Sport és outdoor

A legjobb elektromos robogók (teszt 2020)

legjobb elektromos robogókKényelmesen és ökologikusan szeretne közlekedni, ezért keresi a legjobb elektromos robogót? A mai cikkben a robogókra – különösen az elektromosakra – összpontosítunk, és megnézzük a jellemzőiket. Megpróbáltunk összegyűjteni elegendő információt, tippeket és tanácsokat az Ön számára, hogy saját igényeinek megfelelő takarékos és amellett praktikus közlekedési eszközt vásárolhasson. Végül is a választás nem könnyű – az elektromos robogók különféle formákat ölthetnek, és egy ilyen gép megvásárlása általában több százezer forintos nagyságrendű befektetés. Ennél fogva a jelenlegi szortiment megfelelő ismerete és összehasonlítása több mint helyénvaló.

A robogók, akár a „klasszikus“ benzin, akár az elektromos, a legnépszerűbb közlekedési eszközök közé tartoznak, és egyaránt népszerűek a fiatalok és az idősek körében is. Nagyon érdekes és elegáns kompromisszum a motorkerékpár és a kerékpár között. És ha érdekli, hogy mi a helyzet a szabályokkal és vezetői engedéllyel a robogók esetében – ezzel a témával is fogunk foglalkozni az útmutatónkban. A csökkent mozgásképességű emberek, általában az idősek számára tervezett speciális eszközöket is elektromos robogóknak nevezik. Ez egy nagyon specifikus kategória, amely jelentősen különbözik a robogóktól a közhasználatban, de a teljesség kedvéért ezeket az eszközöket is megemlítjük.

Cikkünkben a szokásos módon egy átfogó általános útmutatót talál, amely végigvezeti Önt a kiválasztás legfontosabb szempontjain. Számíthat a legérdekesebb jelenlegi modellek rangsorolására is, amelyek inspirációként szolgálhatnak. Abban az esetben, ha megtetszik egy modell (például rangsorunkból), ne habozzon meglátogatni más forrásokat is. Különösen hasznosak lehetnek az elektromos robogók felhasználói recenziói az interneten vagy a szakmai tesztek.

A legjobb elektromos robogók

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Hecht Equis

Max.hatótáv: 65 km
Teljesítmény: 1800 W
Max. sebesség: 45 km/h
Max. terhelhetőség: 150 kg
Töltési idő: ž-á h
5 out of 5 stars (5 / 5)42000 Ft Alacsony ár
2.Hecht CITIS

Max.hatótáv: 60 km
Teljesítmény: 3000 W
Max. sebesség: 45 km/h
Max. terhelhetőség: 150 kg
Töltési idő: 8 h
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)500000 Ft Alacsony ár
3.Z-Tech ZT25

Max.hatótáv: 45 km
Teljesítmény: 1200 W
Max. sebesség: 45 km/h
Max. terhelhetőség: 130 kg
Töltési idő: 7-8 h
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)245000 Ft Alacsony ár
4.Z-Tech ZT-09-A Classic

Max.hatótáv: 40 km
Teljesítmény: -
Max. sebesség: 45 km/h
Max. terhelhetőség: 130 kg
Töltési idő: 6-8 h
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)396000 Ft Alacsony ár
5.Smarthlon CityCoco Comfort

Max.hatótáv: 40 km
Teljesítmény: 1000 W
Max. sebesség: 30-50 km/h
Max. terhelhetőség: 200 kg
Töltési idő: 6 h
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)396000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon elektromos robogót

A robogó vásárlása fontos döntés, és a legtöbb ember számára jelentős befektetés. Célunk, hogy iránymutatást nyújtsunk Önnek, amely lehetővé teszi, hogy megtalálja a legjobb megoldást az Ön követelményei és igényei, szükségletei, de a lehetőségei szempontjából is.

Először megvizsgáljuk az elektromos robogók előnyeit és hátrányait, majd ezeknek a gépeknek az összes alapvető paraméterét, és egy kicsit szólunk a jogszabályokról, hogy tudja, milyen körülmények között lehet robogóvak közlekedni. Elkészítettünk egy áttekintést három alap árkategóriáról és azok kínálatáról, valamint néhány tippet a népszerű márkákról és modellekről.

