Szépség és kozmetika

A legjobb retinolos krémek és szérumok (recenziók és teszt) 2024

legjobb retinolos krémek és szérumok
Szebb és fiatalosabb arcbőrre vágyik pigmentfoltok és pattanások nélkül? A retinolt tartalmazó kozmetikai termékeket gyakran emlegetik ezekkel a problémákkal kapcsolatban. Hogyan válasszuk ki a legjobb retinol tartalmú krémet/szérumot? Nem biztos, hogy könnyű feladat, hiszen a termékkínálat ebben a kategóriában is sokszínű. Kiválasztottunk néhány terméktippet, amelyeket pozitív vélemények kísérnek, és amelyek képesek visszaadni bőrének szép megjelenését.

Aki érdeklődik az öregedésgátló/anti-aging bőrápolási termékek iránt, az már felfedezte, hogy az ilyen típusú kozmetikumok gyakran tartalmaznak retinolt. A retinolnak számos pozitív hatása van a bőrre. Elősegítheti a bőr önmegújító funkcióját, a kollagén és elasztin termelését, halványíthatja a pigmentfoltokat, és emellett csökkentheti a pattanások megjelenését. Nemcsak az érett bőrre alkalmas, hanem már a harmincas éveikben járók is használhatnak minőségi retinolos krémet.

A kozmetikumok esetében mindig alaposan tájékozódnunk kell arról, hogyan működik az adott anyag, hogyan kell helyesen használni, és milyen lehetséges szövődmények léphetnek fel. Nincs ez másképp a retinol esetében sem, ahol számolni kell azzal, hogy a bőr kezdeti reakciója nem feltétlenül a vártnak megfelelően alakul. Éppen ezért a következő választási útmutatóban bővebben beszélünk arról, hogy mi is az a retinol, milyen előnyei és hátrányai vannak a retinol használatának, és hogy egy retinolt tartalmazó szérum vagy krém jobb-e. A legjobb termékek rangsorának összeállításakor a retinolos krémek tesztjei és recenziói adták az inspirációt.

A legjobb retinolos krémek és szérumok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Medik8 Crystal Retinal 6
✔️ intenzív hidratáló szérum a ráncok ellen A és E vitaminnal
✔️ erősíti és feszessé teszi az arcbőrt
✔️ egységesíti az arcbőr színárnyalatát
✔️ csökkenti a pigmentfoltok megjelenését
⭐ 100 %57500 Ft Alacsony ár
2.Dermalogica AGE smart
✔️ komplex szemkörnyéki ápolás retinollal
✔️ hidratálja és erősíti a szemkörnyéket
✔️ csökkenti a finom vonalakat és ráncokat
⭐ 98 %23500 Ft Alacsony ár
3.La Roche-Posay Redermic Retinol
✔️ koncentrált ápolás a ráncok ellen
✔️ puhábbá és ragyogóvá teszi a bőrt
✔️ egységessé teszi az arcbőr egyenetlen árnyalatát
⭐ 95 %14000 Ft Alacsony ár
4.Institut Esthederm Intensive Retinol Cream
✔️ koncentrált krém a bőröregedés ellen
✔️ „új arcbőr“ hatását kelti
✔️ minimalizálja a finom vonalak láthatóságát
⭐ 92 %34500 Ft Alacsony ár
5.Elizabeth Arden Retinol
✔️ éjszakai arcszérum kapszulás
✔️ megújítja az arcbőr tömörségét
✔️ felveszi a harcot a bőröregedés jeleivel
⭐ 90 %13000 Ft Alacsony ár
6.Shiseido Vital Perfection Uplifting & Firming Eye Cream
✔️ feszesítő szemkrém a ráncok ellen
✔️ rugalmassá teszi a szem körülötti bőrt
✔️ ragyogóvá teszi a szemkörnyéket
⭐ 97 %26500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon retinolos krémet / szérumot?

A retinol és más retinoidok nagy figyelmet kapnak a szépségápolásban/kozmetikában. Nagy része a hatásukra összpontosít, a többi a megfelelő alkalmazással és a szépségápolási rutinba való beillesztéssel foglalkozik, tekintettel azokra a problémákra, amelyeken a retinol állítólag segít.

