Egészség

A legjobb szónikus fogkefék (recenziók és teszt) 2024

fogkefeA legjobb szónikus fogkefék üdvözlendő hatékonyságot, kíméletességet és hozzáférést biztosítanak még a nehezen hozzáférhető területekhez is. Ha elektromos fogkefe beszerzésén gondolkodik szónikus technológiával, ne hagyja ki a következő rangsort. Van néhány nagyon jól értékelt modell – a megfizethetőbbektől a prémium felszereltségűekig.

Hogyan válasszon szónikus fogkefét? Mely paraméterekre és tulajdonságokra/jellemzőkre érdemes leginkább odafigyelni? Az alábbi választási útmutatóban kifejezetten a szónikus fogkefékkel és azok fogtisztítási módjával foglalkozunk. Nem fognak hiányozni az előnyei és hátrányai ennek a megoldásnak, valamint a rövid összehasonlítások sem a hagyományos és a forgó fogkefékkel. Az elektromos fogkefék választéka évről évre gazdagodik, ezért jó, ha van egy alapvető áttekintése a szónikus fogkefe kategóriában rejlő lehetőségekről. Ha figyelemmel kíséri az eladásokat és a termékértékeléseket, és mások véleményét is figyelembe veszi a választás során, akkor a rendelkezésre álló szónikus fogkefe tesztekre és recenziókra is összpontosítson. Ezekben értékes benyomásokat talál a valós használatról és a tisztítás hatékonyságáról.

A legjobb szónikus fogkefék (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Philips Sonicare 9000 DiamondClean
+ nem irritálja az érzékeny fogakat és fogínyt
+ segít megőrizni a fogak fokozottabb természetes fehérségét
⭐ 100 %95000 Ft Alacsony ár
2.Philips Sonicare 4300
+ segít a fogak közötti részek alapos tisztításában
+ biztonságosan használható az érzékeny fogakon is
⭐ 98 %36000 Ft Alacsony ár
3.Oclean X Pro
+ 3 üzemmód (Clean, White, Massage) és 32 tisztítási intenzitás
+ nyomásérzékelő technológia
⭐ 98 %31500 Ft Alacsony ár
4.TrueLife SonicBrush Compact Duo
+ segít a nehezen elérhető, fogak közötti részek tisztításában is
+ 4 tisztítási mód, 70 000 rezgés percenként, automatikus 2 perces időzítő
⭐ 96 %30000 Ft Alacsony ár
5.Xiaomi Electric Toothbrush T700
+ A fogkefefej finom sörtéi a nehezen elérhető helyekről is eltávolítják a szennyeződéseket
+ Vízhatlan nyél csúszásmentes felülettel
⭐ 94 %22000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon szónikus fogkefét?

A fogtisztítás/fogmosás minőségét számos tényező befolyásolja. A legfontosabbak közé tartozik a fogkefe típusa, a fogkrém típusa, a technika, a pontosság és a tisztítási idő. Az elektromos fogkefék még nagyobb pontosságot és hatékonyságot hoztak a fogápolásba. Az elégedett felhasználók dicsérik az ezekkel elért eredményeket. Ez nem egy új innováció, ami kétségbe vonható. Az új elektromos fogkefék minden egyes generációjával technológiai fejlesztések jönnek a magas színvonalú otthoni fogmosás elérése érdekében. Milyenek az elektromos szónikus fogkefék és milyen előnyeik vannak?

Klasszikus vs. elektromos fogkefék

Jobb a klasszikus kézi fogkefe, vagy érdemes elektromos modellre váltani? A legtöbbünk már kisgyermekkora óta ismerik a klasszikus fogkefét. Ha a megfelelő fogkefét egy jó minőségű fogkrémmel együtt használjuk, nagyon jó tisztítási eredményeket érhetünk el ezzel a fogkefe típussal is. Ez azonban több időbe és a helyes fogmosási technika elsajátításába kerül. Az alap fogkefén kívül érdemes egy egysörtés fogkefét és fogselymet is kéznél tartani a nehezen hozzáférhető területek precízebb tisztításához. Ha a fogkefe nyomása túl nagy, fennáll a zománc sérülésének és az íny irritációjának a veszélye, ha pedig túl gyenge a fogmosás, fennáll a lepedék, a fogszuvasodás vagy az ínygyulladás kialakulásának a kockázata.

