Sport és outdoor

A legjobb fitnesz trambulinok | Recenziók és teszt 2024

fitnesz trambulin A fitneszklubokban tartott jumping edzések tele vannak energiával, jó zenével és vidám hangulattal. Nem csoda, hogy a trambulinon való ugrálás megmozgatja és oxigénnel tölti fel az egész testet, ugyanakkor egy adag endorfint szabadít fel, ami gondoskodik a remek hangulatról. Ha nem akar várni a következő órára az oktatóval, próbálja meg otthon a jumpingot. Ehhez tippeket kap a legjobb fitnesz trambulinokra, amelyeken öröm teljes ritmusban edzeni és fejlődni.

A jumping (vagy fitnesz jumping) egyre több rajongót szerez. Bár első pillantásra „csak“ egy kisebb trambulinon való koordinált ugrálásról van szó, amelyet energikus zene kísér, mégis hatalmas lehetőségeket rejt magában. Kombinálja a dinamikus edzést a kardió edzéssel, edzi a nagy izomcsoportokat, elősegíti a fogyást, javítja az egyensúlyt és alkalmas az alakformálásra. Sok rajongó a hatékonyságát az emelkedőn való futáshoz hasonlítja, azzal a különbséggel, hogy a trambulinon való ugráláskor kíméli az ízületek. A jumping elengedhetetlen kelléke egy kisebb trambulin, de a felnőttek intenzív és gyors mozgásához igazítva. Ez nagyobb stabilitást, megfelelő teherbírást és egy olyan markolatot/kapaszkodót is jelent, amely lehetővé teszi, hogy teljes erőbedobással belevágjon az edzésbe.

Ha otthon szeretné elkezdeni a fitnesz jumpingot, érdemes tudni, hogy egy minőségi jumpingra használható trambulinnak milyen tulajdonságokkal és felszereltséggel kell rendelkeznie. Milyen átmérőjű trambulin megfelelő? Használható-e beltéren és kertben egyaránt? A rugós vagy a bungee zsinórral ellátott fitnesz trambulinok jobbak? Az alábbi választási útmutatóban minden lényeges tudnivalót megtalál. Feltérképeztük a választékot, a különféle lehetőségekre összpontosítottunk, és átnéztük a fitnesz trambulin teszteket és recenziókat. Ezek között olyan márkák kedvenceire bukkantunk, mint a Klarfit, az inSPORTline, a Spartan és a Sedco, amelyeket pozitív értékelések kísérnek, és amelyek a kategória legjobb termékei közé sorolásunk alapjává váltak.

A legjobb fitnesz trambulinok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Klarfit Jumpanatic fitness 112 cm
✅ Szórakoztató edzés: fitnesz trambulin az állóképesség, a koordináció és az egyensúly edzésére
✅ Tágas: extra nagy ugrálófelület (44"/112 cm)
✅ Egyszerű összeszerelés: előre felszerelt gumikötelek
5 out of 5 stars (5 / 5)52000 Ft Alacsony ár
2.inSPORTline Cordy 114 cm
✅ rugó nélküli konstrukció
✅ gumi végződéssel ellátott lábak
✅ megfelel a biztonsági normáknak: EN 13219, EN 913
5 out of 5 stars (5 / 5)56000 Ft Alacsony ár
3.SPOKEY JUMPER MINI
✅ minőségi acél konstrukció
✅ stabilitás és biztonság
✅ átmérője: 120 cm
✅ állítható magasság: 120-140 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)59000 Ft Alacsony ár
4.inSPORTline PROFI Digital 140 cm
✅ 4 szintre állítható kapaszkodó(80 - 100 cm)
✅ ugrásszámláló
✅ trambulin átmérője: 140 cm
✅ Petr Kopřiva InSPORTline edző ajánlásával
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)65000 Ft Alacsony ár
5.inSPORTline Profi Digital 100 cm
✅ Hi-ten ellenálló acélszerkezet különleges felületkezeléssel
✅ szilárd, puha védő vánkos a trambulin szélein
✅ 4 szintre állítható kapaszkodó(80 - 100 cm)
✅ ugrásszámláló
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)43000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon fitnesz trambulint (jumpingra)

Tudta, hogy a NASA szakértői azt javasolják az űrhajósoknak, hogy az űrből való visszatérés után az egyik gyakorlatként ugráljanak trambulinon? Megvan a lehetősége, hogy megerősítse a meggyengült izmokat és csontokat, és visszaállítsa ezeket a korábbi „földi“ értékükhöz.

