Sport és outdoor

A legjobb sílécek (teszt 2024)

A legjobb lesikló sílécekA legjobb lesikló sílécet keresi, amely az idei szezont valódi síélménnyé fokozza? A környező országok, például Szlovákia a síelők országa, és ennek a sportnak régi hagyományai vannak. Nem csoda – a gyönyörű természet, a hegyek és az ápolt lesiklópályák minden évben ennek az elegáns, téli sportnak egyre több rajongóját vonzza. Az egész család és még a legkisebb tagjai is síelnek – már a kisgyermekkortól. A síközpontok minősége évről évre javul, és egyre több turista célpontja. Hogy a síelés valóban örömöt szerezzen, gondolni kell az egyik legfontosabb elemre, amely nélkül egyszerűen nem fog működni – a sílécre. Ezért áttekintettük a recenziókat és szakértői teszteket, hogy bemutassuk Önöknek a legérdekesebbeket – női, férfi és unisex sílécek kategóriák – kínálatából.

A választás során számos paraméterrel, megnevezéssel és kritériummal kell foglalkoznia. Ha nincs otthon ezen a területen, és nincs kéznél egy profi szakértő, de egy igazán minőségi sílécet szeretne választani magának, akkor lépésről lépésre végigvezetjük Önt a legfontosabb kérdéseken. Megtudja, hogyan kell kiválasztani a síléc megfelelő hosszát, szélességet, rádiuszát és keménységét. Segítünk abban, hogy bekategorizálja magát a síelési képességei és elvárásai szerint, hogy szükségtelenül ne fizessen olyan túl drága profi sílécért, amelynek tulajdonságait esetleg nem is tudja kihasználni.

Vessen egy pillantást a sílécekre ebben a szezonban, és élvezze a nagyszerű síelést az Ön elképzelései szerint.

A legjobb lesikló sílécek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.K2 DISRUPTION 76 ALLIANCE ERP 10 QUIKCLIK

 Női allmountain síléc kötéssel 
Gyorsaság: közepes
Mag: Aspen Light
Pálya: karbantartott és kezeletlen pálya
5 out of 5 stars (5 / 5)126000 Ft Alacsony ár
2.Elan EL SKIS SHI EXPLORE VISION LS + EL10.0 GW

 Pályasíléc 
Gyorsaság: alacsony, közepes
Mag: Mono fa mag
Pálya: karbantartott, változó pálya
5 out of 5 stars (5 / 5)77000 Ft Alacsony ár
3.Sporten IRIDIUM 4 W + TYROLIA SLR 9 GW

 Női all-mountain síléc 
Gyorsaság: -
Mag: fa (full woodcore)
Pálya: karbantartott és kezeletlen pálya
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)110000 Ft Alacsony ár
4.Head SHAPE 5.0 PP9+SX 10 GW PROMO

 kezdő, középhaladó / Unisex 
Gyorsaság: alacsony, közepes
Mag: Synthetic core
Pálya: főként karbantartott és pályán kívüli terep
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)59000 Ft Alacsony ár
5.Salomon 24 HOURS MAX+M11 GW

 Uniszex lesikló síléc 
Gyorsaság: közepes
Mag: nyárfa
Pálya: karbantartott sípálya
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)140000 Ft Alacsony ár
6.EGOE KONTURA + VSP412

 Pályasíléc 
Gyorsaság: közepes
Mag: fa
Pálya: karbantartott sípálya
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)246000 Ft Alacsony ár
7.Blizzard PHOENIX 7.2 + TLT 10 DEMO W

 Női pályasíléc 
Gyorsaság: közepes, nagy
Mag: fa
Pálya: 70%-ban karbantartott, 30%-ban kezeletlen
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)131000 Ft Alacsony ár
8.Kästle RX12 SL TRIFLEX BASE + K12 TRI GW

 kezdő, középhaladó / Unisex 
Gyorsaság: haladó/profi
Mag: woodcore (fa)
Pálya: karbantartott sípálya
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)335000 Ft Alacsony ár
9.Elan EXPLORE SPORT LS + EL 9

 haladó / Unisex 
Gyorsaság: alacsony / közepes
Mag: Mono woodcore
Pálya: -
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)59000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon lesikló sílécet

