Sport és outdoor

A legjobb teniszcipők (recenziók és teszt) 2024

tenisz és cipő
A legjobb teniszcipők tartást, stabilitást, gyorsaságot és kényelmet biztosítanak. A tenisz olyan akciósport, amely nagy fizikai terhelést jelent a lábaknak, és a teniszcipők kialakításának ehhez kell igazodnia. Hol keressünk minőségi teniszcipőt? Néhány érdekes tipp a népszerű márkák modelljeiből a következő rangsorban található. A teniszcipő kiválasztásakor a felület, amelyen játszani fog, a játék szintje és intenzitása lesz a fő tényező.

A teniszcipők számos részletben különböznek a többi sportcipőtől, amelyek azonban jelentősen befolyásolják a játék minőségét. A tenisz olyan sport, amely tele van gyors indulásokkal, még élesebb megállásokkal, valamint gyakori oldalirányú mozgásokkal. Mindehhez olyan lábbelikre van szükség, amelyek ellenállnak ezeknek a mozdulatoknak, és megelőzik a kellemetlen sérüléseket. Hogyan válasszon teniszcipőt, és mire figyeljen, hogy a megfelelő pár mellett döntsön? Alapvető áttekintést nyújt az alábbi útmutató. Ebben bővebben szólunk a talp kialakításáról, a konstrukció fejlesztéseiről és a megfelelő méret kiválasztásáról. Ebben a szegmensben olyan sportmárkákat talál, amelyek több sikeres modellel rendelkeznek. Ha hezitál, akkor a keresés során összpontosítson a teniszcipők elérhető tesztjeire és recenzióira, ahol a valós használatból származó értékes megfigyeléseket találhat.

A legjobb teniszcipők (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Mizuno Wave Enforce Tour
+ szilárd támaszték és stabilitás
+ hatékony energiaátvitel
+ nagyobb stabilitás a sarok és a boka számára
⭐ 100 %45000 Ft Alacsony ár
2.Mizuno WAVE EXCEED TOUR 5
+ kiváló felfüggesztés
+ nagyon kis súly
+ tökéletes kényelem
⭐ 100 %31000 Ft Alacsony ár
3.Babolat Jet Mach III Clay
+ kényelem, támogatás és tartósság
+ minőségi anyagok
+ új talpkialakítás
⭐ 98 %31000 Ft Alacsony ár
4.Asics Solution Speed FF 2 Clay
+ kiváló lengéscsillapítás és rugózás
+ stabilitás
+ kiváló tapadás az agyaghoz
⭐ 98 %40000 Ft Alacsony ár
5.Asics Gel-Resolution 9 Clay
+ kiváló stabilitás fiatal teniszezőknek
+ salakos pályákra alkalmas
+ kényelmes
⭐ 96 %45000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon teniszcipőt

A tenisz az egyik olyan sportággá vált, amelynek széles rajongói bázisa van. Különböző korú gyermekek, tizenévesek és felnőttek egyaránt űzik. Alapvető felszerelés a teniszütő, a teniszlabda és a minőségi teniszcipő. A teniszedzésekhez térre is szükség van. Ha az első teniszcipőjének megvásárlása előtt áll, fontos tudni, hogy milyen felületen tervez játszani (kemény felület, salak, füves felület). A cipőnek a talp, a párnázás és a felsőrész kialakításával alkalmazkodnia kell a felülethez. Mit érdemes tudni a teniszcipőkről, és hogyan lehet gyorsabban eligazodni a gazdag kínálatban? Ne hagyja ki a következő felosztásokat és tippeket.

A teniszcipők jellemzői

A teniszcipők saját kategóriát alkotnak a sportcipőkön belül. Ez azért van így, mert a tenisznek, mint sportágnak egyedi jellemzői vannak, amelyek a lábmozgásban is megmutatkoznak. A teniszcipőknek ezért a következőket kell teljesíteniük:

 • Stabilitás elősegítése – A teniszben gyors előre, hátra és oldalirányú mozgások történnek. A teniszcipő feladata, hogy a sarok, a boltozat és a boka olyan pozícióban maradjon, amely csökkenti a sérülés kockázatát.
 • Kényelem biztosítása – Játék közben nem szabad, hogy a lábujjak nyomódjanak, a sarok dörzsölődjön, és a lábfejre fokozott nyomás nehezedjen.
 • Ütések és a rezgések csillapítása – Minél akciódúsabb a játék, annál keményebbek a becsapódások a felületre. Ha általában a háló közelében játszik, értékelni fogja a fokozott rezgéscsillapító képességű cipőket.
 • Lábfáradság minimalizálása – A minőségi teniszcipők optimális súllyal rendelkeznek, és nem szabad, hogy nehézláb-érzést okozzanak, még több órás játék után sem.
 • Alkalmazkodás a tenisz dinamikájához – Akár a hátsó vonalban játszik, akár a hálóhoz közeli kitöréseket részesíti előnyben, a márkás teniszcipők képesek kezelni a dinamikus stílust, és nem szenvednek csorbát a funkcionalitásban vagy a csökkent tartósságban.

