Szépség és kozmetika

A legjobb hajformázók (recenziók és teszt) 2024

hajformázó és haj Szeretné, ha a haja dús lenne, és a frizurája egész nap tartana? Soroljon be egy minőségi hajformázó terméket a hajformázási rutinjába, és a kivitelezés gyerekjáték lesz. A legjobb hajformázók volument, formát, tartást és még egy kis pluszt is adnak a hajnak. Bolyhos, súlytalan és puha lesz ezektől. Megkönnyítik a frizura elkészítését, ráadásul összességében szebbé teszik a hajat. Hogyan válassza ki a legjobbat a hajformázók gazdag választékából? Néhány érdekes terméket talál az alábbi rangsorban.

Összeállításakor a hajformázók rendelkezésre álló tesztjeire és recenzióira összpontosítottunk. Ezekben olyan ismert márkák kedvenceire bukkantunk, amelyeknek nagy tapasztalatuk van a hajápolási termékek fejlesztésében. Ahogyan a hajápolással lenni szokott, ebben az esetben sem létezik egyetlen olyan készítmény, amely egyszerre minden hajtípushoz megfelel. Hogyan válasszon hajformázót a haj minősége és az elvárt eredmény szempontjából? Melyek a hajformázók alaptípusai és hogyan kell helyesen használni egy hajformázót? Alapvető áttekintést és válaszokat ezekre a kérdésekre a praktikus választási útmutatóban talál.

A legjobb hajformázók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Kérastase Densifique Densimorphose
+ a nélkül ad azonnali, megemelt tömeget a hajnak, hogy elnehezítené
+ intenzív hidratálást biztosít a hajnak
+ azonnal javítja a hajszálak szerkezetét
⭐ 100 %16000 Ft Alacsony ár
2.L’Oréal Professionnel Tecni.Art Volume Lift
+ a hajtövektől növeli a haj volumenét
+ minden időjárásnak ellenáll
+ extra erős fixálás
⭐ 100 %8500 Ft Alacsony ár
3.Wella Professionals Eimi Natural Volume
+ megbízhatóan hosszan tartó hatás
+ a tövektől emeli meg a hajszálakat
+ hővédő hatású
⭐ 98 %4000 Ft Alacsony ár
4.Syoss Volume Lift
+ a hajtövektől növeli a haj volumenét
+ a frizura egész nap megtartja formáját
+ rögzíti a frizurát
⭐ 96 %2000 Ft Alacsony ár
5.Kérastase K Mousse Bouffante
+ a hajtövektől a hajvégekig növeli a haj tömegét
+ UV sugárzás és hő elleni védelmet biztosít a hajnak
+ kíméli és táplálja a hajszálakat
⭐ 96 %15500 Ft Alacsony ár
6.Alfaparf Milano Style Stories The Range Pre-Styling
+ rögzíti a hajat, és biztosítja a styling tartósságát
+ természetes hatást kelt
+ közepesen fixálja a stylingot
⭐ 94 %6500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon hajformázót

Legyen a haja rendezett, dús, ugyanakkor nem összetapadt és puha tapintású. Ez sok nő és férfi álma, akik hajformázáskor sokféle hajformázó termékhez nyúlnak. Igaz, nem tölthetjük minden napunkat a fodrászszalonban, de egy kis erőfeszítéssel és a megfelelő termékekkel akár az otthoni fürdőszoba kényelmében is tökéletesen rendezett hajat érhetünk el. Az egyik legnagyobb segítség a hajformázó termékek. Mi a célja, hogyan javítja a haj megjelenését és hogyan dolgozzon vele? A legfontosabb dolgokat a következő sorokból megtudhatja…

Mit tud egy jó minőségű hajformázó?

A hajformázó állaga hab vagy folyékony spray formájában. A nedves vagy száraz hajba – az ajánlott használati módtól függően – egyenletesen bedörzsöljük/felvisszük. A különböző hajformázók különböző minőségben és különböző képességekkel kaphatók. Azonban még egy átlagos és megfizethető hajformázónak is rendelkeznie kell a következő képességekkel:

 • A gyökerektől kezdve növeli a haj volumenét – a haj látványosan dúsabbá válik az alkalmazása után.
 • Nem nehezíti el a hajat, nem teszi ragacsossá és nem okoz korai zsírosodást.
 • Lehetővé teszi a haj gyors és egyszerű formázását és alakítását.
 • Hosszú órákra képes rögzíteni a frizurát.
 • Ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Ha extra előnyökért többet szeretne fizetni, és a legjobbat szeretné nyújtani a hajának, válassza a jó hírű márkák prémium termékeit. A fent említett tulajdonságokon kívül a hajformázók a következő előnyökkel is rendelkezhetnek:

