Sport és outdoor

A legjobb edző-, jóga- és pilates szőnyegek (teszt 2020)

legjobb edzőszőnyegekSzeretné tudni, hogy milyenek a legjobb edzőszőnyegek és jógaszőnyegek? Választáskor több száz különböző kialakítással találkozhat. Választhat a szín, a minta, az ár és feltekerhetőség szerint, de először leginkább az edzés típusa alapján dönt. Az erősítő gyakorlatokhoz való edzőszőnyeg eltérő kialakítású, mint a jógaszőnyeg. Épp az alábbi útmutatóban talál gyors válaszokat és a fontos különbségeket, amelyek segítik Önt az ideális edzőszőnyeg kiválasztásában.

Pilates, jóga, edzés saját súllyal és aerobik – ezek a fizikai aktivitások rendkívül népszerűek. A rendszeres testmozgáshoz csak eltökéltségre és a testmozgás szeretetére van szüksége. Nincs szükség semmilyen drága felszerelésre, sem gépre, amely a szoba felét elfoglalja. Az edzőszőnyeg két fontos feladatot lát el – nagyobb kényelmet nyújt az edzéshez, de mindenekelőtt biztonságot. Nem horzsolja le a bőrét, nem nyomja meg a csontjait, és nem történhet veszélyes esés. A jól megválasztott szőnyeg csökkenti a kemény padlón fellépő ütés energiájának egy részét, és kíméli az ízületeit a túlterheléstől. Sőt, mindenki, aki kipróbálta az edzést egy szőnyegen, megerősíti, hogy érdekes motiváló hatású, és napról napra egyre nagyobb örömmel várja az edzést.

Mi vár Önre? Általános információk, jó tanácsok és tippek mellett elkészítettünk egy rangsort az igazán érdekes „darabokról“ is. Áttekintettük az edzőszőnyegek recenzióit, amelyek magas eladottságnak örvendenek, és jó minősítést élveznek. Ideálisak azok számára, akik már régóta edzenek, de a kezdők is találnak itt tippeket, akik még haboznak, hogy egyáltalán érdemes-e edzőszőnyeget vásárolni.

A legjobb edzőszőnyegek

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
Edzőszőnyegek / Jógaszőnyegek
1.inSPORTline PROFI 180
Magasság: 16 mm
Hossz: 180 cm
Szélesség: 60 cm
Súly: 2600 g
5 out of 5 stars (5 / 5)17600 Ft Alacsony ár
2.Védőszőnyeg inSPORTline 1,2 cm
Magasság: 12 mm
Hossz: 181 cm
Szélesség: 92 cm
Súly: 4500 g
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)17300 Ft Alacsony ár
3.Fitforce YOGA MAT
Magasság: 4 mm
Hossz: 180 cm
Szélesség: 61 cm
Súly: 700 g
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)5400 Ft Alacsony ár
4.Yate Maxi
Magasság: 12 mm
Hossz: 190 cm
Szélesség: 70 cm
Súly: 360 g
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)5900 Ft Alacsony ár
5.Aress GYMNASTICS YOGA MAT 180
Magasság: 4 mm
Hossz: 180 cm
Szélesség: 61 cm
Súly: g
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)2600 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon edzőszőnyeget

Az edzőszőnyegek vastagsága, mérete és puhasága az edzés típusától függ. Noha az edzőszőnyeg nem futópad, de a kiválasztásnál akkor is szó szerint melléfoghat, és idővel megállapíthatja, hogy a tulajdonságai vagy az anyaga nem felel meg Önnek, és az ágy alatt köt ki. Az eredetileg korlátozott választék széles választékká nőtt, ahol már mindenki választhat az egyéni igényei szerint.

Tehát vessünk egy pillantást arra, hogy miért eddzen edzőszőnyegen, milyen paramétereket vegyen figyelembe, mennyiért vásároljon edzőszőnyeget, és mely márkáknak van a portfóliójában, több mint a sikeres termékek.

