Háztartás

A legjobb párátlanítók (recenziók és teszt) 2024

legjobb párátlanítók
Próbálja szabályozni a megnövekedett páratartalmat a belső térben, de erőfeszítései eddig hiábavalóak? Akkor ne hagyja figyelmen kívül a következő tippeket a legjobb párátlanítókra, amelyeket pozitív felhasználói vélemények kísérnek. Hatékony páratartalom-csökkentést és jobb életkörülményeket eredményeznek.

A megnövekedett páratartalomnak több komoly oka is lehet – rosszul tömítő vagy túlságosan tömítő ablakok, a falakba bejutó víz, sérült tetőszigetelésből eredő szivárgás a falon, sérült ablakrögzítés, hőhidak vagy vízcsőtörés. A hiba kijavítása általában nagyobb pénzügyi befektetést igényel. Nem biztos, hogy csak magának az ingatlannak a hiányosságairól, hibáiról van szó. A fűtési szezonban az ablakok kevesebbet vannak nyitva, és a beltéri levegő túlzottan száraz vagy éppen ellenkezőleg, párás lehet. Az 55% feletti levegő páratartalom a falak nedvesedésének, nedves foltok keletkezésének, a veszélyes penész, baktériumok és atkák terjedésének előfeltétele. Hogyan lehet gyorsan kezelni? Mi a teendő, ha korlátozott szellőzésű helyiségről van szó (fürdőszoba, gardrób, pince)? Egy jó minőségű párátlanító segít a túlzott páratartalom kordában tartásában. Bár nem mindenható, és nem tudja kiszárítani a nedves falat, de segítségével bizonyos időelőnyre tesz szert, és csökkenti a túlságosan párás levegővel járó kockázatokat.

A párátlanítók kínálata óriási. Több száz terméket tartalmaz, amelyek ára a néhány ezer forinttól a drága, több százezer forintos készülékekig terjed. Az alábbi választási útmutatóban információkat, felosztásokat és tanácsokat talál arra vonatkozóan, hogyan válasszon olyan párátlanítót, amely a legjobban megfeleljen a belső tér igényeinek. Emellett vegye igénybe a páramentesítő tesztek és recenziók segítségét. Ezek nemcsak az első benyomásokat tartalmazzák, hanem a valós használatból származó értékes tapasztalatokat is. A Klarstein, az Electrolux, a Clean Air és a BIET márkák kínálatában számos magasan értékelt otthoni használatra szánt terméket találtunk.

A legjobb párátlanítók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.DOMO DO343DH
Páramentesítő kapacitás: 20 l/ 24 óra
Tartály térfogata: 3 l
Maximális zaj: 39 dB
5 out of 5 stars (5 / 5)105000 Ft Alacsony ár
2.Klarstein DryFry Connect 50
Páramentesítő kapacitás: 50 l/ 24 óra
Tartály térfogata: 7 l
Maximális zaj: - dB
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)100000 Ft Alacsony ár
3.Klarstein DryFy 20
Páramentesítő kapacitás: 24 l/ 24 óra
Tartály térfogata: 5 l
Maximális zaj: - dB
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)88000 Ft Alacsony ár
4.Concept OV1000 Perfect Air
Páramentesítő kapacitás: 0,6 l/ 24 óra
Tartály térfogata: 3 l
Maximális zaj: 47 dB
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)34000 Ft Alacsony ár
5.Rohnson R-9710 Ionic + Air Purifier
Páramentesítő kapacitás: 10 l/ 24 óra
Tartály térfogata: 2,5 l
Maximális zaj: 37 dB
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)48000 Ft Alacsony ár
6.Ceresit Stop Aero 360° páramentesítő
Info: ülönleges nagyméretű, 4 tabletta csomagolás
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)5300 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon párátlanítót

Tudta, hogy az őszi és téli hónapokban az időnk 80-90%-át zárt térben töltjük? Ez azt jelenti, hogy a nap nagy részében beltéri levegőt lélegzünk be. Ha a páratartalom 55% fölött van, a penész, a baktériumok és az atkák gyorsan szaporodnak. Eközben az első penészlerakódások elrejtőzhetnek a gardróbokban és a nagy szekrények mögött. Hosszan tartó expozíció esetén súlyos egészségügyi problémákat okoznak, különösen fejfájást és krónikus fáradtságot, gyakori légúti fertőzéseket, valamint allergia, ekcéma és asztma fokozatos kialakulását.

