Gyermek áru

A legjobb babafészkek (recenziók és teszt) 2024

 legjobb babafészkek
A babafészek a kiságy praktikus kiegészítője, amely mind a baba, mind a szülők számára előnyös. Biztonságos és kényelmes alvóhelyet teremt, ahol a baba extra nyugodt lehet, és Ön biztosabb lehet abban, hogy a baba nem fog az oldalára vagy a hasára fordulni alvás közben. Milyen kialakítással és jellemzőkkel rendelkeznek a legjobb babafészkek? A választék széles és változatos, tehát némi időt igényel a mérlegelés. Nézze meg a következő tippeket, amelyek érdekes termékekhez irányíthatják Önt.

Rácsvédő kiságyba vs. babafészek – mi a különbség a kettő között? Milyen előnyöket kínál ez a kiságy felszerelés? Tudja például, hogy a fészek a kiságyon kívül és utazáskor is használható? Az alábbi választási útmutatóban minden lényeges dologra kitérünk, hogy a gazdag kínálatban a lehető leghamarabb a megfelelő irányba indulhasson. Tudjuk, hogy a babafelszerelések összeállítása nemcsak sok időt vesz igénybe, hanem jelentős összeget is felemészt. Éppen ezért fordítottunk figyelmet a kiságyba való babafészek tesztekre és recenziókra, és felfedeztünk néhány érdekes darabot, amelyek nemcsak megjelenésükkel, hanem a kivitelezésük minőségével is meggyőzőek.

A legjobb babafészkek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Babafészek Cocoonababy® Red Castle
✔️ Babafészek Cocoonababy® újszülöttek számára
✔️ Imitálja a méhen belüli testhelyzetet
✔️ Csökkenti az egészségi problémákat
⭐ 100 %66500 Ft Alacsony ár
2.New Baby Szívecske
✔️ Kifordítható fészek
✔️ Luxus megjelenés
✔️ Elhelyezhető a kiságyban, babakocsiban, padlón vagy a kanapén
⭐ 97 %15500 Ft Alacsony ár
3.New Baby multifunkciós babafészek
✔️ Kétoldalú többfunkciós fészek
✔️ Elhelyezhető kiságyban, babakocsiban, talajon és kanapén is
✔️ Kellemes anyag
⭐ 95 %15500 Ft Alacsony ár
4.Belisima Minky Baby Nest szürke
✔️ A gyermeknek ismerős biztonsági érzést nyújt
✔️ Újszülött csecsemőknek ajánlott
✔️ Stabilizáló párnával rendelkezik
⭐ 92 %13000 Ft Alacsony ár
5.Doomoo Cocoon Babafészek
✔️ Használható babaágyban, babakocsiban vagy akár pelenkázáshoz is
✔️ A pamut légáteresztő és kellemes tapintású
✔️ Ráadásul tisztítani is egyszerű
⭐ 90 %31500 Ft Alacsony ár
6.Scamp babafészek kókusz Blue Car Dots
✔️ Használható babakocsiban, babaágyban vagy akár pelenkázáshoz is
✔️ A pamut légáteresztő és kellemes tapintású
✔️ Jó ár és egyszerű tisztítás
⭐ 87 %12500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon babafészket / rácsvédőt kiságyba

Minden leendő anyuka elgondolkodik azon, hogy a baba felszerelésének mely elemei fontosak, és – éppen ellenkezőleg – melyeket tud nélkülözni. Nem csak a megfelelő ruhákról és az etetéshez és fürdetéshez szükséges segédeszközökről van szó. Talán a legtöbb időt a babakocsi, az autósülés, a kiságy és annak felszerelésének kiválasztása vesz igénybe. A legkisebb babák esetében az alvás teszi ki a nap túlnyomó részét, és rendkívül fontos az egészséges fejlődés és növekedés szempontjából. Nem csoda, hogy oly sok szakirodalmat írtak a babák elaltatásáról és alvásuk minőségéről. Ezért egyértelmű, hogy a leendő szülők mindent megtesznek annak érdekében, hogy csemetéjük jól aludjon, és mosolyogva ébredjen.babafészkek

A megfelelő gyermekmatracnak a kiságy elengedhetetlen részének kell lennie – kellően légáteresztőnek és az egészségre ártalmatlan anyagokból készültnek, ideális esetben antiallergén kezeléssel. A párnára és a paplanra nem kell rögtön a kezdetektől fogva gondolni. Például egy vékony párnát 2 éves korától ajánlott a baba kiságyába tenni. Addig nyugodtan alhat párna nélkül.

