Sport és outdoor

A legjobb longboard (teszt és recenziók 2024)

longboard A lehető legjobb longboardot keresi? Nem tud ügyesen és gyorsan kiigazodni a longboardokkal kapcsolatos összes kifejezésben? Akkor jó címen jár – függetlenül attól, hogy kezdő, vagy már van tapasztalata a longboardozás terén, érdekes információkkal és tippekkel rendelkezünk, amelyek jelentősen leegyszerűsítik a választást.

A longboard a mi körülményeink között kevésbé ismert, mint a gördeszka, de a színen van már az 1960-as évek óta. A szörfösök voltak azok, akik igénytelen, de ugyanakkor gyors módot kerestek arra, hogy a szárazföldi úton a lehető leggyorsabban eljussanak az úti céljukhoz – a strandra. Így jött létre egy hosszabb és kényelmesebb kerekes deszka, amely használata nem korlátozódik egyetlen stílusra. A „szörfözés a szárazföldön“ nagyon gyorsan sportággá vált a nagyszámú kedvelőinek köszönhetően, akik szabadidejükben, vagy akár munkába járásra közlekedési eszközként használják a longboardot.

Melyik longboardot válasszon a városba? Melyik alkalmas gyors lejtőzésre és melyik pontos kanyarodásra? Vezetési stílusa szorosan összefügg számos paraméterrel és változóval. Játékba kerül a tábla alakja és mérete, rugalmassága, a kerekek és függők kialakítása. Hiszünk abban, hogy a longboard útmutatónknak és a felhasználói recenzióknak köszönhetően gyorsan eligazodik a sok modell között, amelyet ez a kategória kínál, és néhány nap múlva élvezni fogja a hátszelet.

A legjobb longboard (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelés
1.Maui DIA DE LAS OLAS 36"
Maui longboard, egyedi dizájn, márkás kerekek, reverse kingpin alváz, cutout külső, freeride és downhill használatra alkalmas.


📌 62000 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.WORKER Bambo
Longboard WORKER Bambo - 8 rétegű bambusz és kanadai juhar keveréke, ABEC7 csapágyak, hossza 102 cm


📌 44500 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.Reaper CALYPSO
Amely ideális hosszú lejtőkhöz vagy slide és freestyle stílushoz. Az előcsiszolt kerekekben és a 7" Paris felfüggesztésben mindig bízhatsz.


📌 28500 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.Schildkröt Longboard Freeride 41"
Longboard - mérete: 104 × 24 cm, kerekek átmérője: 70 mm


📌 35000 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
5.Tempish Bohemia II
Longboard - mérete: 96 × 21 cm, kerekek átmérője: 70 mm


📌 47000 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.Reaper YUKI
Reaper YUKI városi cruiser, kompakt méretekkel és eredeti Reaper dizájnnal.


📌 14000 Ft-tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár
Legjobb elektromos longboardok
1. Eljet Single Drive
Elektro longboard - 25 km hatótávolság, 25 km/h max. sebesség, 1800 W teljesítmény, sebesség szabályozása: távirányítás, tömege: 6,8 kg, 120 kg max. terhelhetőség


📌 174000 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.WORKER Smuthrider
Műanyag deszka, bluetooth vezérlés, 2 sebességfokozat, hátrafele üzemmód, kivágott markolat a deszkában.
egy töltéssel megtehető táv : egészen 12 km


📌 103500 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár

Hogyan válasszon longboardot

Próbája eldönteni, hogy melyik longboardot vásárolja meg, de sok ismeretlen kifejezéssel találkozott? Ez a terület meglepően sokszínű, ezért megpróbáljuk a lehető legvilágosabban megmagyarázni az alapvető különbségeket. Fontos ismerni a fő részeket, komponenseket és azok jelentőségét, valamint tisztázni, hogy merre fog haladni a longboarddal.

Mi az a longboard és milyen előnyei / hátrányai vannak?

Amint azt már a bevezetőben is jeleztük – a longboard egy „kerekes deszka“, amely hosszabb, mint egy klasszikus gördeszka, és egyes verziók egy kisebb kerekes szörfre emlékeztetnek. Kb. 100 cm hosszú (lehet több, de kevesebb is), szélesebb és kényelmesebb vezetni.

