Egészség

A legjobb barefoot / mezítlábas cipők – recenziók és teszt 2024

legjobb barefoot mezítlábas cipők Tudta, hogy a helytelen járástechnika nyak- és fejfájást okozhat? Az igazság az, hogy a hagyományos lábbeliknek sok közük van ahhoz, hogy elnyomták a természetes és rugalmas járás alapvető tulajdonságait. Ha érdekli a barefoot tematika tippeket adunk a legjobb barefoot/mezítlábas cipőkre, amelyeket pozitív felhasználói vélemények kísérnek, és az adott kategóriában fogalom.

A barefoot, vagy mezítláb járás tökéletesen természetes az ember számára, és ennek köszönhetően a test biomechanikája pontosan úgy működik, ahogyan azt az emberi anatómia predesztinálja. A mezítláb járás minden kis csontot, inat és izmot igénybe vesz. Együttműködnek és támogatják egymást. A természetes járást a hagyományos lábbelik nagymértékben gátolják. Igen, lehet, hogy kényelmes, de megfoszt minket a természetességünktől, és számos egészségügyi komplikációnkba kerül. Az eredeti mezítlábasokat azonban a társadalom még mindig természetes jelenségnek tekinti. Ezért hozták létre a barefoot/mezítlábas cipőket, amelyek célja, hogy zökkenőmentes hidat képezzenek a mezítláb járás előnyeihez anélkül, hogy kilépnénk a saját komfortzónánkból. Egész egyszerűen – a barefoot/mezítlábas cipő viselésével jól fog kinézni, nem fogja magára vonni a nemkívánatos figyelmet, és egyúttal döntő fontosságú döntést hoz saját maga számára, amely mind a fizikai, mind a mentális jóléte javát szolgálja.

Mit gondoljunk a barefoot/mezítlábas cipőkről? Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a minőségi mezítlábas cipőnek? Mindenki hordhat mezítlábas cipőt, de vannak itt bizonyos korlátok és buktatók? Az alábbi választási útmutatóban minden fontos információt megadunk. Ha újonc ezen a területen, az első választása során inspirálódhat a rangsorainkból, vagy választhatja egy megbízható, nagy tapasztalattal rendelkező márka modelljét a barefoot/mezítlábas cipő tesztek és recenziók alapján. Már tudjuk, hogy a leggyakrabban vásárolt cipők a Vivobarefoot, Be Lenka, Merrell, Skinners márkáktól származnak.

A legjobb barefoot / mezítlábas cipők (teszt 2024)

Hogyan válasszon barefoot/mezítlábas cipőt

A barefoot/mezítlábas cipők az elmúlt években sokféle formát öltöttek, és minden korosztály széles közönségét megragadták. Választhat az alap mezítlábas cipőktől (ezek hasonlítanak a tornacipőre, slip-on cipőre), az őszi bokacsizmákon át a nyári mezítlábas szandálokig és balerinákig. Alkalmasak kisgyermekek számára az egészséges járásfejlesztéshez, ideálisak iskolások, produktív korú felnőttek és nyugdíjasok számára. A futók és a gyaloglók is keresik ezeket, még profi szinten is. Ha alapvető képet szeretne kapni a mezítlábas cipőkről, akkor jó helyen jár.

Hogyan válasszon barefoot - mezítlábas cipőt

Mi az a barefoot/mezítlábas cipő?

A barefoot/mezítlábas cipő a mezítláb járást szimulálja. A lábak modern, sportos és elegáns megjelenésű cipőkbe vannak rejtve, de ezeknek meg kell felelniük néhány kulcsfontosságú, a mezítlábasokra jellemző tulajdonságnak. Így a kinézetét nem lehet mindenáron a cél fölé emelni. Ezek a cipők ügyes módja annak, hogy a „majdnem“ mezítláb járás előnyeit minél szélesebb rétegek számára elérhetővé tegyék.

Lényeges, hogy a talp természetes kapcsolatban legyen a talajjal. A hagyományos cipők talpa túl merev, szükségtelenül vastag és kemény. Éppen ezért sokan szenvednek krónikus láb-, ízületi és hátfájdalomtól. A talp nem használja megfelelően az összes izmot, a boltozat és a sarok szenved, és az általános testtartás megváltozik. A járásban a rossz izmok vesznek részt – a talpaktól a nyakig. Ezzel szemben a tökéletesen természetes, fájdalommentes mozgást biztosító izmok fokozatosan elveszítik működőképességüket.

