RECENZIÓ

Recenzió: Rowenta RY8561WH Clean & Steam Multi porszívó gőzmoppal

Szinte mindenki szépen rendezett és tiszta otthont szeretne – és ideális esetben a lehető legnagyobb rendet, a lehető leggyorsabban és a lehető legkönnyebben, legkevesebb erőfeszítéssel. De nem minden otthonban van elegendő tárolóhely a munkát és az életet megkönnyítő, terjedelmes készülékek és eszközök sokaságának tárolására. Így hát nem maradt más hátra, mint egy olyan segédeszköz keresése, amely egyszerre több feladatot is el tud látni, miközben könnyen elfér a szekrényben. A multifunkcionális takarító segédeszközöket ma már szinte futószalagon fejlesztik és gyártják. Ezért nem nehéz találni egyet. A kihívás azonban az, hogy a hatalmas választékból kiválassza a kedvencét.

A Rowenta RY8561WH Clean & Steam Multi, gőzmoppal ellátott rúdporszívó recenzióját mutatjuk be. Számos praktikus funkciót és számos tartozékot kínál – és vajon jelölt lehet az áhított univerzális takarító szolga címre, vagy sem? Ez a megfelelő az Ön számára? A következő sorok segíthetnek a döntésben.

A terméket 3 hétig teszteltük, és itt vannak a tapasztalataink.

Rowenta RY 8561_2

Mi az a Rowenta RY8561WH Clean & Steam Multi?

Először is megpróbáljuk röviden és a lehető legérthetőbben elmagyarázni, hogy mi rejtőzik a vizsgált eszköz hosszú és összetett neve alatt.

Ez egy modern rúdporszívó, amely azonban a porszívózás mellett más feladatokat is ellát. Mindenekelőtt azonban ez a gőztisztítás. Ezzel a készülékkel elkezdheti a kemény padlók gőztisztítását, és a speciális tartozékok segítségével bútorok vagy például ablakok és csempék vagy más helyek és felületek gőztisztítójává is átalakíthatja. Képességeit később részletesebben is bemutatjuk.

A Rowenta márkáról

A Rowenta RY8561WH Clean & Steam Multi gőztisztító a Rowenta márka műhelyéből származik. Ez egy nagyon jól ismert, eredetileg német gyártó, amelynek hagyományai 1884-ig nyúlnak vissza. Ma a Rowenta márka szakértőnek számít a takarító eszközök, háztartási gépek, valamint a testápoló termékek területén.

A Rowenta kiváló minőségű hajszárítókat, hajsütővasakat, porszívókat és mindenféle tisztítógépeket kínál. A RY8561WH Clean & Steam Multi a komplex háztartási karbantartást biztosító multifunkcionális rúdporszívók és takarító eszközök egyik zászlóshajója.

Alapvető műszaki paraméterek

Vessünk egy pillantást a legfontosabb termékspecifikációkra. A teljesítményfelvétel 1700 W. Ez az adott kategóriában egyértelműen standard feletti, és ez szintén jó hír. Ez nem csak egy jól kinéző játék. A porszívó és a gőztisztító is igazán jó teljesítményt és hatékonyságot nyújt.

A víztartály kapacitása 0,4 liter, a portartály pedig 0,5 liter szennyeződés befogadására alkalmas. Ezek inkább átlagos értékek, amelyek kompromisszumot jelentenek a normál takarításhoz elegendő kapacitás, valamint az egész készülék alacsony súlyának és méreteinek megtartása között. Tény, hogy egy nagyobb háztartásban vagy igényesebb takarítás esetén egy ilyen kapacitás a víz utántöltését vagy a hulladék kiürítését kényszerítheti ki munka közben.

Ez késedelemnek tűnhet, de nem lényeges, mivel a víz körülbelül 30 másodperc alatt gőzölésre kész. Ez ismét a nagyon nagyvonalú bemenőteljesítménynek köszönhető, ami azzal is összefügg, hogy ez a készülék nem akkumulátoros, hanem vezetékes – azaz hálózati tápellátású. Ennek a megoldásnak az előnye a nagy és stabil teljesítmény mellett természetesen a folyamatos munka lehetősége, bármilyen hosszú ideig is, anélkül, hogy órákra meg kellene szakítani a munkát a feltöltés miatt.

