Sport és outdoor

A legjobb városi kerékpárok (recenziók és teszt) 2024

legjobb városi kerékpárok
A legjobb városi kerékpárok kényelmes utazást, könnyű kezelhetőséget, gazdag praktikus felszerelést és megfelelő élettartamot kínálnak. Az A pontból a B pontba való sokkal gyorsabb eljutás és a mindennapi dugók vagy zsúfolt tömegközlekedés elkerülése. Hogyan válassza ki a megfelelőt a gazdag kínálatból?

A városi kerékpárokat – ahogyan a nevük is sugallja – leggyakrabban rendeltetésszerűen használják a városi utakon. Ideálisak munkába járáshoz, vásárláshoz, valamint rövid városi kirándulásokhoz. Nem a teljesítmény és magas sebesség elérésére tervezték ezeket, és nem várható el tőlük bonyolult terep kezelése sem. Ezért hiányoznak belőlük a szokásos országúti vagy hegyi kerékpárokra jellemző elemek. Hogyan válassza ki a városi kerékpárt, és mely paraméterekre érdemes figyelni? Megpróbáljuk leegyszerűsíteni a vásárlási folyamatot, hogy könnyedén eligazodhasson a városi kerékpárok kínálatában, és kiválaszthassa az Ön igényeinek megfelelő modellt, amely megbízhatóan szolgálja Önt hosszú éveken át. Az átfogó kép kialakításához tekintse meg a városi kerékpárok elérhető tesztjeit és recenzióit, ahol valós használatból származó tapasztalatokat találhat.

A legjobb városi kerékpárok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.ROMET POP ART 26 pink, M méret / 19“
+ kerék átmérője 26"
+ teherbírása 110 kg
+ speed hátsó váltó 3 sebességfokozattal
⭐ 100 %200000 Ft Alacsony ár
2.Városi kerékpár Polar Grazia 6S 28"
+ süllyesztett keretgeometria
+ 3 sebességes forgó sebességváltó
+ puha párnázott ülés
⭐ 100 %115000 Ft Alacsony ár
3.Koliken Biketek Maxwell Lady 28
+ acél hajlított női váz
+ 18 sebesség
+ Hi-Ten acél első villa
⭐ 98 %80000 Ft Alacsony ár
4.Csepel Budapest A 28 Kerékpár
+ kényelmes és strapabíró városi kerékpár
+ alacsonyabb vázzal, magasabb kormánnyal, dinamós világítással
+ minőségi acélból készült
⭐ 96 %110000 Ft Alacsony ár
5.Neuzer Balaton 26 Premium N3
+ kényelmes egyenesen ülni a kerékpáron
+ egy könnyen kezelhető kerékpár
+ kellemes kialakítás és jó felszereltség
⭐ 96 %115000 Ft Alacsony ár
6.Városi elektromos kerékpár Crussis e-City 1.16-S
+ akkumulátor teljesen integrálva a kerékpárvázba
+ hatótáv akár 140 km töltéssel
+ közúti közlekedésre alkalmas kerékpár
⭐ 94 %780000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon városi kerékpárt

A városi kerékpárok a kényelmes elegancia hírében állnak. A konstrukciójukat úgy tervezeték, hogy lehetővé teszi az egyenes üléspozíciót, a kezét a kormányon magasabban tartva. Nem hiányoznak a sárvédők a víz elleni védelemhez, a csomagtartó és a kosár a bevásárláshoz, vagy a láncvédő. Szintén vonzóvá teszik ezeket a kellemes városi dizájn és az esztétikus részletek, például bőr nyereg/ülés és markolat formájában. Nem csoda, hogy a nyugat-európai metropoliszok példáját követve a magyarországi városokban is egyre több lelkes kerékpáros van. Ha városi kerékpáron gondolkodik, nem árt alaposan áttekinteni a lehetőségeket, amelyeket ez a kerékpár kategória kínál.

Mikor jó választás a városi kerékpár?

