Sport és outdoor

A legjobb evezőgépek (recenziók és teszt 2024)

legjobb evezőgépekAz evezőgép kiváló választás nemcsak az aktív sportolók számára. Bár nem annyira népszerűek, mint a futópadok vagy a szobakerékpárok, de az evezőgép otthoni környezetben való használatának gondolata egyáltalán nincs messze. Ez a típusú edzőgép komplexségével vonzó lehet. Csak néhány „gép” edzi ilyen mértékben az összes izomcsoport 80%-át. Erő- és kardió-edzést nyújt, és még a fogyásban is segít. De van itt egy döntő kérdés – hogyan lehet kiválasztani a legjobb evezőgépet, amely megfelel az igényeinek?

Nézzük meg az alapvető kérdéseket:

  • Milyen a jelenlegi fizikai állapota?
  • Teljes szívből „evező” és még a tél folyamán sem akarja elveszíteni a formáját, vagy csak néhányszor próbálta az evezőgépet az edzőteremben?
  • Van otthon elegendő hely, ahol az ilyen típusú edzőgép állhat, vagy összecsukható konstrukciót keres?
  • Milyen a költségvetése?

Azért készítettük el az alábbi útmutatót, hogy kiszűrjön egy megfelelő evezőgépet pontosan az Ön igényeinek megfelelően – akár kezdő, akár magasabb igényei vannak egy ilyen típusú géppel szemben. Az elején azonban jó megjegyezni, hogy az edzőtermekben profi gépeken lehet edzeni, amelyek nagy, napi több órás terhelésre készültek. Ha azt tervezi, hogy heti háromszor edz, akkor nem kell több százezer forintos modellt vásárolnia.

Az általános tanácsokon és felosztásokon kívül megismertetjük Önt ezen a területen az alapvető árrelációkkal és a neves gyártókkal is. Átnéztük az evezőgépek tesztjeit és recenzióit, és az összes előny és hátrány értékelésének eredménye olyan modellek áttekinthető táblázata lett, amelyek árkategóriájukban és felszereltségükben mindig van valami más, mint a versenytársaiknak. Azon gondolkodik, hogy az evezőgép a megfelelő választás-e az Ön számára? Pár perc olvasás után tisztán fog látni!

A legjobb evezőgépek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.inSPORTline Yukona
Maximális teherbírás: 110 kg
Fékrendszer: Mágnesfékes
Súly: Igen
Transzportkerekek: 20.5 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)124500 Ft Alacsony ár
2.inSPORTline inCondi RW600
Maximális teherbírás: 150 kg
Fékrendszer: Mágnesfékes
Súly: Igen
Transzportkerekek: 45 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)302500 Ft Alacsony ár
3.Concept2 E PM5
Maximális teherbírás: 135 kg
Fékrendszer: Légellenállásos
Súly: Igen
Transzportkerekek: 29.5 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)671000 Ft Alacsony ár
4.Acra BR2400
Maximális teherbírás: 150 kg
Fékrendszer: Mágnesfék
Súly: -
Transzportkerekek: 28 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)97400 Ft Alacsony ár
5.Capital Sports Stream M1
Maximális teherbírás: 150 kg
Fékrendszer: Mágnesfék
Súly: -
Transzportkerekek: 55 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)212100 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon evezőgépet

A piacon olyan evezőgépeket találhat, amelyek a legfontosabb jellemzőkben különböznek egymástól, és ezekről jó tudni. Ide tartozik különösen a fékrendszer, a terhelés szabályozásának módja és a konstrukció tartóssága. Általában érvényes, hogy a növekvő ár közvetlenül kapcsolódik az evezőgép minőségéhez és tartósságához. Ne feledje, hogy az olcsó evezőgép alapvetően csak az evezés mozgását szimulálja, amely nem biztos, hogy folyamatos lesz, és néha megrántja Önt. Drágább társa azonban hűen utánozza a víz igazi ellenállását, még akkor is, ha a nappaliban „evez“, sőt még csobogás hangját is. Miért érdemes evezni? Hallott már az evezés előnyeiről, és szeretné kipróbálni otthoni környezete kényelmében?