Számos különféle retinolt tartalmazó krém, szérum, tonik és szemkörnyékápoló krém kapható a jól ismert gyártóktól. Formájuk és retinol tartalmuk előre meghatározza a további felhasználását. Mivel a retinolról azt mondják, hogy a bőrápolás arany standardja, ezért most többet mondunk a hatásairól és arról, hogy ideális választás-e az Ön bőrtípusához.

Mi a retinol?

Teljesen leegyszerűsítve a retinol az A-vitamin másik neve. Részletesebb magyarázat szerint a retinol a retinoidok egyike, a retinoidok pedig az A-vitamin különböző formáit takarják.

A kozmetikai készítményekben leggyakrabban a retinaldehidet, a retinolt és a retinol-észtereket (a legerősebbtől a leggyengébb felé haladva) használják. Ezek főként az anti-age termékekben találhatók, és fő szerepük a bőr fiatalítása. A retinoidok a bőrrel érintkezve retinsavvá kezdenek átalakulni, amely hatóanyagként mélyebben behatol a bőr struktúráiba. Elősegítheti a kollagén és elasztin képződését, helyreállíthatja az új sejtek képződésének folyamatát, felgyorsíthatja a regenerációt, segíthet a pattanásoknál, áthatolhat az eltömődött pórusokon és csökkentheti a hiperpigmentált területek láthatóságát.

Ha a retinoidok ilyen tulajdonságokkal rendelkeznek, miért nincsenek benne minden kozmetikai termékben? Mert használatuk bizonyos kockázatokkal jár, amelyekről alább olvashat.

kozmetikumok és krémek

A retinoidok ismert típusai

Ha „mélyebbre merül“ a retinoidok világában, többféle kifejezéssel találkozhat. Annak érdekében, hogy ne kelljen hosszasan keresgélni, a következő felosztás rövid leírást ad.

 • Retinsav – Ez tartalmazza a biológiailag legaktívabb retinoidokat. Ez egy olyan forma, amelynek már nem kell átalakulni a bőrön, és így közvetlenül behatol annak szerkezetébe és kifejti hatását. Súlyos bőrbetegségek kezelésére használják. Nem tartozik a vény nélkül kapható anyagok közé.
 • Retinaldehid – Retinal néven ismert. Körülbelül 10-szer erősebb, mint a retinol, és néhány prémium kozmetikai termékben megtalálható. Inkább a jelentős ráncokkal vagy komolyabb kozmetikai problémákkal (különösen pattanásokkal) küzdő, érett bőrű emberek számára alkalmas. Alkalmazása sok esetben irritációval jár, ezért alacsony koncentrációval kell kezdeni.
 • Retinol – A retinoidok legszélesebb körben használt típusa, amelyet számos krém, szérum vagy szemkörnyékápoló krém tartalmaz. Hosszabb ideig tart, amíg a bőrön aktívvá válik, de a megfelelő eljárás betartása esetén a hatás már néhány hét után látható. A retinol kezdetben irritációt vagy akár a sejtek hámlást is okozhatja, de jó tudni, hogy különböző koncentrációkban (0,3%-tól 1%-ig) kapható. Ha a bőr érzékenyebb és vékonyabb, akkor célszerű olyan termékekkel kezdeni, amelyek csak alacsony retinol koncentrációjúak. A retinolt a bőr fiatalítására, a finom ráncok kisimítására, a pattanások kezelésére és a hiperpigmentáció elleni küzdelemre használják.
 • Retinol-észterek – Retinolokként hivatkoznak rájuk. A retinoidok családjában a legenyhébbek közé tartoznak – csak enyhe hatásuk van. A retinol-észterek hatása csak nagyon lassan jelentkezik, de a legtöbb esetben a bőr nagyon jól reagál ezekre, az irritáció kockázata nélkül.

Retinol a kozmetikában és annak hatásai

Az elérhető kozmetikumokban a retinol a legszélesebb körben használt, amely jótékony hatása miatt népszerű. Milyen hatásokat tulajdonítanak neki?

