Elektronika Háztartás

A legjobb biztonsági kamerák (recenziók és teszt) 2024

legjobb biztonsági kamerák
Mit tehet azért, hogy nagyobb biztonságban érezze magát otthonában? A vagyonvédelem fokozásának számos módja van, és az egyik legelterjedtebb a biztonsági kamera felszerelése. Azonban – hogyan válassza ki az Ön igényeinek legmegfelelőbb biztonsági kamerát? Ez nem egy olyan terület, amelyet természetesen mindenki ismer, ezért kiválasztottunk néhány tippet, amelyeket pozitív felhasználói vélemények kísérnek.

Évente 40-50 ezer vagyon elleni betöréses lopás történik Magyarországon. Ez naponta körülbelül 120, amelyek közül bármelyik lehet az Ön közvetlen közelében. A vandálokat és tolvajokat megállítani szinte lehetetlen. Azonban biztosan vannak módszerek arra, hogy elriasszuk őket, és ne adjunk nekik esélyt a „sikerre“. Az ablakok, ajtók, kapuk minőségi biztonsága, a falak, kerítések sértetlensége, egy nagy kutya és persze – egy biztonsági kamera, amelyet a legmegfelelőbb helyen helyeztek el, ahol semmi lényegeset sem hagyhat ki.

A kamerarendszerek szegmensében azonban óriási a változatosság. Vannak kisebb beltéri kamerák néhány tízezer forintért, de több százezres kamerakészletek is a nagy csarnokok és telepek védelmére. Az alábbi választási útmutatóban általános áttekintést nyújtunk az alapvető lehetőségekről, és az otthoni és kerti használatra szánt biztonsági kamerákra összpontosítunk, amelyek meglepően érdekes funkciókat és több mint jó felvételi minőséget kínálnak.

Milyen paramétereket kell figyelni a biztonsági kamerák esetében? Analóg vagy IP kamerát válasszon? Fontos mérlegelni a biztonsági kamera típusát, különös tekintettel a felbontásra, a látószögre, az éjjellátó funkcióra, a felvételek tárolásának módjára, a tartósságra és nem utolsósorban a telepítési és üzemeltetési követelményekre. A biztonsági kamerák tesztjei és recenziói minden bizonnyal érdekes információforrás, amelynek köszönhetően teljesebb képet kaphat a kiszemelt termék minőségéről.

A legjobb biztonsági kamerák (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.TP-LINK Tapo C200 Pan/Tilt Home Security Wi-Fi Camera 1080P
✔️ IP kamera - beltéri, felbontás: 1920 x 1080 px, 360 fokos horizontális és 114 fokos vertikális forgás, éjszakai látás 9 m maximális hatótávval5 out of 5 stars (5 / 5)13500 Ft Alacsony ár
2.Reolink RLC-520A
✔️ IP kamera - beltéri és kültéri, 2560 × 1920 felbontás, 87°-os látószög, éjjellátó 30 m maximális hatótávval4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)31000 Ft Alacsony ár
3.TP-LINK Tapo C310
✔️ IP kamera - kültéri, 2304 × 1296 felbontás, éjjellátó 30 m maximális hatótávval4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)25000 Ft Alacsony ár
4.Xiaomi Mi Wireless Outdoor Security Camera 1080p Set
✔️ IP kamera - kültéri, 1920 × 1080 felbontás, 130°-os látószög, éjjellátó 7 m maximális hatótávval4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)42000 Ft Alacsony ár
5.Xiaomi Mi Camera 2K (Magnetic Mount)
✔️ IP kamera - beltéri és kültéri, 2304 × 1296 felbontás, 125°-os látószög, éjjellátó4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)13000 Ft Alacsony ár
6.IMILAB EC3 Pro Outdoor Security
✔️ IP kamera - kültéri, 2304 × 1296 felbontás, 110°-os látószög, éjjellátó 10 m maximális hatótávval4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)26000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon biztonsági kamerát

Az otthoni biztonsági kamerák olyan eszközök, amelyek figyelik és védik otthonunkat. Beltéri és kültéri kamerák állnak rendelkezésre. A megfelelő felbontás mellett felszereltségükben éjjellátás, okostelefon alkalmazáson keresztüli vezérlés és egyes esetekben még kétirányú kommunikációs mód is szerepel.