Evezőgép: Fogyáshoz, erőedzéshez és kondícióhoz

Egészen a közelmúltig az ilyen típusú gépeket elsősorban aktív sportolóknak és profi evezőknek tervezték, akiknek még szezonon kívül is tökéletes formában kellett maradniuk. Jelenleg azonban nagyon népszerűek az edzőtermekben, a sportklubokban és még a középiskolai csapatok is versenyeznek egymással evezőgépeken. Az evezőgép képes legyőzni a futópadot?

A futópadon olyan mozgást hajt végre, amelyet általában ismer – vagyis gyors gyaloglást vagy futást. Ha még nem tréningezett evezőgépen, egy edzés után hirtelen olyan izmokat érezhet, amelyekről nem is tudta, hogy vannak. Az evezés egy olyan speciális mozgás, amelyben a karok, a hát, a has és az egész láb izmai részt vesznek. Az edzés során az izmok akár 80%-át is edzheti, mi több, ez egy olyan kardiovaszkuláris gyakorlat, amely közben a pulzusa megemelkedik.

Rendszeres edzéssel erősíti a szívet, növeli a tüdő kapacitását, építi az izmokat és nagyszerű lehetősége van súlyának hatékony csökkentésére. Igen, az evezőgépeken történő edzések pontosan azok, amelyek során fogy, formálódik és javítja a fizikai állapotát.

Az evezőgépek típusai

Vizsgáljuk meg közelebbről az evezőgépek kategóriáit a fékrendszer technológiája szerint. Vannak, amelyek viszonylag egyszerű (és sajnos szintén nem kopásálló) fékrendszert használnak, mások lehetővé teszik, hogy növelje teljesítményét, és nem félnek az intenzív használattól sem.

⏩ Evezőgépek rugalmas kötéllel

Ez egy nagyon egyszerű, olcsó kivitel, ahol a terhelést egy gumi expander végzi. A kezdők vásárolják ezeket, de lehet, hogy még a kezdetnek sem jó választás. A mozgás az edzés alatt nem folyamatos, és a folytatástól inkább eltántoríthatják Önt. Ezenkívül ezek a kötelek (expanderek) idővel megnyúlnak.

⏩ Evezőgépek hidraulikus lengéscsillapítókkal

Az evezés ellenállását a vízellenállású vagy légellenállású hidraulikus dugattyúk adják. A terhelést mechanikusan (manuálisan) változtatja meg a terhelési skálával ellátott zárókupak forgatásával. Ennek a fékrendszer technológiának köszönhetően az edzőgép nem túl nagy. Általában a kezdők választják, akik nem akarják nagy géppel elfoglalni a lakást. A lengéscsillapítók élettartama a használattól függően 2 – 5 év. Az evezős mozgás nem teljesen természetes, de jobb az első kategóriához képest.

⏩ Evezőgépek mágnes fékkel

Az evezőgépek középosztálya mágnes féket kapott. Az ellenállás (vagy akár a terhelés) létrehozásának ezt a módját meglehetősen gyakran használják szobakerékpárokban és elliptikus trénerekben. Az ellenállást a permanens mágnesek működése hozza létre, amelyek megközelítik vagy eltávolodnak a lendkeréktől, ami megváltoztatja a mágneses teret, és ezt követően megváltoztatja a fékező hatást. A mágnesek általában sínre vannak helyezve, és ezek egymáshoz viszonyított mozgása befolyásolja az evezés terhelését. A beállítás történhet manuálisan vagy elektronikus úton. Előnye a jó megfizethetőség, a széles választék, a csendes működés és a terhelési beállítások széles skálája.

⏩ Légellenállású evezőgépek

Kellemes húzással rendelkező evezőgépet keres, amelyen a mozgás ugyanolyan természetes, mint csónakban? Érdekes megoldások azok az evezőgépek, amelyeknél az ellenállási mechanizmusnak része a lapátos ventilátorok. A lapátok irányának regulációjával beállíthatja a terhelést. Fitneszközpontokban is megtalálhatja ezeket, ahol az egyetlen hátrányuk – nagyobb zajszint – elveszik a többi gép zajában.

