Szépség és kozmetika

A legjobb hajmaszkok (recenziók és teszt) 2024

legjobb hajmaszkok
Mit tegyünk a sérült, száraz, töredezett végű és már élettelennek tűnő hajjal? Mielőtt a fodrászhoz sietne, adjon neki mélytáplálást egy minőségi hajmaszk formájában. Milyen tulajdonságokkal és összetétellel rendelkeznek a legjobb hajmaszkok? Széles választékból és összehasonlítások alapján válogattuk ki azokat a termékeket, amelyeket sok nő dicsér. Átnéztük a hajmaszkok tesztjeit és recenzióit, és olyan márkák legjobb termékei kerültek be a rangsorunkba, mint az Olaplex, a Maria Nila, a Matrix és a Kérastase.

A hajápolásnak sokféle formája lehet, és nyilvánvalóan nincs egyetlen helyes módszer. Ez az oka annak is, hogy a drogériák polcai a több száz különböző termék alatt meghajolnak, amelyek közül nehéz lehet választani. Különösen akkor, amikor minden hajápoló termék azonnali csodát ígér, és vonzó reklámmal vagy árral csalogat. A samponokhoz és kondicionálókhoz hasonlóan a hajmaszk kiválasztásakor is elsősorban a haj típusát és a megoldandó problémát kell figyelembe venni. A hajmaszk használata egyike azon hajápolási kezeléseknek, amelyek képesek mélyrehatóan táplálni haját, ezért érdemes ismernie azokat az információkat, amelyek megkönnyítik a döntéshozatali folyamatot, és elvezetik az ideális hatású termékhez.

Mi a különbség a kondicionáló és a hajmaszk között a hatás szempontjából? Hogyan hat a maszk a sérült hajra? Mire gondoljon, ha segíteni akar a haján és nem ártani neki? Mindezekre vannak válaszaink és jó tanácsaink. Lehet, hogy jobb, ha többet fizet egy jó hírű gyártó drágább, minőségi hajmaszkjáért, mintha olcsó, minimális eredményt hozó termékekre költené a pénzt, amelyek csak felhalmozódnak a fürdőszoba polcán.

A legjobb hajmaszkok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Olaplex N°3 Hair Perfector
✔️ jelentősen csökkenti a festés utáni hajkárosodást
✔️ segíti a hajszín tartósságának megőrzését
5 out of 5 stars (5 / 5)12500 Ft Alacsony ár
2.Maria Nila Structure Repair Masque
✔️ helyreállítja a haj természetes szilárdságát és fényét
✔️ intenzíven hidratálja a hajszálak szerkezetét
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)12500 Ft Alacsony ár
3.Kérastase Résistance Masque Extentioniste
✔️ belülről erősíti a hajszálakat, melyek ezáltal ellenállóvá válnak
✔️ intenzíven regenerálja a hajszálak sérült részeit
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)13000 Ft Alacsony ár
4.L’Oréal Professionnel Serie Expert Absolut Repair
✔️ azonnal megújítsa, és egészségessé teszi frizuráját
✔️ intenzíven hidratáló ápolást biztosít a hajnak
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)7500 Ft Alacsony ár
5.Kérastase Résistance Masque Thérapiste
✔️ mélyreható regenerálást és táplálást biztosít a hajnak
✔️ helyreállítja a hajszálak sérült helyeit
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)13500 Ft Alacsony ár
6.K18 Molecular Repair
✔️ mélyen behatol a hajszálakba, hatása hosszantartó
✔️ selymesen simává, puha tapintásúvá teszi a hajat
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)18500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon hajmaszkot

A hajkozmetikumok között kiigazodni nagyobb kihívás lehet, mint amilyennek látszik. Samponok, kondicionálók, balzsamok, szérumok, hajolajok, hajpakolások és hajmaszkok – a választék túláradó. Jó eséllyel talál majd a haja igényeinek megfelelő termékeket, amelyekkel könnyebben formázhatja, és újra gyönyörűvé varázsolhatja. Mielőtt belemennénk a hajmaszkok hatásaiba és előnyeibe, vessünk egy pillantást a gyakori hajproblémákra.

Károsodott haj és a leggyakoribb okok

A hajkárosodás számos okból, sőt ezek kombinációjából is adódhat. A hajszárítóval, hajsütővassal vagy hajvasalóval végzett hőkezelés hatására a haj elveszíti természetes hidratáltságát, kiszárad és törékennyé válik. A hajfestés során a hajszerkezet súlyos károsodása és a haj töredezésére való hajlam fokozódása is előfordulhat.