Hogyan nyilvánul meg a megnövekedett páratartalom a házban? Észreveheti az ablakok és ablakkeretek túlzott párásodását belülről, nedves térképeket a falakon, penészesedést a sarkokban, dohos szagot, a faparketták felduzzadását, vagy a fából készült (különösen rosszul kezelt) bútorok és polcok „lábtól való“ sötétedését.

Egyes területeken a túlzott páratartalom elkerülhetetlen. Egy ablak nélküli fürdőszobában például három lehetősége van: vagy a nyitott ajtón keresztül a nedvességet a belső tér többi részébe engedi, vagy egy fali axiális ventilátort szerel fel, vagy beszerez egy hatékony háztartási párátlanítót.

páratartalom

Mire figyeljünk a párátlanító/páramentesítő kiválasztásakor?

A választás ebben az esetben nem teljesen egyszerű, és számos változót kell figyelembe vennie a saját jövőbeli elégedettsége érdekében. Valójában a párátlanítók széles skálája létezik különböző paraméterekkel és rendeltetésekkel.

Ha figyelmen kívül hagy akár egyetlen kulcsfontosságú információt is, akkor még egy kiváló értékeléssel rendelkező modell is csalódást okozhat. És mindezt azért, mert például egy nagyobb térben használják, ahol a teljesítménye már nem elegendő, vagy figyelmen kívül hagyta a kissé magasabb zajszintet, amely egy lakott belső térben zavaró. Mire kell figyelni? Mindenekelőtt:

 • levegőteljesítmény és párátlanítási kapacitás;
 • annak a helyiségnek a térfogata, ahol csökkenteni szeretné a páratartalmat;
 • a párátlanító energiafogyasztása és hatékonysága, hogy hozzávetőleges becslést kapjon a használati költségről;
 • a víztartály kapacitása, mivel a vizet kézzel kell kiönteni;
 • a készülék zajszintje – különösen, ha a hálószobában szeretné használni;
 • méretek az esetleges mozgatáshoz/áthelyezéshez;
 • olyan kiegészítő funkciók és felszereltségek, amelyek hatékonyabbá teszik a működést és javítják a levegő minőségét (pl. tisztító funkció, levegő ionizáció).

A párátlanítók típusai

A párátlanító működési elve szerint a környezetből elnyeli a nedvességet, amelyet a konstrukciójában vízzé alakít, és egy tartályban összegyűjt. A leggyakoribb párátlanítók, amelyekkel találkozhat, a kondenzációs, az adszorpciós és az abszorpciós párátlanítók.

 • Kondenzációs párátlanítók – Kiváló eredményeket mutatnak szobahőmérsékletű és magasabb páratartalmú helyiségekben. A készüléken áthaladó levegő lecsapódik (lehűl) és folyadékká alakul. Otthoni használatra Peltier cellán alapul a működésük, ami viszonylag könnyűvé teszi a készülékeket, és működésük csendes. Nincs bennük sem kompresszor, sem hűtőközeg. Hatékonyságuk alacsonyabb a hideg területeken.
 • Adszorpciós párátlanítók – A kondenzáció hőmérséklet-korlátozását kiküszöbölik az adszorpciós párátlanítók, amelyek higroszkópos tulajdonságú (azaz vízmegkötő képességgel rendelkező) anyagokat használnak a levegőben lévő nedvesség megkötésére. Az ezen az elven működő készülékek még hideg helyiségekben, például garázsban vagy pincében is jó eredményeket mutatnak.
 • Abszorpciós párátlanítók – Ez egy alapvető, eldobható/egyszeri megoldás, amely nem igényel semmilyen áramforrást. A tabletták vagy gélek magukba szívják a nedvességet, amely az alsó gyűjtőedénybe folyik. Ezt követően csere „utántöltőket“ vagy közvetlenül teljes páramentesítő készülékeket kell vásárolni. Hosszan tartó páratartalom-problémák esetén ezek használata jelentősen drágábbá válik, bár némelyik csak néhány ezer forintba kerül kezdetben. Inkább kis helyiségekbe (WC, panel fürdőszoba) alkalmasak.

