Kert és műhely Smart things

A legjobb fotócsapdák / vadkamerák (recenziók és teszt 2024)

fotócsapdákTippeket keres a legjobb fotócsapdákkal kapcsolatban? Akár az erdő négylábú lakóit szeretné szemmel tartani, akár a hívatlan kétlábú látogatóktól szeretné megvédeni ingatlanát, a következő rangsorban számos bevált modell szerepel, amelyeket pozitív értékelések kísérnek.

A modern fotócsapdák – egyszerűen fogalmazva – kültéri digitális fényképezőgépek / kamerák, amelyek különböző üzemmódokban tudnak képeket és felvételeket készíteni. Egyesek azonnal működésbe lépnek, amint mozgást érzékelnek a környezetükben, mások pedig képesek valós idejű felvételeket készíteni és közvetlenül küldeni, akár távvezérléssel is, közvetlenül a telefonon keresztül. Külső kialakításukat tekintve a feltűnésmentesség és az álcázás nagy szerepet játszik, de a fokozott időjárásállóság is.

A kiváló minőségű fotócsapdákat elsősorban a környezetükben lévő objektumok követésére használják. Ki fogja a legjobban kihasználni ezeket? Különösen népszerűek az erdészek, az ornitológusok és a halászok körében. A méhészek és a nyaraló tulajdonosok is hasznot húznak belőlük. Ezenkívül azonban elhelyezheti ezeket azon a telken is, amelyen a ház áll, amelyben él. Különösen akkor, ha már volt olyan rossz tapasztalata, hogy vandálok vagy tolvajok a nem látható helyekről bejutottak a tulajdonába.

A fotócsapdát a rendeltetésszerű használathoz kell kiválasztani, hogy betöltse a célját. Az állatok nyomon követésére szolgáló fotócsapdáknak különböző paraméterei és felszereltségei vannak, a vagyonvédelemre szolgáló fotócsapda pedig más előnyökkel rendelkeznek. A következő választási útmutatóban bővebben beszélünk a fotócsapdák közötti különbségekről, paramétereikről és legfontosabb jellemzőikről. Megnéztünk néhány bevált kereskedőt és kínálatukat is. A gyorsabb tájékozódás érdekében ajánljuk figyelmébe a fotócsapda teszteket és recenziókat, ahol első kézből származó információkat szerezhet. A gyakran említett kedvencek között olyan ismert márkák fotócsapdái vannak, mint a Bunaty, a Bentech, az OXE, a ScoutGuard és az Evolveo.

A legjobb fotócsapdák (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.OXE Panther 4G + 32 GB SD kártya
A kijelző felbontása: 800 x 600
Fotó max. minősége: 16 Mpx
Érzékelő felbontása: 5 Mpx
Érzékelő hatósugara: 20 m
Funkciók: IR lámpa
+ 60 nap max. üzemidő
+ GSM
5 out of 5 stars (5 / 5)112000 Ft Alacsony ár
2.OMG H885
A kijelző felbontása: -
Fotó max. minősége: 16 Mpx
Érzékelő felbontása: 8 Mpx
Érzékelő hatósugara: 20 m
Funkciók: IR lámpa
+ 364 nap max. üzemidő
5 out of 5 stars (5 / 5)38500 Ft Alacsony ár
3.BolyGuard BG310-M
A kijelző felbontása: 800 x 600
Fotó max. minősége: 18 Mpx
Érzékelő felbontása: 5 Mpx
Érzékelő hatósugara: 25 m
Funkciók: IR lámpa
+ 60 nap max. üzemidő
+ GSM
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)64000 Ft Alacsony ár
4.Denver WCS-5020
A kijelző felbontása: 1920 × 1080
Fotó max. minősége: 12 Mpx
Érzékelő felbontása: 5 Mpx
Érzékelő hatósugara: 25 m
Funkciók: -
+ 182,62 nap max. üzemidő
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)20100 Ft Alacsony ár
5.Bentech Mini
A kijelző felbontása: 480 x 234
Fotó max. minősége: 16 Mpx
Érzékelő felbontása: 2 Mpx
Érzékelő hatósugara: 15 m
Funkciók: IR lámpa
+ 90 nap max. üzemidő
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)26500 Ft Alacsony ár
6.EVOLVEO StrongVision Mini
A kijelző felbontása: -
Fotó max. minősége: 20 Mpx
Érzékelő felbontása: 5 Mpx
Érzékelő hatósugara: 20 m
Funkciók: IR lámpa
+ 175 nap max. üzemidő
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)19000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon fotócsapdát

