Háztartás

A legjobb ruhagőzölők (recenziók és teszt) 2024

legjobb ruhagőzölők
Fontos megbeszélésre készül, és néhány perccel indulás előtt észreveszi, hogy a ruhája gyűrött? Ha az a fajta ember, aki a ruháival akar reprezentálni, és ragaszkodik a részletekhez, akkor biztosan szeretni fogja ezt a modern segítőt. A legjobb ruhagőzölők a praktikumot és a nagy teljesítményt kiváló eredményekkel ötvözik.

Mielőtt betévedne az üzletekbe, érdemes megismerkednie a ruhagőzölők alapvető paramétereivel és jellemzőivel. Választási útmutatónk segít ebben, áttekintést nyújt az alaptípusokról, a fontos teljesítményértékekről, a gőzzel való vasalás működéséről és azokról az érdekes funkciókról, amelyek megkönnyítik és vonzóbbá teszik e készülék használatát.

Használhatom a ruhagőzölőt kényes anyagokon? Megbirkózik a durva anyagokkal is? Működik függőleges és vízszintes mozdulatokkal is? Válaszokat készítettünk Önnek érdekes kérdésekre, és a figyelmébe ajánljuk a ruhagőzölők recenzióit is, amelyekből közelebbről megismerheti a gyakorlati oldalukat, a pozitívumokat, de a kisebb hiányosságokat is, amelyeket a klasszikus termékleírásokból nem fog megtudni.

A legjobb ruhagőzölők (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Philips GC363/30
Gőzkibocsátás: 24 g/perc
Energiafelhasználás: 1300 W
Tartály űrtartalma: 70 ml
Kábel hosszúsága: 3 m
5 out of 5 stars (5 / 5)25000 Ft Alacsony ár
2.Tefal DT9100E0
Gőzkibocsátás: 30 g/perc
Energiafelhasználás: 1600 W
Tartály űrtartalma: 200 ml
Kábel hosszúsága: 3 m
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)43000 Ft Alacsony ár
3.Tefal DT8270E1
Gőzkibocsátás: 30 g/perc
Energiafelhasználás: 2000 W
Tartály űrtartalma: 200 ml
Kábel hosszúsága: 2,6 m
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)27500 Ft Alacsony ár
4.CONCEPT NO8000 PERFECT STEAMER
Gőzkibocsátás: 25 g/perc
Energiafelhasználás: 1300 W
Tartály űrtartalma: 150 ml
Kábel hosszúsága: 1,8 m
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)20500 Ft Alacsony ár
5.Tefal QT1510E0 Ixeo+ All in one
Gőzkibocsátás: 45 g/perc
Energiafelhasználás: 2980 W
Tartály űrtartalma: 1100 ml
Kábel hosszúsága: -
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)104000 Ft Alacsony ár
6.Domo DO7057S
Gőzkibocsátás: 30 g/perc
Energiafelhasználás: 1960 W
Tartály űrtartalma: 220 ml
Kábel hosszúsága: 1,9 m
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)20000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon ruhagőzölőt

Nem véletlenül mondják, hogy a ruha teszi az embert, de tegye a kezét a szívére – a vasalás általában nem tartozik a kedvenc háztartási tevékenységeink közé, és az időnket érdekesebben is eltölthetjük. A ruhagőzölők nem jelentenek teljes technológiai újdonságot. Ezeket az ipari textilgyártásban használják, és a varrónők is jól ismerik. Az utóbbi években azonban jelentős változásokon mentek keresztül, és jó megfizethetőségük miatt egyre több háztartásba kerülnek be, teljesen kiváltva a vasaló munkáját. Gondolkodott már azon, hogyan vasalhat ki tökéletesen egy estélyi ruhát, rakott szoknyát vagy férfi inget és öltönyt minimális erőfeszítéssel? A ruhagőzölő érdekes felhasználási lehetőségeket kínál. Tulajdonságairól és paramétereiről bővebben a következő sorokban fogunk beszélni.

