Háztartás Háztartási gépek

A legjobb fagyasztók (recenziók és teszt) 2024

legjobb fagyasztók
Szeretné megtalálni a legjobb fagyasztót a háztartása és családtagjai igényeinek kielégítésére? Olyan minőségi fiókos és pultos modellekből kínálunk Önnek válogatást, amelyek nagyon népszerűek a fogyasztók körében, és kiváló fagyasztási teljesítményt és élettartamot mutatnak.

A fagyasztó kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerű lehet. Bár a kombinált hűtőszekrények fagyasztóval egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak, a fagyasztórekesz kapacitása nem biztos, hogy elegendő. Különösen akkor, ha elegendő hús-, fagyasztott zöldség- és gyümölcskészletet szeretne, vagy ha lelkes gombász vagy horgász. A szabadon álló fagyasztó biztosan nem a régmúlt idők relikviája. A fagyasztással jelentősen meghosszabbíthatja az élelmiszerek élettartamát, és évente jelentős összeget takaríthat meg az élelmiszereken.

Mit kell figyelembe venni a választáskor? Választási útmutatónkban lépésről lépésre végigmegyünk az összes fontos paraméteren és jellemzőn. A megfelelő elhelyezésre, az éves fogyasztásra, a megfelelő kapacitás és a fagyasztó típusának kiválasztására összpontosítunk. Figyelmébe ajánljuk a fagyasztók felhasználói recenzióit is, ahol hasznos információkat tud meg, amelyeket gyakran nem talál a gyártó leírásában.

A legjobb fagyasztók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.MIDEA MDRU333FZE02
Energiaosztály: E
Éves energiafogyasztás: 234 kWh/annum
Űrtartalom (fagyasztótér): 238 l
Klímaosztály: SN, N, ST, T
5 out of 5 stars (5 / 5)194000 Ft Alacsony ár
2.GORENJE FH401CW FreezeProtect -15°C
Energiaosztály: F
Éves energiafogyasztás: 323 kWh/annum
Űrtartalom (fagyasztótér): 384 l
Klímaosztály: N
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)151000 Ft Alacsony ár
3.ETA 254290000E
Energiaosztály: E
Éves energiafogyasztás: 160 kWh/annum
Űrtartalom (fagyasztótér): 70 l
Klímaosztály: N, ST
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)80000 Ft Alacsony ár
4.WHIRLPOOL WHE31352 FO 2
Energiaosztály: E
Éves energiafogyasztás: 237 kWh/annum
Űrtartalom (fagyasztótér): 315 l
Klímaosztály: SN, T
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)148000 Ft Alacsony ár
5.GORENJE F4141PW
Energiaosztály: F
Éves energiafogyasztás: 236 kWh/annum
Űrtartalom (fagyasztótér): 165 l
Klímaosztály: N, ST
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)134000 Ft Alacsony ár
6.ETA 337690000D
Energiaosztály: D
Éves energiafogyasztás: 160 kWh/annum
Űrtartalom (fagyasztótér): 200 l
Klímaosztály: SN, N, ST, T
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)154000 Ft Alacsony ár
7.MIDEA MDRC207SLF01G
Energiaosztály: F
Éves energiafogyasztás: 228 kWh/annum
Űrtartalom (fagyasztótér): 142 l
Klímaosztály: SN, N, ST, T
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)90000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon fagyasztót

Amikor eldönti, hogy melyik fagyasztót vásárolja meg, elsősorban a rendelkezésre álló hely és a költséghatékony működés álljon a középpontban. Más konyhai készülékekkel ellentétben a fagyasztó egész napos üzemű készülék, ezért nem érdemes spórolni az energiaosztályon. A gazdaságos működés, az optimális felosztás és a jó fagyasztási kapacitás az Ön elégedettségének legfőbb feltételei.

A fagyasztók típusai a belső elrendezés szerint

Nyissuk ki a fagyasztó ajtaját, és vessünk egy pillantást a belső elrendezésére. Két alapvető típus létezik – fiókos és pultos fagyasztók.

