Sport és outdoor

A legjobb túrabotok (teszt 2020)

legjobb túrabotokA túrabotokat mind nyári, mind téli túrázáshoz használják, és ha már találkozott olyan véleménnyel, hogy ez csak a „felszerelés felesleges része“, nyugodtan tiltakozhat. Biztonságot, stabilitást adnak a séta során, és a társaságában megtett néhány kirándulás után megtapasztalja pozitív előnyeit. Milyen jellemzőkkel és kialakításokkal rendelkeznek a jelenlegi legjobb túrabotok, amelyeket a turisták kedvelnek, életkortól vagy tapasztalattól függetlenül?

Nordic walking-, trekking- vagy túrabotok. Ez a három különféle megnevezés írja le ezt a felszerelést, amely az első pillantásra, síbotra hasonlít. Számos előnye van ezek használatának – az alsó végtagok ízületeinek védelmétől az állóképesség növeléséig és az egész test aktív edzéséig. Különböző modellek százai találhatók az üzletekben és a webáruházakban, de jó tudni, hogy a különbség közöttük óriási lehet.

Miben különböznek egymástól a 6000 és a 30000 forintos túrabotok? Erről is szól az útmutatónk, amelyben bemutatjuk az árkategóriákat, az ellenőrzött márkákat és az alapvető különbségeket a kialakításban és az alkalmazott anyagokban. Érdekesek továbbá az ergonómiához és a különböző felületeken és évszakokban való felhasználhatósághoz kapcsolódó elemek. Annak eldöntéséhez, hogy mely botok kerüljenek a szűkebb kínálatunkba, a túrabotokról szóló több száz recenziót néztünk át, és nagyon jó forrás volt az egész évben túrázó emberek értékelései.

A legjobb túrabotok

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Leki MAKALU SL2
Anyag: Alumínium HTS 6.5
Hossz: 110 - 145 cm
Súly: 225 g
5 out of 5 stars (5 / 5)32100 Ft Alacsony ár
2.Leki TRAIL AS
Anyag: Alumínium HTS 6.0
Hossz: 100 - 135 cm
Súly: 260 g
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)22500 Ft Alacsony ár
3.Leki VOYAGER
Anyag: Alumínium HTS 6.0
Hossz: 100 - 145 cm
Súly: 270 g
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)13700 Ft Alacsony ár
4.Gabel NORDIC TECH 60
Anyag: Carbon CA60
Hossz: 110 - 125 cm
Súly: - g
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)17800 Ft Alacsony ár
5.Gabel MONT BLANC
Anyag: Aluminium F56
Hossz: 66 - 144 cm
Súly: 250 g
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)13700 Ft Alacsony ár
6.Crossroad MARABU-U8B
Anyag: Alu 6061
Hossz: 70 - 140 cm
Súly: 670 g
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)3400 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon túrabotot

Minőségi túracipő, tágas és tartós hátizsák, funkcionális ruházat és vágy az aktív idő eltöltésére a természetben. Különböző hasznos felszerelések viszonylag gyorsan kerülnek a turisták és a szabadtéri tevékenységek szerelmeseinek alapvető felszereléséhez. A túrabotoknak szintén van helyük a túrafelszerelésben, és ezeknek köszönhetően az emberek, akiknek a kint tartózkodás kockázatot jelentett, hirtelen úgy döntenek, hogy túrázni kezdenek. Miért van ez így? Mit kell tudnia a túrabot megvásárlásához?

Miért és mikor kell használni a túrabotot?

A túrabot stabilitást nyújt járás közben. Támaszként szolgálnak bizonytalan és meredek gyalogutakon, jeges szakaszokon való gyalogláskor és vízben gázoláskor. Ha a hátán cipel egy 20-30 kg súlyú hátizsákot, akkor azt mindenképp értékelni fogja, ha két támogató „mankó“ van a kezében, amely egyensúlyban tartja Önt még a technikailag igényes lejtmenetnél is.

Minden turista számára hasznos, akiknek problémái vannak a térdével, a csípőjével és a hátának alsó részével. A túrabotokkal való járás a megfelelő technikával enyhíti a tartó ízületekre kifejtett súlyt, javítja a testtartást és a légzést. Meríthet a felhasználók tapasztalataiból, akik a túrabotoknak köszönhetően bizonyos egészségügyi problémák ellenére is visszanyerték a bátorságot a túrázáshoz.

