Alacsony ár
5.Thule 598 ProRide
Kerékpártartó típusa: Kerékpártartó - tetőhöz
Kerékpárok száma: 1
Teherbírás: 20 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)40100 Ft Alacsony ár
6.THULE 599 UpRide
Kerékpártartó típusa: Kerékpártartó - tetőhöz
Kerékpárok száma: 1
Teherbírás: 20 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)71100 Ft Alacsony ár
7.THULE 532 FreeRide
Kerékpártartó típusa: Kerékpártartó - tetőhöz
Kerékpárok száma: 1
Teherbírás: 17 kg
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)24100 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon kerékpártartót

Hogyan válassza ki a kerékpártartót? Milyen paraméterekre és részletekre kell összpontosítani? Hogyan válassza ki a megfelelő típust? Milyen beruházásra számíthat? Mindezt a következő szövegben megtudhatja. Kezdjük a kerékpártartók különféle típusokra osztásával, hangsúlyt fektetve az egyes opciók kölcsönös különbségeire, előnyeire és hátrányaira. Ismertetjük a technikai paramétereket, például a teherbírást és a kerékpárok számát, a zárhatóság lehetőségét, a kiegészítők kínálatát és hasonlókat is.

Rövid összefoglalót kap a három alapárcsoportról, és bemutatunk néhány olyan népszerű márkát és gyártót is, akiknek a kínálatát érdemes megnézni. Akkor gyerünk.

Kerékpártartók a konstrukció és az elhelyezés szerint

Az egyik legfontosabb döntés a kerékpártartó választásakor az, hogy a konstrukció és az elhelyezés szempontjából megfelelő típust válasszon. Alapvetően három fő kategória van:

Vonóhorogra szerelhető kerékpártartók

Kezdjük ezzel a kategóriával, mivel a vonóhorogra szerelhető kerékpártartók nagyszerű lehetőségeket kínálnak, rendkívül népszerűek és a választék különösen széles. Sok ember számára ez egyértelmű választás. Ennek a megoldásnak azonban vannak hibái is. Mindenekelőtt magát a vonóberendezést kell felszerelni a járműre – mondjuk, hogy teljesítette ezt a feltételt, és továbbléphet.

A vonóhorogra szerelhető modellek drágábbak, ami ennek a típusnak az egyik fő hátránya. Ennek ellenére egyértelműen a piac egyik legkelendőbb kerékpártartói. Mi az oka? Mindenekelőtt nagyon könnyű a felszerelése, és nagyon jó és egyszerű hozzáférést biztosít a kerékpárokhoz. Ezenkívül a nagy teherbírás (akár 4 kerékpár) is kedvező. Nagy plusz az, hogy a másik két típushoz viszonyítva minimálisan befolyásolja az autó vezetési tulajdonságait és az üzemanyag-fogyasztást. Ugyanakkor nem áll fenn a karosszéria sérülésének vagy a festék kopásának a veszélye.

A kerékpárok könnyen felrakhatók és levehetők, vannak olyan dönthető modellek is, amelyek kényelmes hozzáférést biztosítanak a csomagtérhez, és természetesen zárható modellek, amelyek védik a kerékpárokat. Még a robusztusabb e-kerékpárokat is általában rá lehet tenni a tartóra. A legtöbb modell szintén jól tárolható, mivel összecsukható. Ezen felül nem kell aggódnia a problémák miatt, például amikor alacsony mennyezetű épületekben és garázsokban parkol.

Éppen ellenkezőleg, a hátrányok között szerepel – a magasabb áron kívül – a rendszám áthelyezésének szükségessége vagy egy harmadik megvásárlása. A kerékpárok szintén részlegesen korlátozzák a kilátást a hátsó ablakból, és az út során szennyezettebbé válhatnak. A magasabb árakon kívül ezek azonban kisebb hiányosságok, nem pedig súlyos negatívumok, tehát az igényesebb felhasználók számára az ilyen típusú kerékpártartó minden bizonnyal jó választás. Azt is meg kell jegyezni, hogy ezeknek a tartóknak két alkategóriája van:

  • Platform modellek – Elmondható, hogy precízebb és kényelmesebb, de drágább változat is. A platformtartók erősebbek, ami a telepítés során valamivel igényesebb manipulációt és a tárolás során nagyobb helyigényt eredményez. Ezeket a tartókat 2-4 vagy kivételesen 5 kerékpárhoz tervezték (adapterrel). Minden kerékpár nagyon szorosan rögzítve van, és saját térrel rendelkezik, tehát nem áll fenn annak kockázata, hogy a kerékpárok egymáshoz ütköznek és megsérülnek. A rögzítés biztonsága kitűnő szinten van, és a legtöbb modell dönthető, hogy könnyen hozzáférhessen a csomagtartóhoz. Megfelelő választás az igényes felhasználók számára, akik gyakran szállítanak több kerékpárt.
  • Felfüggesztős modellek – Ezek az eszközök finomabbak, törékenyebbek, mint a platformtartók. A kerékpárok fel vannak függesztve és lógnak a levegőben. Ennek előnye a lényegesen egyszerűbb felszerelés a járműre, alacsonyabb súly és alacsonyabb vételár. A jobb tárolhatóság szintén plusz. Azonban vannak hátrányai is. Mindenekelőtt a platform verziójához képest lényegesen alacsonyabb a szállítás minősége és kényelme. Ezenkívül egyes kerékpárok nem kompatibilisek ezekkel a tartókkal (erre oda kell figyelni). Túl gyakran nem találkozik a dönthetőséggel sem a csomagtér hozzáférhetősége érdekében. Általában ez olcsóbb, de kevésbé kifinomult megoldás.

Videó

Autó tetejére szerelhető kerékpártartók

A jármű tetejére szerelhető kerékpártartók továbbra is a leggyakrabban megjelenő változatok. Ennek a változatnak a népszerűségét elsősorban a nagyon alacsony ára okozza. A tetőre rögzíthető kerékpártartók átlagosan a legolcsóbb megoldás. De ez nem az egyetlen előnye. Biztosan értékelni fogja például a gépkocsi csomagtartójához való teljesen szabad hozzáférés. A fent említett vonóhorogra szerelhető modellektől eltérően a kerékpárok nem szennyeződnek az út során.

A hátrányok azonban egyértelműek. Először is, nehezebb a felszerelése és a kerékpárok felhelyezése, valamint ugyanúgy a kerékpárok leemelése és a berendezés leszerelése. Ez fizikailag igényesebb dolog, és a probléma különösen a magasabb autóknál jelentkezik. A tartók elhelyezéséhez úgynevezett kereszttartókat is kell felszerelni az autó tetejére. Tehát, ha nincsenek, újabb befektetés vár Önre. További hátrány az autó vezetési tulajdonságainak romlása, megnövekedett üzemanyag-fogyasztás. Ezek a hatások annál észrevehetőbbek, annál több kerékpárt helyeznek a tetőre.

Ehhez kapcsolódik az a tény is, hogy a tetőre szerelhető kerékpártartókat egyetlen kerékpárra tervezték. Ha több kerékpárt szeretne szállítani, akkor további tartókat kell vásárolnia. Ez növeli ennek a megoldásnak az összköltségét. Problémája lehet a tetőre szerelt kerékpártartókkal a garázsba vagy néhány parkolóházakba történő parkoláskor is. Ugyanakkor korlátozni kell a vezetési sebességet.

Összességében a tetőre szerelhető kerékpártartó egyszerű és könnyen tárolható eszköz, amely ritkább használatra alkalmas. Különösen akkor fizetődik ki, ha csak kevés kerékpárt szállít, ideális esetben egyet vagy kettőt.

Videó

Autó hátsó ajtajára szerelhető kerékpártartók

Ez a típusú kerékpártartó viszonylag népszerűtlen, és a felhasználók inkább akkor folyamodnak használatához, ha nincs más választásuk (pl. tetőbox van az autó tetején, nincs vontató szerkezet stb.). Ezért ezt a lehetőséget inkább sürgősségi megoldásnak lehet tekinteni, és ennek számos meglehetősen súlyos hátránya van.