 • A fiókos fagyasztók (fagyasztószekrények) feltűnően hasonlítanak a hagyományos hűtőszekrényekre. Magasabb a konstrukciójuk, és az ajtók a szekrényekhez hasonlóan nyílnak (bal vagy jobb oldali zsanérokkal). A belső teret fiókok vagy kihúzható kosarak tagolják. Talál itt fiókokat a gyümölcsöknek, zöldségeknek, húsoknak, halaknak, … Mindenről áttekintése van, és mindenhez könnyen hozzáférhet. Az ilyen típusú fagyasztónak azonban valamivel kisebb a hasznos térfogata, és nagyobb a hőszivárgás is. A fagyasztási teljesítmény is kissé gyengébb. Ez elsősorban az ajtónyitás módjának köszönhető – az ajtó nagyobb, a fagyasztó gyakrabban van ki nyitva, és a hőveszteséggel is meg kell küzdenie. Ennek ellenére az egyik legnépszerűbbek közé tartoznak, mert külső kialakításuk jobban illeszkedik egy lakó – konyhai térbe.
 • A pultos fagyasztóknak (fagyasztóládák) van egy felső nyílásuk, mint egy ládának. Belül egy nagy rekesz van, amelybe a nagyobb húsdarabok is elférnek. A fagyasztópultokban a hely sokkal jobban kihasználható, és ritkán vannak üres helyek. A tágas fémkosarakban kisebb élelmiszerek tárolhatók. Ezt a típust az alacsonyabb ár, de lényegesen jobb szigetelés, nagyobb fagyasztási kapacitás és jobb gazdaságosság jellemzi. Leggyakrabban kamrákban és nem lakóterekben vannak elhelyezve. Alacsonyabb termetű vagy mozgáskorlátozott (idős) embereknek nem ajánlott – a fagyasztott ételek kivétele a fagyasztó aljáról nehézkes.

A fagyasztók típusai elhelyezés szerint

Tudja, hol fog állni a fagyasztó? Mennyi stabil helyet tud neki fenntartani? Szeretné a fagyasztott élelmiszereket kéznél tartani, vagy nem bánja, ha át kell mennie egy másik helyiségbe?

 • A szabadon álló fagyasztók különböző helyeken (lakás, garázs, pince, üzlet, …) helyezhetők el, sőt egyesek gond nélkül mozgathatók. Mindössze arra van szükségük, hogy elérjék a konnektort, és legyen körülöttük hely a túlmelegedés megelőzése érdekében a levegő áramlásához.
 • A beépíthető fagyasztók a konyhabútor részét képezik – diszkréten elrejtve a konyhapult alatt és az ajtó mögött. Ez nem egy széles körben elterjedt megoldás, de ha beépíthető fagyasztóra van szüksége, számos gyártó van a piacon, amelyek kiváló teljesítményű modelleket kínálnak.

fagyasztott gyümölcs

Hogyan válasszuk ki a fagyasztó térfogatát?

Egy személy számára körülbelül 40-50 liter nettó belső térfogattal számolni. Ha nagy kertje és bőséges termése van, ha valamelyik családtagja gombász, halász vagy vadász, akkor ezt a számot 70-80 literre emelheti személyenként.

Ne feledje azonban, hogy mindig jobb, ha a fagyasztó kisebb és csordultig tele van, mint ha nagyobb és félig üres.

Hova helyezzük el a fagyasztót?

A gyártó ajánlásait kell követnie, hogy a fagyasztó a lehető leggazdaságosabban működjön. A rossz elhelyezés csökkenti a fagyasztó élettartamát és növeli az áramfogyasztást. Milyen helyeket kell elkerülni?

 • Ne helyezze a fagyasztót hőforrások (radiátor, tűzhely, főzőlap) közelébe, olyan helyre, ahova a nap az ablakon keresztül besüt, vagy olyan helyiségekbe, ahol nagyon meleg van.