Tehát miben alszik a baba az első hónapokban? Nem veszik el a kiságy terében? A hagyományos pólyák nagyon népszerűek. Ezek mellett megjelentek a merevített pólyák és pólyazsákok, amelyek melegen tartják a babát, a megfelelő pozícióban, ugyanakkor nem ébred fel a saját kezének rángatózó mozgására. Ez a felszerelés további hasznos elemekkel bővül, amelyeket a szülők már nem hagyhatnak ki – babafészkek és rácsvédők kiságyba. Milyen előnyei vannak a használatuknak, és hogyan könnyítik meg a baba gondozását? Erről szólnak majd a következő sorok.

Babafészek és annak használata

A babafészkek az utóbbi évek trendjévé váltak. Több száz gyönyörű babafészek van a piacon, amelyek a kellemes kényelem érzetét keltik. Egyre nagyobb a kereslet a babafészkek készítési útmutatói és szabás mintái iránt, így nyilvánvaló, hogy az ügyes anyukák vagy nagymamák maguk is belevágtak a fészkek megvarrásába. A fészek meghatározó, kihagyhatatlan eleme a babaágynak. Többféle méretben kapható, és a legnagyobbak a kiságy teljes felületét beborítják. Miért olyan népszerűek?

⭐Megfelelő környezet az egészséges alváshoz

A lapos alapot egy nagyon puha és kényelmes perem egészíti ki, vastag párnázott réteggel (általában oldalsó húzózsinórral). A kisbabát a hátára fektetve helyezze a fészekbe, és biztos lehet benne, hogy mozdulatlanul ebben a pozícióban marad. Az „ölelés“ és a támaszték, amelyet a fészek pereme teremt, ráadásul az anyja karjaira vagy arra a helyzetre emlékezteti, amelyben még a pocakjában volt. Így nagyobb biztonságban érzi magát, és Önnek, mint szülőnek nem kell aggódnia amiatt, hogy alvás közben váratlanul a hasára fordul (SIDS – hirtelen csecsemőhalál szindróma megelőzése).

⭐Könnyű áthelyezés a kiságyba

Ha a kisbabát a házastársi ágyban altatja el, elalvás után könnyen és zavartalanul áthelyezheti a kiságyba a fészekkel együtt.

⭐Biztonságosabb alvás a házastársi ágyban

Egyes babák csak a nagy ágyban, a szülők között alszanak jól, és igénylik az anyuka közelségét. A fészekbe helyezve nagyobb biztonságban van, hogy nem fog ráfeküdni a babára alvás közben. Egy biztonságos magasított perem lesz a baba és Ön között.

⭐Ismerős környezet otthonától távol

Értékelni fogja a babafészket utazáskor – nagyszülőkhöz, látogatásra, nyaralásra vagy kórházba. Ha otthon szeret a fészekben aludni, a fészek kényelmes és ismerős hely lesz számára ismeretlen helyeken is.

⭐Praktikus segítő egyéb tevékenységekhez

A fészek az első hónapoknál tovább használható. Később is nagyon jó szolgálatot tesz, egyes fészkek széthajthatóak játéktakaróvá, mások több elkülöníthető részből készülnek, és a perem például etetőszékben használható. A gyártók ennél is tovább mentek, és fészkeik praktikus hordtáskává hajthatók össze. A megszokott, puha és biztonságos helyet, így bárhová magával viheti.

Babafészkek mérete

Milyen méretű babafészket válasszunk?