A „klasszikus cipőkkel“ ellentétben itt vannak a mezítlábas cipők, amelyek teljes szabadságot biztosítanak a talpnak. Ilyen járás közben a régóta elnyomott szenzorok aktiválódnak, mind a nyomás-, mind a reflexpontok stimulálódnak, és javul a testtartás. Elmondható, hogy a többi érzékszerve, a koordinációja és a teste térbeli helyzetének érzékelése (az úgynevezett propriocepció) is javulni fog. A mezítlábas cipőben járó gyermekek esetében az előnyök talán a legszembetűnőbbek. Tétovázás nélkül vállalják a kihívást jelentő mászásokat, rugalmasabbak, és jobban ismerik és érzékelik saját testük képességeit.

Barefoot/mezítlábas cipő – előnyök és hátrányok

Ha eddig normál cipőben járt, a mezítlábas cipőre való átállásnak elsősorban fokozatosnak kell lennie. Igaz, hogy a mezítlábas cipőben töltött első órák nem mindenkinek kellemesek. A lába, a lábizmai és az általános testtartása „lázadni“ fog a változás ellen, és nem fogja megúszni fájdalom nélkül.

Ha lehetséges, tegyen egy rövid sétát mezítlábas a cipőben, a parkban, hogy tesztelje reakcióit és első érzéseit. A kezdeti bizonytalanságok ellenére azonban azt javasoljuk, hogy folytassa. Miért? Nézze meg a mezítlábas cipő viselésének előnyeit.

 • Ezeket a fizioterapeuták ajánlják – a lábnak a barefoot/mezítlábas cipőben elég szabadsága van ahhoz, hogy természetes módon reagáljon és megtanulja a helyes mozdulatokat.
 • A viselésük erősíti az izmokat és az inakat az ízületek körül.
 • Javul a testtartása, a koordinációja és a térben való tájékozódása.
 • Képes lesz felismerni a felület buktatóit, és érzékenyebbé válik saját teste szükségleteire.
 • Segítségükkel megszabadulhat a tartós hátfájástól.
 • A megfelelő választás esetén tökéletesen kényelmesek és kellemesen könnyűek. A viselésük nem fárasztja a lábat.

Van itt egy másik oldal is, amelyet mindenképpen ismernie kell az információk objektivitása érdekében. Melyek a mezítlábas cipővel kapcsolatos leggyakoribb hátrányok?

 • Ellenvetése velük szemben lehet az Ön ortopédusának. Különösen akkor, ha tartós ortopédiai problémáktól szenved (lúdtalp, lesüllyedt boltozat, sarok sarkantyú). A mezítlábas cipők laposak, nulla eséssel, ami azt jelenti, hogy nem támogatják a lesüllyedt boltozatot, és nem tartják a bokát fixált helyzetben.
 • Meglévő neurológiai problémákkal és cukorbetegséggel küzdő emberek számára szintén nem alkalmasak. A lábsérülés a cukorbetegek egyik fő kockázata.
 • A barefoot/mezítlábas cipő természetes környezetbe (park, rét, erdei ösvények, strand) alkalmas. Hosszú ideig mezítlábas cipőben járni aszfalton, betonon és járdán kényelmetlen. Ezenkívül a mezítláb járásra való gyors átállás az Achilles-ín gyengülésével járhat, ami felerősíti a sarokproblémákat – különösen, ha többször is sík, kemény felületen jár.
 • A legtöbb barefoot/mezítlábas lábbeli kínálatot a tavasztól őszig tartó szezonra tervezték.

Hogyan jár? A gyors teszt feltárja a járási hiányosságokat

A hosszú távú fájdalom lehet az első jele az esetleges járás- és lépéshibáknak, de nem feltétlenül az alsó lábszárra kell korlátozódnia. Fájdalom jelentkezhet a csípőben, a hátban, a nyakban és a fejben is. A leggyakoribb ok a súlypont áthelyeződése járás közben a sarkakra. A test teljes súlyának cipelése nem a fő feladatuk! A boltozatnak és a lábujjaknak a „rugókhoz“ hasonló elven kell működniük, így biztosítva a folyamatos és gyors járást.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy kizárólag a sarkunkon járunk?

Álljon mezítláb egy sima, szőnyegmentes padlóra. Dugja be a fülét az ujjaival, és tegyen néhány lépést normális járással. Ha minden egyes lépésnél morajlást hall „magában“, tudja, hogy ez egy remegés, amely a sarkából indulva az egész testében végigvonul.

Most próbálja meg ugyanazt az útvonalat puha léptekkel végigjárni a talp elülső részén. Egyenesítse ki a hátát, nyomja kissé össze a lapockáit, és tartsa egyenesen a fejét (ne hajoljon le). A dobbanásnak halk suttogássá kell válnia. A tartórendszeren keresztül nem adnak át erős rázkódásokat! Így ilyen járást például a jó minőségű barefoot/mezítlábas cipő segítségével megtanulhat!

Hogy van Ön ezzel?

