Elektronika

A legjobb grafikus táblagépek (recenziók és teszt) 2024

legjobb grafikus táblagépek
Szeretné magasabb szintre emelni a rajz- és grafikai munkáit? A grafikus táblagépek képességeikkel és funkcióikkal a lelkes amatőröket és a tehetséges profikat/szakembereket egyaránt rabul ejtették. Milyen funkciókkal és paraméterekkel rendelkeznek a legjobb grafikus táblagépek?

Figyelmünket azokra a grafikus táblagépekre összpontosítottuk, amelyek ár/teljesítmény aránya több mint ideális a konkrét grafikai munkákhoz való felhasználás szempontjából. A rangsorban talál a kezdőknek szánt, kiváló minőségű rajzolásra való táblagépeket, arany középutat vagy olyan csúcsminőségű grafikus táblagépet, amely még a profikat is lenyűgözi képességeivel.

Amellett foglalunk állást, hogy egy számítógépes kellék kiválasztásához, amilyen kétségtelenül egy grafikus táblagép is, számos paraméter és funkció megismerése és gondos értékelése szükséges. Annak érdekében, hogy minden információ a rendelkezésére álljon, összeállítottunk egy útmutatót, amely segít kiválasztani az Ön igényeinek megfelelő grafikus táblagépet, és azt, hogy mely paraméterekre kell a leginkább figyelni. Ha biztosra akar menni, vegye igénybe a grafikus táblagép tesztek és recenziók segítségét. Olyan jól ismert piaci szereplők kedvenceit fedeztük fel, mint a Wacom, az XP-Pen és a Huion.

A legjobb grafikus táblagépek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Wacom Cintiq 16
✔️ 15,6"-es képátló és Full HD felbontás
✔️ A 8192 nyomásszintű Wacom Pro Pen 2 érintőtollat nem kell feltölteni
✔️ Minőségi kivitelezés és szilárd konstrukció, lábakkal kiegészítve
⭐ 100 %245500 Ft Alacsony ár
2.Wacom Intuos Pro M
✔️ A minőségi anyagokat és az elegáns dizájnt ötvözi
✔️ Többérintéses gesztusok
✔️ A Wacom Intuos M pontosan érzékeli a mozgást, a toll legfeljebb 8192 nyomásérzékelővel rendelkezik
⭐ 98 %136000 Ft Alacsony ár
3.XP-PEN Artist 12 Pro
✔️ Karcsú és alacsony tömegű kialakítás
✔️ Teljesen laminált 11,6"-es IPS kijelző
✔️ Érzékeny érintőceruza 5080 lpi felbontással és 8192 nyomásérzékenységi szinttel
⭐ 95 %105000 Ft Alacsony ár
4.One by Wacom, Medium
✔️ Fejlett toll gyors reakcióval és elemek nélkül
✔️ A stabil munkaterület nagyszerű hely az alkotásra
✔️ Fotók szerkesztése, alkotás, írás, vázlat
⭐ 91 %29000 Ft Alacsony ár
5.XP-PEN Star 03 (v2)
✔️ Karcsú ház, alacsony tömeg
✔️ Rajzterület méretének felbontása 5080 lpi
✔️ 8 programozható gombbal
⭐ 87 %21000 Ft Alacsony ár
6.XP-PEN Deco 01 (v2)
✔️ Karcsú ház, alacsony tömeg
✔️ 8 programozható gombbal
✔️ Rajzterület méretének felbontása 5080 lpi, 8192 nyomásérzékelő szint
⭐ 85 %25500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon grafikus táblagépet rajzoláshoz?

Mi az a grafikus táblagép és milyen előnyökre számíthatunk tőle? Ezzel kezdjük választási útmutatónk elején. Beszélni fogunk még arról, hogy kinek előnyös egy kijelzővel ellátott grafikus táblagép, és kinek egy kijelző nélküli grafikus táblagép. Érdekelni fog minket a grafikus táblagép mérete, az érintőtoll, a nyomásszintek, és hogy milyen csatlakozási és kompatibilitási lehetőségekre számíthatunk.