A hajápolás önmagában (hajformázás és festés) sokat árthat a hajnak rendszeres táplálás nélkül. Ha ehhez hozzáadjuk a közvetlen befolyásán kívül eső tényezőket, akkor valószínűleg egy időre búcsút mondhat a puha, fényes hajnak. A haj és a fejbőr télen szenved, amikor ki van téve a fagynak és a hirtelen hőmérséklet-változásoknak, ugyanúgy a napfény hatása sem tesz jót. A haj nyár után szárazabb, gyengébb, kreppes, sőt törékeny. Nem képes megtartani a nedvességet, és egészségtelennek tűnik.

Ha azonban már egy ideje gyenge hajjal és hajhullással küzd, fontos, hogy az étrend összetételére összpontosítson. Hiányozhatnak belőle a kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok, amelyek elengedhetetlenek az egészséges hajnövekedéshez. A tartós rossz hajminőség lehet az emésztőrendszeri betegségek (a tápanyagok elégtelen felszívódása), pajzsmirigybetegség, vérszegénység, túlzott stressz, …tünete.

📌 Tehát – nem megfelelő hajkozmetikumok, hajfestés, forró levegővel történő szárítás, fagy, UV sugárzás, egészségügyi problémák – mindez lehet az oka annak, hogy a haja nem úgy néz ki, ahogyan szeretné. Ne essen kétségbe, számos módja van annak, hogy visszaadja a haj ragyogó fényét, erejét és bársonyos puhaságát.

hajápolás

Hogyan segíthet a sérült hajon?

 • Cserélje le jelenlegi hajkozmetikumait. Válassza a kevésbé megterhelő összetételű és természetes összetevőket tartalmazó termékeket – például tápláló olajok formájában.
 • Hajmosáskor ügyeljen arra, hogy a sampont alaposan öblítse le, hogy a maradványai ne rakódjanak le a hajszerkezetben.
 • Hajmosás után adjon a hajának egy adag kondicionálót, amely a felviteltől számított másodpercek alatt lezárja a nyitott hajszerkezetet. Ez korlátozza a kiszáradást, a széthasadást és a törést.
 • Hetente legalább egyszer alkalmazzon hajmaszkot a hajára. Mélyen behatol a haj szerkezetébe, erősítő és regeneráló hatású. Ne rövidítse le a hatóidőt, tartsa be az adott terméken található ajánlásokat. Ez 10 percnél tovább is tarthat.
 • Ne dörzsölje a nedves hajat törölközővel. Túlságosan hajlamos a töredezésre. Csak óvatosan nyomja ki belőle a vizet.
 • Nem ajánlott nedves hajat fésülni. Meghúzhatja a fésűvel, felületi rétegük nyitott, a fésűn való áthaladáskor túlzottan megfeszülnek és töredeznek. Hajmosás előtt alaposan fésülje ki a hajából a hajformázó szereket, majd száradás után óvatosan fésülje át.
 • Korlátozza a forrólevegős hajszárítást és a hajvasalást.
 • Ha festi a haját, válassza a lehető legkíméletesebb hajfestéket és festési eljárást.
 • Kényeztesse magát A-, E-, C-vitaminban, folsavban, biotinban, B5-, B6-, B12-vitaminban, szelénben, cinkben gazdag étrenddel. Ezeket az összetevőket különböző arányban találja meg a hajra való táplálékkiegészítőkben. Mindenképpen jobb azonban, ha változatos étrendben fogyasztja el ezeket.

Miért érdemes hajmaszkot vásárolni?

A hajmaszknak némileg különleges helye van a hajápolási rutinban. Gyakran hiányzik, vagy rosszul használják. Útmutatónk bevezetőjében megígértük, hogy tisztázzuk a kondicionáló és a hajmaszk közötti különbséget, mert a két terméket összekeverik.

 • A kondicionálót úgy tervezték, hogy gyorsan kisimítsa a hajat, és könnyebben kifésülhetővé tegye. Hajmosáskor a sampon nemcsak kimossa a szennyeződéseket a hajból, hanem megnyitja a külső réteget – a kutikulát. A kondicionáló a felvitel után biztosítja, hogy a kutikula gyorsan bezáruljon, és hozzájárul a jobb védelemhez a töredezés és a széthasadás ellen. Szerepe felületes, minden hajmosás után használható.
 • A hajmaszkot hosszabb ideig, átlagosan 5-10 percig alkalmazzuk a hajon. Formulája mélyebben – a haj belseje felé hat, ahol komplexebb rekonstrukcióról, erősítésről és regenerációról gondoskodhat, ami már néhány használat után láthatóan pozitív változást mutat. Általában elegendő hetente egyszer alkalmazni a hajmaszkot, betartva az ajánlott alkalmazási időt.