Teniszcipők a felület típusa szerint

Az első döntés, amely nagymértékben leszűkíti a választást, közvetlenül kapcsolódik ahhoz a felülethez, amelyen teniszezni fog. Ez a három alapvető lehetőség – kemény felület, füves felület és salak (piros színű felület). Minden teniszfelülethez létezik teniszcipő egyedi talppal, amely a legjobb teljesítményt, stabilitást és biztonságot nyújtja játék közben. Ha még nem tudja, hogy az első adogatások hol fognak történni, vagy ha különböző felületű teniszpályákon tervez játszani, válasszon univerzális teniszcipőt, más néven All Court teniszcipőt, amely lehetővé teszi, hogy füvön, valamint salakon és kemény felületen is játszhasson (természetesen némi kompromisszummal).

Teniszcipő kemény felületre

A kemény felületek jelentik a legnagyobb igénybevételt a teniszcipő talpa számára, ezért a talpnak rendkívül ellenállónak kell lennie. Ugyanakkor a kemény felületekre való cipőknek eléggé tapadósnak kell lenniük ahhoz, hogy megakadályozzák a csúszást. Leggyakrabban az ilyen talpak módosított halszálkás mintázatúak. Ezenkívül a lábbeli nem elhanyagolható tulajdonsága az ütés- és rezgéscsillapító rendszer. Játék közben nem szabad kemény becsapódásokat érezni, ugyanakkor a lábban/talpban elegendő energiának kell maradnia az akcióváltásokhoz és a gyors mozgásokhoz. A kemény felületekre tervezett teniszcipők felsőrészét úgy tervezték, hogy szilárd legyen, hogy elegendő tartást és szilárdságot nyújtson a lábnak. A lábujjak területe általában még inkább megerősített.

Teniszcipő salakra

A salakon való játék során a kondíciója és a mozgékonysága próbára lesz téve. Ez egy lassabb felület, de nagyobb a csúszásra való hajlam. A salakra való teniszcipők talpára az úgynevezett fa mintázat vagy halszálkás mintázat (cikcakkos) jellemző. A tenisz-salak zúzott tégla, pala és kavics keveréke, amely más talpmintázatban megrekedne. Ezért a talpaknak olyan szerkezetűnek kell lenniük, hogy a salak megragadásának esélye minimális legyen, és lehetővé tegye a játékos számára a biztonságos mozgást a pályán anélkül, hogy a teljesítményt korlátozná. Ha bármilyen mennyiségű salakot összegyűjtene, az ütővel történő egyszerű koppintással eltávolítható a salak a barázdákból. A salakra való teniszcipők felsőrészének is erősebb anyagból kell készülnie, hogy a porszemcsék ne kerülhessenek be a belsejébe.

Teniszcipő füves felületre

A füves felületre tervezett teniszcipők első pillantásra megkülönböztethetők. Talpuk kiemelkedések, egyenletes dudorok vagy bevágások rendszeréből áll. Némelyikük a futballcipő talpára hasonlít. A talp szerepe az, hogy korlátozza a csúszást a füves felületen, és így kívánatos stabilitást ad a mozgáshoz. Ugyanakkor azonban a teniszcipők talpát úgy tervezték, hogy még magán a füves pályán se okozzon kárt. A teniszcipők felsőrésze ebben az esetben rugalmasabb. Ennek célja, hogy kényelmet biztosítson a lábaknak és a megfelelő sebesség elérésének lehetőségét a pályán való mozgás során.

tenisz játék

A teniszcipők meghatározása nemek szerint

A teniszcipők között különbségek vannak a tekintetben is, hogy férfiak, nők vagy gyerekek fogják-e viselni. Mivel többé-kevésbé biztos, hogy egy adott cipőt csak egy személy fog viselni, a legjobb, ha olyan cipőt választunk, amely ideálisan illeszkedik az adott láb anatómiájához.