A jól megválasztott túrabotokkal a járás kényelmesebb, valamint növelik az állóképességét és kímélik a testét.

Fix hosszúságú vagy teleszkópos túrabot?

A válasz nem egyértelmű, mert meg kell fontolni, hogy milyen gyakran és ki fogja használni a kiválasztott túrabotot.

A teleszkópos trekking botok magassága előre meghatározott fokozatokban vagy folyamatosan állíthatók, pontosan egy vagy több felhasználó igényei szerint. Kompaktabbak és kevesebb helyet foglalnak el. Az olcsó teleszkópos botok különösen a kevésbé igényes felhasználásra alkalmasak, mivel a rögzítések idővel elkophatnak, ami miatt csökken az ütés erejének tompítása és a teljes terhelési ellenállás. Fontos szerepet játszik a bot beállítási mechanizmusa:

 • Egyszerű csavaros mechanizmus – Lazítsa meg a csavart (menetes gyűrűt) a bot közepén, és csúsztassa a hossz beállításához. Télen azonban ez az alkatrész megmerevedhet, és nehezebben kezelhető. A hossz beállítása azonban normán felüli, pl. 65 – 135 cm hosszú bot.
 • Lock záró-mechanizmus (vagy külső klip rendszer is) – A kar (klip) kiengedése után beállíthatja a hosszát. A kart egyszerűen visszakattintja, akár még kesztyűben is, és már indulhat is. Az állítható hosszúság hasonló, mint a csavaros mechanizmus esetében.
 • „Z” mechanizmus – A drágább botokra jellemző. Minden trekking bot három részre osztható, szilárd kötéllel a közepükön. A hátizsákban könnyen tárolható, mert az eredeti hosszúságnak egyharmadára összecsukható, és néhány kattintás után már készen áll a használatra. A hossza azonban kisebb tartományban van (pl. 110-130 cm hosszú bot), és a fogantyú alatti részen szabályozható.

A másik fontos csoportot a fix hosszúságú trekking botok képviselik, amelyek pontosan meghatározott hosszúságúak, és ezért különösen meghatározott magasságú személyek számára alkalmasak. A tervezés során hangsúly van a fektetve a fokozott tartósságra, nagyobb kényelemre a használat során és a vibráció fogantyúra való kisebb átvitelére, ugyanakkor bónuszként kisebb súllyal rendelkeznek, mint a teleszkópos botok. Rendszeres használatra vannak kialakítva még nehéz terepen is!

Milyen anyagokból készülhetnek a túrabotok?

 • Acél – Az olcsó, alap túrabotokra jellemző anyag. Kiváltságuk a kiváló tartósságuk és szinte tönkretehetetlenségük. Hiányzik azonban a modern teleszkópos botok egyik alapvető és igényelt tulajdonsága – nevezetesen az alacsony súly. Gyakori használat esetén a súlyuk zavarni fogja Önt.
 • Alumínium – Ez a következő olcsóbb anyag, de lényegesen kisebb súlyú, mint az acél. Az alumínium botok különösen alkalmasak azok számára, akik séta közben támaszt keresnek. Az alumíniumötvözetek ezen alapanyag jobb tulajdonságait kínálják.
 • Üvegszálas laminált- Ez a kompozit anyag könnyebb, mint az alumínium, de az ütések erejének tompításánál nehézségeket mutathat. Különösen alkalmas, ha lágyabb terepen tervez sétákat.
 • Karbon – Az egyik legmagasabb minőségű anyag, amelyet extra könnyű, de ugyanakkor nagy szilárdságú és rugalmas túrabotok előállítására használnak. Ideális választás igényes turisták számára. Javasoljuk, hogy ellenőrizze a botokban a karbon százalékos arányát. Minél nagyobb az Ön súlya, annál több karbont kell tartalmaznia a botoknak. Csak így nyújtanak Önnek megfelelő támaszt és őrzik meg rugalmasságukat.

Hogyan válassza ki a túrabot hosszát?