Úgy döntött, hogy új sílécbe fektet be? Íme, néhány tanács, hogy hogyan orientálódjon, és ne vesszen el a kínálatban. Mindjárt az elején van egy jó hírünk – a bevált gyártók modern sílécei általában nagyon jó minőségűek. Az anyagok fejlődése és az új feldolgozási technológiák révén a sílécek komfortosak, biztonságosak és garantálják a jó siklást. Ennek azonban van egy bökkenője – fontos, hogy a síléc kiválasztását a képességeihez igazítsa.

Definiálja magát síelőként

Milyen síelő Ön? Szabadidős vagy sportsíelő? Férfi vagy nő? Milyen az Ön magassága és súlya? Fontos mérlegelni, hogy milyen síelőnek tartja magát és mit tud valójában a lejtőn. A lényeg az, hogy a sílécek az Ön javára dolgozzanak és támogassák síelési stílusát, vagy akár segítsék a fejlődését. Tehát milyen sílécet kell vásárolni kezdőknek vagy középhaladó síelőknek?

Hogyan válasszon lesikló sílécet

Milyen síelési képességei vannak?

Kezdő

Kezdőként néhány napot síel a főszezonban. Valószínűleg az ápolt lesiklópályákon és olyan terepeken fog mozogni, ahol magabiztos. A legfontosabb az alapvető mozgások és ívek elsajátítása. A sílécnek kompozit vagy lágyabb famaggal, keskenyebb középpel és rövidebb rádiusszal kell rendelkeznie, hogy rövidebb úton is problémamentesen tudjon kanyarodni a síléccel.

Középhaladó síelő

Évente körülbelül 1-2 hetet síel a lejtőkön. Magabiztos a középsebességű síelők között is, és könnyedén alkalmazkodik az Ön előtt álló helyzethez. Szereti az ápolt lesiklópályákat, és a frissen lehullott havat is. Milyen legyen a síléce? A mag lehet erősebb szendvicsszerkezettel és kissé szélesebb középen. Válasszon egy közép hosszúságú rádiuszt, hogy a sílécek jól megtartják az irányt, ha egyenesen halad, de továbbra is jól kezelhetők.

Haladó síelő

Az év folyamán különféle lehetőségeket keres síelésre, és kihívást jelent Önnek minden olyan domboldal, amelyet még nem győzött le. Bízik a képességeiben, és nagyon gyorsan reagál a lábán a sílécekkel, és levágja az íveket különböző sugarakban. Olyan sílécekre van szüksége, amelyek nagyobb sebességgel, igényesebb feltételekkel is megbirkóznak és tartósabbak. A síléc magjának fából kell lennie, megerősítéssel kiegészítve. Válassza ki a rádiuszt a kívánt síelési stílus függvényében – közepes, ha szereti a kényelmes fordulatokkal haladó síelést, hosszú, ha inkább a gyorsabb egyenes síelést részesíti előnyben. Állítsa be a síléc szélességét a terep jellegéhez – keskenyebb sílécek ápolt lejtőkhöz, szélesebb sílécek egyenetlen terephez. Éppen erre a képzettségi szintre szinte korlátlan lehetőségek vannak a boltokban.

Expert síelő

Tapasztalatának köszönhetően és több száz kilométernyi megtett út után az egyetlen feladata az, hogy kiválassza a sílécet, amely megfelel az Ön síelési stílusának. Keressen nagy teljesítményű, kiváló minőségű és exkluzív modelleket a legjobb márkák közül.

Síléc kiválasztása az alapvető paraméterek szerint

A következő sorokban elmagyarázzuk a síléc paramétereit, amelyekkel a kiválasztás során szintén szembesül – akár a webáruházakban, akár a boltokban. Megpróbáljuk a lehető legvilágosabban elmagyarázni, hogy még egy kezdő és kevésbé tapasztalt síelő is pár perc után tudjon tájékozódni.

