Sport és outdoor

A legjobb futballcipők (teszt 2020)

legjobb futballcipőkA lehető legjobb futballcipőt keresi? Ezt a különleges és azonnal felismerhető lábbeli típust főleg a futballisták használják, de futballcipőt viselnek például a rögbi játékosok is. A megfelelő pár kiválasztása azonban nem könnyű, mivel számos tényezőt kell figyelembe venni. A helytelenül megválasztott futballcipő növeli a sérülés kockázatát, és gyorsabban károsodhat vagy tönkremehet – a minőségi futballcipő egyáltalán nem a legolcsóbb.

Mivel hazánkban a labdarúgás az egyik nemzeti sport, és szívesen játsszák minden életkorban, minden szinten és különféle környezetben, érdemes jól megnézni a futballcipőt. Vagy inkább a csapjait, stoplijait. Természetesen bármilyen cipőben „rúghatja bőrt“ a barátaival. De a futballcipő egyértelmű előnyt jelent. És ha komolyabban akarja venni a futballt, a futballcipő elengedhetetlen kellék – és ésszerű befektetni a minőségbe is. Végül is a futball egyik nagy előnye, hogy nem olyan költséges a további kiegészítő felszereléseket illetően, és a futballcipők nagyon sokáig bírják.

A következő útmutatóban a futballcipőkre összpontosítunk minden olyan fontos szempontból, amelyet figyelembe kell venni a cipők kiválasztásakor, összehasonlításakor és megvásárlásakor. A tőlünk kapott tanácsok és információk mellett, ne feledkezzen el más információforrásokról sem. Ezek elsősorban a futballcipő különféle felhasználói recenziói az interneten, de természetesen a szakmai tesztek is stb. Itt többet megtudhat az egyes modellekről, azok előnyeiről és az esetleges hátrányairól, amelyekre a gyártó nem hívta fel a figyelmét.

A legjobb futballcipők

Hogyan válasszon futballcipőt

Most pedig térjünk át magára az útmutatásra. Először megpróbáljuk tisztázni, mi a legfontosabb a futballcipő vásárlásakor. Részletesen megvizsgáljuk e speciális lábbeli egyes típusait, ezeket főleg az egyes felületeken való felhasználhatóság szempontjából osztjuk fel. Bemutatjuk a leggyakrabban használt anyagokat, és figyelembe veszünk más paramétereket és tényezőket is. Végül megemlítjük a futballcipők árkategóriáit és a népszerű márkákat.

A kiválasztás fontos tényezőiv

A futballcipő kiválasztásakor az emberek – mint minden más terméknél – eltérő preferenciákkal rendelkezhetnek. Egyeseknek a design nagy szerepet játszik, másoknak a jó ár a fontos. De vannak olyan tulajdonságok, amelyekre mindig súlyt kell fektetni.

Futballcipő esetében ezek elsősorban a meghatározott felületre ajánlás, a talp megmunkálása és a felhasznált anyagok. És természetesen a méret.

Futballcipő a felület és a talp megmunkálása szerint

Általában természetes gyepen, mesterséges felületeken vagy esetleg a csarnokban fog játszani? Különböző futballcipőket terveztek minden felületre. Az alkalmatlan felületen történő felhasználás valószínűleg gyorsabb kopáshoz vezet. A futballcipőnek nem lesznek optimális tulajdonságai a nem megfelelő felületen. Még megnövekedhet a sérülés kockázata is.

Csapok

A klasszikus futballcipők, amelyek egyértelműen uralták a teret, ma már azonban visszavonulóban vannak és az úgynevezett öntötteknek adnak utat. Ennek ellenére a csapoknak továbbra is meg van a szerepük, és sok játékos nem enged belőlük. Két alapvető változat létezik:

  • SG csapok – Klasszikus futballcipő hat csappal, amelyek valószínűleg a legjobb választás az elázott, sáros természetes fűre. A többi változatnál jobb, szilárd tapadást és biztonságot nyújtanak egy ilyen környezetben. A csavaros csapok kicserélhetők, és általában műanyagok vagy fémek. Hátránya, hogy néhány játékosnak jelentős kellemetlenséget okoz, ha a hat csap a lábát nyomja. Akkor megoldás lehet az alternatív formatervezés kiválasztása…
  • SG / FG csapok – Ezek a futballcipők de facto ötvözik az öntött stoplisok előnyeit hagyományos csapokkal. Tehát hat csappal rendelkezik, plusz még öntöttel is–viszont nem cserélhetők–a stoplik. Jelenlétüknek köszönhetően a súly jobban eloszlik, és a futballcipő nem nyom. Ezt a típust hasonló körülmények közé tervezték, mint a klasszikus csapokkal rendelkezőt, de ez egy modernebb változat.