Az elektromos robogók előnyei és hátrányai

A tömeggyártású robogók története meglepően hosszú, a Vespa (a Piaggio gyártmányú) modellig nyúlik vissza, amely éppen a múlt század közepe előtt kezdte szelni az utakat. A robogók fokozatosan népszerűvé váltak szerte a világon, és ma virágjukat élik.

A választék és a lehetőségek hatalmasak, és népszerűségük oka minden bizonnyal:

 Igénytelenség, tárolhatóság, megfizethető vételár, alacsony üzemeltetési költségek, nagyon jó manőverezési képesség a hatalmas városi forgalomban.

Ezek az előnyök szinte biztosan vonatkoznak az elektromos motorral hajtott robogókra. De még számos más előnye van ezeknek. Fontos szerepet játszik a legtöbb felhasználó számára:

⏩ Környezetbarát közlekedés, de csendes működés is.

Az elektromos robogó egy modern közlekedési eszköz, amely kiválóan alkalmas rövid utakra és különösen a városi környezetben.

És a hátrányok?

A robogók nem túl nagy teljesítményű közlekedési eszközök, alacsonyabb sebességet érnek el, és nem teljesen ideálisak hosszabb utakra. Ez kétszer igaz az elektromos modellekre, amelyeket az akkumulátor kapacitása korlátoz. Tehát ha nem óvatos és „lemerült az akkumulátor“ valahol út közben, akkor tolnia kell a robogót. Bármely benzines eszközzel hasonlóan aggasztó szituációba kerülhet.

Üzemeltetési költség megtett kilométerenként

Gondolkodhat azon, hogy az elektromos áram használata olcsóbb-e, mint a benzin. Ha az egyszerűség kedvéért figyelmen kívül hagyjuk a kapcsolódó költségeket, és pusztán a villamosenergia-ár / km-re összpontosítunk, akkor számíthat pár száz forint kilométerenkénti árra.

A pontosabb árat nagyon nehezen lehet felbecsülni, mert az adott modell teljesítményétől és fogyasztásától függ, és a villamos energia ára szintén nagyon változó.

Elektromos robogók és vezetői engedély

Vezethet-e bárki robogót úgy, mint kerékpárt, vagy ugyanazok a feltételek vonatkoznak rá, mint a motorkerékpárokra? A helyzet itt kissé bonyolultabb. A legtöbb elektromos robogó eléri…

  • A maximális sebesség 45 km / h (vagy erre a sebességre korlátozódik). Az ilyen robogókhoz AM kategóriájú járművekre érvényes vezetői engedélyre van szüksége. A minimális életkor 15 év.
  • Nagyobb teljesítményű, 11 kW teljesítményű villanymotorral rendelkező gépekhez A1 kategóriás jogosítvány szükséges, és a minimális életkor 16 év.

Néhány elektromos robogóval azonban vezetői engedély nélkül is közlekedhet. Ez vonatkozik a robogókra, amelyek…

  • A maximális sebessége 25 km / h. Ez vonatkozik az idősek számára tervezett speciális robogókra is.

Robogók időseknek

Mint már említettük, vannak olyan különleges elektromos robogók is, amelyeket az időseknek vagy csökkent mozgásképességű embereknek terveztek. Néhány közvetlenül kerekesszékként is használható. Ezeknek a robogóknak többféle típusa van.

Három- és négykerekű robogók

Választhat három- vagy négykerekű változatot is. A négykerekű robogók stabilabbak és biztonságosabbak. A háromkerekű robogók viszont lehetővé teszik a jobb manőverezést szűk helyeken vagy egyenetlen területeken.

Beltérre vagy kültérre

Az időseknek való robogók legtöbbjét kültéri használatra tervezték, de vannak olyan modellek is, amelyeket kifejezetten a belső terekhez terveztek. Nagyon jól tárolhatók és általában összecsukhatók is, sebességük minimális, de kiváló manőverező képességük van. Másrészt a hatótávolságuk nagyon kicsi.

Vásárolhat városi robogót, de tereprobogót is. Menetidejükben valamint az akadályok és a terepi egyenetlenségek leküzdésének képességében különböznek egymástól. Sőt van még kétüléses robogó is.

Elektromos motor

Ezután elsősorban azokra a robogókra összpontosítunk, amelyeket általában használunk. A jármű legfontosabb része természetesen a motor – ebben az esetben az elektromos motor. Az ilyen motor teljesítménye wattban, ill. kilowattban van megadva.