Hogyan válasszon edzőszőnyeget

Edzőszőnyeg és annak előnyei

Ha eddig otthon edzett, leginkább a padlón vagy a padlószőnyegen, akkor valószínűleg találkozott bizonyos kellemetlenségekkel, melyek a felülettel voltak kapcsolatosak. Biztosan egyetért azzal, hogy a kemény padlón az edzés kényelmetlen. Nyomja a térdét, a könyökét, és néhány jógapozícióban szenved a gerince és a lapockája. Zokniban nagy a megcsúszás kockázata. Padlószőnyegek esetén csúnyán lehorzsolhatja magát a keményebb szőnyegszálakon. Ha eddig az volt a szokása, hogy egy régebbi törülközőt tett a padlóra, az edzés során nem beszélhetünk a biztonságról. A törülköző csúszik a padlón, összegyűrődik, és több kellemetlenséget okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Érdekes választás a habszivacs – „karimatka” is, amelyet általában sátorozás vagy kempingezés során használunk. Még egy olcsó habszivacs is jobban szolgál, mint egy fürdőlepedő, de ugyanakkor nem bírja ki sokáig. Egyes helyeken kikophat, kidörzsölődhet vagy akár elrepedhet. Nem biztos, hogy csúszásgátló alsó réteggel rendelkezik. Nem a rendszeres nyomásra és feszülésre van tervezve. Az összes fent említett hiányosságot tökéletesen eltávolították az edzőszőnyegek.

Minőségi edzőszőnyeg:

 • Stabilitást és biztonságot nyújt a mozgáshoz, mert csúszás nélkül a helyén marad.
 • Kiválóan tompítja az ütést, amely védi az ízületeket és több örömet szerez a testmozgás.
 • Zajgátként is szolgál, különösen kemény padlón történő edzés esetén. Nem zavarja az otthonlévőket és az Ön alatt lakó szomszédokat.
 • Nem okoz horzsolásokat vagy bőrirritációt. Ha hipoallergén, akkor biztos lehet abban, hogy még a bőrön még izzadás esetén sem lép fel allergiás reakció.
 • Ha sikerül jól választania, akkor magával viheti természetbe és fitneszközpontokba. Ha összehajtja, akkor belefér egy táskába, optimális súlyú és ugyanakkor nagyobb tartósságú.

Mielőtt úgy dönt, hogy edzőszőnyeget vásárol:

⏩ 1. Vegye figyelembe a magasságát és a súlyát

Az edzőszőnyeg kiválasztásakor induljon ki az alap testarányaiból. Az edzőszőnyegek túlnyomó többsége legfeljebb 180 cm magas sportolók számára alkalmas, ami azt jelenti, hogy hosszuk is 180 cm. De ha magasabb, könnyen vásárolhat egy 200 cm hosszú edzőszőnyeget. Figyelembe kell azonban venni, hogy feltekerve valamivel több helyet foglal.

A kisebb bőr alatti zsírréteggel rendelkező karcsúbb testalkatúak esetében tanácsos a puhább edzőszőnyegek vásárlása, hogy az edzés ne fájjon. Ezzel szemben az erősebb testalkatúak a keményebb és a sűrűbb edzőszőnyegek közül választhatnak, amelyek többet kibírnak és alkalmasabbak az egyensúly fenntartására. A súlytól függetlenül, vigyázzon az ízületeire, amelyekhez egy kemény edzőszőnyeg nem felel meg.

⏩ 2. Hol fog tornázni/edzeni?

A választásnál a második lépés az edzés helye.

 • Ha otthon fog edzeni, akkor a nagyobb és vastagabb edzőszőnyegek is megfelelőek, amelyet csak felteker és a szekrénybe vagy az ágy alá helyez.
 • Más a helyzet, ha az edzőszőnyeget szeretné magával vinni az edzőterembe, a csoportosan gyakorolt sportokhoz vagy a fitneszközpontba. A súly, a szélesség és a vastagság itt már fontos kritériumok. Valószínűleg örülni fog, ha az edzőszőnyeg belefér egy sporttáskába vagy hordozó hevederekkel van felszerelve.
 • A szabadban való tornázáshoz bizonyos kompromisszumokra van szükség. Egyrészt valószínűleg erősebb edzőszőnyeget keres, és ha leteríti a fűre, ne érzékeljen semmiféle dudort (ez terebélyesebb és nehezebb lesz), vagy szimpatikusabb Önnek egy ultravékony jógaszőnyeg 1,5 mm vastagsággal, amely minimális helyet foglal el a bőröndben a ruhái mellett és Ön élvezheti a reggeli edzéseket tengerre való kilátással a szabadsága alatt.