Hogyan válasszon olyan fotócsapdát, amellyel minden szempontból elégedett lesz? A következő sorokban érdekes információkat, tanácsokat és tippeket talál. Mielőtt rátérnénk a legfontosabb paraméterekre és felosztásokra, készítettünk néhány kérdést az Ön számára. Ha ezekre tudja a választ, jó eséllyel könnyedén és értő módon fog eligazodni a fotócsapdák sokszínű kínálatában. Tehát:

 • Állatmegfigyelésre vagy vagyonvédelemre szeretne fotócsapdát?
 • Milyen messzire kell elérnie a fotócsapda optikájának?
 • Milyen legyen a képek (felvételek) minősége?
 • Fontos Önnek az extra gyors kioldás?
 • A fotócsapdának valós idejű képeket kell küldenie távolról, vagy elegendő, ha időnként hozzáfér a tárolójában lévő képekhez?
 • Milyen tápegységet szeretne? Ceruzaelemek, elemtartó doboz, akkumulátor, napelem vagy külső hálózati tápegység?
 • Számít Önnek, hogy a fotócsapdát senki se észlelje?

legjobb fotócsapdák

Fotócsapdák felhasználás és rendeltetés szerint

Bár ez nem szabály, néhány fotócsapda esetében pontos rendeltetést találhat. Míg egyeseket úgy terveztek, hogy kiváló megfigyelési eredményeket nyújtsanak az erdőben, mások a tulajdon védelmében mutatják meg tulajdonságaikat. Ettől függően képességeik és funkcióik kissé eltérnek.

Fotócsapdák állatok megfigyelésére

A fotócsapdáknak eredetileg egyetlen fő feladata volt: a vadon élő állatok mozgásának és előfordulásának (és az orvvadászok jelenlétének) megfigyelése a kültéri környezetben. Az erdészek és az állatvédők például értékes információkat szereztek segítségükkel arról, hogy az állatok télen járnak-e az etetőkhöz, vagy akár arról is, hogy a tavasz beköszöntével a kölykök hogyan boldogulnak.

Az állatok megfigyelésére szolgáló fotócsapda tökéletesen illeszkedik/beleolvad a környezetbe. Tartós tokban van elhelyezve, amely megvédi a kamera optikáját az esőtől, nedvességtől, fagytól és hőtől. A hangsúlyt a megfelelő akkumulátor üzemidőre és a nagy tárhelyre helyezik. Megfelelő minőségű képeket készít nappal, szürkületben és éjszaka. Éjszaka úgynevezett „megvilágítást“ használ – infravörös megvilágítást. Két hullámhosszt használnak – 850 nm (a dióda látható, az állatokat éjszaka is vonzza, viszont az éjszakai képek jobban megvilágítottak és ezért jobb minőségűek) és 940 nm (láthatatlan dióda, a képek rosszabb minőségűek lehetnek, az optikától és a fotócsapda árától függ).

Az állatok megfigyelésére szolgáló fotócsapdák belső tárhellyel vagy memóriakártyák támogatásával vannak felszerelve. Tehát Ön személyesen megy a fotócsapdához, hogy „kivegye“ a képeket – időeltolódással. A drágább modellek már rendelkeznek GSM-modullal, amely támogatja a GPRS átvitelt – ami azt jelenti, hogy a fényképeket a fotócsapdából közvetlenül a mobiltelefonra (MMS-ként) vagy az e-mail címre lehet küldeni. Az adatátvitelt biztosító SIM-kártya a berendezés elengedhetetlen része. Jellemzője az antenna jelenléte.