Bár elsősorban a vagyon védelmére használják ezeket, de idős szülők, tizenéves gyermekek vagy háziállatok megfigyelésére is használhatja. Röviden, ez egy praktikus módja az otthoni biztonság szintjének növelésének. És bár magát a betörést nem tudják megakadályozni, értékes bizonyítékot tarthat a kezében, amely felhasználható a bűnügyi nyomozás során.

A legfontosabb dologhoz – a megfelelő biztonsági kamera kiválasztásához – lépésről lépésre haladjunk végig az alapvető fogalmakon, felosztásokon és funkciókon.

Alapvető kérdések a biztonsági kamera kiválasztása előtt

Gyors segítséget keres? Akkor válaszoljon az alábbi kérdésekre, amelyeknek köszönhetően gyorsabban kiszűrheti a megfelelő típusú biztonsági kamerát.

  • A biztonsági kamerát kültéren vagy beltéren szeretné használni? A kültéri környezetben használt kamerák burkolata fokozott védelemmel rendelkezik (IP-érték, amelyet egy számpár követ). Jobban ellenállnak a nedvességnek, a víznek, a hőmérséklet-ingadozásoknak és a mechanikai szennyeződéseknek. A beltéri használatra szánt kamerák kevésbé ellenálló külső burkolattal rendelkeznek, de megfizethetőbbek.
  • Fekete-fehér vagy színes felvételek érdeklik? Általában a színes felvételek népszerűbbek, de azokon a helyeken, ahol napközben árnyékos vagy gyenge fényviszonyok uralkodnak, a fekete-fehér felvételeket készítő kamerák jobb képminőséget biztosítanak.
  • Hány helyszínt kell felügyelnie? Ez határozza meg a kamerarendszer elemeinek számát. Alapvetően egy kamerát használhat tárhellyel (memóriakártya, külső meghajtó vagy felhő) és egy alkalmazást a telefonján. A telepítést maga is elvégezheti. Ha több helyszínt kell megfigyelnie, szerezzen be egy komplett kamerakészletet, amely több egyforma kamerából és egy hatalmas belső tárhellyel rendelkező rögzítő eszközből áll.
  • A vezetékes vagy a vezeték nélküli átvitelt részesíti előnyben? Az erre a kérdésre adott választól függően dönthet az olcsóbb analóg biztonsági kamerák (vezetékes) és a fejlettebb IP kamerák (a képeket vezeték nélkül továbbítják a hálózaton keresztül) között.
  • Hol tárolja a biztonsági kamera a felvételeket? Milyen legyen a hozzáférhetőségük? Számos lehetőség van – belső tárhely, memóriakártya, NVR/DVR szerver, felhő, …
  • Fejlett képességekkel rendelkező biztonsági kamerát szeretne? A minőségi biztonsági kamerák nagy felbontásúak, fejlett éjjellátással rendelkeznek, képesek felismerni az arcokat, a rendszámtáblákat, beépített hangszóróval és mikrofonnal rendelkeznek, fény- és hangjelzésekkel vannak ellátva a behatoló megzavarására…

vagyonvédelem

Biztonsági kamera elhelyezése

Kezdjük a biztonsági kamera elhelyezésével. Ez határozza meg a biztonsági kamera kialakítását, de az érzékelési képességeit is. Elvileg – egy kültéri kamerát nem fog akadályozni a beltéri telepítés, de ez fordítva már nem igaz.

