Sport és outdoor

A legjobb horgászfotelek (recenziók és teszt) 2024

legjobb horgászfotelek
Horgászbot, orsók, horgok, úszók, előkék és etetőanyag, … Így kezdődik egy horgász alapfelszereltsége. Mivel ez egy olyan hobbi, amely előbb-utóbb teljesen beszippantja Önt, a szükséges dolgok száma nőni fog. Ezek között kell lennie egy kényelmes helynek, ahol akár több órás várakozást is kibír egészségkárosodás nélkül. Tekintse meg tippjeinket a legjobb horgászfotelekre, kiváló felhasználói véleményekkel, amelyek még a legtapasztaltabbakat is meggyőzhetik árkategóriájukban.

Ha komolyan gondolja a horgászatot, egyszerűen le kell ülnie valahová. Az egyszerű összecsukható horgászszékek alapvető vészhelyzeti megoldást jelentenek, de nincs lehetősége pihenni rajtuk. A horgászat iránti szenvedélyét minőségi felszereléssel kell megkoronázni, különben az aktív pihenés hiányosságokkal és később fizikai fájdalommal járó küzdelemmé válik. Ezért tartjuk a horgászfotelt minden horgász számára „kötelező darabnak“.

Milyen kialakításokkal és jellemzőkkel kell rendelkeznie egy minőségi horgászfotelnek? Milyen mértékű pozicionálási és összecsukhatósági lehetőséget válasszunk? Melyek a horgászfotelek legjobban értékelt elemei? Minden fontos információ megtalálható az alábbi választási útmutatóban. Ha meglepődik a kínálat sokféleségén, ne habozzon, vegye igénybe a horgászfotel tesztek és recenziók segítségét, ahol a legmegbízhatóbbaktól talál információkat. Biztosak vagyunk benne, hogy a kedvencek között nem lesz hiány olyan ismert márkákból, mint a Mivardi, az NGT, a Kevin Nash vagy a Giant Fishing.

A legjobb horgászfotelek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Mivardi Comfort Quattro
Max. teherbírás: 160 kg
Tömeg: 5,1 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)32500 Ft Alacsony ár
2.Mivardi CamoCODE Quattro
Max. teherbírás: 160 kg
Tömeg: 5,43 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)41300 Ft Alacsony ár
3.Zfish Deluxe Camo Chair
Max. teherbírás: 150 kg
Tömeg: 6,1 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)36100 Ft Alacsony ár
4.Sonik SK-Tek Sunchair
Max. teherbírás: 150 kg
Tömeg: 6,4 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)55300 Ft Alacsony ár
5.FOX Duralite XL Chair
Max. teherbírás: 180 kg
Tömeg: 3,5 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)54500 Ft Alacsony ár
6.Zebco Pro Staff Chair Supreme
Max. teherbírás: 110 kg
Tömeg: 5,36 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)28000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon horgászfotelt

Egy igazi horgász bármilyen időjárásban megy horgászni. Nem számít neki a sötétség, az eső vagy a hideg. Úgy tud alkalmazkodni és felszerelkezni, hogy a vízparton semmi ne rontsa el a terveit. Ha eddig egy egyszerű horgászszéken ült, itt az ideje, hogy a kényelmét magasabb szintre emelje. Saját tapasztalataink alapján is tudjuk, hogy egy horgászfotel megvásárlása megtérül, és még nagyobb élményt nyújt a tónál vagy folyónál töltött idő.

Horgászszék, fotel vagy nyugágy?

Kezdjük az alapvető felosztással a konstrukció típusa, a kényelmi szint, a teherbírás, az összecsukhatóság és a súly szerint. A horgászok igényei attól függően változnak, hogy milyen messze és mennyi ideig horgásznak.

Egy nagyobb hátizsákból és egy kerékpárból idővel egy bőrönd válhat, tele olyan alapvető dolgokkal, amelyek nélkülözhetetlenek egy néhány napos horgászat során. Tehát még a megfelelő horgászülés kiválasztásakor is néhány kulcsfontosságú tényező a döntő.

