Gyermek áru

A legjobb gyerekkonyhák (recenziók és teszt) 2024

 legjobb gyerekkonyhák
​Tippeket keres a legjobb gyerekkonyhákhoz, amelyek már több száz gyerek szemét felragyogtatták? Akkor ne hagyja ki az alábbi válogatást, amelyben gyönyörű és érdekes kivitelezésű kedvenc gyerekkonyhákat talál.

A kisgyermekek szeretik utánozni a különböző foglalkozásokat, sőt, szívesebben ismétlik azokat a tevékenységeket, amelyek a napi rutinjuk részét képezik. Ha látják, hogy mos, takarít, vasal, porszívóz vagy főz, természetes, hogy kíváncsiságuk arra készteti őket, hogy saját kezűleg is kipróbálják. A gyerekeket azonban nagyon kockázatos valódi kütyük, készülékek vagy használati eszközök közelébe engedni. Nem csoda, hogy a játékboltokban gyerekkonyhákat, gyerek edényeket, háztartási gépeket, gyerek porszívókat és mosógépeket, takarító készleteket és sok más játékot talál, amelyek segítik a gyerekek készségeinek fejlődését, és megtanítják őket arra, hogyan értsék meg az őket körülvevő világot. A gyerekkonyhának sajátos helyzete van. A főzés, még ha csak „szimuláltan“ is, teljesen magával ragadja a kislányokat és kisfiúkat, így nem csoda, hogy a gyerekkonyhák remek ajándékok lettek különböző alkalmakra.

Ha azon gondolkodik, hogy gyermekének vagy unokájának szép és ösztönző gyerekkonyhát vásárol, a „Hogyan válasszon gyerekkonyhát“ című útmutatóban számos érdekes tanácsot és tippet talál, amelyek megkönnyítik a választást. A választék széles, és fontos figyelembe venni a gyermek életkorát, képességeit és érdeklődési körét, valamint azt a teret is, amelyben a konyha dominálni fog. Átnéztük a gyerekkonyhák felhasználói értékeléseit, és találtunk néhány gyönyörű modellt, amelyek a következő rangsor összeállításához inspiráltak.

A legjobb gyerekkonyhák (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Woody Barbara játékkonyha
✔️ Gyönyörű design
✔️ Részletes feldolgozás
✔️ A munkafelület magassága 55 cm
⭐ 100 %40000 Ft Alacsony ár
2.Janod - Fa konyha MACARON
✔️ Időtlen design
✔️ Praktikus felszerelés
✔️ Fából készült
⭐ 97 %37000 Ft Alacsony ár
3.Étterem elektronikus konyhával Chef Corner Restaurant Smoby
✔️ Rengeteg játéklehetőség
✔️ Gazdag kiegészítők
✔️ Ellenőrzött gyártó
⭐ 94 %92000 Ft Alacsony ár
4.Smoby Bon Appetit konyha kék-fehér
✔️ Modern kivitelezésű elektronikus játékkonyha
✔️ A játékkonyhához 23 db kiegészítő
✔️ Szép design
⭐ 92 %17800 Ft Alacsony ár
5.Yummy 300 Outdoor Play Kitchen Exit Toys
✔️ Alkalmas kül- és beltéri használatra
✔️ Érdekes modern feldolgozás
✔️ Cédrusfából készült
⭐ 90 %12000 Ft Alacsony ár
6.Hordozható konyha 25 tartozékkal
✔️ Hordozható gyerekkonyha
✔️ Kiváló minőségű műanyagból készült
✔️ Gazdag kiegészítők
⭐ 87 %14500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon gyerekkonyhát

A gyermek már körülbelül kétéves korában elkezd érdeklődni a konyhában zajló események iránt. Fakanalakat vesz elő, edényeket húz ki a szekrényekből, répakarikákat vagy kukorica chipset kever. Hirtelen úgy tűnik, tudja, hogyan szórakoztassa magát hosszú percekig! A konyha azonban nem éppen a legbiztonságosabb hely egy gyermek számára. Mi tudjuk a megoldást! Egy minőségi gyerekkonyha pontosan a megfelelő felszerelés ahhoz, hogy teljes mértékben fejleszthesse készségeit. És bár igazi ételt nem fog főzni, egyelőre elég, ha csak manipulálja a sok gombot, nyomógombot, konyhai eszközt és játék készüléket. Tudta, hogy egyes gyerekkonyhák világítanak, villognak és hangokat adnak ki? A következő sorokban bővebben is beszélünk arról, hogy milyen kialakításra és részletekre érdemes összpontosítani a gyermek életkorának megfelelően.

