RECENZIÓ

A Lauben Electric Kettle EK17WS recenziója – vízforraló hőmérséklet-szabályozással

Az elektromos vízforraló az egyik legalapvetőbb konyhai eszköz, és az emberek túlnyomó többsége teához, kávéhoz vagy más italokhoz való vizet melegít benne. Ez annak ellenére így van, hogy a stílusos főzőlapos vízforralók részben visszatérnek a divatba. Az elektromos vízforraló azonban praktikusságával és gyorsaságával, valamint egyszerűségével még mindig az élen jár. Bekapcsolni, kikapcsolni, kiönteni. Semmi mást nem akar tőlünk.

De lehet, hogy már gondolt arra, hogy ennél egy kicsit többet is tudhatna. Mit szólna ahhoz, ha például előre meghatározott hőmérsékletre melegítené a vizet? Persze, ez már nem is sci-fi. Egy csomó vízforraló bővelkedik extra funkciókkal. De melyiket válassza? Nézzünk meg egy nagyon érdekes modellt a Lauben márkától. Alaposan tanulmányozzuk minden paraméterét, előnyeit és hátrányait, teszteljük, és tanácsot adunk, hogy ez lehet-e a megfelelő vízforraló az Ön konyhájába. Már várja Önt a Lauben Electric Kettle EK17WS recenziója.

Lauben márka

A Lauben márka nem tartozik a leghírhedtebb szereplők közé, de hazánkban szilárd pozícióval rendelkezik, és nagyon jó értékeléseket kap. Ez egy modern német márka, amely csak 2019-ben lépett be a magyar piacra. Termékválasztéka azonban meglehetősen gazdag. Szinte mindenféle kisebb konyhai eszközt kínál – a turmixgépektől kezdve a konyhai robotokon át a sous-vide termékekig és a vákuumozó gépekig. Emellett olyan háztartási gépekkel is foglalkozik, mint például a robotporszívók.

A Lauben innovatív stílusa a maximális intuitivitást és könnyű kezelhetőséget, valamint az egészséges életmódot, a veszélytelen anyagokat és nem utolsósorban a stílusos, letisztult dizájnt hangsúlyozza. A legtöbb Lauben készülék, amelyet ma az országban értékesítenek, valóban kiváló értékelésekkel és recenziókkal rendelkezik. Elmondható tehát, hogy a Lauben a minőségre törekszik. Nem egy drága vagy túlárazott márka. Az ár/teljesítmény arány általában nagyon jó szinten van. Ez vonatkozik a Lauben Electric Kettle EK17WS vízforralóra is, amelyről a továbbiakban lesz szó.

Terjedelmes és elegáns

A Lauben Electric Kettle EK17WS 1,7 literes térfogattal rendelkezik. Mondhatni – a mai legtöbb vízforraló esetében ez standard. Kivéve talán a modern kerámia modelleket, amelyek jellemzően már a súly miatt is kisebbre készülnek.

A Lauben rozsdamentes acélból készült, ami a viszonylag kis súly előnyét hozza a rendkívüli tartósság mellett. A vízforraló teste azonban fehér dekorációt visel, mivel a tiszta rozsdamentes acélból készült vízforralók már kicsit kimentek a divatból. Ez a készülék nagyon „elegánsan” néz ki. A márka a szögletesebb, de stílusos és minimalista vonalakat választotta. Az 1,7 literes térfogat elegendő még egy nagy háztartás számára is. A fűtőelem természetesen alul van, így nyugodtan melegíthet csak kis mennyiségű vizet (0,5 l-től).

Vezérlés az alapzaton

Lauben érdekes módon oldotta meg a vezérlést. A vízforralónak nincs kapcsolója a „testén”, hanem a rozsdamentes acél alapon található. Van ennek valami előnye? Maga a vízforraló ennek köszönhetően letisztultabb megjelenésű. Elméletileg – szintén a szép dizájnnak köszönhetően – egyenesen szervírozásra is használhatja, mint a klasszikus vízforralót vagy teáskannát.

Még a skála is viszonylag diszkréten van jelölve a fogantyú alatt, így semmi sem zavarja a letisztult külső esztétikát. Egyesek számára szokatlan lehet a mérőskála ilyen elhelyezése, de könnyen meg fogja szeretni, és sokkal jobban is néz ki. Az egyszerű testet ráadásul könnyebb tisztán tartani. A felület könnyen mosható, és nem maradnak rajta ujjlenyomatok vagy térképek. Egyszóval egy szép és egyben praktikus kialakítás.

Lauben Electric Kettle EK17WS #001
Vezérlés a panelen keresztül

Az alapon tehát több vezérlőgomb és még egy apró LCD-kijelző is található. Természetes a forgatható kialakítás (360°-ban) és a kábel elrejtésének lehetősége az alapban, hogy ne gabalyodjon össze a munkalapon. De térjünk vissza a vezérléshez. 4 gomb van. Egy kapcsoló a ki- és bekapcsoláshoz; majd egy speciális „Kepp Warm” (melegen tartás) gomb és egy plusz és mínusz gomb. Ezzel elérkeztünk de facto a vízforraló által kínált funkciókhoz…

Hőmérséklet beállítása és fenntartása

A Lauben Electric Kettle EK17WS vízforraló többre képes annál, mint hogy a vizet forráspontra melegítse és kikapcsoljon. Valójában lehetőséget kínál különböző konkrét célhőmérsékletek beállítására is. A precíz termosztátnak köszönhetően a különböző típusú italokhoz megfelelő hőmérsékletet érhet el.