  • A beltéri biztonsági kamerák olcsóbbak, kisebbek és kevésbé feltűnőek. Nem kelthetik fel feleslegesen a figyelmet. Ezeket beltérben egy központi helyen helyezik el – általában a bejárati ajtó vagy a folyosó megfigyelésére. Nem ajánlott privát helyekre, például a hálószobába vagy a fürdőszobába telepíteni. A vízzel vagy mechanikai szennyeződéssel szembeni ellenállóképessége alacsony, ezért nem szabad ezeket zord körülmények közé helyezni. Leggyakrabban ezek olyan biztonsági Wi-Fi kamerák, amelyek a felvételeket a felhőben, memóriakártyán vagy rögzítő eszközön tárolják. Ezeket a telefonjával vezérelheti, és bármikor nyomon követheti, mi történik otthonában.
  • A kültéri biztonsági kamerák drágábbak, valamivel nagyobbak, és úgy tervezték ezeket, hogy ne féljenek a hőmérséklet-ingadozástól, esőtől, széltől vagy portól és esetleges szennyeződésektől. Figyelje meg az IP-besorolást, amelynek legalább IP 66-nak kell lennie (porálló, erős fröccsenő víz elleni védelemmel). A teljesen vezeték nélküli, Wi-Fi-vel és beépített, több hónapos üzemidejű akkumulátorral rendelkező biztonsági kamerák népszerűek. Állandó megfigyeléshez jobb, ha az elektromos hálózatra csatlakoztatást fontolgatja. A Wi-Fi-t helyettesítő 4G SIM-kártyával ellátott kültéri biztonsági kamerák alkalmasak olyan helyszínekre, ahol nincs internet-lefedettség.

A biztonsági kamerák típusai technológia szerint

Az otthoni biztonsági kamerák a jelátvitel technológiája szerint analóg (AHD – Analog High Definition) és digitális (IP – Internet Protocol) kamerákra oszthatók. Mindkét csoportnak megvannak a maga hűséges rajongói, és csak Önön múlik, hogy melyik megoldást részesíti előnyben. A felvételek minőségét tekintve mind az AHD, mind az IP kamerák hasonló eredményekre képesek. A kiegészítő funkciók valamint a felvételekhez vagy a kamera körüli eseményekhez való hozzáférés nagymértékben lehet döntő tényező.

Analóg biztonsági kamerák

Az analóg kamerák koaxiális kábelen keresztül továbbítják a jelet (hasonlóan az analóg televíziós műsorszóráshoz). Ezek több beavatkozást igényelnek a falakban a telepítés során és a szükséges kábelek elfedését. A legtöbb kamera közvetlenül memóriakártyára, merevlemezre vagy DVR dobozra rögzít, így ha vissza akarja nézni, hogy mi történt, le kell töltenie a felvételeket a számítógépére. Előnye az alacsonyabb beszerzési ár.

IP biztonsági kamerák

Az IP kamerák digitális jelátvitelt használnak – az interneten keresztül. A digitális átvitel lehetővé teszi a távoli tárolást, a kiváló minőségű átvitelt és azonnali betekintést a megfigyelt területbe, még akkor is, ha Ön több tíz kilométerre van. Ugyanilyen gyorsan kap figyelmeztetéseket a telefonjára, ha valami gyanús dolog történik a kamera körül. A telepítés során elkerülheti a hosszú koaxiális kábelezést, és a kamerát akár távolabbi helyre is elhelyezheti – de mindig a hálózati jel hatótávolságán belül. Az IP kamerának áramforrásra (ha nincs akkumulátora) és internetkapcsolatra van szüksége. Egyesek hálózati LAN-kábellel csatlakoznak, mások vezeték nélküliek – úgynevezett biztonsági Wi-Fi kamerák. Azonnali vizuális hozzáférést biztosítanak a történésekhez, riasztóként működnek, felismerik az arcokat vagy a rendszámtáblákat – az ilyen berendezések természetesen magasabb árat jelentenek.

Figyelembe veendő alapvető paraméterek

A biztonsági kamerák esetében, akárcsak a fotócsapdák esetében, számos paraméter befolyásolja a felvételek minőségét. Különösen fontos a biztonsági kamera felbontása, a felvételi szög, az éjjellátó funkció megléte és az, hogy a kamera hogyan tárolja a felvételt.