A szabadtéri edzés szerelmeseinek általában 2 edzőszőnyeget tartalmaz a felszerelése – az egyiket otthonra, a másik esetében pedig fontos szempont a tisztíthatóság, és hogy az aljáról a zöld fű gyorsan letakarítható legyen.

⏩ 3. Mit fog tornázni?

A választás harmadik és kulcsfontosságú lépése az edzés típusa vagy fajtája. Az edzőszőnyegek ennek megfelelően vannak felosztva (lásd az alábbi fejezetet). Alapvetően érvényes, hogy a pilateshez, nyújtáshoz vagy tornához való szőnyeg az egyik legvastagabb és a legpuhább (vastagsága több mint 1 cm). A dinamikus edzéshez szükséges szőnyegek közepesen vastagok (legfeljebb 0,8 mm), és egyidejűleg biztosítaniuk kell a stabilitást és az ütéstompítást. A jógaszőnyegek a legvékonyabbak, tapadnak a padlóhoz, mert szükséges követelmény a csúszásmentesség, hogy biztonságosan a csúszás vagy elesés kockázata nélkül meg tudja tartani az ászanákat, azaz a jóga pozíciókat.

jóga- és pilates szőnyegek

Az edzőszőnyeg alapvető típusai

Nézzük közelebbről azt, amit az előző sorokban körvonalaztunk.

⏩ Milyen a jógaszőnyeg?

Vagy az úgynevezett jógamatrac (yoga mat angol elnevezésből) a legvékonyabbak közé tartozik. Vastagsága 1-6 mm. Masszív talajt kell éreznie a lába alatt. Nagy hangsúlyt kap a tapadás és a csúszásmentesség. Csak így vállalhat be félelem nélkül bonyolult jógapozíciókat. Ezen a kategórián belül nagy változatosság található, amely közvetlenül kapcsolódik a jóga típusához.

 • A lassúbb és lágyabb Hatha jóga esetében jó választás egy kényelmes, 5-6 mm vastag szőnyeg.
 • Az Astanga jógát a gyorsaság és az intenzitás jellemzi. A szőnyeg nagyobb terhelésnek van kitéve, ennek megfelel a felhasznált anyag magasabb minősége és sűrűsége. Ez egy nehezebb tartós jógaszőnyeg.
 • Ha érdekli a dinamikus vagy a power jóga, vásároljon csúszásmentes szőnyeget. Nem sok időt tölt a földön fekve, ezért az ilyen típusú szőnyeg vékonyabb, de szakadásálló.

⏩ Milyen a fitnesz és dinamikus edzéshez való szőnyeg?

Az ilyen típusú szőnyegek biztosítják a nagy stabilitást, ugyanakkor tompítják az ütések energiáját, hogy kímélje az ízületeit és megelőzze a krónikus sérüléseket. Vastagabbak, mint a jógamatracok, kb. 8-9 mm. Mivel izzadni fog az ilyen típusú gyakorlatok során, vegye figyelembe az izzadság megfelelő elvezetését a szőnyegből, és ezzel egyidejűleg a könnyű tisztíthatóságot.

⏩ Milyen a pilates szőnyeg?

A legvékonyabbról áttérünk a legvastagabbra és a legkényelmesebbre. A pilates gyakorlatok jellegétől függően célszerű vastagabb és puha szőnyeget használni, ami közben megóvja a gerinc minden csigolyáját a fájdalmas nyomástól. A pilates szőnyegek vastagsága 10-20 mm, méretüket tekintve a legnagyobb edzőszőnyegek közé tartoznak (szélessége 100 cm-ig).

⏩ Milyen az erőnléti és terheléses edzéshez való szőnyeg?