 • Kisimítja a haj szerkezetét, és selymessé, puha tapintásúvá teszi a hajat.
 • Fokozza a haj fényét.
 • Életre kelti a haj színét.
 • Védelmet nyújt az elektrifikáció és a göndörödés ellen.
 • Hidratálást biztosít.
 • Védi a hajat a káros UV-sugaraktól.

Hajzselé, hajlakk vagy hajformázó? Különbségek az eredmény szerint

Már maga a név alapján is egyértelmű a hajformázó fő célja. A haj felületét szilárdabbá, „merevebbé“ hivatott tenni, hogy az szemmel láthatóan volumenesebbé és hajformázáskor alakíthatóbbá váljon, de egyben tartósabbá is. Azonban más népszerű hajformázó termékeket – hajlakkot és hajzselét– is gyakran használnak a haj megszelídítésére és egy adott formára való rögzítésére.

A hajformázó merevítő hatást kölcsönöz, megkönnyítve az egyes szálak/tincsek formázását és rögzítését a kívánt frizurába. A hajszárítás és az azt követő göndörítés/vasalás után a hajnak ezért nagyobb volument kell kapnia, de meg kell őriznie a puhaságot és a légiességet. Ha megfelelő hajformázót alkalmaz a hajra, akkor az nem maradhat ragacsos, volumentelen vagy zsíros.

A hajlakk könnyű spray formában, a hajzselé folyékonyabb gél formában kapható. Mindkét terméket a végső formázásra és a frizura kívánt formába való rögzítésére használjuk. Különböző mértékben biztosítanak fixálást. A frizura ellenáll a szélnek anélkül, hogy elmozdulna, a göndör haj viszont kevésbé kreppesedik a nedvesség hatására. A hajlakkal vagy hajzselével kezelt haj gyakran igényel gondos fésülést a nap végén, hogy a termékmaradványok ne halmozódjanak fel a hajban, és ne okozzák a haj túlzott elnehezedését.

A hajformázó alapvető típusai

Jobb a hab vagy a spray állagú hajformázó használata?

A hajformázó habok alkotják az elérhető kínálat nagy részét. A könnyű, légies habot egy pumpa segítségével adagolja a tenyerébe. Ezután egyszerűen a kezével a hajba dörzsöli. A hajformázó habokat általában a megmosott, törölközőszáraz hajra kell felvinni. Amikor a haj még nedves, egyszerűen ossza tincsekre, és minden egyes tincsre vigyen fel megfelelő mennyiségű habot. Használjon fésűt vagy az ujjait, hogy egyenletesen eloszlassa a hajformázót a hajában.

A folyékony hajformázó spray-k hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, de máshogyan alkalmazhatók. A spray közvetlenül a haj teljes hosszára felvihető, nincs szükség arra, hogy a kezek érintkezzenek vele. A spray azonnal átlátszóvá válik a hajon, ellentétben a hajformázóval, ami azt jelenti, hogy jobban oda kell figyelnie a kihagyott helyekre.

Mindkét kategóriában – formától függetlenül – talál minőségi képviselőket, kiváló hatással.

formázott haj

A fixálás mértéke / a rögzítő hatás erőssége

A hajlakkokhoz hasonlóan a hajformázók esetében is találkozhat a rögzítő hatás erősségére vagy a fixálás mértékére vonatkozó információkkal. Minél magasabb a szám/szómegjelölés, annál szilárdabb eredmény várható (például 1-től 5-ig terjedő skála).

A különböző gyártóknál azonban ez a skála nem ugyanazt a rögzítő hatást jelenti. Így két különböző, azonos számmal rendelkező hajformázó nem biztos, hogy ugyanazt az eredményt adja. A piacon enyhe, közepes és legmagasabb fixálási fokozattal rendelkező hajformázó szereket talál. Az, hogy melyik fokozatot válassza, a várt eredménytől és a haj minőségétől függ. Általában az erős hajformázók nem alkalmasak finom hajra és fordítva – egy gyenge hajformázó nem fog a kívánt módon megbirkózni a sűrű, rakoncátlan hajjal.