Nem kell az űrbe repülni ahhoz, hogy a fitnesz trambulinon való „fel-le“ repülésbe beleszeressen. A következő sorokban bővebben beszélünk ezeknek a gyakorlatoknak az előnyeiről és az alapfelszerelés paramétereiről, hogy vásárlás előtt biztosak lehessenek a jó választásban.

Mi az a jumping?

Dinamikus gyakorlatok egy kis trambulinon ritmikus lépésekkel és ugrásokkal, az oktató utasításai szerint, energikus zene kíséretében.

Ez lehetne a fitnesz jumping alapvető leírása, amely az egyik legnépszerűbb csoportos gyakorlattá vált. A jumpingban több fázis váltja egymást – sprint, egyensúly/balance, kardió és erőnléti edzés. Így nagy lehetőségeket rejt magában a különféle izomcsoportok edzésére, a fogyásra, illetve az erőnlét és az egyensúlyérzék javítására.

A fitnesz trambulinon való edzés előnyei

  • Jumping közben a lábak, a has és a karok izmai átfogóan edződnek, és így létrejön a kívánt testformálás.
  • A fitnesz trambulinon végzett 10 perces edzés során 50-150 kalóriát éget el (az edzés intenzitásától függően). A jumping egy szórakoztató, akciódúsabb alternatíva a felesleges kilóktól való megszabadulásra – rutin nélkül, zene kíséretében.
  • A rendszeres testmozgás javítja a koordinációt, az egyensúlyt és a testtartást.
  • A jumping pozitív hatással lehet a szív- és érrendszerre és a tüdőkapacitásra.
  • Mint a legtöbb dinamikus sport esetében, a jobb hangulat, az alvásminőség és a pszichológiai jólét várható előnyök.
  • A jumping az egészséges csontozat megőrzése szempontjából is előnyös. A csontritkulás megelőzése valójában a mozgás – különösen az olyan fizikai tevékenységek, mint a séta, a lépcsőzés, a futás vagy az ugrás.

Rugómentes Jumping fitnesz trambulin inSPORTline Cordy 114 cm

Számos fitnesztevékenységnek hódolhatunk otthonunk kényelmében. A megfelelő felszereléssel, mint például egy minőségi fitnesz trambulin, bármikor!

Fitnesz trambulin – alapvető jellemzők

A fitnesz trambulin (vagy jumping trambulin) a trambulin kisebb modellje, amely kb. 90-130 cm átmérőjű ugrófelülettel rendelkezik, és egy konstrukcióra van szerelve a talaj felett 20-30 cm magasságban. Leggyakrabban kerek vagy hatszögletű alaprajzú. Egyének számára készült. Lehet rugós vagy rugó nélküli, állítható magasságú vagy rögzített markolattal ellátott. Nincs ellátva védőhálóval.

Ezt a trambulin típust könnyű szállítani és tárolni. Kisebb méretei ellenére intenzív terhelés alatt is tartósságot mutat, mint ahogy maga a jumping is kétségtelenül az.

Edzés helye vs. fitnesz trambulin

Hol fogja végezni a jumping edzést? Akár a nappaliban, a tévé előtt szeretne edzeni, akár a kertbe szeretné kivinni a trambulinját, a legtöbb esetben oda helyezheti el, ahová csak akarja (természetesen megfelelő belmagasságot és trambulin körül helyet biztosítva). Sőt, a jumpingnak hódolhat beltéren és kültéren is. Mindig szükség van azonban egy sima és kemény felületre, amelybe a trambulin lábai nem süllyednek el, és az ugrófelület tökéletesen vízszintes marad.

Még akkor sem kell korlátoznia magát, vagy aggódnia, hogy megsérti a szomszédokat, ha egy panellakásban szeretne edzeni. A trambulinon való ugrálás viszonylag csendes és nem zavaró. Jó ötlet beszerezni egy trambulin alátétet, amely tompítja az enyhe rázkódásokat, és a padlót is megvédi a nem kívánt karcolásoktól.

Az egyetlen szempont, amit figyelembe kell venni, az a beltéri mennyezet magassága. Az ugrófelület átlagosan 25 cm magasságban van. Egy panellakásban a belmagasság körülbelül 2,5 m. Ha nem pontosan 2 méter magas, akkor ugráskor lesz elegendő hely a feje felett.