Miért érdemes ruhagőzölőt vásárolni?

Nem sok idő marad a házimunkára, és minden megtakarított idő számít. Nem számít, hogy mit gondol a vasalásról, egyes anyagok és ruhák megérdemelnek egy kis törődést. A vasalódeszka felállításával és a vasaló előkészítésével ellentétben a ruhagőzölő használata sokkal könnyebbé teszi a rendezett ruhákhoz vezető utat.

✅ Gyorsan használatra kész

Különösen a reggeli rohanásban nincs idő vagy hely a hosszas vasalásra. Ha az utolsó pillanatban úgy találja, hogy az új blúzát egy csúnya gyűrődés díszíti, csak vegye elő a ruhagőzölőt, amely egy percen belül használatra kész. A blúz a vállfán lógva marad, és a forró gőzsugárral kisimítja a gyűrődéseket.

✅ Az anyagok megégetésének veszélye nélkül

Egy nagy teljesítményű és jó minőségű ruhagőzölő különböző anyagok és vastagságok kezelésére alkalmas. Legyen szó farmerről, selyemről, vászonról vagy finom szintetikus anyagokról, a ruhagőzölővel a gyűrődések kiegyenesítése kíméletes és az égési foltok kockázata nélkül történik. A készülék nem érintkezik közvetlenül a szövetekkel.

✅ Hatékonyan küzd a szagok ellen

A ruhagőzölő által termelt folyamatos gőzkibocsátásnak más haszna is van. Egyszerűen, néhány mozdulattal felfrissítheti azokat a ruhákat, amelyek korábban kellemetlen cigaretta- vagy ételszaggal voltak tele. Maximális teljesítménynél még az izzadságszagot is képes elnyomni. A forró gőz elpusztítja a baktériumokat és hat az allergének ellen. Egyes modellek illatosító kupakkal rendelkeznek, amelybe néhány csepp illóolajat cseppenthet, hogy gyorsan illatosíthassa ruháit vagy lakástextíliáit.

✅ Ideális utazáshoz

A könnyű és kompakt kézi gőzölő könnyen elfér a poggyászában, és kevés helyet foglal. Bármikor használhatja, amikor csak szüksége van rá – minimális erőfeszítéssel.

✅ Bonyolult fazonokhoz is alkalmas

Hosszú percek a vasalódeszkával és semmi eredmény? Elég, ha a blúzát fodrok, húzások vagy díszítések és gyöngyök borítják, az alapos vasalás gyakorlatilag lehetetlen. A ruhagőzölő akár egy gyűrött báli ruhát vagy esküvői ruhát is megmenthet…

vasalt ing

Fontos kérdések

  1. Alkalmi használatra vagy a vasaló teljes kiváltására szeretne ruhagőzölőt? Dönteni fog egy kézi vagy egy állványos ruhagőzölő között.
  2. Szokása a vastagabb anyagokat is vasalni? Koncentráljon a kellően nagy teljesítményre és nagyobb intenzitású gőzkibocsátásra.
  3. Kompakt megoldást keres utazáshoz, vagy elsősorban otthon szeretné használni a gőzölőt? Akkor figyelje a víztartály méretét, súlyát és a tápkábel hosszát.

Hogyan működik a gőzzel való vasalás?

A gőzzel történő vasalás lényegesen több előnnyel jár, még a hagyományos száraz vasalást is felülmúlja. Az előttünk élő nők generációi megnedvesítették a vasalni való ruhákat, hogy megvédjék a szálakat, és a keletkező gőz segítségével felgyorsítsák még a legmakacsabb gyűrődések kivasalását is. A ruhagőzölő tartalmaz egy víztartályt. Ez a víz a készülékben magas hőmérsékletű gőzzé alakul át, amely mélyen behatol a szálakba, és így kisimítja a szövetet. A gőztechnológia egyre népszerűbbé válik a ruhaszárítókban is. A gőz nem csak a nehezen hozzáférhető területek kisimításában segít, a praktikus tartozékokkal együtt az ülőgarnitúrát is megtisztíthatja a szőrtől, és megszabadíthatja az allergénektől. Ezt biztosan nem próbálná ki vasalóval, ugye?