 • A retinol serkenti a bőr kollagén és elasztin termelését. A retinolos krém rendszeres használata fiatalosabb és feszesebb bőrt eredményezhet. Kisimítja az enyhe ráncokat és a kisebb tökéletlenségeket (például az aknés hegeket).
 • Segít kitisztítani a pórusokat és csökkenti a faggyúmirigyek termelését. Emiatt azok, akiknek még a harmincas éveikben is aknés problémáik vannak, retinolos krémhez vagy szérumhoz nyúlnak.
 • Elősegíti a gyorsabb exfolációt és az azt követő sejtregenerációt. Hatékony hámlasztóként/peelingként is működhet.
 • Csökkenti a bőr idő előtti öregedésének jeleit (amit a napozás okoz), és megszünteti a hiperpigmentált foltok láthatóságát.

A retinol használatával kapcsolatos előnyök és hátrányok

A retinolos krém használatának előnyeit a fenti pontokban foglaltuk össze. Amellett, hogy erős anti-aging/öregedésgátló összetevőnek számít, amely ráadásul további előnyökkel is jár, vannak negatív vélemények is.

A retinollal való első kapcsolat általában egy kicsit bonyolultabb. A bőr irritációval, bőrpírral, viszketéssel, sőt szárazsággal és részleges hámlással reagálhat. Ez a retinol hatásmechanizmusának köszönhető, amely arra kényszeríti a bőrt, hogy belülről kifelé haladva gyorsabban regenerálódjon. Néhány alkalmazás után azonban ezek a kezdeti problémák általában megszűnnek, a bőr alkalmazkodik, és a pozitív hatások kezdenek megmutatkozni. A bőr feszesebb, fiatalosabb, teltebb és tökéletlenségektől mentes.

Ugyanakkor jó tudni, hogy a retinolt tartalmazó krém vagy szérum hatásának megmutatkozásához idő kell. Az első eredmények körülbelül 4 hét után (néha még később) jelentkeznek. A retinolos termék használata során célszerű egy jó minőségű, SPF-fel ellátott krémhez is nyúlni, amely erős védelmet nyújt az új bőrnek a napsugarakkal szemben (éjszakára retinolos krém, reggelre SPF-fel ellátott krém).

A retinol koncentrációja a krémekben és szérumokban

Érzékenyebb a bőre, és aggódik, hogy a retinolra hogyan reagál? Kezdje olyan termékekkel, amelyekben a retinol koncentrációja alacsony (0,3%), vagy nyúljon a retinol-észtereket tartalmazó „gyengébb“ kozmetikai termékekhez. Bőre fokozatosan hozzászokik, és át lehet váltani magasabb retinol tartalmú (akár 1%-os) termékekre, amelyektől gyorsabb hatás is várható.

Retinol tartalmú krém, szérum, tonik és szemkörnyékápoló krém

A retinolt tartalmazó termékek különböző formákban léteznek. A legnépszerűbbek a retinol tartalmú éjszakai krémek, amelyeket a megtisztított és megszárított bőrre kell felvinni, és éjszakára rajta kell hagyni. Ezek általában komplexek, hogy a bőrnek megfelelő hidratálást is biztosítsanak. A gyártó ajánlásában olvasható, hogy száraz bőrre is alkalmasak.

A szérumok jellemzően magasabb retinol koncentrációjúak, így normál vagy zsíros bőrön jobban tolerálhatók.

A szemkörnyékápoló krémeket a szem körüli érzékeny területre tervezték. A szem körüli bőr vékonyabb, és az egyik első hely, ahol a ráncok megjelennek. A szemkrémekre tipikus az alacsonyabb retinol koncentráció.

A retinolt tartalmazó arctonik inkább a fáradt bőr felfrissítésére és élénkítésére szolgál. A jobb tonikok az egyenletes bőrtónusról is gondoskodhatnak.

krémek és szérumok

Kinek alkalmas a retinolos krém?