Viszonylag jelentős különbségek vannak a teljesítményben az elektromos robogók körében. A nagyon gyenge modellek, amelyek maximális sebessége legfeljebb 25 km / h, olyan motorral vannak ellátva, amelyek teljesítménye gyakorlatilag összehasonlítható egy elektromos kerékpárral, azaz például pár száz vagy legfeljebb ezer watt nagyságrendről van szó.

De ez nem biztos, hogy kevés. Adott célra (rövid átkelés a városban) az ilyen teljesítmény elegendő, és a fő előnye az, hogy az ilyen járműveket vezetői engedély nélkül lehet vezetni. És ezt sok embernek érdemes megfontolni.

A következő fejezet az elektromos robogókról szól, amelyek maximális sebessége 45 km / h. Ezek a robogók (szintén jogi okokból) egy nagyon népszerű piaci szegmenset képeznek. Ezek kiváló gépek a könnyű közlekedéshez, de már szüksége van járművezetői engedélyre (lásd fent). Ezeknél a modelleknél általában körülbelül 1500 W (néha még kevesebb) teljesítménnyel találkozhat, amelyek még mindig viszonylag gyenge gépek. De akár 3000 W-ig is elérhetők.

Az utolsó kategória a nagyon erős elektromos robogókból áll, amelyek már összehasonlíthatók a gyengébb motorkerékpárokkal. A teljesítményük tízezres (W) nagyságrendben mozog, aminek megfelel a maximális sebességük is. Néhány gép esetében ez meghaladhatja a 100 km / h sebességet is. Ezek a robogók azonban viszonylag marginális kérdés, és általában nálunk kb. 4000 W teljesítményű robogókat talál.

A teljesítmény azonban nemcsak a maximális sebességet befolyásolja, hanem a robogó mozgását a terepen vagy az emelkedőre való feljutás képességét is. Másrészt, a nagyobb teljesítmény logikusan nagyobb igényeket támaszt az akkumulátor kapacitására, növeli a készülék súlyát és árát.

Hatótávolság

Elektromos jármű kiválasztásakor a legtöbb vásárló megkérdezi az akkumulátor egy feltöltésével megtehető távolságot. A gyártók által megadott értékek azonban pusztán tájékoztató jellegűek. Mindig a robogó terhelésétől, a tereptől, az emelkedőtől és más körülményektől függ. A hosszabb hatótávot meg kell fizetni – de a kérdés az, hogy tényleg van-e értelme…

Sok esetben minden bizonnyal elégedett lehet egy átlagos hatótávolsággal. Jelenleg ez kb. 40-60 km. És ez nem olyan kicsi, ha vásárolni megy vagy ingázik a munkába (feltételezve, hogy nincs az otthonától nagyon távoli munkahelye). Egy napra ez nem olyan kevés kilométer, és egy éjszaka alatt újra feltöltheti a robogót.

A probléma akkor jelentkezik, ha hosszabb távolságot akar megtenni a robogóval. Ebben az esetben többet kell fizetnie egy olyan modellért, amely legalább 70 km-es hatótávolságot kínál. A legjobb robogók átlépik a 100 km-es határt is.

Akkumulátor

Régebbi robogó modelleken ólom- vagy gél akkumulátorokat is találhat. Azonban már modern megoldás egy LiOn vagy LiFePO akkumulátor. Ezek olyan akkumulátorok, amelyek kapacitása, súlya és töltési ideje eddig a legjobb arányt mutat – emellett kiemelkednek a hosszú élettartamuk és a kapacitásuk stabilitása miatt is, szemben a régebbi akkumulátorokkal, amelyek fokozatosan merülnek.

Mivel a robogó akkumulátorai nagy kapacitásúak (leggyakrabban körülbelül 2–4 Wh), a töltési idő is 100%-os kapacitásra viszonylag hosszú, és leggyakrabban 5 és 8 óra között van.

Teherbírás és súly

Az elektromos robogók súlya jelenleg körülbelül 60-130 kg. Az akkumulátor lemerülésekor nem tudja csak úgy a vállára dobni, és a nehezebb modelleket még tolni is nehéz. A robogók teherbírása körülbelül 120-180 kg között mozog.

Dizájn

Mivel a robogók bizonyos értelemben stílus kérdése is, a legtöbb ember számára a formatervezés a legfontosabb. A jó hír az, hogy a kínálat nagy változatosságot mutat, és a robogók dizájnja többnyire sikeres. Választhat klasszikus és retro stílusú modellek közül, modern vagy sportos kivitelben stb.

