Kert és műhely

A legjobb fafestékek (teszt 2020)

fafestékekA fa a legnépszerűbb anyagok közé tartozik, melynek felhasználhatósága széleskörű – kültéren és beltéren is. Természetes anyag, amely időtálló, esztétikus és jelenleg drágább, mint az „utánzatai“. Fabútorok, fapadlók, burkolatok, ajtók és ablakok, teraszok, pavilonok, kerti bútorok vagy gyermekjátékok – ez a lista még nagyon hosszú lehetne. A fa minden előnyét – formálhatóságát és változatosságát – azonban a szükséges karbantartás kissé lefaragja. Nemcsak a férgek, hanem a penészgombák is behatolhatnak a fába, a nedvesség és a nap is jelentős károkat okozhat. Annak érdekében, hogy minél hosszabb ideig megőrizze minőségét, arculatát és tartósságát, van néhány tippünk Önök számára a legjobb fafestékekre, kiváló tulajdonságokkal és kiadóssággal.

Mielőtt elkezdenénk – tudja mi a különbség a fára való festék, olaj és lazúr között? Hogyan kell a fát megfelelően kezelni és festeni kültéren és beltérben? Összefoglaljuk az összes praktikus információt a vásárlási útmutatónkban. Célunk, hogy néhány perc alatt áttekintést kapjon, és könnyedén és helyesen végezze a fa felújítását vagy átalakítását saját ötletei szerint. A fafestékek felhasználói recenziói értékes információkat nyújtanak a festékek minőségéről, alkalmazáskor a viselkedéséről és a tényleges tulajdonságokról.

A legjobb fafestékek

Hogyan válasszon fafestéket

A fa – bent és kint – rendszeres karbantartást igényel a mechanikai behatások, a kopás, a kártevők és az időjárás ellen. Védő bevonatok nélkül a fa kiszárad, megreped, vagy nedvessé válik, penészesedik, és ideális hellyé válik a fapusztító kártevők számára. Jelenleg számtalan fa bevonat közül választhat. Míg egyesek hagyják, hogy a fa és pórusai szabadon lélegezzenek, mások bezárják a felületet. Van, amelyeket a természetes farajzolat és a fa szín jellemzi, mások tökéletesen lefedik az eredeti színt pontosan az Ön igényei szerint. Ha eddig a festékek-lakkok szekcióban úgy érezte magát, mint Alice Csodaországban, és otthon mérgelődött a rossz választás miatt, itt az ideje a „Hogyan válasszon megfelelően fafestéket“ témának.

Hogyan kell gondoskodni a fáról?

Ha kész fabútort vásárol, az első néhány évben kevésbé kell aggódnia. Azonban minden otthoni mester, aki fával dolgozik, tudja, hogy a fa, a műanyaggal és a fémmel ellentétben, gyorsabban reagál a környezetre. A bevonatok segítségével a védelem szintje azonban a fa felhasználásának céljától és a késztermék helyétől függ. Mit jelent ez? Például a tartó tetőgerendákra a kártevők, gombák és penészgombák elleni védelemre vonatkozó követelmények vonatkoznak (ez a ház statikája), a fajátékokra pedig a bevonatok biztonságára, tartósságára és ártalmatlanságára vonatkozó követelmények vonatkoznak. Ez az egyik oka annak, hogy a faápolást több szintre lehet osztani:

 • Fa impregnálása és pácolása – Elsődleges réteg, amely beszívódik a fába és csökkenti a kártevők és gombák megjelenésének kockázatát. Főleg „biocid“ hatással rendelkezik, nem nyújt védelmet a nedvesség vagy a szürkülés ellen.
 • UV-védelem – Pigmentet vagy UV-abszorbenst tartalmazó felületi bevonatok megakadályozzák a faanyag lebomlását és a természetes szín elvesztését.
 • Nedvesség elleni védelem – A külső felületi bevonatok (ideális esetben többrétegű) csökkentik a fa nedvszívó képességét, nem engedik, hogy a víz behatoljon a pórusokba. Ez megakadályozza a nagy repedések kialakulását (leggyakrabban a csomók körül), amelyek a teljes romláshoz és a rothadás elterjedéséhez vezetnek.
 • Színállóság – A lazúroknak és a fedőfestékeknek meg kell őrizniük tulajdonságaikat több szezon alatt.
 • Védelem a túlzott használattal szemben – A fapadlók és teraszok nagyobb fokú védelmet igényelnek a mechanikai sérülések ellen, és többféle bevonat/festék használatát igénylik.

Kiválasztás fafestékek

Alapvető különbségek – Festék, lazúr, olaj vagy lakk a fára?

Fafestékek

A fa fedőfesték lefedi a fa eredeti színét, szerkezetét és rajzolatát. A festék lehet szintetikus vagy vízzel hígítható. Leggyakrabban régebbi vagy alacsonyabb minőségű fa felújításánál használják. Ez azonban nem az egyetlen feltétel. A fedőfestékek színmintái gazdagok és számos inspirációt kínálnak mind beltérre, mind kültérre.