Azt mondják, hogy a retinolt tartalmazó krémet 30 éves kor felett nem szabad kihagyni. Nem korai ez még? A bőr természetes kollagén és elasztin termelése 25 éves kortól csökken. Fokozatosan megjelennek az arcon az első ráncok, foltok és hiperpigmentáció. Ha ehhez hozzáadjuk az időnként jelentkező pattanásos problémákat, a felnőtt ember bőre egyszerre több problémával is szembesül.

Hogyan és mikor kell használni a retinolos krémet/szérumot?

 • Először is alaposan fontolja meg, hogy milyen bőrtípusa van, és milyen bőrproblémákkal küzd. Az érzékeny bőrűeknek kell a legóvatosabban eljárniuk, és a lehető legalacsonyabb koncentrációjú terméket választani. Ha több termék között hezitál, értékes információkat és tapasztalatokat találhat az online vitafórumokon és a retinolos krémekről szóló recenziókban.
 • Mielőtt retinolos krémet alkalmazna az egész arcbőrére, próbáljon meg egy kis mennyiséget felvinni a fül mögötti bőrre, és figyelje meg a reakciót vagy az érzést azon a területen. Várjon 1-2 napot. Hasonló reakció várható, ha az arcra alkalmazza.
 • Kezdetben hetente csak 1-2 alkalommal ajánlatos retinol tartalmú készítményt használni. Este kell alkalmazni, megtisztított és száraz bőrre. Nedves bőrre alkalmazva a retinolra adott reakció erősebb lehet. Ha úgy találja, hogy a toleranciája komplikációmentes (nincs jelentős viszketés, vörös foltok vagy hámlás), növelheti az esti alkalmazás gyakoriságát. Magának a retinolnak a hatásai ekkor gyorsabban jelentkeznek.
 • Ne feledje, hogy a retinol használata egy ideig sérülékennyé teszi az „új“ bőrét. A reggel alkalmazott nappali krémnek ezért jó minőségű, széles spektrumú SPF-et (fényvédő faktor) kell tartalmaznia. Az a bőr, amelyre retinolt tartalmazó krémet/szérumot viszünk fel, nem lehet védelem nélkül kitéve az UV-sugaraknak.
 • Fegyverkezzen fel türelemmel. Néha az első eredmények már egy hónapon belül megjelennek, máskor akár három hónapot is várni kell, de egyes termékek esetében előfordulhat, hogy egyáltalán nem vesz észre magán semmilyen változást. Ne növelje nagyon gyorsan a koncentrációt vagy az alkalmazás gyakoriságát. Negatív hatásokat válthat ki, ami elriasztja a folytatástól.

Retinolos krémek és szérumok ára

Mennyit fizet egy minőségi retinolos krémért? Az ár ebben az esetben az összetétel vagy a márkanév mutatója.

✅ Retinolos krémek és szérumok 10500 forintig

Az alap árkategóriában főleg éjszakai krémeket és szemkörnyékápoló krémeket talál, alacsonyabb retinol koncentrációval. Némelyik csak nagyon lassan hat, de elég jól tolerálható (mivel nem képesek erősebb reakciót kiváltani). Javasoljuk, hogy tájékozódjon a recenziók alapján, ahol információkat találhat arról, hogy a kívánt hatást elérte-e.

✅ Retinolos krémek és szérumok 10500 és 21000 forint között

Egy kategória, ahol a legkelendőbb retinol tartalmú krémeket és szérumokat találja az Uriage, Collistar, Dermalogica, La Roche, Medik8 kozmetikai márkáktól Megfelelő alkalmazás esetén a kívánt hatás várható. Az ár/minőség arány már nagyon jó szinten van.

✅ Retinol tartalmú krémek és szérumok 21000 forinttól

Prémium kategóriás krémek és szérumok nagyobb hatékonysággal és precíz formulákkal neves gyártóktól.

