Kert és műhely

A legjobb füstölők (teszt 2020)

legjobb füstölőkA házi ételek készítésének trendje két irányba halad. Egyrészt találunk újításokat, pl. a lassú főzés formájában, másrészt viszont figyelmet érdemel a nagy visszatérés a hagyományokhoz. Tud jobbat, mint az ízletes házi készítésű füstölt kolbász? Emlékszik, hogyan készítette a nagyapja? Az alábbiakban megismerheti a legjobb házi füstölők által kínált lehetőségeket, valamint azt, hogy miként választja ki a megfelelőt a különféle modellek közül.

Ennek alapja a füstölés alapelvének ismerete és kedv a kísérletezésre. Csak így van egyedülálló lehetősége, hogy kényeztesse az ízlelőbimbóit és tartós ételeket készítsen. Ugyanakkor számos tényezőt kell figyelembe venni a házi füstölő kiválasztásakor. Szeretne a lehető legközelebb kerülni a hagyományos füstöléshez, és rendelkezik hellyel a nagyobb állandó füstölő számára, vagy fontos Önnek a kompaktság, a praktikusság és a minimális üzemeltetési követelmény?

A füstölők jelentős változásokon mentek keresztül – az ajánlatban sok éve bevált konstrukciókat talál, de modern automatikus digitális füstölőket is, amelybe elég csupán a húst, halat vagy sajtot beletenni, és a többiről maga a készülék gondoskodik majd. Csak attól függ, hogy milyen elvárásokkal és költségvetéssel rendelkezik. Áttekintettük a népszerű füstölők recenzióit, és az eredmény a következő rangsorban szerepel, ahol megbízható termékeket találhat, különböző áron, méretben és felszerelésben.

A legjobb füstölők (teszt 2020)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Bradley Smoker Original XL Smoker
Fűtési mód: Elektromos
Magasság: 99 cm
Szélesség: 62 cm
Mélység: 37 cm
Súly: 26 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)245000 Ft Alacsony ár
2.Orange County Smokers 60360004
Fűtési mód: Elektromos
Magasság: 85,5 cm
Szélesség: 56,5 cm
Mélység: 56,5 cm
Súly: -
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)76000 Ft Alacsony ár
3.TEPRO Greendale
Fűtési mód: Fa
Magasság: 100 cm
Szélesség: 50 cm
Mélység: 50 cm
Súly: 30 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)74000 Ft Alacsony ár
4.TOHOS Kis kerti füstölő + tűztér
Fűtési mód: Fa
Magasság: 110 cm
Szélesség: 59 cm
Mélység: 49 cm
Súly: -
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)103000 Ft Alacsony ár
5.Orange County Smokers Oven 60360002
Fűtési mód: Elektromos
Magasság: 40 cm
Szélesség: 46 cm
Mélység: 40 cm
Súly: -
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)84000 Ft Alacsony ár
6.Happy Green Gril 3v1
Fűtési mód: Faszén
Magasság: 75 cm
Szélesség: 40 cm
Mélység: 40 cm
Súly: 5,8 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)15000 Ft Alacsony ár
7.Orange County Smokers Oven 16360016
Fűtési mód: Elektromos
Magasság: 42 cm
Szélesség: 60 cm
Mélység: 28 cm
Súly: -
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)33000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon füstölőt

Talán sokan elfelejtették, hogy milyen ízű egy igazi házi kolbász vagy az aromás füstölt szalonna. A vásárolt húskészítmények megfizethető alternatíva, de amikor tömegtermelésről van szó, amely alacsony árat akar elérni, elveszítjük a bizonyosságot a hús minőségével kapcsolatban, és nem is beszélve a tartósítószerekről és mesterséges ízesítőkről, amelyek nem kerülnek az otthon füstölt termékekbe.

Ha barbecue rajongóvá vált, és meg akarja próbálni a hús, a hal, a kolbász vagy a szalonna házi füstölését, mi sem egyszerűbb, mint beszerezni egy praktikus házi füstölőt. Tanácsot adunk Önnek arra, hogy mire összpontosítson választáskor, és milyen érdekes konstrukciókat talál a piacon.

