Elektronika

A legjobb laptopok diákoknak – recenziók és teszt 2024

legjobb laptopok diákoknak

Milyen tulajdonságokkal és felszereltséggel kell rendelkeznie a legjobb laptopnak egy diák számára? Mit kell figyelembe vennie a diáknak a szakterületét illetően? Ha új laptop vásárlása előtt áll, ne hagyja ki a következő tippeket. Teljesítményük és felszereltségük alkalmas arra, hogy megbirkózzon az igényes egyetemi tempóval.

Néhányan a diáknak szánt laptop kifejezés alatt egy átlagosan felszerelt, kisebb képátlójú laptopot képzelnek el, amelyen a diákok szövegeket olvasnak, szemináriumi dolgozatokat és prezentációkat készítenek. A szabadidőben is használható, például filmek vagy kedvenc sorozatok nézésére. Ez azonban nem éppen a legpontosabb nézet. A mai főiskolai hallgatóknak már olyan berendezésekre van szükségük, amelyek esetében az igényes feladatokat és kimeneteket fel tudják dolgozni a fejlett programokban. Ezért is koncentráltunk elsősorban az olyan főiskolásoknak szánt laptopokra, akiknek szükségük van egy olyan „dolgozóra”, aki készen áll segíteni nekik a nehéz feladatokban.

Laptopot választ egy műszaki egyetemista, leendő programozó, grafikus vagy marketinges számára? A különböző szakterületek más-más felszerelést és paramétereket igényelnek, bár első ránézésre a különbségek nem feltűnőek. Az alábbi útmutatóban hasznos útmutatást talál – ahhoz, hogy kiválassza a felhasználási célnak megfelelő legjobb diák laptopot. Vásárlás előtt mindenképpen keressen rá az elérhető laptop tesztekre és recenziókra, hogy a lehető legátfogóbb képet kapja, és megismerje a kiszemelt laptop erősségeit és gyengeségeit.

A legjobb laptopok diákoknak (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Macbook Air 13" M2 Magyar 2022
Kijelző: 13.6" IPS fényes 2560 × 1664 px
RAM memória mérete: 8 GB
Merevlemez: SSD 256 GB
Tömeg: 1,24 kg
⭐ 100 %530000 Ft Alacsony ár
2.Asus Zenbook
Kijelző: 14" OLED tükröződésmentes 2880 × 1800 px
RAM memória mérete: 16 GB
Merevlemez: SSD 512 GB
Tömeg: 1,39 kg
⭐ 98 %385000 Ft Alacsony ár
3.Dell Inspiron 15
Kijelző: 15.6" WVA tükröződésmentes 1920 × 1080 px 120Hz
RAM memória mérete: 8 GB
Merevlemez: SSD 256 GB
Tömeg: 1,83 kg
⭐ 96 %200000 Ft Alacsony ár
4.Asus X515EA-BQ3035W
Kijelző: 15.6" IPS tükröződésmentes 1920 × 1080 px
RAM memória mérete: 16 GB
Merevlemez: SSD 512 GB
Tömeg: 1,8 kg
⭐ 94 %250000 Ft Alacsony ár
5.HP Pavilion 15
Kijelző: 15.6" IPS tükröződésmentes 1920 × 1080 px
RAM memória mérete: 8 GB
Merevlemez: SSD 256 GB
Tömeg: 1,75 kg
⭐ 94 %220000 Ft Alacsony ár
6.Microsoft Surface Go 3
Kijelző: érintőképernyős 10.51" fényes 1920 × 1280 px
RAM memória mérete: 8 GB
Merevlemez: SSD 128 GB
Tömeg: 0,54 kg
⭐ 92 %275000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon laptopot diákoknak az iskolába

Valamikor régen a diákok a diákéletük nagy részében boldogultak jegyzetfüzetekkel és szkriptumokkal. Ma már hordozható elektronikai eszközök sokaságával találkozhatunk az előadótermekben – a táblagépektől kezdve a kisebb átlójú laptopokon át a teljes méretű laptopokig/notebookokig. Ehhez nagyban hozzájárult a távoktatás szükségessége is, hogy a hallgatók online tarthatják a kapcsolatot az oktatókkal és az osztálytársakkal. A laptopok kínálata általában nagyon változatos, és különböző felszereltségű és rendeltetésű modelleket tartalmaz. És ahogyan léteznek munkára szánt vagy játék laptopok, úgy az egyetemi hallgatók igényeinek megfelelő paraméterek és felszereltség tekintetében is nagy a laptopok csoportja.

