Kert és műhely

A legjobb fejszék (teszt 2021)

legjobb fejszékAz elektromos és benzines kerti szerszámok sokaságából folyamatosan kizárnak egy alapvető elemet, amely csak egy „fa és acél darab“, de ennek ellenére a szerepe nem veszélyeztetett. Fejsze. A következő választási útmutatóban fő feladatunk az lesz, hogy megismertessük Önt a fejszék alapvető típusaival, valamint útmutatással szolgáljunk a legjobb fejszékkel kapcsolatban, amelyek megállják helyüket a kemény konkurenciaharcban és van mit kínálniuk.

A fejszének hasznát veszi a kertben, a víkendházban, a műhelyben, a fészerben, de a természetben is. Segítségével tűzifát vághat, aprófát hasogathat, régi és beteg kérget, benőtt fákat vagy ágakat metszhet. Megfelelő kialakítású fejszét kell kiválasztani egy adott feladatra. A kemping fejsze kompaktságával és kis súlyával vonzó lesz Ön számára. A nagyméretű kétkezes hasítófejsze megmutatja erejét az igényes feladatok esetében. A két említett fejszetípus között már alapvető különbségek vannak. Az első fő feladat a minőségi fejsze kiválasztása lesz a leggyakoribb felhasználás szerint.

Hasznos tanácsokat talál a következő bekezdésekben arról, hogy mi fontos még a fejsze kiválasztásakor. Megmutatjuk, hogyan válassza ki a fejsze megfelelő méretét a nyél (fogantyú) hossza szerint, és hogyan vegye figyelembe a fejsze súlyát, hogy használata a lehető leghatékonyabb legyen. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet a fejsze tesztekre és recenziókra is, amelyekben értékes információkat talál a keresett termékek tényleges használatáról.

A legjobb fejszék

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Fiskars 1019333 X21
✔️ Típus: Hasítófejsze + fejszeélező
✔️ Szín: Fekete, narancssárga
✔️ Penge anyaga: Rozsdamentes acél
✔️ Nyél anyaga: Üvegszálas műanyag
5 out of 5 stars (5 / 5)20000 Ft Alacsony ár
2.Fiskars 1015618 X7 Kemping
✔️ Kimondottan tűzrakáshoz, tűzifa felaprításához tervezve.
✔️ Biztonságosan és könnyen szállítható, a tökéletes társ kempingezéshez.
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)12500 Ft Alacsony ár
3.Fiskars 1020220 IsoCore™
✔️ Egyedülálló rezgéscsillapító rendszer – 50%-át elnyeli a rezgéseknek
✔️ Ergonomikusan kialakított markolattal
✔️ Éles hasító éllel
✔️ Túlütés elleni védelemmel
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)24000 Ft Alacsony ár
4.Fiskars 1015643 X25
✔️ 30 cm-nél nagyobb átmérőjű rönkök hasításához ajánljuk
✔️ A fejsze feje nehezebb, ami segít a még hatékonyabb hasításban
✔️ Ultrakönnyű és tartós FiberComp™ nyele minimalizálja az anyagfáradást és csaknem törhetetlenné teszi a fejszét
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)18000 Ft Alacsony ár
5.Fiskars 1015641 X17
✔️ Közepes méretű, 20 cm-nél nagyobb átmérőjű rönkök hasításához ajánlott
✔️ Igazán kézbeillő fejsze kisebb mennyiségű friss fa aprításához vagy alkalmankénti hasításhoz
✔️ 3D markolatának köszönhetően még biztonságosabb fogást és lendítést tesz lehetővé
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)18000 Ft Alacsony ár
6.Fiskars 1015617 X5 kis kemping
✔️ Asztalos és faipari munkákhoz.
✔️ Nagyszerű általános eszköz különböző kisebb feladatokhoz a ház körül vagy kirándulásokhoz.
✔️ Kisméretű fejsze faaprításhoz és tűzrakáshoz
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)11000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon fafejszét

Milyen fejszét vásároljon, ha tűzifát szeretne feldolgozni? Milyen jön jól a természetben való tartózkodáskor? A fejsze olyan szerszám, amelyet mindenképpen ki fog használni, és több mint valószínű, hogy nem marad csak egy méretnél. A gyártók széles választékában megtalálhatóak a hobbi használatra szolgáló fejszék, valamint a profi fakitermelők számára a tartós szerszámok is. A kategóriában azonban enyhe káosz van, és ha először választ fejszét, és valóban érdekli a minősége, akkor különböző jelölésekkel találkozhat, amelyek különböző márkákként eltérnek egymástól.