Hogyan állapítsa meg a túrabot megfelelő hosszát? Álljon egyenesen a padlón, könyökét hajlítsa be 90°-os szögbe és mérje meg a tenyere és a padló közötti távolságot. Ez a legpontosabb mérés!

A másik módszer még egyszerűbb – szorozza meg magasságát centiméterben 0,68-al, és az így kapott szám megmutatja, milyen hosszúnak kell lennie a jövőbeli túrabotjának.

A gyors áttekintéshez a legfontosabb orientációs számokat a következő táblázatban is megtalálja. Ne feledje azonban, hogy két azonos magasságú embernek is lehet különböző hosszúságú botja. Attól függ, milyen hosszú a törzse és a lába.
Jó tudni:

 • Ha problémái vannak a hátának felső részével, a vállaival és nyaki fájdalmakkal küzd, a bot kapott hosszából számoljon le 5 cm-t.
 • Ha szeretne a botokkal futni, adjon a kapott hosszhoz 5 cm-t.

Súly vs. a használat intenzitása

A gyakoribb használat esetén természetesen könnyű, szénszálból (karbon) készült botokat kell vásárolnia, amelyek 120 g súlyúak. A 250 g-nál kisebb súlyú botok (botonként) szintén jó választás a normál túrázáshoz. Kissé nagyobb súlyt kompenzálja a jelentősen jobb megfizethetőség.

Nordic walking-, trekking- vagy túrabotok

Fontos elemek a kényelmes és biztonságos használathoz

Hegy

Mind a túra-, mind az nordic walking botok vége heggyel van ellátva, amelyek különösen hasznosak, ha meredek, burkolatlan terepen halad. A bot hegye elháríthatja az akadályt (pl. kövek között), és biztos lehet abban, hogy a bot nem csúszik el. A bot végének hegye kemény acélból, karbidból vagy puhább kompozitból is készül, amely ellenáll a törésnek. Általában csak a terepen és különböző hegyek kipróbálásakor lehet megítélni, hogy melyik anyag felel meg Önnek a legjobban, ezért keressen olyan botokat, ahol lehetősége van a bot hegyének lecsavarozására, és újra cserélésére.

Markolat

A markolatnak nemcsak a felhasználó kezébe kell jól illeszkedni. Feladatuk az is, hogy tompítsák az ütéseket, amelyeket a bot testéből továbbítódnak. A felhasznált anyag meghatározza, mennyire lesznek kényelmesek.

 • Műanyag – A műanyag markolatok olcsók, de a gyakori túrákhoz nem praktikusak. Kemények és csúsznak, ha izzadósabb a keze.
 • Gumi – A gumi markolatok egy kicsit jobbak, puhábbak, ám igényes tevékenység közben az izzadt keze csúszhat a gumi felületen.
 • Hab – A hab markolatok nem csúsznak a kézben és kellemes tapintásúak. Előfordulhat azonban, hogy felszívják a folyadékot (esőt, izzadságot is), és úgy fogja érezni, hogy egy szivacsot tart a kezében.
 • Parafa – A markolatok prémium anyaga a parafa. Nem csúszik, elnyeli az ütéseket és a fogása kényelmes. Hátránya azonban a magasabb ár és ugyanakkor a nagyobb mértékű kopás.

Rezgéscsillapítás és az ütések tompítása

A minőségi túrabotnak a két legfontosabb tulajdonságot – a tartósságot és a rugalmasságot – kell kombinálnia. Ha támaszkodni szeretne rá, biztosnak kell lennie abban, hogy dinamikus séta közben sem fog csalódást okozni. Ha izom- és ízületi fájdalmaktól szenved, válasszon az antischock rendszerrel ellátott túrabotok közül, amelyek elnyelik az ütéseket, és a gyaloglás során kényelmet nyújtanak. Néhány bot esetében ez a funkció kikapcsolható, így könnyedén „átválthat” a lassabb és kényelmesebb sétáról a dinamikusra.

Védőtok a túrabot hegyére

Úgynevezett tappancsot húz az acél hegyre, és így megkönnyíti a mozgást a burkolt terepen (járdák, utak). Ez lehet műanyagból vagy gumiból. A hegy kopás elleni védelme mellett kiküszöböli a bot kopogó hangját is.

