Sport és outdoor

A legjobb síkabátok (teszt 2020/2021)

legjobb síkabátok A lehető legjobb síkabátot keresi, hogy kiválóan és mindenekelőtt sportosan élvezhesse a téli szezont? A mai cikkünkben alaposan megvizsgáljuk minden síelő felszerelésének ezt a teljesen alapvető részét. A jó síkabátnak számos bonyolult követelménynek kell megfelelnie, és helyt kell állnia az intenzív terhelések esetén a lejtőn, valamint abban az esetben is, ha viharosra fordul az időjárás. Tehát a síkabát kiválasztása nem csupán személyes ízlés és divatos megjelenés kérdése – bár ez a tényező is jelentős szerepet játszhat. A kabát funkcionális tulajdonságai azonban különösen fontosak.

A nők, férfiak és gyermekek számára készült síkabátok kínálata rendkívül széles és változatos – ezért nemcsak a kezdő síelő téved el könnyen ennyi lehetőség között. Ezen útmutató célja, hogy végigvezesse Önt a választáson, hogy az eredmény olyan vásárlás legyen, amellyel Ön elégedett lesz. Ezért a síkabátok minden fontos szempontjára és „paraméterére“ összpontosítunk. Tanácsot adunk, hogyan válasszon, mit vegyen észre és mire figyeljen. Ezekkel az információkkal ellátva sokkal magabiztosabban fog vásárolni, és nemcsak az üres reklámbeszédek, a látszólag lélegzetelállító árak vagy más látványosságok fogják elkápráztatni.

Szövegünkben elsősorban a síkabátokat általános szempontból vizsgáljuk, de elkészítettük Ön számára a legérdekesebb aktuális modellek rangsorát is. Ha felkeltette figyelmét valamelyik termék (akár a mi választékunkból, akár bárhonnan), akkor biztosan nem jár rosszul, ha megnézi a téli kabátok felhasználói recenzióit vagy a szakmai teszteket. Ezek lehet, hogy valami érdekeset tudnak mondani egy adott modellről.

A legjobb síkabátok

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
Férfi síkabátok
1.Columbia POWDER 8S JACKET
Anyag: 100% poliészter, Omni-Tech™ Rebound Stretch
Vízoszlop: 10 000 mm
Légáteresztés: -
5 out of 5 stars (5 / 5)56000 Ft Alacsony ár
2.O'Neill PM UTLTY JACKET
Anyag: 100% poliészter
Vízoszlop: 10 000 mm
Légáteresztés: 10 000 g/m²/24h
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)82000 Ft Alacsony ár
3.Loap FLIP
Anyag: 100% poliészter (Stormex)
Vízoszlop: 5 000 mm
Légáteresztés: 5 000 g/m²/24h
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)28000 Ft Alacsony ár
4.Salomon ICESPEED JKT M
Anyag: 89% poliamid, 11% elasztán
Vízoszlop: 20 000 mm
Légáteresztés: 20 000 g/m²/24h
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)128000 Ft Alacsony ár
5.Blizzard SKI JACKET CIVETTA
Anyag: 94 % poliészter, 6 % elasztán
Vízoszlop: 20 000 mm
Légáteresztés: 20 000 g/m²/24h
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)68500 Ft Alacsony ár
Női síkabátok
1.4F WOMEN'S SKI JACKET
Anyag: 86% nylon, 14% poliuretán
Vízoszlop: 20 000 mm
Légáteresztés: 10 000 g/m²/24h
5 out of 5 stars (5 / 5)112000 Ft Alacsony ár
2.Colmar L. DOWN SKI JACKET
Anyag: 100 % nejlon (1UA AVON)
Vízoszlop: 20 000 mm
Légáteresztés: 20 000 g/m²/24h
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)132500 Ft Alacsony ár
3.Picture APPLY
Anyag: 59 % poliészter, 41 % poliészter (újrahasznosított)
Vízoszlop: 10 000 mm
Légáteresztés: 10 000 g/m²/24h
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)64000 Ft Alacsony ár
4.Columbia WHISTLER PEAK JACKET
Anyag: 100% poliészter
Vízoszlop: -
Légáteresztés: -
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)46000 Ft Alacsony ár
5.Reaper GABY
Anyag: 100% poliészter
Vízoszlop: 5 000 mm
Légáteresztés: 5 000 g/m²/24h
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)25000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon síkabátot