A barefoot/mezítlábas cipők alapvető és elengedhetetlen jellemzői

Tegyük fel, hogy a mezítlábas cipő előnyei elnyerték tetszését. Itt jön a választás gyakorlati oldala és a mezítlábas cipők alapvető jellemzői. Milyen jellemzőknek kell megfelelniük?

 • A barefoot/mezítlábas cipők talpa nem lehet vastagabb 6 mm-nél: A mezítlábas cipők talpa puha és rugalmas, körülbelül 2-6 mm vastag. Feladata a tökéletes, de megfelelően védett érintkezés biztosítása a felülettel. Nem szabad keménynek lennie, különben a lábizmok nem fognak optimálisan részt venni a járásban.
 • A cipő talpa nulla eséssel rendelkezik: Ez azt jelenti, hogy a teljes felülete azonos magasságban van. A mezítlábas cipők talpa egyenes, ami a hagyományos cipőkre nem jellemző, azok sarka kissé megemelkedik.
 • Elülső részen szélesek és rendkívül kényelmesek: A mezítlábas cipőben a lábujjaknak képesnek kell lenniük dolgozni és teljes mértékben részt venni a járásban. Ez csak olyan szabású cipőben lehetséges, amely teljes mértékben respektálja a lábujjak szélességét, és támogatja az oldalirányú mozgását járás közben.
 • Nem rendelkeznek formázott boltívvel vagy saroktámasszal: Az ortopéd cipőkkel ellentétben a mezítlábas cipőkből hiányzik a formázott boltív és a sarokpárnázás.
 • Hosszirányú és keresztirányú rugalmasságban is kiemelkednek: A mezítlábas cipő félbehajlítható, csavarható spirálszerűen, és csigaházzá alakítható. Ezt a vékony, rugalmas talp, a precíz ragasztás/varrás és a minőségi anyagok használata teszi lehetővé.
 • Könnyűek: Mezítlábas cipőben érzi a lábujjait. Nem kemények, könnyű szintetikus és természetes anyagokat használnak, amelyek nagyobb kopásállósággal rendelkeznek. Mivel a mezítláb járást hivatottak szimulálni, súlyuk minimális.

barefoot cipő

A barefoot/mezítlábas cipők típusai

A mezítlábas lábbelik kínálata egyre változatosabbá vált, és ma már a sportos-kültéri modellek és az elegánsabbak közül is választhat. A barefoot/mezítlábas félcipők és a barefoot/mezítlábas tornacipők a legnépszerűbbek, és tavasztól őszig használhatja ezeket. Könnyű nyári viselethez tökéletesek a barefoot/mezítlábas szandálok és a barefoot/mezítlábas balerinák.

Ha a járás e természetes módjának kedvelője, talál barefoot/mezítlábas bokacsizmát is. Ez a szabás, amely részben fixálja a bokát, különösen népszerű a kisgyermekek körében.

Hogyan kell megfelelően megmérni a láb méretét?

Csak papírra, ceruzára és vonalzóra vagy mérőszalagra lesz szüksége.

 • Álljon mezítláb, egyik lábával a papírra, és helyezze a súlyát a lábára (ekkor a talp teljes méretében van). Ne üljön vagy hajoljon oldalra.
 • Fogjon egy ceruzát, és rajzolja körbe a talpát.
 • Egy vonalzóval mérje meg a két egymástól legtávolabbi pontot – vagyis a talp teljes hosszát. Ez általában a sarok közepe és a nagylábujj vége közötti távolság.
 • Ugyanakkor mérje meg a lábujjak szélességét – ezt a lábujjízületeknél tegye.
 • Végezze el ezt a kontúrozást és mérést a másik talp esetében is. A talpak hossza közötti különbség átlagosan 5 mm. A megfelelő méret kiválasztásakor a „nagyobb“ talphoz igazodjon.

Ezután következik az úgynevezett többlet hozzáadása. A többlet a cipőben lévő szabad teret jelenti, ami elengedhetetlen a kényelmes mezítláb járáshoz. Ezt hozzáadjuk a talp mért hosszához és szélességéhez.

 • Felnőttek esetében ajánlott 5-12 mm-t hozzáadni a hosszhoz és 2-5 mm-t a szélességhez.
 • Gyermekek esetében a hosszhoz 10-12 mm-t, a szélességhez pedig 2-5 mm-t adjunk hozzá.
Így elég pontos paramétereket kaphat a leendő mezítlábas cipőjére vonatkozóan. Különösen akkor, ha online tervezi a vásárlást, és a cipőt nem lehet előzetesen felpróbálni. A jó hír az, hogy a jó hírű gyártók pontosan leírják a mérési eljárásokat, a lehetséges eltéréseket és a részletes mérettáblázatokat a honlapjukon. Csak meg kell találnia a méretét a lemért értékek szerint…

Hogyan válasszon mezítlábas gyermekcipőt?