A legjobb retinolos krém és szérum márkák

 • Iuvenio – Innovatív krémek a retinsav új formájával. Hatékonyabbnak, biztonságosabbnak és stabilabbnak minősül, mint az általánosan használt retinol.
 • Medik8 – A Medik8 brit orvosi márka számos krémet és intenzív szérumot kínál, amelyek különböző koncentrációban tartalmaznak retinolt. Fokozatos felszabaduló szisztéma, kíméletes hatás irritáció nélkül.
 • Dermalogica – Az amerikai Dermalogica márka termékei hatékony eredményt nyújtanak. A kínálatban megtalálható például retinolos szemfiatalító krém, retinolos éjszakai arcolaj.
 • La Roche – Fokozatos felszabaduló koncentrált retinol szérum. Kellemesen selymes, nem ragadós textúra. Mély ráncok és egyenetlen megjelenésű bőr esetén is alkalmas.
 • The Ordinary – Megfizethető retinolt tartalmazó szérumok és emulziók. Kiváló eladások és sok elégedett vélemény.
 • Institut Esthederm – A francia kozmetikai cégtől retinol tartalmú olajszérum és krém van forgalomban. Az A-vitamin aktív formáját tartalmazzák – a készítmény erősíti a bőrt és kiváltja a sejtek újraképződését. Magasabb ár.
 • Elizabeth Arden – Bőrszérumot kínál kapszulákban a kényelmes és egyenletes felvitel érdekében. Egyszerre tartalmaz retinolt, ceramidokat és peptideket.
 • Collistar – Kedvelt kozmetikai termékek az olasz márka retinolt tartalmazó szépségápolási termékei. Elégedett vélemények és jó ár/minőség arány.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Retinol és terhesség – Használhatok retinol tartalmú krémet?

Általában a retinolt tartalmazó termékek használata nem ajánlott terhes vagy szoptató nők számára (a nagy dózisú A-vitamin növeli a magzatkárosodás kockázatát). Ez az információ általában magának a kozmetikai terméknek a csomagolásán is szerepel.

Retinol és pattanások – Hogyan hat a retinol a pattanásos bőrre?

Akne esetén a tartós problémák miatt sokan fordulnak a retinolhoz a bőrgyógyász ajánlása után. Hogyan működik? Antioxidáns hatású, és úgy működik, hogy megszabadítja a bőrt a gyulladást okozó méreganyagoktól. Emellett csökkenti a faggyúmirigyek termelését.

Retinol és száraz bőr – Használhatok retinolt száraz bőrre?

Mint fentebb említettük, a száraz bőr súlyosabb irritációval és akár hámlással is reagálhat a retinolra. Ezért fontos, hogy a piacon kapható legalacsonyabb retinol koncentrációjú termékeket kell választani, és nagy körültekintéssel eljárni.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Medik8 Crystal Retinal 6
✔️ intenzív hidratáló szérum a ráncok ellen A és E vitaminnal
✔️ erősíti és feszessé teszi az arcbőrt
✔️ egységesíti az arcbőr színárnyalatát
✔️ csökkenti a pigmentfoltok megjelenését
⭐ 100 %57500 Ft Alacsony ár
2.Dermalogica AGE smart
✔️ komplex szemkörnyéki ápolás retinollal
✔️ hidratálja és erősíti a szemkörnyéket
✔️ csökkenti a finom vonalakat és ráncokat
⭐ 98 %23500 Ft Alacsony ár
3.La Roche-Posay Redermic Retinol
✔️ koncentrált ápolás a ráncok ellen
✔️ puhábbá és ragyogóvá teszi a bőrt
✔️ egységessé teszi az arcbőr egyenetlen árnyalatát
⭐ 95 %14000 Ft Alacsony ár
4.Institut Esthederm Intensive Retinol Cream
✔️ koncentrált krém a bőröregedés ellen
✔️ „új arcbőr“ hatását kelti
✔️ minimalizálja a finom vonalak láthatóságát
⭐ 92 %34500 Ft Alacsony ár
5.Elizabeth Arden Retinol
✔️ éjszakai arcszérum kapszulás
✔️ megújítja az arcbőr tömörségét
✔️ felveszi a harcot a bőröregedés jeleivel
⭐ 90 %13000 Ft Alacsony ár
6.Shiseido Vital Perfection Uplifting & Firming Eye Cream
✔️ feszesítő szemkrém a ráncok ellen
✔️ rugalmassá teszi a szem körülötti bőrt
✔️ ragyogóvá teszi a szemkörnyéket
⭐ 97 %26500 Ft Alacsony ár