Sport és outdoor

A legjobb futócipők (recenziók és teszt 2024)

legjobb futocipok Biztosan egyetértünk abban, hogy a futás a legegyszerűbb sport, mert mindenki képes rá és semmi különöset nem kell megtanulni ahhoz, hogy gyakorolhassa. Csupán egy minőségi futócipőre van szüksége, amely egészségesen tartja az izmokat és az ízületek. Tehát figyelmet kell fordítani a megfelelő lábbeli kiválasztására.

A futócipő teszt rövid áttekintést nyújt a jelenleg legjobb cipőkről, amelyeket a rekreációs futóknak terveztek. Praktikus áttekintést kap és orientációt a piacion. A tesztben közzétesszük a szerkesztőbizottságunk rangsorát, amely a tesztvállatok és a független szakértők eredményein alapul. Ihletet meríthet az összeállított listánkból, melybe a szerkesztőink számos olyan cipőt választottak be, amelyek rendkívül jól eredményt értek el a teszteken.

A legjobb futócipők tökéletesen illeszkednek a lábához, kiegyensúlyozzák a futás során keletkező ellenállást, és korrigálják a lábak diszfunkcióját, hogy a futás az Ön számára egészséges és biztonságos legyen.

Férfi futócipő teszt – TOP 6

RendelésTermékÉrtékelésÁr (-tól)
#1Nike Air Zoom Pegasus 39 Futócipő
5 out of 5 stars (5 / 5)33000 Ft Alacsony ár
#2Asics GEL-KAYANO 28
5 out of 5 stars (5 / 5)57000 Ft Alacsony ár
#3adidas ULTRABOOST 22 Futócipő
5 out of 5 stars (5 / 5)53500 Ft Alacsony ár
#4On Running Cloudflow 3 Futócipő
5 out of 5 stars (5 / 5)55000 Ft Alacsony ár
#5Nike ZoomX Vaporfly Next% 2 Futócipő
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)83000 Ft Alacsony ár
#6Asics Fuji Lite 3 Terepfutó cipők
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)44000 Ft Alacsony ár
#7Mizuno WAVE RIDER 26
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)50000 Ft Alacsony ár

Női futócipő teszt – TOP 6

RendelésTermékÉrtékelésÁr (-tól)
#1Nike Air Zoom Pegasus 39 Futócipő
5 out of 5 stars (5 / 5)35000 Ft Alacsony ár
#2Asics GEL-KAYANO 28 W
5 out of 5 stars (5 / 5)52000 Ft Alacsony ár
#3adidas ULTRABOOST 22 W
5 out of 5 stars (5 / 5)53500 Ft Alacsony ár
#4On Running Cloudflow 3 Futócipő
5 out of 5 stars (5 / 5)52000 Ft Alacsony ár
#5Nike ZoomX Vaporfly Next% 2 Futócipő
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)75000 Ft Alacsony ár
#6Asics Fuji Lite 3 Terepfutó cipők
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)45500 Ft Alacsony ár
#7Mizuno WAVE RIDER 26 Futócipő
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)52000 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki a futócipőt?

 • A láb mérete és alakja. Különösen a kezdő futóknak vannak problémái a futócipők helyes megválasztásában, ami sok problémát okozhat (hát- és nyakfájás, nagyujj-zúzódások, belilult körmök stb.). Ezenfelül ez gyorsan eltántoríthatja a futástól. A görög lábtípusnál a cipő belső hosszúsága a saroktól a leghosszabb ujjig mért távolság. Az egyiptomi lábtípusú a cipőt a nagyujj mérete szerint vásárolja. A kvadratikus lábakra a cipőnek elég szélesnek kell lenni, ezért általában egy számmal nagyobb cipőt vásárolnak.
 • Az Ön súlya. A gyártók a 80-90 kg-ot meghaladó súlyúk számára olyan futócipőket gyártanak, melyek módosított tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha Ön nagyobb súllyal rendelkezik, mindig csak ezeket a módosított cipőket vásárolja meg.
 • A terep szerint, ahol futni fog.
  Városi futócipők: utakon, aszfaltos felületeken, járdákon és más szilárd felületeken való futásra alkalmasak – védik a lábat a kemény felületen történő futás káros hatásaitól.
  Terep futócipők: ideálisak terepen (természetes felületeken, köves, kavicsos, homokos talajon), ahol erősebb felsőrészre van szükség és jobban tartják a lábat. Például erdei utakon vagy dombokon.
  Verseny futócipők: soha ne vásároljon rendszeres futáshoz, mert a talpukon „szegecsek“ vannak, hogy a futó jobban el tudjon rugaszkodni.
  Univerzális futócipők: rekreációs futók választják, akik alkalmanként különböző terepen járnak futni a környezetükben. Nem alkalmasak napi rendszeres futásra.
 • A lábak diszfunkciója. Jól ismeri a lábát? Tudja, hogyan lép, és melyik részt terheli leginkább futás közben? Az X alakú lábak leggyakrabban szenvednek pronációtól (a boka befelé dőlése), az „O“ alakú lábak pedig a szupinációtól (a boka kifelé billenése), a normális becsapódást neutrálisnak nevezik – tehát szüksége van a lábak megfelelő támogatására. Az első futócipő megvásárlásához kérje ki szakember véleményét speciális üzletekben, akik a futópadon vagy szkenner segítségével diagnosztizálják, hogy terheli a lábát, és merre és mennyire dől a bokája; ezután tanácsot adnak a megfelelő típusú cipő kiválasztásához és képesek egyéni talpbetétet készíteni.
 • Kiegészítők. Ajánlott a futó zokni vásárlása, úgynevezett funkcionális anyagból, amelyek nem szöszösödnek vagy nem csúsznak le a futás során. Néhány futó a kompressziós térdzoknit preferálja az izom rázkódás minimalizálása érdekében.
 • Merítsen ihletet. Segíthet például a futócipő teszt, olvassa el a véleményeket, és nézze meg, az emberek mit vásárolnak és mennyire elégedettek. A valódi hivatkozások megakadályozzák a rossz vásárlást.