Fotócsapdák vagyonvédelemre / tolvajok ellen

A fotócsapdák érdekes alkalmazást találtak a vagyonvédelemben. Ezeket használják a nyaraló tulajdonosok, méhészek, nagy gyümölcsösök, szőlőültetvények tulajdonosai, és érdekes védelmet nyújtanak közvetlenül a kertben vagy a belső térben (a nyaralóban, raktárban, műhelyben) is.

Bár az ilyen típusú fotócsapdák nem fogják elriasztani vagy ártalmatlanítani a tolvajt, de mindenképpen segíthetnek az azonosításában. Emiatt is helyezze a hangsúlyt a magas képminőségre (nagyobb érzékelő-felbontás), hogy az arcok és a részletek jól láthatóak legyenek. Napközben megbízhatóan kell működniük, és éjszaka nem láthatóak. Ezért csak ritkán használják a 850 nm-es látható megvilágítást. Az emberi szemmel éjszaka nem látható fotócsapdákat 940 nm-es láthatatlan megvilágítással kell ellátni. A drágább modellek láthatatlan vakuval is felszerelhetők, ami az éjszakai képeknek rendkívül valósághű kontúrt kölcsönöz.

A csatlakoztathatóság szempontjából fejlettebbek, mint az állatok megfigyelésre szolgáló alapvető fotócsapdák. Végül is a lehető legkorábban szeretne tájékoztatást kapni az ingatlanán folyó tisztességtelen tevékenységekről. Ezek általában GSM-modullal vannak felszerelve (a képeket MMS-ként vagy e-mailben küldik a telefonra), és SD kártyán vagy belső tárhelyen is tárolják azokat. A legjobb fotócsapdák LIVE felvételt is tudnak készíteni, amikor közvetlenül a telefonján vagy táblagépén láthatja, mi történik a fotócsapda körül. A kamerarendszerrel ellentétben a fotócsapdák nem támasztanak magas követelményeket a telepítéssel és az áramforrással szemben (elegendőek a ceruzaelemek). Azonban jó, ha figyelembe veszünk bizonyos korlátozásokat. Például csak a saját tulajdonát veheti fel, a közterületeket nem. Ha egy vandál felfedezi a fotócsapdát, az valószínűleg komoly károkat szenved.

Hogyan válasszon fotócsapdát

A fotócsapda hatótávolsága

Milyen messze állhat a fotóalany (ember, állat) a fotócsapdától, hogy optimális minőségű képet készítsen? A fotócsapda hatótávolságát nagyban befolyásolja annak elhelyezkedése, a fényviszonyok és magának a készüléknek az optikája.

A fotócsapda része egy PIR érzékelő – mozgásérzékelő, mely érzékeli az emberek és állatok mozgását a látómezejében. Amint az érzékelő mozgást érzékel, a fotócsapda képet készít. Viszont a levelek mozgását a gallyon nem fogja buzgón rögzíteni a fotócsapda (nem fogja túlterhelni a tárat, és idő előtt nem merül le a felesleges fotók miatt). A legtöbb átlagos modell 10 méteres távolságból képes megörökíteni egy személyt, a jobb minőségű fotócsapdák több mint 15 méterről.

Egy másik fontos paraméter a látószög. Minél szélesebb a látószög (pl. 100°), annál szélesebb szeletet tud rögzíteni a fotócsapda a környezetből. Ugyanakkor azonban csökken az a távolság, ahonnan még éles képet tud készíteni (például csak 5-6 m távolságig tud fókuszálni). Ezzel szemben a szűkebb, 50-60°-os látómező még nagyobb távolságoknál is nagy élességet biztosít (egy 10 m vagy annál nagyobb távolságban lévő objektum).

Képminőség

Ha a képminőségről beszélünk, akkor ez nem másról szól, mint a megapixeles felbontásról.

Minél több a pixel, annál részletesebb és jobb minőségű a kép, de ezzel egyidejűleg a fájl mérete is nő. Ez azt jelenti, hogy vagy több tárhelyet foglal el, vagy az átvitel az adatfogyasztás szempontjából igényesebb.