Párátlanítási teljesítmény – l/24 óra

A párátlanítási teljesítmény megadja, hogy a párátlanító 24 óra alatt mennyi nedvességet képes „eltávolítani“, vagy a jobb elképzelésért „kicsavarni“ a levegőből literben kifejezve. A párátlanítási kapacitás vagy a párátlanítási sebesség néven is megtalálható.

A piacon vannak olyan párátlanítók, amelyek párátlanítási kapacitása alig 0,2 l / 24 óra, de vannak professzionális használatra és nedves területek szárítására tervezett nagy kapacitású készülékek is – több mint 40 l / 24 óra párátlanítási kapacitással.

A párátlanítási teljesítményt elég nehéz megbecsülni, mivel a páratartalom szintje és maga a helyiség mérete egyedi. Átlagosan az 5-10 l / 24 óra teljesítményű párátlanítók legfeljebb 25 m2 területű helyiségekbe alkalmasak. Ha nagyobb helyiségről van szó (például garázs), válasszon 15 l / 24 óra teljesítményű párátlanítót. Másrészt, a nedvesség eltávolítására egy kis WC-ben egy alapmodellel is beéri, amely körülbelül 0,3 – 0,5 l / 24 óra alatt képes kiszívni a levegőből.

Mit ne felejtsünk el? A párátlanítási teljesítmény növekedésével általában maga a készülék mérete (különösen a belső víztartály kapacitása) is növekszik. Ha a tartály is kisebb, akkor gyakrabban kell üríteni.

Levegőteljesítmény – m3/óra

A levegőteljesítmény, vagy más néven a párátlanítón átáramló levegő azt fejezi ki, hogy a ventilátor hány köbméter levegőt (m3) hajt át a párátlanítón egy óra alatt. Egyes leírásokban ajánlott helyiségméretként is szerepel.

Ebben az esetben a légkeringésnek kellően hatékonynak kell lennie. A reális eredmények érdekében a levegőteljesítménynek legalább kétszeresének, ideális esetben háromszorosának kell lennie a helyiség térfogatának.

A helyiség térfogatának m3-ben való kiszámításához szorozza meg a helyiség hosszát × szélességét × magasságát méterben. Egy 40 m3 térfogatú helyiséghez olyan párátlanítót kell választania, amelynek levegőteljesítménye körülbelül 120 m3/h.

A víztartály térfogata

Az előző paraméterekhez szorosan kapcsolódik a tartály térfogata, amelybe a kondenzált vagy adszorbeált víz folyik.

Minél nagyobb a párátlanító párátlanítási- és levegőteljesítménye, annál erősebbnek/nagyobb teljesítményűnek tekinthető a készülék, amelyben több liternyi felfogott víz maradhat. Normál háztartási használatra az 1,5-7 literes tartálykapacitású modellek népszerűek.

A kisebb tartály kisebb méretű párátlanítót jelent, így kisebb a helyigénye és könnyebben áthelyezhető. Ugyanakkor azonban a működése gyakrabban meg van szakítva a rendszeres kiöntés miatt. A jó hír az, hogy a legtöbb modern párátlanító/páramentesítő már rendelkezik automatikus kikapcsolás funkcióval, amint a tartályban lévő vízszint eléri a maximális értéket, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy a tartály veszélyesen túltöltődik.

A nagyobb és nagyobb teljesítményű párátlanítók ugyan több helyet foglalnak el, de több napig is képesek működni felügyelet nélkül és a terjedelmes tartály kiöntése nélkül. A fejlett beállítási lehetőségekkel (időzítő, párátlanítási sebesség, légtisztító/ionizáló funkció) együtt ezek a készülékek viszonylag önállóan, az Ön időnkénti ellenőrzésével működnek.

megnövekedett páratartalom

A párátlanító energiafogyasztása és hatékonysága

Nem szokatlan, hogy két hasonló méretű és megjelenésű párátlanító összehasonlításakor különbség van az energiafogyasztásban. Ahogy az a készülékeknél lenni szokott, az energiafogyasztás a kimenő teljesítményükben megmutatkozik. A párátlanítók esetében azonban komplexebben kell megvizsgálni a jövőbeli üzemeltetési költségeket.