Mi az a grafikus táblagép?

A grafikus táblagép egy olyan elektronikus eszköz, amellyel különböző szintű digitális grafikákat készíthet.

Ez egy olyan eszköz, amely egyre népszerűbb a fiatal diákok, a fotósok és a digitális alkotással hivatásszerűen foglalkozók körében. A grafikus táblagép önálló eszközként is kapható, saját kijelzővel, amelyre stylus érintőtollal lehet rajzolni. Vagy „fekete táblaként“ – kijelző nélküli grafikus táblagép, amely laptophoz vagy asztali számítógéphez csatlakoztatható, és az egérhez vagy touchpadhez/érintőpadhoz hasonló elven működik. Érzékenysége és rajzolási képességei azonban rendkívül magas szintűek.

Ki fogja használni a grafikus táblagépet?

A grafikus táblagép nagyszerű eszköz a grafikusok és a fotósok kezében. A szabadidejükben rajzoló diákok és tanulók is folyamodnak ezekhez. Egy grafikus táblagéppel nemcsak rajzolhat, hanem érdekes vázlatokkal teljessé teheti a valódi fényképeket és képeket, egyedi és felejthetetlen részletekkel rendelkező képeket hozva létre. Tehát alkalmas amatőrök és profik számára, kortól függetlenül.

Ugyanakkor a grafikus táblagép kiváló ajándék – akár születésnapra, akár karácsonyra. A grafikus táblagép kiválasztásakor számos fontos szempontot kell figyelembe venni, mivel az egyes modellek között óriási különbségek vannak. A drágább grafikus táblagépeket (és azok képességeit) a digitális alkotások szerzői fogják értékelni, míg az olcsó grafikus táblagépek a gyerekeknek és a diákoknak fognak örömet okozni a könnyű használatukkal.

hogyan válasszunk grafikus táblagépet

Hogyan lehet dolgozni a grafikus táblagéppel?

Majdnem olyan, mintha papírra rajzolna. Egy stylus érintőtollat tart a kezében, rajzol a grafikus táblagép kijelzőjén, és azonnal látja az eredményt a toll hegye alatt. Vagy rajzol egy fekete táblára, és az eredményt a szoftver átrajzolja a laptopja vagy a számítógépe monitorára. Az első lehetőség természetesebb, de figyelembe kell vennie, hogy a kiváló minőségű, kijelzővel ellátott grafikus táblagépek megközelítik a laptopok árát. A második lehetőséghez azonban viszonylag gyorsan hozzá lehet szokni. Nem tart sokáig, amíg a kezét és a szemét szinkronizálja a tábla és az Ön előtt lévő kijelző között.

Ez nem olyan, mintha egérrel rajzolna. A stylus érintőtollal gyönyörűen folyamatosan és meglepően természetesen lehet dolgozni. Több ezer nyomásszinttel működik. A grafikus táblagép még a stylus érintőtoll dőlését is képes érzékelni, és ennek megfelelően elkészíteni az eredményt. Nem kell manuálisan beállítania a vonalvastagságot, minden automatikusan történik, mintha egy rajzlapon vázolna. Ezáltal a kiváló minőségű digitális képek és grafikák készítése gyors és intuitív lesz. Csak engedje szabadjára a fantáziáját, és csiszolja tehetségét!

A grafikus táblagépek alaptípusai

Grafikus táblagép kijelzővel

Ahogy a neve is mutatja, a kijelző területe közvetlenül a táblagép része. A kijelzőn közvetlenül a stylus érintőtoll hegye alatt láthatja, hogy mit rajzol. Fontos paraméter tehát a kijelző mérete, típusa és felbontása. Minél nagyobb a felbontás, annál valósághűbb és pontosabb az eredmény.