Fő előnye a nagyobb, szélesebb és lágyabb kerekek, ami növeli a longboard stabilitását. Az alváz olyan függőkből áll, amelyeket úgy terveztek, hogy egyszerű dőléssel változtathasson irányt és könnyebben kanyarodhasson. Ennek eredményeként lényegesen nagyobb kényelem van a longboardon való utazás közben – az aszfalton nagyobb sebességet ér el, könnyedén megbirkózik az akadályokkal és a térkövekkel is. Amellett, hogy az A helyről a B helyre eljut, különböző vezetési stílusokat élvezhet – fizikai képességeitől függően. A longboard tökéletes különféle technikai trükkökhöz, manőverekhez, táncos trükkökhöz és lépésekhez vagy gyors lejtőzéshez és tökéletes fekszik a kanyarokban.

Hátránya ebben az esetben a magasabb ár és méret tárolás esetén, és ha kézben visszük. Ezen kívül a deszkákat általában egy adott vezetési stílushoz tervezték, ami azt jelenti, hogy a gyors downhill deszka nem alkalmas a rugalmas freestylinghez sík terepen – és természetesen ennek az ellenkezője is igaz. Ezért a tapasztalt longboardosok felszerelésében többféle típus található.

Hogyan válasszon longboardot

Rövid áttekintés a különbségekről

  • A tábla hossza – minél hosszabb a tábla, annál stabilabb és gyorsabb. A hosszabb tábla azonban kevésbé ügyes kanyarodáskor.
  • A tábla magassága a talajtól – a magasabb (a függőkhöz felülről rögzített) deszkák kevésbé stabilak, több energiát igényelnek az elrugaszkodáskor. Az alacsonyan fekvő deszkák felülről rögzített függőkkel jobb stabilitást és manőverezhetőséget kínálnak.
  • A deszka rugalmassága – rugalmasabb deszkák alkalmasak carving mozgásra (ívek faragására), keményebbek a gyors downhillre. A deszkának nagyobb sebesség esetén támaszt kell nyújtania a lábnak, és nem szabad hajlania vagy rugóznia.
  • Emelt „farok“ – az ún. kicktail képviseli a longboard hátulját. Az így felszerelt tábla különösen alkalmas a városi környezetben – a kicktail javítja irányíthatóságát rövidebb útvonalakon.

Alapvető vezetési stílusok és jelentőségük

Az interneten rengeteg információt és bemutató videót talál arról, hogy milyen lehet a longboardozás. Mivel a longboardok nemcsak formájukban, méretükben, hanem céljukban is különböznek egymástól, érdemes legalább orientációs áttekintéssel rendelkezni:

  • Cruising – alapvető mozgás a deszkán, elrugaszkodás, transzport egyik helyről a másikra.
  • Freestyle – kreatív utazás sík terepen, ahol nem a sebesség a fontos, hanem a képesség trükkökre és fordulatokra.
  • Freeride – a kevésbé meredek dombról lefelé haladás a sebességszabályozás lehetőségével. A manőverek végrehajtására összpontosít.
  • Dancing – „szépségtúra” a longboardon, amely a leginkább foglalkoztatja a lábakat. Vezetés közben úgy táncol, hogy váltogatja a lábait közvetlenül a hosszú deszkán.
  • Downhill – lefelé haladás, amelynek célja a sebesség és a szlalom elérése.
  • Carving – dinamikus menet, amely a leginkább hasonlít a szörfözéshez. A sebesség és a kecses utazás kombinációja kanyarokban.

Videó – Cruising a városban

A deszkák alapvető formái

Az alaprész a deszka/tábla, amely meghatározza, hogy a longboard melyik vezetési stílusra lesz alkalmas. A deszka alakja és hossza különösen fontos a leendő versenyző számára. Az üzletekben leggyakrabban a következő 4 típussal találkozhat:

  • Pintail – legjobban hasonlít a szörfhöz és könnycsepp alakú. Ez egy kezdőknek megfelelő lapos tábla, amelyet fentről szerelnek a függőkre.
  • Drop Through – a függők (kerekes alváz) rögzítése közelebb van a külső élekhez és felső oldalán kerül rögzítésre (a függők áthaladnak a deszkán). Ezért maga a tábla, valamint a súlypontja alacsonyabb. Ez a típus különösen alkalmas freeride és downhnill esetén, amikor a lehető legjobban kell irányítania a deszkát.
  • Hybrid – egyesíti az előző két típus jellemzőit. A függők közelebb vannak a középponthoz és felülről vannak rögzítve, és a deszkának valamivel magasabb a súlypontja (nem hajlik meg), és a kerekek körüli kivágások jellemzik. Hirtelen manőverek közben a tábla nem érintkezik a kerékkel. Carving és freeride célokra is alkalmas.
  • Cruiser – a deszka formája leginkább hasonlít a klasszikus gördeszkára, de hosszabb és szélesebb. Alkalmas aszfaltozott utakra, lehetővé teszi a gördeszkához hasonló trükkök végrehajtását, de megköveteli a felhasználó erejét, mivel ez egy terebélyesebb deszka. Leggyakoribb felszereltsége a kicktail – emelt farok.