Az elektromos fogkefe átveszi a munka nagy részét. Ez a legnagyobb előnye. A hagyományos fogkeféhez képest többszörös sebességgel forog, oszcillál vagy rezeg. Finom sörtéivel, nyál- és paszta-buborékokat keltve, a nehezebben elérhető helyeket is képes megtisztítani. A jó minőségű elektromos fogkefék praktikus időzítővel és nyomásérzékelővel rendelkeznek, amely azonnal jelzi, ha túl nagy nyomást gyakorol a fogakra. Többféle tisztítási mód közül választhat – a mindennapos üzemmódtól a precíziós polírozó üzemmódig. Ha a fogmosás modern kényelmét keresi, az elektromos fogkefe előnyei miatt vonzó lehet az Ön számára.

Elektromos fogkefék típusai – alapvető áttekintés

Mielőtt rátérnénk a szónikus fogkefékre, nem árt röviden megismerkedni az elektromos fogkefék elérhető típusaival, hogy kiválaszthassa az igényeinek leginkább megfelelő megoldást.

A szónikus vagy a forgó fogkefe a jobb? Erre a kérdésre a foghigiéniai szakértők eltérő válaszokat adnak, így a végső véleményt Önre bízzuk. A jó hír azonban az, hogy mindkét fő kategóriában találhat minőségi képviselőket, amelyek nagy hatékonysággal végzik munkájukat a szennyeződések ellen, ugyanakkor a fogakhoz való kíméletességet is szem előtt tartva.

Forgó és oszcilláló-forgó fogkefe

A forgó és forgó-oszcilláló fogkefét a jellemzően kerek fejéről ismerheti fel. Ahogy a neve is sugallja, félkörökben, oldalirányú forgással tisztítja a fogakat és távolítja el a lepedéket (a legújabb modellek pedig oszcillációval egészítik ki a funkciót). A kefefej közvetlenül a fogra van helyezve, ahol elvégzi a munkát, és nincs szükség a kefe egyéb mozgatására a fogon. A fej fokozatosan, fogról fogra halad át a fogakon.

A forgó/rotációs fogkefék választéka széles – az olcsóktól a prémium kategóriás modellekig. Lehetőleg olyan fogkeféhez nyúljon, amely nyomásérzékelővel van ellátva, mivel a sörték forgása irritálhatja az ínyt, vagy erősebb nyomás esetén károsíthatja a zománcot. Emiatt a forgó fogkefék kevésbé alkalmasak az érzékeny ínnyel és gyengült fogzománccal rendelkező emberek számára.

Szónikus fogkefe

Hogyan működik a szónikus fogkefe? A szónikus fogkefék a szónikus technológia elvén működnek. A fej sörtéi magas frekvencián rezegnek, felkavarva a szájban lévő folyadékokat, így hatékonyan lebontva a lepedéket és megszabadítva a fogakat a szennyeződésektől. Még a nehezen hozzáférhető helyekről is képesek kimosni a szennyeződéseket, közvetlen érintkezés nélkül is. A szónikus fogkefe feje nem kerek, hanem hosszúkás alakú, amely feltűnően hasonlít a klasszikus kézi fogkefékhez.

A szónikus fogkefék egyre népszerűbbek, és általában úgy tartják, hogy kíméletesebbek a fogakhoz és az ínyhez, mivel még közvetlen érintkezés sem feltétlenül szükséges. Megfelelő használat esetén nem fejtenek ki túlzott nyomást, tehát azok számára is alkalmas, akiknek érzékeny az ínyük és szabadon álló fognyakkal rendelkeznek. További bónusz a hosszú akkumulátor-üzemidő, mivel maga a rezgés kevésbé energiaigényes, mint a sörték oldalirányú forgása.

fogkefe

Ki használhat szónikus fogkefét?