⏩ Horgászszékek

A horgászszékek elvileg alapvető, egyszerű megoldást jelentenek. Előnyük mindenekelőtt a kiváló összecsukhatóság és az alacsony súly.

Ezek lehetnek háttámla nélküliek, amikor egy összecsukható acélszerkezetből állnak „X“ profilokkal és egy ülőrésszel, vagy háttámlával (és kisebb karfákkal), amelyek valamivel nehezebbek, de ugyanolyan helytakarékosak, ha összecsukva (például egy tokba) helyezzük ezeket. Pozitív tulajdonságuk a széleskörű, szinte univerzális kültéri felhasználhatóságuk – nemcsak horgászathoz, hanem kempingezéshez, tábortűznél, fesztiválokon, lakókocsikba, vagy akár ülőalkalmatosságként az erkélyen és a kertben.

Meggyőzhetik Önt a jó megfizethetőségükkel, az azonnali használatra való készségükkel, a könnyű karbantartásukkal. A kényelem tekintetében azonban valamivel rosszabbul állnak. Néhány óra görcsös, görnyedt ülőhelyzetben töltött idő után kezdi magát kényelmetlenül érezni, és inkább összepakol és hazamegy. Arról nem is beszélve, hogy egyes olcsó horgászszékek a váratlan „összecsukódó“ képességükkel jeleskednek. Különösen abban a pillanatban, amikor rájuk ül. A teherbírásuk általában nem haladja meg a 110-120 kg-ot.

⏩ Horgászfotelek

A horgászfotelek jelenleg a legnépszerűbb kategória. A választék széles, és Ön könnyen kiválaszthatja az igényeinek és fizikai paramétereinek megfelelő fotelt.

Kicsit nehezebbek, és összecsukva nagyobbak, mint a horgászszékek (gondoljon erre különösen akkor, ha nehezen hozzáférhető helyre szeretne eljutni). Ezért értékelni fogja a csomagtartóban lévő helyet „a helyszínre“ szállítás során. Ugyanakkor lényegesen nagyobb kényelmet és alkalmazkodóképességet kínálnak. Kényelmes, magasabb és ugyanakkor szélesebb háttámlával (és nyakpárnázással), nagyobb kartámasszal és egyes modellek állítható lábtartóval is rendelkeznek.

A háttámla dőlésszöge több fokozatban állítható. A legjobb horgászfotelek szinte fekvő helyzetbe dönthetők, és így rövid szunyókálásra invitálnak. Kellemes anyagokat használnak a párnázáshoz és a töltőanyagnak. Vagy extra könnyűt és légáteresztőt, amelyek nem tartják magukban a nedvességet (nyárra alkalmasak – nem fog megizzadni rajtuk), vagy szigeteléssel, amelyek esetében kellemes bolyhozott plüssanyagot és magasabb habot használnak a töltőanyagként (kora tavaszra és késő őszre alkalmasak – kellemesen melegítenek, és nem „tapadnak“ a hátához ülés közben).

Ha egész napokat és éjszakákat képes eltölteni horgászással, már az első használat után értékelni fogja a horgászfotel előnyeit. Kiemelkedik nagyobb stabilitásával és a lábak beállításának lehetőségével az egyenetlen, sáros terepen. Nagy előnye a nagyobb teherbírás, egyes esetekben akár 170 kg is lehet.

⏩ Horgász nyugágyak

A horgász nyugágyak kategóriájában egy kicsit gyengébb a kínálat az előzőekhez képest, de itt többnyire csak olyan márkák modelljeit találja, amelyek jó hírnevet szereztek a horgászok körében. Ha egy nyugágyra van szüksége, hogy horgászat közben aludjon, akkor már testben és lélekben is horgász.