Gyerekkonyha és annak jelentősége

A gyerekkonyhával való játék előnyei jelentősek lehetnek a gyermek fejlődésében. Ez az egyik olyan szerepjáték, amelyben a gyermekek utánozzák a felnőttek tevékenységét, és megfigyeléssel tanulnak. Saját maguk akarnak kipróbálni dolgokat, és az ételek főzése vagy sütése óriási lehetőséget nyújt számukra. A gyerekkonyhával és annak eszközeivel való játék során a gyermek fejlődik:

 • motorikus készségek – tárgyak megfogása, azokkal való manipuláció, vágás, keverés;
 • logikus gondolkodás – először előkészíti a hozzávalókat, majd beleteszi ezeket az edénybe és megfőzi;
 • szociális készségek és együttműködési hajlandóság – beszélgetés a szülőkkel, testvérekkel, főzés és sütés másoknak;
 • végül, de nem utolsósorban találékonyság, kommunikációs készség, önállóság és képzelőerő.

Gyerekkonyhák és a gyermek életkora

Ha közelebbről megnézzük a gyerekkonyhák kínálatát, az első dolog, amit észrevehetünk, az a változatosság – anyag, méret és szín tekintetében. A gyerekkonyhák több száz különböző kivitelben kaphatók – lányoknak, fiúknak és univerzálisak, gyermekmotívumokkal vagy a tényleges belső tér kialakításához illeszkedő dizájnban. Ennél is fontosabb azonban a rendeltetésük a gyermek életkorához viszonyítva. Egy tanúsított terméken egyértelműen meg kell találnia a kormegjelölést, például a gyerekkonyha 18 hónapos kortól, 2 éves kortól, 3 éves kortól alkalmas a gyermekeknek. Milyen különbségek vannak ezek között?

 • A legkisebb, 1,5-2 éves korú gyermekek számára készült gyerekkonyhák kisebbek, egyszerűbbek és a nagyfokú biztonságra összpontosítva tervezték ezeket. A munkafelület alacsonyabban helyezkedik el, az egyes elemek kezelése nagyon egyszerű. A legkisebbeknek szánt konyha általában vidáman színes, hogy felhívja magára a figyelmet. A műanyag változatok a legkelendőbbek, amelyek még óvatlan kezelés esetén is tartósabbak, és egyszerűen oda helyezi ezeket, ahová szükség van rájuk. A véletlen felborulás esetén kicsi a sérülés veszélye. Nem lehetnek éles szélek, keskeny rések vagy apró alkatrészek, amelyeket a gyermek leválaszthat és lenyelhet.
 • A 3-4 éves korú gyermekek számára készült gyerekkonyhák már méretben nagyobbak és jobban felszereltek. Az alapvető „készülékek“ mellett számos figyelemfelkeltő felszereléssel és funkcióval (fények, hangok) rendelkeznek. Ezek a beépített készülékekkel felszerelt konyhák kicsinyített változataihoz hasonlítanak. A lágy pasztellszínekben pompázó fából készült gyerekkonyhák népszerűek, és a belső tér szép részét is képezik. Több évig is szolgálhatnak, és a családban több gyermeket is boldoggá tehetnek.

legjobb gyerekkonyhák

Gyerekkonyhák anyagai

Fa vagy műanyag gyerekkonyha? Mindkét anyag nagyon népszerű ebben a gyermekfelszerelés- kategóriában. Mindegyik anyag bizonyos előnyökkel és hátrányokkal jár.

⏩ Műanyag gyerekkonyhák

A műanyag gyerekkonyhák széles körben elterjedtek és sokféle árkategóriában kaphatók – az olcsótól a drágább készletekig. Előnyük a könnyű súly, a vonzó színvilág, a felszerelések széles választéka és az olyan funkciók, mint a főző/sütőberendezések világítása és hangjelzése. Egyes kisebb konyhák instabilnak tűnhetnek és hajlamosak lehetnek a repedésre. Valójában a műanyag minősége határozza meg a gyerekkonyha tartósságát.

Ezért figyeljen a tanúsítványokra és a felhasználói véleményekre/recenziókra. Fontos, hogy a műanyag egészségre ártalmatlan, szagtalan és színtartó legyen. Minden résznek illeszkednie kell egymáshoz anélkül, hogy szűk hézagok/rések keletkeznének.

A műanyag konyhák előnye, hogy könnyen tisztíthatók – csak törölje át ezeket szükség szerint nedves ruhával.

⏩ Fa gyerekkonyhák

A fából készült konyhák előnye kétségtelenül a dizájnjuk. Úgy néznek ki, mint egy divatos, valódi bútordarab, ezért nemcsak gyerekszobákban, hanem nappalikban vagy konyhákban is látni ezeket. Ugyanakkor általában kevésbé jól felszereltek a készülékfunkciók és az interaktív elemek mennyisége tekintetében. Az egyes elemek nyitásakor és zárásakor a kezelésnek/manipulációnak zökkenőmentesnek kell lennie, ami tökéletes kivitelezést jelent.