Ezeknek a szőnyegeknek különféle formái lehetnek. Sűrű, megerősített anyagból készülnek, hogy bírják a gyakori használatot. A fitneszközpontokban egész padlókat talál, hasonló anyagból. Még ha egy nehéz súlyzó is esik a földre, akkor egy ideig megnyomódhat, de visszatér eredeti formájába. Klasszikus szőnyeg alakúak, vagy több négyzet alakú részből állnak („puzzle“ alak), amelyek illeszkednek egymáshoz (egy másik megnevezése moduláris edzőszőnyeg). Az otthoni felhasználók általában 4-6 darabos készleteket vásárolnak.

⏩ Milyen a védőszőnyeg?

Ha van otthon egy edzőgépe (edzőkerékpár, elliptikus tréner vagy taposógép), akkor valószínűleg szeretné, hogy ne karcolja meg a padlót és ne csússzon el rajta edzés közben. Annak ellenére, hogy érintkezési felületük csúszásgátló gumi elemekkel van felszerelve, a tartós védőszőnyeg tompítja még a rezgéseket, a zajt és ugyanakkor megbízhatóan védi a padlót. Ezek a szőnyegek kisebb méretekben is kaphatók, pl. 120 cm hosszú és 60 cm széles. A gép alá helyezve szükségtelenül nem lógnak ki.

 

Milyen anyagokból készülnek az edzőszőnyegek?

A szőnyeg anyagával kapcsolatban számos változat játszik. Szeretne olcsó PVC-edzőszőnyeget vásárolni vagy magasabb minőségű anyagból, ugyanakkor ökológiai méretekkel rendelkezőt? Az olcsó szőnyegek nem mindig jelentenek rossz választást – különösen akkor, ha csak alkalmanként edz, vagy nem tudja, hogy egyáltalán kitart-e az edzés mellett. Hátrányaik lehetnek a gyors kopás, a színek instabilitása, az izzadság elvezetésének hiánya vagy akár a rákkeltő hatás. Évente három tönkrement PVC szőnyeg kidobása növeli a környezetre gyakorolt ​​ökológiai terhet, és ezen az árhon már vásárolhat egy jó minőségű szőnyeget, amely lényegesen jobb tulajdonságokkal rendelkezik.

A PVC és az újrahasznosított PVC edzőszőnyegeken kívül számos más fajtából választhat, és álláspontunk szerint még jobb minőségű anyagokból is, pl. hőre lágyuló elasztomer (TPE), természetes kaucsuk, juta, juta + kaucsuk, 100% természetes gumi, szintetikus elasztomer fokozott ellenállással a lágyulással szemben (NBR), EVA habanyag (minőségi, tartós és rugalmas lábbeli gyártásánál is használják).

⏩ Érzékeny bőre van?

Ebben az esetben jobb, ha olyan edzőszőnyegek közül választ, amelyek hipoallergének és összetételük biztonságos (amelyet például tanúsítványok és laboratóriumi tesztek támasztanak alá). Biztos lehet abban, hogy a választott edzőszőnyeg mentes a vegyi anyagoktól, irritáló hatású anyagoktól, allergénektől és káros összetevőktől.

⏩ Sima vagy érdesített felület?

Ez az edzés típusától függ. Például a pilateshez válasszon egy csúszósabb, sima felületet, olyan edzéshez, ahol álló helyzetben meg kell őriznie a stabilitását, akkor értékelni fogja az durvább struktúrájú felületet.

Egyszínű vagy mintás edzőszőnyeg?

Mond valamit a szín vagy minta az edzőszőnyeg minőségéről? Nem, de nagy valószínűséggel növeli az adott kialakítás vonzerejét a fogyasztók számára. Ha komolyan veszi a testmozgást, akkor biztosan vásárolt sportruházatot és cipőt. Szeretné jól érezni magát edzés közben, és hogy az így eltöltött idő jó érzéssel töltse el.

Az edzéshez és a jógához használt mintás szőnyegeken különféle mandalák, virágok, tollak, geometriai alakzatok stb. találhatók. Ha csak egy kis mértékben segít abban, hogy jobban élvezze a testmozgást, miért ne engedné meg magának még ezt a kis vizuális élményt is? Ezen túlmenően, egy szép új mintás edzőszőnyeg az ágy közelében jobban vonzza az izmok rövid bemelegítésére, mint a szürke „unalmas“ versenytársa.