Fitnesz trambulin átmérője

Az otthoni használatra szánt fitnesz trambulinok átmérője körülbelül 90-130 cm. Vannak néhány tíz centiméterrel nagyobb fitnesz trambulinok is, amelyeket fitneszklubokban való használatra és igényesebb edzésre terveztek. Otthoni környezetben értékelni fogja, ha a méret/használat aránya ésszerű – különösen a könnyű tárolhatóság miatt.

  • A legfeljebb 110 cm átmérőjű fitnesz trambulinok helytakarékosabbak, alkalmasak az egyszerű és közepes otthoni edzésre. Számítson arra, hogy kevésbé rugósak, mint a nagyobb modellek.
  • A 110 cm-nél nagyobb átmérőjű trambulinok már bonyolultabb lépéssorozatokhoz oldalirányú cselekkel is használhatók, és nagyobb biztonságérzetet nyújtanak.

A fitnesz trambulin kiválasztásakor általában két adatot kell figyelembe venni – a trambulin teljes átmérőjét (a konstrukció átmérője) és az ugrófelület átmérőjét (kisebb).

Fitnesz trambulin terhelhetőség

A fitnesz trambulin egy személy által használt. Nem családi látogatóknak készült, bár időről időre vonzza a gyerekeket, hogy felugorjanak rá. Mint más edzőeszközök esetében, a terhelhetőség a trambulinok esetében is fontos kritérium, amely figyelmet érdemel.

A fitnesz trambulinok teherbírása körülbelül 90-150 kg között mozog, az átlagos teherbírás 120 kg. Ha a súlyához 20%-ot hozzáad, akkor kap egy olyan rezervát, amelynél biztos lehet benne, hogy a fitnesz trambulin kibírja az intenzívebb edzést és a fokozatosan növekvő tempót.

Például egy 90 kg-os embernek 18 kg rezervával kell számolnia, és egy 100 kg teherbírású trambulin helyett egy olyan modellhez kell nyúlnia, amelynek a teherbírása legalább 110 kg.

Markolat és alkalmazkodóképessége

A fitnesz trambulin egy lábakkal ellátott vázkonstrukciót, egy feszített ugrófelületet és egy markolatot tartalmaz. A markolat (kapaszkodó) számos gyakorlathoz elengedhetetlen felszerelés. Lehetővé teszi a dinamika és a sebesség növelését, és elegendő biztonságot nyújt számos gyakorlathoz.

Ennek a markolatnak „T“ betű vagy egy fordított törött „U“ betű alakja van.

  • A T-markolat általában több fokozatban állítható magasságú.
  • A fordított U alakú markolat fix magasságú, de előnye, hogy különböző pozíciókban (vízszintesen, ferdén és függőlegesen) megragadható, aminek köszönhetően a kar különböző izmai jobban edződnek.

Az ugrófelület rögzítésének módja

A vázkonstrukcióban rugalmas ugrófelület van kifeszítve – ideális esetben vízlepergető és csúszásmentes kivitelben. Fémrugók vagy egy modernebb megoldás – gumikötelek (bungee zsinórok) – segítségével feszítik meg.

  • A hagyományos megoldást a fémrugók Nagyobb sebességű edzések esetében azonban hallhatóak. Nélkülözhetetlen elem a rugók biztonsági peremfedele a teljes kerületen.
  • A konkurenciát az egyre népszerűbb gumikötelek/bungee zsinórok jelentik, amelyek jelentősen csendesebbé teszik a fitnesz trambulin használatát. Meglepő módon nagy kopásállóságot mutatnak.

Stabilitás edzés közben

A jumping trambulin konstrukciójának kerületén 4-6 egyenletesen elosztott láb található. Gumírozott talpakkal vannak ellátva, amelyek védik a padlót a karcolástól, tompítják a zajt, de mindenekelőtt – megakadályozzák, hogy a trambulin elmozduljon ugrálás közben.

Hogyan kell edzeni a fitnesz trambulinon? Otthon vagy oktató irányításával?

Az egyik ok, amiért a jumping olyan népszerűvé vált, a szociális dimenziója. Hasonlóan gondolkodó emberek egy csoportja összejön, hogy egy tapasztalt oktató vezetésével/irányításával megmozgassák testüket és jó hangulatba kerüljenek. Az oktató bemutatja az alaplépéseket, kombinációkat, megváltoztatja az edzés dinamikáját és magukat a gyakorlatokat. Ha tapasztalta már a jumpingot edzőcsoportban, akkor biztosan tudja, milyen addiktív légkörről beszélünk.

