Sport és outdoor

A legjobb funkcionális termo alsóneműk (recenziók és teszt) 2024

legjobb funkcionális termo alsóneműk
A termo alsónemű, más néven funkcionális alsónemű, számos sport és szabadtéri tevékenység során a ruházat kulcsfontosságú része. A következő tippek segítenek kiválasztani a legjobb termo alsóneműt, és megismerni annak összes alapvető előnyét.

A termo alsónemű kiválasztásakor támaszkodhat mások tapasztalataira, de ugyanúgy érdemes saját kutatásba is belefogni, teljes mértékben figyelembe véve az egyéni igényeket. Első lépésként fontos figyelembe venni, hogy az év mely időszakában fogja használni a termo alsóneműt, mennyire igényes a fizikai aktivitása, és mennyire ismeri a réteges öltözködést. Azt is el kell döntenie, hogy külön-külön egy póló és egy nadrág érdekli-e, vagy inkább egy olyan termo alsónemű szett, amely minden részében ugyanazokat a tulajdonságokat kínálja, és ugyanolyan karbantartást igényel.

A funkcionális alsóneműk esetében több száz különböző termék közül választhat, ezért javasoljuk, hogy nézze meg a funkcionális alsóneműk számos tesztjét és recenzióját. Természetesen az ilyen típusú ruhák minőségével szemben magasak az elvárások, ezért érdemes valamivel magasabb árral számolni. Nem fogja azonban megbánni, hogy minőségi termo alsóneműbe fektetett. A kiváló hőszabályozó képesség, a száraz és kényelmes érzés biztosítása a bőrön, fokozza a mozgás örömét.

A legjobb funkcionális termo alsóneműk (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Klimatex DASTY
✔️ lapos varrások
✔️ légáteresztő, gyorsan száradó, nedvességelvezető anyag
✔️ hosszított hátrész, passzés ujjak
5 out of 5 stars (5 / 5)8000 Ft Alacsony ár
2.Helly Hansen HH LIFA STRIPE CREW
✔️ bluesign
✔️ lapos varrások
✔️ rugalmas anyag
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)22500 Ft Alacsony ár
3.Arcore FABIAN
✔️ varrásmentes konstrukció
✔️ kellemes, rendkívül rugalmas és légáteresztő anyag
✔️ ultrakönnyű, egyszerűen elcsomagolható termék
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)7000 Ft Alacsony ár
4.Craft CORE DRY ACTIVE COMFORT
✔️ elasztikus, lapos varrások
✔️ széles, rugalmas passzé az ujjak végén
✔️ rugalmas szegély az alsó részen
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)15500 Ft Alacsony ár
5.Klimatex OTO
✔️ kellemes tapintású anyag
✔️ fésült belső oldal
✔️ légáteresztő, gyorsan száradó, nedvességelvezető
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)8000 Ft Alacsony ár
6.Arcore CRES
✔️ kellemes, rugalmas és légáteresztő anyag
✔️ varrásmentes kialakítás
✔️ gyors nedvességelvezetés
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)4500 Ft Alacsony ár
7.Craft CORE DRY ACTIVE COMFORT
✔️ lapos varrással készült rugalmas kialakítás
✔️ széles passzé a szárak végén
✔️ nagyon kényelmes magasabb derék
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)15500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon termo alsóneműt

Ha szívesen tölt időt a szabadban sportolással vagy a természetben, valószínűleg már saját bőrén tapasztalta a nem megfelelő öltözködés következményeit. Néha alulöltözött vagy, máskor túlöltözött. A szabadban az időjárás és a hőmérséklet-változások szeszélyeivel úgy tud a legjobban megbirkózni, ha odafigyel a ruházat rétegezésére. Ez nem egy alapréteget és egy kabátot jelent, hanem inkább több vékonyabb, egymással együttműködő réteget. Kezdjük tehát az alapokkal – a termo alsóneművel!

A termo alsónemű alapvető feladatai és funkciói

A funkcionális alsónemű szerepe az egyik legfontosabb a megfelelő rétegezésben. Közvetlenül érintkezik a bőrrel, ezért olyan kellemes anyagokból készül, amelyek nem okoznak bőrirritációt. Hatékonyan elvezeti az izzadságot a testtől a nagyobb fizikai aktivitás során, szárazon tartja Önt, és segít fenntartani az optimális testhőmérsékletet.