Biztonsági kamera felbontása

A felbontás az egyik legfontosabb adat. Megmutatja, hogy hány képpontból (pixelből) áll a kép. Leegyszerűsítve: minél több a sor és oszlop, annál nagyobb a felbontás és annál részletesebb a képminőség.

Az olcsó biztonsági kamerák felbontása alapfelbontású – VGA 640×480 px. A HD 1 280 × 720 px felbontású képeket készítő kamerák valamivel jobbak. A Full HD 1 920 × 1 080 px és nagyobb felbontású biztonsági kamerák már nagyon jó minőségű képeket készítenek. A prémium biztonsági csapdák 4K felbontással képesek dolgozni, ami a Full HD felbontásnál négyszer több pixelt (képpontot) jelent, azaz 3 840 × 2 160 px.

Felvételi szög

A felbontás után összpontosítson a felvételi szögre. Ez az a szelet, amelyet a kamera képes megfigyelni. Ez magától a felbontástól és az objektív típusától függ. A fix objektíveknél a gyújtótávolság nem állítható, így a látószög állandó, például 90°. A varifokális objektívek gyújtótávolsága változtatható, és a látószög a gyújtótávolság változásával változik.

Mindig a megfigyelendő területből induljon ki. Nagyobb nyílt területekhez válasszon nagyobb látószöget, egy keskeny, hosszú folyosó megfigyeléséhez kisebb látószög is elegendő.

Fényerősség

Minél kisebb a rekeszérték (f-érték), annál jobban adja vissza az objektív a részleteket gyenge fényviszonyok között és szürkületben – túlzott elmosódás nélkül. A biztonsági kamerák esetében ez az érték f/1,8 és f/2,8 között van. Az f/2 és az alatti értékek nagyon jónak számítanak.

Éjszakai látás (IR megvilágítás)

Ahhoz, hogy a biztonsági kamera megmutassa, mi történik éjszaka, éjszakai látásra van szüksége. Ehhez infravörös megvilágítást használ, amely azonnal aktiválódik, amint a fényerősség egy bizonyos érték alá csökken. Az IR megvilágítás az emberi szem számára láthatatlan, ami azt jelenti, hogy a kamera a nem kívánt figyelem felkeltése nélkül készíthet felvételt. A rögzített kép fekete-fehér.

Az éjjellátó funkció jelenléte mellett az látótávolság is érdekelheti. Ez méterben van megadva. Népszerű választás a 20-25 m-es éjszakai látótávolság.

Felvétel mentése

Minél nagyobb a biztonsági kamera felbontása, annál nagyobb a felvétel mérete és annál nagyobb a tárolókapacitás-igénye. Az otthoni használatra szánt biztonsági kamerák általában nem rögzítenek folyamatosan. Ezek abban a pillanatban aktiválódnak, amint mozgást észlelnek a környezetükben.

A felvételeket leggyakrabban memóriakártyán (32 GB és 256 GB közötti kapacitással), külső DVR/NVR típusú rögzítő eszközön vagy a felhőben tárolják. A memóriakártyák a teljes kapacitás elérésekor törlődnek a legrégebbi felvételektől. Ha Önt inkább egy modernebb felhőalapú eszköz érdekli, kérjük, a kamera megvásárlása előtt érdeklődjön a gyártónál a felhőkapacitásról és az esetleges egyszeri/havi/éves díjakról.