Hajformázók hajtípus szerint

Ha hajformázót választ, vegye figyelembe a haj tulajdonságait, jellemzőit. Sok hajformázó termék leírásában talál hajtípus megjelölést, ami nagyban leegyszerűsíti a döntéshozatalt és az esetleges tétovázást. Az adott hajtípushoz tartozó hajformázó úgy van kialakítva, hogy a megfelelő módon, kellemetlen mellékhatások nélkül támogassa a hajat.

 • Hajformázó finom hajra – A hajnak volument és légiességet kölcsönöz, anélkül, hogy túlzottan elnehezítené azt – már a hajtövektől kezdve. A fixálás mértéke általában alacsonyabb.
 • Hajformázó rakoncátlan hajra – Erős rögzítéssel rendelkezik, és mivel a haj várhatóan hőkezeltebb lesz, a hajformázóból nem hiányozhat a kiszáradás elleni védelem.
 • Hajformázó göndör és hullámos hajra – Ez is egy nagyobb fixálással rendelkező hajformázó, amely a frizura formájának megőrzésére szolgál. Gyakran tartalmaz olyan összetevőket, amelyek megakadályozzák a haj túlzott kreppesedését és összegubancolódását. A fokozott UV-védelem is üdvözlendő.
 • Hajformázó ősz hajra – Amellett, hogy rögzítést biztosít és volument ad a hajnak, a hajformázó olyan pigmenteket is tartalmaz, amelyek megszüntetik az ősz haj nem kívánt sárgás árnyalatát.
 • Színező hajformázó – Színező tulajdonságokkal rendelkező hajformázó is kapható. Ezek átmeneti színkezelések gazdag színspektrumban – a természetes árnyalat kiemelésétől és az ősz hajszálak pillanatnyi elfedésétől kezdve az exkluzív parti színekig, amelyek szemet gyönyörködtető hatást keltenek. Az ilyen típusú hajformázókat elsősorban a színhatás céljából hozzák létre. A volumen és a fixálás nem feltétlenül szerepel a munkaköri leírásban.

Hogyan kell helyesen használni a hajformázót?

A hajformázó használata során több hiányosság is jelentkezhet. Egyszer a rögzítő hatás gyenge, a volumen helyett a haj lelapul, máskor ragacsosnak tűnik vagy zsíros marad. Mindez arra késztetheti, hogy lemondjon a hajformázó termékekről. És ez nagy kár lenne. Gyakran a hiba magának a hajtípusnak nem megfelelő hajformázónak a kiválasztásában, de a helytelen használatban is van. Hogyan kell csinálni?

 • A legfontosabb, hogy kövesse az adott hajformázóra vonatkozó használati utasításokat. Alkalmazás előtt rázza fel megfelelően a hajformázót.
 • Leggyakrabban azt olvassa, hogy a hajformázót egyenletesen kell bedörzsölni a nedves, megmosott hajba. Gondos fésülködés után minden egyes hajtincsre kenje fel a hajformázót. Ha nem szokta fésűvel kifésülni a haját hajmosás után, fésülje át finoman az ujjaival – a tövétől a hajvégéig.
 • A termék mennyisége alkalmazásonként a haj sűrűségétől és hosszától függ. Ha túl keveset használ, nem éri el a volumennövelő és rögzítő hatást. A túlzott mennyiség elnehezíti a hajat.
 • A következő lépésben szárítsa meg a hajat hajszárítóval. Nedves hajon nem ajánlott hajsütővasat vagy hajvasalót használni. A haj formázása a segítségükkel csak a haj alapos megszárítása után következik. Ha nedves hajon használná hajformázó termékkel, fennáll a haj károsodásának veszélye.
 • Végül igazítsa a hajat a kívánt formára.

Hajformázók ára

Mennyit kell fizetni egy jó minőségű hajformázóért finom hajra? A gyorsabb tájékozódás érdekében a széles választékot a következő három kategóriába osztottuk.

Hajformázók 2450 forintig

Már az alapáron is széles választékot talál a drogériák és szupermarketek polcait megtöltő, ismert és kevésbé ismert márkák hajformázóiból. Ezek különböző mértékű fixálást biztosítanak. Azonban nem minden olcsó hajformázó biztosítja a kívánt dússágot. Ebben az esetben vegye igénybe a rendelkezésre álló vélemények és értékelések segítségét, hogy elkerülje a gyenge hatású termékek megvásárlását. A magasabb árcédulával rendelkező termékek légies volument biztosítanak anélkül, hogy elnehezítenék a hajat.