 • A legolcsóbb fotócsapdák körülbelül 5-6 Mpx felbontású képeket készítenek.
 • A legkelendőbb, jó ár/minőség arányú fotócsapdák már 10-12 Mpx felbontású fotókat készítenek.
 • A legjobb fotócsapdák már akár 36 Mpx felbontású fotókat is képesek készíteni.

Tippünk – A márkás modelleknél gyakran megtalálható a minimum – maximum felbontás kiválasztásának lehetősége – például 8 Mpx / 10 Mpx / 12 Mpx / 16 Mpx / 24 Mpx. Ön dönti el, hogy milyen jó minőségű és részletes fényképeket kap, és mennyi tárhelyet foglalnak el.

Kioldási sebesség

Gyorsan mozgó kártevőket kell elkapnia? Azt gyanítja, hogy egy nyest garázdálkodik az udvarában? Ebben az esetben összpontosítson a kioldási sebességre. Egyetlen plusz másodperc is jelentheti azt, hogy semmi sem lesz látható a képen, és ugyanilyen gyorsan egy tolvaj olyan irányba fordulhat, ahol az arca nem látható.

A fotócsapda kioldási sebessége 0,3 – 1,2 másodperc tartományban mozoghat. Minél gyorsabb a reakció, annál többet láthat a képen. Ideális esetben a kioldási sebességnek 0,8 másodperc alatt kell lennie. Érdekes kiegészítő biztonsági funkció a több automatikus kép egymás utáni készítése (az úgynevezett sorozatfelvétel funkció). Ebben az esetben biztosabb lehet abban, hogy legalább egy képkocka elég éles lesz.

A fotócsapda tárhelye és csatlakoztathatósága

A fotócsapda által készített fényképeknek és videóknak tárhelyre van szükségük. A modellek túlnyomó többsége belső tárhellyel rendelkezik (16 GB, 32 GB kapacitással) vagy támogatja az SD vagy microSD kártyákat. A fényképek eléréséhez fizikailag oda kell mennie a készülékhez. A fényképeket megtekintheti a fotócsapda kijelzőjén, letöltheti ezeket telefonjára, vagy magával viheti az SD kártyát, és egy üres kártyát helyezhet be a fotócsapdába.

Napjainkban egyre nagyobb az igény a GSM modullal ellátott fotócsapdák iránt, amelyek lehetővé teszik a folyamatos kapcsolatot a fotócsapdával, és egyben áttekintést nyújtanak a környezetében lévő helyzetről. Úgy működik, hogy a fényképeket MMS-ben vagy e-mailben küldi el. Ezért elkerülhetetlenül szüksége van SIM-kártyára, mobiljelre és adatátvitelre. Bár a fényképek küldése zökkenőmentes, valamennyibe kerülni fog (a kredit fokozatosan elfogy). Ezért jó ötlet például egy olyan átalánydíjas csomagot használni, amelyen egy bizonyos díj ellenében korlátlan MMS szolgáltatásra lehet előfizetni. Ráadásul a legmodernebb fotócsapdák már képesek képeket küldeni a felhőtárolóba.

A Wi-Fi fotócsapdák fényképeket küldenek Wi-Fi készülékére. Egyszerűen csak menjen kicsit közelebb a fotócsapdához (néhány méteres körzetben), és a távirányítóval aktiválja a Wi-Fi-t a fotócsapdában. A képeket megtekintheti telefonján vagy táblagépén, letöltheti, majd kikapcsolhatja a Wi-Fi-t. A Wi-Fi nem fogyaszt többletenergiát, és illetéktelenek nem szereznek tudomást róla (nem jelenik meg más telefonokon, amelyek véletlenül a közelben vannak). Így tökéletesen álcázhatja a fotócsapdát, és nem kockáztatja, hogy gyakori látogatással és fizikai manipulációval ellopják.

Fotócsapda tápellátása (áramforrás)

A fotócsapda tápellátása az egyik előnye. Nem kell bonyolult telepítéssel foglalkoznia, működéséhez akár ceruzaelemek (AA) is elegendőek. Ez lehet 4 – 12 darab AA elem. Több ezer képhez elegendőek, például 8 AA elem kapacitása 8000 – 10 000 kép rögzítésére alkalmas. Mindenképpen érdemes jobb minőségű elemekhez nyúlni, amelyek még a kemény fagyokat is kibírják, és nem szenvednek idő előtti lemerüléstől.