Ezek alacsony profilú, 6 vagy 8 lábbal rendelkező konstrukciók, amelyek némileg állítható magasságúak, így tökéletlen terepen is beállíthatja a nyugágyat vízszintbe. A horgász nyugágyaknak kényelmesnek és puhának kell lenniük, ezért vékony kiegészítő matracot tartalmaznak, és vásárolhat olyan hálózsákot is, amelyet egyszerűen a nyugágy keretéhez rögzíthet.

Egy normál egyszemélyes ágy paramétereit kínálják (kb. 80 × 200 cm), így összecsukva természetesen még nehezebbek és nagyobbak, mint a horgászfotelek. Teherbírásuk a kivitelezés minőségétől és természetesen az ártól függ. 140 kg körül kezdődik, és akár 220 kg-ig terjed.

horgászszékek

A fenti összehasonlítás alapján a horgászfotelek azok, amelyek az optimális tulajdonságokat kínálnak. Ezért részletesebben tárgyaljuk paramétereiket és kialakításukat.

A horgászfotel súlya és teherbírása

Az egyik első paraméter, amely leszűkítheti a választást, a horgászfotel teherbírása. Átlagosan 110-170 kg között mozog.

Számítson arra, hogy a horgászfelszerelése ősszel terjedelmesebb és nehezebb lesz, ezért adjon hozzá néhány kilogrammot a súlyához. Ha nem szeretné, hogy a fotel idő előtt elhasználódjon, legalább 20% rezervával számoljon. Egy 100 kg súlyú halász tehát nem vásároljon 120 kg-nál kisebb teherbírású fotelt.

Ami a súlyt illeti, ez a horgászfotelek esetében „kompromisszumos“ értéken marad. Mit jelent ez? Míg a horgászszékek súlya 2 kg-nál kevesebb, a horgász nyugágyaké pedig 15 kg-nál több lehet, a horgászszékek súlya átlagosan 5 és 9 kg között mozog, a konstrukció robusztusságától és a párnázás mértékétől függően. Ez egy olyan súly, amit még el tud cipelni pár száz métert az autótól a halastóig – és mindezt anélkül, hogy kifulladna vagy túlzottan elfáradna.

Horgászfotel állíthatósága – mechanizmus és állítási fokozatok

Ez egy fotel, tehát joggal várhatunk kényelmet. A tágasabb és mélyebb ülőfelület mellett kényelmes és kellően magas háttámlára is számíthat. Ez a háttámla az alaphelyzettől több fokban hátrafelé dönthető anélkül, hogy a rajta ülő stabilitása veszélybe kerülne, és a horgászszék hátrafelé billenne.

Ebben az összefüggésben tehát közvetlenül magukat a karfákat és a könyöktámaszokat fogjuk megemlíteni. Kényelmesek, lehetővé teszik, hogy a karok természetes helyzetben pihenjenek, és megkönnyítik a fotelből való kiszállást. A horgászfotel kartámaszok tartalmazhatnak pozícionáló rendszert is (és egyúttal összecsukást). Ha a reteszelés a karfák része, akkor a karfák egyszerű felemelése után fokozatosan hátrafelé dől (leggyakrabban 3-5 dőlési fokozat). Mindezt anélkül, hogy egyáltalán felemelkedne a fotelből.

A háttámla dőlésszögének beállítására szolgáló második lehetőség a fogazott pozicionáló kerekek rendszere. Ezek az ülés és a háttámla közötti fő csuklónál találhatók. A külső kerék (mindkét oldalon) elforgatásával a háttámlát hátrafelé döntheti. A kerekek meghúzása rögzíti a háttámlát a beállított helyzetben. A pozíció megváltoztatásához fel kell állnia a fotelből. A jó hír azonban az, hogy néhány, ezzel a klasszikus állító rendszerrel ellátott fotel lehetővé teszi, hogy szinte fekvő helyzetbe dőljön.

Ülőrész és háttámla anyaga

Az ülőrészhez és a háttámlához használt anyagok jelentősen hozzájárulnak a horgászfotel kényelméhez. Fontos átgondolni az „anyagvastagság vs. a szék súlya“ optimális arányát.