A következő sorokban többet megtudhat arról, hogyan lehet gyorsan eligazodni a paraméterekben, és hogyan tudja megtalálni az Ön számára kiváló fejszét. Nem fognak hiányozni az árlisták és ellenőrzött márkák sem, ahol érdekes modelleket talál, amelyeket nagyon jó minősítések kísérnek.

Hogyan válasszon fafejszét

Mi lesz a fejsze használatának fő célja?

Számunkra egyértelmű, hogy fejszét fafeldolgozáshoz vásárol, de mérete és kialakítása közvetlenül kapcsolódik a fő felhasználáshoz. Ha fát kell vágnia, akkor egy erős fejszéhez nyúl, amely nagy erőt képes kifejteni. Az ácsmunkákhoz és az építési munkákhoz egy kisebb praktikus fejszét használnak, amely még a szerszámszíjba sem hat zavarólag, és az ellenkező oldalról a szögek beütésénél is használható.

Milyen fajta fejszéket ismerünk?

A jól megtervezett fejsze ergonómiával rendelkezik, ennek köszönhetően nagy mennyiségű fát dolgozhat fel minimális erőfeszítéssel. Ez egy kicsit fizika, amely attól függ, hogy mennyi energiát visz át a kezéből a nyélen keresztül a pengébe. Hosszú nyelű és nagyobb súlyú fejsze használatához több energiát kell kifejtenie, ami azt jelenti, hogy lényegesen nagyobb erő kerül a pengére. Így egy nagy fejsze vastagabb rönköket is feldolgoz, míg egy kisebb alig tud alapvetően kisebb fadarabokat feldolgozni. Nézzük meg, hogyan viszonyul a fejsze mérete és súlya a gyakorlati használatához.

Favágó fejszék

A legnagyobb fejszéket, amelyeket közönségesen rönkhasítófejszének neveznek, úgy tervezték, hogy fát hasítsanak a farostokkal szemben (gyakran a legkeményebb részen keresztül). Nagy erőt képesek továbbítani, ami megfelel a méretüknek. A nyél hossza meghaladhatja a 90 cm-t, a teljes tömege pedig meghaladhatja az 5 kg-ot. Ezek végképp a legerősebb fejszék, a penge élezési szöge 40-60 ° között változik (ránézésre szélesebb penge, amely sérülések nélkül is képes elvégezni a kemény munkát is). A fejsze feje masszív, és ha a fejsze beleszorul a rönkbe, kibírja a kalapácsütéseket is. Egy ilyen fejszével való munka meglehetősen megterhelő, kifejezetten tapasztalt felhasználók számára készült, akik teljes mértékben ki tudják használni a benne rejlő lehetőségeket.

Hasító fejszék

Tűzifa és aprófa feldolgozására tervezett fejszék. Ezenkívül ezeket felhasználhatja a fakéreg eltávolítására vagy az ágak metszésére. Ez a legszélesebb kategória, ahol igazán színes választékot talál.

 • A kis hasító fejszék alkalmasak alkalmankénti fa előkészítésére egy grill partira vagy családi sütögetésre. Súlyuk körülbelül 1 kilogramm, a nyelük 45 cm hosszú.
 • A közepes hasító fejszék már alkalmasak közepes rönkhöz és vastagabb tűzifadarabokhoz. Súlyuk körülbelül 2,5 kg, a teljes hossz pedig 50-70 cm. A legeladottabb szortimenthez tartoznak.
 • A nagy hasító fejszék méretük miatt észrevehetően hasonlítanak a favágó fejszékre, de a penge élezési szöge 35 °. Súlyuk 2,6-5 kg, a nyél hossza 80-90 cm.

Ács fejszék

Elsősorban kisiparosok, ácsok és építőmunkások számára készültek. Ezek kisebb fejszék, amelyek hossza legfeljebb 50 cm. A penge gyakran ív alakú, így a fejszével precízebb munkát végezhet, és finomíthatja a részleteket. Egy ilyen fejsze penge élezési szöge még kisebb, mint a hasító fejszéké – körülbelül 30 °. Praktikus felhasználás érdekében a fémfej másik oldala egyenes – megfordítva alkalmas szögek beverésére.