A városi kerékpár városi utakon való közlekedésre készült. Közlekedési eszközként szolgál munkába menet és munkából jövet, kisebb bevásárlásokhoz vagy rövidebb kirándulásokhoz a környéken. Nem alkalmas gyors kerékpározásra vagy burkolatlan terepen történő biciklizésre. Különböző méretekben kapható, így a kereskedők kínálatában férfi, női és gyermek városi kerékpárokat egyaránt talál.

A konstrukció különösen a női és gyermekmodelleknél a könnyű fel- és leszállást szem előtt tartva lett kialakítva. Ez a típusú kerékpár kiválóan használható a városban vagy kisebb településeken – falvakban. Mivel a sík területen való közlekedésre számítanak, a sebességváltó tartománya általában alacsonyabb, ami kevesebb szervizelést jelent.

A városi kerékpár ideális rövid kirándulásokra a városban és környékén, de képes megbirkózni hosszabb utazásokkal is egyenletesebb terepen (ha a használó jó kondícióban van). Ha azonban tervezi a szabadidős kerékpározás útvonalának fokozatos kiterjesztését, és még a városon kívüli területekre is el szeretne jutni, akkor egy minőségi trekking/cross kerékpár lehet a jobb választás. Ez több lehetőséget kínál a kerékpározás élvezetére és a teljesítmény javítására.

hogyan válasszunk városi kerékpárt

A városi kerékpár mérete

A megfelelő kerékpárméret a kényelmes kerékpározás (valamint a teljesítmény elérésének) szempontjából nagyon fontos tényező. Hogyan válassza ki a kerékpárváz méretét? A kerékpárok alapvetően különböznek egymástól – típusuk, rendeltetésük és geometriájuk szerint. Ennek függvényében változik az üléspozíció is – a városi kerékpárokra jellemző egyenes tartástól a sportos előrehajló tartásig, amely az országúti kerékpárok esetében jellemző. Ez a vázméretek eltérő számozását jelenti. Ezt tovább bonyolítja az a tény, hogy maguk a gyártók is különbözően jelölik meg a vázméreteket. A kerékpárvázak méretét hüvelykben (pl. 16″, 17″, …, 21″), centiméterben (mint a nyeregcső hossza, pl. 49-től 64-ig), vagy hasonló „betűs“ jelöléssel fejezik ki, ahogy a ruházatnál megszoktuk (S, S/M, M, M/L, L, XL).

A városi kerékpároknál leggyakrabban találkozhatunk 16″, 17″, 18″, 19″ méretekkel, ami kb. 155 cm-től 188 cm-ig terjedő magasságú bringásoknak felel meg. Ha városi kerékpárt vásárol egy hagyományos boltban, van lehetősége kipróbálni, hogy a kerékpár hogyan illeszkedik Önhöz. Ha biztos akar lenni a megfelelő méretű kerékpár kiválasztásában, kérjen segítséget a képzett személyzettől. Az internetes vásárlás során mindig ellenőrizze a kiválasztott termék leírásában szereplő méretet és magassági meghatározást. Ugyanis a méretezés/számozás nem minden gyártónál azonos.

A városi kerékpár váza

A kerékpárvázak gyártásához különféle anyagokat használnak – acél, alumínium, karbon, dural, titán. A városi kerékpárokat általában árban elérhetőbbnek tekintik. Milyen anyagokkal találkozhat?

  • Az acélvázak masszívak, ellenállóak és kibírják a keményebb bánásmódot is. Számolni kell a magasabb súllyal. Főleg olcsó városi kerékpárokon találkozhat ezekkel.
  • Az alumínium vázak lényegesen könnyebbek, de meglepően erősek. Az alumínium váz beépítése magasabb árcímkével jár. Ezért találkozhat ezekkel a közép és felső kategóriás városi kerékpárokon.
  • A karbon vázakat az egyik legjobbnak tartják, és kiválóan teljesítenek a hegyi és profi országúti kerékpározásban. Könnyedség, merevség, tartósság, rezgéscsillapítás és magas ár jellemzi ezeket. A városi kerékpárok területén az elektromos modelleknél találták meg alkalmazásukat.