Kövesse a klímaosztályokat, amelyek megmutatják a megfelelő ajánlott külső hőmérsékletet (azaz annak a környezetnek a hőmérsékletét, ahol a fagyasztó áll):

 • Szubnormál klíma – SN – +10 és + 32 ° C között
 • Normál klíma – N – + 16 és + 32 ° C között
 • Szubtrópusi klíma – ST – + 18 és + 38 ° C között
 • Trópusi klíma – T – + 18 és + 43 ° C között

A fagyasztók általában több klímaosztályba tartoznak, amelyeket közvetlenül a termékleírásban és az információs címkéken talál. A több osztály azonban nem jelent automatikusan előnyt a pénztárcája számára. Végül is, ha a fagyasztó megbirkózik a melegebb helyiségben való működéssel, az energiafogyasztás magasabb lesz, és a villanyszámlák emelkedni fognak. Az ideális hely az, ahol a hőmérséklet egész évben 10-25 °C között van.

Energiaosztály

Mivel ez egy 24 órás üzemű készülék, minél közelebb van az A osztályhoz, annál nagyobb a megtakarítás. A modern fagyasztók ritkán rendelkeznek F-nél rosszabb energiaosztállyal. Többnyire az E és F osztályba tartoznak.

Minden egyes „+“ 25%-os energiamegtakarítást jelent az előző osztályhoz képest. Bár egy „pluszokkal“ ellátott fagyasztó néhány ezer forinttal többe kerül, az éves fogyasztáson észreveheti a megtakarítást.

Fagyasztási osztály

A fagyasztási osztály azt a legalacsonyabb hőmérsékletet jelenti, amelyre a fagyasztó képes lefagyasztani az élelmiszereket. Ezt csillagok (néha pelyhek) jelzik, és minden csillag – 6°C-ot jelent. Egy tisztességes, hatékony fagyasztó legalább 3 csillaggal rendelkezik, azaz -18°C-ra fagyaszt.

Fagyasztási teljesítmény

A fagyasztási teljesítmény azt jelenti, hogy a fagyasztó 24 óra alatt hány kilogramm élelmiszert képes -16 °C és -18 °C közötti hőmérsékletre lefagyasztani. A gyengébb fagyasztók fagyasztási teljesítménye körülbelül 4 kg/24 óra. A legjobb fagyasztók (leggyakrabban a pultos fagyasztók) fagyasztási teljesítménye akár 40 kg/24 óra.

Döntsön a korábbi szokásai szerint. Vannak olyan háztartások, ahol a helyi tenyésztőktől szokás több tucat kilogrammnyi húst vásárolni, ezért ha ez a helyzet, a gyors és megbízható fagyasztás érdekében válasszon nagy fagyasztási teljesítményű fagyasztót.

Akkumulációs idő

A fagyasztók egyik legfontosabb paramétere a hőmérséklet fenntartásának képessége áramkimaradás esetén. Ezt órákban adják meg, amely alatt a fagyasztó tartalma nem olvad meg. A tartomány széles – 10-60 óra között mozog, és elsősorban az általános konstrukciótól, a szigeteléstől és a fagyasztó típusától függ. A pultos fagyasztók jobb akkumulációs időt kínálnak.

Hasznos funkciók

 • Gyorsfagyasztás funkció – praktikus funkció, amelynek köszönhetően a fagyasztó növeli teljesítményét a frissen behelyezett élelmiszerek gyors lefagyasztásához. Gyorsfagyasztás nélkül a nedvesség kicsapódik a normál szobahőmérsékletű élelmiszerek körül, és fagy keletkezik. Hőmérsékletük még a már fagyasztott alapanyagokra is hatással van. A gyorsfagyasztás így megőrzi az élelmiszerek hosszabb eltarthatóságát és energiát takarít meg.
 • Fagymentes rendszer – úgynevezett, No Frost rendszer a legmagasabb minőségű fagyasztók jellemzője. A falakon kialakuló dér és jégréteg miatti aggodalmak már a múlté.
 • Zár – ez a pultos fagyasztók jellemzője. A zár praktikus, ha vannak olyan gyermekei, akik felügyelet nélküli játék közben beszorulhatnak a fagyasztóba, vagy ha a fagyasztó egy közös alagsori helyiségben van, és nem szeretné más konyháját ellátni.
 • Figyelmeztető jelzés/Riasztás – Egy hang- vagy fényjelzés tudatja Önnel, ha az ajtó nincs becsukva, vagy ha a fagyasztóban olyan hőmérséklet-változás következik be, amely a tartalom megromlását okozhatja.

