Egészség

A legjobb kontaktlencsék – recenziók és teszt 2024

legjobb kontaktlencsék Bár a szemüveg a modern kiegészítők közé tartozik, de jól jön, ha legalább egyszer-egyszer, nincs semmi az orrunkon. Különösen akkor, ha a dioptriás szemüvegről vagy más szemhibát javító szemüvegről van szó. Majdnem mindenki, aki „kötelezően“ szemüveget visel, eljátszott már a gondolattal, hogy kontaktlencsékkel helyettesítse azt.

A szemüvegek néha korlátoznak minket a sportoláskor, nyaraláskor, vagy például az esküvőnk napján, amikor másnak és kivételesnek akarjuk magunkat érezni.

Függetlenül attól, hogy ezek miatt szánja rá magát, vagy rendszeres használó, készítettünk Önöknek egy érdekes cikket, amelyben 7 tippet tud meg a legjobb kontaktlencsékről, és megtanulja a kontaktlencsék kiválasztásának alapvető szabályait, ami fontos azok megvásárlásakor, és hogyan vigyázzon rájuk, valamint miként ismeri fel a jó e-shopot, amely minőségi kontaktlencséket kínál. Egyszerűen – nézzük meg érthetően, élesben és minden fontos részletével együtt.

A minőségi kontaktlencsék áttekintésébe a fogyasztók által kedvelt és nagyon jól értékesített termékeket választottunk. Ezek a kontaktlencsék kíméletesek a szemhez, jó optikai tulajdonságokkal rendelkeznek, és nem okoznak egészségügyi problémákat.

Hogyan válassza ki a fontos paramétereket (dioptriát, átmérőt, görbületet,…), ne hagyja a véletlenre vagy saját megítélésére az aktuális szemüveg szerint. Mindig konzultáljon szakértőkkel – szemész szakorvossal, optometristával , kontaktológgal, akik a mérések alapján ajánlanak Önnek kontaktlencsét pontosan a látáshibájához megfelelőt.

A legjobb kontaktlencsék a teszt és a vélemények alapján

Hogyan válassza ki helyesen a kontaktlencsét?

Egy fontos információ, ami mindjárt az elején tisztázandó – a kontaktlencse kiválasztása a gazdag kínálatból ne legyen véletlenszerű, például csak egy barát ajánlása alapján. Előzetesen konzultáljon egy szemorvossal, aki hitelesített orvostechnikai eszközök segítségével megvizsgálja a szemét, leméri az eltéréseket, és meghatározza azokat a fontos értékeket, amelyekkel korrigálhatja a szemhibáját.

Ha szemüveget visel és ismeri a dioptriáját vagy cilinderét az orvosi leletből, ez nem jelenti azt, hogy a hasonló paraméterrel rendelkező lencsék garantálják a látásélességet és a védelmet. A kontaktlencse megközelítőleg 1,2-1,5 cm-rel közelebb van a fókuszhoz, így a rövidlátás, a távollátás vagy az asztigmatizmus mért korrekciói eltérőek lehetnek.

A kontaktlencsék a gyógyászati segédeszközök közé tartoznak. A látást optimális körülmények között javítania kell, meg kell védenie és fenntartania a szem biológiai tulajdonságait. Ha azt kérdezi, hogyan lehetséges, hogy nem márkás lencséket is értékesítenek néhány kiskereskedelmi láncok, a válasz ugyanaz, mint a „dioptriás“ szemüveg vásárlása 1500 forintért. Hosszú távú használat esetén az egyik legértékesebb érzékelését kockáztatja – a látását.

Éppen ezért mutattuk be az értékelésünk első felében a minőségi certifikált kontaktlencséket a világszínvonalú gyártóktól, melyeket a szem specialisták ajánlanak. Ezek lehetnek szemészek, optometristák vagy kontaktológok. Ha a mérési eredményt a kezében tartja, akkor kezdheti a kontaktlencsék kiválasztását.

Mielőtt megvásárolná új (vagy első) kontaktlencséjét, tegye fel magának az alapvető kérdéseket:

 • Milyen gyakran és milyen alkalmakkor szeretné használni a kontaktlencséket?
 • Minden nap tud az ápolására ráfordítani néhány perc időt?
 • Ismeri a gyakran használt anyagok közötti különbségeket?
 • Érzékeny a szeme, allergiás vagy száraz szem szindrómával küzd?

Kontaktlencsék célja

szem A kontaktlencséket leggyakrabban a látáskorrekcióhoz és a látásélesség javításához használják. Vannak azonban színes kontaktlencsék is, amelyek megváltoztatják az írisz színét. Vagy megváltoztatja a kék szemet barnára, vagy egy teljesen más „parti dimenziót“ ad nekik.

Ha már nem akar szemüveget viselni, és a kontaktlencsékkel szeretné a látását élesíteni, akkor ismernie kell az optikai paramétereket, amelyek leírják az Ön látás korrekciójának szükségességét és a szemei pontos méretét.

Milyen típusú látáskorrekcióra alkalmazható kontaktlencse?