A füstölés fő alapelve

A füstölés az élelmiszer, különösen a hús feldolgozásának és tartósításának a módja, az izzó vagy az égő fa füstjének segítségével. Magát az eredményt és annak minőségét befolyásolja a füstölés hőmérséklete és a füstölés hossza. Az élelmiszerek füstöléskor vizet veszítenek, ami miatt a szerkezetük alkalmatlanná válik a mikroorganizmusok szaporodására. Ezenkívül a lassú égés révén a fa több száz anyagot bocsát ki a füstbe, amelyek ízesítik a húst, befolyásolják a húsban levő fehérjéket és megakadályozzák a későbbi bomlást.

A füstnek fungicid, baktericid és antioxidáns hatásai vannak, és annak érdekében, hogy a hús minden egyes részébe egyenletesen behatolhasson, fontos, hogy az egyes darabok ne érjenek egymáshoz vagy a füstölő konstrukciójához. Alapvetően minél becsületesebb és hosszabb a füstölési folyamat, annál hosszabb az élelmiszer eltarthatósága.

Mit lehet a füstölőben füstölni?

Legmegfelelőbbek a disznótoros húskülönlegességek. A kisebb hordozható füstölők, amelyeket halak füstölésére (közvetlenül a kifogás után), sajt, tofu vagy zöldségek füstölésére használnak, szintén viszonylag népszerűvé váltak.

Mennyi ételt akar füstölni?

A megfelelő füstölő kiválasztásának az egyik fő tényezője a füstölőkamra térfogata vagy kapacitása. A praktikusság érdekében az a kilogramm / liter mennyiség van megadva, amely egy időben elfér a kamrában.

A kapacitás lehet 5 kg, 10 kg, de 25 kg is. A kapacitással együtt természetesen növekszik a füstölő mérete és ára. Ugyanakkor nincs értelme néhány kilogramm húst füstölni egy nagy füstölőben, és így lényegesen több fát fogyasztani. Az más, ha vállalja, hogy egyszerre az egész nagy család számára készít kolbászt. Ezért különösen mérlegelje a jövőbeli füstölő lehetséges felhasználását, a rostélyok és horgok számát, és ennek megfelelően állítsa be a választást.

Milyen anyagból készülnek a füstölők?

A házi készítésű füstölők általában két anyagból álltak – téglából és fából. A tégla részében volt elhelyezve a tűztér, és innen a füstelvezető vezeti el a füstöt a fa füstölőkamrába. Később megjelentek a fémkonstrukciók. Jelenleg acélból, rozsdamentes acélból vagy horganyzott acéllemezből készült füstölők dominálnak. Ha hosszú távra keres füstölőt, támaszkodjon vastagabb falakkal rendelkező rozsdamentes acélból készült füstöltőkre, amelyek ellenállnak az időjárási viszonyoknak, a nedvességnek és a korróziónak. Az egyetlen kisebb hátrányuk a kissé nagyobb súlyuk lehet.

Stabil füstölők vs. hordozható füstölők

Tudta, hogy a füstölő lehet stílusos, kompakt fémszerkezet formájában kerekeken, amely szemmel láthatóan hasonlít a grillhez, vagy még jobb eset, ha a füstölő része egy ügyes grill is? Ha érdekes „kéményeket“ vett észre a tó partján, ezek viszonylag népszerű halfüstölők, amelyek egy közönséges autó csomagtartójába is beleférnek. Ezek a hordozható konstrukciók lehetővé teszik a „füstölést kicsiben“, amelyre nem kell több tíz kilogramm húst vásárolni. Kiválóan alkalmasak a családi kerti ünnepségekre.