Fa lazúrfestékek

A fa lazúrfesték nagyon népszerű választás. Gyengéd szín – hasznos pigmenteket tartalmaz, amelyek megbirkóznak az UV sugárzással. Hangsúlyozza a fa természetes jellegét és rajzolatát. A fát védi az időjárástól, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy szabadon lélegezzen. A belső terekben a kiváló minőségű lazúrbevonat 8-10 évig tart. A kültéri környezethez válasszon sötétebb árnyalatot – több pigmentet tartalmaznak, így jobban védik a faanyag lebomlását (a fa szürkülése a nap hatására). Ezen felül – finoman fényes lakkréteget hagy a felületén. Az így kezelt fa ragyogása fa polírozókkal helyreállítható.

Faolajok

Az olajok az első favédő szerek közé tartoznak. Mélyen behatolnak a szerkezetbe, kezelik a fát, megakadályozzák, hogy kiszáradjon vagy megnedvesedjen. Többségük nem nyújt védelmet az UV-sugárzás ellen, ezért az olajréteget évente legalább kétszer meg kell újítani. A drágább és a magasabb színvonalú termékek azonban védenek az UV sugárzás ellen. A fa általában jól reagál az olajra és szinte életre kel.

Fa lakkok

A beltéri fa lakk fényes és áttetsző. A védőlakk megtalálható a terhelt felületeken (padló, burkolólapok), vagy olyan helyeken, ahol a fa stabilitásának megőrzése különböző hőmérsékleteken is szükséges (ablakok, ajtók – hogy télen ne dolgozzanak). A lakk kemény védőréteget hoz létre a felületen, és megvédi a nedvességtől és a mechanikai sérülésektől. Kültéri környezetben a lakkra további követelmény hárul – UV-védelem. Felvitel közben tejfehér, száradás után áttetsző marad. Nem éri el a beltéri lakk fényét, de a fa védelme magasabb, mint a lazúrok esetében.

Szintetikus vagy vízzel hígítható/vízbázisú festék?

 • A kezdők számára ideális egy vízzel hígítható (ökológiai) festékkel kezdeni. Nincs szaga, gyorsabban szárad, és könnyen lemoshatja a szennyeződéseket a szerszámról, akár magáról is. A siker érdekében alaposan tisztítsa meg és zsírtalanítsa a festendő felületet. Nem alkalmas régebbi festékek bevonására, valamint olyan helyekre, amelyek a használat miatt túlságosan terheltek (ajtók, fiókok).
 • A szintetikus fa fedőfestékek biztonságosabbak a kiterjedt felújítások során. Nem igényelnek sima felületet, de készüljön fel a jellegzetes szagokra, ezért megfelelő szellőztetéssel párosuljon a festék felvitele. Az ökológiai festékekkel ellentétben nagyobb a buborékok és a megfolyások veszélye, tehát a szintetikus festékkel való festéshez erős és tapasztalt kéz szükséges.

Mikor alkalmazzák a pácot?

A pácokat gyakran átlátszó lakkokkal együtt használják. A pác önmagában „csak“ más színűre festi a fát – leggyakrabban halványról a kifejezőbbre. Ezért egy matt halvány bükkfából otthon egy elegáns „cseresznyét“ lehet varázsolni. De fontolja meg alaposan a lépését – visszaút nincs.

Mi a teendő, ha …

 • Szeretné megőrizni a fa természetes színét és rajzolatát? Válasszon egy lazúrt olyan árnyalatban, amely a lehető legközelebb van a fa természetes színéhez, vagy egy fa lakkot.
 • Meg akarja menteni a sérült fát a felesleges festéktől? Távolítsa el a felesleges festéket a csiszolással, és próbálja meg a felújítást fafestékekkel.
 • Meg akarja változtatni a fa színét? Választhat több gyártó néhány száz fa fedőfestéke közül. Ha természetesen halvány fáról van szó, akkor kipróbálhatja a pác + lakk kombinációját is.
 • Szeretne ökologikusan és gyorsan festeni? Válasszon egy vízbázisú festéket vagy fa lazúrfestéket. Minimális szag, biztonságos munka, a szerszámok gyors tisztítása.

Miért néz ki “egy doboz” két faanyagon másképpen?

Minden kert vagy akár a szoba berendezése is esztétikus megjelenést mutat, ha minden egy tónusú. A végső hatást a fa anyagának lágysága és természetes színe határozza meg. A puhafa nagyobb nedvszívó képességű, a színes pigmentek mélyebben hatolnak be, tehát a szín nem tűnik olyan intenzívnek, mint a keményfán. Ugyanúgy látni fogja a különbséget, ha bükköt és fenyőt festett / pácolt. A színmintáknál leggyakrabban olvashatja, hogy az adott árnyalatot 3 rétegben alkalmazzák a bükkre. Ezért gyakran előfordul, hogy a színezés eredménye eltér attól, amit a festékes doboz fedelén látott.

vintage fafestékek

Milyen fafesték színeket ismerünk és hol használhatók?