A kijelzővel ellátott grafikus táblagépek a drágábbak közé tartoznak a kínálatban. A típuson belül még két alkategória létezik: a saját hardverrel és előre konfigurált szoftverrel rendelkező grafikus táblagépek, amelyeket már nem kell PC-hez csatlakoztatni, valamint a valamivel olcsóbb, kijelzővel ellátott grafikus táblagépek, amelyeket PC-hez kell csatlakoztatni ahhoz, hogy dolgozni lehessen rajtuk.

Grafikus táblagép kijelző nélkül

Ez a rajztáblák megfizethetőbb kategóriája. Alapja egy fekete vagy antracitszínű tábla, amelyet egy speciális műanyaggal vagy olyan anyaggal vonnak be, amely sok tekintetben hasonlít a papírra. A csomag elengedhetetlen része egy érintőtoll – stylus tartalék tollhegyekkel. A grafikus táblagépet vezetékes vagy vezeték nélküli módon csatlakoztatja számítógépéhez, laptopjához vagy okostelefonjához, és máris rajzolhat.

A kép így egy „külső“ kijelzőn jön létre, amely nem része a táblagépnek. Egy kis időbe telik, amíg megszokja, hogy egy másik helyen rajzol. De ez csak gyakorlás kérdése. Az is fontos, hogy az adott eszközön megfelelő támogatott szoftver legyen. Enélkül is könnyedén kipróbálhatja első rajzait a Windows részét képező rajzoló programban.

Grafikus táblagép mérete

Mekkora legyen az új grafikus táblagépe? A mérettartomány ebben az esetben meglehetősen nagy – körülbelül 7 és 27 hüvelyk között (1 hüvelyk = 2,5 cm). Gondolkodjon a használat és a hordozhatóság szempontjából.

A legnépszerűbb rajzfelületek 15 × 10 cm-esek, amelyek különösen a fotósok számára megfelelőek. Ahogy nő a rajzfelület, úgy nő a teljes méret és a súly. Így a táblagép több helyet foglal el szállításkor és utazáskor. A grafikus táblagép teljes mérete nem csak magát a rajzfelületet foglalja magában. Adja hozzá a fő felülethez a keretet és a vezérlőelemeket tartalmazó oldalsó panelt vagy a stylus érintőtoll tárolására szolgáló helyet.

Ha kijelzővel ellátott grafikus táblagép iránt érdeklődik, akkor a kijelző típusa (leggyakrabban IPS) és felbontása iránt is érdeklődjön. Választhat Full HD (1920×1080 px), QHD (2560×1440 px) vagy 4K Ultra HD (3840×2160 px) között.

Érintőtoll

A grafikus táblagépek elengedhetetlen része az érintőtoll – stylus. Annak hegyét az aktív rajzfelületen mozgatja, és ez az „adatok“ átkerülnek a képernyőre. Az adatátviteli sebesség fontos, mivel ez befolyásolja a rajzolás pontosságát. A felületen végzett vonásoknak azonnal (késedelem nélkül) nyomon követhetőnek kell lenniük a kijelzőn.

  • Arról, hogy egy grafikus táblagép mennyire pontosan rögzíti az érintőtoll helyzetét, valamint a használatáról szerzett valós tapasztalatokról és benyomásokról a legtöbbet azokból a recenziókból vagy videókból tudhat meg, ahol az adott grafikus táblagépet tesztelték.

A stylus érintőtollal maga a számítógép vagy a laptop is vezérelhető. Bezárja a grafikus szoftvert, és a stylus érintőtoll egérként (vagy érintőpadként) működik. Ezért szinte minden stylus egy vagy két gombbal van felszerelve. Az egyik gomb egy klasszikus kattintás, a másik pedig programozható – a leggyakoribb tevékenységnek megfelelően. A grafikus táblagép így az online oktatásban is érdekes eszközzé vált, például az azonnali kiemeléshez.

A stylus része egy hegy. Ez egy elhasználódó elem. Az alapcsomagban 6-10 darab tartalék hegynek kell lennie, később pedig gond nélkül lehet még vásárolni.