⏩ Mágnes fékes, légellenállású evezőgépek

Ez az edzőgép kategória ideális kombináció, még az igényes aktív sportolók számára is. Ötvözi a légellenállású edzőgépek folyamatosságát a csendességgel és a terhelési beállítások széles skálájával, mely a mágnes fékek esetében található. Általában jól felszerelt számítógépük van fejlett mérési funkciókkal, és kényelmesen beállíthatja a terhelést – elektronikusan, sőt vezeték nélkül is.

⏩ Vízellenállású evezőgépek

Ez a típusú edzőgép kissé a kompromisszum kérdése. Egyrészt a valódi víz ellen „evez“ (a tartályban lévő víz ellenállást fejt ki), másrészt a terhelés beállítása közvetlenül a feltöltéstől, ill. víz kiöntésétől, ha túlzásba vitte. A „csobogó“ vízellenállású evezőgép nagyobb méretű és súlyú, teljes mértékű kihasználása inkább kereskedelmi célokra szolgál.

Videó

Terhelés szabályozása

A terhelésszabályozás szorosan összefügg az árral és az alkalmazott fékrendszerrel. Az olcsóbb evezőgépeknél a mechanikus szabályozás a jellemző, amikor egyszerűen el kell forgatni a kereket vagy mozgatni a szabályozót a terhelési skálán. A terhelés beállításakor egy ideig abba kell hagynia az evezést.

Ha elektronikus vezérlésű (leggyakrabban a kijelzőn) evezőgépet választ, akkor az ellenállást a „+” és a „-” gombokkal állíthatja be, vagy választhatja az előre beállított programok egyikét, amely folyamatosan ellenőrzi a terhelést a pálya profilja szerint, ill. a terhelés alkalmazkodik a pulzusához. Néhány drágább gépnél lehetőség van a szabályozásra, még vezeték nélkül is – közvetlenül az evezőgép fogantyúján.

Külön fejezet a már említett vízellenállású evezőgépek, ahol az ellenállást víz hozzáadásával szabályozzák a tartályba.

Evezőgép meghajtása

Az evezőgép elengedhetetlen része az üléssel ellátott vízszintes tengely. Ezt a részt meghajtásnak is nevezik. Érdemes érdekelődni a vázszerkezet hossza iránt. Ha a magassága legfeljebb 180 – 185 cm, akkor minden piacon található evezőgép valószínűleg megfelel Önnek. Ha magasabb, meg kell néznie a modell leírásokat a maximális magasságról, amelyhez megfelelnek. Evezéskor teljes kiterjedésében kell mozognia. Ha nem ez a helyzet, akkor az edzés kényelmetlen és kevésbé hatékony lesz.

Az ülés kerekek segítségével mozog a fémtengely mentén. Ezek lehetnek műanyagok (gyorsabban kopnak, és az olcsóbb típusokra jellemzők), vagy a meghajtás csapágyakkal van felszerelve (tartósak, nagyobb terhelésre alkalmasak és csendesek).

Méretek vs. terület

Gondolja át előre, hová fogja helyezni az evezőgépet. Nem lehet bedugni az ágy alá, és nem lehet gyorsan a szekrénybe tenni. A legnagyobb területet természetesen a hossza veszi igénybe. Vannak összecsukható evezőgépek is, amelyeknél leggyakrabban szállító kerekek vannak a felszerelésben. 15–45 kg súlyú mobil edzőgépet kap. Ha kevésbé robusztus, kisebb helyiségekbe különösen örvendetes. Ha intenzív edzéseket tervez, válasszon szilárd kialakítást, amely ellenáll a nagy terheléseknek.