Egy férfi és egy nő lába között nemcsak a hosszban, hanem a szélességben, a lábfej magasságában és az általános alakban is vannak különbségek. A női teniszcipők valamivel könnyebbek és puhábbak is, de még így is képesek biztosítani a tőlük elvárt tartást és stabilitást. A gyermekeknek szánt teniszcipők viszont figyelembe veszik a fejlődő lábak igényeit, a magasabb szintű ütéscsillapítást és a gyors bekötést.

Játékstílus vs. teniszcipő kialakítása

Stabilitás vs. gyorsaság? Ha megnézi a teniszcipők kínálatát, hamar észreveheti, hogy egyes modellek a „stability“, míg mások a „speed“ jelzőt viselik.

A „stability“ címkével ellátott cipők ideálisak a kezdő és a szabadidős teniszezők számára, akik a kényelmet, a stabilitást és az ütéscsillapítást részesítik előnyben játék közben. Az ő játékukat még nem feltétlenül az akciódús játék vagy a gyors oldalirányú mozgások jellemzik, így elnézik a cipőnek a kissé nagyobb súlyt.

A „speed“ címkével ellátott teniszcipők viszont a leggyorsabb modelleket képviselik a piacon. A rugalmasságot, a stabilitást, a könnyű súlyt és a tartást ötvözik az akciódús oldalirányú mozgásokhoz. Vizuális megjelenésük is dinamikus. Feltételezhető, hogy a haladó teniszezők, akik a teniszpályán a háló felé mozognak, és gyakran elhagyják az alapvonalat, ezekhez nyúlnak.

A megfelelő méretű teniszcipő kiválasztása

Ha igazán élvezni szeretné a teniszezést, a teniszcipőnek a lehető legjobban kell illeszkednie a lábához. Nem szabad, hogy nyomást gyakoroljon a lábujjak környékén, a saroknál, a lábfejen a kötésnél vagy a boka alatti kivágásnál. A túlságosan összenyomott lábujjaknál fennáll a vízhólyagok kialakulásának veszélye. Fordítva – ha a cipő nagyobb, mint amire szüksége van, nem fogja elkerülni a horzsolásokat a sarok területén. Kellemetlenséget okoz a cipő kényelmetlen felső széle is, amely akció és gyors mozdulatok közben kellemetlenül dörzsöli a bőrt.

A teniszcipő méretének meghatározásakor ne csak az aktuális cipőméretet vegye alapul, amelyet általában a munkahelyén vagy az iskolában visel. A gyártók között is vannak különbségek a méretezésben, így ha az egyik márkánál egy méret megfelel Önnek, egy másik márkánál lehet, hogy egy számmal kisebb vagy nagyobb cipő lesz az ideális. A legjobb, amit tehet, hogy papír és toll segítségével megméri a lábméretét. Hogyan kell ezt megtenni?

Helyezze a tiszta papírt a falhoz, és álljon rá a papírra úgy, hogy a sarka a falnak támaszkodik. Lazítsa el az ujjait. A tollal rajzolja le a talp körvonalát. Mérje meg a körvonalat a leghosszabb résznél – alapesetben a saroktól a nagylábujj hegyéig (vagy a lábujj végéig, amelyik a leghosszabb a lábán). Adjon a mért mérethez 5-10 mm rezervát. Az így kapott értéket hasonlítsa össze az adott teniszcipő modell (márka) mérettáblázatával. És máris tudja a választ arra, hogy milyen méretű teniszcipőre van szüksége! Ne felejtse el figyelembe venni a lábszélességet – keskeny, normál vs. széles cipő.

Teniszcipők ára

Mennyit fizet egy jó minőségű teniszcipőért? A könnyebb tájékozódás érdekében az alábbi három kategóriába soroltuk az elérhető kínálatot.

Teniszcipők 17500 forintig

Az első árkategóriában a kezdők és a szabadidős játékosok találnak érdekes tippeket. Ezek a bevált márkák modelljei, amelyek megfelelő stabilitást biztosítanak játék közben. Soknak a talpa minden típusú felületre alkalmas (All Court), így némi kompromisszummal számolni kell. A gyermekek és fiatal tizenévesek számára készült teniszcipőkből is nagyon széles a választék. Mivel a gyerekek lába nő, és nem lehet elkerülni, hogy rendszeresen következő cipőt vásároljon, az árfaktor fontos szerepet fog játszani.