Az ellenkező oldalon vannak a szilárdan felépített, kisebb és nagyobb füstölők. Építéskor kérjen tanácsot a tapasztaltabbaktól, és építse úgy, hogy a szomszédokat is vegye figyelembe. Még egy toleráns szomszédnak sem tetszene a néhány napig tartó füstölés az udvarába, csak akkor, ha megosztja vele a finomságokat. Mindig jobb, ha a füstölő távolabb van a telken lévő épületektől. Tűz esetén „csak“ a kamra ég, és nem a ház teteje.

hogyan lehet füstölni

Elektromos füstölők vs. fafüstös füstölők

A füstölők több típusa létezik, ezek különböznek a felhasznált anyagban, de a hőelosztás módjában is.

Fafüstös füstölők

Nagyapáink klasszikus fafüstös füstölőket használtak. Fát tettek a fém vagy téglából építetett tűztérbe. A füstöt a füstelvezetőn keresztül egy távolabbi, magasabb fekvésű fa füstölőkamrába vezette. A tűztérben fa égetését és ezzel együtt a füst hőmérsékletét is lehetett szabályozni. Az ilyen típusú füstölők ma már kész állapotban is megvásárolhatók. Az egyetlen hő- és füstforrás az égő fa. Több helyet foglal el a kertben, és a húst ismételten ellenőrizni kell, a fát rendszeresen rakni rá és természetesen fokozott figyelmet igényel, hogy a füstölés ne tűzzel érjen véget. Az eredmény, ha egy kis gyakorlattal rendelkezik, biztosan megéri!

Elektromos füstölők

Az elektromos füstölők egy modern alternatíva. Elrejtik a fűtőelemet, amely hőt termel, és az kis mennyiségű faforgácson, briketten vagy fűrészporon halad át. Jelentősen kevesebb erőfeszítéssel és még tapasztalat nélkül is készíthet érdekes kulináris füstölt finomságokat. Ezen a kategórián belül két alapvető csoport található: kézi és digitális (automatizált) elektromos füstölők.

  • Kézi elektromos füstölők esetében bekapcsolja a készüléket, beállítja a hőmérsékletet a forgógombbal, és folyamatosan ellenőrzi a behelyezett ételt.
  • A digitális elektromos füstölők jelentősen jobb felszerelést kaptak. Rendelkezhetnek digitális vezérlőpanellel, ahol nem csak beállíthatja a megfelelő hőmérsékletet, hanem a füstölési időt vagy a fakeverék fokozatos adagolását is. Az egész folyamat teljesen automatizált, és az Ön jelenléte nélkül is zajlik. Az alap azonban az, hogy tudja, mennyi időt igényel egy adott típusú húskészítmény.

A füstölés alapvető módszerei és azok eredménye

A házi füstölés szakértői három alapvető eljárást ismernek, amely mindegyikének van megalapozottsága. A füstölés hossza közvetlenül kapcsolódik a végtermék eltarthatóságához. Hogyan lehet gyorsan orientálódni?

Hidegfüstös füstölés

Hidegfüstös füstölés esetén 20-25 ° C-os füstöt kell használni. Maga a folyamat körülbelül 24-72 órát vesz igénybe. Így elkészítheti tartós húskészítményeit hosszú távú fogyasztásra. Alkalmas kolbászokra és száraz szalámikra, amelyeket sötétebb, száraz és jól szellőző helyen kell tárolni, pl. a kamrában.

Meleg füstös füstölés

Az 50-60 ° C hőmérsékletű füsttel való füstölést egy nap alatt megteheti. Körülbelül 6-10 órát tart. Közepes eltarthatósággal rendelkező élelmiszerekhez használható. A húst először 60–70 ° C hőmérsékletű vízben kell áztatnia. Hagyja megszáradni, majd kezdje el a füstölést. Ez az eljárás szalonna, puha szalámi, füstölt hús és virsli készítésére alkalmas.

Forró füstös füstölés

Valószínűleg már gondolja, hogy ha a hőmérséklet emelkedik, az előkészítés hossza, valamint az eltarthatóság rövidül. A füstölés 100 ° C hőmérsékleten zajlik, 1-4 órán át tart. Az eredmény egy kifejezetten aromás hús, amely azonnali fogyasztásra ajánlott, és a kerti parti hirtelen egy teljesen új dimenziót kap. Először a húst 90 ° C hőmérsékletű vízbe kell meríteni. Szárítás után pedig át kell helyezni egy füstölőbe és 60 ° C kezdeti hőmérsékleten elkezdeni a füstölést, és egy idő után emelni a hőmérsékletet 100 ° C-ra. A nedves fűrészpor hozzáadása a füstölés során is az intenzív füst elérése érdekében történik.