Otthoni környezetben megfelelő zenére és tanulni akarásra lesz szükség. A rendelkezésre álló online oktatóvideók a kezdő szinttől a középhaladó és a haladó szintű edzésekig vezetik Önt. Kezdjen bele!

Videó – A jumping fitnesz így is ki nézhet!

Fitnesz trambulinok ára

Mennyit fizet egy minőségi jumping trambulinért? A méret, a felszereltség, a teherbírás és a tervezett használati intenzitás a döntő. Ha már van tapasztalata a jumpinggal, akkor egy, az edzőteremben lévőhöz hasonló modell jó „ugródeszka“ lehet.

Fitnesz trambulinok 28000 forintig

Alapvető trambulinok jumpinghoz, kisebb kör átmérővel. Leggyakrabban a felületet rugókra van feszítve, ami egyben a biztonsági peremfedél szükséges jelenlétét is jelenti. Ebben az árkategóriában markolattal ellátott és markolat nélküli trambulinokat is árulnak.

Fitnesz trambulinok 28000 és 56000 forint között

A kategóriát a jelenleg legkelendőbb otthoni használatra szánt fitnesz trambulinok képviselik. Nagyon jó ár/teljesítmény arányt kínálnak. Ezek lehetővé teszik, hogy az alapoktól kezdve fejlődjön, de ugyanakkor intenzívebb tempó esetén is helytállnak. Állítható markolat, kiváló visszapattanó tulajdonságokkal rendelkező felület, kiváló minőségű gumikötelek (bungee zsinórok), stabil konstrukció.

Fitnesz trambulinok 56000 forinttól

Ha magasabb minőségű kialakításra van szüksége a jumpinghoz (félprofi vagy professzionális edzéshez), akkor térjen be a drágább fitnesz trambulinok kategóriájába, ahol a magasabb ár nagyobb robusztusságnak és minőségi kivitelezésnek felel meg. Nagy stabilitás és az átlagosnál nagyobb teherbírás.

A legjobb fitnesz trambulin márkák

  • Klarfit – A Klarfit nagyra értékelt jumping trambulinja 6 fokban állítható markolatot és kiváló minőségű, rugalmas, bungee zsinórra feszített ugrófelületet kínál.
  • inSPORTline – A népszerű fitnesz trambulinok érdekes választéka különböző méretekben és felszereltségben. Megtekintésre ajánljuk!
  • Fit Trampo – Számos elégedett vélemény kíséri a Fit Trampo 500 trambulint is, amely kizárólag a Decathlon kiskereskedő kínálatában található.
  • Spartan – Megfizethető jumping trambulinok, amelyek nem nélkülöznek egyetlen lényeges elemet sem.
  • Sedco – A kerek és hatszögletű fitnesz trambulinok jó választéka megfizethető áron.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Klarfit Jumpanatic fitness 112 cm
✅ Szórakoztató edzés: fitnesz trambulin az állóképesség, a koordináció és az egyensúly edzésére
✅ Tágas: extra nagy ugrálófelület (44"/112 cm)
✅ Egyszerű összeszerelés: előre felszerelt gumikötelek
5 out of 5 stars (5 / 5)52000 Ft Alacsony ár
2.inSPORTline Cordy 114 cm
✅ rugó nélküli konstrukció
✅ gumi végződéssel ellátott lábak
✅ megfelel a biztonsági normáknak: EN 13219, EN 913
5 out of 5 stars (5 / 5)56000 Ft Alacsony ár
3.SPOKEY JUMPER MINI
✅ minőségi acél konstrukció
✅ stabilitás és biztonság
✅ átmérője: 120 cm
✅ állítható magasság: 120-140 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)59000 Ft Alacsony ár
4.inSPORTline PROFI Digital 140 cm
✅ 4 szintre állítható kapaszkodó(80 - 100 cm)
✅ ugrásszámláló
✅ trambulin átmérője: 140 cm
✅ Petr Kopřiva InSPORTline edző ajánlásával
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)65000 Ft Alacsony ár
5.inSPORTline Profi Digital 100 cm
✅ Hi-ten ellenálló acélszerkezet különleges felületkezeléssel
✅ szilárd, puha védő vánkos a trambulin szélein
✅ 4 szintre állítható kapaszkodó(80 - 100 cm)
✅ ugrásszámláló
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)43000 Ft Alacsony ár