Univerzális fejszék

Az ács fejszék és a hasító fejszék között az arany középutat az univerzális fejszék jelentik. Ezeket különböző méretben értékesítik, és kialakításuknak köszönhetően sokoldalúan használhatók a ház vagy a víkendház körül, pl. alkalmi famegmunkáláshoz, építési munkákhoz és gyümölcsösben való munkákhoz. Nem alkalmasak azonban gyakori és igényes tűzifa hasogatására. Ezeknek a fejszéknek a súlya kb. 0,7 – 2 kg, a nyél hossza 35 – 45 cm (kisebbek), ill. 60 – 70 cm (nagyobbak).

Kemping fejszék

Kicsi, praktikus, ügyes, könnyű. A kemping fejszék alkalmasak utazáshoz, túrázáshoz és táborozáshoz. Körülbelül 30 cm hosszú nyéllel játszva elférnek egy hátizsákban. Súlyuk 0,3 – 0,7 kg. Használhatja ezeket ágak aprítására tábortűzhöz, vagy a sátorcövekek leütésére.

Erdei fejszék

Az erdei fejszékre jellemző a hosszúkás penge, amelynek célja a nyél védelme a sérülésektől és ezzel együtt a meghosszabbított nyél, a jobb hozzáférhetőség érdekében maga előtt. Nem a fa vágására és hasítására szolgálnak. Fő feladatuk az ágak metszése sűrű állományokban, cserjék kivágása és kisebb fák döntése.

Speciális dobófejszék

A speciális dobófejszék (és velük együtt a tomahawk) formájuk és teljes kialakításuk miatt is érdekesek. Dizájnjuk és formájuk gyakran követi az elmúlt idők hagyományait, így sokak számára érdekes gyűjtőtárgy is. Főleg speciális sportjátékokra, dobástechnikai edzésekre használják, de tartalék fejszeként a hegyi túrák vagy a táborozás során is (úgynevezett outdoor / túlélő felszerelés).

hasító fejsze

Fa vagy műanyag nyél?

A nyél anyaga meghatározza a fejsze élettartamát, és hogy milyen kényelmes vele dolgozni. A standard fa nyeleket jelenleg sikeresen helyettesítik modern anyagokkal, amelyek sok szempontból felülmúlják a klasszikus fa „fogantyúkat“.

 • Fa nyél – Kovácsolt vasfejű fejszékhez van használva. A bükk, a tölgy, a kőris és a dió (hickory) fát erős és tartós anyagnak tekintik. A fa olyan anyag, amelyet kellemes megfogni, és a nyél sérülése esetén még egy kevésbé gyakorlott felhasználó is gyorsan ki tudja cserélni. Hátránya azonban, hogy a fa érzékeny a különféle külső hatásokra, különösen a túlzott páratartalomra/nedvességre, de a szárazságra is. Ha sokáig hagyja a fejszét a napon, a nyél kiszárad, és a feje meglazulhat. Ha a nyél nedves lesz, akkor a nedvesség veszélyeztetheti a fejsze fejét, amely rozsdásodni kezd. Ezenkívül a fán keresztül az ütések jobban átterjednek a kézre.
 • Műanyag nyél – Ez nem egy közönséges „játék” műanyag, hanem különféle üvegszál-erősítésű laminátok, amelyeket az utóbbi években főleg szénacél fejekkel kombinálva használtak. Valójában egy ilyen anyag keménysége nagyobb lehet, mint a fáé. A fő előny a fejsze tökéletes egyensúlya, valamint az ütések kevésbé terjednek át a kézre, és a környezeti hatásokra való kisebb fogékonyság. A műanyag nem szárad ki olyan gyorsan, mint a fa, de a napsütésen való állandó tárolás még nem tett jót semmilyen szerszámnak. A sérült nyelet azonban nem lehet kicserélni, ezért repedezett nyél estén általában az egész fejsze megy a hulladékba. Jó hír, hogy a neves gyártók fejszéi hosszú évekig tip-top állapotban maradnak.