Nyomásszintek

Az érintőtoll különböző nyomásszintekkel képes dolgozni. Nem kettő, öt vagy tíz… Még a legolcsóbb grafikus táblagépek is több mint 2048 nyomásszintet, a legjobb grafikus táblagépek pedig több mint 8192 nyomásszintet kínálnak.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A nyomásszint a nyomásérzékenységet fejezi ki. Az aktív rajzfelületre különböző nyomást gyakorolhatunk a tollheggyel (mint egy ceruzával vagy ecsettel a rajzlapra), és ez az, aminek tükröződnie kell magán az eredményen – a vonás keménysége, vastagsága, intenzitása, a színfedés mértéke, …

grafikus táblagépet és használata

Csatlakoztathatóság és tápellátás

Hogyan lehet csatlakoztatni a grafikus táblagépet a számítógéphez? Egész egyszerűen egy USB-kábel segítségével. Egyes grafikus táblagépek még vezeték nélkül is működnek – Bluetooth-on keresztül.

Paradox módon a klasszikus grafikus táblagépek esetében nem kell foglalkoznia a tápellátással. Azt ugyanaz az USB-kábel biztosítja, amely a táblagépet a számítógép vagy laptop csatlakozójához csatlakoztatja. A csomagokban még egy szűkítő is található, amely különböző formájú USB-csatlakozókhoz csatlakoztatható (pl. okostelefonhoz való csatlakozáshoz). A vezeték nélküli grafikus táblagépek esetében a beépített akkumulátor töltésenkénti üzemideje iránt érdekelődjön. A több mint 10 óra elég jó értéknek számít.

Kompatibilitás az eszközökkel és szoftverekkel

A modern grafikus táblagépek részletekig átgondoltak, és nem nélkülözik a legkeresettebb kompatibilitást – Windows, macOS rendszerrel és Android operációs rendszerrel rendelkező mobileszközökkel.

A márkás grafikus táblagépek megbízhatóan kommunikálnak számos népszerű grafikai szoftverrel, és néhány saját applikációval is rendelkezik mobil verzióban, mint például a Wacom Inkspace vagy az XP-PEN Deco Draw App.

Vezérlőelemek

A grafikus táblagépeken általában néhány programozható fizikai gomb található. Ezeket a grafikus program azon funkcióihoz lehet hozzárendelni, amelyeket rajzolás közben a legtöbbet használ. Szintén nagyon népszerű a nagy kör alakú vezérlő, amellyel azonnal nagyíthat, kicsinyíthet vagy görgethet a digitális rajzfelületen.

Grafikus táblagépek ára

A grafikus táblagépek ára számos változót tükröz. A méretét, a kijelző meglétét, a pontosságát, a kivitelezés minőségét és a testreszabhatóságát. Ha jobbá szeretne válni a digitális alkotásban, keressen minőségi grafikus táblagépet, amelyen öröm dolgozni.

✅ Grafikus táblagépek 35000 forintig

A jelenleg legkelendőbb, kijelző nélküli grafikus táblagépek közül számosat talál 35000 forint alatt. Népszerűségük mögött nemcsak a jó megfizethetőség, hanem az érdekes lehetőségek és a hobbirajzolásban való viszonylag széles körű felhasználás is áll. Kezdőknek tervezték ezeket, tulajdonságaikat a diákok is értékelik. Nem kínálnak csúcsfunkciókat, de ha egy jól bevált márkára és egy jó recenziókkal rendelkező termékre támaszkodik, akkor jó eséllyel elégedett lesz.

✅ Grafikus táblagépek 35000 és 140000 forint között

Az ár/teljesítmény arány ebben az árkategóriában már magasabb szinten van. A kijelző nélküli, félprofi grafikus táblagépek mellett a kínálatban kisebb, saját kijelzővel ellátott grafikus táblagépek is megjelennek. Az ezen eszközök által kínált lehetőségek már magasabb szinten vannak, és lehetőséget adnak a fejlődésre és tökéletesedésre. Különösen alkalmasak haladó hobbialkotók számára.