A kondicionáló és a hajmaszk egyidejű használatáról ellentmondásos vélemények vannak. A hajmaszk kondicionáló után történő alkalmazásának nincs sok értelme, mivel a kondicionáló lezárja a hajfelszínt, és a maszkban lévő hatóanyagoknak nincs módjuk bejutni a hajba. A hajmaszk utáni kondicionáló használata szintén felesleges. A hajmaszkok célja, hogy táplálják a hajat, kisimítsák és a kívánt fényt adják neki.

Hajmaszkok a hajproblémának megfelelően

Károsodott, száraz, festett, törékeny, finom, rakoncátlan, hullámos, elszíneződött, kreppes, zsíros vagy korpás? A hajra nagy figyelmet fordítanak, és manapság már minden típusú problémára, sőt, akár ezek kombinációjára is léteznek kozmetikai kezelések. Még a hajmaszkok esetében is az aktuális állapotból kell kiindulni, és ahhoz kell igazítani a választást.

Hajmaszkok száraz hajra

A legkeresettebbek a száraz hajra való hajmaszkok, mivel ezt a problémát többféleképpen is el lehet érni – nem megfelelő ápolás, gyakori hajvasalás, de napfénynek vagy fagynak való kitettség is.

A száraz és kreppes hajnak elsősorban mélytáplálásra és befelé irányuló simításra van szüksége – túlzott igénybevétel nélkül, amely túlzott töredezéshez vezethet. A száraz és kreppes hajra készült hajmaszkok csökkentik a külső károsodásokat, valamint fényesebbé és kezelhetőbbé teszik a hajat. Javasoljuk a szilikon tartalmú hajmaszkok mellőzését, mivel a szilikon tartalmú hajkozmetikumok használata hozzájárulhatott a jelenlegi károsodáshoz (a hajkozmetikumokban található szilikonokról lentebb).

Hajmaszkok festett hajra

A második nagy kategória a festett hajra való hajmaszkok. Mivel a hajfestés megterheli a hajat, mindenképpen válasszon egy igazán jó minőségű, pozitív véleményekkel rendelkező hajmaszkot, hogy felturbózza a hajat, és megelőzze a szín idő előtti kifakulását.

Léteznek platina szőke hajra való hajmaszkok, amelyek eltüntetik a nemkívánatos tükröződéseket és a sárgaságot, valamint vörös vagy barna árnyalatúra festett hajra való hajmaszkok, amelyek még tovább mélyítik a szín intenzitását. Mindenképpen kerülje a barna festett hajra tervezett maszk használatát a szőkített szőke hajra. Az eredmény kellemetlen meglepetést okozna. A jó hír, hogy gyakran színben összehangolt csomagolással rendelkeznek – barna csomagolás barnáknak, ragyogó fehér platinaszőkéknek.

Hajmaszkok korpásodás ellen

Ezen kívül talál korpásodás elleni hajmaszkokat is, amelyek jótékonyan hatnak az igénybevett és irritált fejbőrre.

Bár a legtöbb esetben ajánlott a hajmaszkot csak a haj hosszán alkalmazni (nem közvetlenül a fejbőrre), ez a fajta hajmaszk kivételt képez. Formulája nem megterhelő, és nem hajlamos a haj zsírosodását fokozni. Hatékonyan megszünteti a viszketést, nyugtatja és tisztítja a fejbőrt. Legjobb esetben gyulladáscsökkentő, UV-szűrőt tartalmaz és antibakteriális hatású. Kiváló visszajelzések kísérik különösen a természetes összetételű hajmaszkokat.

Hajmaszkok hajtípus szerint

Ha már pontosan ismeri hajproblémáját, vegye figyelembe a hajmaszk kiválasztásakor hajának eredeti formáját. Egyenes, hullámos vagy göndör a haja? A hajmaszkok összetétele támogathatja haja természetességét, és megkönnyítheti a haja ápolását. Egyszerűen fogalmazva, az egyenes haj egyenesebb lesz, a göndör haj rugalmas és csodálatosan fényes is egyben.

erős haj

Hatóanyagok vs. potenciálisan káros összetevők a hajmaszkokban

Mire figyeljünk a hajmaszkok összetételében? Mely hatóanyagok adnak jó eredményt?