A kontaktlencsék a létrehozásuk óta hosszú utat tettek meg, és ma már szinte gyakorlatilag nincs olyan szemhiba, amelyet nem tudnának korrigálni a szemész specialista által végzett szakmai mérések után. Ezek közé tartozik a távollátás, rövidlátás, asztigmatizmus, presbyopia, kombinált szemhibák, valamint kancsalság / strabismus.

Kontaktlencse anyaga

A kiváló minőségű kontaktlencse lágy, puha és hajlékony, mégis rugalmas, ellenálló és tartós. A legfontosabb, hogy figyelemmel kell kísérni a víztartalmat, amely a kontaktlencsét nedvesíti és garantálja a viselés kényelmét és az oxigénáteresztő képességet, ami fontos a szem szaruhártyájához.

A szem szaruhártyájának ugyanis szüksége van az oxigénre a levegőből. Ha ezt az utat egy nem légáteresztő kontaktlencse akadályozza, idővel a szem vaszkularizációja következik be. Az oxigén eléréséhez a szaruhártya a vérből használ oxigént, és a véredények elkezdenek növekedni a szem szaruhártyájában, amelyek jelenléte súlyos egészségügyi szövődményekhez vezethet.

Hidrogél kontaktlencsék – régebbi, klasszikus típusú lencsék, amelyek a hidrogél hidrofil tulajdonságát használják. A hidrogél vonzza a vizet, és a lencse megfelelő nedvességtartalmú, tehát a szemben való elhelyezkedése kényelmes. Ugyanakkor a szaruhártya oxigén hordozója is a víz és így az oxigén mennyisége korlátozott. Tehát az oxigén áteresztőképesség ebben az esetben alacsonyabb. A lencséket nem ajánlott folyamatosan viselni, különben a szem vaszkularizációja, a szúró, égető érzés, a száraz szem szindróma kialakulásának kockázata áll fenn.

(Oxigénáteresztő képesség 20-50 Dk / t, víztartalom 55-75%)

Szilikon-hidrogél kontaktlencsék – az előző típusú lencsék modern javított változata. A hidrogel vonzza a vizet, de a szilikon hidrofób és víztaszító. A szilikonnak köszönhetően a lencsében miniatűr csatornák keletkeznek, amelyek jelentősen növelik a szaruhártya oxigénáteresztő képességét (legalább 5-ször jobb oxigénáteresztő képesség, mint a hidrogél lencsék esetében). Egészen a közelmúltig a víztartalmuk alacsonyabb volt, és nedvesítő oldatokat és lubrikánsokat kellett beszereznie a szilikon-hidrogél lencsékhez. Az ilyen típusú kontaktlencsék legújabb generációja szilikon monomereket tartalmaz, amelyek a vizet annyira nem taszítják, és a víztartalma, amelyet a hidrogél vonz, nagyon jó értékkel rendelkezik.

(Oxigénáteresztő képesség 100-175 Dk / t, víztartalom 25-50%)

Egy pár kontaktlencse viselésének időtartama

Attól függően, hogy a kontaktlencsét milyen rendszerességgel / periódusban fogja használni a következő fajtákra oszthatók:

 • Egynapos kontaktlencsék – alkalmi használatra ajánlott (sportesemény, ünnepi rendezvény, megjelenés változtatása). Reggel behelyezi őket, esti órákban mennek a kosárba. Mindig egy új steril párat helyezzen a szemébe, és nem kell tisztítani és tárolni őket. A hátránya a csomag magasabb ára.
 • Két hetes kontaktlencsék – egy pár 14 napig viselhető naponta (este megtisztítva tegye őket a tartóba). Ha folyamatos használatra is alkalmasak, akkor 7 napig és 6 éjszaka folyamatosan viselheti – az orvos egyetértésével. Ezek átlagosan árkategóriába sorolhatók, és mivel nincsenek a szemben hosszú ideig, a fehérje-lerakódások képződése alacsonyabb.
 • Havi kontaktlencsék – ideális körülmények között egy pár 30 napig használható. Mindenkinek ajánlott, akik napközben a szemüveget kontaktlencsékkel szeretné helyettesíteni. Leginkább költséghatékonyak. De jobban oda kell figyelni a lencse higiéniájára, hogy ne okozzon szemfertőzést azáltal, hogy egy pár lencsét többször használ. Ezek közül a legjobbak „folyamatos“ jelzővel rendelkeznek – 14-30 napig (a gyártó szerint) nem muszáj a szeméből még éjszakára sem kivenni. Megtartják minőségüket és nagyon jól tolerálhatók.