A szónikus fogkefe az emberek széles csoportja számára alkalmas. Olyan felnőttek állandó fogazatának tisztítására való, akiknek nincsenek jelentős problémáik/ szövődményeik. Számos modell esetében választható a tisztítási mód és az intenzitás beállítható, így a szónikus fogkefét akkor is alkalmazhatja, ha fogai vagy ínye érzékeny.

A rögzített fogszabályzóval rendelkezők is szívesen használják a szónikus fogkefét. A fogszabályzóval ellátott fogak szónikus fogkefével történő ápolását a speciális cserélhető fejek teszik egyszerűbbé. Léteznek gyerekeknek szánt szónikus fogkefék is, amelyek fogkefefej méret és tisztítási intenzitás szerint testre szabhatók, és mobiltelefonnal vagy táblagéppel párosítva egy vonzóan kialakított alkalmazás vagy videós útmutató segítségével motiválják a gyerekeket a fogmosásra.

A szónikus fogkefék paraméterei és funkciói

Ha megnézi a szónikus fogkefék kínálatát, számos számszerű/numerikus paraméterrel és érdekes funkcióval vagy technológiával találkozik.

Mozgás frekvenciája

A mozgás frekvenciája azt mondja meg, hogy a fej sörtéi egy perc alatt hány mozdulatot/rezgést végeznek. A szónikus fogkefék esetében ezek megdöbbentő számok. Már az olcsó szónikus fogkefék is 15 000 mozdulatot végeznek percenként, a magasabb árcédulával rendelkező modellek akár több mint négyszeres frekvenciával büszkélkedhetnek.

Ez a „sebesség“ lehet fix (változatlan) vagy változó, a tisztítási módtól vagy az intenzitás beállításától függően. Ha még nem használt szónikus fogkefét, válasszon olyan modellt, ahol a mozgás frekvenciája az Ön igényeihez vagy az aktuális érzéséhez igazítható.

Tápellátás / Töltés

A szónikus fogkefék is „megragadják“ a vezeték nélküli függetlenség és a tápellátás egyszerűségének hullámát. Ez azt jelenti, hogy elemmel/akkumulátorral működnek – vagy ceruzaelemmel, vagy beépített újratölthető akkumulátorral. Az akkumulátoros működésű fogkefék teszik ki a kínálat nagy részét. Bár drágábbak, ezt korszerűséggel, egyszerű használhatósággal és viszonylag hosszú töltésenkénti akkumulátor-üzemidővel kompenzálják. Napi kétszeri 2 perces normál használat mellett egy átlagos szónikus fogkefe akár 14 napig is kitart egy feltöltéssel, így egy teljesen feltöltött fogkefével akár egy nyári nyaralásra is elmehet. A töltés önmagában csak néhány órát vesz igénybe.

Ezt a fajta fogkefét egy állványban tárolják, amelyet általában vezeték nélküli töltőállomásként alakítanak ki. A fogkefe így minden egyes alkalommal feltölti energiáját, amikor a helyére teszi, és az akkumulátor csökkenő kapacitásának jelzése csak ritka esetben jelenik meg.

Ergonómia és súly

Első pillantásra nyilvánvaló, hogy a szónikus kefék valamivel szélesebbek és nehezebbek, mint a hagyományos kézi fogkefék. Ezért több mint megfelelő, azaz információ, hogy a szónikus fogkefe vékony, könnyű és finomhangolt ergonómiával rendelkezik. A termékleírásokból az egyes modellek ilyeneknek tűnhetnek, de a szónikus fogkefék felhasználói véleményéből még többet megtudhat.

További plusz pont a szépen megmunkált fogantyú, amelybe a rezgések nem terjednek, és nem feltűnő csúszásmentes kivitellel rendelkezik, ami nem von le az eleganciájából.