Kosarak a hegy felett

Ez egy kiegészítő felszerelés, amelyet különösen havas terepen használhat. A hegy feletti hókosár kétszeres átmérőjű, mint egy klasszikus kosár, ezáltal korlátozva a bot mélyen a hóba vagy az akadályok közé süllyedését.

Túrabot pánt

Ennek a nem feltűnő elemnek számos fontos tulajdonságnak kell megfelelnie – a pánt legyen puha, anatómiailag kialakított, nem szabad sehol nyomnia, ne lassítsa a vérkeringést, és ha kesztyűt akar felvenni, akkor se jelentsen problémát a pánt más méretre állítása.

Túrabotok ára

A túrabotok ára sok felhasználó számára meghatározó tényező. Vásároljon alapkialakításút, és csak próbálja ki, hogyan fog vele menni, vagy válasszon egyenesen jobb minőségű botot? Melyek a legnagyobb különbségek?

✅ Túrabotok 9000 Ft-ig

Az alapár kategóriában megtalálja a legnépszerűbb túrabotokat az igénytelen felhasználók számára. Mindenekelőtt ritkább felhasználásra vannak tervezve. Az alacsony ár nem feltétlenül jelenti azt, hogy a botok nem használhatók, csak idővel az enyhe hiányosságaik előjöhetnek, pl. kissé nagyobb súly, gyengébb ütéselnyelés, kevésbé kényelmes markolat. A legolcsóbb túrabotokat kevesebb, mint 3000 Ft-ért megvásárolhatja.

✅ Túrabotok 18000 Ft-ig

Optimális ár / minőség arány! A 9000-18000 Ft közötti áron már talál olyan botokat, amelyek tökéletesen bírják a gyakori használatot, és kényelmet és stabilitást biztosítanak tulajdonosuknak még igényesebb terepen is. A felhasznált anyagok a jobb minőségű anyagokhoz tartoznak, nagyobb tartóssággal.

✅ Túrabotok 18000 Ft-tól

Kiváló rugalmasság, nagy tartósság, sokoldalú felhasználás. A drágább túrabotokra jellemzők a prémium anyagok, fejlett ütéscsillapító rendszerek, extra könnyű alkatrészcsere vagy gyors állíthatóság, a mechanizmus károsodásának kis kockázatával. Alkalmas aktív gyalogosok, turisták és sportolók számára.

Video

A legjobb túrabot márkák

Biztos akar benne lenni, hogy valóban sikerül kiváló minőségű túrabotot választania? Mely gyártók foglalnak el vezető helyet a túrabot tesztekben? A következő márkák kínálatában, különféle árkategóriákban érdekes tippeket talál:

 • Leki – A legszélesebb választékkal rendelkező német gyártó, elsősorban a karbon és a nagy szilárdságú alumínium botokra szakosodott, sokoldalú sportolók számára aktív használatra. A márka, amely elsőnek dobta piacra a teleszkópos túrabotokat! Figyelmébe ajánljuk a kiváló tulajdonságokkal rendelkező összecsukható túraborokat („Z“).
 • Acra – Az alap túrabotok szűkebb választéka 3000-6000 Ft áron, amelyek különösen a kezdők számára vonzók.
 • Spartan – Több megfizethető és népszerű modellt talál az osztrák sportmárka kínálatában is.
 • Fizan – Az olasz Fizan márka a sí-, trekking- és nordic walking botokra összpontosít. Kialakításuk és az anyagok minősége szempontjából átlagon felüli, de a magasabb ár ellenére nagyon jól értékesítettek a piacunkon.
 • Gabel – Ez egy másik olasz márka, noha hazánkban kevésbé ismert, több mint 50 éves tapasztalattal rendelkezik. Ha túrabotokat keres, amelyek kiemelkedően hosszú élettartamúak, termékeiket ne hagyja ki. Kiváló támaszt nyújtanak, és meredek terepen is jól teljesítenek.
 • Zajo – A szlovák Zajo márka kiváló minőséget kínál kedvező áron, valamint különféle anyagokat. Itt nem csak az alumíniumötvözeteket találja meg, hanem a dúralumíniumot, a karbont és még a bambuszt is. Nagyon jó értékelések a recenziókban!
 • Spokey – A Spokey túrabotok széles választékában nem csak optimális minőséget talál a mindennapi használatra, hanem meglepheti az elfogadható ár is.