Válassza ki például azt a 2 modellt, amelyik a leginkább felkeltette a figyelmét. A közös „nevező“ lehet a terület mérete (például 20 m2-ig terjedő terek esetében). Hasonlítsa össze a párátlanítási teljesítményüket (liter víz / 24 óra) és a napi üzemidőnkénti villamosenergia-fogyasztásukat (Watt / 24 óra). Így jobban meg tudja majd ítélni, hogy a párátlanító mennyire hatékonyan működik.

Egy szemléletesebb példa:

 • 1. számú párátlanító> párátlanítási teljesítmény 12 l / 24 óra, felvett teljesítmény 300 W (24 órás üzemben 7200 W fogyasztás)
 • 2. számú párátlanító> párátlanítási teljesítmény 0,5 l / 24 óra, felvett teljesítmény 75 W (24 órás üzemidőben 1800 W fogyasztás)

Az 1. számú párátlanító egy óra alatt kb. 0,5 l vizet távolít el a levegőből, miközben kb. 300 W-ot fogyaszt. A 2. párátlanítónak akár 24 órán keresztül is dolgoznia kell ahhoz, hogy 0,5 liter vizet eltávolítson a levegőből, miközben 6-szor több energiát (1800 W) fogyaszt.

Az összehasonlítás csak tájékoztató jellegű, és a valóságos fogyasztás és hatékonyság változhat. Ez azonban azt mutatja, hogy az alacsony energiafogyasztás nem jelent automatikusan valódi megtakarítást a működés során. Ha azt tervezi, hogy gyakrabban használja a párátlanítót, érdemes a nagyobb párátlanítási teljesítményű modellekre összpontosítani, amelyek lényegesen gyorsabban dolgoznak és hatékonyan oldják meg a belső terek problémáit.

A párátlanító zajszintje

Mikor válik a zajszint olyan paraméterré, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni? Különösen olyan helyzetben, amikor a párátlanító készüléket általában lakott helyiségekben – nappaliban, konyhában, hálószobában vagy gyerekszobában – szeretné használni. A garázsban, a pincében vagy a fürdőszobában valószínűleg még egy erősebb „zúgással“ is megbékél.

A modern párátlanítók zajszintje meglehetősen elviselhető – körülbelül 25-45 dB. A teljesítmény növekedésével a zajszint is magasabb. Ha azonban a készülék rendelkezik teljesítményszabályozási lehetőséggel, akkor általában a zajszint is csökken. Ezért egy időzítő segítségével beállíthat egy kissé zajosabb időszakot az aktívabb működéshez, amikor Ön távol van, és átmenetileg csökkentheti a teljesítményt (és ezzel együtt a zajszintet), amíg Ön a helyiségben tartózkodik.

Méret – méretek és súly

A kis helyiségekbe való kis kompakt párátlanítóktól a robusztus görgőkre szerelt nagy egységekig, amelyek hatékonyan párátlanítanak akár egy felázott falakkal rendelkező helyiséget is. A páramentesítő készülékek között számos paraméterben óriási különbségek vannak, nem utolsósorban a méretek és a súly tekintetében.

Egy normál háztartási használatra szánt, 10 l/24 h teljesítményű párátlanító mérete körülbelül 35 × 20 × 50 cm. A súlya körülbelül 10 kg. Ezt még mindig viszonylag könnyű egyik helyiségből a másikba átvinni. A teljesítmény növekedésével a víztartály is nagyobb lesz, aminek megfelel a megnövekedett méretek és nagyobb súly. A fékkel felszerelt tartós kerekek és a húzókar jól használható a manipuláció esetén.