A minőségi fa fedőfesték gazdag választékot kínálnak –olyan színektől, amelyek hűen imitálják a különféle fa színeket, egészen a színek széles skálájáig. A gyártók megpróbálják kielégíteni a fogyasztókat, tehát szinte biztos, hogy a kívánt árnyalatot megtalálja. És ha nem, akkor a specializált üzletekben elkészítik. Manapság már nem probléma a tapétán található piros pontok és a fából készült étkezőszékek piros színét összehangolni.

Legnépszerűbbek színek közé tartozik a fehér fafesték, a szürke, a homokszín, a fáradt rózsaszín, de a türkiz, a csokoládé és az olíva árnyalatai is. A kertben a zöld és vörösesbarna árnyalatok vezetnek. Ha Ön kedveli a vintage stílust, akkor minden bizonnyal megtalálja azokat a színeket, amelyekkel játszva létrehozhatja ezt a stílust.

A kezdők leggyakoribb hibái

 1. Minden kerítés lécet fessen fentről lefelé. Ne osztja két részre. A csatlakozás látható lenne.
 2. A festéknek nem szabad száradnia közvetlen napfényben vagy esőben. Védő tulajdonságai gyengülnek.
 3. Pigmentált – színes lazúrok alkalmasak a kültéri használatra. A színteleneknek nincs elegendő UV-védelme.
 4. Miután olajat használt a fa védelmére, a lazúr vagy lakk később nem fogja be a fát.
 5. Ne essen kétségbe, ha nem az első bevonat nem tetszik. Leggyakrabban 2-3 réteget kell felvinni. Legyen türelmes és ne siessen – az eredeti rétegnek alaposan meg kell száradnia.

Hogyan kell helyesen befesteni a faanyagot?

Hogyan kell felvinni az első réteget? (kültéren és beltérben)

A fával való munkának megvannak az alapelvei és lépései, amelyeket nem érdemes kihagyni. A tiszta természetes fát először impregnálni kell. Ez javítja a kártevőkkel szembeni ellenálló képességét, és csökkenti a nedvszívó képességét, és ezáltal a festék vagy a lazúr mennyiségének szükségességét. Miután az impregnálás után a fa megszáradt, finoman csiszolja meg a fát, és a festéket (lazúrt) egyenletesen “a szál” irányába vigye fel. Ügyeljen a megfolyásokra.

Beltérben elhelyezett fa esetén összpontosítson a fametszetek kiemelésére (vagy a festékkel való alapos bevonásra) és a mechanikai ellenállás növelésére, pl. egy réteg lakkal. Az ultraibolya sugárzás vagy a nedvesség elleni védelmet nyújtó termékek nem használhatók a szokásos bútoroknál.

Kültéren éppen az UV-védelemre + kiszáradás és nedvesség elleni védelemre van szükség. Nem javasoljuk vastag lakkréteg kialakítását a fára a kertben. A repedésen keresztül kezd a fába befolyni a víz, és mivel a lakkozott fa nem lélegzik, fokozatosan belülről rothad és gombásodik. A kültéri bevonatoknak biztosítaniuk kell a fa lélegző képességét, miközben minél hosszabb ideig megőrizni a minőségét.

Mikor kell újrafesteni/felújítani?

A legjobb az eredeti festék első repedései esetén vagy a fa színének első megváltoztatásánál. Leggyakrabban szürkül a fa. Az ultraibolya sugarak azoknak a fa-összetevőknek a kémiai bomlását okozzák, amelyek felelősek a színéért. Különösen az eső mossa ki ezeket, és a helyüket a fa szerkezetében a por és a szennyeződés veszi át.

 • Olaj – a kültéri bútorok és teraszok bevonatát tavasszal és ősszel (évente kétszer) kell felújítani.
 • Lazúr- és lakkréteget meg kell újítani, ha repedések jelentkeznek. A felületet meg kell tisztítani, kissé megcsiszolni és egységesíteni.
 • Fa fedőfesték – a hibás helyet meg kell csiszolni, az egész felületet zsírtalantani kell hígítóval a lakkmaradványoktól, viaszoktól és zsíroktól.
fest a fa ablakokon

Mikor van a megfelelő idő a fa festésére?

A legjobb idő a tavaszi és őszi hónapokban van. Az új bevonatokat közvetlenül az alkalmazás után ne tegye ki fagynak, közvetlen napfénynek vagy nedvességnek. Ezért figyeljen nemcsak az esőre, hanem az esti harmatra is.

Milyen festéket vásároljon fabútorokhoz és játékokhoz?

Ha változtatásokat végez a lakásában / házában, akkor ragaszkodjon a legkelendőbb akrilfestékekhez (pl. Slovakryl, Balakryl, Ekokryl). Jó kiadóssággal, kenhető képességgel rendelkeznek, nincs szaguk (vízben oldódnak), gyorsan száradnak, és néhányuk viseli az ökologikus és ártalmatlan jelzőt. Ezért alkalmasak gyermekbútorok és játékok kezelésére, valamint étkező- vagy konyhabútorokra is.

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új fafesték kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb fafestéket.

Add Comment

Click here to post a comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..