HOGYAN FÜSTÖLJÜNK HALAT

Füstölők ára

Szeretne házi füstölőt vásárolni, de nincs áttekintése az árakról és a kialakításról? A következő felosztás alapvető útmutatást nyújt Önnek.

✅ Füstölők 30000 Ft-ig

Még egy elfogadható árért is, amely nem terheli le a családi költségvetést, vásárolhat egy fával, szénnel vagy brikettel működtetett kisebb hordozható fém füstölőt. Kapacitásuk kb. 5-10 kg élelmiszernek megfelelő. Különösen népszerűek azok a modellek, amelyek grillezővel rendelkeznek és a kompakt halfüstölők.

✅ Füstölők 120000 Ft-ig

A közép árkategória már megmutatja, hogy az ilyen berendezések milyen potenciált kínálhatnak. Ebben a kategóriában számos jelenleg legkeresettebb füstölőt talál. Ezek lehetnek kézi elektromos füstölők vagy jól kialakított fafüstös füstölők, amelyek jellegzetes ház alakúak. Nagyon jó ár / minőség és ár / kapacitás arány.

✅ Füstölők 120000 Ft-tól

Mit találhat 1200000 forint feletti áron? Ha rendszeres füstölést tervez minimális erőfeszítéssel, akkor ne hagyja ki az érdekes, digitális vezérlésű és teljesen automatizált elektromos füstölőket. Igényeseknek vannak teremtetve! Számos beállítást és multifunkcionalitást kínálnak. A nagyobb kapacitásnak (több mint 20 kg hús) köszönhetően alkalmasak professzionális felhasználásra vagy füstölt finomságok készítésére egy gasztronómiai vállalkozásban is.

Video

A legjobb füstölő márkák

Az optimális ár / minőség arányt keresi? Vagy a csúcsminőségű anyagok érdeklik, az ártól függetlenül? Javasoljuk a füstölő teszteket, amelyekben a következő gyártókat is megtalálja. Nagy tapasztalattal rendelkeznek a füstölők gyártásában, és tudják, mit keresnek a fogyasztók a leginkább.

  • Kaiser – Jelenleg a legnépszerűbb hordozható elektromos füstölők, amelyek kapacitása 5 – 20 kg. Kiváló megfizethetőség. Minőségi füstölők húshoz, kolbászhoz és halhoz.
  • Rulyt – A hagyományos, optimális kapacitású fa füstölők képviselője. Az alapár a füstölőkamrát tartalmazza. A tűztér és a füstelvezető már az otthoni ezermester dolga.
  • Klarstein – A német Klarstein márka füstölőire nem lehet panaszkodni. Jó ár-méret arányt kínálnak a fogyasztóknak. Javasoljuk, hogy vessen egy pillantást a Flinstone elektromos füstölő kialakítására.
  • Tepro – Alternatív 2in1 berendezés (füstölő + grill) érdekes kialakítással, kerekekkel ellátva (mozdonystílus).
  • Happy Green – Egyszerű és kompakt fafüstös füstölő grillfelülettel kombinálva, amelyet kerti partikon vagy víkendházaknál finomságok előállítására hoztak létre.
  • Bradley Smoker – Prémium elektromos, teljesen automatizált füstölők. Előnyük, hogy biztosítják a füst egyenletes áramlását a kamra minden részén. Brikett tárolóval felszerelt, okostelefonon keresztül is vezérelhető.
  • Tohos – Bizonyított nagyméretű kerti fa füstölő készlet fém tűztérrel és füstelvezetővel.

Gyakran ismételt kérdések (GYIK/FAQ)

Milyen fát kell használni a füstöléshez?