A párátlanítók funkciói és felszereltsége

A párátlanítókat úgy tervezték, hogy gyorsan megoldják a megnövekedett páratartalom okozta problémákat. Mivel sok háztartás küzd ezzel a problémával különböző okokból, érdekes felszereltséggel rendelkező készülékek jelentek meg a piacon, amelyek további hasznos funkciókkal és extra felszereltséggel is vonzzák Önt.

 • Kijelző – Megjeleníti a kiválasztott teljesítmény- és sebességfokozatra, az aktuális páratartalomra és a páratartalom célértékére vonatkozó alapvető információkat. A kijelzőre pillantva azonnal áttekintést kap a működésről.
 • Teljesítményfokozatok – Többféle teljesítményfokozat közül választhat. Minél nagyobb a teljesítmény, annál gyorsabb a párátlanítás, de ezzel egyidejűleg nő a készülék energiafogyasztása és zajszintje is. Értékelni fogja a lehetőséget, hogy alacsonyabb teljesítményszintre kapcsolhat, ha a helyiségben tartózkodik, és nem szeretné, hogy a párátlanító zavarja Önt.
 • Automatikus kikapcsolás – A készülék automatikusan kikapcsol, ha a víztartály megtelt, vagy ha a páratartalom-csökkentési célértéket elérte.
 • Programozható időzítő – Lehetővé teszi, hogy az időzítőt például egy hétre előre beállítsa. Ezután a program meghatározott időablakokban (például amikor nem tartózkodik otthon) elindul.
 • Páratartalom-érzékelő (automatikus páratartalom-szabályozó) – Érzékeli a levegő páratartalmának szintjét. Ha a páratartalom szintje megemelkedik, a készülék automatikusan elindul. A szükséges ideig működik, energiát takarít meg és optimális páratartalmat tart fenn.
 • Légtisztító szűrők – Vagy 2 az 1-ben páramentesítő és légtisztító. A használt szűrők típusai modelltől függően változnak. A leggyakoribbak az alapvető por- és szagszűrők. Kiváló minőségű HEPA szűréssel ellátott páramentesítő készülékek is kaphatók.
 • Ionizátor – A párátlanítón áthaladó levegő nemcsak a felesleges nedvességtől szabadul meg, hanem negatív ionokkal is gazdagodik, amelyek gyorsabban megkötik a finom porszemcséket, és azok a padlóra hullanak. A levegő tisztább, és hasonlít a természetben lévő levegőhöz.
 • UV lámpa – A páramentesítőn áthaladó levegő UV-fénnyel van „besugározva“, ami segít elpusztítani a vírusokat, baktériumokat és más kórokozókat.
 • Anti-Freeze funkció – Fagyás elleni védelem. A hideg helyeken elhelyezendő párátlanító elengedhetetlen tartozéka.
 • Ruhaszárító funkció – A lamellákon keresztül érkező intenzív légáramlás segít a ruhanemű gyors szárításában, miközben a levegőben nem marad a szárítástól maradék nedvesség. A jó minőségű párátlanítók forgatható lamellákkal vannak felszerelve (= különböző légáramlatok, nem csak egy irányba).

Párátlanítók ára

Mennyit fizet egy minőségi párátlanítóért? A felszerelésben és képességekben gyorsabb tájékozódás érdekében a termékeket a következő három kategóriába soroltuk.

✅ Párátlanítók 35000 forintig

Abszorpciós (tablettás) párátlanítót már néhány ezer forintért is lehet találni. A legdrágább beruházás a „burkolat“ megvásárlása, később csak póttablettákat vásárol. Az éves „üzemelés“ azonban elég drága, függetlenül attól, hogy a póttabletták bármennyire is olcsók. A párátlanítási teljesítmény alacsony. Ennek ellenére népszerű megoldásnak számítanak kisebb terek rövid távú párátlanítására a téli időszakban. Számos kompakt elektromos párátlanítót is találhat itt, amelyek ugyanúgy alkalmasabbak a fürdőszobába, a gardróbba vagy a WC-be. Csendesen működnek, és maximális párátlanítási kapacitásuk 2-3 liter.

 • Népszerűek a Ceresit, Klarstein, Concept márkájú párátlanítók.