Először is, ez a típus nem alkalmas minden járműre, hanem bizonyos típusú karosszériákra. Ezért ajánlatos a vásárlás előtt kideríteni, hogy az eszköz kellően kompatibilis-e az autóval. A tartó acélkeretből és gumi felületekből áll. Maga az összeszerelés általában nem különösebben nehéz vagy bonyolult, de ennek a tartónak a használata aránytalanul nagy terhet ró az ötödik ajtóra, amelyre fel van szerelve. Ezért a gyakoribb használat negatív hatással lehet azok élettartamára.

Következő hátrány a hátsó ablakból való kilátás korlátozása, általában az ablaktörlők bizonyos mértékben blokkolódnak. Az autó festéke vagy karosszériája a felszereléskor, a kerékpárok felrakása és leszedése során is károsodhat. Továbbá figyelembe kell vennie a csomagtérhez való hozzáférés korlátozottságát is.

E megoldás előnye viszont a viszonylag megfizethető ár, valamint a tartó és a kerékpárok meglehetősen egyszerű felszerelése és kezelése. Hasonlóan, mint a vonóhorogra szerelhető kerékpártartó esetében, az autó vezetési tulajdonságai sem romlanak nagy mértékben, és az üzemanyag-fogyasztás sem növekszik olyan jelentősen, mint a tetőre szerelhető kerékpártartóknál. Legfeljebb három kerékpárt helyezhet a hátsó ajtóra szerelhető tartóra. Nagyszámú kerékpár szállításakor fontos, hogy az adott modell rendelkezzen rögzítő listákkal. Ezek biztosítják, hogy a kerékpárok egymást ne koptassák.

Videó

Mi szerint válasszon kerékpártartót?

Milyen kérdéseket kell feltennie, amikor kiválasztja a kerékpártartó típusát és a konkrét modellt az optimális választás érdekében? Itt van legalább néhány …

  • Hány kerékpárt akarok szállítani? – Ha csak egy kerékpárt akar szállítani, akkor jó választás lehet egy tetőre szerelhető kerékpártartó, amely a legolcsóbb. Nagyobb számú kerékpár esetén már indokolt mérlegelni a befektetést a vonóhorogra szerelhető kerékpártartóba. Ezenkívül mindig ellenőrizni kell, hogy hány kerékpárra van tervezve az adott kerékpártartó modell, és mekkora a teherbírása.
  • Mennyire intenzíven fogom használni a kerékpártartót, hová utazok? – Gyakori használat esetén tanácsos gondolkodni egy vonóhorogra szerelhető kerékpártartóról, amelynek a legjobb tulajdonságai vannak a jármű fogyasztása és a jármű vezetési képességének befolyásoltsága szempontjából stb. Ugyanakkor nem terheli a hátsó ajtót, ellentétben a közvetlenül azokra felszerelt tartóval.
  • Milyen autóm van? – Nem minden tartó illeszkedik minden járműre, de ez elsősorban a hátsó ajtóra szerelhető kerékpártartókra vonatkozik. Tetőre szerelhető kerékpártartók esetén kereszttartókkal kell rendelkezni, vonóhorogra szerelhető kerékpártartók esetében logikus, hogy az autónak vonókészülékkel kell rendelkeznie.
  • Mik az igényeim és a pénzügyi lehetőségeim? – Ha igényes és maximális kényelmet, valamint szállítási és biztonsági szintet igényel, akkor ésszerű fontolóra venni egy vonóhorogra szerelhető platform kerékpártartó vásárlását. De ebben az esetben többet fog fizetni. Ha egy meglehetősen olcsó és igénytelen megoldásra van szüksége ritka vagy alkalmi használathoz kevesebb kerékpárhoz, akkor a tetőre szerelhető kerékpártartó is jól szolgálhat.

A kerékpártartó kiválasztása a kerékpárok száma szerint

Mint már említettük, a kerékpárok száma nagyon fontos döntési tényező. Figyelembe kell venni, hogy hány kerékpár szállítására szolgál az adott kerékpártartó. Ugyanakkor a kerékpártartó típusa is szerepet játszik.