Fejsze pengéje és annak kialakítása

 • A fejsze gyártásához használt anyagok évről évre kifinomultabbak, különös hangsúlyt fektetve a kiváló tulajdonságok lehető leghosszabb ideig történő fenntartására. Kovácsolt vagy edzett szálcsiszolt svédacélt szoktak használni. Nem marad el azonban a teflonnal bevont kovácsolt szénacél, amely csökkenti a súrlódást és megkönnyíti a penge behatolását a fába. Újdonság még a felületkezelés kiváló minőségű fluor-műanyag xilán formájában, amelynek köszönhetően a fejsze könnyebben hatol be a fába. Az ilyen felületkezelés megvédi a pengét a korróziótól, és ezáltal jelentősen meghosszabbítja annak élettartamát.
 • Milyen fejformát válasszon? Általában érvényes, hogy a nagyobb, masszívabb fejek jobban felhasználhatók a nagyobb rönkök hasításához. Ahhoz, hogy a fába hatoljanak elegendő lendületre és erőre van szükség a kezéből. Kisebb fejeket talál azokon a fejszéken, amelyeket faanyaghoz és az ágakhoz való „finomabb“, részletesebb munkára terveztek.
 • A HRC hárombetűs rövidítést megtalálhatja a termékleírásokban. Ez egy Rockwell penge keménység teszt. Az általánosan elérhető fejszék esetén HRC 47 – 55 keménységgel találkozhat. A nagyobb szám a penge nagyobb keménységét is jelenti. Ha csábítja, hogy extra keménységű fejszét vásároljon, ne feledje, hogy ez sokáig ki fogja bírni, de meglehetősen igényes csiszolás és élezés árán.

Fejszék ára

A minőségi fejszék ára nem biztos, hogy a legalacsonyabbak közé tartozik. Bár csak „kézi“ szerszámok, előnyeit még nem múlta felül egyetlen motoros szerszám sem. Végül is ki indítana be egy nehéz láncfűrészt néhány rönk miatt a grillezéshez? A tucatnyi különböző gyártó gazdag kínálata változatos, és a hagyományos, fából készült nyéllel rendelkező fejszék mellett a modern prémium anyagokból készült csúcsminőségű modellekkel is találkozhat, amelyekkel a következő téli szezonban a fa hasítása könnyedén fog menni.

✅ Fejszék 7000 Ft-ig

Még az alap árkategória is meglepően gazdag, akár több száz modell található ebben. Itt elsősorban kis és közepes méretű univerzális fejszéket, valamint néhány alapvető hasító fejszét talál, amelyeket alkalmi munkákra terveztek a ház és a víkendház körül. Nem hiányoznak kemping fejszék sem.

✅ Fejszék 21000 Ft-ig

A 7000 és 21000 forint közötti áron már megtalálja a piacon jelenleg a legkeresettebb fejszéket, amelyek nagyon jól végzik a feladatukat, amelyre készültek. Vannak ebben a kategóriában kiváló minőségű hasító fejszék, favágó fejszék, nagyobb univerzális fejszék és speciális fejszék is. A legnépszerűbbek azok a modellek, amelyek nyele üvegszál-erősítésű és a pengéje speciális felületkezeléssel van ellátva. Nem hagyják cserben és öröm lesz velük dolgozni.

✅ Fejszék 21000 Ft-tól

Ha úgy dönt, hogy többet fektet egy fejszébe, a jutalma egy prémium kialakítás lesz, amellyel még a legnagyobb rönköket is felvághatja. Ebben az árkategóriában nagyobb terhelésre és gyakoribb használatra tervezett fejszéket talál. Nem hiányoznak az outdoor és a vadászfejszék sem.

tábori fejsze

A legjobb fejsze márkák

A kertbe vagy műhelybe való szerszámok vásárlásakor javasoljuk az ellenőrzött márkák kiválasztását. A minőségi termék mellett garantálja a jó szervizszolgáltatást vagy a pótalkatrészek vásárlásának lehetőségét is. Az alábbi listába olyan gyártókat választottunk ki, akik a hagyományos fejszegyártók közé tartoznak, sokéves tapasztalattal és több mint jó helyezéssel a fejsze tesztekben.

 • Fiskars – A finn Fiskars márkát sikeresen képviseli a fejszék nagyobb választéka is, kiváló értékesítéssel és recenziókkal (hazai és külföldi). Régóta jelen van a piacunkon. Kiváló ár / minőség arány.
 • Hecht – A cseh Hecht márka sokféle szerszámot és gépet gyárt általános és igényesebb használatra. A legnépszerűbbek a kis és közepes méretű univerzális fejszék teflonnal bevont felülettel. Kedvező áruk miatt vonzóak.
 • Extol – Különböző típusú és méretű fejszék nagy választéka. Megfizethető termékek, amelyek problémamentes otthoni használatra vannak tervezve.
 • Festa – A cseh márka minőségi kéziszerszámai az építőiparban, a ház és a kert körül örömet szereznek a kisiparosoknak és a szakembereknek egyaránt. Az előző márkák alternatívája.
 • Hultafors – A svéd Hultafors márka világhírű klasszikus kézzel kovácsolt fejszéi az adott szegmens csúcsához tartoznak. Kivételes kialakítás és kidolgozás. Alkalmasak igényes felhasználók számára (Selbst ist der Mann, 5 pontból 5).