Elektromos robogók ára

Milyen invesztíciót jelent egy elektromos robogó vásárlása? Az ár terjedelem meglehetősen széles. Legalább egy rövid áttekintés nyújtunk Önnek, hogy mit találhat a három alap árkategóriában.

✅ Elektromos robogók 380 000 Ft-ig

Az elektromos robogók legolcsóbb modelljeit közvetlenül a 250 000 Ft alatti áron vagy ezen összeg körül lehet megvásárolni. Emellett nem biztos, hogy olyan gépek, amelyek csak legyintést érdemelnek. Éppen ellenkezőleg, néhány nagyon népszerű robogó szerepel ebben az árkategóriában – például a Racceway E-Babeta. Természetesen ez nem versenydarab, hanem egy kényelmes jármű, amelynek maximális sebessége 25 km / h, és csak 250 W teljesítményű motorral rendelkezik.

✅ Elektromos robogók 1 300 000 Ft-ig

Ebben a kategóriában valóban széles választékot talál. Ezek többsége olyan modellek, amelyek maximális sebessége akár 45 km / h és kb. 50–80 km a hatótávolsága. Viszont közelebb a felső árkorláthoz, még erősebb robogókkal is találkozhat. Ebben a kategóriában nagyon sok jelenleg legkelendőbb elektromos robogó található. Ez egy kiterjedt kategória, amelyben a legigényesebb érdeklődők is megtalálják a sajátjukat.

✅ Elektromos robogók 1 300 000 Ft felett

Itt már találkozhat olyan nagy teljesítményű gépekkel, amelyek maximális sebessége legalább 70 km / h. Természetes az erős motor, nagy teljesítményű akkumulátor és jelentős hatótáv is. Ez meghaladhatja a 100 km-t is. Ez a kategória igényes vásárlók számára ajánlott.

A legjobb elektromos robogó márkák

Számos márka foglalkozik az elektromos robogók gyártásával. Itt adunk néhány tippet a nagyon népszerű gyártókra, akiknek a kínálata minden bizonnyal nem fog csalódást okozni.

  • Racceway – A Racceway az egyik legnépszerűbb elektromos robogó gyártó. Valóban rendkívüli és ugyanakkor változatos választékot kínál. Már említettük az E-Babeta modellt, amely egy nagyon kedvező árral rendelkezik és gazdaságos változat, de a Raccewaynél sokkal nagyobb teljesítményű (és drágább) gépek is vannak raktáron.
  • Hecht – A német Hecht márka ismert szerszámgyártó, amely ötvözi a tisztességes minőséget és a megfizethető árat. De ez a márka elektromos robogókat is kínál. Például körülbelül 495 000 Ft-ért megvásárolhatja a Hecht Citis modellt.
  • Motorro – Ez a márka számos nagyon költséghatékony robogót kínál, amelyek meglepően szilárd teljesítményt nyújtanak.
  • NIU – A NIU az egyik legismertebb gyártó. Nagyteljesítményű modelleket kínál, 1 300 000 Ft feletti áron.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Hecht Equis

Max.hatótáv: 65 km
Teljesítmény: 1800 W
Max. sebesség: 45 km/h
Max. terhelhetőség: 150 kg
Töltési idő: ž-á h
5 out of 5 stars (5 / 5)42000 Ft Alacsony ár
2.Hecht CITIS

Max.hatótáv: 60 km
Teljesítmény: 3000 W
Max. sebesség: 45 km/h
Max. terhelhetőség: 150 kg
Töltési idő: 8 h
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)500000 Ft Alacsony ár
3.Z-Tech ZT25

Max.hatótáv: 45 km
Teljesítmény: 1200 W
Max. sebesség: 45 km/h
Max. terhelhetőség: 130 kg
Töltési idő: 7-8 h
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)245000 Ft Alacsony ár
4.Z-Tech ZT-09-A Classic

Max.hatótáv: 40 km
Teljesítmény: -
Max. sebesség: 45 km/h
Max. terhelhetőség: 130 kg
Töltési idő: 6-8 h
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)396000 Ft Alacsony ár
5.Smarthlon CityCoco Comfort

Max.hatótáv: 40 km
Teljesítmény: 1000 W
Max. sebesség: 30-50 km/h
Max. terhelhetőség: 200 kg
Töltési idő: 6 h
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)396000 Ft Alacsony ár