A lomblevelű fákból származó friss fa a legmegfelelőbb. Tölgy, bükk, mogyoró, juhar, dió vagy éger is használható. Kisebb mennyiségben és a végső szakaszban gyümölcsfákból származó fa is (pl. cseresznye, szilva). Erős aromájuk és édeskés hatásuk van, ezért inkább kevesebbet, mint többet. Mindegyik fa jellegzetes aromát ad a húsnak, és az eredmény ezért mindig kissé eltérő lehet. Vigyázzon a nyírfával. Meg kell tisztítani a fehér kéregtől, különben a kátrány szabadul fel belőle. A tűlevelű fákból származó fa a füstölésre alkalmatlan.

Melyek a házi füstölő fő részei?

Tűztér (fém vagy tégla), füstölőkamra (néha szekrénynek is nevezik), füstelvezető, kémény, akasztóhorgok vagy rostélyok.

Hogyan kell füstölni a halat?

A füstölés ad a halhúsnak félreérthetetlen és eredeti ízt. A füstölés megkezdése előtt meg kell sózni a halakat – vagy a sót a bemetszésekbe dörzsölve, vagy sóoldatba merítve (kb. 90 g só 1 liter 1-5 ° C hőmérsékletű vízhez, 8 órán keresztül). A halhús utólag nem sózható. Az oldatból való eltávolítás után a halakról el kell távolítani a bevonatot, majd őrölt fűszerekkel és fokhagymával kell ízesíteni. Erősen rögzíteni kell a kampókhoz, hogy füstölés közben ne csússzanak. A halakat meleg füstös füstöléssel lehet jól elkészíteni. Kezdetben sterilizáljuk a halakat 80 ° C-on, és a fennmaradó időben folytatjuk 60 – 70 ° C hőmérsékleten. Az elkészítés ideje a halak fajtájától és méretétől függ. Hogy elkészült annak az egyértelmű jele gyönyörű aranybarna szín.

Hogyan kell füstölni a kolbászt?

Kolbász készítéséhez hozzátartozik a hidegfüstös füstölés. Helyezze a kész, érlelt és kihűlt kolbászokat fél órán keresztül 30 ° C hőmérsékletű vízbe. Ezután helyezze át ezeket a füst által 30- 40°C-ra melegített füstölőbe. Amint a felülete megszárad, szórja meg a tűzteret nedves fűrészporral és csökkentse a füst hőmérsékletét az ajánlott 20 ° C-ra. A kolbász füstölése legalább 24 órán keresztül tart, de 3 napig is elnyújtható.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Bradley Smoker Original XL Smoker
Fűtési mód: Elektromos
Magasság: 99 cm
Szélesség: 62 cm
Mélység: 37 cm
Súly: 26 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)245000 Ft Alacsony ár
2.Orange County Smokers 60360004
Fűtési mód: Elektromos
Magasság: 85,5 cm
Szélesség: 56,5 cm
Mélység: 56,5 cm
Súly: -
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)76000 Ft Alacsony ár
3.TEPRO Greendale
Fűtési mód: Fa
Magasság: 100 cm
Szélesség: 50 cm
Mélység: 50 cm
Súly: 30 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)74000 Ft Alacsony ár
4.TOHOS Kis kerti füstölő + tűztér
Fűtési mód: Fa
Magasság: 110 cm
Szélesség: 59 cm
Mélység: 49 cm
Súly: -
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)103000 Ft Alacsony ár
5.Orange County Smokers Oven 60360002
Fűtési mód: Elektromos
Magasság: 40 cm
Szélesség: 46 cm
Mélység: 40 cm
Súly: -
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)84000 Ft Alacsony ár
6.Happy Green Gril 3v1
Fűtési mód: Faszén
Magasság: 75 cm
Szélesség: 40 cm
Mélység: 40 cm
Súly: 5,8 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)15000 Ft Alacsony ár
7.Orange County Smokers Oven 16360016
Fűtési mód: Elektromos
Magasság: 42 cm
Szélesség: 60 cm
Mélység: 28 cm
Súly: -
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)33000 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új házi füstölő kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb füstölőt.

Add Comment

Click here to post a comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..