Jó választás esetén a funkcionális termo alsónemű a „második bőrévé“ válik, habozás nélkül használhatja a téli városi sétához is egy pulóver és farmer alatt. Nem csak sportoláshoz vagy egy hosszabb erdei sétához…

termikus fehérnemű sportokhoz

A termo alsónemű előnyei és hátrányai

 • A termo alsóneműk anyaga olyan szerkezetű, hogy nem halmozza fel az izzadságból származó nedvességet. Hatékonyan és gyorsan elvezeti a testtől. Még igényesebb mozgás esetén sincs nedves ruharéteg a bőrén, és semmi sem hűsíti.
 • A termo alsónemű nagyon jól fenntartja a testhőmérsékletet. Megszünteti a szél és a fagy okozta hidegérzetet.
 • A vastagságtól, a céltól és a funkcionalitástól függően a termo alsónemű alkalmazkodik az Ön tempójához, és optimális tulajdonságokat biztosít (pl. nyáron enyhén hűt, télen melegít).
 • A szintetikus termo alsónemű nagyon könnyű, ha átázott. Egy gyors mosás után rövid idő alatt megszárad.
 • Egyes szöveteket speciális kiegészítő kezelésekkel terveztek – penész, baktériumok, szagok elleni védelem, anti-pilling kezelés, statikus elektromosság megszüntetése.
 • A megfelelő méret esetén a termo alsónemű testhez álló, kényelmes, rendkívül rugalmas, és nem nyom sehol. Mozgás közben sem nyúlik ki/nem göngyölődik felfelé. További bónusz a kényelmes lapos varratok.
 • Szinte minden sportághoz létezik már megfelelő termo alsónemű, amely támogatja a teljesítményét és az általános kényelmét.
 • Ahhoz, hogy a termo alsónemű tulajdonságait a lehető leghosszabb ideig megőrizze, ügyelnie kell arra, hogy kövesse a címkén ajánlott ápolási előírásokat. Például nem szabad öblítőt használni a termo alsóneműre, nem szabad magasabb hőmérsékleten mosni vagy szárítógépben szárítani.
 • A jó minőségű funkcionális alsóneműk árban felvehetik a versenyt az öltözet középső és felső rétegével.
 • Az extra vékony szintetikus anyagok hajlamosabbak a szakadásra (cipzár, fülbevaló, gyűrű).
 • A termo alsónemű funkcionalitása akkor érvényesül teljes mértékben, ha a ruházat többi rétege is kellően légáteresztő. Ellenkező esetben egy át nem eresztő „gát“ blokkolhatja a nedvességet a ruharétegek között.

A termo alsónemű alaptípusai

 • Termo póló – Egy alap felső, amely különböző ujjhosszúságú lehet (a rövidtől a hosszú ujjúig). Nyári, téli és egész évszakos kivitelben kapható.
 • Termo nadrág – Egy alap alsórész, amelynek funkcionalitását különösen a hidegebb hónapokban fogja értékelni (téli sportok, kerékpározás, futás, túrázás, általános viselet nadrág/farmer alá).
 • Termo alsónemű szett – A szett nem csak ugyanabban a színben és stílusban, hanem mindenekelőtt ugyanabból az anyagból készült, így pontosan tudja, hogy mikor használhatja a szettet. A termo alsónemű szettek az egyik legkelendőbbek közé tartoznak. Alapvető alsó rétegként vagy önálló öltözékként is használható a legkülönbözőbb tevékenységekhez. A szettek különösen népszerűek a téli sportok szerelmesei, a téli túrázók, a horgászok, a focisták, stb. körében.
 • Funkcionális fehérnemű – A termo alsónemű kifejezés alatt alapvető fehérneműdarabokat is el lehet képzelni (alsó trikók, enyhén hosszított bugyik, boxeralsók, zoknik). Bár nem arra tervezték ezeket, hogy a test nagy területét melegítsék (mint a nadrágok és a hosszú ujjú pólók), megvédik az érzékeny és kényes testrészeket az izzadság felhalmozódásától, antibakteriálisak és csökkentik a szagokat.

Termo alsónemű vastagság / évszak szerint

A funkcionális alsóneműk kínálatában többek között az évszaknak vagy a kültéri hőmérsékletnek való megfelelőségre vonatkozó információkat talál. Ehhez szorosan kapcsolódik a felhasznált anyag vastagsága.