Tábla anyaga

A szokásos és felülmúlhatatlan anyag a fa. Nem csak egy réteg, hanem több rugalmas, de ugyanakkor kellően ellenálló réteg is. Össze van ragasztva 2–11 fa réteg. A leggyakoribb a juhar, a nyír vagy a bambusz, egyes márkáknál a laminátummal való kapcsolat is jellemző. Maga a fa összefügg a tábla keménységével és használatával:

  • A juhar kemény downhill deszkákon használatos.
  • A bambusz viszont rendkívül rugalmas, a freeride és a carving deszkákhoz használják.

longboard truck

A függők típusai és méretük

Mi az a függő/truck? Ez egy fontos fém alkatrész, amelyet egyszerűen nevezhetnénk – alváznak. Összeköti a táblát a kerekekkel és meghatározza a deszka vezetési tulajdonságait. Szélességüknek meg kell egyeznie a tábla szélességével. Kúpos hegyű tábla esetén a tábla legszélesebb részét veszik figyelembe.

2 fajtát fedezhet fel – klasszikus függőleges függőket, amelyek szintén jellemzőek a gördeszkákra is (vertical kingpin) vagy reverse függőket (reverse kingpin), amelyek tökéletes feltételeket teremtenek a longboardon való többféle vezetési stílushoz.

  • Klasszikus gördeszkás függőket használhat, ha városban közlekedik vagy korcsolya-rámpákon longboardozik.
  • A korszerűbb reverse függők alkalmasak carving, freeride és downhill célokra is. 35 – 50 ° szögben vannak a táblára szerelve. Nagyobb a hajlásuk, jól fordulnak, és ugyanakkor megfelelő stabilitást tartanak fenn.

Gumipogácsák (Bushings)

Ha meg akarja változtatni a függők reakcióját, csak cserélje ki a gumipogácsákat. Ez mit is jelent? A gumipogácsák a függők részei – ezek poliuretán hengerek vagy kúp alakúak, amelyek meghatározzák a kanyartulajdonságokat és merevséget.

Ha a gumipogácsa lágyabb, a függők nagyon jól kanyarodnak, és a deszka könnyen beveszi még a kisebb sugarú íveket is. A keményebb gumipogácsa a menetstabilitást biztosítja, a tábla kevésbé forgó, így nagy sebességnél sem fogja meglepni a nem kívánt mozgás / oldalra dőlés (ideális downhill jellegű használathoz).

A kerekek mérete és keménysége

Ahol a gördeszka kerekei végződnek (átmérője kb. 54 mm), ott kezdődnek a longboardoké. Átmérőjük 58 és 95 mm között lehet. Minél kisebbek a kerekek, annál gyorsabban mozgásba hozza ezeket, ugyanakkor gyorsabban befékeznek. A kisebb átmérőjű kerekek nem alkalmasak nagy sebességre. Éppen ellenkezőleg – ha a kerekek átmérője nagyobb, akkor nagyobb erőt fejt ki a mozgásba hozásukra, de nagyobb és stabil sebességet fog elérni.

A kerekek keménysége szintén összefügg a vezetési stílusával. Rövidebb útvonalakhoz durvább felületeken válasszon lágyabb kerekeket – kiszűrik az útról érkező ütéseket, ugyanakkor nem teszik lehetővé a gyors vezetést. A sima felületen történő nagy sebesség eléréséhez ideálisak a kemény kerekek, amelyekkel a legkönnyebb éles fordulókat venni és csúsztatni is. A keménységet 70A – 99A skálán határozzák meg. Minél nagyobb a szám, annál keményebbek a kerekek.

Kerékcsapágyak

A csapágyak minősége határozza meg a kerekek sebességét, fordulékonyságát és élettartamát. Ez összefügg azzal az energiával is, amelyet a longboard mozgatására fejt ki. Az ABEC (1, 3, 5, 7, 9) skála szerint adják meg – az ABEC 1 gyengébb minőségű csapágyak (a deszka gyorsan lefékez), az ABEC 9 esetében legjobb a csapágy forgási sebessége (a deszka hosszú ideig folyamatosan mozgásban marad).

Hogyan válasszon longboardot a vezetési stílusnak megfelelően?