Funkciók és fejlesztések

 • Tisztítási módok – A minőségi szónikus fogkefék az alapmódon kívül további módokkal rendelkeznek, például polírozáshoz, mélytisztításhoz, folteltávolításhoz vagy ínymasszázshoz.
 • Választható intenzitás – Ha még csak most kezdi a fogmosást a szónikus technológiával, válasszon olyan modellt, amelynél többféle tisztítási intenzitás közül választhat. Így a tisztítási teljesítményt az alacsony és a magasabb szintek között szabályozhatja – a tapasztalatoktól, a fogak érzetétől vagy az Ön igényeitől függően.
 • Nyomásérzékelő – A szónikus fogkefék hasznos és keresett funkciója. Segítségével nem fog túlzott nyomást gyakorolni a fogaira. Ha nagyobb nyomást gyakorol, a fogkefe csökkenti a tisztítási teljesítményt, rövid időre leállítja a működést, vagy hangjelzéssel figyelmeztet.
 • Időzítő – Az időzítőnek köszönhetően 2 percet tölthet a fogai tisztításával anélkül, hogy az órájára nézne. Egyes időzítők támogatják a fogak 4 kvadránsra való felosztását – 30 másodperc a bal felső, a jobb felső, a bal alsó és a jobb alsó kvadránsra.
 • Bluetooth technológia – Szeretné nyomon követni az Ön vagy gyermekei fogmosási statisztikáit? Akkor jól jön egy Bluetooth technológiával ellátott szónikus fogkefe. Az adatokat elküldi az okostelefonjára vagy a táblagépére telepített alkalmazásnak. Az attraktív alkalmazások népszerűek a gyerekek körében, ami növeli annak az esélyét, hogy csalás nélkül mossanak fogat.
 • LED akkumulátorjelző – Figyelmezteti Önt, ha az akkumulátor lemerülőben van.
 • Fejcsere jelző – Egyes szónikus fogkefék számolják a fogmosási ciklusok számát, és ez alapján fejcserét javasolhatnak. Vizuálisan is megállapíthatja, mikor kell kicserélni a fejet – ha a sörték elhasználódtak/minőségük romlott vagy a színük kifakult.
 • Szónikus fogkefe felszerelések – Ezek közé tartozhat cserefej, töltőállomás és utazótok. A fejek UV sterilizátora szintén vonzó a felhasználók számára.

Mire kell még figyelni szónikus fogkefe vásárlásakor?

Általánosságban elmondható, hogy egy neves gyártótól származó, jobban felszerelt szónikus fogkefe magasabb árcédulával rendelkezik. Több beállítási lehetőséggel rendelkezik, és nagyobb kényelmet biztosít a fogak és az íny ápolása során.

A választáskor figyelje a cserefejek elérhetőségét és árát is. Rendszeres napi használat mellett nem fogja tudni elkerülni, hogy körülbelül 3 havonta egyszer lecserélje. Az élettartama végére érő fej tisztítóhatása csökken.

Egy másik nem elhanyagolható tulajdonság a szónikus fogkefe vízállósága. Úgy vannak kialakítva, hogy a fogmosás során a vízzel való standard érintkezés nem károsítja ezeket. A zuhany alatt folyó vízsugárnak való kitettséget vagy a vízbe merítést azonban nem minden modell bírja. A vízálló kialakítások az IPX7 védelemmel ellátottak.

Szónikus fogkefék ára

Milyen áron kapható egy jó minőségű szónikus elektromos fogkefe? A gyorsabb tájékozódás érdekében az alábbi három kategóriába soroltuk az elérhető választékot.

Elektromos szónikus fogkefék 21000 forintig

Már ezen az áron is számos népszerű modellt talál, amelyek felszereltsége az árának megfelelő. A legolcsóbb szónikus fogkefék általában ceruzaelemmel működnek, és nem rendelkeznek beállítási lehetőségekkel, applikációs csatlakozással vagy nyomásérzékelővel. A gyerekeknek tervezett szónikus fogkefék széles választékát találja itt, amihez méretük, fogantyújuk kialakítása, színviláguk és gyermekmotívumaik illeszkednek. Körülbelül 10500 forinttól kezdve van olyan választék, amely a felnőtteknek is tetszeni fog.

