Sport és outdoor

A legjobb kerékpárzár (teszt 2020)

legjobb kerékpárzár A minőségi kerékpár ára ma már több százezerre emelkedhet, de a legelterjedtebbekért is több tízezret fog fizetni. Ráadásul a kerékpárosok általában kényeztetik a közlekedési eszközüket, és folyamatosan még több pénzt fektetnek beléjük. Természetesen bármely kerékpár tulajdonos legrosszabb rémálma, hogy ellopták a biciklijét.

Sajnos ez a félelmetes vízió túlságosan könnyen megvalósulhat. A kerékpárok lopása napirenden van. Ha a kerékpárja jól zárt és biztonságos garázsban vagy pincében pihen, többé-kevésbé nyugodtan aludhat. A probléma akkor van, ha a kerékpárját felügyelet nélkül kell hagynia, ahol messze nem áll rendelkezésre ilyen háttér.

Az egyetlen megoldás egy igazán jó zár használata. Emlékeztetnünk kell arra, hogy a kerékpár értékével arányosan növelni kell a biztonságára szolgáló invesztíciót is. A ma kínált zárak közül nagyon sok a legkisebb akadályt sem jelenti a tolvajok számára. Ezért készítettük el a legjobb kerékpárzárak kínálatát az Önök számára.

Nem merjük azt mondani, hogy a jobb zár megakadályozhatja a tapasztalt rabló erőfeszítéseit a megfelelő felszereléssel – de biztosan csökkenti a lopás kockázatát egy bizonyos mértékben. A lakás zárakhoz hasonlóan nagyon fontos az idő, amely szükséges a kinyitásához. Minél több, annál jobban elriasztja a tolvajokat még a kísérletezéstől is. Tovább áll és könnyebb „áldozatot” fog keresni.

A kerékpárzárak áttekintése során biztosan megtalálja azokat a modelleket, amelyek lehetővé teszik, hogy a kerékpárt egy időre nyugodtabb szívvel hagyja el. Hiteles és a legjobb minősítésű termékeket választottuk ki, amelyekkel a felhasználók a legjobb tapasztalattal rendelkeznek. A tesztben megtalálhatók különböző típusú zárak különböző árkategóriákban.

A legjobb kerékpárzár

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Trelock BC 115/110/4
Súly: 266g
Hossz: 110cm
5 out of 5 stars (5 / 5)6 100 Ft Alacsony ár
2.AXA NEWTON PLUG IN RLN 180/10
Súly: -
Hossz: 180 cm
A védelem szintje: 15/15
5 out of 5 stars (5 / 5)7 600 Ft Alacsony ár
3.AXA NEWTON 180/15 CODE
Súly: -
Hossz: 180 cm
A védelem szintje: 6/15
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)9 900 Ft Alacsony ár
4.One IRON 3.0
Súly: 457g
Hossz: 100 cm
A védelem szintje: 6
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)2 500 Ft Alacsony ár
5.Trelock BC 115/60/4
Súly: 137 g
Hossz: 60 cm
A védelem szintje:
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)4 700 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki a kerékpárzárat?

A kerékpárzár-tesztben hat olyan kiváló minőségű terméket mutatattunk be, amelyek segíthetik a kerékpár védelmét abban az esetben, ha különböző időtartamra ott kell hagynia valahol. Lehet, hogy még mindig nem biztos benne, hogy melyik zár a megfelelő az Ön számára. A következő bekezdések segítenek a választásban.

A minőségi kerékpárzár használata csökkenti a lopás kockázatát
A minőségi kerékpárzár használata csökkenti a lopás kockázatát

Zárak típusai

A megfelelő típus kiválasztása kulcsfontosságú a zár kiválasztásakor. Mindegyik fajtának különböző jellemzői, különböző biztonsági szintjei és egyéb előnyei és hátrányai vannak. Tehát nézzük meg a különböző típusokat részletesen. Talán rájön, milyen kerékpárzárat vásároljon.

Kábelzár

Ezt a típust biztosan nagyon jól ismeri. Régóta ez a leggyakoribb és legnépszerűbb változat, amelyet a legtöbb ember még mindig használ. Ennek egyértelmű előnye a nagyon kis súly és a könnyű tárolhatóság. Ebben a tekintetben összehasonlításunk felülmúlhatatlan sztárja. Ugyanez igaz az árra is. Kábelzárak nagyon kedvező árral rendelkeznek, a legolcsóbbak körülbelül ezer forintba kerülnek.