A minőségi síkabát nem feltétlenül olcsó dolog, de nem ésszerű csak a legalacsonyabb árcímke szerint választani. Egy rosszul megválasztott kabát, csalódást okozhat Önnek a lejtőn, és rájön, hogy pénzt dobott ki az ablakon. Ezért határozza meg igényeit és költségvetését, és próbálja megtalálni az optimális ár-minőség arányt.

A vásárláskor fontos a méreten kívül az anyagfeldolgozás és az alkalmazott technológia (bevonat, membrán stb.), a vízállóság, a légáteresztő képesség és a felszereltség különféle egyéb elemei, amelyek növelik a kabát kényelmét és praktikumát. Mindezekkel foglalkozni fogunk. Ezenkívül megpróbáljuk röviden összefoglalni az ajánlatot a különböző árkategóriákban, és megemlíteni néhány népszerű és bevált gyártót, ahol minőséget kereshet.

Hogyan válasszon síkabátot

A síkabát a lejtőre való

Logikusnak tűnik a „síkabát“ elnevezés miatt. Ennek ellenére mégis, sokan azt hiszik, hogy télen, fagyban a rendszeres sétákra a városban beérik egy síkabáttal. Ez a feltételezés azonban teljesen téves, mert a síkabát sok okból nem alkalmas hétköznapi használatra.

A sí-modelleket aktív használatra és akár extrém terhelésekre tervezték. A gyártók úgy készítik őket, hogy a fizikai terhelés során a legjobban védjenek. Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy vízállónak és légáteresztőnek kell lenniük. Síelés vagy egyéb tevékenység közben a nedvesség nem kerülhet be, de hagynia kell, hogy elpárologjon – különösen azért, mert a megerőltető tevékenység során általában sokat izzadunk. A testre lecsapódott nedvesség fagyos időben komoly problémát jelent.

A síkabátok speciális technológiákkal és elemekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a maximális nedvességelvezetést. Lehetnek itt szellőzőnyílások is, például a hónaljban. Egyszerűen fogalmazva, valószínűleg meglehetősen fázni fog a síkabátban egy egyszerű téli séta során vagy a piac megtekintése közben a téren. Ezenkívül e kabátok jellegzetes vagy akár fényvisszaverő kialakítása sem teljesen ideális városi használatra.

Ezekre a célokra jobb, ha beszerez egy „civil“ modellt, amely funkcionális tulajdonságai (meleg bélés, kényelem) miatt megfelel a célnak, és a síkabátot a szekrényben hagyja, amíg nem a lejtőre veszi útját.

Minek kell megfelelnie a síkabátnak?

A síkabátnak a lehető legnagyobb mértékben meg kell akadályoznia a nedvesség behatolását. Akár erős hóban, elesésekkor vagy bármilyen más helyzetben. Ebből a szempontból különösen fontos a vízoszlop paraméter. Néhány speciális elem azonban szintén segíthet. Például egy hófogó a derékrészen, elasztikus ujjak és hasonlók. Ennek köszönhetően a hó nem kerül a kabát alá, még akkor sem, ha például elesik a hóban.

A légáteresztés egy másik fontos tényező és természetesen még a mechanikai ellenállás is, amely biztosítja, hogy a kabát ellenálljon az erős súrlódásnak, eséseknek stb. Ezt az ellenállást elsősorban a felhasznált anyag minősége és maga a kidolgozás minősége adja. A síkabátnak is tökéletesen kell illeszkednie, nem korlátozhatja a mozgását, ugyanakkor elegendő hőkomfortot kell nyújtania, amelyet értékelni fog a szünetekben, a felvonóra várva és hasonló helyzetekben.