Sílécek hossza

Az egyik leggyakrabban ismétlődő kritérium azt mondja, hogy a síléc hosszának az orr és a szemöldök között kell lennie. Ez azonban más tényezőktől is függ, például a síléc típusától és a tapasztalataitól. Ha tapasztalatlan síelő, ne vásároljon hosszú sílécet. Nehezebben manőverezhető, és inkább a nagyobb sebesség elérésére alkalmasak és a nagy fordulatokhoz. Ápolt keskeny lesiklópályákhoz megfelelő a rövidebb síléc, amelyen kényelmes fordulatokkal síelhet, mély hóban viszont értékelni fogja azokat, amelyek hosszabbak.

📌 Tippünk: Ha pontos akar lenni, mérje meg a síléc hosszát, egy mérőszalaggal a talpát (a síléc alján). A rocker és camber profil esetében hajlítások (rugózás) vannak a sílécen, amely terhelés nélkül nem egyenesedik ki. Tehát egy síléc, amelyet merőleges a talajra helyez és arcához mér, valójában hosszabb.

Sílécek szélessége

A síléc szélessége szintén nem egyértelmű. A modern sílécekre nézve világosan láthatja, hogy a síléc, különböző szélességű különböző helyeken. Ezért nem egy adattal találkozik, hanem általában három számadattal, amelyek leírják a síléc elejének / közepének / végének a szélességét (pl. 127/84/115).

 • Eleje (hegye) – A felhajlított szélesebb hegyű rocker léc fordulékony és könnyebb vele a kanyarkezdés.
 • Közepe – A leginkább figyelt érték a közepének a szélessége. Általában véve, a keskenyebb sílécek alkalmasak lesikláshoz és elég dinamikusak, a szélesebb sílécek alkalmasak pályán kívüli terepre, mivel nem kanyarodnak el, stabilabbak maradnak, miközben megtartják az irányt. Vessen egy pillantást a számokra: közepe 70 mm-ig – síléc kizárólag sípályára, közepe 70-80 mm-ig – univerzális síléc kemény sípályára és letaposott hóra (70: 30), közepe 80-85 mm-ig – síléc alkalmas sípályára és terepre (50:50), közepe szélesebb, mint 85 mm – síléc pályán kívüli síelésre, friss, por hóba és terepre.
 • Vége – A síléc végének szélessége meghatározza a csúszósságát és az „agresszivitását“. A keskenyebb vég jól működik csúszás technikáknál. A szélesebb vég jól működik együtt a keskenyebb középpel – a síelés vadabb. Ezzel szemben, ha a közepe széles és a vége szintén széles, a síléc tökéletes a nyugodt, egyenes sikláshoz.

Síléc merevsége / keménysége

A síléc merevségét az anyaga határozza meg. A puhább sílécek, amelyek kezdőknek alkalmasak, kompozit maggal rendelkeznek. A keményebb sílécek már tapasztalt, megfelelő technikával rendelkező síelőt igényelnek, ezek fa maggal rendelkeznek, gyakran karbon- vagy titán megerősítéssel.

Rádiusz

A síléc fordulási sugara, azaz rádiusza méterben van megadva, és azt jelzi, hogy a léc ekkora sugarú körívvel rendelkezik. Miért olyan fontos érték a rádiusz? A boltokban kapható sílécek rádiusza 9 és 20 méter között van.

 • A 13 m alatti rádiusszal rendelkező sílécek, úgynevezett szlalom sílécek alkalmasak kisebb kanyarokban történő síelésre. A lejtőn fordulékonyabb és kezdőknek is megfelelő.
 • A 13-16 m rádiuszú sílécek univerzálisnak tekinthetők, és a legkelendőbb termékek közé tartoznak. Ezek lehetővé teszik a síelők számára a fejlődést és alkalmasak a különféle síelési stílusokhoz.
 • A 16 – 20 m rádiuszú sílécek különösen alkalmasak hosszabb lesikláshoz nagyobb kanyarokban.