Gyakran ismételt kérdések

Milyennek kell lennie a nordic walking túrabotnak?

Vannak különbségek a túrabotok és a nordic walking botok között. A nordic walking néven ismert dinamikus technikának megvan a maga sajátossága, és az emberi test izmainak akár 90%-át képes edzeni. Hatékonyan ötvözi a természetben való sétát és a sífutást. A nordic walking botok általában könnyű anyagból (karbon, könnyű ötvözet) készülnek.

Jellemző megkülönböztető tulajdonság a karcsúbb és hosszabb markolat, amely speciális „kesztyűvel”/pánttal van ellátva. Ha hátra mozgatja a kezét és a becsukott tenyere lazul, fontos, hogy a bot ne essen ki a kezéből. A kesztyűk/ pántok alakja a jobb és a bal kézhez vannak igazítva, tehát egy pár nordic walking bot esetén egyértelműen meg tudja különböztetni, hogy melyik kezébe fogja meg az egyes botokat.

Felhívjuk figyelmét, hogy a nordic walking botok nem szolgálnak támaszként a sétánál vagy lejtmenet esetén! Ritkán találkozik rezgéscsillapítós modellekkel (inkább csak egy „hibriddel“, amellyel nem éri el a kívánt teljesítményt). Érdekes ismertető jele a ferde hegyvédő, míg a klasszikus túrabotoknál ezek a tappancsok egyenesek.

Milyennek kell lennie a túrabotnak az idősebbek számára?

A túrabotok már régóta küzdenek azzal a „címkével“, hogy ezek csak segédeszközök azoknak az idősebb embereknek, akiknek egészségügyi problémái vannak és támaszt keresnek. Szerencsére még fiatalabb és erővel teli embereknek is sikerült megmutatniuk teljes potenciáljukat. Ha azonban idősebb, vagy idősebb családtagja számára keres minőségi túrabotot, összpontosítson olyan tartós, rezgéscsillapítós botokra, amelyek segítenek fenntartani az egyensúlyt, nem terhelik a kezeket vagy a vállakat erősebb ütődésekkel, könnyebbek, és a markolat kialakításának minősége, mint formájában, mint anyagában egyaránt a jobbak közé tartoznak. Célszerűek az állítható magasságú botok, hogy saját maga tudja meghatározni igényei szerint (pl. ha fáj a válla, a botokat kissé lerövidíti, ha jól érzi magát és gyorsabban akar menni, néhány cm-t hosszabbít a boton).

Hogyan gondoskodjon a túrabotról?

A botok élettartamának meghosszabbítása és az alkatrészek minőségének fenntartása érdekében csak annyit kell tennie, hogy a túra után szétszereli a botokat, eltávolítja a szennyeződéseket (fű, kövek, kavics, homok, föld), a nedvességet és a vizet, és hagyja alaposan megszáradni.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Leki MAKALU SL2
Anyag: Alumínium HTS 6.5
Hossz: 110 - 145 cm
Súly: 225 g
5 out of 5 stars (5 / 5)32100 Ft Alacsony ár
2.Leki TRAIL AS
Anyag: Alumínium HTS 6.0
Hossz: 100 - 135 cm
Súly: 260 g
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)22500 Ft Alacsony ár
3.Leki VOYAGER
Anyag: Alumínium HTS 6.0
Hossz: 100 - 145 cm
Súly: 270 g
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)13700 Ft Alacsony ár
4.Gabel NORDIC TECH 60
Anyag: Carbon CA60
Hossz: 110 - 125 cm
Súly: - g
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)17800 Ft Alacsony ár
5.Gabel MONT BLANC
Anyag: Aluminium F56
Hossz: 66 - 144 cm
Súly: 250 g
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)13700 Ft Alacsony ár
6.Crossroad MARABU-U8B
Anyag: Alu 6061
Hossz: 70 - 140 cm
Súly: 670 g
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)3400 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új túrabot kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Talán az Ön véleménye segít másoknak a legjobb túrabot kiválasztásában a piacon.