Kontaktlencsék fontos paraméterei

legjobb kontaktlencsék

 • Dioptria – a szférikus kontaktlencsék alapvető paramétere (a rövidlátás és a távollátás korrekció).
 • Cilinder – a tórikus kontaktlencsék alapvető paramétere (asztigmatizmus korrekció).
 • Addíció – fontos paraméter a bifokális és multifokális kontaktlencsék számára (presbyopia korrekció).
 • Oxigénáteresztő képesség – a szaruhártyának oxigénre van szüksége. A paraméter Dk / t egységben van megadva. A hidrogélek esetében az oxigénáteresztő képesség alacsonyabb – kb. 20-50 Dk / t, ezért ajánlott ezt a fajta lencsét a szemből gyakrabban kivenni, hogy elkerülje a száraz szem problémát vagy a véredények túlzott növekedését a szaruhártyában. Éppen ellenkezőleg, a szilikon-hidrogéleknél az oxigénáteresztő képesség magas – körülbelül 100-175 Dk / t és folyamatosan viselhetők.
 • Víztartalom – megmondja, hogy a lencse mennyire puha és kényelmes, milyen felületi nedvességtartalommal rendelkezik, és mennyire tartja nedvesen a szemet. Minél magasabb a víztartalma, annál jobb a szem számára, ugyanakkor csökken az oxigénáteresztő képessége. Ahhoz, hogy megtalálja az ideális arányt az Ön szeméhez néha több márkát is ki kell kipróbálni. A hidrogélek esetében ez az érték 55-75%, a szilikon-hidrogélek esetében pedig alacsonyabb – a víztartalom 25-50%.
 • Kontaktlencse görbülete – valamikor a lencsék különböző görbületekkel készültek. Napjainkban a kiváló rugalmasságuk és a szaruhártyához való alkalmazkodóképességük miatt gyakran csak egy görbülettel találhatók.
 • Átmérő – ahhoz, hogy a kontaktlencsék jól illeszkedjenek, és ne irritálják a szaruhártya epitheliumát, az átmérőjének szélesebbnek kell lenni, mint a szaruhártya. Csak egy szakértő tudja megmérni ezt az értéket.
 • UV szűrő – bónusz a legjobb márkáknál, védi a szemet a napfény káros hatásaitól.

Kontaktlencse ápolás

Ha egynapos kontaktlencsét választ, akkor a kontaktlencse ápolásra nincs szükség. Csak egyszer használatosak, és nem szükséges tisztítani vagy tárolni őket.

A hosszabb használatra tervezett kontaktlencsék már sajátosságokkal rendelkeznek, és ezek kezelésénél bizonyos szabályokat és higiéniát be kell tartani. Ha éjszakára félreteszi fontos megtisztítani őket, hogy megakadályozza a fehérje mikroszemcsék lerakódását a kerületük körül, és helyezze őket megfelelő oldatot (fertőtlenítő) tartalmazó tartóba.

Ez megakadályozza a baktériumok szaporodását, melyek a különböző szemfertőzések okozói. Ugyanakkor meghosszabbítja a lencsék élettartamát és fenntartja a tulajdonságait. Sajátítsa el az eljárást, hogy ne cserélje fel a jobb kontaktlencsét a ballal, különösen, ha a szemeinek különböző szemhibái vannak.

Hogy a kontaktlencsék viselése kényelmes legyen, eleinte szerezzen be nedvesítő vagy lubrikáns szemcseppet, amely könnyfilmet hozz létre a kontaktlencse és a szaruhártya között. A minőségi kontaktlencsék már kiváló nedvesítéssel rendelkeznek, így ez nem kötelező, csak a kezdőknek ajánlott. Mindazonáltal válassza ki azokat a cseppeket, amelyek összhangban vannak az kontaktlencse márkával, hogy elkerülje a szem károsodását vagy irritációját.

Mikor nem ajánlott a kontaktlencsén gondolkodni?

 • Ha súlyos allergiája, cukorbetegsége és pajzsmirigy-betegsége van. A kezelésre szánt gyógyszerek egyidejű alkalmazása esetén mellékhatások lehetségesek.
 • Ha hormonális fogamzásgátlót szed, először konzultáljon nőgyógyászával.
 • Ha a szemgyulladása van, könnytermelési zavara vagy könnycsatorna elzáródása van.
 • Ha nem szabványos szemrés méretekkel rendelkezik.

Kontaktlencsék e-shopon történő vásárlásának előnyei

A kontaktlencséket gyakorlatilag mindenhol megtalálhatja – orvosnál megrendelésre, optikában, gyógyszertárban, drogériában, szakosodott e-shopokban. Ha van a kezében egy optikai mérés lelete és valamennyi tapasztalata a kontaktlencsével, nagyon könnyű és kényelmes kontaktlencséket rendelni az e-shopon keresztül. Azonban válasszon egy szeriózis e-shopot, amely megbízható és az orvosok által ajánlott kontaktlencse márkákat értékesít.

Miért érdemes e-shopon vásárolni?

 • Nem kell sehova utaznia, az Ön igényeinek és preferenciáinak megfelelő lencséket az otthona kényelméből választhatja ki.
 • A szállítás gyakran ingyenes.
 • A megrendelés már másnap is megérkezhet.
 • Egy helyen megtalálja a lencsét, ajánlott fertőtlenítő és tároló oldatokat, megfelelő szemcseppeket és lubrikánsokat.
 • A minőségi e-shop kiváló online támogatást nyújt és minden kérdésére választ kap, amely a kontaktlencsékkel kapcsolatban érdekli Önt.
 • Értékelni fogja a blogszakaszokat és a cikkeket is, ahol sok érdekes információt talál.
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új kontaktlencse kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon egy minőségi kontaktlencsét.