 • A tápláló hajmaszkok természetes olajokat és vajakat tartalmaznak. Különösen a jojoba-, avokádó-, ricinus-, olívaolajat, shea vajat és kakaóvajat használnak. Ezek mélyen behatolnak a hajszerkezetbe, hidratálnak és kivételes fényt adnak.
 • A proteines hajmaszkok helyreállítják a haj ellenálló képességét, rugalmasságát és fokozott védelmet nyújtanak a károsodások ellen. A selyemproteinek, a rizsproteinek, a keratin és a kollagén népszerűek.
 • A hidratáló hajmaszkok feladata az, hogy a haj természetes nedvességtartalmát megőrizzék, illetve hatásukkal helyreállítsák. Ehhez használnak hialuronsavat, mézkivonatot, tengeri algát, kókusz- és argánolajat, indiai tüskés körte olajat.
 • A proteinek/fehérjék, természetes olajok és vajak mellett a természetes növényi kivonatoknak is megvan a helyük a hajkozmetikában. Az aloe vera, a bambusz, a csalán, a ginzeng, a szója vagy az avokádó használata évek óta bevált.

Mint általában, ahogy az lenni szokott az éremnek van másik oldala is – az olyan anyagok jelenléte, amelyek egy kicsit zsákbamacskának tűnnek, és előnyeik megkérdőjelezhetőek. Miről is van szó?

 • A hajápoló kozmetikumokban használt szilikonoknak régóta rossz híre van. Azonnal simává és fényessé teszik a hajat, de az igazság az, hogy a szilikon annyira bevonja a hajszálakat, hogy azok nem tudnak tápanyagot vagy nedvességet felvenni. Ennek eredményeképpen a haj belülről száraz, amelyen ”semmi sem működik „és még a festék sem fogja meg.
 • A parabének meghosszabbítják a kozmetikai termékek szavatossági idejét. Az utóbbi években az egészségre gyakorolt negatív hatásukra – termékenységi problémák, a menstruációs ciklus megváltozása, komolyabb bőrirritációk – hívták fel a figyelmet.
 • Emellett az illatanyagokra sem biztos, hogy az új hajmaszkjának szüksége van. Pedig éppen a hajkozmetikumok esetében alapozunk a vonzó illatra. A túlzott szintetikus illatosítás irritálja a fejbőrt és növeli a korpásodás előfordulását.

Csomagolás típusa és csomagolás mérete

Széles szájú tégely, fejjel lefelé fordított tubus vagy pumpás kiszerelés? Ha egy márkától, mi több, egy termékcsaládból vásárolja samponját, kondicionálóját és hajmaszkját, értékelni fogja, ha gyorsan megkülönböztethetőek egymástól. Sok hajmaszkot terjedelmes tégelyekbe töltenek. A maszkot még nagyobb mennyiségben is könnyű kivenni a tégelyből, de nehezebben kezelhető. Bonyolultabb a nyitása és zárása, és ügyelni kell arra, hogy a tégelyben lévő maszkba ne kerüljön víz, ami felhígítja vagy befolyásolja a tartósságát. Kényelmesebb a maszkot tubusból adagolni, prémium termékeknél pumpás kiszereléseket is talál.

Milyen méretű csomagolásokkal/kiszerelésekkel találkozik? A 200-500 ml térfogatú csomagolások vannak túlsúlyban. A drágább, speciális célú (egy adott problémára szánt) hajmaszkok kisebb, 50 – 100 ml-es kiszerelésben is megtalálhatók. Éppen ellenkezőleg – az univerzális tápláló hajmaszkok nagy, 1000 ml-es kiszerelésben is kaphatók.

📌 Tippünk: Ha megtalálta a kedvenc hajápoló termékét, és szeretne spórolni a gazdaságos nagy kiszerelés vásárlásával, javasoljuk, hogy fokozatosan tegye ki egy kisebb tégelybe, hogy ne legyen kitéve túlzott oxidációnak vagy víznek.

Hajmaszkok ára

Adjon egy barátja, kollégája, fodrász ajánlására vagy válasszon hajmaszkot saját értékelése alapján? Ahogy a kozmetikumok esetében gyakran lenni szokott, ami az egyik embernek megfelel, az a másiknak teljesen alkalmatlan – függetlenül az ártól. Ha azonban ár szempontjából nézzük a hajmaszkok kínálatát, akkor is fellelhetők bizonyos különbségek.