A ruhagőzölők alapvető felosztása

Két alapvető kategóriát különböztetünk meg, amelyeket a háztartásokban leggyakrabban használnak: a kézi és az állványos ruhagőzölőket.

Kézi ruhagőzölő

Ahogy a neve is mutatja, tökéletesen illeszkedik a kézbe. Kompakt méretekkel és jó ergonómiával rendelkezik. Ha rendszeresen utazik, megbízhatóan helyettesíti a vasalót, és minimális helyet foglal a poggyászában. Kiválasztásakor különösen vegye figyelembe a súlyt, a víztartály kapacitását és az általános teljesítményt. Még ezen a kategórián belül is jelentős minőségi különbségeket találhat. Az olcsó alapmodelleket alkalmi használatra tervezték, a legjobb kézi modellek egy gőzállomást is teljes mértékben helyettesítenek.

Állványos ruhagőzölő

Az állványos ruhagőzölő egy függőleges konstrukcióra helyezett fogasra hasonlít. Az alsó részen található egy víztartály és egy gőzfejlesztő. Egyszerűen tegye rá a gyűrött ruhadarabot, és a gőzölőfej néhány mozdulata után máris viselhető. A készülék nagyobb teljesítménnyel és gőzintenzitással működik. Rövid időn belül kiváló eredményeket érhet el. Az ilyen típusú gőzölő magasabb árát a kényelem és a könnyű használat kompenzálja. Bár ez nem egy hordozható eszköz, biztosan sokféle felhasználási lehetőséget talál otthonában.

Ruhagőzölő teljesítménye

A gőzölő teljesítménye határozza meg, hogy a gőzölő milyen vastag szövetet képes kezelni. A készülék energiafogyasztása nem elhanyagolható, de mivel várhatóan csak néhány percig üzemel, ezt biztosan megbocsátja neki, akárcsak egy hajszárítónak. Az alacsony bemeneti teljesítmény nem feltétlenül jelent takarékosságot. Annál hosszabb ideig fog gőzölni egy ruhadarabot.

  • A kisebb és olcsóbb ruhagőzölők 900-1200 W bementi teljesítményűek – alkalmi használatra és finomabb szövetek kisimítására alkalmasak.
  • A legtöbb legkelendőbb modell bementi teljesítménye 1500-1700 W. Ez az érték lehetővé teszi mind a lényegesen sokoldalú használatot, mind a jó eredményeket rövidebb idő alatt.
  • A több mint 1800 W-os bementi teljesítményű gőzölők már vastag anyagokkal vagy egyszerre több réteggel is megbirkóznak.

Gőzkibocsátás intenzitása

Miért olyan fontos ez az adat? Ez a gőzölő teljesítményével/erejével és a víz gőzzé alakításának képességével – más néven gőzteljesítménnyel – függ össze. A gőz gondoskodik a gyűrődések kisimításáról és a szövet felfrissítéséről. A gőzkibocsátást leggyakrabban gramm/percben adják meg. Minél magasabb ez a szám, annál gyorsabb a vasalás. Ugyanakkor a tartályban lévő víz is gyorsabban fogy el. A kézi gőzölőknél a folyamatos gőzkibocsátás valamivel alacsonyabb – körülbelül 20-30 g/perc. Az állványos ruhagőzölők esetében, ahol a tartály nagyobb és az alap részét képezi (nem számít a nagyobb súly), a gőzkibocsátás is gyorsabb – 30-45 g/perc.

vasalt lepedok

Víztartály mérete

A készülékhez szükségszerűen tartozik egy víztartály. A mérete határozza meg, hogy milyen gyakran kell megszakítani a munkát és újratölteni a vizet. A kézi ruhagőzölőhöz egy maximálisan 200-300 ml térfogatú tartály tartozik. Ha csak alkalmanként vagy utazáskor szeretné használni a kézi gőzölőt, akkor beéri egy kisebb tartállyal, amely nem növeli feleslegesen a készülék súlyát.