Ezen felül a kabátnak elegendő jól védett, ideálisan vízálló zsebbel kell rendelkeznie, és esetleg más elemekre és fejlesztésekre is összpontosíthat – beszélünk néhányukról.

Vízoszlop

Ez a paraméter nemcsak a síkabátok, hanem általában a szabadtéri tevékenységekhez való ruházat és például a sátrak esetében is fontos. Ez némileg bonyolult laboratóriumi vizsgálatok alapján jelzi a vízállóság mértékét, ami annyit jelent, hogy az anyagot vízoszlopoknak teszik ki, hogy milyen magas vízoszlop (mm-ben) súlya alatt engedi át a nedvességet. De mit jelent ez a gyakorlatban?

 • Vízoszlop 5000 mm-ig – Az ilyen ruházat vagy felszerelés nem vízálló és közepesen vízálló. 2000 mm-ig normál használatú ruházat, 2000 mm-től már lehet szabadtéri darab, kevésbé igényes (általában nyári) használatra.
 • Vízoszlop 5000 – 8000 mm között – A síkabátok esetében a legtöbb ajánlás ebben a tartományban található. A vízoszlop ezen értékei esetén, hosszú távon rossz időjárás esetén és igényesebb használat esetén is megvédi Önt. Ez azonban inkább a rekreációs síelésre vonatkozik. Ha magasabb szinten foglalkozik ezzel a sporttal, vagy ha terepsíelésen vesz részt, akkor megfelelőbb még nagyobb vízállóság után nézni.
 • Vízoszlop 8000 mm felett – Még a nagy terheléseket is elviseli, professzionális használatra vagy hosszú távú nedves környezetben való tartózkodásra alkalmas. 15 000 mm felett extrém körülményekre tervezett ruházatról (expedíciós vagy hegymászó felszerelés stb.) beszélhetünk.

Női síkabátok

Légáteresztő képesség

Még ezen tulajdonság esetén is speciális egység van használva. Azt méri, hogy 1 négyzetméternyi anyag hány gramm nedvességet enged át 24 óra alatt. A kapott érték azonban önmagában nem sokat mutat az átlagember számára. Tehát mennyi legyen?

Minimális terhelés mellett a test óránként körülbelül 100 g izzadságot termel, rendkívüli megterheléssel ez tízszer annyi is lehet. De ez még mindig nem árul el sokat, mert nem ismerjük a párolgás pontos területét. Szerencsére ismét általános ajánlásokhoz nyúlhatunk.

A síkabátok esetében a minimális értéknek általában a 3000 g (1 m2-re 24 órán belül) légáteresztő képességet tekintik. 5000 g-ig terjedő kabátok elegendőek lehetnek a rekreációs síeléshez – a légáteresztő képesség növelése érdekében lehetőség nyílik szellőzőnyílások használatára, pihenés esetén a túrák között stb. Az 5000 g feletti kabátok a legigényesebb síelők számára is megfelelők, 7000 g felett ezek nagyon jó minőségű és lélegző modellek.

Érvényes, hogy minél több, annál jobb?

Nem feltétlenül. Válassza az optimális értéket az adott felhasználáshoz. Magyar körülmények között és szabadidős célokra az 5000 mm-es vízoszloppal és 5000 g-os légáteresztő képességgel rendelkező kabát teljesen megfelelő lehet, és jobban szolgál majd, mint például egy „10/ 10” paraméterrel rendelkező kabát (azaz 10 000 g és 10 000 mm), amelyet a hegyekben, szélsőséges terhelések és feltételek mellett használna ki – és ami szintén jelentősen drágább is.