Ideális laptop diák számára – alapvető kérdések, amelyeket figyelembe kell venni

Mielőtt belemerülnénk a paraméterekbe, számokba és fogalmakba, nem árt egy kezdeti tájékozódás. Legtöbbünknek már van tapasztalata magával a laptoppal kapcsolatban. Egyesek kisebbek, mások nagyobbak. Némelyikük sok feladatot képes egyszerre kezelni, mások gyorsan elérik a határaikat. A laptop kiválasztásakor a diáknak mindenekelőtt a laptop szakterületre való alkalmasságát, a laptop méretét, teljesítményét, az akkumulátor üzemidejét és a megfelelő csatlakoztathatóságot kell figyelembe vennie.

📌Milyen tanulmányi területre fogja használni a laptopot?

A bölcsészettudományok területén elegendő egy olyan laptop, amely szövegszerkesztésre és prezentációkészítésre alkalmas. Egy orvostanhallgató vagy jogászhallgató számára egy érintőképernyővel és tollal ellátott laptop felel meg. Ezekkel könnyen tud gyors jegyzeteket készíteni a képekhez vagy a törvényekhez. A jövő grafikusainak a lehető leghűbb színvisszaadásra és kivételes grafikai teljesítményre lesz szükségük. A leendő programozók, építészek és műszaki végzettségűek nem nélkülözhetik a csúcskategóriás processzort és a gyors tárhely hozzáférést. Még sok ilyen „részlet“ van, és az egyéni választás nagyon fontos.

📌Tudja, hogy milyen programokat fog használni a laptopján?

A legtöbb diák nem nagyon figyel erre a kérdésre adott válaszra. Pedig egy jó minőségű laptop egy diák számára több mint 2 évre szóló befektetés, ezért nem árt előre hosszabb távlatban gondolkodni. A laptopnak nem csak a növekvő képességeivel kell lépést tartania, de az operációs rendszernek is támogatnia kell azokat a programokat, amelyekkel hamarosan dolgozni fog. És bár a legtöbb program elérhető Windows és macOS rendszeren egyaránt, néhány speciális mérnöki program (CAD, szimuláció) csak a Windowson fut.

Méret, súly és hordozhatóság

Térjünk át az első számokra. Mielőtt a processzor teljesítményén, a tároló típusán és kapacitásán vagy a RAM méretén gondolkodna, fontolja meg, mekkora diák laptopra van szüksége.

  • Általánosságban elmondható, hogy egy kisebb, kb. 12-13,5″ képátlójú laptop könnyebb (kb. 1,5 kg-ig), könnyebb vele utazni, és kisebb hátizsákban vagy táskában is elfér. A kijelző felület azonban arányosan kisebb adatokat, grafikonokat vagy képeket jelenít meg.
  • A használhatóság és a munkakényelem szempontjából a 14-14,5″ képátlójú laptopok jobbak. Súlyuk nem zavaró, átlagosan legfeljebb 2 kg. A diákok körében a legkeresettebbek közé tartoznak.
  • A 15,6-16,2″ képátlójú laptopok teljes méretűnek számítanak. Súlyuk ennek megfelel – több mint 2 kg. A gyakori hordozáshoz általában külön laptop tokra vagy táskára van szükség. Olyan feladatokat is végezhet ezeken, amelyek igényesek a megjelenített adatok mennyiségére.

laptop diaknak

Kijelző és jellemzői

A kijelző mérete mellett érdemes megnézni a felbontást is. Legalább Full HD – FHD 1920 × 1080 pixeles felbontásúnak kell lennie. Igényes vizuális megjelenítés esetén fektessen be a 3840×2160 pixeles 4K felbontásba, ami négyszerese az FHD-nak.

Fényes vagy matt kijelző a laptopon? A fényes kijelzőn a színek élénkebbek, valósághűbbek és a kontraszt kiváló. Ezt akkor fogja értékelni, ha fotókkal, videókkal, vizualizációkkal vagy más grafikákkal dolgozik. A napon azonban kevésbé olvasható, és gyorsabban koszolódik. A matt kijelző tükröződésgátló bevonattal van ellátva, hogy megakadályozza a nem kívánt tükröződést. A színhűség valamivel rosszabb, de kint a teraszon vagy a parkban is használható.

Teljesítmény vs. felhasználás jellege

Nem szeretné az idejét egy lassú és „lefagyó“ laptoppal vesztegetni? Ez nagyon megnehezítheti a diákéletet. Olyan laptopra van szüksége, amely nagy teljesítményű processzorral és elég nagy memóriával, úgynevezett RAM-mal rendelkezik ahhoz, hogy azonnal el tudja tárolni az adatokat, amelyekkel éppen dolgozik.