📌 A rádiusszal kapcsolatban a síléc csúszófelületének alakját is megemlítik. A csúszófelület a síléc azon része, amely közvetlenül érintkezik a síléccel. A csúszófelület lehet egyenes vagy ívelt. Az ívelt csúszófelület tipikus az ún. carving lesikló sílécre, amely könnyen kanyarodik, de alacsonyabb sebességet ér el. Egy ilyen csúszófelület már említett rádiusza – 9 és 20 m között van.

Segítség Síléc Választáshoz

Síléc típusai a felhasználása és a terep jellege szerint

Az egyik alapvető kérdés: Hol fog síelni? Ez alapján többféle síléc közül választhat, amelyek rendeltetése különbözik egymástól.

⏩ Kereskedelemben kapaható sílécek – Race

Ezek a sílécek, amelyek a nyilvánosság számára elérhetők, és amelyeket a boltok kínálatában sport síléceknek lehet tekinteni. A síléc közepének szélessége kb. 65 – 72 mm és szlalom megnevezést viselik. A kezelt pályákra tervezték. Vizuálisan ezek a leginkább hasonlítanak a profi sílécekhez, de kevésbé merevek, így jobb kezelhetőséget biztosítanak a haladó síelők számára.

⏩ All-round sílécek

A legnépszerűbb rekreációs és túra sílécek, melyek középének szélessége 73 – 86 mm. Egy ilyen közép szélesség már elegendő stabilitást biztosít számukra a lejtőn, és megbirkóznak a letaposott hóval is. Ebben a kategóriában a kezdő- és az igényesebb sport-síelő is megtalálja a megfelelőt.

⏩ All-mountain sílécek

… vagyis sílécek akár az egész hegységre, bármilyen körülmények közé. 87-100 mm szélességgel a legjobban hasonlítanak egy felnőtt lábának szélességére. Nem csak stabilak, amikor áthaladnak a kezeletlen felületen, szélességük továbbá használható a pályákon is. Az utóbbi években ez volt a leggyorsabban növekvő síléc szegmens.

⏩ Freeride sílécek – Mid Fat

Ezen sílécek középének szélessége 100 – 120 mm. A kezelt pályákon való siklás nem a domináns oldaluk. Különösen a kezeletlen, pályán kívüli terepen és a különféle síelési stílusokban fogja élvezni őket. Ennek előfeltétele a fejlett készségei és a kísérletezési vágya.

⏩ Freestyle sílécek

Ezeket elsősorban a hóparkokban használják, és megerősített szerkezetükkel úgy vannak kialakítva, hogy a kemény becsapódásokat kibírják. Az élük ugyanolyan tartós. A hangsúly nem csak az anyagok minőségén és a rugalmasságon van, hanem egy nagyon érdekes kialakításon is.

⏩ Bigfoot sílécek (vagy snowblade)

A rövidebb sílécek (60–100 cm-re) kiválóan alkalmasak a carving oktatására és a hóban való mókázásra. Legtöbbjüknek a kötése beállítható hosszúságú, így kölcsönözhetők egy családon vagy a baráti társaságon belül.

⏩ Junior sílécek

Ez a kategória már sok részletben közelebb áll a felnőttek számára gyártott sílécekhez. A boltok kínálatában olyan modelleket is találhat, melyek a jövőbeli versenyzők számára ajánlottak. A fa magját praktikus megerősítések egészítik ki. A síléc hosszának legalább 10 cm-rel rövidebbnek kell lennie, mint a „junior” magasságának. Soha ne vásároljon sílécet előre, mondván: „hogy egyszer belenő”.

⏩ Gyerek sílécek

A gyermek sílécek ideális hosszának 15-20 cm-rel rövidebbnek kell lennie, mint a gyermek magassága. A gyermek sílécnél figyeljen arra, hogy legyen alacsony súlyú és jó rugalmasságú. Arról, hogy valaha is kedvencé válik-e maga a formatervezés is dönt, tehát hallgassa meg gyermek véleményét.

legjobb sílécek teszt

 

Lesikló sílécek ára

A sílécre szánt költségvetése döntő jelentőségű lehet, és ha az egész család számára vásárol felszerelést, lecsupaszíthatja a számláját. Biztosan talál majd olcsó síléceket, de az élettartam és a komfort a síelés közben idővel a gyengéje lehet. Még akkor is, ha évente csak néhány hétig használja a sílécet, helyén való elvárás a szilárd kivitelezés és hosszú élettartammal rendelkező anyagok. A síelés nem csak a síelési stílusról és a szabad sípályákról szól, ne felejtse el biztonságát sem.