A mezítlábas cipő a gyermekeknél kissé ellentmondásos téma, és elég nehéz eligazodni a különböző ajánlások között.

Ha úgy gondolja, hogy gyermeke legelső cipője mezítlábas stílusú lesz, ezt a döntést először a gyermekorvossal konzultálja. Az első lépések bizonytalanok, és a kisgyermeknek szüksége van a bokája körüli izmok és inak megerősítéséhez szükséges támogatásra. Ebben az esetben egy jó minőségű, szilárd talppal és a lábak helyes helyzetének fixálásával ellátott gyermek bokacipő biztosan jobban fog szolgálni.

Ugyanúgy, az otthoni környezetben is megfelelő stimulációban kell részesülniük. A sima padlón való mezítláb járás nem okoz semmilyen stimulációt, és negatív hatással van a láb anatómiájára.

Ha mezítláb járás vagy barefoot, akkor olyan környezetben, amelyen a gyerekek kis lábai dolgoznak és tanulnak. Homok, fű, kis kerek kavicsok, magas bolyhos szőnyegek kiválóak. A mezítlábas gyermekcipőben elmehet a kicsivel például a parkba vagy egy biztonságos játszótérre. Ha hosszabb sétát tervez járdán és betonon (azaz sima, kemény felületen), a barefoot/mezítlábas cipő hosszabb ideig viselve többet árthat, mint használ.

VIDEO

Barefoot / mezítlábas cipők ára

A mezítlábas cipők ára magasabb. A felhasznált anyagok minősége, a cipő készítésének módja, tartóssága és a márkanév is tükröződik bennük. A jó hír az, hogy a legtöbb márkás barefoot/mezítlábas cipő elég jó minőségű ahhoz, hogy a mezítláb járás előnyeit közvetítse Önnek. Óvakodjon azonban az olcsó utánzatoktól, amelyek előnyei megkérdőjelezhetők.

Barefoot / mezítlábas cipők 21000 forintig

A 21000 forintig terjedő árban a választék nem kielégítő. Többnyire az előző szezonból származó kiárusított modelleket talál, ahol számolnia kell azzal, hogy a méretében már nem biztos, hogy kaphatóak. Ezen az áron azonban mindenképpen lehet jó minőségű zoknicipőt vásárolni (például a Skinners márkától), amelyet a mezítláb járás nagy rajongói számára terveztek minimalista kivitelben.

Barefoot / mezítlábas cipők 21000 és 42000 forint között

A második árkategória már a legkelendőbb mezítlábas cipőket kínálja, különösen a tavaszi-nyári szabásban – mint például a könnyű tornacipők, balerinák, szandálok és félcipők. Alkalmasak hétköznapi viselethez, egyszerű természeti sétákhoz és szabadtéri tevékenységekhez. Felhívjuk figyelmét a népszerű márkák Vivobarefoot, Be Lenka, Merrell kínálatára, amelyek lenyűgözik változatosságukkal.

Barefoot / mezítlábas cipők 42000 forinttól

Ha Ön az igényes felhasználók közé tartozik, akkor a 42000 forintnál magasabb áron kapható mezítlábas cipők előnyei és tulajdonságai vonzzák. Az árral együtt nő a tartósságuk és az igényes outdoor/kültéri használat lehetősége. Gyalogosok és futók számára intenzív használatra is alkalmasak. Az év hidegebb időszakára tervezett modelleket is talál itt.

A legjobb barefoot / mezítlábas cipő márkák

 • Be Lenka – Népszerű mezítlábas cipők a szlovák Be Lenka márkától nőknek, férfiaknak és gyerekeknek. Többféle stílusban és színben. Elégedett recenziók, magas eladások.
 • Merrell – Az amerikai Merrell outdoor márka minőségi mezítlábas cipőkkel rendelkezik, amelyek alkalmasak intenzív és sportos használatra.
 • Vibram Fivefingers – Az egyedi ujjas cipők több sportágban is kiválóan használhatók. Alkalmas ösvényfutáshoz, túrázáshoz és más szabadtéri tevékenységekhez.
 • Skinners – A Skinners cseh márkájú zoknicipők, egészen különleges termékek. A mezítláb járás kellemes érzését nyújtják, ugyanakkor védelmet nyújtanak a fájdalom ellen.
 • Vivobarefoot – Az egyik legnépszerűbb mezítlábas cipők, amelyet a mezítláb járás szerelmesei sem hagyhatnak ki. A márka alapítója a hagyományos párnázott lábbelikkel kapcsolatos negatív tapasztalatait a magasan értékelt mezítlábas cipők extra széles választékára cserélte.