Az állványos ruhagőzölők esetében, ahol a súly nem tényező, a tartály térfogata akár tízszer nagyobb is lehet. Általában 2 és fél literes vagy annál nagyobb térfogatú tartályokkal találkozik.

A használat gyakorlati oldala

A könnyű használat érdekében két alapvető paramétert is figyelembe kell vennie – nevezetesen a súlyt és a tápkábel hosszát. Különösen a kézi gőzölők esetében ezek olyan részletek, amelyeket nem szabad alábecsülni, mivel Ön folyamatosan manipulál a készülékkel. Egy kompakt, hordozható gőzölő kb. 1-1,5 kg súlyú (a töltött tartály nélkül), a kábel hossza pedig 1,9 és 3 m között van. A fogantyújának formázottnak és ergonomikusnak kell lennie, és a lehető legjobb súlyelosztásúnak.

Helyezze az állványos gőzölőt stabil helyre. A súlya és a kábel hossza nem játszik kulcsszerepet. Előnyt jelent, ha a készülék szállítókerekekkel van felszerelve.

Hasznos funkciók és felszereltség

  • Gőzszabályozás – Lehetővé teszi a gőzkibocsátás intenzitásának változtatását a szövet típusától és vastagságától függően. Ha az Ön előtt lévő szövet vastag, használja a legmagasabb fokozatot. Ha finom és érzékeny anyagot kell kisimítania, akkor válasszon gyengébb gőzt.
  • Többirányú gőzölés – A minőségi ruhagőzölő nem korlátozza a mozgását. Képes a függőleges gőzölésre felülről lefelé, valamint a vízszintes gőzölésre is, ha a vasalt ruhadarabot vasalódeszkára, ágyra vagy asztalra helyezi.
  • Automatikus kikapcsolás – A technológiailag fejlettebb modellek képesek takarékos üzemmódba kapcsolni vagy inaktivitás esetén automatikusan kikapcsolni.
  • Automatikus vízkőmentesítés – Bár a legtöbb gyártó desztillált víz használatát ajánlja, nem jelent gondot olyan modelleket találni, amelyek lehetővé teszik a sima víz használatát. A készülék fel lesz szerelve anti-calc funkcióval, amely egy gombnyomással megtisztítja a kivezető nyílásokat a mészlerakódásoktól.
  • Ruhaillatosító funkció – Az illatosító kupak lehetővé teszi, hogy kis mennyiségű illatos olajat csepegtessen bele, amely nemcsak a ruhákat, hanem a helyiséget is illatosítja gőzölés közben.
  • Tartozékok és kefék – Az alapfelszereltséghez tartozó praktikus tartozékoknak és keféknek köszönhetően könnyedén eltávolíthatja a szőrszálakat, szöszöket és egyéb szennyeződéseket a ruhákról – mindezt egyetlen mozdulattal, közvetlenül gőzölés közben. A kabátok és a kanapék nagyon jól tisztíthatók így.

Ruhagőzölők ára

A fogyasztók által a ruhagőzölőért fizetni kívánt ár az igényeiktől és a használat gyakoriságától függ. Más, ha egy kisméretű, kompakt kialakítást keres, amelyet magával vihet egy üzleti útra, és más, ha egy olyan ruhagőzölőt keres, amely megbízhatóan helyettesítheti a vasalót és a vasalódeszkát is. Három árkategóriát állítottunk össze, hogy képet kapjon az alapvető különbségekről.

✅ Ruhagőzölők 14000 forintig

Az alap árkategóriában főként átlagos teljesítményű kézi ruhagőzölőket talál, amelyeket érdemes kipróbálni, ha a kézi gőzöléssel szeretné kezdeni, és fél nagyobb összeget befektetni. Alkalmi és igénytelen használatra elegendőek.