 • Nyári funkcionális fehérnemű – Ez könnyű, már rendkívül könnyű ruházat, amelynek fő szerepe a kiváló nedvességelvezetés és a megfelelő hőszabályozás. Szárazságérzetet okoz, és megszünteti a szagképződést izzadáskor. Leggyakrabban reggeli futáshoz, inline korcsolyázáshoz, kerékpározáshoz, motorozáshoz és nyári hegyi túrázáshoz használják.
 • Egész éves (4-seasons) funkcionális fehérnemű – A legnépszerűbb és leggyakrabban használt termo alsónemű típus, amely számos sport és szabadtéri tevékenység során tökéletesen használható. Télen alap alsó rétegként kellemesen meleg érzést biztosít, és elvezeti a nedvességet a bőrről, nyáron sportolás közben felső rétegként is használható, amely gondoskodik a bőrről történő gyors izzadságelvezetésről és a szagok elleni védelemről. Érdekes dizájnok, színkombinációk, a könyök- és térdfelület megerősítése, precízen kidolgozott varratok és egyéb részletek.
 • Téli funkcionális fehérnemű – A téli termo alsónemű alaprétegként (alsó rétegként) szolgál a hideg vagy extrém körülmények között. Megbízhatóan tudja tartani a tempóját. Az anyag puha, meleg, mégis rendkívül légáteresztő. Magas hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik és kényelmes még hosszú ideig tartó viselés esetén is. Nemcsak téli sportolóknak alkalmas, hanem mindenütt, ahol a testhőmérsékletet hosszú ideig fenn kell tartani (katonák, rendőrök, tűzoltók, mentők, vadászok, katonai sportok kedvelői). Kiváló minőségű lapos varratok, strapabíró mandzsetták. Gyakran a felsőrész állógallérral és meghosszabbított háttal a hát és a vesék fokozott hővédelme érdekében.

Termo alsónemű rendeltetés szerint

Úgy érzi, hogy a termo alsónemű kiválasztása több időt vesz igénybe, mint a kerékpár vagy a síléc kiválasztása? Ne essen kétségbe. Az évszakok mellett a funkcionális fehérnemű sokféle modellje és márkája között a konkrét célnak megfelelően is tájékozódhat. Akkor biztosan olyan kialakítást választ, amely nemcsak védi Önt a tevékenység során, hanem megfelelően támogatja is.

Ez azt jelenti, hogy az online áruházakban az adott tevékenységnek megfelelően találhat termo alsóneműt, például: termo alsónemű futballhoz, kerékpározáshoz, motorozáshoz, futáshoz, téli sportokhoz, horgászathoz, …

kerékpáros ruhák

A leggyakrabban használt anyagok és tulajdonságaik

A kivitelezés minősége mellett maga az anyag is fontos szerepet játszik. A funkcionális fehérnemű gyártásához természetes és szintetikus anyagokat használnak. Melyek ezek és milyen tulajdonságaik vannak?

Szintetikus anyagok

A termo alsóneműkhöz gyakran szintetikus anyagokat használnak, leggyakrabban polipropilén– vagy poliészterszálakat. Közös jellemzőjük a nagyon jó nedvességelvezetés és a megfelelő melegség biztosítása a légáteresztő képesség csökkentése nélkül.

Ezen anyagok előnye az alacsony súly, a rugalmasság, a flexibilitás és – megfelelő karbantartás mellett – a kopásállóság. A szintetikus anyagok gyorsan kiszáradnak, mivel ezek olyan szálak, amelyek nem szívják magukba a vizet.

Merinó gyapjú

A merinó 100%-ban természetes, szintetikus adalékanyagok nélküli juhgyapjú, amelyet egy Új-Zélandon és Ausztráliában tenyésztett juhfajtából nyírással nyernek. Ez az anyag megtalálható a legjobb minőségű termo alsóneműkben, és bár természetes anyagról van szó, sok tekintetben felveszi a versenyt a modern szintetikus anyagokkal.

A merinó gyapjú képes ideális mikroklímát fenntartani, és tökéletes hőkomfortot teremt (felvétele után azonnal melegít vagy hűt). A merinó szálak maguk hidrofóbok (taszítják a vizet), antibakteriálisak (a ruháknak még hosszabb viselés után sem lesz szaga) és tökéletesen légáteresztőek (nincs ragacsos érzés a viselés során). A gyenge pont a magasabb ár és a magasabb általános karbantartási követelmények.