Hajformázók 2450 és 5250 forint között

Ez a kategória, amelyet a jelenleg legkelendőbb hajformázó termékek képviselnek, ár/minőség arányával nyűgöz le. A megfelelő alkalmazással és a hajtípusát tiszteletben tartó választással lehetősége van arra, hogy nagyobb volumenű és a kívánt formában rögzített frizurát érjen el. Emellett az új hajformázó gondoskodhat a nagyobb fényről, a haj puhaságáról, a természetes megjelenés megőrzéséről, de még UV-védelemről is.

Hajformázók 5250 forinttól

A prémium márkák kiváló minőségű hajformázói nemcsak megbízható rögzítést és volument, hanem más csábító előnyöket is kínálnak – például a haj textúrájának javítását, hidratálást, UV-védelmet, hőre fixáló hatást.

A legjobb hajformázó márkák

 • L’Oréal – A világ vezető szépségápolási márkája számos népszerű hajformázó termékkel rendelkezik a különböző kozmetikai sorozatokból. Pozitívan értékelték a kiváló rögzítésért, a volumen létrehozásáért, miközben a haj légies és könnyű marad.
 • Kérastase – A Kérastase frizurát rögzítő hajhabjai meggyőzik az igényes és a profi fodrászokat egyaránt. Még a finom hajszálakat is erősítik és javítják a szerkezetüket. Tápláló/hidratáló hatású termékek.
 • Wella – Légies volument adnak a hajnak a hajtövektől a hajvégekig a Wella népszerű hajformázói spray- és hab formában is. További bónusz lehet a haj rugalmasságának megőrzése és a hangsúlyosabb csillogás.
 • Schwarzkopf – A Schwarzkopf márka hajformázói sem maradnak el a rögzítő és volumennövelő képességükkel. Erős, közepes és flexibilis/rugalmas fixálást biztosítanak. Úgy lettek kifejlesztve, hogy megvédjék a hajat a hajszárítás során keletkező sérülésektől, valamint növeljék a haj rugalmasságát és hajlékonyságát.
 • Syoss – A Syoss márka hajformázói jó áron megvásárolhatók. Extra erős hajfixálás, ragacsosodás nélkül, akár 48 órás tartással.
 • Milk Shake – Természetes, mégis professzionális hajápolásra törekszik a Milk Shake hajkozmetikai termékcsalád. A kínálatban speciális célú hajformázók is megtalálhatóak, például szőke hajra, nagyon száraz és sérült hajra, göndör hajra.
 • TIGI – A TIGI professzionális hajkozmetikumokat talán már felfedezhette a fodrászszalonokban. A hajformázó habok és spray-k egyaránt hosszantartó volument biztosítanak anélkül, hogy a haj lelapulna, elnehezedne vagy összetapadna.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Kérastase Densifique Densimorphose
+ a nélkül ad azonnali, megemelt tömeget a hajnak, hogy elnehezítené
+ intenzív hidratálást biztosít a hajnak
+ azonnal javítja a hajszálak szerkezetét
⭐ 100 %16000 Ft Alacsony ár
2.L’Oréal Professionnel Tecni.Art Volume Lift
+ a hajtövektől növeli a haj volumenét
+ minden időjárásnak ellenáll
+ extra erős fixálás
⭐ 100 %8500 Ft Alacsony ár
3.Wella Professionals Eimi Natural Volume
+ megbízhatóan hosszan tartó hatás
+ a tövektől emeli meg a hajszálakat
+ hővédő hatású
⭐ 98 %4000 Ft Alacsony ár
4.Syoss Volume Lift
+ a hajtövektől növeli a haj volumenét
+ a frizura egész nap megtartja formáját
+ rögzíti a frizurát
⭐ 96 %2000 Ft Alacsony ár
5.Kérastase K Mousse Bouffante
+ a hajtövektől a hajvégekig növeli a haj tömegét
+ UV sugárzás és hő elleni védelmet biztosít a hajnak
+ kíméli és táplálja a hajszálakat
⭐ 96 %15500 Ft Alacsony ár
6.Alfaparf Milano Style Stories The Range Pre-Styling
+ rögzíti a hajat, és biztosítja a styling tartósságát
+ természetes hatást kelt
+ közepesen fixálja a stylingot
⭐ 94 %6500 Ft Alacsony ár