Milyen hátrányai vannak a memóriakártyáknak? Egy ügyes tolvaj, aki ismeri a kamerákat, ki tudja venni és meg tudja semmisíteni a kártyát. Milyen hátrányai vannak a felhő alapú megoldásoknak? Ha az internethálózat leáll, a felvételek nem kerülnek mentésre. Ebben az esetben jó, ha a kamera rendelkezik belső háttértárolóval, ahol ideiglenesen tárolja a felvételeket, és a kapcsolat helyreállásakor elküldi a felhőbe.

betörési kísérletet

Biztonsági kamerák konstrukció szerint

  • BULLET biztonsági kamerák (cső, henger) – Sokunknak ez a kameratípus jut először eszébe, amikor a „biztonsági kamera“ kifejezést halljuk. A henger kamerák felszerelhetők mennyezetre, sarkokba, falakra, oszlopokra – ideális esetben nagyobb magasságba. Elsősorban kültéri használatra tervezték ezeket, aminek megfelel a vízzel és időjárási körülményekkel szembeni fokozott ellenálló képességük. Talán az egyetlen hátrányuk a nagy láthatóságuk, ezért a vandálok hajlamosak ezekkel számolni és összetörni.
  • DOME biztonsági kamerák (félgömb alakúak) – A modernebb megjelenésű félgömb alakú biztonsági kamerák már lényegesen kevésbé feltűnőek. A legjobbak még vandálbiztos kialakítással is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy ellenállnak egy esetleges bottal való támadásnak. Viszonylag nehezen manipulálhatók, mivel szilárd alapzattal rendelkeznek, és alacsonyabb magasságban is telepíthetők.
  • PTZ biztonsági kamerák – Pan-Tilt-Zoom olyan motoros kamerák, amelyek támogatják a távoli irányvezérlést (pásztázás és dőlés) és a zoomolást (nagyítás és kicsinyítés). Ezek lényegesen drágábbak, mint az előző két típus, de monitorozásuk nem csak statikus. Jól elhelyezve ezek a teljesen vezérelhető kamerák képesek 360°-ban megfigyelni a teret.

A biztonsági kamerák egyéb hasznos funkciói és felszerelései

Foglaljuk össze röviden a modern biztonsági kamerák praktikus funkcióit és felszereltségét. Sokukról már volt szó fentebb, de nem árt újra felidézni ezeket. Tehát a biztonsági kamera felszerelésében megtalálható:

  • éjszakai látás, felvétel indítása mozgás érzékelésekor, arcfelismerés, rendszámfelismerés, a felvételek online továbbítása, beépített mikrofon, beépített hangszóró, hang- és fényriasztás, a kamera oldalirányba forgatásának lehetősége, …

Biztonsági kamerák ára

Mennyit kell fizetni egy minőségi kültéri rögzítő biztonsági kameráért? És mennyibe kerül egy beltéri biztonsági Wi-Fi kamera? A kamerarendszerbe történő beruházás a megfigyelendő helyszínek számától, a használat kényelmétől, a felvételek nyomon követésének módjától és természetesen a felhasználástól függ.

✅ Biztonsági kamerák 17500 forintig

Az alap árkategóriában az egyszerű beltéri biztonsági kamerák vannak túlsúlyban, amelyeket például az otthon monitorozásához használhat. Előnyeik közé tartozik az egyszerű telepítés és üzembe helyezés, a vezeték nélküli átvitel és egyes esetekben a meglepően jó rögzítési minőség. Érdekes választásnak bizonyulnak azok a kamerák, amelyek például mozgásérzékelővel, 360°-os panorámaképpel és gyenge fényviszonyok mellett is tiszta felvételkészítéssel rendelkeznek.

✅ Biztonsági kamerák 17500 és 70000 forint között

Egy olyan kategória, amelyben a nagy választéknak köszönhetően már megtalálhatja a kedvencét. Ezek a legkelendőbb biztonsági kamerák – főként beltéri és kültéri otthoni használatra. A magasabb ár olyan kialakítást jelent, amely megbízhatóan ellenáll a víznek vagy a pornak. A megerősített vandálbiztos vázzal ellátott kamerák népszerűek. Nagy felbontással, nagyon jó csatlakoztathatósággal és akár 30 m-es éjszakai látással is lenyűgöznek. Népszerűek a külön kamerák, illetve készletben is (felvevő készülék + több kamera).