Egy másik lehetőség egy kiegészítő elemdoboz, amely jelentősen meghosszabbítja a fotócsapda működési idejét. Ha a fotócsapda napos helyen van, érdemes megfontolni a napelemhez való csatlakoztatást is, amely napközben feltölti a power bankot, amely aztán éjszaka a fotócsapda energiaforrása. Ha a házában vagy a nyaralójában van fotócsapda felszerelve, egyes modellek az elektromos hálózatra is csatlakoztathatók.

Megvilágítás

A megvilágítás vagy infravörös megvilágítás kulcsfontosságú elem az objektumok szürkületben és éjszaka történő fényképezésekor. Ez egy olyan hullámhosszú fény, amely az emberi szem számára általában láthatatlan, de bizonyos peremhullámhosszon észrevehető. A fotócsapdákban használt fény hullámhossza 850 nm és 940 nm.

 • A 850 nm-es hullámhossz jobb megvilágítást biztosít (nagyon jó képminőség még 15 m távolságból is), és elsősorban az állatok megfigyelésére szolgáló fotócsapdákban használják. Egy kis piros dióda látható az emberi szem számára. Ez a dióda még néhány állatot közelebb is vonz a készülékhez. Ha egy 850 nm-es fotócsapdát használna a tulajdon védelmére, azt valószínűleg nagyon gyorsan észlelnék.
 • A 940 nm-es hullámhossz ezért sok esetben kívánatosabb. Ez azért van, mert az állatok vagy az emberi szem számára nem érzékelhető. A láthatatlan megvilágítás így optimális éjszakai fényképezést biztosít. Nagyobb távolságban (10 m-től) azonban a képek rosszabb minőségűek. Kérdéses azonban, hogy a fotócsapdától 15-20 méterre lévő személy arca felismerhető-e még.

Vezérlés, menü és kijelző

A rögzített képeket már közvetlenül a fotócsapdán is megtekintheti. Ezek a készülékek átlagosan 2-4 hüvelyk (5-10 cm) átmérőjű LCD kijelzővel vannak felszerelve. A fotócsapda vezérlése egyszerű, hasonlóan a klasszikus digitális fényképezőgépek beállításaihoz. Előny a magyar nyelvű menü. Ezenkívül a GSM modullal ellátott modellek távolról is vezérelhetők. Az utasítások és a válaszidő (az az idő, amely alatt a fotócsapda az utasítás kézhezvételét követően működésbe lép) gyártótól függően változik.

VIDEO

Fotócsapdák ára

Mennyit fizet egy jó minőségű fotócsapdáért? Hogy könnyebben eligazodjon, a fotócsapdák széles választékát a következő három kategóriába soroltuk.

Fotócsapdák 24500 forintig

Kevésbé igényes használatra tervezett fotócsapdák, alapfelszereltséggel és kevesebb modern fejlesztéssel. Ezek általában olyan modellek, amelyek esetében a képek tárolása klasszikus, a tárhelyen vagy SD kártyán történik, GSM modul nélkül.

Fotócsapdák 24500 és 52500 forint között

Egy kategória, ahol az aktuálisan legkelendőbb fotócsapdákat találja. Az ár/felszereltség arány már sokkal jobb ezek esetében. Érdekelődjön a csatlakoztathatóságról, az észlelés sebességéről, a képfelbontásról és természetesen azon hatótávolságról, amelyben a fotócsapda még jó minőségű képeket készít. Elégedett értékelések kísérik a Bentech, Bunaty, ScoutGuard, Evolveo, Foxcam márkájú fotócsapdákat.

