Szépség és kozmetika

A legjobb fényvédők (SPF) arcra (recenziók és teszt) 2024

nő és a nap Hogyan válassza ki a legjobb fényvédőt (SPF) arcra és mire kell figyelni? A napsugarak sokféleképpen hatnak a bőrre – a kellemes felmelegedéstől kezdve a barnuláson át a pigmentfoltok, mélyebb ráncok és egészségügyi kockázatok kialakulásáig. Ma már köztudott, hogy a fedetlen bőr öregszik a leggyorsabban, és ennek egyik oka az UV-sugaraknak való kitettség. Az UV-sugarak kimerítik a bőrt, idő előtti öregedést és a bőrsejtek maradandó károsodását okozzák. Így a napvédelem sokunk napi bőrápolási rutinjának szerves részévé vált.

Ha új fényvédő krémet keres, és szeretne gyorsabban eligazodni a széles választékban, inspirálódjon a kifejezetten az arcbőr igényeihez tervezett SPF-fel rendelkező krémek rangsorából. Ellentétben az univerzális napozókrémekkel, amelyekhez különösen nyáron nyúlunk, ezeknek a kozmetikai termékeknek a formuláit úgy tervezték, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak az arcbőrnek, és teljes mértékben figyelembe veszik a bőrtípust. Tudjon meg többet arról, hogyan válasszon SPF-fel ellátott termékeket az arcra, és mire valóak. Választáskor olyan jó hírű márkákhoz ragaszkodjon, amelyek már sok elégedett vásárlót szereztek. Az SPF-fel ellátott arcápoló termékek eladásai, tesztjei és recenziói szintén érdekes termékek irányába mutathatnak.

A legjobb fényvédők (SPF) arcra (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.La Roche-Posay Anthelios UVMUNE 400
+ erős védelem az UVA, UVB, és hosszúhullámú sugarak ellen
+ minden bőrtípusra, és fotótípusra is alkalmas
+ reaktív, és intoleráns bőrre is használható
⭐ 100 %11500 Ft Alacsony ár
2.Bioderma Photoderm Aquafluid
+ hatékonyan véd az UVA és UVB sugárzástól
+ a magas hőmérsékleteknek, páratartalomnak is ellenáll
+ 8 órán át hidratálja az arcbőrt
⭐ 100 %8000 Ft Alacsony ár
3.Avène Sun Anti-Age
+ védelmet nyújt az UVA és UVB sugárzás ellen, hosszantartó stabilitású
+ fotostabil és vízálló
+ egységesíti az arcbőr színárnyalatát
⭐ 98 %10000 Ft Alacsony ár
4.Eucerin Sun Oil Control
+ megfelelő a zsíros és aknéra hajlamos arcbőrre
+ akár 8 órán át mattítja az arcbőrt
+ hidratálja az arcbőrt és azonnal felszívódik
⭐ 96 %9500 Ft Alacsony ár
5.Beauty Of Joseon Relief Sun Rice + Probiotics
+ UV-sugárzás elleni magas fokú védelmet biztosít
+ könnyű, krémes összetétel, amely nem ragad
+ intenzíven hidratálja és táplálja az arcbőrt
⭐ 96 %12500 Ft Alacsony ár
6.Yves Rocher Fényvédő pajzs arcra
+ Védelmet nyújt az UV sugárzás ellen
+ Minden bőrtípusra
+ Táplálja, megfiatalítja és feszesíti a bőrt
⭐ 94 %10000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon fényvédőt (SPF) arcra

Rég elmúltak már azok az idők, amikor csak akkor nyúltunk napozókrémért, amikor a medence melletti napozóágyon napoztunk. Ma már az SPF (Sun Protection Factor) megtalálható az egész évben használt nappali krémekben, alapozókban, sőt még az ajakbalzsamokban is. Valójában a napsugárzás spektrumának egy része UV-sugárzás, amely rövidhullámú UVA-sugarakat és UVB-sugarakat hordoz. A napsugárzás rövidhullámú spektruma áll számos, a bőrt érintő kockázat mögött.

Előbb-utóbb az UVA és az UVB sugárzás megviseli az arcbőr/bőr minőségét és megjelenését, ha a bőrt nem védjük kellőképpen a napsugaraktól. És nem csak esztétikai problémákról van szó. A hosszan tartó védtelen kitettség a bőr leégéshez és a bőrrák kialakulásának kockázatához vezet.

Mi az UVA és UVB sugárzás?