✅ Biztonsági kamerák 70000 forinttól

70000 forinttól kezdődő áron már találhat biztonsági kamerákat és kamerakészleteket, amelyek kialakításukkal, dizájnjukkal különösen az igényes vásárlókat vonzzák. Például 4K felbontású felvételeket készítenek, a burkolat nagyfokú védelmet biztosít, extra gyors fókuszálási képességgel és egyéb hasznos funkciókkal rendelkeznek, amelyek segítségével áttekintést kap, mi történik otthonában vagy vállalkozásában. A nagyobb helyiségek megfigyelésére szolgáló átfogó kamerarendszerek már több százezer forintba kerülnek, és üzembe helyezésükhöz szakszerű telepítésre van szükség. Előzetes egyeztetés nélkül nem érdemes beruházni ezekre.

A legjobb biztonsági kamera márkák

  • Reolink – Biztonsági kamerák jó felszereltséggel – pásztázás, dőlés, Super HD, napelemes opció, IP 66 ellenállás, beépített mikrofon és hangszóró a kommunikációhoz, … Egyenként és saját kamerarendszer kiépítésének lehetőségével is megvásárolható.
  • Xiaomi – A jelenleg legkelendőbb otthoni használatra szánt biztonsági kamerák. Jó megfizethetőség, egyszerű telepítés és üzembe helyezés. IP kamera WiFi és Ethernet csatlakozási lehetőséggel – kültéri és beltéri kamerák.
  • TP-Link – Egy másik márka, amely sok rajongót szerzett, beltéri és kültéri IP kamerákat kínál jó áron. Érdekes jellemző az intelligens észlelés jelenléte néhány modellben (mozgásérzékelés, területi behatolás, vonalátlépés, videó manipuláció).
  • Netatmo – Stílusos, valós időben reagáló beltéri és kültéri kamerák. Egyedülálló funkciója a „háziak“ (emberek, állatok és autók) felismerése és a nevek hozzárendelése. Így tudni fogja, hogy ki van otthon – akár szerettei, akár egy idegen.
  • Anker – Beltéri és kültéri IP kamerakészletek (egy kültéri és egy beltéri). Modern kialakítás – Full HD rögzítés, iOS és Android rendszeren is elérhető alkalmazás, kompatibilitás a hangalapú asszisztensekkel, intelligens arc- és háziállat felismerés.
  • EZVIZ – Különböző kivitelű és árú biztonsági kamerák választéka. A népszerű modellek teljes 360 fokos nézetet, valós idejű követést és kétirányú kommunikációt tartalmaznak.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.TP-LINK Tapo C200 Pan/Tilt Home Security Wi-Fi Camera 1080P
✔️ IP kamera - beltéri, felbontás: 1920 x 1080 px, 360 fokos horizontális és 114 fokos vertikális forgás, éjszakai látás 9 m maximális hatótávval5 out of 5 stars (5 / 5)13500 Ft Alacsony ár
2.Reolink RLC-520A
✔️ IP kamera - beltéri és kültéri, 2560 × 1920 felbontás, 87°-os látószög, éjjellátó 30 m maximális hatótávval4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)31000 Ft Alacsony ár
3.TP-LINK Tapo C310
✔️ IP kamera - kültéri, 2304 × 1296 felbontás, éjjellátó 30 m maximális hatótávval4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)25000 Ft Alacsony ár
4.Xiaomi Mi Wireless Outdoor Security Camera 1080p Set
✔️ IP kamera - kültéri, 1920 × 1080 felbontás, 130°-os látószög, éjjellátó 7 m maximális hatótávval4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)42000 Ft Alacsony ár
5.Xiaomi Mi Camera 2K (Magnetic Mount)
✔️ IP kamera - beltéri és kültéri, 2304 × 1296 felbontás, 125°-os látószög, éjjellátó4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)13000 Ft Alacsony ár
6.IMILAB EC3 Pro Outdoor Security
✔️ IP kamera - kültéri, 2304 × 1296 felbontás, 110°-os látószög, éjjellátó 10 m maximális hatótávval4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)26000 Ft Alacsony ár