✅ Párátlanítók 35000 és 140000 forint között

Egy kategória, amelyben a jelenleg legkelendőbb, jó ár/teljesítmény aránnyal rendelkező párátlanító készülékeket találja. Alkalmazásuk, képességeik és funkcióik egyenes arányban nőnek az árral. Ezek a modellek átlagos méretű nappali helyiségek párátlanítására alkalmasak. Javasoljuk az olyan paraméterek, mint a párátlanítási teljesítmény és a napi energiafogyasztás nyomon követését. Fontos a működés hatékonysága.

 • Felhívjuk figyelmét a Klarstein, a Rohnson, a Clean Air, az Electrolux és a BIET párátlanítóira.

✅ Párátlanítók 140000 forinttól

A nagy párátlanítási teljesítményű félprofesszionális és professzionális épületpárátlanítók megjelenésükben, méretükben és párátlanítási technológiájukban különböznek az előző kategóriától. Ezek a készülékek zajosabbak, de mivel új építkezéseknél és vészhelyzetekben használják ezeket párátlanításra, feltételezhető, hogy Ön nem lesz kitéve a zajuknak.

 • A vezető márkák közé tartozik a Trotec, Remko, Master.

A legjobb párátlanító márkák

 • Klarstein – Jelenleg a legkeresettebb háztartási párátlanító készülékcsalád. Érdekes ár/minőség arány, modern design és könnyű használat.
 • BIET – Páramentesítő és légtisztító készülékek szlovákiai gyártója és forgalmazója, amely a megfizethetőséggel és a jó felszereltséggel nyűgözi le. Számos nagyon jól minősített modellt kínál kisebb helyiségekbe – raktárakba, gardróbokba, fürdőszobákba.
 • Clean Air Optima – Ha minőségi párátlanítót keres légtisztítóval, nézze meg a Clean Air Optima modelljeit, amelyek számos praktikus és hasznos funkciót egyesítenek egy készülékben.
 • Concept – Alapvető otthoni használatra a Concept gyönyörű kialakítású párátlanítói – amelyeket nemcsak kisebb helyiségekbe terveztek, hanem a normál lakóterek levegőjének párátlanítására és tisztítására is – elragadó véleményeket kaptak.
 • Ceresit – A nedvességelnyelők legnépszerűbb képviselője. Kiváló piacképesség, nagyon jó vélemények.
 • Electrolux – Egy másik nagy teljesítményű és magasan értékelt párátlanítók, amelyek szintén alkalmasak háztartási területekre 44 m2-ig.
 • Rohnson – Népszerű páramentesítő készülékek, amelyek formatervezésükkel és teljesítményükkel az igényes vásárlóknak is tetszenek. Széles választék, különböző párátlanítási teljesítménnyel.
 • Trotec – Ipari és professzionális párátlanítók képviselője. Top paraméterek és párátlanítási sebesség is.
 • Remko – Precíz kivitelezés, német minőség, professzionális teljesítmény. Magas ár.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.DOMO DO343DH
Páramentesítő kapacitás: 20 l/ 24 óra
Tartály térfogata: 3 l
Maximális zaj: 39 dB
5 out of 5 stars (5 / 5)105000 Ft Alacsony ár
2.Klarstein DryFry Connect 50
Páramentesítő kapacitás: 50 l/ 24 óra
Tartály térfogata: 7 l
Maximális zaj: - dB
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)100000 Ft Alacsony ár
3.Klarstein DryFy 20
Páramentesítő kapacitás: 24 l/ 24 óra
Tartály térfogata: 5 l
Maximális zaj: - dB
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)88000 Ft Alacsony ár
4.Concept OV1000 Perfect Air
Páramentesítő kapacitás: 0,6 l/ 24 óra
Tartály térfogata: 3 l
Maximális zaj: 47 dB
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)34000 Ft Alacsony ár
5.Rohnson R-9710 Ionic + Air Purifier
Páramentesítő kapacitás: 10 l/ 24 óra
Tartály térfogata: 2,5 l
Maximális zaj: 37 dB
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)48000 Ft Alacsony ár
6.Ceresit Stop Aero 360° páramentesítő
Info: ülönleges nagyméretű, 4 tabletta csomagolás
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)5300 Ft Alacsony ár