A Nap energiaforrás, és a napsugárzás segít a bőrnek a fontos D-vitamin termelésében. Különböző hullámhosszúságú sugarak spektrumából áll, amelyeket három csoportra osztanak: infravörös sugárzás (a bőr meleg érzetét okozza), látható fény (látással érzékelhető) és ultraibolya sugárzás (különböző rétegekben hat a bőrre). Az ultraibolya sugárzásnak való kitettség az, ami nagyon veszélyes lehet a bőrre. Az UV-sugárzás UVA, UVB és UVC sugarakat hordoz.

UVA sugárzás</em >

Ezek a sugarak a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak, és az UV-sugárzás 95%-át teszik ki. Az UVA-sugarak egész évben állandó intenzitással hatnak, még az üvegen, szmogon vagy felhőkön keresztül is, és visszaverődnek a hóról és a homokról. Gyors lebarnulást okoz egészen a leégésig, és még súlyosabb következményekkel jár a bőr hosszú ideig tartó, fényvédelem nélküli expozíciója esetén. Károsítja a bőrsejteket, korai öregedést, napallergiát okoz, és fokozza a pigmentfoltok kialakulását. Szabad gyökök képződését okozza a bőrben, ami bőrrákhoz vezethet.

UVB sugárzás</em >

Ez a sugárzás a bőr felső részén aktív, szükséges a D-vitamin szintéziséhez, és az UV-sugárzás 5%-át teszi ki. Intenzitása nem azonos az év folyamán, sőt a nap folyamán sem. Az UVB sugárzás délben – tavasszal és nyáron – a legintenzívebb. Serkenti a bőr melanin termelését, ami a barnulásért felelős. Ha a bőr a legintenzívebb UVB sugárzásnak van kitéve napvédelem nélkül, a bőr vörössé válik, barnul vagy akár le is éghet. Az ismételt leégést a bőr megjegyzi, és a bőrrák kialakulásának is oka lehet.

Megjegyzés: Az UVA- és az UVB-sugarak hatását ezzel a segítséggel megjegyezheti – az UVA sugárzás a bőr öregedését (Aging), az UVB sugárzás a leégést (Burning) okozzák.

UVC sugárzás</em >

Az UVC-sugarak a legveszélyesebbek az összes UV-sugár közül. Lebontják az élő szervezetek DNS-ét, és halálos hatásúak. Szerencsére az UVC sugárzást az ózonréteg és a molekuláris oxigén teljesen elnyeli.

Mi az a SPF védelem?

A fényvédő termékek SPF-et tartalmaznak – angol Sun Protection Factor elnevezésből. Az SPF után egy szám következik, például SPF 6, SPF 10, SPF 15, SPF 20, SPF 25, SPF 50, SPF 100 és mások. Minél magasabb a szám az SPF után, annál tovább lehet a bőrt a napsugaraknak kitenni a leégés veszélye nélkül. A sugárzás intenzitásától és a bőr fototípusától függ, hogy ez az intervallum valójában hogyan növekszik a nem védett bőrhöz képest. Például az SPF 30 lényegesen rövidebb ideig tart a világos bőrön, mint a barna bőrön. Ismételje meg az alkalmazást az adott SPF krém csomagolásán ajánlott módon.

A fényvédelem szintjét jelentősen befolyásolják még:

 • a felhasznált termék minősége (a szűrők stabilitása),
 • a fizikai aktivitás szintje,
 • a vízzel való érintkezés,
 • izzadás,
 • textíliával való letörlés, …

Ha a szabadban tartózkodva SPF krémet ken magára, és izzad, törölközik, akkor a szűrők élettartama gyorsan csökken, és a termékréteget meg kell újítani.

Az időskála mellett, amikor a kozmetikai termékeken az SPF faktorát nézzük, figyeljük meg, hogy széles spektrumú fényvédelemről (UVA + UVB) van-e szó, vagy csak az UVB sugárzás ellen nyújt védelmet. A koreai kozmetikai termékeken megtalálható a feltüntetett PA index (PA+, PA++, PA+++, PA++++). A több + nagyobb védelmet jelent az UVA sugárzás ellen.

A számérték a káros UVB sugárzás blokkolt százalékos arányával is összefügg. Az SPF 10 az UVB sugárzás 90%-át, az SPF 15 93%-át, az SPF 30 97%-át, az SPF 50 pedig 98%-át blokkolja. Minél érzékenyebb a bőre a napsugárzás okozta károsodásokra (világos bőrtípus, pigmentáció, ráncokra való hajlam, dehidratáció, …), annál magasabb szintű védelmet kell adnia neki, mert már egy kevés is elég ahhoz, hogy komoly következményekkel járó károsodást kockáztasson.

bőr és a nap

Miért használjon fényvédőt (SPF) az arcra?