A kerék mérete

A városi kerékpározás során fontos a stabilitás és a kényelem. Ezeket a 26″ (kb. 66 cm) és 28″ (kb. 71 cm) átmérőjű kerekek biztosítják közepesen széles gumikkal. Ezek a méretek egyszerű indulást és optimális gyorsulást biztosítanak az utak állapotának köszönhetően.

Nyereg és kormány

A városi kerékpárok geometriája (különösen a női modelleké) úgy van kialakítva, hogy a test egyenes hátgerinccel, egyenes üléspozíciót tudjon felvenni. . Ez egy leengedett váz, felső nyeregcső nélkül. Ehhez természetesen igazodik a nyereg elhelyezése és a kormány magasságának állíthatósága is. A városi kerékpárok nyerge szélesebb és kényelmesen párnázott.

Fékek

Minden kerékpárnak szüksége van fékekre, még a városi kerékpárok sem lehetnek kivételek. Bevált kombináció a hatékony hátsó agyfék és az első pofafék, amelyet a kormányon lévő fékkar segítségével lehet irányítani.

Váltók

A városi kerékpároknál azt feltételezzük, hogy sík, kemény terepen használják ezeket, ami nem teszi próbára a kerékpáros fizikai képességeit. Azonban még a városok is kínálhatnak érdekes emelkedőket és lejtőket.

Az olcsó városi kerékpárokat egysebességesként találhatjuk meg, míg a jobban felszereltek 3-7 sebességes váltórendszert kínálnak, amely lehetővé teszi a menetsebesség alkalmazkodását a környezeti feltételekhez. A váltóval ellátott városi kerékpár jó választás lehet, ha könnyedén szeretne feltekerni egy nagyobb emelkedőn.

Városi kerékpár praktikus felszerelése

A városi kerékpárok felszerelése sok modell esetében kiemelkedő, ami nagy vonzerőt jelent. Mi lehet az Ön új kerékpárján? Például hátsó csomagtartó, első kosár, egyszerű felhajtható kerékpártartó, világítás, láncvédő, kerékpárcsengő, …

Amikor online vásárol kerékpárt, ellenőrizze a termékleírásban, hogy ezek az elemek szerepelnek-e az alapárban. Ezenkívül szerezzen be megbízható kerékpárzárat és fényvisszaverő elemeket.

városi kerékpár és felszerelés

„Klasszikus” vagy elektromos városi kerékpár?

Igen, a városi kerékpárok kategóriájában találhatók érdekes elektromos modellek is. Kinek érdemes elgondolkodnia egy elektromos városi kerékpár vásárlásán? Az elektromos városi kerékpár vonzó lehet produktív és idősebb korú emberek számára is. Kiváló „közlekedési” kényelmet nyújt, mivel a villanymotor mindig segíti a kerékpárost, amikor szükséges, és könnyedén elviszi nagyobb távolságokra erőfeszítés és izzadás nélkül. A legjobb városi elektromos kerékpárok akár 150 km-es hatótávval és gazdag felszereltséggel rendelkeznek. A könnyű le és felszállást lehetővé tevő konstrukciókon kívül az összecsukható elektromos kerékpárok is népszerűek, mivel összecsukva könnyen hordozhatók, az autó csomagtartójában szállíthatók vagy minimális helyen tárolhatók.
Ezeket az egyértelmű előnyöket azonban néhány „hátrány/gyengeség” is kiegészíti – magasabb súly, többszörös ár, nagyobb érdeklődés a tolvajok részéről.

Városi kerékpárok ára

Mennyit fizet egy minőségi városi kerékpárért?

✅ Városi kerékpárok 87500 forintig

Ebben az árkategóriában főként alap városi kerékpárok találhatók – főleg női modellek és gyerek kerékpárok. A dizájnjuk évek óta sikeres és jól ismert. A stabil acélkonstrukciót alacsony vázzal kényelmes nyereg, formázott kormány, hátsó csomagtartó, láncvédő és ideális esetben csengő és világítás egészíti ki. Kaphatók változatos színkombinációkban.