✅ Hajmaszkok 3000 forintig

Ezen az áron számos gyártó hajmaszkjainak széles választékát találja, amelyek általában drogériákban és szupermarketekben kaphatók. A legnagyobb vonzerő az ár. Segítséget nyújthatnak kevésbé súlyos hajproblémák esetén, de a súlyosabbakkal valószínűleg nem boldogulnak. Egyes termékek szilikonokat tartalmaznak, ami rossz szolgálatot tesz a száraz hajnak.

✅ Hajmaszkok 3000 és 7500 forint között

Valamivel jobbak a készítmény hasznosságát tekintve az ebbe az árkategóriába tartozó hajmaszkok. Ezeket úgy állítják össze, hogy segítsenek egy adott problémán. Természetes összetételű és magasabb hatóanyag-koncentrációjú hajmaszkokat találhat.

✅ Hajmaszkok 7500 forinttól

Ilyen áron már nem talál hajmaszkokat a hagyományos boltok polcain. A luxusosabb hajkozmetikumok inkább a szalonokban, gyógyszertárakban és az internetes értékesítésben kaphatók. A koncentrált formula azonnal táplálja és erősíti a hajat. Válasszon a recenziók, az Ön előtt vásárlók tapasztalatai és természetesen a haját érintő probléma alapján is.

A legjobb hajmaszk márkák

 • Olaplex – Az Olaplex hajmaszkjait rengeteg pozitív otthoni recenzió kíséri – annak ellenére, hogy egy kisebb kiszerelésért magasabb az ára. Segítenek helyreállítani a haj sérült kötéseit. Vegán termékek terhelő és megkérdőjelezhető anyagok nélkül.
 • Maria Nila – A svéd Maria Nila márka exkluzív hajkozmetikumok és hajformázó termékek széles választékát kínálja. Összetétele intenzív hatásra és mélyreható regenerálásra kifejlesztve. Parabénmentes, szilikonmentes és szulfátmentes termékek.
 • Matrix – Professzionális hajápoló termékek amerikai márkája. Különböző hajtípusokra és hajproblémákra készült kiadások. Jó ár/minőség arány.
 • Kérastase – A francia kozmetikai márka, a Kérastase számos leöblítendő és leöblítést nem igénylő hajmaszkkal rendelkezik a portfóliójában. A legkelendőbbek a nagyon sérült hajra való helyreállító hajmaszk, a rakoncátlan hajra való simító hajmaszk és a nagy koncentrációjú hajmaszk, amely a hajat és a fejbőrt is táplálja.
 • L’Oréal – Az egyik legnépszerűbb márka, amely a szokásos üzletekben is elérhető. Több tucat különböző célú hajmaszk, amelyeket pozitív vélemények kísérnek.
 • Kallos – Meglepően alacsony ár a nagy, akár 1000 ml-es kiszerelésekért. Általánosan népszerű hajkozmetikum, amelyet még a fodrászszalonokban is használnak.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Olaplex N°3 Hair Perfector
✔️ jelentősen csökkenti a festés utáni hajkárosodást
✔️ segíti a hajszín tartósságának megőrzését
5 out of 5 stars (5 / 5)12500 Ft Alacsony ár
2.Maria Nila Structure Repair Masque
✔️ helyreállítja a haj természetes szilárdságát és fényét
✔️ intenzíven hidratálja a hajszálak szerkezetét
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)12500 Ft Alacsony ár
3.Kérastase Résistance Masque Extentioniste
✔️ belülről erősíti a hajszálakat, melyek ezáltal ellenállóvá válnak
✔️ intenzíven regenerálja a hajszálak sérült részeit
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)13000 Ft Alacsony ár
4.L’Oréal Professionnel Serie Expert Absolut Repair
✔️ azonnal megújítsa, és egészségessé teszi frizuráját
✔️ intenzíven hidratáló ápolást biztosít a hajnak
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)7500 Ft Alacsony ár
5.Kérastase Résistance Masque Thérapiste
✔️ mélyreható regenerálást és táplálást biztosít a hajnak
✔️ helyreállítja a hajszálak sérült helyeit
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)13500 Ft Alacsony ár
6.K18 Molecular Repair
✔️ mélyen behatol a hajszálakba, hatása hosszantartó
✔️ selymesen simává, puha tapintásúvá teszi a hajat
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)18500 Ft Alacsony ár