Többféle méretben vannak kínálatban a babafészkek. Az alapvető fészkek, amelyek a kínálat nagy részét teszik ki, a születéstől körülbelül 5 – 6 hónapos korig alkalmasak a babák számára. Ezek kisebbek, körülbelül fele helyet foglalnak el a hagyományos kiságyban. A belső alvófelület körülbelül 25-30 cm széles és 60-65 cm hosszú. A teljes méretek azonban a hangsúlyos perem miatt valamivel nagyobbak. A legtöbb hat hónapos csecsemő számára egy ilyen méretű fészek már kicsi. Ezután játszószőnyeggé válik, vagy a családon belül tovább költözik.

A 35 – 40 cm széles és 90 – 100 cm hosszú belső területtel rendelkező fészkek valamivel hosszabb ideig használhatók. Kellemes kényelmet biztosítanak még egy kétéves kisgyermek számára is. A nagyobb méret miatt figyelembe kell venni, hogy kitölti a kiságy nagy részét, és a legkisebb baba számára ez a méret nem nyújt megfelelő kényelmet és biztonságérzetet. Széthajtogatva a nagyobb fészek tágas játszótakaróvá válik. A további otthoni használatáról így gondoskodva van.

Anyagok és a kivitelezés minősége

A csecsemővel és annak érzékeny bőrével közvetlenül érintkező felszerelések esetében mindig meg kell vizsgálnunk az anyagösszetételt. Egy egyszerű bodytól kezdve a babaágyon használt lakk típusáig…

A babafészkek esetében a fő dolog a kiváló minőségű 100% pamut, amely kellemes tapintású, nem irritál, kiválóan elvezeti a hőt a testtől és alacsony karbantartási igényű.

Találkozhat egy még természetesebb anyaggal – a vászonnal. Előnye a természetes antibakteriális, antiallergén és antisztatikus tulajdonságok. Lélegző, kiváló hőszabályzó tulajdonságokkal rendelkezik, és olyan anyagnak számít, amely extra hosszú élettartammal rendelkezik anélkül, hogy tulajdonságai megváltoznának.

A pamut és a vászon mellett azonban szintetikus anyagokat is használnak – babaplüss, minky anyag (poliészter plüss 3D struktúrával, pl. pöttyökkel), fleece. Puhaságuk és finomságuk meggyőző. Ezeket széles körben használják puha babatakarók, sapkák esetében vagy babakocsik és autóülések huzatain.

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt? Előnyösebb, ha természetes anyag – pamut, vászon – van az alvófelületen és a baba bőrével közvetlenül érintkező részeken. A külső peremen lehet a plüsshöz hasonló puha szintetikus anyag is.

Töltelékként poliészterhabot vagy antiallergén szálat/rostot használnak.

Érdekes kialakítású babafészkek

A klasszikus babafészek egy lapos alapból és egy peremből állnak. Népszerűek az ovális alakú babafészkek, ahol a perem a kerület körül össze van húzva és egy helyre kötve. A téglalap alakú babafészkek szintén életképes versenytársak, ahol a falak a kerületnél 4 helyen össze vannak kötve.

Az oldalsó párnázat vastagsága (a peremnél) összefügg a fészek más célokra való lehetséges felhasználásával. Ha a fészek vastagabb hengeres peremmel rendelkezik, akkor a kisgyerekek szórakozására, kedvtelésekre használhatók. A kicsinyek szeretnek hason fekve játszani a szétterített fészken, és az előttük lévő játékokért nyúlni. Az egyenesebb peremű fészkek praktikusan szétteríthetők játéktakarónak, vagy színes labdák számára kis „medenceként“ használhatók.

Ezen a „játékra“ való felhasználáson kívül a gyakoribb utazásra tervezett babfészkek is kaphatók. Kialakításuk lehetővé teszi, hogy egy hordtáskába összehajtogatva szállíthatóak legyenek. Egyes babafészkek olyannyira multifunkcionálisak, hogy üléstámogatóvá alakíthatók. Így egyetlen okosan megtervezett felszereléssel nemcsak egy megszokott alvóhelyet tarthat kéznél egy-egy látogatás alkalmával, hanem egyúttal egy kényelmes és biztonságosabb ülőhelyet is.