  • 1 kerékpár – Ebben az esetben a legelőnyösebb a legolcsóbb tetőre szerelhető kerékpártartó vásárlása, és azaz egy kerékpár nem fog jelentős terhet jelenteni a tetőn.
  • 2-3 kerékpár – Két kerékpár esetén továbbra is leginkább a tetőre szerelhető kerékpártartó fizetődik ki, három kerékpárnál már fontolóra vehető a hátsó ajtóra szerelhető kerékpártartó, vagy a vonóhorogra szerelhető kerékpártartó megvásárlása.
  • 4 kerékpár – Ideális egy vonóhorogra szerelhető kerékpártartó vásárlása.
  • 5 kerékpár – Itt gyakorlatilag az egyetlen lehetőség – a vonóhorogra szerelhető kerékpártartó, amely lehetővé teszi egy speciális adapter használatával az ötödik kerékpár szállítását. Az ilyen kerékpártartók választéka azonban már lényegesen korlátozottabb.

A kerékpártartó teherbírása

A teherbírás természetesen összefügg a kerékpárok számával is. De nem minden kerékpár egyforma, ezért a teherbírást fontos figyelni. Ez a kerékpárszállító minőségétől és robusztusságától, valamint típusától függően változhat. Korlátozhatja, például a kereszttartók teherbírása tetőre szerelhető kerékpártartó esetén.

Nyilvánvaló, hogy a vonóhorogra szerelhető modellek rendelkeznek a legnagyobb teherbírással. Ezek esetében számíthat akár 60 kg-os teherbírásra (de kisebb teherbírású modelleket is árusítanak). Ezért az ilyen típusú kerékpártartókra elhelyezhet például e-kerékpárokat is, amelyek jelentősen nehezebbek a szokásosnál.

A tetőre szerelhető kerékpártartók teherbírása a legkisebb, általában 20 kg körül. A képzeletbeli középutat ezek után az autó hátsó ajtajára szerelhető kerékpártartók jelentik, amelyek teherbírása általában 30–45 kg.

A kerékpártartók lehetőségei és funkciói

A kerékpártartók nem rendelkeznek különösen gazdag funkcionális felszereléssel. A legjobb opciókat általában az autó vonóhorgára szerelhető modellek kínálják.

  • Dönthető – Ez a funkció lehetővé teszi a hozzáférést a csomagtérhez, és ha vonóhorogra szerelhető kerékpártartót vásárol, érdemes olyat keresni, amely rendelkezik ezzel a funkcióval. Ma már a legtöbb.
  • Zárható – A zár lehet a csomagolás része, bizonyos esetekben megvásárolható. De vannak nem zárható kerékpártartók is. Szükségessége attól függ, hogy hosszú ideig felügyelet nélkül hagyja-e a kerékpárokat az autón.

Kerékpártartók ára

Milyen árkategóriában mozognak a minőségi kerékpártartók a tetőre, a vonóhorogra vagy a hátsó ajtóra? Összefoglaljuk az egyes árkategóriákat.

✅ Kerékpártartók 65000 Ft-ig

Ebben az árkategóriában a tetőre szerelhető kerékpártartók és a hátsó ajtóra szerelhető kerékpártartók döntő többségét megvásárolhatja. Tetőre szerelhető kerékpártartóknál azonban ne feledje, hogy mindegyik csak egy kerékpárra szolgál. Ha két vagy több kerékpárt akar a tetőre tenni, akkor az ár megsokszorozódik, főleg kettőnél több kerékpár esetén ez a megoldás nem fizetődik ki anyagilag. A hátsó ajtóra szerelhető kerékpártartók viszont általában két vagy három kerékpárt szállíthatnak. A legolcsóbbak körülbelül 20000 Ft-nál kezdődnek.

✅ Kerékpártartók 130 000 Ft-ig

Ezen az áron kiváló minőségű kerékpártartókat lehet vásárolni a tetőre vagy a hátsó ajtóra, de a vonóhorogra szerelhető kerékpártartók is megjelennek itt. Ebben a kategóriában talál néhányat a ma legkeresettebb kerékpártartók közül.

✅ Kerékpártartók 130 000 Ft felett

Itt mindenekelőtt a jármű vonóhorgára szerelhető kiváló minőségű platform kerékpártartókat talál. Bár ez egy nagyobb beruházás, de éppen ebbe a kategóriába esik számos legkeresettebb kerékpártartó. Ha gyakran nagyobb számú kerékpárt szállít, akkor érdemes megfontolni egy minőségi, drágább kerékpárszállító vásárlását.