Bambusz

A bambusz termo alsónemű gyártásához természetes bambuszból származó szálakat használnak. Az eredmény egy olyan anyag, amely nagyon jól szabályozza a hőmérsékletet (télen melegít, nyáron hűsít), antiallergén, antibakteriális, jól elvezeti az izzadságot, és aktív viselet közben is folyamatosan szárad.

A bambusz termo alsónemű még az érzékeny vagy atópiás bőrűek számára is alkalmas, akik nem érzik jól magukat a szintetikus anyagokban. Ezenkívül képes elnyelni a káros UV-sugarak nagy részét, ezért a bambuszt gyakran használják a sportruházat felső rétegeinek anyagaként is.

Pamut

A pamut fehérnemű a szabadtéri tevékenységekhez más anyagok mellett háttérbe szorult. Legalábbis az alapvető, természetes formájában. A pamut nedvszívó anyag, amely jól felszívja az izzadságot, de nem engedi ki. Ha a lejtőkön pamut pólót visel, az első óra után kellemetlen hidegérzetet érezhet közvetlenül a testén.

A pamut azonban még ezen a területen is kapott olyan fejlesztéseket és speciális kezeléseket, amelyek csökkentik a szálak nedvszívó képességét. A pamut termo alsónemű viselése kellemes, puha és nem irritáló, de inkább könnyű szabadidős tevékenységekhez alkalmas, ahol nem izzad túlságosan.

Megjegyzés: Nem ritka, hogy több anyag kombinálásával készült termo alsóneművel találkozik. Ez általában merinó és szintetikus anyag vagy bambusz és szintetikus anyag kombinációja (elasztánnal kiegészítve a rugalmasság javítása érdekében). Ez azért van, mert a gyártók arra törekszenek, hogy olyan termo alsóneműket hozzanak létre, amelyek az anyagokból a legjobbat hozzá ki, és megfizethetőbbek is.

Hogyan kell rétegezni az öltözetet?

Az öltözet rétegezését hagyma-elvnek is nevezik. A vékonyabbnak tűnő rétegek megfelelő kombinációja képes hatékonyan együttműködni a testhővel, ugyanakkor megbízhatóan elvezeti a nedvességet és az izzadságot nemcsak a testtől, hanem a szövetből is. Egyetlen akadály vagy rosszul megválasztott anyag az egész folyamatot működésképtelenné teheti. És ez független az öltözet árától!

A réteges öltözködés során általában egy 3 rétegű rendszer jön létre:

 • Első réteg – Feladata, hogy a lehető leggyorsabban elvezesse az izzadságot, és továbbítsa azt a következő rétegbe. Ugyanakkor feladata a test természetes hőmérsékletének fenntartása. Ide tartoznak a bőrrel szorosan érintkező (testhez álló, nyúlós és rugalmas) termo alsóneműk.
 • Második réteg – Ez segít szigetelni a testet a hidegtől, miközben elvezeti a nedvességet a testtől és az alaprétegtől. Ez általában egy másik póló, vékonyabb pulóver vagy garbó, optimális funkcionális tulajdonságokkal. A középső réteg nem gátolhatja a párolgást.
 • Harmadik réteg – Az utolsó réteg elősegíti a nedvesség kifelé történő szállítását (légáteresztő képesség állapota), ugyanakkor megfelelő védelmet nyújt a külső időjárási viszonyok ellen (vízálló, szélálló, ragasztott varratok, cipzárak, szoros szegélyek, …) Ez magában foglalja a kabátot, a szigetelt nadrágot, a téli overallt.

Hogyan kell gondoskodni egy funkcionális termo fehérneműről?

Ha azt szeretné, hogy a funkcionális fehérnemű a lehető leghosszabb ideig bírja, fordítson nagy figyelmet a karbantartására és tisztítására. Míg egyes anyagokat minden viselés után ki kell öblíteni (enyhe szaguk van), mások több napos viseletet is kibírnak anélkül, hogy a kényelmet veszélyeztetnék. Bárhogy is legyen, a legfontosabb információk minden egyes ruhadarab címkéjén megtalálhatók.