Lesikló sílécek 75000 Ft-ig

75000 Ft alatti áron találhat all-round és all-mountain típusú népszerű alap sílécmodelleket. Nem hiányoznak a férfi, női és unisex kialakításúak sem. Noha ez nem a legjobb minőség, 60000 forintos ártól már vonzza a kezdőket. A középhaladó és haladó síelők minden bizonnyal inkább orientálódnak a magasabb árkategóriákban.

Lesikló sílécek 150000 Ft-ig

A sílécek leggazdagabb kategóriája az általános felhasználáshoz. Megtalálja a legkeresettebb síléceket a középhaladó és haladó síelők számára – all-round, szlalom, freeride, freestyle és sport. Az alapanyagok és a technológiák jobb szinten vannak. Az síléc kiváló tulajdonságokkal rendelkezik még nagyobb sebességnél és gyakori használat esetén is.

Lesikló sílécek 150000 Ft-tól

Minőségi sílécek az igényes és tapasztalt síelők számára. Minőségüket mindenki értékelni fogja, aki egyesre elsajátította a síelés technikáját, és a lába alá erős, precízen és tökéletesen megmunkált sílécre van szüksége.

A legjobb lesikló síléc márkák

Mely márkák uralták a síléc teszteket? Melyek érdemelték meg a legjobb recenziókat? Ha a kezdők közé tartozik, ez a nagyon jó minősítéssel rendelkező (mind a felhasználóktól, mind a szakértőktől), ellenőrzött gyártók listája segíthet megtalálni a kedvencét. Az áttekintéssel rendelkező tapasztalt síelők valószínűleg igazat adnak nekünk. Ha már van kedvenc márkája és jó tapasztalata van vele, megoszthatja tapasztalatait a kommentárokban.

 • Atomic – Osztrák sífelszerelés-gyártó, évente több mint 600 000 pár sílécet gyárt, mindenféle fajtát. Vezet a magyarok körében is, akik az eladottság terén ezt a márkát a vezető helyre jutatták.
 • Elan – Több, mint 70 éves hagyománnyal rendelkezik az alpesi Elan márka. Az Elan számos újítással kombinálva garantálja a minőséget. És ami még jobb – e márka síléc ajánlatának túlnyomó többsége szintén vonzó a jó ár-érték aránya miatt – 45000-től 120000 forintig.
 • Fischer – Egy másik osztrák márka, amely a téli sportokra összpontosít. Érdekes kínálat az all-round és az all-mountain sílécekből, jó áron.
 • Rossignol – Az egyik leghíresebb sílécgyártó Franciaországból származik, több mint 100 éves hagyománnyal rendelkezik és számos forradalmi újítással. Szakterületük a csúcsminőségű sílécek kialakítása rátermett síelőknek.
 • Völkl – Az Alpin das Bergmagazin legújabb kiadásában a BMT 109-es modell elnyerte az első helyet 1,0 osztályzattal. A magasabb ár ellenére is kiváló eladottságnak örvendenek hazánkban, és a márka különösen felkeltheti érdeklődését a fajták sokféleségével.
 • Blizzard – Kiváló ár / minőség arányt kínál az osztrák Blizzard márka, amely több mint 100 fajta sílécet kínál férfiak és nők számára, és számos más megbízható sportfelszereléssel rendelkezik.
 • Head – A világ egyik vezető sporteszköz-gyártója, különösképpen a teniszezők számára (ütők) ismert, de meggyőzőek a tökéletes carving sílécei is.

Gyakran ismételt kérdések

Mi a különbség a női és az unisex síléc modellek között?