Rácsvédő kiságyba és annak használata

Most nézzük meg közelebbről a rácsvédőket kiságyba. A klasszikus fából készült kiságyak kerete függőleges rudakkal van kitöltve. Bár az egyes rudak közötti távolságot úgy állították be, hogy a fej ne tudjon beékelődni a rudak közé, azonban ez már nem vonatkozik a karokra és a lábakra. A rácsvédőket a kiságyban védelemként és a baba alvásának kényelmesebbé tételére használják. Ezek általában vékonyabb habréteggel töltött textilsávok, amelyeket belülről rögzítenek a kiságy kerülete körül. Sokféle színben és aranyos gyermekmotívumokban kaphatók. A rácsvédő rögzítése a kiságyhoz egyszerű. Csak csúsztassa be könnyedén a matrac és a rudak közé, és a tetején a bevarrt zsinórokkal kösse hozzá néhány rúdhoz.

Mi a szerepe a rácsvédőnek a kiságyban? Megvédi a baba fejét az esetleges ütésektől, megakadályozza, hogy a baba keze vagy lába alvás közben beszoruljon, a rácsvédőnek köszönhetően a kedvenc játékkendő vagy cumi mindig a kiságyban marad. Ezenkívül védelmet nyújt a huzat és bizonyos mértékig a környezeti zajok ellen.

A praktikus, hosszabb párnázott textilsáv formájú rácsvédők mellett léteznek a népszerű több párnából készített rácsvédők és a divatos kötött fonott rácsvédők is. A fonott rácsvédő nagyon rugalmas. A babafészkekhez hasonló peremet lehet belőle készíteni az első hónapokra. Később teljes értékű védőként szolgál majd a kiságy kerülete körül, végül pedig a hideg faltól való szigetelésként.

baba és alvás

Rácsvédők mérete

Rácsvédők az egész kiságyba és feles rácsvédők. Ha csak a rácsvédők hosszára koncentrálnánk, akkor két alapmérethez jutnánk.

A feles rácsvédőt „L“ vagy „U“ alakban helyezheti el a kiságy azon részén, ahol a baba feje van. Az egész kiságyba való rácsvédő viszont logikusan elég hosszú ahhoz, hogy a teljes kerületet le tudja fedni. Ha a teljes rácsvédőt részesíti előnyben, számolja ki a kiságy kerületét. Egy 120 × 60 cm-es méretnél ez 360 cm, egy 140 × 70 cm-es méretnél pedig akár 420 cm is lehet.

Anyagok és a kivitelezés minősége

Hasonló a helyzet, mint a kiságyba való babafészkeknél – a pamut és a puha szintetikus anyagok, például a minky, a fleece vagy a babaplüss vezetnek. A baba nem fekszik a klasszikus rácsvédőn, így nyugodtan nyúlhat a szintetikus anyagokhoz is. Azonban még ebben az esetben is a minősített és egészségre ártalmatlan anyagok a legjobb választás.

Hogyan kell gondoskodni a babafészekről/rácsvédőről?

Időről időre előfordulhatnak balesetek, amit jó előre számításba venni. Ezért mielőtt megvásárolja ezt a fajta felszerelést, mindenképpen tájékozódjon arról, hogy milyen hőmérsékleten mosható, és hogy egyes részek leszedhetők-e. Az esetleges foltok helyi tisztítása nem mindig elegendő.

Előnyös-e készletben vásárolni a kiságy felszerelést?

A színben és témában összeillő kiságy tartozékokból álló készlet általában kedvezőbb árú, mint az egyes darabok megvásárlása. Az egyes darabok tökéletesen illeszkednek egymáshoz, és az ápolási követelmények is azonosak.

A kiságy felszerelések általában tartalmaznak babafészket, rácsvédőt, játszókendőt, takarót, pólyát valamint aranyos szövetjátékokat.

Babafészkek ára

Mennyit fizet egy minőségi babafészekért? A gyorsabb tájékozódás érdekében a következő három kategóriába soroltuk e babafelszerelés széles választékát.