Ha a környezetbarát utat választja, győződjön meg róla, hogy a tartóanyag valóban fa, és nem forgácslap. Ebben az esetben a felületkezelést is egészségre ártalmatlan festékekkel és lakkokkal kell elvégezni.

A fából készült gyerekkonyhák előnye a hosszú élettartamuk – sok év után szépen felújíthatók.

A gyerekkonyha mérete vs. elhelyezése

A következő fontos kérdések:

 • Mekkora helyet tud biztosítani a gyerekkonyha számára a belső térben?
 • Hol lesz elhelyezve a gyerekkonyha?
 • Milyen magas az a gyermek, aki a konyhával fog játszani?

⏩ Mélység és szélesség

Egyes gyerekkonyhák rendkívül kompakt méretűek – kb. 30 cm mélyek és legfeljebb 50-60 cm szélesek. Elvileg ezek olyan alapelemek, mint a főzőzónával ellátott tűzhely és kisebb oldalsó területek az edények felakasztására vagy tárolására. A konstrukció lehet fix vagy hordozható kofferbe összecsukható.

A legnagyobb gyerekkonyhák már akár 50 cm mélyek és 120-130 cm hosszúak. A főzőzónához mosogatórész (mosogató, mosogatógép), hűtőszekrény és előkészítő/tároló rész tartozik. A függőleges részen helyet kapnak az edénytartó polcok, akasztók és a mikrohullámú sütő.

A fenti rövid áttekintésből világosan látszik, hogy a gyerekkonyha felszereltsége szorosan összefügg a méretével. Ha gyermeke minden tevékenység (előkészítés, főzés, tálalás, mosogatás) iránt érdeklődik, kényeztesse őt egy teljesen felszerelt modellel.

⏩ Munkalap magassága

Ha nem szeretné, hogy a kis reményteljes szakács jelölt túlságosan görnyedjen munka közben, figyeljen a fő munkalap magasságára. A legkisebbek számára az optimális magasság 35-47 cm, az óvodás korú kicsiknek pedig 48-60 cm munkalap magasságú gyerekkonyhát válasszon.

A gyerekkonyha elemei

Egy jól felszerelt gyerekkonyha igyekszik utánozni az igazit. A gyerekek ezért olyan elemeket és berendezéseket találnak benne, amelyek egy valódi konyhában is vonzóak számukra, de ezúttal „csak“ mint biztonságosan kezelhető játékok. Az alábbi lista összefoglalja a korszerű gyerekkonyhák által kínált elemeket.

 • A konyhabútor elemei – alapkonstrukció, szekrények, tároló polcok, regál, munka- és előkészítő terület, mosogató, alsó és felső szekrények, akasztók, …
 • Gyermek konyhai készülékek – tűzhely, főzőlap, mikrohullámú sütő, mosogatógép, hűtőszekrény, hozzáadhat egy kávéfőzőt, kenyérpirítót, vízforralót, turmixgépet,…
 • Konyhai eszközök – edények, serpenyők, tálak, tányérok, főzőkanál, merőkanál, evőeszközök, kötény, …
 • Műanyag élelmiszerek – különböző gyümölcs- és zöldségutánzatok, pizza, sütemény, muffin, hasábburgonya, csirkecomb,… Érdekesek az olyan élelmiszerek, amelyek szétválaszthatók/vághatók – részeiket például mágnes vagy tépőzár köti össze.

A gyerekkonyha érdekes funkciói

A világítással és hanggal ellátott gyerekkonyhák nagy figyelemfelkeltők, és ha gyermeke kipróbál ilyet a barátainál, a játszószobában vagy az óvodában, akkor otthon is igényli ezeket a fejlesztéseket. A játék rendkívül valósághű benyomást fog kelteni. Hogyan működik és mit jelent?

Egyes konyhákban a munkalapba beépített világítás van, a gombok világítanak, ahogy a sütő, a mikrohullámú sütő vagy a hűtő is, ha kinyitják. Érdekes effektus a főzőfelületen lévő pirosan „izzó“ főzőlapok. Ezek kizárólag fényeffektusok, az áramforrásuk pedig a szabványos és könnyen hozzáférhető elemek.

A hangeffektek közé elsősorban a készülékek hangjelzései (főzés vége, melegítés), az óra/perc ketyegése, a víz bugyogása, a vízsugár, az olaj sercegése a serpenyőben tartoznak.

Folyóvízzel ellátott gyerekkonyhák is rendelkezésre állnak. A víz a csapból a mosogatóba folyik. A gyermek kimerheti, vagy a víz lefolyik a mosogatóba, és egy szivattyú zárt körben visszakeringeti. Fontos szemmel tartani a higiéniát.