Elektromos szónikus fogkefék 21000 és 42000 forint között

A kategória, amelyet a neves gyártók jelenlegi legkelendőbb szónikus fogkeféi képviselnek, ár/teljesítmény és ár/felszereltség arányával is lenyűgöz. Jó választás esetén megbízható fogkefét kap, amely több éven át szolgálja Önt. Az üzemmódok vagy a tisztítási intenzitás választéka gazdagabb. Több modell rendelkezik időzítővel, nyomásérzékelővel és Bluetooth funkcióval a fogtisztítással kapcsolatos adatok küldéséhez.

Elektromos szónikus fogkefék 42000 forinttól

Ezek prémium kategóriás szónikus fogkefék, amelyek még az igényes felhasználókat is meggyőzik. Előnyeik közé tartozik a gazdag funkcionális felszereltség, valamint a tartozékok széles választéka (beleértve például a különböző formájú és rendeltetésű fejeket, UV sterilizálót, …), a minőségi kivitelezés a tisztítási teljesítményre, a használat során való tartósságra és az ergonómiára helyezett hangsúlyt. Keresett tulajdonság az IPX7 szabvány szerinti vízállóság. Időtlen dizájn.

A legjobb szónikus fogkefe márkák

Szeret a legjobbak közül választani? Az alábbi listában megtalálja azokat a márkákat, amelyek a fogyasztók körében népszerű szónikus fogkefékkel rendelkeznek.

 • Philips – A Philips szónikus fogkefék a legkelendőbb fogkeféknek mondhatók, ha a rendelkezésre álló eladási listákat nézzük. Különböző árú modellek széles választéka, elégedett vélemények, minőségi kivitelezés.
 • TrueLife – A TrueLife márka szintén több sikeres és népszerű modellt tudhat magáénak. Különösen az UV sterilizátorral ellátott szónikus fogkefék kedveltek. A nagyon jó vélemények arra engednek következtetni, hogy az alacsonyabb ár ellenére sok mindent nyújtanak és meggyőzőek.
 • Oral B – A jól ismert Oral B márka tartja a fő aduászokat az oszcilláló-rotációs fogkefe kategóriában, ahol a kínálat lényegesen gazdagabb. A szónikus fogkefék nagyon jó felszereltségükkel és kedvező árukkal nyűgöznek le.
 • Curaprox – A Curaprox márka az átfogó/komplex fogápolásra összpontosít. Portfóliójában a népszerű Curaprox kézi fogkefék mellett számos kiváló felszereltséggel rendelkező hidroszónikus modellt is talál.
 • Dr. Mayer – A Dr. Mayer szónikus fogkefék fokozott fogápolással, csendes működéssel és 5 tisztítási móddal rendelkeznek.
 • Oclean – Az Oclean szónikus fogkefék jó árral és gazdag funkcionális felszereltséggel hívják fel magukra a figyelmet. Egyes modellek esetében 30 tisztítási intenzitási szint, 4 üzemmód és 20 előre beállított foghigiéniai terv közül választhat.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Philips Sonicare 9000 DiamondClean
+ nem irritálja az érzékeny fogakat és fogínyt
+ segít megőrizni a fogak fokozottabb természetes fehérségét
⭐ 100 %95000 Ft Alacsony ár
2.Philips Sonicare 4300
+ segít a fogak közötti részek alapos tisztításában
+ biztonságosan használható az érzékeny fogakon is
⭐ 98 %36000 Ft Alacsony ár
3.Oclean X Pro
+ 3 üzemmód (Clean, White, Massage) és 32 tisztítási intenzitás
+ nyomásérzékelő technológia
⭐ 98 %31500 Ft Alacsony ár
4.TrueLife SonicBrush Compact Duo
+ segít a nehezen elérhető, fogak közötti részek tisztításában is
+ 4 tisztítási mód, 70 000 rezgés percenként, automatikus 2 perces időzítő
⭐ 96 %30000 Ft Alacsony ár
5.Xiaomi Electric Toothbrush T700
+ A fogkefefej finom sörtéi a nehezen elérhető helyekről is eltávolítják a szennyeződéseket
+ Vízhatlan nyél csúszásmentes felülettel
⭐ 94 %22000 Ft Alacsony ár