Membrán és bevonat

Ez két olyan technológia, amely biztosítja az anyag vízállóságát és egyúttal az anyag légáteresztő képességét. A membrán laminálás útján szilárdan csatlakoztatható a kabát felső anyagához, de lazán alá is helyezhető. Közvetlenül az anyagra felvitt bevonat – ez egy vízálló filmréteg, amely megakadályozza a nedvesség behatolását a belsejébe, de nem akadályozza meg a víz elpárologtatását a testből.

Mi a jobb?

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a membrán jobb, mint a bevonat, de ez kissé leegyszerűsített elképzelés. Igen, a bevonat olcsóbb, és a legjobb minőségű membránok jobb tulajdonságokat érnek el, mint a bevonatok. De a gyakorlatban ez mindig a konkrét terméktől, a felhasznált anyagok minőségétől, a kidolgozástól stb. függ. Ezért nem feltétlenül igaz, hogy a membrán mindig jobb, és a középosztályban ezeknek a technológiáknak a tulajdonságai hasonlóak.

Síkabát mérete

A kabát ne legyen túl szoros, de a feleslegesen nagy rezerva sem megfelelő. Csak jól kell illeszkednie, és nem szabad korlátoznia a mozgását. Próbálja ki a kabátot azon a ruhán, amelyet a síeléskor visel majd. Próbáljon mozogni is a kabátban (hajoljon előre, emelje fel a kezét a feje fölé).

Mi fontos még?

Mire kell még figyelni a síkabát kiválasztásakor?

 • Vízálló zsebek – Célszerű, ha a kabát/dzseki külső és belső zsebbel rendelkezik, vízálló cipzárral. Természetesen a fő cipzárnak is vízállónak kell lennie.
 • Fényvisszaverő és megkülönböztető elemek – A lejtőn jól láthatónak kell lenni, a kabát nem lehet jellegtelen. A fényvisszaverő elemek alkalmasak.
 • Aláragasztott varratok – Ez is fontos a vízállóság miatt.
 • Szellőzőnyílások – Általában a hónaljban. Szükség esetén kinyithatók a fokozott légáteresztő képesség és a verejték elpárolgása érdekében.
 • Rugalmas kabátujj – Megakadályozza a hó bejutását a kabátba. Hüvelykujj nyílással rendelkezik.

Néhány speciális anyag

A legtöbb jobb márka különféle szabadalmaztatott anyagokat és technológiákat használ. Lehet, hogy a nevek érdekesnek tűnnek, de önmagukban nem sokat árulnak el.

 • Gore-Tex – Népszerű anyag, amely rendkívül ellenáll a szélnek, miközben fenntartja a légáteresztő képességet.
 • Cordura – Különösen magas mechanikai ellenálló képességű anyag.
 • Coolmax – Nagyon jó nedvességelvezető.
 • Thermolite – Magas hőkomfort és légáteresztő képesség egyszerre.
 • Windstopper – Ellenáll a szélnek és a kopásnak.
 • AquaTrail – Rendkívül vízálló.

síkabátok teszt

Sí-/télikabátok ára

Milyen befektetés vár Önre egy minőségi síkabát/sídzseki vásárlásakor? Ez az áttekintés segít tájékozódni.

✅ Síkabátok 27000 Ft-ig

A legalacsonyabb árkategóriában található kabátok, de a választék nagyon tisztességes. Itt talál márkás modelleket is. A vízoszlop általában 6000 mm-ig terjed. Ezek a kabátok különösen alkalmasak rekreációs célokra belföldi körülmények között.

✅ Síkabátok 54000 Ft-ig

Márkás kabátok hatalmas választéka. Találkozhat valóban csúcsmodellekkel is, amelyek vízoszlopa 20 000 mm vagy annál nagyobb. Ezek a kabátok aktívabb sportolóknak is megfelelőek vagy a hegyekbe igényesebb körülmények közé is.

✅ Síkabátok 54000 Ft-tól

Csúcsminőségű kabátok 10 000 mm vagy annál nagyobb, de leggyakrabban 20 000 mm feletti vízoszloppal. Itt találhat extrém körülményekre alkalmas, profi sportolóknak megfelelő modelleket.