✅ Ruhagőzölők 35000 forintig

Ha nem tudja, milyen ruhagőzölőt vásároljon, ragaszkodjon egy olyan modellhez, amelyben már több száz elégedett felhasználó bízott meg Ön előtt. 14000 és 35000 forint közötti áron a legkelendőbb ruhagőzölők több képviselőjét is megtalálja – kézi és állványos készülékeket egyaránt. Keressen különösen a népszerű márkák kínálatában, és összpontosítson a nagyon jó teljesítményű, gyors fűtéssel és számos hasznos funkcióval rendelkező ügyes kialakításúakra, amelyek megkönnyítik a használatát.

✅ Ruhagőzölők 35000 forinttól

Minél magasabb az ár, annál nagyobb a teljesítmény, a gőzkibocsátás intenzitása és a kivitelezés minősége. Egyes állványos gőzölők félprofesszionális vagy professzionális vasalórendszerek, amelyek ára meghaladhatja a 350000 forintot. Alkalmas az igényes felhasználóknak, varrónőknek, tervezőknek, …

Videó

A legjobb ruhagőzölő márkák

Mely márkák vezetnek a ruhagőzölő tesztekben? Igen, nem téved, pontosan azok a gyártók, akik a vasalók és gőzállomások gyártásában a legjobbak közé tartoznak. Ha biztos akar lenni a megbízható és egyenletes teljesítményben, akkor felhívjuk a figyelmét az alábbi márkák kínálatára, ahol nemcsak csúcsminőséget, hanem nagyon csábító ár/érték arányt is talál.

  • Philips – Jelenleg a legnépszerűbb és legkelendőbb készülékek. Kiváló ár, tökéletesen kivitelezett ergonómia és megbízható gőzkibocsátás.
  • Tefal – A Tefal ruhagőzölők a rangos teszteken is jó eredményeket érnek el. A kiváló minőségű gőzállomások és vasalók mellett érdemes megnézni a kompakt kézi modellek vagy a nagy teljesítményű állványos gőzölők kínálatát is.
  • ETA – A kézi ruhagőzölő alapváltozata, amely ár/érték arányával vonzza Önt. Ideális utazáshoz vagy ajándékba.
  • Steamone – Ajánlat az igényesebb fogyasztóknak, akik minőségi anyagokból készült, nagy teljesítményű állványos gőzölőket keresnek.
  • Beper – Kézi ruhagőzölő, amely nem fogja megterhelni a költségvetést, és váratlan helyzetekben gyorsan helyettesíti a vasalót.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Philips GC363/30
Gőzkibocsátás: 24 g/perc
Energiafelhasználás: 1300 W
Tartály űrtartalma: 70 ml
Kábel hosszúsága: 3 m
5 out of 5 stars (5 / 5)25000 Ft Alacsony ár
2.Tefal DT9100E0
Gőzkibocsátás: 30 g/perc
Energiafelhasználás: 1600 W
Tartály űrtartalma: 200 ml
Kábel hosszúsága: 3 m
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)43000 Ft Alacsony ár
3.Tefal DT8270E1
Gőzkibocsátás: 30 g/perc
Energiafelhasználás: 2000 W
Tartály űrtartalma: 200 ml
Kábel hosszúsága: 2,6 m
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)27500 Ft Alacsony ár
4.CONCEPT NO8000 PERFECT STEAMER
Gőzkibocsátás: 25 g/perc
Energiafelhasználás: 1300 W
Tartály űrtartalma: 150 ml
Kábel hosszúsága: 1,8 m
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)20500 Ft Alacsony ár
5.Tefal QT1510E0 Ixeo+ All in one
Gőzkibocsátás: 45 g/perc
Energiafelhasználás: 2980 W
Tartály űrtartalma: 1100 ml
Kábel hosszúsága: -
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)104000 Ft Alacsony ár
6.Domo DO7057S
Gőzkibocsátás: 30 g/perc
Energiafelhasználás: 1960 W
Tartály űrtartalma: 220 ml
Kábel hosszúsága: 1,9 m
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)20000 Ft Alacsony ár