Az evezőgép teherbírása

Az evezőgép teherbírását nem szabad alábecsülni. Különösen, ha nagyobb a súlya, és a kiszemelt modellek teherbírása közel áll a súlyához. Mindig számoljon legalább 20%-os rezervával. Például, ha a súlya 85 kg, akkor a 150 kg (nem 100 kg) teherbírású evezőgép a jobb választás az Ön számára. A nagyobb teherbírású gép kevésbé kopik. Bátran támaszkodhat a csúcsminőségű gépekre. Teherbírásuk 200 kg-ig van.

Milyen adatokat mér az evezőgép?

Még a legolcsóbb evezőgépek is fel vannak szerelve számítógéppel – ez egy mérő képernyővel, amely a fő konzolon található. Az alapváltozat esetében egy egyszerű háttér-megvilágítású kijelző, amelyről leolvashatja az adatokat az időről, a sebességről, a megtett útról és az elégetett kalóriák becsült számáról.

A jobban felszerelt evezőgépek már fejlettebb méréseket és teljesítményértékelést alkalmaznak. Tartalmazhatnak mellkaspántot is, amely méri a szívverést, és ennek megfelelően megváltoztatja a terhelést és a „pálya profilját“. A terhelésszabályozás tehát elektronikusan, de automatikusan is elvégezhető – a kiválasztott programtól függően.

Viszonylag keresett funkció az előre beállított programok és a verseny módok, amelyek szimulálják az igazi vízen való evezést, és a megváltoztatják a terhelést a pálya különböző „szakaszain“, hogy edzés közben ne egy sztereotip tempóban haladjon.

Karbantartás és garanciális szerviz

Mielőtt egy kiszemelt evezőgép megvásárlása mellett döntene, tájékozódjon a jótállás és a jótállás utáni szerviz feltételeiről. Különösen fontos az Ön számára, hogy a szolgáltatást maga az eladó tudja-e biztosítani (e-bolt, kőbolt), vagy fel kell vennie a kapcsolatot a gyártóval. Ideális esetben lépjen kapcsolatba egy hivatalos szervizközponttal. Ha ez egy bonyolultabb gép, magasabb áron, ne habozzon, és használja ki a professzionális telepítés lehetőségét közvetlenül otthonában vagy edzőtermében. Biztos lehet abban, hogy minden alkatrész pontosan az utasításoknak megfelelően van telepítve.

Videó

Evezőgépek ára

Az evezőgép ára sok tényezőt tükröz. Közülük különösen a használt komponensek minőségét, a fékrendszer technológiáját, a teherbírást és az élettartamot.

✅ Evezőgépek 105000 forintig

Ha még nem edzett evezőgépen, és szeretné kipróbálni ezt a típusú fitneszgépet, kezdhet egy olcsóbb modellel. Ezek leggyakrabban mágneses fékrendszerrel rendelkező evezőgépek, vagy hidraulikus lengéscsillapítók gondoskodnak az ellenállásról. De készüljön fel arra, hogy ez a mozgás nem minden szempontból tökéletes. Sokat izzadhat a gépen, és nem biztos, hogy kellemesen érzi magát az evezés során. Ezen túlmenően a számítógép funkciók, valamint a terhelés szabályozásának módja az alapfunkciók között lesz. A teherbírás átlagosan legfeljebb 120 kg.

✅ Evezőgépek 210000 forintig

A közepes árkategóriában számos jelenleg legeladottabb, otthoni használatra alkalmas evezőgépet talál. Előnyeik közé tartozik a kiváló minőségű mágneses fékrendszer, a konstrukció nagyobb tartóssága és az edzőgép összecsukhatósága, ami viszonylag keresett lehetőség. A számítógép előre beállított programokkal van felszerelve, különböző intenzitással és igényességgel. Természetesek a minőségi csúszásgátló elemek és a kényelmes meghajtás, amely kiváló minőségű burkolt csapágyakkal van felszerelve. Az evezőgépek teherbírása átlagosan 150 kg.