Szeretnék egy longboardot városi közlekedésre (iskolába / munkahelyre menni)

Megelégedhet egy rövidebb vagy közepes méretű longboarddal (cruiser-nek is nevezik), amelynek kiváltsága a lágyabb kerekek és a kicktail legyen. A kerekek tökéletesen kiszűrik az egyenetlenségeket, a hátsó „farok“ pedig egy kis testmozgással javítja a manőverezhetőséget, számos járdaszél és a járdákon lévő akadály között. Mivel a városba való longboard kisebb, szállításkor feleslegesen nem nehéz, és nem foglal sok helyet, ha tömegközlekedést is igénybe veszi.

Szeretnék egy longboardot parkba és inline járdákra

Keressen legalább körülbelül 100 cm hosszú longboardokat, mint például a Pintail vagy a Drop Through, amelyek nagyobb sebességnél is stabilabbak. Ha problémamentesen szeretné levágni a kanyarokat, és nem akarja kockáztatni a kerekek és a deszka érintkezését, válasszon egy hibridet.

Szeretnék egy longboardot dancing célra

Ahhoz, hogy néhány lépést előre és hátra tudjon tenni a deszkán, keresztezni a lábait, és egyúttal nem elesni, min. 115 cm hosszú és 25 cm széles deszkára lesz szüksége. A deszka formájának a lehető leguniverzálisabbnak, simának, konkáv nélkülinek kell lennie. Az emelt elülső és hátsó részt (kicktail) fogadja örömmel – lehetővé teszik a robusztus deszka jobb irányítását.

Szeretnék egy longboardot carving, freeride és downhill célokra

A választás alapvetően egyszerű lehet – pontosan azokra a longboardokra összpontosítson, melyek leírásában ez a megnevezés szerepel.

  • A downhill deszkák a legkeményebbek és leggyorsabbak. Körülbelül 90 – 105 cm-esek, nagyon alacsony van a súlypontjuk, és az a feladatuk, hogy megfelelő támogatást és stabilitást biztosítsanak a felhasználó számára még az útvonal nehéz részein is. A downhill az egyetlen longboard sportág, amelyben professzionális versenyek is vannak.
  • A carving és a freeride deszkák kissé rugalmasabbak, hajlítottak és jól reagálnak a kanyarokban vagy a manőverek esetén. A downhill deszkák sebességét azonban nem érik el. A tökéletes csúsztatásokhoz fontos, hogy a kerekek lekerekített élekkel rendelkezzenek, és magasabb keménységűek legyenek.

Videó – Dance & Freestyle

Longboardok ára

Az ár függ a mérettől, a kiviteltől vagy a felhasznált anyagtól? A longboardokat három árcsoportra osztottuk, hogy könnyebben eligazodjon a kínálatban.

✅ Longboardok 17500 forintig

Az alap árkategóriában számos kezdőknek való longboardot, mini boardot és penny boardot talál. Ezek főleg rövidebb vagy közepesen hosszú cruiser vagy pintail (kicktail) típusú deszkák. Különös figyelmet fordítson a kerekek és a csapágyak kialakítására. Válasszon az ABEC 5 vagy annál magasabb minőségű csapágyakat – szörfözés az úton simán fog menni.

✅ Longboardok 52500 forintig

A középkategória főleg a sokszínűségről szól. Itt számos minőségi modellt talál, kiváló ár / minőség arányban, különféle kivitelben, hosszúságban és anyagból. Tapasztalt felhasználók is megtalálják itt a maguknak megfelelőt. A vezetési minőség mellett a kifinomult nyomatok és a dizájn darabok is bónuszt jelentenek.

✅ Longboardok 52500 forinttól

52500 forinttól magasabb áron igazi drágakövekkel találkozhat, amelyeken teljes mértékben élvezheti a vezetés örömét. Ezek a legkülönfélébb formájú első osztályú modellek, amelyek ötvözik a legjobb anyagokat és technológiákat. A carving, freeriding és a közepesen igényes downhill célokra alkalmas longboardok dominálnak.

A legjobb longboard márkák

Mely márkák aratnak sikert a longboard tesztekben? Viszont melyek kínálnak nagyon jó ár / minőség arányt, és szereznek örömet az embereknek elérhetőségükkel? A longboardok nem éltek át akkora boomot hazánkban, mint a rollerek vagy a kerékpárok, de ez nem azt jelenti, hogy nincs lehetősége minőségi darabok közül választani, amelyeken nagyszerű élményekben lesz része.