A válasz arra a kérdésre, hogy melyik processzor a legjobb egy diák laptophoz, nem egyszerű. Az Intel Core, az AMD Ryzen, az Apple M1 és az Apple M2 chipek számos nagy teljesítményű változata is nagyon jól értékelt.

Ha a RAM tekintetében az arany középutat kereste, akkor nem fog hibázni, ha 8-16 GB DDR4 vagy DDR5 RAM-mal rendelkező laptopot választ.

Integrált grafikus kártya vagy dedikált grafikus kártya? Ha a grafikus kártya a processzor része, akkor valamivel alacsonyabb teljesítményt nyújt, de ezt normál használat során nem fogja észrevenni. Kevésbé energiaigényes. A dedikált (önállómemóriával rendelkezik) grafikus kártya nagyobb grafikus teljesítményt nyújt, és képes az igényes 3D modellezésre, vizualizációra vagy fejlett grafikai munkára. Ezt a magasabb árkategóriába tartozó, átlagon felüli felszereltséggel rendelkező laptopok tartalmazzák.

Tároló típusa és kapacitása

HDD vagy SSD lemez? Mindenképpen a modern megoldást ajánljuk SDD lemez formájában. A HDD-vel szemben az SSD előnyei a gyors adatírás és betöltés, a nagyobb ellenállás az ütésekkel és sérülésekkel szemben, valamint az, hogy nem növeli a notebook súlyát. Míg korábban az SSD lemezt tartalmazó laptopok ára magasabb volt, manapság már az olcsó laptopok között is találhatunk 128 GB-os vagy 256 GB-os SSD tárolót.

Tárhely igényétől függően válasszon 256 GB-os, 512 GB-os vagy 1024 GB-os SSD-vel rendelkező laptopot. Amennyiben a tárhely betelik, jó megoldást jelentenek a felhőszolgáltatások vagy egy külső lemez.

Akkumulátor üzemideje

Egy megbízható diák laptoptól elvárható, hogy legalább több előadást kibírjon egymás után (vagy hosszú utazást). A jó hír az, hogy az újabb laptopok 8-14 órán keresztül is képesek társaságot nyújtani anélkül, hogy konnektor közelében lenne.

Laptop csatlakoztathatóság

A laptopok esetében mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli csatlakoztathatóság jellemző. Míg egyes laptopok tartalmazzák a leggyakrabban használt fizikai csatlakozókat, mások csökkentik a csatlakozók számát, és a sokoldalúságra és a legújabb vezeték nélküli technológiákra összpontosítanak.

Egy diák laptopból nem hiányozhat a Bluetooth technológia, a Wi-Fi adapter, az USB-C, USB-A csatlakozók, a LAN az internethez való hálózati csatlakozáshoz, a HDMI a monitor csatlakoztatásához, a kártyaolvasó nyílás, a 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó. CD- és DVD-meghajtók már nem találhatók meg minden új laptopban.

Mit tegyen, ha a kiszemelt laptopon nincs néhány port? Ez egy meglehetősen gyakori probléma és a jelenlegi irány ebben az elektronikai kategóriában. A megoldás például egy otthoni dokkolóállomás, amely számos olyan portból álló rendszert tartalmaz, amelyek nem fértek be a laptopba.

Hasznos felszerelés a tanuláshoz

Mi befolyásolhatja a döntéshozatalát? Néha látszólag olyan apró részletek, mint a billentyűzet mérete és elrendezése, a numerikus billentyűzet megléte vagy az érintőpad kialakítása is sokat számít. Informálódjon a beépített mikrofon és webkamera megléte iránt. Felbontás legalább HD 720p, ideális esetben már FHD 1080p legyen.

Bár a laptop egy hordozható eszköz, értékelni fogja a praktikus felszereltséget, amely élvezetesebbé, kellemesebbé teszi használatát otthon vagy a kollégiumban. Gyakran előfordul, hogy a diákok egeret, billentyűzetet, külső monitort, dokkolóállomást és külső merevlemezt vásárolnak a laptopjukhoz. Mindig tartsa számon a laptop fizikai portjait és csatlakozóit, hogy a későbbi munka ne legyen bonyolult.

Diákoknak szánt laptopok ára

Mennyit kell fizetni egy jó minőségű diákoknak szánt laptopért? A könnyebb tájékozódás érdekében a jelenleg elérhető ajánlatokat az alábbi három kategóriába soroltuk.

✅Laptopok diákoknak 140000 forintig

Többnyire az alsó vagy középkategóriából származó laptopokat talál a 140000 forintig terjedő árkategóriában. Ezek azonban elegendőek a normál, nem igényes használatra. Teljesítményüknek és egyéb felszereltségüknek köszönhetően inkább egy általános iskolás vagy egy középiskolás diák számára alkalmasak.

