Elektronika

A legjobb laptopok / notebook (teszt 2020)

legjobb laptopok Ha többet szeretne, mint egyszerűen böngészni a közösségi hálókon és az e-maileket kezelni, akkor szüksége lesz egy jó notebookra / laptopra, amelyen kényelmesen tud írni és egyszerűen dolgozni. Még a legjobb okostelefon vagy táblagép sem helyettesíti teljesen a notebookot, és még nem beszéltünk például a grafika- és a hardverigényes játékokról.

A laptop-ajánlatok nagyon szélesek – a szokásos notebookokon kívül a játéknotebookok és a modern ultrabookok is népszerűek, melyek a többitől eltérnek a teljesítményük, a súlyuk és mindenekelőtt a „belsejük“ szempontjából. A játéknotebookok nagyobb teljesítményűek: lényegesen erősebb grafikus kártyákkal, jobb hangkártyával, jobb processzorral, és általában nagyobbak és nehezebbek.

A legjobb notebook mindenki számára más. Míg Önnek leginkább jó akkumulátor-üzemidőre van szüksége, valaki másnak nagyobb képernyőátlóval kell rendelkeznie. Az átlátható notebook és ultrabook tesztünk a piacon található TOP notebookokat sorolja fel különböző kategóriában. E teszt alapján könnyebben tud tájékozódni a piacon, és talán ihletet merít az új notebookot választásakor.

Ugyanakkor tájékoztatjuk Önt arról, hogy mit kell összehasonlítania, és mit kell megfigyelnie vásárláskor. A teszt összefoglalja mindazt, amit el kell elolvasnia, mielőtt kiválasztaná a saját új notebookját.

Teszt – legjobb olcsó notebookok 150000 Ft-ig (+/-) – TOP 5

TermékÉrtékelésÁr (-tól)
#1ASUS VivoBook X512JA
Kijelző mérete: 15.6"
Processzor: Intel Core i3 1005G1 Ice Lake
Videókártya: Intel UHD Graphics
RAM operációs: 8 GB
Tárhely: 256 GB SSD
5 out of 5 stars (5 / 5)194000 Ft Alacsony ár
#2Lenovo Ideapad C340
Kijelző mérete: 14"
Processzor: Intel Core i3 10110U Comet Lake
Videókártya: Intel UHD Graphics
RAM operációs: 8 GB
Tárhely: 256 GB SSD
5 out of 5 stars (5 / 5)196000 Ft Alacsony ár
#3Lenovo IdeaPad 5
Kijelző mérete: 14"
Processzor: Intel Core i3 1005G1 Ice Lake
Videókártya: Intel UHD Graphics
RAM operációs: 8 GB
Tárhely: 256 GB SSD
5 out of 5 stars (5 / 5)205000 Ft Alacsony ár
#4Dell Vostro 3590
Kijelző mérete: 15.6"
Processzor: Intel Core i3 10110U Comet Lake
Videókártya: Intel UHD Graphics 620
RAM operációs: 8 GB
Tárhely: 256 GB SSD
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)210000 Ft Alacsony ár
#5Lenovo IdeaPad S130
Kijelző mérete: 14"
Processzor: Intel Celeron N4000 Gemini Lake
Videókártya: Intel UHD Graphics 600
RAM operációs: 4 GB
Tárhely: -
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)95000 Ft Alacsony ár

Teszt – legjobb notebookok 200000 Ft felett – TOP 5

TermékÉrtékelésÁr (-tól)
#1MacBook Air 13" Retina (2020)
Kijelző mérete: 13.3"
Processzor:Intel Core i5 1030NG7 Ice Lake
Videókártya: Intel UHD Graphics 617
RAM operációs: 8 GB RAM
Tárhely: 512 GB SSD
5 out of 5 stars (5 / 5)529000 Ft Alacsony ár
#2HP Envy 13
Kijelző mérete: 13,3"
Processzor: Intel Core i7 10510U Comet Lake
Videókártya: Intel UHD Graphics 620
RAM operációs: 8GB
Tárhely: SSD 512 GB
5 out of 5 stars (5 / 5)390000 Ft Alacsony ár
#3ASUS ZenBook 13
Kijelző mérete: 13,3"
Processzor: Intel Core i5 8265U Whiskey Lake
Videókártya: NVIDIA GeForce MX150
RAM operációs: 8 GB RAM
Tárhely: SSD 512 GB
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)300000 Ft Alacsony ár
#4ASUS VivoBook S15
Kijelző mérete: 15.6"
Processzor: Intel Core i5 10210U Comet Lake
Videókártya: NVIDIA GeForce MX250
RAM operációs: 8GB
Tárhely: SSD 512 GB
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)280000 Ft Alacsony ár
#5Lenovo IdeaPad C340
Kijelző mérete: 14"
Processzor: AMD Ryzen 7 3700U
Videókártya: AMD Radeon RX Vega 10
RAM operációs: 8GB
Tárhely: SSD 256 GB
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)250000 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki a legjobb notebookot?