A válasz erre a kérdésre elég egyértelmű – az arc, a nyak és a kéz az emberi test bőrének legkiszolgáltatottabb részei közé tartozik. Az egész éves napsugárzás, az időjárási viszonyok, a hőmérséklet-változások különböző kozmetikai ápolás szükségességét eredményezi. Ezenkívül – az arcbőrnek gyakran meg kell küzdenie a dekoratív kozmetikumokkal és a rendszeres tisztítással. Mindez befolyásolja a természetes egyensúlyát és a külső tényezőkkel szembeni védekező képességét. Az arcbőrnek vannak olyan részei is, amelyek különleges igényeket támasztanak – például a szemhéj környéke, az orr és az ajkak, amelyek érzékenyebbek a nap vagy a fagy okozta károsodásokra.

Nem véletlenül vannak kifejezetten kézre, testre és arcra való kozmetikumok. Az arcra szánt speciális kozmetikai termékek továbbfejlesztett összetételűek és fokozott hatásúak, attól függően, hogy mi a céljuk és az elvárt hatásuk. És nem lesz ez másképp a fényvédelemmel sem.

Az arcbőr, amely egész évben, a nap különböző időszakaiban szembesül a napsugarakkal, precízebb védelmet érdemel. Akár munkába jár, akár boltba megy, akár kutyát sétáltat, vagy a kerti ágyásokat ápolja, a napsugarak biztosan érik az arcbőrét.

A védőszűrők mellett egy SPF-fel ellátott arcápoló termék a bőrtípusának megfelelő összetételt is kínál. Ez azt jelenti, hogy akkor is kiválaszthatja az arcának legmegfelelőbb fényvédőt (SPF), ha zsíros vagy száraz a bőre. Ennek oka, hogy a formulát a bőr igényeihez igazítják. Számos arcra való fényvédő termék olyan összetételű, hogy a hatásukat ne korlátozza a make-up sem.

Mit vegyen figyelembe, amikor SPF-fel ellátott arckrémet választ?

 • Bőr fototípusa – A világos, szeplős bőrtől kezdve, amely a napra gyorsan vörösödéssel reagál, a sötét bőrig, amelyet ritkán fenyeget leégés. A bőr fototípusa a bőr napfényre való érzékenységével függ össze. Összesen legfeljebb 8 fototípus létezik, és minél magasabb a fototípus, annál ellenállóbb a bőr a napsugárzással szemben. Egy világos hajú szőkének nagyobb mértékben kell védenie a bőrét, mint egy sötét hajú barnának.
 • Bőrtípus – Az arcra való fényvédő – SPF kiválasztásakor a bőrtípusa alapján is választhat a termékek között: normál, száraz, zsíros és kombinált bőrtípus. A zsíros bőrűek számára léteznek könnyű, mattító folyadékok SPF-fel olaj nélkül és nem komedogén összetétellel. A száraz és dehidratált bőr értékelni fogja a sűrűbb krémes textúrát, amely nagyon jól megköti a vizet.
 • SPF – Bőre napfényre való érzékenységétől függően válasszon SPF-et. A legkelendőbb arcápoló termékek SPF 25, SPF 30 és SPF 50 faktorral rendelkeznek. Érdeklődjön, hogy a keresett termék széles spektrumú védelmet (UVA + UVB) vagy csak UVB elleni védelmet nyújt-e.
 • Évszak – Számoljon azzal, hogy egy év alatt több SPF krém fog megfelelni Önnek (és napi használat esetén többet el fog használni). A könnyebb textúrák magasabb fényvédő faktorral nyáron, a sűrűbbek télen megfelelőek.
 • Speciális igények – Ha bőrproblémái vannak, érzékeny a bőre vagy napallergiás, körültekintően válasszon a bevált gyógyszertári márkák közül. Portfóliójukban hipoallergén, parabének, színezékek és egyéb irritáló összetevők nélküli termékeket talál.

Fényvédő – SPF az arcra kémiai vagy ásványi szűrőkkel?

A fényvédőkben kétféle szűrő van jelen – kémiai és ásványi.

A kémiai szűrő behatol a bőrbe, majd a bőrt érő UV-sugarakat elnyeli és hővé alakítja. Ahhoz, hogy megbízhatóan működjön, a szűrőnek kellőképpen fel kell szívódnia, ezért ajánlott 20 perccel a napon tartózkodás előtt alkalmazni. Könnyedebb textúrájú, és nem hagy fehér filmréteget.