✅ Evezőgépek 210000 forinttól

Ha már vannak tapasztalatai az evezéssel kapcsolatban, és több edzőteremben kipróbálta ezt a típusú gépet, akkor a korábbi árkategóriák valószínűleg nem lesznek az Ön számára vonzók. Szüksége van egy minőségi evezőgépre, amely lehetővé teszi a fejlődését. Befektetéséért egy jól felszerelt edzőgépet kap, csúcsminőségű komponensekkel és funkciókkal, amely intenzív használatra is alkalmas. A mozgást rajta folyamatosan és teljes mértékben élvezheti. A magasabb árral rendelkező evezőgépek teherbírása körülbelül 150-200 kg.

A legjobb evezőgép márkák

A legtöbb esetben az evezőgép nagyobb befektetés, mint más edzőgépek esetében. Otthoni használatra még nem annyira elterjedt, hogy a konkurencia lenyomja az árakat. Jó hír azonban a vevő számára, hogy valódi szakértők szakosodtak az ilyen típusú edzőgépekre, akik eredetileg elsősorban profi sportolók számára készítettek gépeket. Megnéztük az evezőgépek külföldi tesztjeit, ahol kiváló minősítésű TOP márkákat találtunk. Azonban a következő listába besoroltunk néhány gyártót, akiknek az evezőgépei optimális ár / minőség arányt kínálnak, jól eladhatók és nagyon jó minősítést kaptak embereinktől.

  • Norditrack – Az amerikai NordicTrack márka több mint 30 éve az otthoni használatra való fitneszeszközök egyik legjobb márkája, elsősorban a „kardió gépekre“ összpontosítva. A hangsúly elsősorban a kiváló minőségű kivitelezésen van.
  • Concept2 – Az egyik legrangosabb márkát profi sportolók alapították, akiknek a világbajnokságon is sikerült evezniük. Már 1981-ben elkészítették az első evezőgépet, amely sláger lett. Ezen a területen a márka a trendkészítők közé tartozik, és kínálatában minőségi evezőgépeket talál, amelyek alkalmasak igényes felhasználók és sportolók számára is.
  • Insportline – A sportgépek és felszerelések egyik legnagyobb értékesítője az égisze alá vette az evezőgépek eladását is, amelyek nagyon jó ár / minőség arányt kínálnak, és régóta a piacon a legkeresettebbek közé tartoznak.
  • Kettler – A német Kettler márka evezőgépei szintén érdekes alternatívát jelentenek. Elfoglalták a közép árkategóriát, és a felszereltségükbe minden megtalálható, ami a kényelmes otthoni edzéshez szükséges. Kiváló külföldi vélemények kísérik őket.
  • Domyos (Decathlon) – A Domyos evezőgépeket kizárólag a Decathlon kereskedőnél lehet megtalálni. Az áruk alacsony, és különösen alkalmasak kevésbé igényes vásárlók számára.
  • Capital Sports – A német Capital Sports márka, amely mindenféle edzés- és sporttípushoz szükséges gépek, eszközök, kiegészítők és ruházatok gyártására szakosodott, felkelti figyelmét a jól megtervezett vízellenállású evezőgépeivel is.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.inSPORTline Yukona
Maximális teherbírás: 110 kg
Fékrendszer: Mágnesfékes
Súly: Igen
Transzportkerekek: 20.5 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)124500 Ft Alacsony ár
2.inSPORTline inCondi RW600
Maximális teherbírás: 150 kg
Fékrendszer: Mágnesfékes
Súly: Igen
Transzportkerekek: 45 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)302500 Ft Alacsony ár
3.Concept2 E PM5
Maximális teherbírás: 135 kg
Fékrendszer: Légellenállásos
Súly: Igen
Transzportkerekek: 29.5 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)671000 Ft Alacsony ár
4.Acra BR2400
Maximális teherbírás: 150 kg
Fékrendszer: Mágnesfék
Súly: -
Transzportkerekek: 28 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)97400 Ft Alacsony ár
5.Capital Sports Stream M1
Maximális teherbírás: 150 kg
Fékrendszer: Mágnesfék
Súly: -
Transzportkerekek: 55 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)212100 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új evezőgép kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb evezőgépet.