✅ Babafészkek 12250 forintig

A jelenleg legkelendőbb babafészkek hagyományos ovális kialakításban, összehúzóval. Népszerűek a pamut babafészkek, és azok a babafészkek, amelyekben a pamutot minky anyaggal kombinálják.

✅ Babafészkek 12250 és 24500 forint között

Ebben az árkategóriában az ovális babafészkek mellé most már téglalap alakú babafészkek is csatlakoznak, amelyek később játéktakarónak szétteríthetők, vagy fordítva – utazótáskába hajtogathatók. Az anyagok, a részletek és a design minősége magasabb szintű. A részletekre odafigyelő szülők is megtalálják a kedvencüket.

✅ Babafészkek 24500 forinttól

Kisebb választék a luxusgyártók babafészkeiből. Prémium anyagok, a legszigorúbb tanúsítványoknak való megfelelés, nagy hangsúlyt fektetve a termékbiztonságra és az ergonómiára.

A legjobb babafészek márkák

  • New Baby – Népszerű ovális és téglalap alakú babafészkek kellemes anyagokból. Szép dizájn, jó ár.
  • Belisima – Gyönyörű kialakítású babafészkek sok precíz részlettel. Kellemes tapintású és gyönyörű, pihe-puha. Elégedett vélemények.
  • Dadaboom – Kiváló minőségű babafészkek luxus kivitelben, minőségi anyagokból. Divatos, nem észrevehetetlen megjelenés.
  • Scamp – Megfizethető babafészkek pamutból, népszerű mintákkal – pöttyök, szívek, csillagok, …
  • Motherhood – Érdekes kialakítású és kényelmes tapintású babafészkek, amelyeket nem csak néhány hónapig lehet használni. Átgondolt forma, precíz kivitelezés.
  • BabyTýpka – Szereti a babafelszerelésekre jellemző imádnivaló részleteket? A jellegzetes masni és a kontrasztos színkombináció a BabyTýpka babafészkek védjegye. Komplett kiságy felszerelés készleteket/szetteket is kínálnak – babafészek, pólya, ágyhuzat, rácsvédő. Nagyon jó ár.
  • T-tomi – Szemet gyönyörködtető babafészkek pamut és minky anyagból. Népszerűek a divatos babafészkek kötött peremmel.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Babafészek Cocoonababy® Red Castle
✔️ Babafészek Cocoonababy® újszülöttek számára
✔️ Imitálja a méhen belüli testhelyzetet
✔️ Csökkenti az egészségi problémákat
⭐ 100 %66500 Ft Alacsony ár
2.New Baby Szívecske
✔️ Kifordítható fészek
✔️ Luxus megjelenés
✔️ Elhelyezhető a kiságyban, babakocsiban, padlón vagy a kanapén
⭐ 97 %15500 Ft Alacsony ár
3.New Baby multifunkciós babafészek
✔️ Kétoldalú többfunkciós fészek
✔️ Elhelyezhető kiságyban, babakocsiban, talajon és kanapén is
✔️ Kellemes anyag
⭐ 95 %15500 Ft Alacsony ár
4.Belisima Minky Baby Nest szürke
✔️ A gyermeknek ismerős biztonsági érzést nyújt
✔️ Újszülött csecsemőknek ajánlott
✔️ Stabilizáló párnával rendelkezik
⭐ 92 %13000 Ft Alacsony ár
5.Doomoo Cocoon Babafészek
✔️ Használható babaágyban, babakocsiban vagy akár pelenkázáshoz is
✔️ A pamut légáteresztő és kellemes tapintású
✔️ Ráadásul tisztítani is egyszerű
⭐ 90 %31500 Ft Alacsony ár
6.Scamp babafészek kókusz Blue Car Dots
✔️ Használható babakocsiban, babaágyban vagy akár pelenkázáshoz is
✔️ A pamut légáteresztő és kellemes tapintású
✔️ Jó ár és egyszerű tisztítás
⭐ 87 %12500 Ft Alacsony ár