Teniszcipő 17500 és 35000 forint között

A kategória, amelyet a jelenleg legkelendőbb teniszcipők képviselnek, nagyon jó ár/teljesítmény aránnyal. A választék a stabilitást kedvelő játékosoknak, de azoknak is tetszeni fog, akik a játék során egyre inkább a háló felé haladnak és felgyorsulnak. Az anyagok minősége, a tartósság, az ütéscsillapítás és a dinamika magasabb szinten van.

Teniszcipők 35000 forinttól

Hosszú órákat tölt a teniszpályán, és haladó játékosnak tartja magát? Akkor kényeztesse lábát egy csúcskategóriás kialakítással, amely pontosan az Ön játékstílusának megfelel. A fejlett fejlesztésekkel és innovatív anyagokkal ellátott minőségi teniszcipők kerülnek a figyelem középpontjába. Lehetővé teszik, hogy átvegye az irányítást a mozgása felett – és ezáltal kiváló stabilitást szerezzen, elnyelje az ütéseket, valamint gyors mozgásokat érjen el.​

A legjobb teniszcipő márkák

 • Asics – A japán Asics márka különösen a maratonfutók körében ismert. Ezek minőségi sportcipők ikonikus tigriscsíkokkal. Emellett a teniszcipők választéka is széles, és a különböző szintű teniszezők változatos igényeit lefedi – a kezdőktől a haladó játékosokig, ami megfelel a széles árkategóriának.
 • Nike – Ha a Nike márka az egyik kedvence, ne hagyja ki a teniszcipők érdekes választékát, amelyek a láb kényelmét és a teljesítményt szem előtt tartva készültek. Hatékony ütéscsillapítás, csúszásvédelem, a tartósságra tervezett talp.
 • Adidas – Az Adidas teniszcipők friss dizájnnal és jó ár/érték aránnyal nyűgöznek le. Pozitívan van értékelve az ütéscsillapító képesség, a kiváló tartósság és a tapadás kemény felületeken.
 • Mizuno – A japán márka a golf- és futócipők mellett érdekes teniszcipő választékkal is rendelkezik. A jól megmunkált teniszcipők könnyű konstrukciót, rugalmas talpat, valamint kiváló tartást kínálnak a gyors fordulatokhoz és gyorsuláshoz – mindezt a játékstílus igényeitől függően.
 • Wilson – Ha azt mondjuk, Wilson, a legtöbben ezt a márkát a labdákkal, teniszütőkkel és teniszlabdákkal köti össze. Azonban prémium teniszcipőket is kínálnak különböző felületekre – nőknek, férfiaknak és gyerekeknek. A magasabb ár tükrözi a kivitelezés minőségét és a fejlesztéseket.
 • Babolat – A francia Babolat márka az ütősportokra specializálódott. A teniszcipők portfóliójában megtalálhatóak a megfizethető junior modellek játékos színekben, valamint a haladó játékosok számára tervezett drágább modellek, amelyeket a maximális precizitás és mozgásszabadság érdekében fejlesztettek ki, a könnyű súly megtartása mellett.
 • K-Swiss – A K-Swiss egy teniszruházatra és teniszcipőkre összpontosító márka. Elsőként dobta piacra a bőrből készült teniszcipőket. Érdekesek a teljesítménymodellek, valamint gyermek teniszcipők is, megfizethető áron.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Mizuno Wave Enforce Tour
+ szilárd támaszték és stabilitás
+ hatékony energiaátvitel
+ nagyobb stabilitás a sarok és a boka számára
⭐ 100 %45000 Ft Alacsony ár
2.Mizuno WAVE EXCEED TOUR 5
+ kiváló felfüggesztés
+ nagyon kis súly
+ tökéletes kényelem
⭐ 100 %31000 Ft Alacsony ár
3.Babolat Jet Mach III Clay
+ kényelem, támogatás és tartósság
+ minőségi anyagok
+ új talpkialakítás
⭐ 98 %31000 Ft Alacsony ár
4.Asics Solution Speed FF 2 Clay
+ kiváló lengéscsillapítás és rugózás
+ stabilitás
+ kiváló tapadás az agyaghoz
⭐ 98 %40000 Ft Alacsony ár
5.Asics Gel-Resolution 9 Clay
+ kiváló stabilitás fiatal teniszezőknek
+ salakos pályákra alkalmas
+ kényelmes
⭐ 96 %45000 Ft Alacsony ár