A névből egyértelmű, hogy az unisex sílécek férfiaknak és nőknek egyaránt alkalmasak, ezért a gyártók különböző kompromisszumokat kötöttek, hogy ezek mindkét nem számára megfelelőek legyenek. A női sílécek azonban megőrzik kis eltéréseiket – már ránézésre más a színük és a dizájnjuk, a síléc magja puhább és könnyebb, a hegye szélesebb (könnyebb kanyarodni), és a kötés kissé előrébb lett helyezve (vele együtt a súlypont is, megkönnyítve) síléc irányítását).

Camber és Rocker: Mi ez?

Ez a síléc speciális alakja, amely oldalról látható. Mindkettő kis forradalmat jelentett a sí szegmensben, és síelés szerelmeseit arra buzdította, hogy újítsák fel sífelszerelésüket.

 • Camber – a cambert a tipikus „kettős hullám”jellemzi – íj alak. Az eleje és a vége fel van hajlítva, valamint hasonlóan a síléc közepe felfelé áll (a síléc alatt hézag található a kötésnél). A lábakkal való terhelés esetén ez a rész érintkezésbe lép a sípályával, amikor megdől, akkor rugózik, és megkönnyíti a kanyarokon való áthaladást.
 • Rocker – a sílécnek leggyakrabban fel van hajlítva az eleje és a vége, a középső rész továbbra is tapad a felülethez. A felhajlított eleje megkönnyíti a kanyarkezdést. A felhajlított hátulja megkönnyíti a kanyarodást és a sílécek irányítását.

Hogyan válassza ki a síléchez a síbotot?

A síbotok ideális hosszának hozzávetőleges kiszámításához segít ez az egyszerű képlet: szorozza meg magasságát 0,7-el (pl. 170 cm x 0,7 = kb. 120 cm hosszú).

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.K2 DISRUPTION 76 ALLIANCE ERP 10 QUIKCLIK

 Női allmountain síléc kötéssel 
Gyorsaság: közepes
Mag: Aspen Light
Pálya: karbantartott és kezeletlen pálya
5 out of 5 stars (5 / 5)126000 Ft Alacsony ár
2.Elan EL SKIS SHI EXPLORE VISION LS + EL10.0 GW

 Pályasíléc 
Gyorsaság: alacsony, közepes
Mag: Mono fa mag
Pálya: karbantartott, változó pálya
5 out of 5 stars (5 / 5)77000 Ft Alacsony ár
3.Sporten IRIDIUM 4 W + TYROLIA SLR 9 GW

 Női all-mountain síléc 
Gyorsaság: -
Mag: fa (full woodcore)
Pálya: karbantartott és kezeletlen pálya
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)110000 Ft Alacsony ár
4.Head SHAPE 5.0 PP9+SX 10 GW PROMO

 kezdő, középhaladó / Unisex 
Gyorsaság: alacsony, közepes
Mag: Synthetic core
Pálya: főként karbantartott és pályán kívüli terep
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)59000 Ft Alacsony ár
5.Salomon 24 HOURS MAX+M11 GW

 Uniszex lesikló síléc 
Gyorsaság: közepes
Mag: nyárfa
Pálya: karbantartott sípálya
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)140000 Ft Alacsony ár
6.EGOE KONTURA + VSP412

 Pályasíléc 
Gyorsaság: közepes
Mag: fa
Pálya: karbantartott sípálya
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)246000 Ft Alacsony ár
7.Blizzard PHOENIX 7.2 + TLT 10 DEMO W

 Női pályasíléc 
Gyorsaság: közepes, nagy
Mag: fa
Pálya: 70%-ban karbantartott, 30%-ban kezeletlen
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)131000 Ft Alacsony ár
8.Kästle RX12 SL TRIFLEX BASE + K12 TRI GW

 kezdő, középhaladó / Unisex 
Gyorsaság: haladó/profi
Mag: woodcore (fa)
Pálya: karbantartott sípálya
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)335000 Ft Alacsony ár
9.Elan EXPLORE SPORT LS + EL 9

 haladó / Unisex 
Gyorsaság: alacsony / közepes
Mag: Mono woodcore
Pálya: -
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)59000 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új síléc kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb sílécet.