A kábelzár könnyen helytakarékos formába hajtható. A súlyuk ritkán haladja meg a néhány száz grammot. Emellett a hosszabb zárakkal több kerék egyidejű rögzítése is lehetséges. Ez a típus, azaz a kábelzár akkor megfelelő, ha olcsóbb kerékpárja van, vagy ha minden gramm extra súly számít Önnek.

Az egyértelmű hátrány azonban a viszonylag alacsony szintű biztonság. Kábelzárral nem szabad hosszú ideig felügyelet nélkül hagyni a kerékpárt.

Lánczár

Ez a fajta zár első pillantásra úgy néz ki, mint a kábelzár egyik változata. De a különbségek jelentősek. A lánczárak nehéz, erős acélláncból készülnek. Tartósságuk és biztonsági szintjük jelentős – és súlyuk is. A lánczár az egyik legnehezebb típus.

Ezért ezek a zárak nem nagyon praktikusak a hordozáshoz és a sportolásnál. Inkább a hosszabb távú kerékpárvédelem kiegészítéseként szolgál, pl. a folyosón, a pincében, a kertben stb. A zárak szinte mindig egy védőburkolattal vannak ellátva a lánc körül, ami megvédi a kerékpár festékét a kopástól.

Lánczár kerékpárzár

Keretzár

Ez a zár típus némileg eltér a többitől. És abban az értelemben, hogy nem működik jól „egyedül“. A keretzár vagy patkózár rögzíti a hátsó kereket, és megakadályozza annak mozgását. De a kerékpárt nem rögzíti a helyhez és a szemtelen tolvaj az egészet elviheti. Ezért egy patkózárat általában egy másik zárral kombinálva használnak, pl. kábelzárral.

A patkózár viszonylag ellenáll a törésnek, de ez is meglehetősen nehéz. A fő hátránya, hogy nem rögzíti a kerekpárt egy szilárd ponthoz. Ez a fajta zár a kevésbé használt típusok közé tartozik.

U- lakat

Az U-alakú zárak nagyon népszerűek, mert valóban magas szintű biztonságot és ellenállóságot érnek el mind az erőszakos, mind a kifinomultabb módszerekkel szemben. Ebben a tekintetben általában a legjobbak. Természetesen az U- lakatoknak is van sötét arcuk. Ez a nagy súlyuk és az, hogy nem csukhatók össze.

Az U alakú zárak általában minimum körülbelül 1 kg, de inkább 1,5 kg súlyúak. Ezen kívül meglehetősen terjedelmesek és nem hajthatók össze. Ezért nem alkalmasak hosszú utakon és sport kerékpározáshoz, bár a kerékpárkerethez különféle módon lehet rögzíteni, hogy ne legyen zavaró. A magas fokú biztonság mellett az előnye, hogy több kerékpár egyidejűleg csatlakoztatható nagyobb méretű modellek esetén.

Összehajtható zár

Az utolsó opciót az összehajtható zárak képviselik. Ezek a zárak acéllemezekből vannak kialakítva, és fő előnyük a nagyon magas fokú biztonság és az összecsukhatóság, valamint a könnyű kezelhetőség kombinációja. Az ellenállóság szempontjából képesek versenyezni az U- lakatokkal, és egyes esetekben lehagyják őket. Emellett egy kompakt csomagba összerakhatók, és azokat például egy táskában vagy egy kerékszerkezeten különféle speciális fogantyúkkal hordozhatók.

Két hátránnyal rendelkeznek. Először is a nagy súly, másodszor a magas ár. Ennek oka a bonyolultabb konstrukció és a magas fokú biztonság.

kerékpárzár

Biztonsági szint

A minőségi zárnak ellenállónak kell lenni a zárfeltörési kísérletnek, akár erőszakos, akár intelligens módszerrel történik. A drágább zárak gyakran túlélik a brutális kalapácstámadásokat, a fűrészeléseket, vagy a speciális kenőanyag sprayek használatát, és az utána következő zárfeltöréseket.  A probléma az, hogy a legtöbb gyártónak saját skálája van, amely szerint megadja a zár biztonsági szintjét. Ezért nagyon nehéz összehasonlítani az egyes zárakat, ha azok különböző gyártóktól származnak.

A legismertebb az ABUS márka által használt 1-től 15-ig terjedő skála.

Itt megnézheti az ABUS kerékpárzárak tesztelését a Šterba kola e-shop által 2016-ból.