✅ Grafikus táblagépek 140000 forinttól

Ha azon profik/szakemberek közé tartozik, akik szinte naponta kapcsolatba kerülnek a digitális grafikával, akkor javasoljuk, hogy a magasabb árú grafikus táblagépekre összpontosítsa figyelmét. Ezeket nagy pontosság, csúcsminőségű kivitelezés, kivételesen ergonomikus és érzékeny toll jellemzi, amelynek köszönhetően elérheti a kívánt eredményt. Ezek elsősorban az igényes alkotóknak tervezett kijelzővel ellátott grafikus táblagépek.

A legjobb grafikus táblagép márkák

Milyen márkákra érdemes összpontosítani, ha nem akar melléfogni? Az alábbi listában olyan gyártókat talál, amelyek elég tapasztalattal rendelkeznek a grafikus táblagépek gyártásában ahhoz, hogy számos minőségi modellel rendelkezzenek a kínálatukban.

  • Wacom – Az egyik legjelentősebb márka a piacon ebben a szegmensben. Különböző felszereltséggel rendelkező grafikus táblagépek széles portfóliója. Kiváló eladások és jó vélemények. Megfizethető és professzionálisan felszerelt modellek egyaránt.
  • XP-PEN – Népszerű grafikus táblagép márka széles árkategóriájú modellekkel érkezik – az olcsóktól a professzionális eszközökig. Az eladásokban is az első helyeken szerepelnek. Zökkenőmentes működés, kiváló kompatibilitás, tökéletes munkaeredmények.
  • Huion – A grafikus táblagépekre összpontosító márka, a Huion megfizethető modelleket kínál kezdőknek, valamint számos professzionális, kijelzővel ellátott grafikus táblagépet.
  • Veikk – Ügyes grafikus táblagépek kisebb választéka jó felszereltséggel, kedvező áron. Jó kompatibilitás, nagy rajzfelülettel rendelkező modellek is kaphatók.
  • Xiaomi – Egyszerű író- és rajztábla, amely alkalmas ajándéknak például gyerekeknek. Alapfelszereltség. Az akkumulátor üzemideje akár egy év.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Wacom Cintiq 16
✔️ 15,6"-es képátló és Full HD felbontás
✔️ A 8192 nyomásszintű Wacom Pro Pen 2 érintőtollat nem kell feltölteni
✔️ Minőségi kivitelezés és szilárd konstrukció, lábakkal kiegészítve
⭐ 100 %245500 Ft Alacsony ár
2.Wacom Intuos Pro M
✔️ A minőségi anyagokat és az elegáns dizájnt ötvözi
✔️ Többérintéses gesztusok
✔️ A Wacom Intuos M pontosan érzékeli a mozgást, a toll legfeljebb 8192 nyomásérzékelővel rendelkezik
⭐ 98 %136000 Ft Alacsony ár
3.XP-PEN Artist 12 Pro
✔️ Karcsú és alacsony tömegű kialakítás
✔️ Teljesen laminált 11,6"-es IPS kijelző
✔️ Érzékeny érintőceruza 5080 lpi felbontással és 8192 nyomásérzékenységi szinttel
⭐ 95 %105000 Ft Alacsony ár
4.One by Wacom, Medium
✔️ Fejlett toll gyors reakcióval és elemek nélkül
✔️ A stabil munkaterület nagyszerű hely az alkotásra
✔️ Fotók szerkesztése, alkotás, írás, vázlat
⭐ 91 %29000 Ft Alacsony ár
5.XP-PEN Star 03 (v2)
✔️ Karcsú ház, alacsony tömeg
✔️ Rajzterület méretének felbontása 5080 lpi
✔️ 8 programozható gombbal
⭐ 87 %21000 Ft Alacsony ár
6.XP-PEN Deco 01 (v2)
✔️ Karcsú ház, alacsony tömeg
✔️ 8 programozható gombbal
✔️ Rajzterület méretének felbontása 5080 lpi, 8192 nyomásérzékelő szint
⭐ 85 %25500 Ft Alacsony ár