Fotócsapdák 52500 forinttól

Ha megbízható és modern fotócsapdát keres, készüljön fel arra, hogy néhány százezer forintot kell befektetnie. Viszont egy nagy teljesítményű és pontos készüléket kap, amely tökéletesen végzi a munkáját. Előnyei: gyönyörű éles képek nappal, jó minőségű éjszakai képek, extra gyors kioldási sebesség, nagyobb csatlakoztathatóság (GSM modul, Wi-Fi), nagy tartósság, fejlett funkcionális felszereltség (időgyűjtés, időzítő, élő felvétel). Szeretnénk felhívni a figyelmét a SpyPoint, Spromise, OXE márkák fotócsapdáinak kínálatára.

A legjobb fotócsapda márkák

 • Bunaty – A cseh Bunaty márka modern és kiváló minőségű fotócsapdák gyártója. A teljes cseh nyelvű menü jó előfeltétele a kényelmes használatnak. Precíz álcázás és nagyon jó éjszakai fotóminőség.
 • Bentech – Ez a cseh márka szintén sokéves tapasztalattal rendelkezik a fotócsapdák, elektronikus kutyanyakörvek és GPS helymeghatározók értékesítésében és forgalmazásában. A vonzereje a jó megfizethetőség és az ésszerű felszereltség.
 • OXE – Az OXE fotócsapdák nem félnek az innovációtól. Nagy felbontással, modern csatlakoztathatósággal és kiváló hatótávolsággal (több mint 20 m) rendelkeznek. Egyes modellek napelemmel is fel vannak szerelve.
 • ScoutGuard – Érdekes ár/minőség arányt és az elvárásoknak való megfelelést kínálnak a nagyon jól értékelt ScoutGuard fotócsapdák is. Előnyeik közé tartozik például az alacsony energiafogyasztás és a jobb láthatatlan megvilágítás.
 • Evolveo – A legkelendőbb kompakt fotócsapdák 24500 forint alatti áron. Alkalmas a vadon élő állatok rutinszerű észlelésére és alapvető vizuális vagyonvédelemre.
 • Foxcam – A népszerű cseh márka, a Foxcam olcsóbb modelleket is kínál a portfóliójában, de felső kategóriás fotócsapdákat is, amelyek extra gyors kioldási sebességgel és olyan technológiával rendelkeznek, amely minimalizálja az elmosódást, amikor az objektum mozog.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.OXE Panther 4G + 32 GB SD kártya
A kijelző felbontása: 800 x 600
Fotó max. minősége: 16 Mpx
Érzékelő felbontása: 5 Mpx
Érzékelő hatósugara: 20 m
Funkciók: IR lámpa
+ 60 nap max. üzemidő
+ GSM
5 out of 5 stars (5 / 5)112000 Ft Alacsony ár
2.OMG H885
A kijelző felbontása: -
Fotó max. minősége: 16 Mpx
Érzékelő felbontása: 8 Mpx
Érzékelő hatósugara: 20 m
Funkciók: IR lámpa
+ 364 nap max. üzemidő
5 out of 5 stars (5 / 5)38500 Ft Alacsony ár
3.BolyGuard BG310-M
A kijelző felbontása: 800 x 600
Fotó max. minősége: 18 Mpx
Érzékelő felbontása: 5 Mpx
Érzékelő hatósugara: 25 m
Funkciók: IR lámpa
+ 60 nap max. üzemidő
+ GSM
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)64000 Ft Alacsony ár
4.Denver WCS-5020
A kijelző felbontása: 1920 × 1080
Fotó max. minősége: 12 Mpx
Érzékelő felbontása: 5 Mpx
Érzékelő hatósugara: 25 m
Funkciók: -
+ 182,62 nap max. üzemidő
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)20100 Ft Alacsony ár
5.Bentech Mini
A kijelző felbontása: 480 x 234
Fotó max. minősége: 16 Mpx
Érzékelő felbontása: 2 Mpx
Érzékelő hatósugara: 15 m
Funkciók: IR lámpa
+ 90 nap max. üzemidő
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)26500 Ft Alacsony ár
6.EVOLVEO StrongVision Mini
A kijelző felbontása: -
Fotó max. minősége: 20 Mpx
Érzékelő felbontása: 5 Mpx
Érzékelő hatósugara: 20 m
Funkciók: IR lámpa
+ 175 nap max. üzemidő
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)19000 Ft Alacsony ár