A legjobb kerékpártartó márkák

Ahogy ígértük, itt van néhány tipp a bevált gyártókra, akik kiváló minőséget, jó árat vagy egyéb előnyöket kínálnak.

  • Thule – Ez a márka jelenleg több szempontból uralja a kerékpártartók piacát. A legnagyobb választékot kínálja, valamint a kivételesen értékesített modellek egész sorát. Elsősorban a vonóhorogra szerelhető csúcsminőségű kerékpártartókat találja meg, de választhat más típusokat is.
  • Peruzzo – Egy másik nagyon népszerű márka, amely a Thule mögött marad. A vonóhorogra szerelhető tartók ismét egyértelműen dominálnak, de az ár gyakran jelentősen megfizethetőbb, mint a Thule esetében.
  • Hakr – Egy népszerű gyártó, akinek az ajánlatában tetőre szerelhető kerékpártartókat, valamint minőségi és gyakran megfizethető vonóhorogra szerelhető modelleket talál.
  • Menabo – Egy másik márka, amely figyelmet érdemel, szilárd választékkal. Kivételesen elérhető változatokat is kínál vonóhorogra (130 ezer forint alatt, bár általában csak 2 kerékpárhoz).

Gyakran ismételt kérdések

Befolyásolják-e a kerékpártartók az autó fogyasztását és vezetési tulajdonságait?

Mint fentebb említettük, a tetőre szerelhető kerékpártartóknak van a legnagyobb hatása a vezetési tulajdonságokra és a fogyasztásra. Itt szintén szükséges a vezetési sebesség megfelelő korlátozása, és figyelembe kell venni az esetleges problémákat az alacsony átjárókon, a garázsba való beálláskor stb. A hátsó ajtóra vagy a vonóhorogra szerelhető kerékpártartóknál az autó üzemanyag-fogyasztására vagy vezetési tulajdonságaira gyakorolt ​​negatív hatások jelentősen kisebbek.

Lehet vásárolni univerzális kerékpártartót, vagy az autó szerint kell választani?

Az autótól függően általában csak a hátsó ajtóra szerelhető kerékpártartó esetében kell orientálódni (bár van több univerzális változat is). A másik két típusú kerékpártartó elvileg többé-kevésbé univerzális. A vonóhorogra szerelhető kerékpártartók esetében csak vonószerkezettel (vagy úgynevezett golyóval) kell rendelkezni az autónak. Tetőre szerelhető kerékpártartók esetében pedig kereszttartókra van szükség. De a konkrét kerékpártartót használhatja más autókra is.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Thule 926 VeloCompact
Kerékpártartó típusa: Vonóhorogra szerelhető
Kerékpárok száma: 3
Teherbírás: 60 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)209000 Ft Alacsony ár
2.PERUZZO PURE INSTINCT 4
Kerékpártartó típusa: Vonóhorogra szerelhető
Kerékpárok száma: 4
Teherbírás: 60 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)110000 Ft Alacsony ár
3.Pro-USER Diamant SG3
Kerékpártartó típusa: Vonóhorogra szerelhető
Kerékpárok száma: 3
Teherbírás: 60 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)157000 Ft Alacsony ár
4.COMPASS DOLPHIN TÜV
Kerékpártartó típusa: Vonóhorogra szerelhető
Kerékpárok száma: 3
Teherbírás: 45 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)81100 Ft Alacsony ár
5.Thule 598 ProRide
Kerékpártartó típusa: Kerékpártartó - tetőhöz
Kerékpárok száma: 1
Teherbírás: 20 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)40100 Ft Alacsony ár
6.THULE 599 UpRide
Kerékpártartó típusa: Kerékpártartó - tetőhöz
Kerékpárok száma: 1
Teherbírás: 20 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)71100 Ft Alacsony ár
7.THULE 532 FreeRide
Kerékpártartó típusa: Kerékpártartó - tetőhöz
Kerékpárok száma: 1
Teherbírás: 17 kg
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)24100 Ft Alacsony ár