Általánosságban elmondható, hogy a magas vízhőmérséklet kockázatot jelent a termo fehérnemű számára. A legtöbb esetben csak kézzel, legfeljebb 40°C-os vízben moshatók (ennél magasabb hőmérsékleten a szálak tönkremennek). Nem tanácsos nagy centrifugálási sebességet használni. Sok esetben az anyag erősen hidrofób, és nem szívja fel könnyen a nedvességet, így a centrifugálási folyamat felesleges extra kockázatot jelent (a dobban való elakadás). Ugyanakkor a funkcionális fehérnemű ápolása során nem szabad öblítőt használni (az bevonja a finom szálakat), szárítógépet vagy vasalót használni.

Funkcionális termo alsóneműk ára

Nem érdemes spórolni a funkcionális alsóneműn. Ez a „második bőre“ még megerőltető fizikai tevékenység közben is kellemes hőkomfortot biztosít. Nincs többé izzadságos póló és hideg érzés. Mennyibe kerülnek az egyes darabok vagy a termo szettek?

✅ Termo alsónemű 8750 forintig

Az alap árkategóriában elsősorban szintetikus anyagokból készült funkcionális fehérnemű különálló elemeit – alsó részek (nadrágok, alsónadrágok), felső részek (trikók, pólók, termo garbók) és termo zoknik – találja. Az ár megfelel a termo alsónemű minőségének és tartósságának. Ha évekig tartó felszerelést szeretne, ne féljen többet fizetni a jobb minőségű anyagokért.

 • Népszerű darabokat talál például az Arcore, Progress, Klimatex, Loap, Wedze, Kipsta, Sensor márkák kínálatában.

✅ Termo alsónemű 8750 és 17500 forint között

Kategória, ahol megtalálja a jelenleg legkelendőbb funkcionális termo alsóneműket, különösen a női, férfi és gyermek termo szetteket. A kivitelezés és az anyagok minősége magasabb. Érdekesek a merinó és a szintetika funkcionális anyagok kombinációi, amelyek mindkettőből a legjobbat hozzák ki, de túlzottan magas ár nélkül.

 • Figyelmébe ajánljuk a Klimatex, Sensor, Kilpi, Helly Hansen, Under Armour, Columbia márkák funkcionális fehérneműit.

✅ Termo alsónemű 17500 forinttól

Megbízható izzadságelvezetés, kiváló hőszabályozás, minőségi kivitelezés, lapos varratok, megerősített szegélyek, könyök- és térdrészek, valamint magas viselési kényelem – ezek a drágább termo alsóneműk fő előnyei. Megfelelő gondoskodással sok éven át szolgálják Önt anélkül, hogy a minőségük változna. Néhányuk dizájnja részletesen kidolgozott. Ezután nemcsak a ruhák alatt, hanem különálló öltözékként is viselheti ezeket. A legmodernebb szintetikus anyagok mellett egyre népszerűbbek a 100% merinó termo alsóneműk is.

 • Ne hagyja figyelmen kívül az olyan márkák termo alsóneműit, mint az Odlo, Nash, Kari Traa, Icebreaker.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Klimatex DASTY
✔️ lapos varrások
✔️ légáteresztő, gyorsan száradó, nedvességelvezető anyag
✔️ hosszított hátrész, passzés ujjak
5 out of 5 stars (5 / 5)8000 Ft Alacsony ár
2.Helly Hansen HH LIFA STRIPE CREW
✔️ bluesign
✔️ lapos varrások
✔️ rugalmas anyag
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)22500 Ft Alacsony ár
3.Arcore FABIAN
✔️ varrásmentes konstrukció
✔️ kellemes, rendkívül rugalmas és légáteresztő anyag
✔️ ultrakönnyű, egyszerűen elcsomagolható termék
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)7000 Ft Alacsony ár
4.Craft CORE DRY ACTIVE COMFORT
✔️ elasztikus, lapos varrások
✔️ széles, rugalmas passzé az ujjak végén
✔️ rugalmas szegély az alsó részen
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)15500 Ft Alacsony ár
5.Klimatex OTO
✔️ kellemes tapintású anyag
✔️ fésült belső oldal
✔️ légáteresztő, gyorsan száradó, nedvességelvezető
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)8000 Ft Alacsony ár
6.Arcore CRES
✔️ kellemes, rugalmas és légáteresztő anyag
✔️ varrásmentes kialakítás
✔️ gyors nedvességelvezetés
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)4500 Ft Alacsony ár
7.Craft CORE DRY ACTIVE COMFORT
✔️ lapos varrással készült rugalmas kialakítás
✔️ széles passzé a szárak végén
✔️ nagyon kényelmes magasabb derék
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)15500 Ft Alacsony ár