A tápkábel 8 méter hosszú, a hatósugár pedig több mint 9 méter, miközben maga a porszívó hossza kb. 120 cm, ami nagyon jó, sőt, átlagon felüli érték. Csökken az új aljzathoz való gyakori újracsatlakozás szükségessége.

Érdemes megemlíteni két olyan értéket is, amelyek szintén valamivel az átlag felett vannak, de ez nem tekinthető egyértelmű előnynek. Ezek elsősorban a zajszint, amely eléri a 84 dB-t. Ez a porszívó és gőztisztító így valóban a zajosabb modellek közé tartozik.

Egy másik paraméter a 6,5 kg-os súly. Ez ismét egy kissé magasabb érték a multifunkcionális porszívókon belül. Hosszabb ideig tartó munka esetén a súly érezhető, és számunkra ez a legjelentősebb hátrány, ami másrészt azonban a készülék masszív kivitelezéséről is tanúskodik. Egy háziasszonynak valószínűleg már néhány perc munka után ég a keze. A valóságban azonban a készülék jól kivitelezett, ergonomikus.

Funkciók, képességek és tartozékok

A készülék modern ciklon technológiát használ, és a gőztisztítás esetén két üzemmód közül választhat: ECO és MAX. Feltételezzük, hogy ezek kellően egyértelműek. Maga a gőztisztítás is egyfajta hatékony környezet fertőtlenítés. A gőz nyomása és hőmérséklete a baktériumok akár 99,9%-át is képes elpusztítani – vegyszer nélkül, csak vízzel. Ez a gőztisztító ezért kiválóan alkalmas olyan háztartásokban, ahol allergiások, asztmások vagy más érzékeny emberek élnek.

A készülék lehetővé teszi mind a kemény felületek, mind a szőnyegek porszívózását, valamint a különböző típusú felületek és helyek gőztisztítását. Erre a célra szolgál a tartozékok arzenálja, toldalékok, lehúzók, kefék stb. formájában. A gyakorlatban tehát a következő tevékenységekre használhatja:

 • Minden típusú és anyagú kemény padló mosása
 • Ablakok, csempék, burkolatok, tükrök mosása
 • Egyes textíliák (pl. fürdőszobai függönyök) tisztítása
 • Fugatisztítás
 • Szőnyegek tisztítása és egyidejű porszívózása
 • Csaptelepek, mosdók, kádak, konyhai berendezések stb. tisztítása.

Az RY8561WH Clean & Steam Multi egy igazán széleskörű tartozékválasztékra épül. Gyakran azonban ez összezavarhatja és meglepheti Önt, de másképp, mint ahogyan azt várná. Azért, mert sokszor ez egy marketingfogás, ahol a készülék sok attraktív toldalék miatt lesz vonzó, de a tényleges funkcionalitás végül gyenge.

Szerencsére ezzel a tisztítógéppel nem ez a helyzet. Mint fentebb említettük, a teljesítmény egyértelműen magas és hatékony, és a felszereltség minden egyes elemének van értelme és működik is. Mégis, fennáll a veszélye, hogy a tartozékokban és a toldalékokban hamarosan elveszíti az áttekintését. Hogy a gazdag felszereltség egyértelmű előnyt jelent-e, vagy inkább kontraproduktív jelenség, azt Önre bízzuk, hogy eldöntse.

Összesített értékelés

Az RY8561WH Clean & Steam Multi egyértelműen átlag feletti teljesítménnyel büszkélkedhet a kategórián belül – és végső soron ez a legfontosabb. Ugyanakkor nagyon széles körű gőztisztítási és takarítási képességeket kínál. A készülék jól kivitelezett és kiváló ergonómiával rendelkezik.

Hátránya a kissé nagyobb súly és zajszint, illetve az, hogy a 8 m hosszú kábel nem önbehúzó. Egyébként nagyon hatékony és univerzális takarító asszisztens.

Előnyök

 • Nagyon nagy teljesítmény
 • Különböző helyek és területek takarítása
 • Porszívózás és gőztisztítás

Hátrányok

 • Nagyobb zajszint és súly
 • A kábel nem önbehúzó