A legjobb sí-/télikabát márkák

Mely síkabát márkák nagyon népszerűek és jó ár-érték arányt, tökéletes kidolgozást és kiváló tulajdonságokat kínálnak?

 • Kilpi – Hazánkban az egyik legnépszerűbb márka, sok modellje a piacon a legkeresettebb síkabátok közé tartozik. A Kilpi kiváló választékot kínál – olcsóbb és első osztályú modellek közül is választhat. Kiváló minőségű kivitelezés.
 • Alpine Pro – Egy jól ismert márka, amely kiváló minőségű modelleket kínál nemcsak a szabadidős síeléshez, hanem az igényesebb körülmények közé is. Az áruk azonban általában magasabb.
 • Hannah – Ez a márka páratlan választékot kínál, és olcsóbb modellek széles választékát is kínálja, akár 27 ezer forintig. Ugyanakkor számos drágább darabot is talál. A Hannah az egyik nagyon népszerű gyártó.
 • Loap – A Loap valamivel kisebb választékot kínál, mint a korábbi márkák, de mégis van mit kínálnia. Ezen gyártótól megfizethetőbb modelleket is talál, és számíthat arra, hogy jó az ár-minőség arány.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen anyagokból készülnek a síkabátok/sídzsekik?

Ezek többnyire szintetikus szövetek, gyakran poliészter alapúak. Sok gyártó saját szabadalmaztatott anyagokat használ, mint például a Gore-Tex, a Cordura, a Coolmax (lásd fent) és hasonlók. A légáteresztő képesség és a vízállóság optimális arányát keresik – általában megfizethető árral kombinálva.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
Férfi síkabátok
1.Columbia POWDER 8S JACKET
Anyag: 100% poliészter, Omni-Tech™ Rebound Stretch
Vízoszlop: 10 000 mm
Légáteresztés: -
5 out of 5 stars (5 / 5)56000 Ft Alacsony ár
2.O'Neill PM UTLTY JACKET
Anyag: 100% poliészter
Vízoszlop: 10 000 mm
Légáteresztés: 10 000 g/m²/24h
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)82000 Ft Alacsony ár
3.Loap FLIP
Anyag: 100% poliészter (Stormex)
Vízoszlop: 5 000 mm
Légáteresztés: 5 000 g/m²/24h
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)28000 Ft Alacsony ár
4.Salomon ICESPEED JKT M
Anyag: 89% poliamid, 11% elasztán
Vízoszlop: 20 000 mm
Légáteresztés: 20 000 g/m²/24h
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)128000 Ft Alacsony ár
5.Blizzard SKI JACKET CIVETTA
Anyag: 94 % poliészter, 6 % elasztán
Vízoszlop: 20 000 mm
Légáteresztés: 20 000 g/m²/24h
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)68500 Ft Alacsony ár
Női síkabátok
1.4F WOMEN'S SKI JACKET
Anyag: 86% nylon, 14% poliuretán
Vízoszlop: 20 000 mm
Légáteresztés: 10 000 g/m²/24h
5 out of 5 stars (5 / 5)112000 Ft Alacsony ár
2.Colmar L. DOWN SKI JACKET
Anyag: 100 % nejlon (1UA AVON)
Vízoszlop: 20 000 mm
Légáteresztés: 20 000 g/m²/24h
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)132500 Ft Alacsony ár
3.Picture APPLY
Anyag: 59 % poliészter, 41 % poliészter (újrahasznosított)
Vízoszlop: 10 000 mm
Légáteresztés: 10 000 g/m²/24h
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)64000 Ft Alacsony ár
4.Columbia WHISTLER PEAK JACKET
Anyag: 100% poliészter
Vízoszlop: -
Légáteresztés: -
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)46000 Ft Alacsony ár
5.Reaper GABY
Anyag: 100% poliészter
Vízoszlop: 5 000 mm
Légáteresztés: 5 000 g/m²/24h
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)25000 Ft Alacsony ár