Az ásványi szűrő nem hatol be a bőrbe. Pajzsot képez a felszínen, amely visszaveri az UV-sugarakat. A felvitel után azonnal hat, nincs szükség felszívódási időre. Az első néhány percben fehér filmréteget hagy maga után. Érzékenyebb bőrre alkalmasabb.

A kétféle szűrőt gyakran kombinálják a modern fényvédő termékekben.

Fényvédő krém és fényvédő make-up – használjuk mindkettőt?

Az SPF-fel ellátott make-up nem biztosít precíz és egyenletes védelmet egész nap. Ezért először SPF-t tartalmazó arckrémet kell felvinni, néhány percig rajta hagyni, és csak ezután következik a dekoratív kozmetikum.

Ugyanakkor azonban felmerül a kérdés – Hogyan lehet az SPF-et néhány óra elteltével felújítani, ha make-up van az arcon? Nem praktikus munkából hazafelé menet eltávolítani a sminket, csak azért, mert egy újabb réteg krémet szeretne a bőrére felvinni. Erre a célra speciális SPF-fel ellátott arcpermeteket, SPF-fel ellátott spray-ket vagy SPF-fel ellátott könnyű púdereket fejlesztettek ki. Azonban egy kalap is hasznos lehet.

Milyen gyakran kell alkalmazni SPF-et az arcon?

A fényvédő krémekben található szűrők élettartama csökken, ha izzadságnak, víznek vagy bőrsúrlódásnak vannak kitéve. Egy jó minőségű, SPF-fel ellátott arckrém ellenáll a víznek és az izzadságnak is, de ha kétség merül fel, hogy az aktív napozás során károsodott, akkor célszerű például 3 óra elteltével újra felvinni egy réteg terméket. Az újrakenéskor ne feledkezzen meg a nyakról és a fülek érzékeny bőréről sem.

Arcra való fényvédők (SPF) ára

Mennyit fizet egy jó minőségű, SPF-fel ellátott arckrémért? Annak a fényvédő krémnek, amelyet a nyári hónapokban (és esetleg egész évben) minden nap használni szeretne, a legjobb tulajdonságokkal kell rendelkeznie, hogy ne kerülje el a rendszeres használatát. A választék széles, és ahogy a kozmetikumok esetében szokás, különböző minőségű termékeket tartalmaz.

Fényvédők (SPF) arcra 3500 forintig

Ebben az árkategóriában fényvédő – SPF krémek kisebb utazócsomagjait, valamint alacsonyabb védelmi faktorral rendelkező krémeket talál. Ismert és kevésbé ismert márkák fényvédői is kaphatók. Választáskor vegye figyelembe a fényvédő (SPF) krémek recenzióit, hogy elkerülje a nem megfelelő vásárlást. Népszerűek a vízálló, gyorsan felvihető fényvédők.

Fényvédők (SPF) arcra 3500 és 10500 forint között

A jelenleg legkelendőbb arcra való fényvédő – SPF krémek által képviselt kategória ár/minőség és ár/teljesítmény arányával nyűgöz le. Az összetétel megfelel az árnak, így indokolt elvárni mind a stabilabb szűrőket, mind a kíméletes, az adott bőrtípus igényeihez kialakított formulát. A zsíros, de a száraz és érzékeny bőrre is talál minőségi fényvédő – SPF krémet. A fényvédelem szintje magasabb és komplexebb.

Fényvédők (SPF) arcra 10500 forinttól

Világos és érzékeny a bőre a napra? Vagy nyáron túlzott pigmentációtól vagy gyorsabban mélyülő ráncoktól szenved? Egy minőségi fényvédő – SPF krémnek a szépségápolási készletének részét kell képeznie – de nem akármilyennek. Számos érdekes fényvédő krémet talál a prémium gyógyszertári márkák kínálatában, amelyek a fejlett fényvédelmet, a hosszabb élettartamú szűrőket és a tápláló ápolást ötvözik, hogy megfeleljenek a bőre igényeinek és problémáinak.