✅ Városi kerékpárok 87500 és 175000 forint között

Ebben a kategóriában találhatók jelenleg a legkelendőbb városi kerékpárok hölgyeknek és uraknak egyaránt. A magasabb ár miatt jobb minőségű kivitelezésre, kényelmes kerékpározásra és vonzó dizájnra számíthat, amely megfelel a kifinomult ízlésnek is. Az acélvázak mellett alumíniumvázas modelleket is találhat, amelyek könnyebb súlyukkal örömöt szereznek. Ideálisak a napi munkába járáshoz is. A felszereltség lehet gazdagabb, keresett elem például az első kosár az árban. Sok modell 3-7 sebességes váltóval rendelkezik.

✅ Városi kerékpárok 175000 forinttól

Ebben a kategóriában dominálnak az exkluzív férfi városi kerékpárok érdekes dizájnnal, valamint városi elektromos kerékpárok, amelyek több tíz kilométeres hatótávolságot kínálnak különösebb megerőltetés nélkül. Az elektromos városi kerékpárok kategóriájában érdekesek a vázba integrált akkumulátorral rendelkező, könnyű le és felszállást lehetővé tévő modellek. Az összecsukható elektromos kerékpárok pedig az utakon jobban manőverezhetők és kevés helyet igényelnek a tároláskor.

A legjobb városi kerékpár márkák

  • Elops (Decathlon) – A népszerű Decathlon áruházban megtalálhatók az Elops márka városi kerékpárjai, amelyek többféle kivitelben, méretben és színben kaphatók. Jó ár-érték arány. Érdekes felszerelés a városi biciklizéshez.
  • Kellys – A Kellys városi kerékpárok Szlovákiában készülnek. Masszív konstrukciójuk és nagyon kellemes színkombinációik kitűnnek. Kényelmes, egyenes üléspozícióval, akár hosszabb túrákat is élvezhetünk anélkül, hogy fáradtnak éreznénk a kezünket. Felszereltségükben található egy praktikus bevásárlókosár is.
  • Romet – Érdekes portfólió elegáns városi kerékpárokból hölgyeknek és uraknak. Alumíniumvázas modellek elfogadható áron.
  • Crussis – A híres márka kiváló minőségű városi elektromos kerékpárokat kínál kiváló felszereltséggel. Néhány modell akár 150 km-es hatótávolsággal is rendelkezik.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.ROMET POP ART 26 pink, M méret / 19“
+ kerék átmérője 26"
+ teherbírása 110 kg
+ speed hátsó váltó 3 sebességfokozattal
⭐ 100 %200000 Ft Alacsony ár
2.Városi kerékpár Polar Grazia 6S 28"
+ süllyesztett keretgeometria
+ 3 sebességes forgó sebességváltó
+ puha párnázott ülés
⭐ 100 %115000 Ft Alacsony ár
3.Koliken Biketek Maxwell Lady 28
+ acél hajlított női váz
+ 18 sebesség
+ Hi-Ten acél első villa
⭐ 98 %80000 Ft Alacsony ár
4.Csepel Budapest A 28 Kerékpár
+ kényelmes és strapabíró városi kerékpár
+ alacsonyabb vázzal, magasabb kormánnyal, dinamós világítással
+ minőségi acélból készült
⭐ 96 %110000 Ft Alacsony ár
5.Neuzer Balaton 26 Premium N3
+ kényelmes egyenesen ülni a kerékpáron
+ egy könnyen kezelhető kerékpár
+ kellemes kialakítás és jó felszereltség
⭐ 96 %115000 Ft Alacsony ár
6.Városi elektromos kerékpár Crussis e-City 1.16-S
+ akkumulátor teljesen integrálva a kerékpárvázba
+ hatótáv akár 140 km töltéssel
+ közúti közlekedésre alkalmas kerékpár
⭐ 94 %780000 Ft Alacsony ár