Fagyasztók ára

Mit jelent a fagyasztók eltérő ára? Nyilvánvaló, hogy egy 70 literes fagyasztó sokkal olcsóbb, mint egy 300 literes fagyasztó. Az árat a típus (pultos vagy fiókos), az energiaosztály és a fagyasztási teljesítmény is meghatározza. Ebben a készülékkategóriában azonban minden árkategóriában találhat jó minőségű modelleket és ismert márkákat.

✅ Fagyasztók 70000 forintig

Az alap árkategóriában legfeljebb 80 literes fiókos fagyasztók és körülbelül 100-150 literes pultos fagyasztók kaphatók. Olyan kisebb háztartások számára alkalmasak, ahol vagy nincs kombinált hűtőszekrény, vagy a fagyasztórekesz kapacitása nem elegendő. Itt is vásárolhat előnyösen – csak vegye figyelembe a fagyasztási teljesítményt és az akkumulációs időt.

✅ Fagyasztók 140000 forintig

A 70000-140000 forintos áron lényegesen nagyobb kapacitást és jobb fagyasztási képességeket kap. Ez a legkelendőbb fagyasztók csoportja, ahol a neves márkák számos képviselője található. A fagyasztók térfogata körülbelül 150-400 liter, a fagyasztási teljesítmény és az akkumulációs idő egyaránt kiváló, és ennek köszönhetően széles körű felhasználási lehetőséget biztosít mind többszemélyes háztartásban, mind vállalkozásban is.

✅ Fagyasztók 140000 forinttól

Az igényes fogyasztó, aki az átlagon felüli térfogatra és a legjobb energiaosztályra tart igényt, még a 140000 forintnál drágább fagyasztók között is elkalandozik. Rengeteg csúcskategóriás modell létezik tökéletes paraméterekkel. További bónuszként kellemes külső dizájn a részletekre való odafigyeléssel és az érintésvezérlésű kezelőpanelek is megtalálhatók, ezért még egy nagyméretű fagyasztó sem úgy néz ki, mint egy esetlen szekrény a konyhában.

A legjobb fagyasztó márkák

Ha nem akar több száz termék között tapogatózni, érdemes olyan márkákra összpontosítani, amelyek rendszeresen sikeresek a fagyasztó teszteken. Ha azonban a fogyasztói vélemények nagyobb értéket képviselnek az Ön számára, keresse a legkelendőbb modelleket. Nálunk a jó ár/érték arány győzedelmeskedik, ezért összeállítottunk egy listát azokról a gyártókról, akik otthonosan mozognak a minőségi fagyasztók gyártásában, és a kínálatukban többféle típusok és térfogatok találhatók.

 • Beko – A Beko márkának szinte hagyománya van a magyar konyhákban. Ezek megfizethető fagyasztók, optimális ár/teljesítmény aránnyal.
 • Electrolux – Az Electrolux pultos fagyasztók magas eladásai már évek óta tartanak. Az átlagon felüli térfogatuk mellett a legjobb A+++ energiaosztályt is kínálják.
 • Amica – Bár ennek a márkának a kínálata jelentősen gyengébb a versenytársaihoz képest, különösen akkor találja hasznosnak, ha egy kisebb méretű, nagy teljesítményű, de olcsó fiókos fagyasztót keres.
 • Bosch – Ez a neves német márka jól megtervezett fagyasztókat kínál, amelyek a szakmai teszteken is nagyon jól szerepeltek. A++ energiaosztály, magas fagyasztási teljesítmény, valamint kiváló akkumulációs idő.
 • Liebherr – Az innovatív márka talán a leggazdagabb képviselettel rendelkezik piacunkon (több mint 100 modell). Bár magasabb ára miatt nem kap akkora figyelmet az értékesítésben, de ezek a fagyasztók csúcsminőségűek, amelyek között a Konsument.de és a Stiftung Warentest tesztjeinek győzteseit is megtalálja.
 • Zanussi – A Zanussi pultos fagyasztók rendszeresen szerepelnek a TOP húszban az eladások tekintetében. Kevesebb, mint 105000 forintért 300 literes fagyasztót, 140000 forintért pedig közel 500 literes fagyasztót lehet vásárolni.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Mit lehet lefagyasztani?