Minél vékonyabbak az anyagok, annál könnyebb és kompaktabb a fotel. Azonban még a vékony szintetikus anyagoknak is nagymértékben ellen kell állniuk a mechanikai sérüléseknek (szakadás) és a hosszú távú igénybevételnek. A fokozott színtartóság és a rövid nyári zápor utáni gyors száradás képessége sem árt.

Ha a horgásztúrák hosszú éjszakába nyúlnak, és szeret hűvösebb időben horgászni, értékelni fogja a szigetelést és a magasabb rétegű, egyenletes párnázottságot. Válasszon olyan nedvességálló gyapjúanyagokat, amelyek akkor sem hűsítő hatásúak, ha a kinti hőmérséklet megközelíti a fagypontot.

Figyeljen a karfák anyagára. A fémből készültek hidegek, ahogy a műanyagból készültek is kevésbé kellemes tapintásúak lehetnek. Szerezzen be például neoprén kartámasz borítást. Melegek, könnyen moshatók és nem szívják magukba a nedvességet.

horgászfelszerelés

Váz és lábak, mint a stabilitás alapja

Stabil, acélprofilokból készült konstrukció és szívós lábak kellően széles talpakkal, amelyek ellenállnak a sárba süllyedésnek – így lehetne leegyszerűsítve leírni egy minőségi horgászszék alapvető felszerelését. A fotel kiválasztásakor ragaszkodjon ahhoz, hogy a fémelemek korróziógátló kezeléssel legyenek ellátva, ami kiváló előfeltétele a hosszú élettartamnak és az elakadásmentes összecsukhatóságnak.

Ezen kívül ideális, ha a lábak állíthatóak és teleszkóposak. Ezek lehetővé teszik, hogy a széket stabilan és egyenletesen helyezze el egy kissé egyenetlen felületen is.

Hasznos kiegészítő felszerelések

A horgászfotel felszereltsége elsősorban a horgászattal töltött időtől függ, valamint attól, hogy hajlandó-e minden további elemet magával vinni, akár az egész „ülés“ nagyobb súlya árán is. Előnyük azonban pótolhatatlan egy szenvedélyes halász számára.

 • Táska/szállító huzat a fotelhez – Praktikus elem, amelynek minden fotelhez tartoznia kell. Amellett, hogy a védőhuzatban minden a helyén van, a garázsban vagy pincében elhelyezve a fotelt nem porosodik, és nem fenyegetik kártevők.
 • Oldalsó zsebek – A tépőzáras rögzítésű szövetzsebek a személyes tárgyak és az uzsonnák tárolására szolgálnak.
 • Ergonomikus deréktámasz – Ideális olyan helyzetekben, amikor a mélyebb székből való felállást kényelmetlennek és fájdalmasnak találja. A hát derék részét a megfelelő görbületben tartja.
 • Ergonomikus fej- és nyaktámasz – A magasabb szintű pihenés és kényelem érdekében tervezték.
 • Horgászbot tartó – Oldalsó fémszerkezet, amelyet a horgászbot tartására terveztek.
 • Csalétektartó polc – Egy oldalsó fém- és műanyag konstrukció, amelyen tárolhatja a horgászathoz szükséges apróságokat.
 • Pohártartó a karfán – Szélesebb műanyag karfák része.
 • Kiegészítő lábtartó – Egyes prémium kategóriás székekhez megvásárolhat egy lábtartót, amely az alapváz konstrukciójához illeszkedik. A fotel ekkor a nyugágy előnyeit veszi fel.

Horgászfotelek ára

A horgászfotel ára mindenekelőtt a stabilitását, a teherbírását és a kényelmességét tükrözi. Ahogy az ár emelkedik, úgy válik egyre kényelmesebbé a fotelben ülni. Azt, hogy érdemes-e drágább horgászfotelbe beruházni, például a horgászattal eltöltött idő is eldöntheti.