Gyerekkonyhák ára

Ahogy a gyereknek szánt termékek esetében szokott lenni, készüljön fel a jelentős árkülönbségekre. Ezek elsősorban a felhasznált anyagot, a méretet, a felszereltséget, a funkciókat, de a dizájnt is tükrözik. A gyerekkonyha népszerű játék, és ha gyermeke ilyen irányú fejlődését szeretné támogatni, akkor érdemes a legjobb összeállítást megtalálni.

✅ Gyerekkonyhák 17500 forintig

A 17500 forintig terjedő árkategóriában a kisebb konyhák vannak túlsúlyban. Ezek általában egy sütővel ellátott főzőfelületet jelentenek, amelyet egy kisebb tárolóterület egészít ki. A konyhák főként műanyagból készülnek, színesek, és az alacsonyabb ár ellenére rengeteg kiegészítővel lephetik meg. Könnyűek, egyszerűen mozgathatók egyik helyiségből a másikba, és alacsony a sérülés kockázata felborulás esetén.

✅ Gyerekkonyhák 17500 és 52500 forint között

A kategória, amelyet a jelenleg legkelendőbb gyerekkonyhák foglalnak el különböző kivitelben és anyagból. Nemcsak méretben növekszik, hanem a hosszabb játékra való potenciálban is. Például a tűzhely és a főzőfelület mellé szekrények, polcok, mikrohullámú sütő, mosogató, hűtőszekrény, tároló- és tálalófelületek kerülnek. Egyes konyhák fény- és hanghatásokkal hívogatnak. Olyan dizájn, amely gyermekek és felnőttek számára egyaránt vonzó.

✅ Gyerekkonyhák 52500 forinttól

Ezek a gyerekkonyhák az igényes szülőknek és a gyermekeknek egyaránt örömet szereznek. Főzni igazából nem lehet bennük, de a játék öröme és a lehetőségek, amelyeket ezek a készletek nyújtanak, minden várakozást felülmúlnak. Masszívan megmunkált, fából vagy forgácslapból készült konyhákat talál itt, amelyek hosszú évekig is kibírják, és nem lesz unalmas rájuk nézni. Sokoldalúságuk és méretük miatt inkább óvodáskorú gyermekek számára alkalmasak.

A legjobb gyerekkonyha márkák

Mely márkák kínálatában vannak a legnépszerűbb gyerekkonyhák?

 • Janod – A Janod stílusos, fából készült gyerekkonyhái esztétikus színkombinációkkal és minőségi kivitelezéssel szereznek örömet.
 • PlayTive – A Lidl webáruházban kellemes, semleges árnyalatokban pompázó fa gyerekkonyhákat talál. Jó felszereltség és funkciók, keresettek ár/érték arányuk miatt.
 • Buddy Toys – Nagyon kedvező árú műanyag alap konyhák a legkisebbeknek.
 • Aga4Kids – Kihagyhatatlan műanyag és fa gyerekkonyhák különböző méretekben. Általában nagyon jó áron a konkurenciához képest.
 • Smoby – Vitathatatlanul a legszélesebb választék gyerekkonyhákból különböző árkategóriákban. Olyan elemekkel is felszerelve, amelyeket máshol nem talál. Minőségi kivitelezés, népszerű a gyerekek körében.
 • Woody – Gyönyörű fából készült konyhák és szigetek különböző színekben.
 • INKA – Stílusos fa gyerekkonyhák, amelyek előnye a kellemes, természetes design és a minőségi kivitelezés.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Woody Barbara játékkonyha
✔️ Gyönyörű design
✔️ Részletes feldolgozás
✔️ A munkafelület magassága 55 cm
⭐ 100 %40000 Ft Alacsony ár
2.Janod - Fa konyha MACARON
✔️ Időtlen design
✔️ Praktikus felszerelés
✔️ Fából készült
⭐ 97 %37000 Ft Alacsony ár
3.Étterem elektronikus konyhával Chef Corner Restaurant Smoby
✔️ Rengeteg játéklehetőség
✔️ Gazdag kiegészítők
✔️ Ellenőrzött gyártó
⭐ 94 %92000 Ft Alacsony ár
4.Smoby Bon Appetit konyha kék-fehér
✔️ Modern kivitelezésű elektronikus játékkonyha
✔️ A játékkonyhához 23 db kiegészítő
✔️ Szép design
⭐ 92 %17800 Ft Alacsony ár
5.Yummy 300 Outdoor Play Kitchen Exit Toys
✔️ Alkalmas kül- és beltéri használatra
✔️ Érdekes modern feldolgozás
✔️ Cédrusfából készült
⭐ 90 %12000 Ft Alacsony ár
6.Hordozható konyha 25 tartozékkal
✔️ Hordozható gyerekkonyha
✔️ Kiváló minőségű műanyagból készült
✔️ Gazdag kiegészítők
⭐ 87 %14500 Ft Alacsony ár