Vásároljon online futócipőt vagy ne?

Az interneten keresztül vásároljon futócipőt, ha:

 • ugyanolyan pár cipőt vásárol, amilyen már van Önnek,
 • a konkrét cipőt megpróbálta a boltban, és az internetes ár alacsonyabb,
 • a futás csak alkalmi, rekreációs tevékenység.

Ne vásároljon futócipőt az interneten keresztül, ha:

 • az első futócipőjét vásárolja (nem tudja a pontos méretet, nem ismeri jól a lábát, nem ismeri a funkcionalitást és az alakot, nem tud semmit a puhaságról)
 • nem ismeri az egyes márkákat,
 • a cipő, amit már használt, újításokon ment keresztül (meg kell próbálni újra, hogy még mindig megfelel-e Önnek).

Hogyan válassza ki a futócipő helyes méretét?

Általában egy egyszerű szabály érvényes – nyomja a nagyujját a lábán a cipő orrához, és ha az ujja a sarka és a cipő hátsó része közé befér, akkor ez jó méret. Soha ne vásároljon szoros futócipőt.

Milyen távot szeretne futni?

Arra is érdemes figyelni, hogy mik a tervei, hogy milyen távot szeretne futni. Ha hosszútávot szeretne futni, például 15 km felett, akkor érdemes egy számmal nagyobb futócipőt vásárolni. A hosszabb távoknál bedagadhat a lába, bokája, lábfeje és a lábujjai is, ezért kicsinek érzi a cipőt és belilulhatnak a körmei. A cipő próbát mindig hagyja a nap második felére, mert akkor nagyobb a lába, és a zokniról se feledkezzen meg, vigyen magával olyat amilyenben futni szokott.

Milyen a futóstílusa?

A futóstílusa, vagyis a lábtartása lehet pronáló, azaz befelé dőlő; szupináló, azaz kifelé dőlő; vagy neutrális, azaz az ideális ívet használja futáskor. A vizesláb-teszt elvégzésével könnyedén megtudhatja milyen az Ön lábtartása. A megfelelően kialakított talprésznek három fajtáját különböztetjük meg: egyenes, standard és görbe.  A befelé dőlő lábfejűeknek egyenes formájú, a kifelé dőlő lábfejűeknek görbe és a normál borintású lábfejűeknek standard cipő ajánlott.

Hogyan tisztítsa a futócipőt?

A futócipő soha nem mosható mosógépben, mert megsemmisítené a funkcionalitását, és megrongálhatja a sarok körüli területet, ahol a cipő a lábat körülöleli. Puha kefével és langyos vízzel tisztítsa meg.

Mikor vásároljon új futócipőt?

Minden jó gyártó a konkrét típusnál megadja a kilométert, amit a cipő kibír. Általában ez 500 és 1000 km között van. Természetesen ez után a limit után mindig vásároljon új futócipőt függetlenül attól, hogy látszólag megrongálódott vagy nem.

Érdemes drága futócipőt vásárolni?

A jó minőségű futócipő bizony viszonylag drága, de az ár arányában természetesen nő minőség és a tartósság is. A közepes árral rendelkező modellek is megfelelnek a követelményeknek, de megéri a drágább futócipők vásárlásába befektetni az egészsége érdekében. Ezen kívül csak erre az egy dologra van szüksége, ha a futás mellett dönt.

Melyek a legjobb futócipő márkák?

A futócipők vezető gyártói a következők: Nike, Adidas, Mizuno.

Segített Önnek ez a futócipő teszt? Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Segítsen másoknak is kiválasztani egy minőségi futócipőt. Lehet, hogy az Ön véleménye lesz a döntő tényező!