✅Laptopok diákoknak 140000 és 280000 forint között

A második árkategóriában jó ár/teljesítmény aránnyal rendelkező laptopokat találhat diákoknak. Képességeiknek köszönhetően gyakran ezek a legkelendőbb laptopok a diákok számára. Úgy készültek, hogy megbirkózzanak a legtöbb feladattal, amelyekre szüksége lesz tőlük. Többféle méret közül választhat, az akkumulátor üzemideje és a fokozott tartósság pedig üdvözlendő bónusz.

✅Laptopok diákoknak 280000 forinttól

Igényes felhasználónak tartja magát? A legjobb laptopot keresi egyetemi hallgatónak? Ha biztos akar lenni a rendületlen teljesítményben, a hosszú üzemidőben és a legmodernebb csatlakozási lehetőségekben, akkor kicsit mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. A legújabb processzorokkal, élvonalbeli kijelzőkkel és dedikált grafikus kártyákkal ellátott modellek felkelthetik a figyelmét.

A legjobb diákoknak szánt laptop márkák

Bemutassuk röviden a főbb „piaci szereplőket“.

  • Apple MacBook – Az egyedi megoldások mestere vonzza a maximális teljesítményt nyújtó laptopokat. A legmagasabb követelményeknek is megfelelnek, és tökéletesek azok számára, akik korlátok nélkül szeretnének dolgozni. Több mint 350000 forintos áron kaphatók.
  • ASUS – A laptopok széles választéka – az olcsó, alapvető képességekkel rendelkező gépektől az exkluzív, könnyű kialakítású és nagy számítási és grafikus teljesítményű prémium darabokig. Előnyük a valósághű színmegjelenítés a pontosabb szakmai és kreatív munka érdekében.
  • DELL – A világ egyik legnagyobb laptop- és asztali számítógép gyártója és szállítója tudja, hogyan kell kiváló minőségű, tartós laptopokat készíteni a legkülönbözőbb felhasználási célokra. A drágább modellek fényűzően tartós kialakítással, hatékony hűtőrendszerrel és meglepően gyors válaszidővel nyűgöznek le.
  • Lenovo – A Lenovo laptopok legendának számítanak a laptopok között. A korábbi generációk az ütésekkel vagy a kiömlött folyadékkal szembeni nagyfokú ellenálló képességükkel tűntek ki. Ma is stabilan megállják a helyüket az irodákban. A jelenlegi választék is rendkívül széles – ismét az egyszerű, olcsó daraboktól a népszerű érintőképernyős táblagépekig.
  • HP – A HP márka sem hiányozhat a legjobb diák laptop márkák közül. A több tucatnyi modell közül azonban nem lesz könnyű választani. Az elegáns dizájn, az átgondolt felszereltség, a megbízható teljesítmény és a nagyobb kapacitású akkumulátor meggyőzheti.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Macbook Air 13" M2 Magyar 2022
Kijelző: 13.6" IPS fényes 2560 × 1664 px
RAM memória mérete: 8 GB
Merevlemez: SSD 256 GB
Tömeg: 1,24 kg
⭐ 100 %530000 Ft Alacsony ár
2.Asus Zenbook
Kijelző: 14" OLED tükröződésmentes 2880 × 1800 px
RAM memória mérete: 16 GB
Merevlemez: SSD 512 GB
Tömeg: 1,39 kg
⭐ 98 %385000 Ft Alacsony ár
3.Dell Inspiron 15
Kijelző: 15.6" WVA tükröződésmentes 1920 × 1080 px 120Hz
RAM memória mérete: 8 GB
Merevlemez: SSD 256 GB
Tömeg: 1,83 kg
⭐ 96 %200000 Ft Alacsony ár
4.Asus X515EA-BQ3035W
Kijelző: 15.6" IPS tükröződésmentes 1920 × 1080 px
RAM memória mérete: 16 GB
Merevlemez: SSD 512 GB
Tömeg: 1,8 kg
⭐ 94 %250000 Ft Alacsony ár
5.HP Pavilion 15
Kijelző: 15.6" IPS tükröződésmentes 1920 × 1080 px
RAM memória mérete: 8 GB
Merevlemez: SSD 256 GB
Tömeg: 1,75 kg
⭐ 94 %220000 Ft Alacsony ár
6.Microsoft Surface Go 3
Kijelző: érintőképernyős 10.51" fényes 1920 × 1280 px
RAM memória mérete: 8 GB
Merevlemez: SSD 128 GB
Tömeg: 0,54 kg
⭐ 92 %275000 Ft Alacsony ár

Lásd még a nagy útmutatót – A legjobb laptopok + Útmutató a választáshoz