  • Street Surfing – A Kaliforniából származó nagyon népszerű márkás longboardok eredetiségükkel, stílusukkal és precízen kidolgozott alvázzal jeleskednek.
  • Worker – A Worker márkanév jól ismert a világban. Nemcsak görkorcsolyát, hanem fitnesz kiegészítőket és longboardokat is kínál nálunk főleg az hu oldalon.
  • Globe – Extra gazdag ajánlat és talán a legjobb minőségű longboardok, amelyet piacunk kínál. Kiváló vezetési jellemzők és nagy tartósság. Profi gördeszkások márkája.
  • Santa Cruz – Egy másik legendás kaliforniai görkorcsolyamárka extravagáns cruiserket és első osztályú fából készült Drop Through longboardokat kínál portfoliójában, amelyek még a legelkötelezettebbek számára is vonzóak lesznek.
  • Oxelo – Különösen a hu kínálatában számos jól megtervezett longboardot talál 7 rétegű deszkával kanadai juharból.
  • Spartan – Régiónkban ez a márka elsősorban az edzőtermek, fitneszközpontok sportfelszereléséből ismert. Kínálatában megtalálja a jelenleg legeladottabb longboardokat, amelyek elsősorban újoncokat és fiatal férfiakat vonzzák. Kiváló ár / minőség arány.
  • Reaper – A hu weboldalon a Reaper márka fenntartotta helyét, amely longboardjaival elsősorban a fiatalokat vonzza. Ideális kezdőknek vagy a városba. Kedvező ár.
  • Long Island – Ha egy praktikus kisebb cruisert keres a városba, minőségi kerekekkel és csapágyakkal, keressen a Long Island amerikai márka színes kínálatában.

Videó – Freeride & Downhill

Gyakran ismételt kérdések

Mi a jobb – longboard vagy penny board?

A penny board rövidebb, lekerekített deszka (kb. 50 cm), leggyakrabban színes műanyag testtel. A városban való közlekedésre szánják. Kevésbé gördülékeny, de a városban a járdákon és az utakon található különféle akadályok miatt ez nem jelent hibát. Rendkívül népszerű a lányok körében – könnyű, kicsi, könnyen hordozható hátizsákba rakva. Gyorsan nem lehet rajta haladni, de az U rámpákon való trükkökhöz tökéletes.

Melyik a jobb – longboard vagy gördeszka/skateboard?

A gördeszka egy bevált klasszikus, amelyen tökéletesen lehet haladni, és ugyanakkor lehetőséget kínál különböző trükkök kipróbálására. Ennek oka a rendkívül tartós kerekek és a jó vezérelhetőség. A sebesség elérése azonban határozottan nem ugyanazon a szinten van, mint a longboard esetében. Tehát – a gördeszka rövidebb városi túrákra alkalmas, longboardon nagy erőfeszítés nélkül nagy távolságokat szörfözhet a „hullámokon“.

TermékInfoÉrtékelés
1.Maui DIA DE LAS OLAS 36"
Maui longboard, egyedi dizájn, márkás kerekek, reverse kingpin alváz, cutout külső, freeride és downhill használatra alkalmas.


📌 62000 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.WORKER Bambo
Longboard WORKER Bambo - 8 rétegű bambusz és kanadai juhar keveréke, ABEC7 csapágyak, hossza 102 cm


📌 44500 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.Reaper CALYPSO
Amely ideális hosszú lejtőkhöz vagy slide és freestyle stílushoz. Az előcsiszolt kerekekben és a 7" Paris felfüggesztésben mindig bízhatsz.


📌 28500 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.Schildkröt Longboard Freeride 41"
Longboard - mérete: 104 × 24 cm, kerekek átmérője: 70 mm


📌 35000 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
5.Tempish Bohemia II
Longboard - mérete: 96 × 21 cm, kerekek átmérője: 70 mm


📌 47000 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.Reaper YUKI
Reaper YUKI városi cruiser, kompakt méretekkel és eredeti Reaper dizájnnal.


📌 14000 Ft-tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár
Legjobb elektromos longboardok
1. Eljet Single Drive
Elektro longboard - 25 km hatótávolság, 25 km/h max. sebesség, 1800 W teljesítmény, sebesség szabályozása: távirányítás, tömege: 6,8 kg, 120 kg max. terhelhetőség


📌 174000 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.WORKER Smuthrider
Műanyag deszka, bluetooth vezérlés, 2 sebességfokozat, hátrafele üzemmód, kivágott markolat a deszkában.
egy töltéssel megtehető táv : egészen 12 km


📌 103500 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új longboard kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb longboardot.