Öntött stoplis futballcipők

Az öntött stoplis futballcipők manapság nagy sláger az igazán univerzális felhasználásnak és az általuk nyújtott kényelemnek köszönhetően. Ezeknek a futballcipőknek a talpa speciális öntött stoplikkal van ellátva. Eloszlásuk és számuk általában a gyártótól és a modell céljától függ. Az öntött stoplis futballcipők azonban sikeresen használhatók természetes és szintetikus felületeken is. Létezik néhány változat specifikus tulajdonságok szerint is.

  • HG öntött stoplis futballcipők – Ezeket a futballcipőket kemény (Hard Ground) természetes talajra tervezték. Vagyis azokra a pályákra, ahol a fű túlnyomórészt ki van taposva és szilárd talaj marad. Alkalmasak például salakra, műfüvekre és más szilárd felületekre is. A stoplik általában rövidebbek, de nagyobb számban vannak jelen.
  • FG öntött stoplis futballcipők–Öntött stoplis futballcipők szilárd természetes felületekhez (Firm Ground). Nagyon népszerű változat. A száraz, szilárdabb fűfelületeken teljesítenek a legjobban, de a legtöbb szilárd felületen használhatók, ahol stabilitásuk, jó súlyeloszlásuk és visszaverődésük kihasználható. Ez egy nagyon univerzális változat.
  • AG öntött stoplis futballcipők – Futballcipők, amelyek a műfűre alkalmazhatók. Megfelelően tartósnak kell lenniük, hogy ellenálljanak ennek a felületnek, de sajátos konstrukciójuk miatt viszonylag egycélúak. Nem teljesítenek nagyon jól a természetes felületen. Tehát válassza ezeket akkor, ha valóban főleg műfüvön fog játszani.
  • FG / AG öntött stoplis futballcipők – Viszonylag új alternatíva, amely célja az AG öntött stoplis futballcipők bizonyos hiányosságainak kiküszöbölése és olyan futballcipő létrehozása, amelyek nem csak a mesterséges, hanem a természetes felületeken is jó tulajdonságokkal rendelkeznek. A talp rövidebb és hosszabb stoplikat kombinál.

Beltéri futballcipő

Padlóburkolatok, parketta és egyéb szilárd, egyenes felületek, amelyeket sportcsarnokokban, tornatermekben stb. használnak. Nemcsak a futsalban – azaz teremfociban – hanem az ilyen körülmények között játszott egyéb sportokban is használhatók.

A standard futballcipőktől eltérően a talpnak nincs kiálló része, teljesen sima, de nagy tapadást biztosít. A modern modelleket úgy módosították, hogy azok ne hagyjanak fekete vagy színes foltokat a felületen, ha megcsúsznak.

Turf cipők

A turf cipők a futballcipők egy másik speciális típusa. Szilárd, mesterséges felületekre, azaz műfüvekre vannak tervezve. Ezekre a nagyszámú viszonylag nagyon rövid stoplik a jellemző.

Felhasznált anyag

Már eldöntötte melyik a legmegfelelőbb típusú futballcipő? Akkor egy másik választás vár Önre. Ez a felhasznált anyagra vonatkozik. Figyelembe kell vennie az egyes opciók árát, megjelenését, tartósságát és egyéb jellemzőit. Alapvetően választhat a természetes bőr és a szintetikus anyag között.

Bőr

A bőr továbbra is nagyon király anyag, sok csodálatos tulajdonsággal. A bőr futballcipő kiváló érzést nyújt a lábnak, ami a labda simább, pontosabb kezelésében tükröződik. A bőr magas kényelmet nyújt a lábnak. De a bőrnek számos hátránya is van.

Például, nehezebb, mint a modern szintetikus anyagok – különösen, ha nedves lesz. A bőr jelentősen több ápolást és karbantartást igényel. Végül, de nem utolsósorban, a magasabb ár is hátrányt jelent.

A bőrtípusok közül borjú- vagy kecskebőrt talál a hagyományos bőr modellek esetében. Természetesen mindkettőnek nagyon jó tulajdonságai vannak, és minden bőrre vonatkozó előnnyel rendelkeznek. A csúcsminőségű és exkluzív modellek esetében azonban valamivel egzotikusabb anyagot használnak, mint a kengurubőr. Éppen ez a bőr biztosítja a legnagyobb kényelemérzetet a tartóssággal kombinálva. Manapság a professzionálisabb, sikeresebb játékosok jutnak hozzá.

Még vigyázzon a bőr futballcipő egyik tipikus tulajdonságára. Jobban megnyúlnak a viselés során. Tehát vásároljon olyat, amely viszonylag szoros a lábán, amikor felpróbálja.

Szintetikus bőr

Kompromisszum a bőr és a szintetikus között? Ezek a futballcipők (ha jó minőségűek és jó gyártótól származnak) viszonylag nagyon vonzó tulajdonságokkal rendelkeznek. A természetes bőr néhány hátránya már korlátozott – például nehéz karbantartás vagy hajlam a víz felszívására.