A legjobb arcra való fényvédő (SPF) márkák

 • Bioderma – A Bioderma dermokozmetikumok gazdag portfóliójában egy komplett fényvédő termékcsalád található, a Bioderma Photoderm, amely minden bőrtípusra alkalmas. Magas fokú védelmet nyújt a napsugárzással szemben, beleértve az UVA sugárzást is.
 • Nuxe – Ha a francia Nuxe márka rajongója, ne hagyja ki a népszerű Nuxe Sun termékcsaládot. Úgy állították össze, hogy védelmet nyújtson a bőrnek, ugyanakkor hidratálja és táplálja. Könnyen kenhető, gyorsan beszívódik.
 • La Roche Posay – Az érzékeny bőrűek jól ismerik a francia La Roche Posay dermokozmetikumokat. Bőrgyógyászokkal együttműködve hozták létre, és az érzékeny és reaktív bőr igényeit célozza meg. Az Anthelios egy olyan termékcsalád, amely megfelelő alkalmazás esetén nagyon magas UVB/UVA védelmet biztosít. Jó tolerálhatóság még a bőr érzékeny részein is.
 • CeraVe – A népszerű CeraVe márka sok rajongót szerzett magának kiváló ár/teljesítmény arányával. Az SPF 30-as vagy SPF 50-es fényvédő faktorral ellátott nappali hidratáló krém könnyű textúrával és formulával rendelkezik, amely nyugtat, hidratál és segít helyreállítani a bőr gátat.
 • Eucerin – A német dermokozmetikai márka, az Eucerin hosszú hagyományokra és rengeteg innovációra támaszkodhat, amelyek termékeit előremozdítják. A felnőtt és gyermek bőrre egyaránt alkalmas védő krémek és gélek választéka széles. Emellett az UV-szűrők más, egész éves használatra tervezett kozmetikai termékekben is megtalálhatóak – például az Eucerin Dermopure és az Eucerin Antipigment (topseller).
 • Purito – A fiatal dél-koreai márka büszke termékeinek hatékonyságára és kíméletességére. A népszerű Purito Daily Go-To Sunscreen a kémiai és ásványi szűrőket kombinálja, és széles spektrumú védelmet nyújt az UVA és UVB sugárzás ellen.
 • Nivea – A megfizethető Nivea Sun termékcsalád különböző bőrtípusokra való termékeket tartalmaz – a gyermek bőrtől a fokozottan pigmentált felnőtt bőrig.
 • Neutrogena – Ha olyan nappali krémet keres, amely védi a bőrét az időjárás viszontagságaitól, hidratál és védelmet nyújt az UVA és UVB sugárzás ellen, a Neutrogena Hydro Boost érdekelheti.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.La Roche-Posay Anthelios UVMUNE 400
+ erős védelem az UVA, UVB, és hosszúhullámú sugarak ellen
+ minden bőrtípusra, és fotótípusra is alkalmas
+ reaktív, és intoleráns bőrre is használható
⭐ 100 %11500 Ft Alacsony ár
2.Bioderma Photoderm Aquafluid
+ hatékonyan véd az UVA és UVB sugárzástól
+ a magas hőmérsékleteknek, páratartalomnak is ellenáll
+ 8 órán át hidratálja az arcbőrt
⭐ 100 %8000 Ft Alacsony ár
3.Avène Sun Anti-Age
+ védelmet nyújt az UVA és UVB sugárzás ellen, hosszantartó stabilitású
+ fotostabil és vízálló
+ egységesíti az arcbőr színárnyalatát
⭐ 98 %10000 Ft Alacsony ár
4.Eucerin Sun Oil Control
+ megfelelő a zsíros és aknéra hajlamos arcbőrre
+ akár 8 órán át mattítja az arcbőrt
+ hidratálja az arcbőrt és azonnal felszívódik
⭐ 96 %9500 Ft Alacsony ár
5.Beauty Of Joseon Relief Sun Rice + Probiotics
+ UV-sugárzás elleni magas fokú védelmet biztosít
+ könnyű, krémes összetétel, amely nem ragad
+ intenzíven hidratálja és táplálja az arcbőrt
⭐ 96 %12500 Ft Alacsony ár
6.Yves Rocher Fényvédő pajzs arcra
+ Védelmet nyújt az UV sugárzás ellen
+ Minden bőrtípusra
+ Táplálja, megfiatalítja és feszesíti a bőrt
⭐ 94 %10000 Ft Alacsony ár

Rövid összefoglaló

Nem elég, ha csak napozáskor vagy nyaraláskor használunk napozókrémet. Az UV-sugárzás az iroda ablaka mögött vagy az autóban vezetés közben is megtalál minket. Még akkor is hat a bőrre, ha kint felhős az idő. Mit jelent ez?

Egész évben van értelme arcra való fényvédőt (SPF) használni. Korlátozza a bőr idő előtti öregedését, a túlzott pigmentációt és védelmet nyújt a bőrsejtek túlzott károsodásával szemben. Egy jó választással megbízható „pajtást“ szerezhet a kozmetikai felszerelésébe, amely plusz bónuszként hidratálja, nyugtatja a bőrt, vagy ideális alapréteget képez a smink alá.