 • Felhasználás célja. Ha nem tervez játszani rajta, vagy a notebookot olyan munkákhoz fogja használni, amelyeknél nincs szükség nagy teljesítményre, az olcsóbb notebookok közül is választhat. Egy átlagfelhasználó mindennapi igényeit kielégíti.
 • Notebook súlya. Ez egy nagyon fontos paraméter; ha a notebookot gyakran viszi magával a munkába, iskolába vagy megbeszélésekre, akkor értékelni fogja, ha a súlya alacsonyabb, mert nem terheli Önt. De ha azt tervezi, hogy a laptop többnyire otthon az asztalon lesz (sokan közülünk a notebookot otthon az asztalon helyezik el egy klasszikus PC helyett), akkor nem kell foglalkoznia a súlyával. A könnyebb notebookok egy kicsit drágábbak.
 • Akkumulátor üzemidő. Olvassa el a felhasználói véleményeket, hogy tényleg tudja, mennyi a laptop üzemideje. A legjobb notebookoknak akár 8 óra is lehet az üzemideje, de attól függően, hogy milyen munkát végez rajta.
 • Képernyőátló (11-18 hüvelykes a standard). A kisebbek jobban hordozhatók és alkalmasak például a munkába, iskolába vagy előadásokra. A nagyobbak ideálisak a hosszú távú munkavégzésre, mert kevésbé terhelik a szemet. Hosszú és gyakori íráshoz vagy a notebookon való munkához válasszon 16 hüvelyk körüli képernyőátlójút. Gyakori hordozáshoz, rövid íráshoz és „unalom elűzésére“ megfelel a13 hüvelyk képernyőátlójú is. Azt ajánljuk, hogy a felbontás legalább FULL HD legyen, de elérhetők már az ULTRA HD és a 4K kijelzők is, melyek lassan standarddá vállnak.
 • Notebook belseje. A processzor lényegében a notebook magja, és a teljesítményét a magok száma és az órafrekvencia adja meg. Minél magasabbak az értékek (több magos processzor és magasabb órafrekvencia), annál nagyobb teljesítményű a notebook. Az operációs memória, vagyis RAM memória, amellyel az operációs rendszer működik; legalább 4 GB RAM-ra van szüksége, annál kevesebb biztos nem elég és újra érvényes, minél nagyobb annál jobb. Vessen egy pillantást a merevlemezre – legalább 500 GB körülinek kell lennie egy átlagos felhasználó számára. Az utolsó fontos rész a grafikus kártya. Megkülönböztetünk úgynevezett integrált vagy dedikált grafikus kártyát. Az utóbbiak nagyobb teljesítményt nyújtanak, és így alkalmasak játékra, filmnézésre vagy grafikai munkára. Általában saját memóriájuk van 1-től 8 GB-ig.
 • Merítsen ihletet. Segíthet például a notebook teszt, olvassa el a véleményeket, és nézze meg, az emberek mit vásárolnak és mennyire elégedettek. A valódi hivatkozások megakadályozzák a rossz vásárlást.

Mi az ultrabook?

Az Ultrabook egy modern notebook, amely:

 • vékony (vastagsága legfeljebb 2 cm)
 • gyors (erős SSD merevlemez van benne)
 • nagyteljesítményű (a legújabb grafikus kártya, leggyakrabban Intel processzor, RAM memória általában több mint 8 GB)
 • rendelkezhet érintőképernyővel
 • hosszú akkumulátor-üzemidővel rendelkezik (a csúcsminőségű modellek akár 10 óra üzemidővel)

Mi az a Chromebook?

Ez egy klasszikus notebook, azzal a különbséggel, hogy a Windows operációs rendszer helyett a Chrome OS operációs rendszerrel fut a Google-tól. Az előnye egy rendkívül gyors indítás a Windowshoz képest, valamint a gyakori lassú szoftverek helyettesítése különböző alkalmazásokkal. Különösen alkalmas az interneten történő munkavégzésre, a szociális interakcióra, az online kommunikációra, a videók nézésére stb. Nem alkalmas igényes műveletekre.