✅ Horgászfotelek 14000 forintig

Bár az alap árkategóriát a helytakarékos horgászszékek uralják (háttámla nélkül és háttámlával), talál néhány alap horgászfotelt is, amelyekből valószínűleg hiányzik valami. Ez lehet a párnázás minősége, a háttámla kialakítása, az állíthatóság csak néhány fokozatban vagy az alacsonyabb teherbírás. Ha horgászfotelt szeretne „mindennel“, ami hozzá tartozik, akkor célozza meg a valamivel drágább modelleket.

✅ Horgászfotelek 14000 és 28000 forint között

A 14000 és 28000 forint közötti árkategóriában már megtalálhatók a jelenleg legkelendőbb horgászfotelek, amelyek ár/minőség, valamint formatervezés/kényelem arányban is elfogadhatóak. Itt megtalálja a jó hírű márkák képviselőit (például a Mivardi, NGT, Delphin, Elektrostatyk márkák foteljeit). Állíthatók, kényelmesek, teleszkópos állítható lábakkal és elég stabilak. Ha azonban magasabb színvonalra vágyik, akkor az utolsó árkategóriába tartozó fotelek iránt fog érdeklődni.

✅ Horgászfotelek 28000 forinttól

A jól kivitelezett horgászfotelek széles választéka különböző méreteket, stílusokat és felszereltséget kínál. Ezek közé tartoznak a Mivardi, Giant Fishing, Delphin, Kevin Nash bevált márkák modelljei. Számíthat a nagy stabilitásra és teherbírásra, többfokozatú állíthatóságra, valamint a kompatibilis oldalsó elemekkel való bővíthetőségre. Ebben az árkategóriában a fotelek mellett jól felszerelt horgász nyugágyak is jelen vannak.

A legjobb horgászfotel márkák

 • Mivardi – A Mivardi egy jól bevált horgászmárka, amely több nagyszerűen értékesített fotelt kínál a piacon a különböző igényű horgászok számára. Figyelmébe ajánljuk főleg a CamoCode, Comfort Quattro, Premium Quattro jelöléssel ellátott modelleket.
 • FOX – Az Angliából származó prémium márkát valószínűleg minden horgász ismeri, legalábbis hallomásból. Széles szortimentjét precízen kivitelezett horgászfotelek és nyugágyak egészítik ki, amelyeket még az igényes horgászok is értékelni fognak.
 • Delphin – Az egyik legsikeresebb szlovákiai horgászmárka kényelmes foteleket kínál továbbfejlesztett ergonómiával és megbízható állítható rendszerrel.
 • Kevin Nash – A legendás Nash márka a horgászok körében ismert fogalom. Innovatív termékei és jellegzetes dizájnú horgászfoteljei nemcsak attraktívak, hanem rendkívül funkcionálisak is.
 • Giants Fishing – A cseh Giants Fishing márka jó minőséget kínál a horgászoknak elfogadható áron. Számos horgászfotel és nyugágy hazánkban a legkelendőbbek közé tartozik. Előnyeik a tartós szövetek és a magas, kényelmes hátrész.
 • NGT – A brit NGT horgászfelszerelések széles szortimentjében számos jól megtervezett fotelt is talál kedvező áron.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Mivardi Comfort Quattro
Max. teherbírás: 160 kg
Tömeg: 5,1 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)32500 Ft Alacsony ár
2.Mivardi CamoCODE Quattro
Max. teherbírás: 160 kg
Tömeg: 5,43 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)41300 Ft Alacsony ár
3.Zfish Deluxe Camo Chair
Max. teherbírás: 150 kg
Tömeg: 6,1 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)36100 Ft Alacsony ár
4.Sonik SK-Tek Sunchair
Max. teherbírás: 150 kg
Tömeg: 6,4 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)55300 Ft Alacsony ár
5.FOX Duralite XL Chair
Max. teherbírás: 180 kg
Tömeg: 3,5 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)54500 Ft Alacsony ár
6.Zebco Pro Staff Chair Supreme
Max. teherbírás: 110 kg
Tömeg: 5,36 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)28000 Ft Alacsony ár