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan válasszon fejszét méret szerint?

A nagyobb fejsze nem jelent automatikusan nagyobb hasítóerőt. A keze gyorsan elfáradhat, és a zökkenőmentes munka helyett néhány fahasáb után rendesen izzadni kezd. Először is, a fejszének jól kell illeszkednie a kezébe, és képesnek kell lennie arra, hogy egymás után több csapást végezzen vele. Ez elsősorban a méretével függ össze.

Válassza ki a fejsze méretét az alábbiak szerint: Fogja meg a nyelét közvetlenül a fémfej alatt, nyújtsa ki a kezét maga előtt, és ha a nyél vége a válláig ér (néhány centiméterre a vállától), akkor jól választott. Ha a nyél túlnyúlik a vállán, akkor nagyon nehéz lesz a fejszével dolgozni. Különösen akkor alkalmazza ezt az eljárást, ha hasító fejszét vásárol. Kemping-, ács- és speciális fejsze setében nem kell mérnie a nyél hosszát a vállához. Biztosan rövidebb lesz.

Hogyan válasszon fejszét súly szerint?

Nemcsak a teljes hossz, hanem a fejsze súlya is meghatározza a kényelmet a fa vágásakor és aprításakor. Hogyan lehet megtudni, hogy jól választott-e? Álljon egyenesen, tartsa a fejszét a domináns kezében, másik kezével pedig tartsa ezt a kezét a könyöke fölött a testénél.

Tesztelje a csukló erejét: Először hajlítsa meg könyökét 90 °-kal a fejszével a kezében, és ebben a helyzetben fordítsa el a csuklóját úgy, hogy a fejsze a fejéhez emelkedjen. 180 °-os szöget ír le. Ha csuklójával felemelte a fejszét, akkor jól fog menni a munka vele. Ha problémája volt ezzel, akkor túl nehéz lesz Önnek.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Fiskars 1019333 X21
✔️ Típus: Hasítófejsze + fejszeélező
✔️ Szín: Fekete, narancssárga
✔️ Penge anyaga: Rozsdamentes acél
✔️ Nyél anyaga: Üvegszálas műanyag
5 out of 5 stars (5 / 5)20000 Ft Alacsony ár
2.Fiskars 1015618 X7 Kemping
✔️ Kimondottan tűzrakáshoz, tűzifa felaprításához tervezve.
✔️ Biztonságosan és könnyen szállítható, a tökéletes társ kempingezéshez.
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)12500 Ft Alacsony ár
3.Fiskars 1020220 IsoCore™
✔️ Egyedülálló rezgéscsillapító rendszer – 50%-át elnyeli a rezgéseknek
✔️ Ergonomikusan kialakított markolattal
✔️ Éles hasító éllel
✔️ Túlütés elleni védelemmel
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)24000 Ft Alacsony ár
4.Fiskars 1015643 X25
✔️ 30 cm-nél nagyobb átmérőjű rönkök hasításához ajánljuk
✔️ A fejsze feje nehezebb, ami segít a még hatékonyabb hasításban
✔️ Ultrakönnyű és tartós FiberComp™ nyele minimalizálja az anyagfáradást és csaknem törhetetlenné teszi a fejszét
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)18000 Ft Alacsony ár
5.Fiskars 1015641 X17
✔️ Közepes méretű, 20 cm-nél nagyobb átmérőjű rönkök hasításához ajánlott
✔️ Igazán kézbeillő fejsze kisebb mennyiségű friss fa aprításához vagy alkalmankénti hasításhoz
✔️ 3D markolatának köszönhetően még biztonságosabb fogást és lendítést tesz lehetővé
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)18000 Ft Alacsony ár
6.Fiskars 1015617 X5 kis kemping
✔️ Asztalos és faipari munkákhoz.
✔️ Nagyszerű általános eszköz különböző kisebb feladatokhoz a ház körül vagy kirándulásokhoz.
✔️ Kisméretű fejsze faaprításhoz és tűzrakáshoz
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)11000 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új fejsze kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb fejszét.