Milyen típusú merevlemezek vannak a notebookokban?

 • HDD – mechanikus merevlemez, a klasszikusok közé tartozik. Védeni kell a leeséstől és más károsodástól. A károsodást okozhat a gyakori rázkódás is, például a szállítás során
 • SSD – Ez a merevlemez nem rendelkezik mechanikus alkatrészekkel, ezért bírja a szállítást és a rázkódást is. Annak köszönhetően, hogy nem mechanikus, mint a hagyományos HDD nem csak tartósabb, hanem csendesebb és mindenekelőtt gyorsabb is. Kisebb súlyú és jobb üzemidejű laptopok tartalmazzák, mivel könnyebb és kevésbé igényes az energiafogyasztásra.
 • SSHD – Ez a merevlemez kompromisszum az SSD és a HDD között; gyorsabb, mint a HDD, de nem olyan nagyteljesítményű, mint az SSD.

Milyen operációs rendszerek vannak a notebookokban?

Leggyakrabban a Microsoft Windows operációs rendszere – ez a legelterjedtebb, intuitív, és az egész világon használják. Az Apple-től ismerjük a Mac OS-t, amely a legstabilabb és egy kicsit ügyesebb. A Linux operációs rendszer „open source“ – a felhasználók szabadon szerkeszthetik, ezért elsősorban a programozók használják.

Milyen billentyűzettel rendelkezzen a notebook?

Vannak olyan munkaterületek, ahol számításba kell venni, hogy milyen billentyűzettel dolgozik, teljes vagy úgynevezett részleges. A kisebb méretű billentyűzeten nincs jobb oldalt numerikus billentyűzet. Bármelyik fajta billentyűzet tulajdonképpen megszokható, de aki sokat ír a notebookon annak ez is egy kifejezetten fontos paraméter.

Csatlakozó bemenetek

A notebookok különböző típusú és számú csatlakozó bemenetet kínálnak, amelyek külső eszközök csatlakoztatására használhatók. Ha van olyan monitor vagy televízió az otthonában, amelyet szívesen használna néha, mint a laptop képkimenete, akkor olyan készüléket keressen, amely kompatibilis külső képernyő bemenetet kínál. Standardnak számít, hogy USB csatlakozók állnak rendelkezésre, és a legújabb USB-C bemenet a drágább és az újabb eszközökön már megtalálhatók. Külső monitorok esetén a legelterjedtebb HDMI vagy Display Port, klasszikus vagy mini verziókban. Egy másik gyakori bemenet az Ethernet port, amely az internetkábel csatlakoztatására szolgál.

Notebook tisztítása

Külső tisztítás

Tisztítás előtt a notebookot kapcsolja ki és áramtalanítsa. A külső felület tisztításához enyhén nedves törlőkendőt használjon, szükség esetén valamilyen általános tisztítószert. Végül száraz törlőronggyal törölje az egészet szárazra. A kijelző tisztítására használjon erre a célra készült alkoholos törlőkendőt, de megtisztíthatja ablaktisztítószerrel is. Tisztítás közben ügyeljen arra, hogy a notebook belsejébe még véletlenül se kerüljön víz vagy más folyadék, például tisztítószer. A billentyűzet tisztítására érdemes beszerezni egy flakon sűrített levegőt, így könnyen ki tudja fújni a gombok alól is a port. Bizonyos időközönként érdemes valamilyen fertőtlenítőszerrel is áttörölni az egész felületet, ezzel megakadályozza a kórokozók elszaporodását.

Belső tisztítás

Ha por halmozódik fel a ventilátorok és hűtőnyílások közelében a notebook a szokásosnál jobban melegszik, akkor sűrített levegős sprayt használjon a tisztításhoz. A port mindig a gépből kifelé próbálja meg fújni. A belő tisztítás esetén viszont érdemes szakemberhez fordulni, mivel nem ajánlatos a laptopot otthon szétszerelni. Mindenképpen bízza a laptopot szakemberre, ha a következő jeleket észleli: zúgás, forrósodás, érdekes szag, lassulás.

Melyek a legjobb, legismertebb és legeladottabb notebook márkák?

A legeladottabb és legismertebb márkák a következők: Acer, Asus, Sony, Toshiba, Hewlett Packard (HP), Lenovo, Dell és az Apple.

Segített Önnek ez a notebook teszt? Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Segítsen másoknak is kiválasztani a legjobb notebookot. Lehet, hogy az Ön véleménye lesz a döntő tényező, amely meggyőzi majd a következő látogatókat a webhelyünkön.