Leggyakrabban a fagyasztóban a húst tárolják. Húst készletre vásárolunk (olcsóbban, mint máskor), és így meghosszabbítjuk az élettartamát. Hasonlóképpen, az akciós vaj és margarin vásárlása is jól működik – különösen, ha sokat süt.

A nyári bőséges gyümölcs- és zöldségtermésből is a legtöbbet hozhatja ki, és a téli hónapokra felhalmozhatja a vitaminkészletet.

A fagyasztó alkalmas különféle péksütemények, knédlik, kész kovászos zsemlék és egyéb félkész termékek, például burgonyatésztából készült termékek (burgonyagombóc, édes/sós gőzgombóc) fagyasztására is.

A gombaszedők a gombát a fagyasztóban tárolják, a halászok a halat, és sok háziasszony le szokták fagyasztani a leveseket, krémmártásokat, gulyásokat vagy más ételeket, amelyeket néha nagy mennyiségben főznek, és nem fogyasztanak el egyszerre.

Még a friss gyógy- és fűszernövények vagy az anyatej lefagyasztása is bevált.

Miért fagy le a fagyasztó?

A fehér, összefüggő hó/jégréteg nemcsak a belső teret csökkenti, hanem a fő negatívum a megnövekedett energiafogyasztás. A dér és jégréteget ezért rendszeresen el kell távolítani. Miért jelenik meg a dér és jégréteg egyáltalán? Ennek több fő oka van:

 • Túl meleg ételt tesz a fagyasztóba (pl. egyenesen a bevásárlótáskából). Gyakran elfelejtik, hogy az élelmiszereket először a hűtőszekrényben kell lehűteni. Ha szobahőmérsékletű vagy annál magasabb hőmérsékletű élelmiszert tesz a fagyasztóba, víz fog kicsapódni körülötte, a fagyasztó páratartalma megnő, és a felesleges víz dér és jégréteget képez.
 • A fagyasztó túl meleg zónában van elhelyezve – túlzottan lefagy.
 • Gyakran nyitja ki a fagyasztó ajtaját – nem tudja megtartani az akkumulált hőmérsékletet.
 • Az ajtó gumiszigetelése megsérült – az ajtó nem tömít, a fagyasztó akkumulációs képessége csökken, egyes élelmiszerek olvadni kezdenek, és megnő a belső páratartalom.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.MIDEA MDRU333FZE02
Energiaosztály: E
Éves energiafogyasztás: 234 kWh/annum
Űrtartalom (fagyasztótér): 238 l
Klímaosztály: SN, N, ST, T
5 out of 5 stars (5 / 5)194000 Ft Alacsony ár
2.GORENJE FH401CW FreezeProtect -15°C
Energiaosztály: F
Éves energiafogyasztás: 323 kWh/annum
Űrtartalom (fagyasztótér): 384 l
Klímaosztály: N
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)151000 Ft Alacsony ár
3.ETA 254290000E
Energiaosztály: E
Éves energiafogyasztás: 160 kWh/annum
Űrtartalom (fagyasztótér): 70 l
Klímaosztály: N, ST
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)80000 Ft Alacsony ár
4.WHIRLPOOL WHE31352 FO 2
Energiaosztály: E
Éves energiafogyasztás: 237 kWh/annum
Űrtartalom (fagyasztótér): 315 l
Klímaosztály: SN, T
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)148000 Ft Alacsony ár
5.GORENJE F4141PW
Energiaosztály: F
Éves energiafogyasztás: 236 kWh/annum
Űrtartalom (fagyasztótér): 165 l
Klímaosztály: N, ST
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)134000 Ft Alacsony ár
6.ETA 337690000D
Energiaosztály: D
Éves energiafogyasztás: 160 kWh/annum
Űrtartalom (fagyasztótér): 200 l
Klímaosztály: SN, N, ST, T
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)154000 Ft Alacsony ár
7.MIDEA MDRC207SLF01G
Energiaosztály: F
Éves energiafogyasztás: 228 kWh/annum
Űrtartalom (fagyasztótér): 142 l
Klímaosztály: SN, N, ST, T
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)90000 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új fagyasztó kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb fagyasztókat.