Szintetikus anyag

A szintetikus anyagoknak határozottan vannak előnyei, és ez nem csak az általában megfizethető ár. Valószínűleg a legfontosabb előnye a lényegesen alacsonyabb súly a bőrhöz képest. A futballcipő nagyon könnyű a lábán, ami jelentős plusz. Ezen túlmenően ezen cipők karbantartása egyszerű vagy gyakorlatilag nulla. Szintén előnye lehet, hogy nem ázik át.

És vannak hátrányai is? Természetesen. Láb kényelemérzete nem hasonlítható össze a bőrrel, bár a gyártók már régóta próbálják utánozni ezeket a tulajdonságokat. Mindazonáltal a szintetika egyértelmű választás a legtöbb, különösen a szabadidős játékos számára. A gyártók között azonban jelentős minőségi különbségek vannak. Ezért vásárlás előtt nézze meg a futballcipő recenziókat vagy teszteket, és gondosan válasszon.

Textilszövet

Különleges, modern változat a textilszövet futballcipő, amely nagyon gyorsan és jól alkalmazkodik a lábához. Előnye a futballcipő minimális súlya is. Az ilyen típusú futballcipőknek hátránya lehet azonban az alacsonyabb ellenálló képesség és rövidebb élettartam.

Futballcipő fűzővel vagy anélkül?

És itt van még egy modern vívmány. Focicipő cipőfűző nélkül. Mire jó? Ezeknek nagyobb érzékenységet kell biztosítaniuk, amikor a labdával érintkeznek. Természetesen a felhúzásuk is könnyebb. De van hátulütője is.

Ezeket a futballcipőket nagyon gondosan és pontosan kell a méretre megvásárolni. A lábnak tökéletesen kell illeszkednie, mert a cipő semmilyen módon nem alkalmazkodik hozzá. Ezért a választás igényesebb, és előfordulhat, hogy nem is talál optimálisan illeszkedő modellt.

Futballcipő zokniszerű szárral

És még egy különlegesség. Az új trend egy „integrált“ zokniszerű szárral ellátott futballcipőt is hozott. Vagyis kötött résszel, amely körülöleli a bokát. Az ilyen futballcipők természetesen valamivel drágábbak, és a gyártók szeretnek különböző kijelentéseket tenni a jobb érzésről és tulajdonságokról játék közben stb.

A felhasználók tapasztalatai azonban nem utalnak arra, hogy a hozzáadott zokniszerű szár relevánsan befolyásolja a játékos teljesítményét. Tehát határozottan ne számítson az eredmények csodálatos javulására. De egyesek számára ez a kialakítás egyszerűen jobban megfelel, akár dizájn, akár kényelem szempontjából.

Videó

Futballcipők ára

Milyen árakon vásárolhat futballcipőt és mennyi pénzt készítsen a minőségi futballcipő vásárlására?

✅ Futballcipők 13000 Ft-ig

Ezen az áron ne igazán várjon olyan futballcipőket, amelyeket intenzív játékra vagy igényesebb felhasználók számára terveztek. Ezek pusztán szabadidős használatra szánt fogyasztói modellek. Elegendőek lehetnek azonban, ha évente néhányszor kifut a pályára, csakúgy szórakozásból.

✅ Futballcipők 40000 Ft-ig

Középosztály és messze a legnagyobb választék. Megtalálhatók itt az elismert márkák kiváló minőségű modelljei is, amelyek még a legigényesebb játékosok számára is vonzóak lesznek. Ez a kategória a népszerűség szempontjából is egyértelműen győztes. A legkeresettebb futballcipők döntő többsége ide tartozik.

✅ Futballcipők 40000 Ft-tól

Futballcipők a legigényesebbek számára. Csúcsminőségű és exkluzív modelleket talál itt.

A legjobb futballcipő márkák

Ki gyártja a legjobb futballcipőket… vagy legalábbis a legjobb ár-minőség arányú futballcipőket?

  • Adidas – Ez a német márka abszolút klasszikus a sportcipők és a futballcipők területén. Az Adidas futballcipő egyértelműen a legeladottabb hazánkban, és kiváló minősítést élvez.
  • Nike – Egy másik jól ismert márka. Hazánkban valószínűleg a Nike a legnépszerűbb futballcipő gyártó közvetlenül az Adidas után. Mindkét márkának szó szerint extrém termékkínálata van.
  • Puma – A Puma az Adidas márka testvére. De ami a futballcipőt illeti, legjobb esetben is a harmadik helyet foglalja el. Ennek ellenére nagy választékot és rengeteg minőségi modellt kínál.
  • Mizuno – Egy másik fontos játékos a futballcipők terén. Ez a márka e lábbeli minden típusát kínálja, különböző árkategóriákban.

Gyakran ismételt kérdések

Létezik különbség a futballcipőkben széles és keskeny lábfejre?

A legtöbb futballcipő többé-kevésbé univerzális. De vannak olyan modellek, amelyek keskenyebb (Adidas Nemeziz, Nike Mercurial) vagy szélesebb (Adidas Ace, Nike Magista) lábakhoz illenek. De ha optimális kényelmet szeretne, a lábhoz alkalmazkodó bőr futballcipő jelentheti a megoldást.