A hőmérséklet kiválasztása teljesen érthető és intuitív módon vezérelhető a plusz és mínusz gombokkal. Különösebb képzés nélkül is gyorsan rájön, hogyan kell dolgozni a vízforralóval. A célhőmérsékletek tíz fokokban vannak beosztva, a legalacsonyabb hőmérséklet pedig 60°C. Ezután kiválaszthatja a 70°C, 80°C, 90°C és természetesen a 100°C hőmérsékletet.

Mire jó ez? A tea szerelmesei például biztosan el lesznek ragadtatva. A különböző teák optimális hőmérséklete változó, de általában jóval 100 °C alatt van. A forráspont ugyanis a legtöbb értékes anyagot elpusztítja. Ugyanez vonatkozik a kávéra is, amelyet 90 °C körüli vízzel kell leönteni. A Lauben Electric Kettle EK17WS vízforraló esetében egyszerűen beállíthatja a hőmérsékletet, és nem kell arra gondolnia, hogy időben kikapcsolja, vagy arra, hogy éppen hány fokos lehet a víz a vízbuborékok méretétől vagy a forrásban lévő víz zajától függően, mint egy hagyományos vízforralónál.

És akkor van még egy praktikus funkció. Ez a „keep warm” (melegen tartás) vagyis a hőmérséklet fenntartása. Ha kicsit szórakozott vagy elfoglalt, akkor biztosan előfordul, hogy felteszi a vizet melegedni, de mire visszatér hozzá, már újra hideg. A keep warm funkció magától fenntartja a beállított hőmérsékletet – akár 2 órán keresztül.

Hogyan kell kezelni a vízforralót?

A Lauben Electric Kettle EK17WS vízforraló kedvező súlyával és kényelmes kezelhetőségével elkápráztatja. A fogantyú felülete hideg és biztonságos marad, és a külső héjnak köszönhetően még a vízforraló testének felülete sem melegszik fel túlzottan. A vízforraló viszont jól tartja a hőmérsékletet. A fedél nyitása a fogantyún található, nem feltűnő gomb biztosítja, amely az egyetlen „kezelőelem” magán a vízforralón. A praktikum és az ergonómia szempontjából ez a vízforraló de facto nem kifogásolható.

A vízforralóhoz tartozik egy kifolyószűrő is, amely gondoskodik a különböző szennyeződések, például az apró kalciumrészecskék felfogásáról, amelyek biztosan nem mutatnának jól a kávéban vagy a teában. A szűrő könnyen kivehető és mosható.

Lauben Electric Kettle EK17WS #008
A rövid tápkábel talán az egyetlen fenntartásunk.

Teljesítmény és zajszint

A vízforraló bemeneti teljesítménye 1850 – 2200 W, ami az adott térfogat-kategóriában alapvetően a standardnak felel meg. A víz tehát alapesetben gyorsan felmelegszik. Ami azonban kellemesen meglepő és örömteli, az a viszonylag alacsony zajszint forraláskor. Ez egy olyan részlet, ami egyesek számára fontos lehet – különösen, ha késő este vagy kora reggel készít kávét vagy teát.

Vannak hátrányai is?

Összességében a Lauben Electric Kettle EK17WS vízforraló minőségi kivitelezésű. Hosszú ideig és megbízhatóan szolgálhat. Az összetettebb elektronikával és funkciókkal rendelkező készülékeknél azonban mindig fennáll a nagyobb meghibásodási arány kockázata a teljesen elementáris készülékekhez képest. Természetesen nem szeretnénk azt mondani, hogy ez a konkrét vízforraló hajlamos a meghibásodásra. A kiváló felhasználói értékelések ennek ellenkezőjéről tanúskodnak. Mindazonáltal valamilyen meghibásodás vagy „engedetlenség” kockázata valószínűleg valamivel nagyobb, mint az összehasonlíthatóan jó minőségű, de nagyon egyszerű, speciális funkciók nélküli vízforralók esetében.

Átfogó értékelés

A Lauben Electric Kettle EK17WS vízforraló egy igazán szép darab, ahol illik értékelni mind a formatervezési minőséget, mind a részletekre való odafigyelést. Nagy előnye, hogy a praktikum nem szorul háttérbe a szép külső mögött, hanem éppen ellenkezőleg, kellemes harmóniában van vele. A vízforraló szép, praktikus, gyors és meglepően csendes és könnyen tisztán tartható. Ugyanakkor olyan praktikus funkciókat is kínál, amelyeket az igényesebb felhasználók is értékelni fognak, még ha valószínűleg nem is létfontosságúak.

A vízforraló nagyon jó ár-érték arányt kínál. Jelenleg 18000-22000 forint körüli áron lehet hozzájutni, ami nagyon tisztességes összeg egy megbízható és fejlett vízforralóért. Ez a modell tehát mindenképpen ajánlható megvételre.

Előnyök

  • Nagyszerű vélemények/értékelések a fogyasztóktól
  • Állítható vízhőmérséklet 60 és 100 fok között
  • Elég alacsony zajszint
  • Vizuálisan szép vízforraló letisztult dizájnnal
  • A víz hőmérsékletének megtartása 2 órán keresztül
  • Szépen megmunkált rozsdamentes acél belső
  • Ár/teljesítmény arány

Hátrányok

  • Rövid tápkábel

Fotógaléria