Edzőszőnyegek ára

Milyen áron vásárolhat jóga vagy pilates szőnyeget? Mennyibe fog kerülni egy hipoallergén változat?

✅ Edzőszőnyegek 3000 Ft-ig

A 3000 Ft-ig terjedő áron vásárolhat néhány alap szőnyeget jógára, gimnasztikára és általános edzésre. Az univerzális tulajdonságok, méretek és anyag (PVC és EVA) inkább igénytelen és alkalmi felhasználók számára megfelelőek. Az előnye azonban az, hogy ha edzésre nem megfelelő, sátorozáskor vagy szabadtéri tevékenységek esetén minőségi matracként/szőnyegként szolgál.

✅ Edzőszőnyegek 9000 Ft-ig

A legkelendőbb edzőszőnyegek, rendszeres használatra is alkalmasak. A közép árkategóriában már megfelelő a választék, különböző hosszúságú, vastagságú és anyagokból készült edzőszőnyegek vannak a kínálatban. Megjelennek a prémium tulajdonságok és megnövelt tartósság.

✅ Edzőszőnyegek 9000 Ft-tól

Kiváló szőnyegek intenzív edzéshez. Vizuális kialakítással és anyagfeldolgozással vonzzák az igényes fogyasztókat. Stílusos motívumok, kíméletes a környezethez és a bőrhöz, nagy ellenálló képesség. Itt találja a legmagasabb minőségű jógaszőnyegeket (közvetlenül egy adott típusú jógára), valamint fitnesz szőnyegeket, amelyek miatt még a profi edzők sem szégyenkeznek.

Video

A legjobb edzőszőnyeg márkák

Úgy, mint a többi sportfelszerelésnél, ebben a kategóriában is számos nagyon jó nevű márkát talál népszerű termékekkel.

 • Bodhi – Minőségi jógaszőnyegek kezdőknek és haladóknak, megfelelő komfortot, jó stabilitást és tapadást biztosítanak. Magas értékelések külföldről.
 • Insportline – A hiteles márka ajánlatában kényelmes és divatos szőnyegek széles választéka található fitneszre, gimnasztikára és jógára. Elégedett vélemények és nagyon jó ár-érték arány.
 • Lifefit – Alap jógaszőnyegek képviselője igénytelen felhasználók számára.
 • Yate – Kezdőknek megfelelő edzőszőnyegek, de drágább darabok is, nagyon sikeres dizájnnal.
 • Nike – Népszerű és könnyen hordozható edzőszőnyegek minőségi anyagokból gyártva. Ez minden sportolónak tetszik.
 • Spokey – Alap, megfizethető szőnyegek választéka otthoni testmozgáshoz.
 • Manduka – Prémium jógamatracok a jóga szerelmeseinek. Kivételes tartósság és élettartam.
  Nagyon jó értékelések a fitnesz szőnyeg és a jógaszőnyeg teszteken.
 • Reebok – Több érdekes fitnesz szőnyeg és jógaszőnyeg, amelyeket a rendszeres hordozásra terveztek.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
Edzőszőnyegek / Jógaszőnyegek
1.inSPORTline PROFI 180
Magasság: 16 mm
Hossz: 180 cm
Szélesség: 60 cm
Súly: 2600 g
5 out of 5 stars (5 / 5)17600 Ft Alacsony ár
2.Védőszőnyeg inSPORTline 1,2 cm
Magasság: 12 mm
Hossz: 181 cm
Szélesség: 92 cm
Súly: 4500 g
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)17300 Ft Alacsony ár
3.Fitforce YOGA MAT
Magasság: 4 mm
Hossz: 180 cm
Szélesség: 61 cm
Súly: 700 g
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)5400 Ft Alacsony ár
4.Yate Maxi
Magasság: 12 mm
Hossz: 190 cm
Szélesség: 70 cm
Súly: 360 g
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)5900 Ft Alacsony ár
5.Aress GYMNASTICS YOGA MAT 180
Magasság: 4 mm
Hossz: 180 cm
Szélesség: 61 cm
Súly: g
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)2600 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új edzőszőnyeg kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a legjobb jógaszőnyeget vagy edzőszőnyeget dinamikus testmozgáshoz, amellyel maximálisan elégedettek lesznek.